'Digitaal terrorisme vormt nog geen gevaar'

Hackaanvallen van terroristen vormen geen groot gevaar. Dat stelt beveiligingsonderzoeker Mikko Hypponen van F-Secure. Verder dan defacements komen veel extremistische groeperingen niet, hoewel dat zou kunnen veranderen.

Hoewel de technische vaardigheden van terroristen niet moeten worden onderschat - "Het zijn geen domme dorpelingen op ezels", aldus Hypponen - vormen ze vooralsnog geen groot gevaar.

"Voor zover ik kan inschatten, bestaat er nog geen cyberterrorisme", vertelde Hypponen op de RSA Conference, een beveiligingsconferentie in San Francisco.

"Extremistische groeperingen houden zich nu bijvoorbeeld bezig met defacements", aldus Hypponen. Zo werden tijdens een rel over cartoons die de Islam bespotten, Deense websites gedefaced. Daarbij wordt de voorpagina van een website vervangen door een boodschap van de hacker. "Die defacements zijn niet erg interessant", meent hij.

Wel is er een geval bekend waarbij terroristen malware inzetten om gebruikers van internetbankieren geld afhandig te maken. Dat geld - in totaal 3,5 miljoen dollar - werd via pokersites witgewassen en vervolgens gebruikt om uitrusting voor terroristen aan te schaffen. De aanvallers waren echter niet erg technologisch onderlegd en huurden een Russische expert in om het technische werk te verrichten.

Verder heeft internet voor terroristen een ondersteunende functie. Zo gebruiken terroristen volgens Hypponen internet voor propaganda, waarbij ze bijvoorbeeld speciale websites, Twitter, YouTube en digitale magazines inzetten. Ook gebruiken ze internet voor onderlinge communicatie, waarbij ze soms hun eigen versleutelingssoftware inzetten, en het 'werven' van terroristen.

Hypponens woorden staan in contrast met waarschuwingen van verschillende kanten over het gevaar van 'cyberterrorisme'. Zo zei een oud-adviseur van de Amerikaanse regering in 2010 dat hackers 'pijpleidingen kunnen laten ontploffen, treinen laten ontsporen, of bijvoorbeeld te veel elektriciteit door het lichtnet kunnen laten lopen'. Het Amerikaanse leger heeft een speciale divisie die zich bezighoudt met het bestrijden van cybercrime.

De conclusies van Hypponen komen echter overeen met een dreigingsanalyse die de Nederlandse overheid eind vorig jaar publiceerde. "Terroristen hebben weliswaar de intentie om grootschalige verstoring of ontwrichting te veroorzaken, maar vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat zij de capaciteiten hebben, en dat deze dreiging heel groot is", is in de analyse te lezen.

Een grotere rol op het gebied van cybercrime is volgens Hypponen weggelegd voor criminelen die op geld uitzijn, 'hacktivisten' die een bepaald ideologisch doel nastreven en nationale overheden. Vermoedelijk zitten er een of meer nationale overheden achter het Stuxnet-virus, dat onder meer is gebruikt om Iraanse nucleaire instellingen te verstoren.

Door Joost Schellevis

Redacteur

01-03-2012 • 21:53

52 Linkedin

Lees meer

Reacties (52)

52
52
35
5
0
6
Wijzig sortering
Ik hoop dat ie gelijk heeft maar de geschiedenis heeft nu wel uitgewezen dat bepaalde systemen niet echt goed beveiligd zijn geweest.
Misschien dat er nog geen doden zijn gevallen maar het zou me niet verbazen als een keer een polder onderloopt, de stroom voor weken uitvalt, dat het water vergiftigd wordt, banken overvallen worden terwijl de hulpdiensten ergens anders op afgestuurd zijn, vliegtuigen hun hoogtemeters een verkeerd signaal doorkrijgen, satellieten de dampkring in gestuurd worden, vul zelf verder aan. :)
Bijna overal zit wel een computer achter.
Anoniem: 355895
1 maart 2012 21:59
Tot zover de 'dreiging' van aanvallen op SCADA systemen.
Dat is ook waar ik als eerste aan zat te denken.
Nog even als aanvulling op / aan Davey400 hierboven...
Ik zal je één voorbeeld geven: enig idee hoeveel SCADA systemen er zijn? En hoeveel er van nog met factory-default wachtwoorden ('Siemens' ring-a-bell) en de bedrijven ze niet meer durven te wijzigen omdat alles zo ver verweven is dat men de impact en risico's gewoonweg niet meer wil nemen?
Ik zou zeggen, laat jij je fantasie eens gaan en ik zeg alleen: Pernis / Europoort

@ Darkangle hieronder...
Ik denk dat deze beste Mikko, ondanks zijn (ongetwijfeld) goede bedoelingen, zich eens goed achter zijn oren moet krabben en nadenken voor hij dergelijke opmerkingen maakt.

De grootste f....-ups worden gemaakt door aannames. En dergelijke aannames zijn nog gevaarlijker als weten, en accepteren dat je beveiliging te wensen over laat.

Ik heb ook liever dat mensen zich van dergelijke uitspraken onthouden.
Anoniem: 404775
@]Byte[2 maart 2012 03:31
eindelijk iemand die het snapt. hacken is niet meer dan misbruik van een systeem binnen statische logica. en there is no patch to human stupidity.
enige waar ik niet mee eens ben is hopen op dat iedereen zich aan... houdt...
wederom word er vanuit gegaan dat iets fout gaat, terwijl je absolute regels van een systeem weet..... waar gaat het dan fout waar fout kan ontstaan? is het doordat mensen in staat zijn absolute logica iets anders te laten doen dan gewenst¿ of door menselijke fouten¿ het beste wat je kan doen op een perfect systeem is grootschalig aanvallen, maar nooit op geen manier kan dat het functioneren beïnvloeden, tenzij het niet perfect is.
gewoon zooi bij de bron aanpakken: kinderporno op straat aanpakken, hackers aanpakken op basis dat er geen schuldige is maar gewoon lekken dichten (of dichtmetselen van de grond af aan) en uiterlijk een systeem nooit fysiek toegankelijk (daar moord je alle password problemen mee en word het een puur menselijk rede waarom iets fout kan gaan) maken.

virtueel kan je ALLES uitsluiten, behalve menselijke handelingen. punt... niemand kan mij wijs maken dat alles te hacken is met wetenschap van absolute regels. complexiteit heeft er niets meer mee te maken, de wijzen waarop iets gebouwd is wel. alleen menselijkheid maakt fouten en laat fouten toe. op zijn best kan je massaal aanvallen om iets plat te leggen, meer niet. daarnaast gokken op juistheid binnen het systeem (probability) omdat mensen er ook binnen moeten komen om werkzaamheden te verrichten, probability kan vaak gerelateerd worden aan human stupidity. meer niet.

nu kan je pas afvragen of terrorisme een probleem is (menselijkheid heeft keer op keer aangetoond foute dingen te doen, en dus doet) of dat het voorkomen ervan belangrijker is. waarbij de vraag op gaat of opsporing belangrijker word dan voorkomen met kennis van absolute constanten. er is niets meer buiten logica, niets is onlogisch, overzien van fouten door mensen is ook niet onlogisch. claimen dat alles te hacken is, is onlogisch (binnen een tijdperk van 100 jaar met wetenschap dat er iemand binnen moet kunnen komen door wachtwoorden of dergelijke)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 404775 op 2 maart 2012 03:44]

Interressante reactie! Je vergeet in je pleidooi echter het allerbelangrijkste in de prive en overheidswereld: money! (HELAAS - diepe zucht).

Alles dichttimmeren is enkel op papier mogelijk, de praktische uitvoering doet je botsen op hoge kosten (om van 90% secure naar 95% te gaan, kost misschien een tiende om van 95% naar 99% te gaan) en natuurlijk de mpact op useability. Hoe je het ook draait of keert: meer security betekent meer "werk" (handelingen, procedures, ...) voor de werknemers in een bedrijf, en dat kost opnieuw een smak geld.

Enige pragmatiek is dus vaak een vereiste in een grote omgeing, maar dat wil dan ook meteen zeggen dat je de deur op een kier laat. Je kan je afvragen of zelfs met 99% beveiliging hackers gaat buitenhouden? Misschien wat minder scriptkiddies in vergelijking me een 95% security level.

Veel belangrijker dan alleen dichttimmeren is ook hoe je met security omgaat: risiobeheer doen! nadenken over wat er kan foutgaan, inschatten wat de kans is dat het fout gaat, berekenen hoeveel het kost als het foutgaat en proportioneel daaraan investeren in beveiliging. Weinig techies horen dat graag (want dan zijn het die oellewappers van het management die niet snappen wat echte security is), maar er is nu eenmaal no such thing as a perfect security. Eens je je dat gerealiseerd hebt, kan je IMHO pas echt serieus een beveiligingsmodel en aanpak opstellen. Ik zie helaas veel bedrijven alles inzitten op alles dichttimmeren (om dan enkele maanden later toch een breach te hebben - omdat ze vaak nog niet eens willen ophoesten voor die 90% security level :)).

[Reactie gewijzigd door Krokant op 2 maart 2012 07:58]

Mee eens. Denk maar even aan al die SCADA systemen in Nederland die pompen, gemalen, en verwarmingen aansturen (zie nieuws: 'Nederlandse scada-systemen zijn kwetsbaar voor aanvallen' en de uitzending van eenvandaag).

Het onder water zetten van polders alleen al geeft voor terroristen een voldoende payoff (i.e. schade die je een samenleving toebrengt, de daaruit voortvloeiende publiciteit, en de daaropvolgende paniekerige race om SCADA hier systemen van een redelijke beveiliging te voorzien) zou ik zo zeggen.

Van SCADA systemen in Europoort die via het Internet bereikbaar zijn weet ik niets, en dat wil ik graag zo houden.
Anoniem: 213604
1 maart 2012 21:57
Vind de ontwikkelingen omtrent gehackte private keys van Certificate Authorities anders toch best zorgwekkend. Als blijkt dat ook Verisign, etc gehackt zijn kan dat flinke gevolgen hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 213604 op 1 maart 2012 21:59]

Uiteraard is dat uitermate zorgwekkend, maar kun je uitleggen hoe je dat ziet in relatie tot een mogelijke terreurdaad?

Edit: ik hou niet van editen van geplaatste berichten, maar mijn reactie was een reactie op de post hierboven, dus op het hacken van de CA's. Dat is uiteraard een gevaar, omdat een kwaadwillende zich gedurende een beperkte periode (nl. tussen het hacken van de CA en het intrekken van het vertrouwen in de CA, en dus de root-certs) kan voordoen als een kwaadwillende instantie, maar daar is meer voor nodig dan alleen de beschikking hebben over het certificaat. Er zal ook nog eens verkeer afgevangen moeten worden en/of een DNS hack geplaatst moeten worden.
Ik zag dus vooralsnog nauwelijks relevantie tot het artikel, vandaar mijn vraag om deze post toe te lichten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120539 op 2 maart 2012 10:08]

Het laat (zoals talloze hacks) zien dat er veel gaten zijn in systemen. Terroristen hebben dus veel mogelijkheden waar ze in de toekomst gebruik van zouden kunnen gaan maken, mits ze de kennis in huis halen. Daarmee toon je dus aan dat er een groot risico is.

Ik ben het dan ook niet eens met Hypponen; je kan niet zeggen dat er weinig risico is, puur omdat er nog niets gebeurd is.

Heeft 9/11 het risico op aanslagen verhoogd? In mijn optiek niet; het heeft alleen laten zien dat mensen soms tot afschuwelijke daden in staat zijn.

Volgens mij geldt hetzelfde voor hacktivisme/e-terrorisme; het uitvoeren van een grote hack/aanval verhoogd het risico niet. Vergelijk het met een dobbelsteen; als je een keer 6 gooit, verhoogt dat dan het risico op het gooien van een 6?

Ik vraag me af waar Hypponen (vette naam trouwens) dit zo op baseerd. Het klinkt meer als een loze geruststelling/uitdaging. Met het SCADA nieuws de afgelopen tijd lijkt het mij vrij duidelijk dat er genoeg mogelijkheden zijn om verder te gaan dan simpele defacements.

Volgens mij is de reden dat "aanvallen" beperkt zijn tot dos'en en defacen de groep die het uitvoert. Dos'en en defacen gebeurde vaak door tieners en jong volwassenen (<25). Die willen geen vliegtuigen laten neerstorten, dijken laten doorbreken oid. Ze willen hun frustratie online uiten door relletjes te schoppen. Tuurlijk; illegaal, maar een stuk prettiger om om je heen te hebben dan een terrorist die het liefst heel Nederland ziet branden (simpel gezegd ofc).
Je vergelijking met een dobbelsteen gaat niet helemaal op. Dan gaat het om een toevallige gebeurtenis. Een hack of terroristische aanval berust natuurlijk niet op toeval maar is een doelbewuste handeling.
Klopt, maar door het gebrek aan informatie (anders hielden we ze wel tegen) dus exacte feitenkennis rond wie/wat/how/waar/wanneer, dwing zich wel een stochastische benadering tot het probleem op. Vandaar studies rond frequenties van terroristische aanvallen en modelleringen met stochastiche processen om de kans op een aanslag te berekenen.
daar wil ik even aan toevoegen : Hacken is geen magie, dat is een structureel probleem waarbij een applicatie module op module op module etc gebruikt, waardoor de complexiteit toeneemt en kans dat een onderliggende laag een fout bevat vele male groter is dan de applicatie zelf.
verder kan je een cpu geen 3 laten schreeuwen op de vraag 1+1, wel kan je die uitkomst krijgen als er meerdere lagen zijn die eigen regels maken.
ten slotte, enige waar je niet echt goed tegen kan beschermen is DDoS. voor de rest is er GEEN rede iedereen zijn privacy in te perken omdat er "een" module ergens lekken bevat. (en ja, ik snap dat security ten koste van optimalisatie gaat)
en echt ten slotte, there is no patch to human stupidity.

dus...... geen idee dus, gewoon. de gene met de grootste mond die privacy inperkt met als rede dat er hackers zijn zal winnen. het is ziek om te denken dat systemen buiten absolute logica kunnen werken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 404775 op 2 maart 2012 04:04]

Het laat (zoals talloze hacks) zien dat er veel gaten zijn in systemen. Terroristen hebben dus veel mogelijkheden waar ze in de toekomst gebruik van zouden kunnen gaan maken, mits ze de kennis in huis halen. Daarmee toon je dus aan dat er een groot risico is.
Dit is precies hetzelfde argument dat uit Amerika kwam en behoorlijk hard is aangevallen: (ongeveer): "Anonymous heeft nu nog niet de mogelijkheden om een powergrid aan te vallen, maar als ze die mogelijkheden verwerven, dan neemt het risico op een aanval op een powergrid significant toe." Zie je in hoe dom die uitspraak eigenlijk is? Dat gaat op voor alles! "Terroristen hebben nu nog niet de kennis om de zon op te blazen, maar als ze die kennis verwerven, dan neemt het risico dat de zon wordt opgeblazen significant toe".
Volgens mij geldt hetzelfde voor hacktivisme/e-terrorisme; het uitvoeren van een grote hack/aanval verhoogd het risico niet. Vergelijk het met een dobbelsteen; als je een keer 6 gooit, verhoogt dat dan het risico op het gooien van een 6?
Nope, de kans dat je 6 gooit is nog steeds 50% :)
Zolang het effect van een bom met rondvliegende ledematen i.c.m. een risicosamenleving hiermee niet wordt geëvenaard, zal het voor terroristen als terreurdaad zelf niet zo interessant zijn. Wanneer ze gaan begrijpen dat die bom ermee gefinancierd kan worden wordt het voor de terroristen wel interessant. Dat op zich zal weinig angst met zich meebrengen. Nu zijn het criminelen die hetzelfde doen en misschien wel in opdracht van...
Zolang het effect van een bom met rondvliegende ledematen i.c.m. een risicosamenleving hiermee niet wordt geëvenaard, zal het voor terroristen als terreurdaad zelf niet zo interessant zijn
Ik hoop dat terroristen net zo denken als jij, dan blijft het risico tenminste beperkt. De afhankelijkheid van een moderne westerse samenleving van ICT is namelijk enorm. Bovendien is die afhankelijkheid voor veel mensen onzichtbaar, de meeste mensen weten helemaal niet dat, of en hoe die afhankelijkheid in elkaar steekt. Het betekent dat een succesvolle cyberaanval op (een deel van) onze infrastructuur (energie, water, gas, gemalen, communicatie, noem maar op) ervoor zorgt dat mensen worden geconfronteerd met gevolgen waarvan ze nooit ofte nimmer de oorzaak inzien. Het zou overeenkomen met wat 500 jaar geleden 'zwarte magie' genoemd werd. En mensen waren niet bang voor zwarte magie vanwege de gevolgen, maar vanwege het ontbreken van een oorzaak. Als je niet weet hoe iets veroorzaakt wordt kun je immers nooit bepalen wanneer het volgende incident plaatsvindt. En die angst, dat is het wapen van terroristen.
Anoniem: 290227
@Iknik2 maart 2012 09:23
Nou ja dat zaL allemaal wel zo kunnen zijn, maar voorlopig sterven er per jaar meer mensen aan pinda allergie dan dat er zijn omgekomen sinds 2000 door toedoen van terreur. Hier zou angst uit voort moeten komen, maar dat gebeurd niet, mensen blijven pinda's eten. Terrorisme wordt altijd zwaar overdreven. Zolang de overheid niet wenst te praten over aanvaardbare risico's zullen er bij ieder klein incident waaruit de kwetsbaarheid blijkt, draconische maatregelen volgen. Dat kost geld, heel veel geld. Dat de VS een counter-cyberterrorism unit heeft is omdat het leuk klinkt. De war on, waar heb ik dat eerder gehoord?

Doe mij maar cyberterrorisme, al kan je natuurlijk ook short gaan op een bedrijf en vervolgens de boel daar stilleggen door wat pijpleidingen te laten ploffen, de polder onder water te zetten enz. Dat lijkt mij voor criminelen namelijk veel interessanter. Dat dit nog niet gebeurd is natuurlijk omdat het allemaal niet zo makkelijk is. Dus waar moeten we nu ook alweer bang voor worden?

Aande andere kant laat maar komen die angst. Dan duurt het niet lang of er worden ook weer mensen betrokken in deze doorgeschoten automatisering. Netwerken zullen daardoor kleiner, ontkoppeld en daarmee veiliger worden tegen criminelen en de overheid zal een stukje minder big brother is watching you kunnen spelen. De terreur van camera's, en monitoring op veel uiteenlopende wijzen in dit land, daar wordt ik echt ziek van!
Hier zou angst uit voort moeten komen
Wel als die mensen pinda's ge-force-fed krijgen door terroristen, niet als het 'gewoon' een ongeluk is, dan is het domme pech. Er zit een psychologisch verschil tussen 'nadelige gevolgen van domme pech' en 'nadelige gevolgen die bewust zijn toegebracht', ook al is het risico op het eerste veel groter (zie bijvoorbeeld het verkeer, met 800 doden per jaar ofzo, alleen al in Nederland). Het laatste suggereert 'pure evil', het redeloos en zinloos toebrengen van schade om het toebrengen van schade. Er zit geen doel achter. Mensen die aan het verkeer deelnemen doen dat tenminste nog met een doel, en er zit ook niemand op de weg die andere weggebruikers bewust van de weg jast, alleen maar om ze van de weg te jassen. Dat is het verschil.

Je hebt natuurlijk gelijk dat risico's niet 100% te vermijden zijn, en dat politici zich eerst eens in de materie moeten verdiepen om uit te zoeken hoe het nou zit, voordat ze met allerlei dwaze maatregelen komen. Daarmee versterken ze juist het ongrijpbare 'zwarte-magie'-waas dat om terrorisme heen hangt.
enige waar ik bang voor ben is dat er fouten in een systeem zit. niet zo zeer voor de gene die het misbruikt.
Ik heb om eerlijk gezegt niet veel meedeleiden met overheden die vitale infratructuur aan het internet hangen, dan kun je ook verwachten dat het een keer fout gaat.
Dan moeten ze onze overheden aanpakken en niet dom wetten op werken om de foute denkwijze te maskeren.
Naar mijn mening ben je als overheid aardig dom bezig om key infrastructuur dingen op internet aan te sluiten.

De overheid en ict veiligheid gaat gewoon helaas vandaag de dag nog steeds niet goed samen.

Ipv van hackers proberen te bestraffen voor het bloot stellen van de hack zouden ze moeten belonen mits er misbruik van is gemaakt.
100% Bullshitverhaal dit, de hele wereld is afhankelijk van techniek en als er een groep of persoon echt schade aan wil richten aan de maatschappij dan knutsel je in een middagje een flinke EMP-bom in elkaar (google is not only YOUR friend).

Als je deze bij internetknooppunten, verkeerscentra of datacentre's zou plaatsen zou er een flink probleem zijn voor de overgrote meerderheid van de bevolking van het betreffende land.
Hacken is iets subtiels, terrorisme is zo veel mogelijk schade en verwarring stichten.

En oja "witgewast", what's up with that?
Hier ben ik het ook gedeeltelijk mee eens, als extremist zou je veel meer schade kunnen doen aan een land door bijv. een bepaald knooppunt in Amsterdam op te blazen (Hier hoeven geen slachtoffers mee te vallen) dan een treinstation.

Ik maak me grote zorgen over de bewaking van onze infrastructuur, raar dat zowel de overheid als de eventuele extremisten nog nooit aandacht hebben gegeven aan het beveiligen/aanvallen van onze infrastructuur.
Het ligt een beetje aan welke definitie van terroristen je wilt aanhouden. Hier gaat het blijkbaar om religieuze en politieke terroristen. Maar groeperingen die de vrijheid van internet om zeep willen hebben kunnen net zo goed terrorist genoemd worden.
Anoniem: 442878
1 maart 2012 22:29
Ik vind (black-hat) hacken (cracken) per definitie al cyber(digitaal) terrorisme.En wel een gevaar gezien het grote aantal black-hat hacks van het afgelopen jaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 1 maart 2012 22:37]

Als ik denk aan digitaal terrorisme moet ik vooral denken aan overheden, en stichtingen zoals brein. Helaas vormen ze nog een gevaar ook.
Ik denk dat we veel meer moeten oppassen op hackers die gesteund/gestuurd worden door diverse (louche) regimes. China en Iran zijn daar goede voorbeelden van. Amerika trouwens ook.
Die hebben namelijk wel de capaciteit om nare dingen uit te halen. Dat hebben we wel gezien met inbraken op NASA, Diginotar, etc.
Hij kan zeggen dat het geen bedreiging vormt, maar misschien zijn die "cyber terroristen" slimmer dan hij denkt en hebben ze inmiddels al meer gehackt dan wij zelf weten...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee