PayPal wil 1000 nieuwe medewerkers in Ierland

PayPal wil op zijn Ierse kantoor in de komende vier jaar 1000 nieuwe medewerkers aantrekken. Het bedrijf heeft in dat land nu al 1500 medewerkers. Veel Amerikaanse technologiebedrijven hebben een belangrijke vestiging in Ierland.

Paypal logoVolgens The Guardian zullen de Taoiseach, ofwel de Ierse premier Enda Kenny, en PayPal de uitbreiding van het aantal banen later op dinsdag aankondigen. Het aantal mensen dat in Ierland voor PayPal werkt, stijgt daarmee van 1500 tot 2500. De nieuwe werknemers moeten in de komende vier jaar kunnen beginnen.

PayPal heeft zijn Europese hoofdkantoor officieel in Luxemburg, maar onder meer het Ierse belastingklimaat maakt het aannemen van nieuwe medewerkers daar interessant. Ook Google, Facebook en Zynga hebben grote kantoren in Ierland. Zo heeft Google in dat land 2000 medewerkers en Facebook 300. Laatstgenoemde zou bovendien overwegen om zijn personeelsbestand daar te verdubbelen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

21-02-2012 • 16:31

67 Linkedin

Reacties (67)

67
65
46
8
1
7
Wijzig sortering
Anoniem: 218126
21 februari 2012 20:03
Ik werk ook in Dublin voor een groot Amerikaans IT bedrijf.

Veel Amerikaanse bedrijven hebben belangrijke vestigingen of zelfs hun Europese of EMEA (Europe, Middle East & Africa) hoofdkantoor in Ierland.

Niet alleen heel bekende IT bedrijven als Microsoft, Apple, Google, Facebook, Paypal, EBay, McAfee, Symantec, Xerox, HP, IBM, EA en Oracle, maar ook minder bekende IT bedrijven als EMC, BMC en Quest en zelfs grote bedrijven uit niet-IT sectoren zoals Pfizer (Pharma).

De reden daarvoor is een combinatie van factoren;

1. De tijdzone ligt dichter bij die van de VS dan die van de rest van Europa (met uitzondering van de UK). Zeker voor bedrijven met het hoofdkantoor aan de westkust van de VS is dit ene uur verschil heel belangrijk omdat als het in Californie 8:45 is in Nederland (17:45) bijna iedereen al thuis zit te eten of in ieder geval al in de file staan terwijl ze in Ierland om 16:45 dan gewoon nog aan het werk zijn.

2. Met veel directe vluchten uit de VS of misschien een overstap in Londen is een retourtje Dublin vanuit de VS veel beter te doen dan meer oostelijk gelegen Europese landen.

3. Iedereen spreekt hier gewoon Engels wat het veel makkelijker maakt om perfect Engels sprekend personeel te vinden, maar wat voor Amerikanen ook een tripje naar of een langere vestiging in Ierland veel prettiger maakt dan bijvoorbeeld Frankrijk om maar iets te noemen.

4. Ierland heeft voor multinationals een héél erg gunstig belasting tarief. Iemand anders had het over 10% maar ik heb ook wel eens gehoord dat ze hier helemaal geen belasting betalen.

Wat doen al die mensen hier? De gebruikelijke zaken die op regionale hoofdkantoren worden gedaan als administratie, logistiek enz, enz, en door de "native speakers" vooral klantenservice, technische helpdesk en sales/renewals. Ook zijn er redelijk wat banen te vinden voor bijvoorbeeld games producenten in het maken van lokale versies/vertalingen van games en ook gewone software en zo.

Dan over waarom het voor niet-Ierse Europeanen goed is hier te (komen) wonen; Je kan hier heel makkelijk bij eerdergenoemde grote bedrijven beginnen en snel doorgroeien zonder enige voorgaande ervaring, zolang je maar vloeiend bent in een taal anders dan Engels en daarnaast ook tenminste redelijk Engels spreekt/schrijft. Klantenservice/technische helpdesk? Geen enkele ervaring? Geen enkel probleem... Kom hier op maandagochtend op het vliegveld aan en je hebt bijna gegarandeert nog voor het einde van de week een baan bij een bedrijf waar je in Nederland alleen maar van zou kunnen dromen. Verdient misschien niet direkt heel veel, maar je hebt een voet tussen de deur en als je een beetje je best doet heb je binnen een paar maanden een betere baan, en dan een paar maanden later weer een stapje hoger en zo kán je als starter zonder diploma's met hard werken en goed je best doen hier na een jaar of twee/drie al zo'n 40, 50 of zelfs 60 duizend euro per jaar verdienen en een heel mooi CV opbouwen.

Het is niet allemaal rozegeur/maneschijn want (vooral in Dublin) zijn de huren heel erg hoog, ben je meer dan 10 dagen per jaar ziek, dan heb je een probleem, 5 dagen per week van 8:00 tot 17:00 op kantoor zitten is hier standaard, overuren betalen hebben ze hier nauwelijks van gehoord en je bouwt natuurlijk geen AOW en zo op voor als je later weer terug naar Nederland wil.

Meer weten? Stuur me maar een PM.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 218126 op 21 februari 2012 21:58]

Kleine aanvulling;
Ik woon/werk ook in Ierland maar huur is door de recessie wel gedaald, werk zelf voor een grote multinational die buiten Dublin zit (daarnaast in de buurt nog een andere grote multinational).
Heb zelf een huurhuis (ja er zijn ook gedeelde appartementen e.d. en vooral in Dublin dus daar is zeker een punt te vinden) en die is netjes aan de prijs, zit op 10-20 min. van het werk (auto/bus... carpool meestal) en een auto kan ik voor 109 euro per 8 dagen (all inclusive) huren. Boodschappen zijn prima te betalen en de hoogte van de kosten bevind zich vooral in alcohol (betaald naar percentage) en rookwaar (schreeuwend duur) en mijn werkgever is meer soepel met ziekteverzuim; had helaas de pech meer dan 10 dagen ziek te zijn geweest verleden jaar (maar wel met goede reden) en kreeg gewoon het volle pond...
Dublin is een kleine 45 min. met de trein of bus overigens voor mij, als ik al eens ga.

Het verdient aanbeveling om na te denken over zo'n stap en bijvoorbeeld via een pm meer te vragen; let op contract en voorwaarden en denk goed na over zaken als AOW... er is genoeg meer te bedenken uiteraard ;)
Mag mij ook wel een PM sturen om meer op te vragen, of neem het aanbod van cbkid aan :)
Jammer genoeg is zo'n beetje al het werk in Dublin en ik wil niet in ierland in (de buurt van) Dublin (lees: grote stad) wonen. En buitenaf waar ik wel wil wonen is geen werk. :p
Anoniem: 218126
@Flagg21 februari 2012 21:23
Dat is een vergissing... In Cork zijn ook heel veel banen voor Nederlanders (bijvoorbeeld Apple, Symantec en McAfee zitten in Cork) en Cork is met nog geen 120 duizend inwoners niet bepaald een grote stad te noemen.

Zelf woon ik letterlijk op de zuidrand van Dublin en zie ik alleen maar groen en heuvels als ik uit het raam kijk of op het balkon sta met herten en vossen die op hun dooie gemak langs slenteren. Met de auto zit ik binnen 5 minuten echt helemaal op het platteland (waar ook genoeg woningen te vinden zijn) en merk ik helemaal niets van "de grote stad", al ben ik met 20 minuten wel in het centrum en binnen 10 minuten op kantoor. Je kan hier dus echt in the middle of nowhere op het platteland wonen en toch binnen een half uur op je werk in Dublin zijn en dat geldt nog veel meer voor Cork.

Dublin heeft dan misschien wel een hoop inwoners, maar doordat hier totaal geen hoogbouw is heb je helemaal niet het idee dat het een grote stad is.

Ook buiten Dublin en Cork zijn er veel banen voor Nederlandssprekenden te vinden, maar inderdaad zijn wel verreweg de meeste in Dublin met het grootste deel van de rest in Cork... Maar dus zeker niet uitsluitend. En je moet ook niet vergeten dat Ierland een stuk groter is dan Nederland met maar een derde of zo van de inwoners... Dat merk je echt... Het "grote stad-gevoel" dat je in Nederland in of in de buurt van de Randstad hebt dat is hier totaal onbekend. Je zou meer een punt hebben als je zou zeggen dat je bang bent dat je in Ierland/Dublin juist dat grote stadsgevoel zou missen en daarom niet hierheen zou willen (wat ik zelf na tweeeneenhalf jaar in Dublin soms een beetje begin te krijgen, heimwee naar de grote stad)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 218126 op 21 februari 2012 21:38]

Anoniem: 447390
@Flagg21 februari 2012 21:16
Ach zo erg is het niet in Dublin, heb zelf in Cork gewoond en ik begin maandag in Dublin :) Ierland is een topland, maar Nederlanders willen vaak niet verhuizen, houden zo, des te meer werk voor ons expats!
De nieuwe PayPal locatie is in Dundalk, Co. Louth, tegen de grens met Noord-Ierland aan. :)
Het is niet niks. Waar houden die 2500 man zich allemaal mee bezig?
Hoe zou het eigenlijk zijn om als buitenlander daar in Ierland te gaan werken voor die bedrijven? Ik zoek een nieuwe job :)
Goed te doen; ik zit er al pak 'em beet 4 jaar.
Citrix, Microsoft, SAP, SalesForce, Google, Facebook en PayPal zijn maar een kleine greep van de multinationals die binnen 50km van mij af wonen. Het bevalt mij hier nog prima. d:)b
--
Wat het artikel betreft: PayPal opent een nieuwe vestiging in Dundalk, Co Louth. Dit bovenop de huidige vestiging in Blanchardstown, Co. Dublin met plm. 1500 medewerkers.
Anoniem: 154887
@Erycius21 februari 2012 17:05
Zeker doen, ik heb er de beste tijd van mijn leven gehad.

Als Nederlander of Belg heb je daar zo een job in sales welke goed betaalt. PM me maar als je meer info wenst...
Als dit ook allemaal Ieren zijn die in Ierland werken, dan is dit ook heel goed nieuws voor het land. 1000 werkelozen minder en 1000 man met een baan (en dus belastingbetalers) rijker. Maar ook natuurlijk de indirecte banen die het veroorzaakt.

Vraag me echter af of al deze mensen wel Ieren zijn en ook echt in Ierland werken?
Niet allemaal, expats hou je altijd, die komen overal binnen mits ze een gewild kunstje kunnen.
Maar dan nog hou je het spin-off effect, bijv. restaurantjes en Ierse pubs hebben meer klanten inclusief die expats.
Niet allemaal, expats hou je altijd, die komen overal binnen mits ze een gewild kunstje kunnen.
Het gewilde kunstje is vaak: de lokale taal van een Europees land spreken.

Binnen de EU is er vrij verkeer van personen, anders zouden ze het gewoon in Noord-Amerika doen (of India).
Precies, dit zijn gewoon vacatures die je bij TempoTeam achter het raam ziet hangen en op Monsterboard etc.

Het zijn meerendeels gewoon callcenter banen die íetsje meer betalen om mensen over de streep te trekken om hun hele leven om te gooien voor een callcenter.

Dat alleen maar omdat Ierland extreem lage belastingen vraagt van multinationals.
En willen werken voor een mager salaris.
Maar je kan dan wel zeggen dat je werkt voor Facebook of Google.
Anoniem: 220263
@-=bas=-22 februari 2012 01:42
Mager salaris?

Junior Marketing of Operations Associate bij Google verdien je 36.000 euro mee per jaar. Als 22-jarige is dat zeker niet slecht.
Ik zou het geen mager salaris willen noemen. Daar vergis je je dus in. Voor een leuk kunstje (taal en enig verstand van netwerk topologie), vang je netto rond de 2000 euro plus. Dat betekent niet dat men dat bij de bedrijven in het artikel ook krijgt, maar behalve voor bedrijven, is het belastingklimaat voor werknemers ook redelijk gunstig. Lage belastingen. Prijs van sigaretten en drank daarentegen....
Op voorwaarde dat ze dan wel daar wonen. Al het personeel van Ryanair is ook ingeschreven onder de Ierse wetgeving, maar het meeste personeel woont wel in het buitenland. Ik vraag me af hoe het zit met Google, PayPal, enz...

Overigens is het niet alleen kwestie van belastingen, maar ook de arbeidsvoorwaarden zijn er zeer flexibel voor werkgevers. Dan krijg je situaties waarbij iemand in België voor een Iers bedrijf werkt tegen het (lager) loon van een Ier en kan je op elk moment ontslaan worden zonder dat er een rede moet zijn. Zelfs ziek zijn is voldoende.
Arbeidsvoorwaarden zijn flexibel voor werkgevers, maar zeker niet slecht voor werknemers. Althans niet voor de "expats" Paypal, maar ook veel andere bedrijven doen vanalles en nogwat qua secundaire arbeidsvoorwaarden om mensen naar Ierland te lokken, vaak gaat het dan alleen om dat je de taal inderdaad spreekt. Ierse salarissen zijn in vergelijk met 'starterssalarissen' in Nederland vrij hoog, echter zijn de kosten voor dagelijks onderhoud daar ook weer 1.5x wat ze in Nederland zijn.

Het enige nadeel is misschien dat Ieren zelf niet veel hebben aan dit soort bedrijven, maar net als in Nederland. De Polen komen echt niet de banen inpikken van Nederlanders, omdat Nederlanders zogenaamd zo graag tomaten plukken.

Net als dat Ieren waarschijnlijk geen andere Europese taal gaan leren om aldaar op de costumer service van Paypal te werken.

Ik heb zelf een tijdje als Content Specialist voor eBay en Paypal gewerkt op het hoofdkantoor in Blanchardstown, mooi gebouw overigens en zeer leuke werkomgeving. Het beleid van eBay en Paypal is echter moeilijk achter te staan als weldenkend mens. Ik ben dan uiteindelijk ook vertrokken.
Anoniem: 154887
@Paul C21 februari 2012 16:45
Het merendeel zijn geen Ieren. Meeste jonge Ieren trekken ook weg uit Ierland.

Ik heb bij Google gewerkt in Dublin en Apple in Cork. Er zitten ontzettend veel buitenlanders om oa sales en support voor de meeste EU landen te doen.

Ierland kan het echt wel gebruiken, de economie gaat er echt niet goed. Als je bij een van de genoemde multinationals werkt in voornamelijk sales kan je er nog goed leven, de andere functies betalen amper genoeg om rond te komen.

@ BadRespawn; de voornaamste reden in mijn ogen dat het zo slecht gaat ginder is het feit dat de banken tot 3-4 jaar geleden aan iedereen een lening gaven zonder veel vragen te stellen. Er staan honder duizenden huizen in Ierland leeg!!! De meeste van mijn vrienden betalen een lening af van een huis waarvan de waarde minder bedraagt dan het uitstaande lening.
Ik kon zelfs met mijn boven gemiddeld loon geen krediet kaart te pakken krijgen in Ierland na 2 jaar daar te wonen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 154887 op 21 februari 2012 17:48]

Ierland kan het echt wel gebruiken, de economie gaat er echt niet goed.
Ondanks dat supergunstige belastingklimaat waardoor de vrije markt zo lekker z'n werking kan hebben, wat nou juist zo goed voor de economie zou zijn.
En dan niet te vergeten dat als morgen een ander ontwikkeld land nog liberalere voorwaarden hanteert de Paypals, de Apples, Googles, eBays, ... van deze wereld daar graag naar verkassen.

De liberale houding van Ierland levert snel succes op, maar het creëert ook chaos door die vrijheid, met grote fluctuaties tot gevolg. Elke economie kent golfbewegingen, alleen bij liberale landen zijn de golven gewoon wilder.

Het grootste voordeel dat Ierland heeft ten opzichte van andere Europese landen is dat de voertaal (hoofdzakelijk) Engels is, hetgeen voor de hogergenoemde firma's goed uitkomt. Het enige andere Europese land (UK) in deze situatie is beduidend minder aantrekkelijk om je te vestigen als multinational omdat het er gewoon veel beter voorstaat en dus eisen kan stellen.

De grote groep Ierse werklozen is natuurlijk ook altijd handig om de secundaire jobs (poetsen, catering, onderhoud, ...) goedkoop in te kunnen vullen en de enorme leegstand van kantoorgebouwen maakt het huren van kantoorruimte een marginale kost.

Stel je voor dat Europa inmiddels volledig op het Engels overgestapt was, dan zouden al deze firma's geen behoefte (of veel minder) meer voelen om zich in Europa te vestigen. Dan heb je nog maar één helpdesk nodig en je content is veel eenvoudiger.
Valuta is over het algemeen de helft van elke economische transactie, en dat [euro's] is totaal niet vrije markt. Wettig-betaalmiddel wetgeving, etc. etc.
Ze hebben een dip gehad, maar juist dankzij die dingen die je noem hersteld Ierland zich nu veel sneller dan de andere EU landen die in de problemen zitten. De zuid-europese landen hebben nog maar een erg beperkte geliberaliseerde martk en we zien hoe het daar gaat....
Je schrijft het zelf al de andere functies betalen amper genoeg. Het loonniveau in Ireland ligt lager en komen veel niet Ieren naar de functies, immer om service in heel Europa te geven moet je mensen nu éénmaal in de landstaal aanspreken.

De enige reden zijn belastingvoordelen die Ierland heeft ander zouden de bedrijven er meteen wegtrekken.

http://www.guardian.co.uk...eland-tax-reasons-bermuda link hoe google het doet.
Ik heb ook 2 jaar in dublin gewoond, en ik heb de economie nooit begrepen. Alles is reteduur, maar ik verdiende dan redelijk (meer dan zelfde werk in NL). Hoe anderen dat deden? De kroegen zaten iig vrijwel elke dag vol.
Ze werken inderdaad in Ierland... Maar veel bedrijven verhuizen gewoon afdelingen naar Ierland, en daarbij hebben de medewerkers vaak de optie om mee te verhuizen.

Verder houden die belastingvoordelen na een aantal jaren op, en dan gaat zo'n bedrijf weer net zo hard weg. (Denk aan Dell bijvoorbeeld)
En al die intermediairs die hierdoor ontslagen worden? :+
Ik mis achtergrond informatie, waarom zitten deze bedrijven veel in Ierland t.o.v. de rest van Europa? Is het puur vanwege lage belasting?
Anoniem: 445912
@Dooxed21 februari 2012 16:39
Ook, maar zoals RocketKoen ookal zei, tijdzone infrastructuur en de opleiding

Quote:"Goedkoop Engelstalig personeel, zonder alle problemen qua tijdzone, infrastructuur en opleiding die India heeft."

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 445912 op 21 februari 2012 16:40]

Uitstraling telt ook mee. Slowakije heeft ook een lage vennootschapsbelasting maar toch kiezen de meeste bedrijven voor Ierland.
Anoniem: 154887
@Dooxed21 februari 2012 16:42
Voornamelijk vanwege de 10% bedrijfsbelasting

//Irrelevant?? Kom op zeg!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 154887 op 21 februari 2012 16:46]

Ik begrijp niet waarom Nederland zich niet profileert als een IT-land. We zijn al de "port van Europa" als je naar zeevracht en (in mindere mate) naar luchtvaart kijkt. Verlaag de belasting voor IT bedrijven tot Ierland-niveau's waardoor ze allemaal naar NL trekken. Doe dit op een manier waardoor Noord/Oost Nederland of Limburg ervan kan profiteren en als land krijgen we dan vele nieuwe hoofdkantoren erbij van IT-multinacionals.
Misschien wel omdat Nederland al het risico loopt om als belastingparadijs bestempeld wordt? Door de belastingvoordelen die we hier bieden, zijn al relatief veel hoofdkantoren in Nederland gevestigd.
Het probleem is echter dat die bijna zonder uitzondering in en om de Randstad liggen, zodat alleen de mensen die daar wonen ervan profiteren. Tevens zorgt dat voor het wegtrekken van goed opgeleide mensen uit andere provincies, waardoor bedrijven daar nog minder graag willen zitten.
Tja vraag is of je er blij van moet worden. Volgens mij rennen ze net zo hard weer ergens anders heen als het daar beter toeven is.
logisch toch, of niet?
Hoe meer winst je kan maken, hoe meer je dan ook weer kan investeren in het ontwikkelen van nieuw technologien/toepassingen.

En de CEO wordt er natuurlijk ook niet ongelukkiger door :).
Ik vermoed dat dit gunstige klimaat ook te maken heeft met het feit dat er zoveel werklozen in Ierland zijn (althans de zomer van vorig jaar). Ik weet niet hoe het recentelijk gesteld is met de werklozen daar maar het kan natuurlijk niet in één heel snel gedaald zijn. Augustus vorig jaar was ruim 14% van de beroepsbevolking werkloos.
(Bron: http://nos.nl/artikel/268...land-op-recordniveau.html)

Ik denk dat dit hoge percentage op natuurlijke wijze heeft gezorgd dat Ierland een aantrekkelijk land is voor bedrijven met veel werknemers. Daarnaast blijft het natuurlijk een gunstig belastingklimaat aangezien de Amerikaanse bedrijven in Ierland voor de rest van Europa geen belasting meer hoeven af te dragen aangezien ze in de EU zitten.
Ik vermoed dat dit gunstige klimaat ook te maken heeft met het feit dat er zoveel werklozen in Ierland zijn
Zeker weten; dat is de door werkgevers allom bejubelde "flexibele arbeidsmarkt".
Als ik het goed begrijp is die zo flexibel dat veel jonge Ieren weg gaan uit Ierland.
EA heeft hun Europese servers en support afdeling laatst ook naar Dublin verplaatst.

Goedkoop Engelstalig personeel, zonder alle problemen qua tijdzone, infrastructuur en opleiding die India heeft.
Ierland zal het goed kunnen gebruiken. Bovendien, ook al zijn het pak m beet Tsjechen, de belastingafdracht en een groot gedeelte van de consumtie zullen toch in Ierland plaatsvinden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee