De Belgische fiscus zoekt naar belastingontduikende internetverkopers en wil dat verkoopsites aangeven welke verkopers belastingplichtig zijn. Daar is nu geen controle op, terwijl internetverkoop wel 3 procent van het bbp zou opleveren.
Het Belgian Internet Service Centre, een project van de Bijzondere Belastingsinspectie, beschikt volgens De Morgen over 'software met een krachtige zoekfunctie' die het internet scant naar de telefoonnummers van bepaalde internethandelaars. Zo kunnen verkopers die onder verschillende nicknames werken op verschillende websites worden gevonden. Ook worden afbeeldingen van items op de verschillende verkoopsites gevonden met 'image recognition'-software. De fiscus zoekt zo naar verkoopgegevens en vergelijkt deze met de belastingaangifte om te zien of er fraude in het spel is.
Momenteel kan zo alleen naar Belgische verkopers worden gezocht. Daar komt binnenkort verandering in, als België een internationale conventie ondertekent die de belastingdienst toelaat om ook de gegevens van buitenlandse verkopers op Belgische websites op te vragen.
Momenteel heeft BISC alleen nog contact opgenomen met de websites, zoals eBay, Kapaza, 2dehands en Hebbes, om hen te wijzen op de meldplicht van belastingplichtige verkopers. Of iemand wel of niet belastingplichtig is, hangt af van de jaarlijkse inkomsten uit de verkopen en de regelmaat van betalingen. "We vonden een gepensioneerde die onder zeven nicknames postkaarten verkocht en in een jaar een omzet boekte tussen de 250.000 en 300.000 euro", aldus de projectleider van het BISC.
In Nederland gebruikt de Belastingdienst al sinds 2005 een webspider, genaamd Xenon, die het web afzoekt en pagina's downloadt. De spider is vooral bedoeld om niet-ingeschreven ondernemers te betrappen op belastingfraude.