Nokia laat meer telefoons in Azië produceren

Nokia gaat meer telefoons en smartphones in Azië maken. In onder meer een Finse fabriek, waar bijvoorbeeld de N9 en Lumia 800 in elkaar worden gezet, worden vanaf eind 2012 geen telefoons meer geassembleerd. Nokia schrapt 4000 banen.

De reden daarvoor is dat productie van telefoons in Azië aanmerkelijke goedkoper is dan in de fabrieken in Finland, Hongarije en Mexico. Het verkleinen van de productie in de 'westerse' fabrieken moet ertoe leiden dat Nokia in de toekomst weer winstgevend wordt, zegt de fabrikant. De mobieltjesmaker leed in 2011 een verlies van 1,2 miljard euro, ondanks dat het geld kreeg van Microsoft voor het gebruiken van Windows Phone en van Apple voor het gebruik van patenten.

De afbouw van de fabricage in Finland, Hongarije en Mexico is de volgende stap in de ontwikkeling van Nokia om zijn productie steeds meer naar Aziatische landen te verplaatsen. Vooral goedkopere modellen werden de afgelopen jaren al in Azië in elkaar gezet en het lijkt erop dat met name de topmodellen nog in Europa geproduceerd gaan worden. De medewerkers in de fabrieken verkeerden al enkele maanden in onzekerheid, omdat Nokia al in september volgens de Finse omroep Yle zei dat het de rol van de drie fabrieken aan het heroverwegen was.

In de fabriek in Salo, Finland, worden vanaf eind dit jaar geen toestellen meer geassembleerd. Toestellen als de N8, E7, N9 en Lumia 800 worden daar gemaakt, aldus de fabrikant. Bij de fabriek in Salo, waar 2000 mensen werken, staat de helft van de banen op de tocht.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-02-2012 • 12:22

50 Linkedin

Reacties (50)

Wijzig sortering
Toevallig eergisteren nog een stuk van een documentaire zitten kijken waar iemand van Nokia een Chinese fabriek ging controleren. Best wel schokkend hoe ze daar omgaan met werknemers. (Chemicaliën in de keuken, lonen ver onder het minimumloon dmv. rare constructies)

Iedereen die geïnteresseerde is, hier is de documentaire te bekijken: http://www.hollanddoc.nl/...ational-op-inspectie.html
Tja je kan je er druk om maken of niet, uiteraard heel ernstige zaak daar niet van, maar het geldt voor vrijwel elk merk en product!

En toch kopen we het allemaal massaal! Zo erg geven we nou om andere mensen! Zoalng we er zelf maar geen last van hebben, toch?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 8 februari 2012 12:36]

Welk alternatieven zijn er dan ?

Men schopt bvb nogal vaak tegen Apple over Foxconn maar als ik dan mensen over de alternatieven bezig hoor en dan kijk waar die alternatieven produceren dan is het allemaal china en in vele gevallen zelf foxconn.

Samsung ? -> foxconn klant
Sony ? -> foxconn klant
Microsoft ? -> foxconn klant

Dell, HP ,...

Daarentegen wat mij een beetje stoort aan het verhaal is dat men "zogezegd" produceert in die goedkopere landen omdat wij westerlingen niet meer willen betalen of dat een tablet opeens 1200 euro zou kosten ipv de 500 euro en al die bullshit verhalen.

Samsung en Apple bvb maken in moeilijke tijden als deze massa's geld (en het is hun in wezen gegund) maar dat is niet veelal omdat die goedkopere productiekosten terugvloeien naar de consument.

Het enige directe voordeel is dat je zelf alla ebay, dealextreme afschuimt naar chinese dingen maar je moet echt niet denken dat de gevestigde merken het allemaal doet omdat ze met oog op de consument de prijzen zo laag kunnen of willen houden.
Toevallig een lange (uur durende) docu over Foxconn geluisterd vanochtend vroeg:
"MR. DAISEY AND THE APPLE FACTORY"
Ja en nee. Het ligt ook aan de fabrikant en het product.

Natuurlijk zijn de loonkosten daar lager en natuurlijk kijkt men daar niet zo naar veiligheid en rechten van werknemers.

Waar het om draait is winstmaximalisatie. Neem als voorbeeld apple. Die draaien om 45 miljard omzet 13 miljard winst. Dat is niet niks. Stel dat apple nu met 2 miljard minder genoegen zou nemen en er voor zorgen dat het beter is met de veiligheid en de werknemers ook betere rechten hebben.

Dat doen ze niet omdat de heren analisten alleen maar meer meer en meer willen.

Ook de simpele vraag wil je meer betalen als het eerlijk gemaakt is, zeggen de meeste mensen ja, maar in de praktijk doen ze het niet. Toch geven mensen honderden euro's uit voor een telefoontje.

Zowel consumenten zijn hypocriet maar ook grote bedrijven zijn dat.

Gelukkig zijn er bij andere producten wel voorbeelden van ondernemers die verantwoord bezig zijn en met iets minder marge genoegen nemen om in eigen land te produceren of met betere rechten voor werknemers.
apple heeft foxconn anders laatst wel verplicht de lonen flink te verhogen, dat en het zijn niet apples fabrieken, het is foxconn die dingen maakt voor apple en apple kan vast wel dingen beinvloeden maar heeft geen directe controle.

dit doet niet af aan het feit dat het ze zou sieren als ze zouden proberen er meer aan te doen. verder dit was wel te verwachten al vind ik de prijs van de lumia erg laag in vergelijking met veel andere telefoons in het zelfde marktsegment,
Apple heeft alle controle.
Ze kunnen een andere fabrikant inschakelen.

(Geldt ook voor de anderen die fabricage uitbesteden aan bedrijven als foxconn)

[Reactie gewijzigd door BlackOwl op 8 februari 2012 22:20]

Eigenlijk gaat het niet zozeer om de lagere loonkosten hoor maar de flexibiliteit. Bij die chinese fabrieken leven de arbeiders haast op de fabriek dus als ze s'nachts iets willen aanpassen en herproduceren dan kan dat heel simpel

Zie http://www.nytimes.com/20....html?_r=1&pagewanted=all

Met de grote kanttekening dat niet enkel Apple gebruik maakt van dergelijke fabrieken... .

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 8 februari 2012 17:16]

Quote: zowel consumenten zijn hypocriet maar ook grote bedrijven zijn dat.

Er is nog wel een 3e kant. Als grote bedrijven niet winstmaximalisatie zouden doen, zouden pensioenfondsen en verzekeraars weer minder winst hebben. Moeten we weer korten op pensioenen en wordt zorg-, levens- en autoverzekering duurder.

Klinkt flauw maar is het als je er over nadenkt natuurlijk niet. Uiteindelijk zijn het de vooral de grote pensioenfondsen en verzekeraars die die aandelen opkopen.

Bovendien als een bedrijf als Philips duurder produceert is het soms niet enkel een kwestie van met minder winst genoegen nemen. Appel staat bekend om haar enorme winstmarges, maar veel andere techbedirjven die echt moeten produceren maken vaak maar behoorlijk kleine marges op producten. Dan wordt het product echt meteen duurder. Philips heeft hier in het verleden veel problemen mee gehad en mede daardoor de Amerikaanse consumentenmarkt verloren: te duur.

Dus kopen allereerst de consumenten het niet, maar zelfs als je ze via een "Buy Dutch" :) campagne zo ver krijgt, betekent dat wel zoveel % minder winst die naar Nederland stroomt. Dus heeft Philips ook x% minder winst om te investeren in nieuwe producten. Ook heeft men minder divident en dus minder kans op investeerders. Ook worden hun leningen duurder omdat de bank hen iets minder kredietwaardig ziet. Die steken hun geld liever in de concurent.

Het is dus niet alleen een kwestie van gewoon genoegen nemen met minder winst.

(Ik gebruik hier Philips puut als fictief voorbeeld. Geen beschuldiging dat zij ook dit soort zaken doen. Ik had zelfs begrepen dat zij op veel punten juist vooruitstrevend zijn.)

Als laatste punt heeft de consument vaak zelf ook nog eens X minder te besteden.

Let wel dat is geen excuus voor wantoestanden, want daar wordt ik uiteraard ook niet blij van, maar het is helaas verre van zo simpel als met minder winst genoegen nemen.
Ik laat zulk soort audits uitvoeren in China en ik kan je zeggen dat hetgeen wat jij ziet in die documentaires niks is vergeleken met de werkelijke situatie. Dus ja, helaas zeg ik idd dat het nog erger is dan jij hebt gezien... Erg spijtig imo
Inderdaad, een kennis van me is in vietnam in een vuurwerkfabriek geweest, daar lagen de gevaarlijke stoffen gewoon zo op de grond, met de werknemers die er gewoon tot hun knieen diep in zaten.

De opzichter gaf een rondleiding met een brandende sigaret in zijn mond..

Echter vraag ik me altijd af of het wel zo slecht is om deze producten te kopen. Uiteraard vind ik ook dat deze mensen recht hebben op meer salaris, betere werkomstandigheden en meer vrije tijd. Maar als we met zijn allen stoppen met het kopen van deze spullen. Wat gebeurt er dan? Dan raken deze mensen hun baan kwijt, en zijn ze er nog veel erger aan toe.
Dit is gewoon marktwerking, wel sneu voor de medewerkers die al jaren de telefoons hebben gemaakt.
Ik dacht eerder gelezen te hebben dat Nokia gewoon in Finland zou blijven ( produceren ), heb ik waarschijnlijk het bericht toen niet goed gelezen.
Edit
Onderstaand bericht bedoelde ik.
nieuws: Directeur Nokia: wij blijven in Finland
Dat bericht ging dus over het hoofdkwartier

[Reactie gewijzigd door Hoogevenertje op 8 februari 2012 12:29]

Zat er ook dik aan te komen, helemaal nu Nokia volledig inzet op haar Lumia.
Lumia is denk ik bedoeld als topmodel en smaakmaker en niet zo zeer om de markt mee te veroveren. MS hoopt een groter aandeel in de markt te veroveren met de goedkope modellen. Dat hopen ze onder andere te bereiken door vergaande integratie van componenten en produceren in lage lonen landen is een logische stap.

Strategisch probeert MS daarmee ook de winstmarges van de concurrenten omlaag te halen. Of dat door andere belangrijke spelers in de markt gewaardeerd wordt betwijfel ik. Het voor tussenhandel en Telcom-bedrijven juist veel interessanter om dure toestellen te leveren. Hoe duurder het toestel hoe beter de Telcom de consument kan verleiden met korting op de aanschafprijzen en zo vastplakken aan dure abonnementen. Met zeer goedkope toestellen krijg je meer directe prijsstrijd tussen de abonnementen zelf.

Daarom proberen de belangrijkste spelers de marges liever hoog te houden. Ook voor de mensen die de productie doen is het geen goed nieuws. Lagere marges betekent het nog zwaarder uitknijpen van productiemedewerkers. En die profiteren al oneerlijk weinig van de hoge marges die er op deze producten worden gemaakt.

Dit geldt niet speciaal voor Nokia want ik denk dat continentale bedrijven toch wat socialer zijn als Amerikaanse. In Angelsaksische landen is er voornamelijk oog voor shareholder profit. In het Rijnlandse model worden ook andere participanten gezien als stakeholders waar naar geluisterd moet worden.

Nokia zal nu snel zijn productie gaat verplaatsen naar landen als China om zijn kosten omlaag te krijgen. Nokia heeft de boot gemist toen het niet in staat bleek om in de innovatie van Apple en Google mee te gaan. Het is niet in staat gebleken om de consument een propositie te doen waarvoor deze even veel wilde betalen, vandaar dat de marges op zijn modellen steeds verder onderuit gingen.

De samenwerking met MS, een grote dozenschuiver van een standaardsysteem, werd daarmee een logische. Want de grootste waarde die bij Nokia overbleef was zijn vermogen om grote aantallen toestellen te produceren en verkopen tegen aantrekkelijke prijzen en in een leuke design. Daarmee hopen die twee samen te massa markt te ontwikkelen met lage prijzen.

De vraag blijft hoe prijsgevoelig de markt is en ook vraag ik me af of er wel wat te verdienen valt voor Nokia. Ze liggen nu aan het infuus van MS en ze maken nog steeds verlies. Het gaat heel hard achteruit. In het kw1-2011 maakten ze nog zo'n 800 milj winst. De verkopen daalden met 25% Dat moeten toch grote tegenvallers zijn. Ik wijt dat ook aan het beleid van Elop om zijn eigen systemen publiekelijk naar de mestvaalt te verwijzen. Dat maakt de symbiantoestellen een stuk minder aantrekkelijk, terwijl ze de markt voor WP7 toestellen nog moeten ontwikkelen.

Het lijkt erop dat hij de Sun Tzu (de kunst van het oorlog voeren) heeft gelezen. Daarin wordt gezegd dat een succesvol leider zichzelf en zijn medewerkers plaatst in de positie dat zij kunnen falen. Als men weet dat de gezamenlijke kans op falen bestaat, zal men samenwerken. Een succesvol leider dwingt zijn mensen voorwaarts een verbrandt dan de bruggen achter zich.

Dood of de Gladiolen

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 8 februari 2012 14:53]

Als ik jouw stuk text zo zou lezen dan zou ik denken dat Nokia bijna failliet is….

2011 is een slechte jaar voor Nokia geweest (feit) maar dat was ook te verwachten als je bijna geen nieuwe modellen uitbrengt (overgang van symbian naar WP7).

2011 is een vergeten jaar omdat:
de Lumia 800 niet overal uit kwam (6 Europese landen ofzo voor 2 maanden).
De N9 ook niet echt bedoelt was voor de consument (meer voor hobby)
Lumia 710 is ook pas uit…..

Nokia heeft begin 2011 nog N8 uitgebracht en paar andere modellen maar veder nks bijzonders.

Er is een reden waarom de vertrouwen in Nokia een boost kreeg nadat ze hun jaarcijfers bekend hebben gemaakt, omdat de Lumia 800 juist een succes was. En de Lumia 800 verkoopt uitstekend (ga geen links stoppen want jij geloof het toch niet).

Als je Nokia echt wil afschrijven dan raad ik jouw aan om 2012 en 2013 af te wachten.

En ik snap niet waarom je Nokia en microsoft zo haat en ik neem aan dat er geen enkele Microsoft product bezit (Xbox, Office, Windows etc.) allemaal uitstekende producten.
Ik zeg nergens dat Nokia al dood is, maar optimisme halen uit droevige cijfers is ook een kunst. 1,2 mijard verlies, (2,2 zonder MS geld) in een markt die een enorme groeispurt doormaakt en daardoor zeer winstgevend is voor anderen, is een dramatisch resultaat dat je niet even kan wegwuiven door het een transitiejaar te noemen. Nokia is al 5 jaar met een transitie bezig en dit is het resultaat?

Zelfs Rim dat zogenaamd in zwaar weer zit maakt met 3,5 mrd een recordwinst. Als je dan 2 mrd verlies laat zien, hoe goed gaat het dan? Sommige mensen willen de realiteit gewoon niet aanvaarden en liever in dromenland leven.
Nokia waarschuwt dan ook voor in de verwachtingen. De neergang van Symbian is niet in te schatten, de opkomst van Lumia ook niet. Er wordt rekening mee gehouden dat de concurrenten hun kans schoon zien om de druk op te voeren. De operationele marge, nu 4,9 procent, daalt volgens Nokia naar rond de nul. Nokia waagt zich niet aan financiële schattingen voor 2012.

Windows Phone moet het tij keren. Nokia zegt dat het met ruim 1 miljoen Lumia smartphones een bruggenhoofd heeft gevestigd, in de oorlog om de ecosystemen. In korte tijd is de MeeGo-smartphone N9 omgebouwd naar de Lumia 800, op Windows Phone 7.5. De Lumia-reeks bestaat nu uit drie modellen, waaronder de Lumia 900 die geschikt is voor 4G.

De terugkeer naar de VS staat op de agenda. In Noord-Amerika verkocht Nokia in het vierde kwartaal slechts 500.000 toestellen, vooral simlockvrij via kanalen als Amazon. Nokia heeft twee deals met operators: voor de Lumia 710 bij T-Mobile USA en voor de Lumia 900 bij AT&T. Nokia heeft echter meer deals nodig om een indruk te kunnen maken.

De Windows Phone handsets zijn in de belangrijkste markten geïntroduceerd. De komende tijd wil Nokia zich concentreren op volume, ten koste van de marges. Het bedrijf is al vaker dood verklaard, maar dit wordt weer zo'n periode.

Wordt het eronder, dan valt het bedrijf verder uit elkaar in onderdelen, waarvan de toekomst meer of minder rooskleurig is.
De positie van Nokia Siemens Networks staat onder druk. Veel hangt af van de business unit Location & Commerce. Die is in juni 2011 gevormd en wordt met ingang van Q4 als een aparte unit in de cijfers opgenomen. Het is samengesteld uit Navteq en de sociale media-/locatiegebonden diensten, die zijn weggehaald bij Devices. De diensten worden geleverd aan Nokia, Windows Phone en Bing. De waarde ervan is geschat op 4,1 miljard euro, nadat er 1,1 miljard aan goodwill is afgeschreven.

Mogelijk is er een toekomst voor een sterk afgeslankte producent van mobiele telefoons voor opkomende markten. De productie van smartphones onder eigen naam is moeilijk voorstelbaar, maar Microsoft blijft wel expertise kopen voor Windows Phone. De samenwerking met Microsoft is ook al op die manier financieel gestructureerd: Nokia betaalt Microsoft voor de licentie op Windows Phone. Omgekeerd betaalt Microsoft aan Nokia voor de ondersteuning en ontwikkeling van het platform.

Wordt het erop, dan blijft Nokia bestaan als zelfstandig merk, met een concurrerende positie in opkomende markten. Het Windows Phone ecosysteem heeft zijn positie veroverd, met Nokia daarin als prominente speler. Het bedrijf is niet meer nummer één, maar het geheel blijkt meer waard dan de som der delen
bron

Als ik kijk naar de markering instrumenten (product, prijs, plaats, promotie) dan zie ik niet hoe Nokia op een bepaald terrein een beslissend voordeel gaat halen, wat zij kan kunnen de anderen ook, maar op een aantal terreinen heeft ze belangrijke achterstand. In dat geval moet je hopen op fouten van de anderen, alleen die hebben zich zeer kundig getoond en begrijpen de markt beter. Nokia is daarmee een outsider geworden. Misschien komt ze terug, maar de kansen zijn tegen haar.
Ze liggen nu aan het infuus van MS
Het gaat heel hard achteruit
Nokia heeft de boot gemist toen het niet in staat bleek om in de innovatie van Apple en Google mee te gaan

Jouw woorden, jouw woordkeuze ‘’suggereer’’ meer dan genoeg.

En jouw bron is een opinie stuk, waarom je dat als bron aanbrengt snap ik eff niet. Als hij of zij een analist was ofzo dan ok maar opinie stukken om jouw argumenten te onderbouwen is zinloos.

‘’Als ik kijk naar de markering instrumenten (product, prijs, plaats, promotie) dan zie ik niet hoe Nokia op een bepaald terrein een beslissend voordeel gaat halen’’

Nokia is onverslaanbaar als het gaat om product (hardware), dat software minder goed was snap ik wel, en daarom was het overstappen WP is een uitstekende keuze. Dat de marktaandeel van WP zo laag is komt omdat er fabrikanten nauwelijks telefoons hebben uitgebracht.

Meego is een leuke OS maar Nokia zou nooit met de ecosystem war kunnen meedoen.
Ik kan het ook zo zeggen: Als je me als consument vraagt, Gaat Nokia het redden? Dan zeg ik, voor mij is Nokia al dood. Zo voel ik dat namelijk. Ik heb jarenlang Nokia's gekocht en het was voor mij een zeer gewaardeerde product. Maar toen Elop duidelijk maakt dat Nokia alleen nog maar kastjes om WP7 heen mocht bouwen was Nokia geen Nokia meer voor mij.

Daarbij loog Elop ons herhaaldelijk voor. Eerst zou Nokia helemaal geen geld krijgen van MS beweerde hij om te verhullen dat er een koehandel was gemaakt. Toen kwam naar buiten dat Nokia toch geld kreeg. Hij beweerde dat Android geen reele optie was later kwam naar buiten dat Google tegen MS opgeboden heeft om Nokia binnen te halen voor Android. Eerst beweerde bij dat Symbian nog jarenlang voortgezet zou worden, vorig jaar werd het rigoureus de nek om gedraaid.

En al dat geld dat Nokia krijgt, helpt dat Nokia? Nee volgens mij niet, want het is slechts een tegemoetkoming voor de grote kosten die Nokia moet maken om WP7 acceptatie te geven. daarom maken ze zulke grote verliezen.

Probeer je eens voor te stellen hoe de toekomst er uitgezien had als Nokia het geld van Google hadden aangenomen. Dan hadden ze juist kunnen profiteren van de enorme lift waarin Android zit. Dan hadden ze vast veel meer Lumia's verkocht. Bovendien hadden ze android kunnen personaliseren als Nokia toestel met eigen interface. Ook hadden ze ondertussen rustig verder kunnen ontwikkelen aan een eigen systeem als Meego, op dezelfde manier als Samsung nu Tizen ontwikkeld. En ze hadden bakken geld gehad die ze niet in een systeem met grote achterstand hadden hoeven stoppen.

Nokia was Nokia gebleven, een Europese fabrikant waar ik als Europeaan trots op ben. Maar met de aankondiging van Elop dat Nokia alleen nog maar WP7 telefoons ging maken met standaard interface verloor Nokia zijn ziel en toekomst. Als hardware fabrikant zonder eigen gezicht is er geen eigen toekomst. Alleen maar logisch dat alle productie nu wordt opgeruimd. Wat wij daarna Nokia noemen is niet meer dan een karkas. Zo voelen de werknemers van Nokia dat zelf ook.

Het is net als met General Motors dat Saab overnam en vervolgens een Opel moter in een Opel chasis legde en er het embleem van Saab oppplakte. De klanten van Saab liepen in hoog tempo weg. Dat was geen Saab meer. Hetzelfde geldt voor Nokia. Had het een andere koers gekozen dan was het misschien langzaam naar beneden gekwakkeld, maar nu is het vergaand ontmanteld om MS belangen te dienen. En als dat niet meer loont, dan zullen ze lege huls afdanken. Geen plan B. MS wil niet dat er dan nog iets overeind blijft.

MS heeft gedaan wat Amerikaanse bedrijven met regelmaat doen, Europese industrieën om zeep helpen. Net zoals de VS nu bezig zijn om de euro aan flarden te schieten met hun krediet beoordelaars. De VS zijn zogenaamd onze bondgenoten maar ze behandelen ons als of we overwonnen vazalstaten zijn, ze zijn bezig Europa uit te kleden.

Jammer, jammer, jammer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 8 februari 2012 21:39]

Het is niet echt raar dat je producten in China produceer.

Vergeet eff de loonkosten en regulering (dit zou in voordeel van Westerse landen werken) zelfs dan wil je liever in China produceren.

nieuws: VS: afhankelijkheid van Chinese aardmetalen duurt nog 15 jaar

nieuws: Japan: China moet export zeldzame aardmetalen hervatten

Hoe dichter bij de bron hoe beter het is.

Natuurlijk spelen loonkosten en regulering een rol maar dat is een minder groot rol dan men in het algemeen aanneemt.
Sowieso is het veel goedkoper. Zoals jij zegt, hoe dichter bij de bron hoe beter.
Wat veel mensen vergeten is dat dit echt tot in het detail doorgaat. Van papier en karton tot aan de aardmetalen waar jij het overhebt. Ik was gister avond nog in gesprek met een inkoopster (wel op het maritieme gebied) en die heeft even uitgelegd hoe diep ze wel niet gaan om de kosten te kunnen drukken (als voorbeeld gebruikte ze broeken die zakken hebben die niet gebruikt worden... 1 zakje weg staat gelijk aan een flinke koste besparing wanneer je praat over miljoenen stuks)
Wat ik mij dan afvraag hè, als je zo de media leest de afgelopen maanden, dan vallen er alleen al op technologiegebied vele tienduizenden ontslagen in de VS/Europa. Duizenden van deze functies zullen hoogopgeleid zijn. Zou er zoveel aanwas van nieuwe banen zijn dat deze mensen weer aan de slag kunnen? Ik vraag mij werkelijk af waar je, als je naar het 'Westen' kijkt, duizenden hoogopgeleiden weer makkelijk aan werk kunt zetten..
Microsoft, Google en Apple hebben duizenden mensen aangenomen in diezelfde periode! Maar ook Nokia San Diego heeft flink zitten uitbreiden.

Zijn helaas niet allemaal dezelfde mensen, maar in de VS was netto het effect vaak zelfs positief in de techsector.

Ik denk ook in Europa dat deze mensen het relatief nog makkelijk hebben, en velen gelukkig wel weer een andere tech-baan vonden. Ik denk als je je baan verloor in gewone productie of algemene zaken als economie/administratie het veel lastiger is.
Jammer.. das het enige wat ik erover kan zeggen. Wat kun je er tegen doen om productie in Europa te houden? Volgens mij is daar gewoon geen antwoord op.
Europese wetgeving, over hoe om gegaan wordt met mensen die de producten maken buiten de EU en of wij(EU) die dan wel mogen importeren.
Producten verbieden die gemaakt worden met omstandigheden wat tegen de mensenrechten ingaat. Dan heb je gelijk veel producten weg... maar goed. Dat blokkeerd de vrij handel natuurlijk.

Zoiets van alleen eerlijke producten met eerlijk loon. Dan kunnen wij ook beter concurreren. Tis wel het einde dan aan goedkope chineese producten denk ik. Maar verder weet ik geen oplossing.
Mjah hoe kan je ooit zoiets afdwingen? De Chinese overheid laat namelijk geen onaangekondigde audits toe. Als buitenlands bedrijf is het dus vrijwel onmogelijk om te controleren of je leverancier de westerse regels opvolgt. Het enige wat je als bedrijf kan doen is eisen stellen en hopen dat de leverancier luistert. Daarom zijn die fair trade producten, geproduceerd buiten de EU (incl overige westerse landen) een schijnvertoning. Het enige wat zoiets aangeeft is dat ze audits doen en eisen stellen
Waarom kan je dat niet dwingen? Geen audits, geen toegang tot de Europese markt, vrij simpel lijkt me. Met voedsel dat van buiten de EU komt wordt dat ook gedaan.
Mjah hoe kan je ooit zoiets afdwingen? De Chinese overheid laat namelijk geen onaangekondigde audits toe.
Het antwoord daar op zou moeten zijn geen onaangekondigde audits is geen uitbesteding.
Je vergeet dan wel iets. Als wij Chinezen net zo gaan betalen als Nederlanders, is er geen reden om te produceren in China.

De natte droom van NLse vakbonden maar behalve een forse kostenstijging en welvaartsdaling van de Nederlandse burger is het een ramp voor China.

Neem, Taiwan. Nog geen 20 a 25 jaar gelden maakten we grapjes over 'Made in Taiwan'. Dat land was op dat moment een agraische gemeenschap die via spotgoedkope laagwaardige productie hun welvaart winst op te hogen.

De generatie daarna echter wist door de verhoogde welvaart (en daarmee stijgende lonen) echter de innovatieve sectoren binnen te komen. Onderwijs, gezondheidzorg,sociale zekerheid, etc zijn inmiddels onvoorstelbaar verder dan ze toen waren. Inmiddels staat Taiwan niet meer bekend om laagwaardige productie, maar eerder om hoogwaardige techniek zoals Acer en HTC.

Door dit soort landen hun lage lonen af te nemen, ontneem je ze dus ook de enige wijze die ze hebben om hogerop te komen.

Natuurlijk mag je eisen stellen aan basis milieu en menselijkheidsregels. Dat werkt zelfs enkel positief voor die landen, maar je moet niet doorslaan.

Net zoals Taiwan slaagde, zal ook over 30 jaar China zo goed als zeker niet meer het productie-walhalla zijn.

Wat wij moeten doen is ophouden te willen concureren tegen lage lonen, maar innovatief zijn. In de VS werkt 60% van de bevolking in baantypen die 20 jaar geleden niet bestonden. De VS is verder nog steeds de grootste fabrieksproductent ter wereld (met 40% meer volume dan China). Alleen maakt men wel andere producten dan vroeger.

Dat kunnen wij in de EU ook als we minder zouden vasthouden aan het heden.

Dus meer focus op mensenrechten en milieu aan Chinese kant is goed, maar aan ozne kant moeten we meer focussen op vrijhandel (ipv krampachtig beschermen van onze kasplantjesindustrie) en onze eigen innovatie (waardoor onze industrie ook buiten de kas overleeft :) ).

Chinezen kopen bijvoorbeeld dolgraag Audi's en Aziatische chipfabrieken staan vol met Veldhovense ASML apparatuur. Het kan wel, maar je moet meer op sterkten richten en vooral nieuwe sterken gaan ontwikkelen.
Ik wil eens zien welke impact dat heeft maar in Frankrijk dacht ik dat er plannen waren om niet Franse/Europese producten hoger te taxeren.

Wat je misschien kunt doen is - indien dat mogelijk is - om bvb bij grote Europese aanbestedingen eisen dat de producten binnen Europa zijn vervaardigd eventueel het koppelen aan mensenrechten.

Want uiteindelijk is het eigenlijk te zot voor woorden hoe dankzij allerhande constructies sommige bedrijven vanuit Europa geld vangen maar dat dan gebruiken om elders eigenlijk Europa te ondergraven door werkgelegenheid hier weg te trekken.

Hoeveel bedrijven er zo geen subsidies hebben gekregen om dan opeens als ze genoeg gecashed hebben de productie te verhuizen naar een ander continent ? Dat is toch pure ironie ?

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 8 februari 2012 13:08]

niks. iig. niks legaals lijkt me.

of je moet Europeanen onderbetalen of weer in slaven gaan handelen 8)7
Nokia heeft er zelf momenteel misschien geen geld voor, maar een echte stap voorwaarts zou zijn productie door geautomatiseerde systemen in plaats van het inzetten van de aller aller goedkoopste arbeidskrachten in China. De werkomstandigheden zijn daar schandalig, maar de mogelijkheid om het te gebruiken dwingt grote electronica bedrijven door marktwerking daar tóch naartoe. Had Foxconn zelf niet al het plan een fabriek met robots op te gaan zetten?
Zolang chinezen goedkoper werken dan robots zal het nog wel even zo blijven :)
Ja maar ze weten zelf ook wel van hun eigen slechte imago in de wereld... Ze willen er vanaf. Niet door middel van de werknemers goed te behandelen. Nee, door ze te dumpen en robots neer te zetten ;)
Logisch gevolg om de prijs van het produceren naar beneden te helpen...
MAAR... op lange termijn heeft dit zeer slechte gevolgen voor Europa. Onze luxemiddelen zullen dan wel goedkoper zijn. Maar als we niet meer kunnen werken (niet iedereen kan in de dienstensector of HORECA gaan werken), en dus geen geld meer hebben om deze goedkope producten te kopen... wat dan?

Niet enkel dus ivm het produceren van smartphones, maar ook de auto/bus industrie die onze regio's verlaten, de staal industrie,...

*edit* US is op dat vlak idd 'trotser'. Daar worden vooral Amerikaanse producten verkocht. Made in USA is al vaak een verkoopsargument. Net als voor onze gamende vrienden uit Japan.

[Reactie gewijzigd door Zavantas op 8 februari 2012 14:33]

Uiteindelijk dragen we hier ook zelf aan bij. Nokia ziet de winsten steeds verder dalen, dan zal je al snel tot de conclusie komen dat je op loonkosten kan gaan besparen, door verplaatsing van de productie.

Ik heb hier wel is geopperd, dat wanneer een Europees product voldoet, het goed zou zijn dit als Europeaan te kopen. Zeker in een sector die binnen de EU zeer fragiel is (ontwikkeling van software en gerelateerde apparatuur). Zolang Europeanen grootschalig producten van Apple (grote winstmarges), Google en Aziatische producenten afneemt en zo dus Nokia in zwaar vaarwater komt. Dan is het logisch dat de productie wordt verplaatst.

Natuurlijk is het efficiënter, 99% van de onderdelen komen uit Azië dan kan het daar beter ook in elkaar worden gezet (relatief dom werk). Aan de andere kant is het jammer, nieuwe uitvindingen zullen dan al helemaal niet meer in Europa worden geproduceerd omdat dit per definitie niet rendabel is, als het in elkaar zetten van producten hier niet meer plaatsvindt. Deze trend is erg jammer, maar onvermijdelijk. Wel vraag ik mij af hoelang dit nog houdbaar is. Als 50% nog maar werk heeft, kan men ook niks kopen. Dit is uiteindelijk in niemands belang!

Op lange termijn zal dit negatieve gevolgen gaan hebben. Je ziet het bij tal van bedrijven. Bijvoorbeeld Kpn die alles uitbesteedt of verplaatst naar India. Zo'n bedrijf verliest steeds meer eigen kennis, dit kan op lange termijn niet goed zijn voor de innovatie en de kwaliteit van de aangeboden diensten.

Nokia lijkt hetzelfde pad in te slaan, door zich om te vormen tot een klein bedrijf dat zich puur focust op het ontwerp van de telefoon en de dienstverlening er omheen. De rest wordt uitbesteed zoals: productie, ontwikkeling software (symbian en WP), etc.

Persoonlijk vind ik het jammer dat Nokia als 1 van de laatste grote Europese producenten van innovatieve elektronica dreigt kapot te gaan, je verliest als Europa een speler die voorheen veel geld in onderzoek stopte maar ook in het schrijven van software. Ik zie in dit opzicht ook nog niet wat Nelie Kroes op dit moment voor de technische ICT tot op heden heeft betekend! Met alleen maar marktwerking redt een sector het niet altijd, daarnaast is het land dat staat voor de open markt (US) ook niet zo consequent als dit negatief uitpakt voor hun eigen economie.

[Reactie gewijzigd door trabbit op 8 februari 2012 16:15]

Doordat alles steeds meer om geld gaat zullen wij die op het moment het meeste geld hebben onze banen inleveren omdat andere voor minder hetzelfde werk willen doen. Naarmate de "arme" allemaal weer aan het werk zijn zullen ze ook meer willen en zullen ook daar de lonen omhoog moeten. Ondertussen zijn er in de EU zoveel mensen werkloos dat wij ook weer voor een lager loon willen werken en komt er weer werk hierheen.
Nou, daar zijn ze wel laat mee, productie in Azië wordt ook steeds duurder.
Over 20 jaar is het weer goedkoper om hier te produceren.
Ze kunnen, jammer genoeg, daar nog aardig wat landen uitbuiten. Provincies in China dit totaal afhankelijk worden van een fabriek willen wel werken voor een hongersloon en als het ze daar weer te duur wordt gooien ze de boel dicht en trekken ze een land verder waar het nog goedkoper kan. Zonder na te denken over waar ze eigenlijk mee bezig zijn.

Aan de andere kant het is ook een beetje onze fout dat die mensen daar als slaven behandeld worden, want wij zijn de gene die ervoor zorgen dat organisaties steeds goedkoper moeten produceren.
Gaan de reparatie's in het vervolg ook naar Azie dan?
Nee. Je auto wordt toch ook niet in de fabriek gerepareerd?
Nee, die gaan in een doos waar ze drie weken liggen waarna ze retour worden gestuurd met de opmerking dat het vochtschade is.
In onder meer een Finse fabriek, waar bijvoorbeeld de N9 en Lumia 800 in elkaar worden gezet, worden vanaf eind 2012 geen telefoons meer geassembleerd. Nokia schrapt 4000 banen.
Weet er iemand overigens welke telefoons er nog meer in finland zelf (van Nokia) in elkaar zijn gezet? (de wat oudere modellen.. N95/97 bijvoorbeeld?).
Het verkleinen van de productie in de 'westerse' fabrieken moet ertoe leiden dat Nokia in de toekomst weer winstgevend wordt, zegt de fabrikant.
Verkleinen van de productie of gewoon helemaal afschaffen?
De afbouw van de fabricage in Finland, Hongarije en Mexico is de volgende stap in de ontwikkeling van Nokia om zijn productie steeds meer naar Aziatische landen te verplaatsen. Vooral goedkopere modellen werden de afgelopen jaren al in Azië in elkaar gezet en het lijkt erop dat met name de topmodellen nog in Europa geproduceerd gaan worden. De medewerkers in de fabrieken verkeerden al enkele maanden in onzekerheid, omdat Nokia al in september volgens de Finse omroep Yle zei dat het de rol van de drie fabrieken aan het heroverwegen was.
Topmodellen worden dus nog wel in Europa in elkaar gezet.. Wordt dat dan Hongarije of toch Finland?
In de fabriek in Salo, Finland, worden vanaf eind dit jaar geen toestellen meer geassembleerd. Toestellen als de N8, E7, N9 en Lumia 800 worden daar gemaakt, aldus de fabrikant. Bij de fabriek in Salo, waar 2000 mensen werken, staat de helft van de banen op de tocht.
Wat gebeurt er met de andere helft (zo'n 1000 werknemers).. als ze daar toch helemaal geen telefoons meer maken?

[Reactie gewijzigd door GS88 op 8 februari 2012 13:10]

0Anoniem: 415735
@GS888 februari 2012 14:08
Antwoorden op je laatste drie vragen zijn te vinden in het vandaag gepubliceerde artikel door Bloomberg (link).
...The company said the three facilities will now concentrate on customization and packaging. ...
0Anoniem: 79247
8 februari 2012 13:13
Klinkt bekend hmm? (nedcar)

Dit is een van de nadelen van een vrije markt. Het is wel jammer voor de werknemers hier maar het zat er aan te komen natuurlijk. Zolang er geen globale arbeidswetten zijn zullen de productiekosten zeker altijd duurder zijn in europa waar we het juist allemaal streng hebben gemaakt om werknemers te beschermen (zelfs los van de minimum lonen enzo).
Je kunt moeilijk concurreren tegen slaven die ook nog eens onder het minimum loon werken. Die werken puur om eten binnen te krijgen en te blijven leven. Misschien hier en daar een centje overhouden. Maar dat gaat naar de familie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee