Facebook-gebruikers krijgen nieuwe lay-out profielpagina

Facebook heeft Timeline, de nieuwe weergave van de profielpagina, uitgerold voor alle gebruikers. Timeline is vooralsnog niet verplicht; gebruikers kunnen Timeline zelf aanzetten. De nieuwe lay-out werkt ook op de mobiele site en in de Android-app.

De nieuwe lay-out, die in het Nederlands Tijdlijn heet, kan door gebruikers geactiveerd worden op een daarvoor gemaakte pagina op Facebook. De nieuwe lay-out is vooralsnog niet verplicht. Timeline is nu beschikbaar voor alle gebruikers wereldwijd, zo heeft Facebook bekendgemaakt. De nieuwe profielpagina's werken ook op de mobiele site en de Android-app, aldus Facebook. Wanneer apps voor iOS, BlackBerry en Windows Phone van een update worden voorzien, is onduidelijk.

Gebruikers kunnen in een tijdlijn belangrijke gebeurtenissen toevoegen, zoals geboorte, huwelijk en afstuderen. Daarbij kunnen foto's en video's worden geplaatst. Naast de profielfoto kan een 'cover' worden geüpload, een veel grotere foto die boven het profiel getoond wordt. Daarnaast heeft Facebook Social Apps toegevoegd aan het profiel. Die apps, die onder de Social Graph-functionaliteit vallen, zijn plug-ins voor bestaande diensten, zoals muziekstreamservice Spotify, sportservice Runkeeper en filmdienst Netflix.

Facebook-gebruikers kunnen Timeline eerst zeven dagen uitproberen zonder dat de nieuwe profielpagina zichtbaar is. Na een week gaat de Timeline automatisch live. Ook kan de gebruiker zijn Timeline zelf zichtbaar maken voor vrienden.

Facebook kondigde Timeline enkele maanden geleden aan op de eigen ontwikkelaarsconferentie F8. Toen was het plan om het binnen enkele weken uit te rollen naar alle gebruikers. Wat het uitstel heeft veroorzaakt, is onbekend.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-12-2011 • 08:38

45 Linkedin

Reacties (45)

45
44
27
0
0
8
Wijzig sortering
Slim dat ze het een optie maken voor nu. Vaak is er bij een nieuwe layout heel veel gezeur, terwijl je er 2 weken later niets meer van hoort. Nu kunnen de early-adopters het gebruiken en enthousiast worden, zodat die de grote massa weer enthousiast maken.

Zelf vind ik het erg nice, ik heb het al een tijdje omdat ik een developer account heb. Je moet het zien als een digitaal plakboek waarin je leven staat beschreven, net als je moeder vroeger voor je deed :) . Nu is dat makkelijk gemaakt en gaat het vanzelf.

En ja, veel mensen kunnen veel zien over je leven, maar je bent natuurlijk vrij in wat je erop zet :) .
klinkt allemaal leuk maar ik stel mezelf weer de vraag wie er allemaal deze prive foto's kan bekijken, sinds de laatste update zie ik nu perfect waar mijn vrienden op andere niet mijn vrienden prikbord reageren, ben zelf in staat de niet vrienden hun prikbord te bekijken...

kan enkel hopen dat ze toch gaan inzien dat privacy iets is dat je in zekere mate zelf kan controleren, door middel van rechten & keuze's die enkel jij kan bepalen en je eigen privacy niet afhankelijk is van je vrienden/derden (abbonementen), ik verwijs naar dit artikel op tweakers onlangs: nieuws: Facebook reorganiseert om zich op privacy te richten

Stel me zelf de vraag hoeveel informatie facebook nu eigenlijk al heeft over mij, die facebook connect springt ook telkens maar op in ghostery (firefox addon) zelfs bij opstart pc en bezoek eerste website, om nog maar te zwijgen over de mobiele app van facebook waar ze dan nog eens toegang hebben tot al je contacten en hun nummers, leuk dat facebook je android telefoon synct met hun updated profiel foto maar je denkt toch weer eens na over je privacy van jezelf tov facebook.

ps: voor diegene die dan gaan zeggen, doe dan geen facebook hieronder, kan best zijn maar het sociaal aspect van facebook is gewoon te leuk
Anoniem: 264902
@Rigs16 december 2011 11:03
ontopic: de timeline is cool.

ik stel mezelf weer de vraag wie er allemaal deze prive foto's kan bekijken, sinds de laatste update zie ik nu perfect waar mijn vrienden op andere niet mijn vrienden prikbord reageren, ben zelf in staat de niet vrienden hun prikbord te bekijken...

Moet je jezelf die vraag niet stellen. Maak een tweede profiel aan en bekijk je profiel vanuit een ander standpunt. Voorts ... als je eens op "privacy" klikt kan je alle settings terugvinden. Ik kom regelmatig profielen tegen van vrienden hun vrienden (vrienden uit de "tweede graad" dus) waar ik totaal niets op kan zien tenzij ik hun toevoeg dus dit valt allemaal best mee. Admins kunnen natuurlijk alles zien.
Sterker nog, Facebook bied een functie aan waarmee je je Timeline kan bekijken vanuit een ander persoon, of het publiek. Druk op het gear-icoontje en dan "View as...".

Op die manier kan je dat heel makkelijk in de gaten houden :) .
"klinkt allemaal leuk maar ik stel mezelf weer de vraag wie er allemaal deze prive foto's kan bekijken, sinds de laatste update zie ik nu perfect waar mijn vrienden op andere niet mijn vrienden prikbord reageren, ben zelf in staat de niet vrienden hun prikbord te bekijken..."

Dat heeft met de instellingen van je vrienden (en vrienden van vrienden) te maken. Ik heb alles zo afgeschermd dat alleen vrienden het kunnen zien, tenzij ik natuurlijk iets op (en dus ook over) een vriend praat, dan zien ook vrienden van die vriend(in) het.
Het is altijd al mogelijk geweest om bij sommige mensen alle foto's of posts te lezen of er op te reageren. Het verschil nu is dat je rechts duidelijker ziet waar iedereen op reageert, maar je ziet dus niet de dingen die je niet zou moeten kunnen zien. En je kan waarschijnlijk ook niet op elk bericht reageren.

O.T.
Ik vind Timeline juist wel erg mooi geworden. Je kan je pagina net iets persoonlijker maken met de foto erboven, maar zonder dat het rommelig word, zoals bijvoorbeeld op Hyves het geval is. Daarnaast geeft het gewoon een leuk overzicht :)
sinds de laatste update zie ik nu perfect waar mijn vrienden op andere niet mijn vrienden prikbord reageren, ben zelf in staat de niet vrienden hun prikbord te bekijken...
Dat komt omdat de betreffende personen hebben ingesteld dat 'vrienden van vrienden' de content waarop jouw vriend reageert mogen bekijken. Op die manier mag jij dus ook die content bekijken. Reacties van jouw vrienden op content van andere personen die deze content alleen voor hun eigen vrienden toegankelijk maken krijg jij niet te zien.

[Reactie gewijzigd door Femme op 16 december 2011 13:00]

"Zelf vind ik het erg nice, ik heb het al een tijdje omdat ik een developer account heb. Je moet het zien als een digitaal plakboek waarin je leven staat beschreven, net als je moeder vroeger voor je deed :) . Nu is dat makkelijk gemaakt en gaat het vanzelf."

"En ja, veel mensen kunnen veel zien over je leven, maar je bent natuurlijk vrij in wat je erop zet :) ."

Het lijkt alsof je reclame maakt voor facebook, je associeert het zelfs met moeder-kind interacties, alsof facebook een deel van je familie is en het beste met je voorheeft.
En dan kom je vervolgens met een disclaimer die twijfelt aan de integriteit van de tool.

Zo van, facebook is net zo lief als een moeder voor haar kind, maar wel op eigen risico.

Beetje ziek eigenlijk...
Ik denk dat je m'n reactie compleet verkeerd interpreteert. Ik geef aan dat ik het zie als een soort plakboek, wat ik vergelijk met wat m'n ouders vroeger bij mij deden. Foto's erin zetten, belangrijke gebeurtenissen in m'n leven, etc.

Het is heel makkelijk om overal maar op te reageren met: Omg omg, Facebook weet alles van me!!

In plaats daarvan, richt ik me op wat ik er zelf aan heb, en dat is voor mij erg duidelijk, namelijk een mooi 'overzicht' van mijn leven. Een plakboek houd ik al niet meer bij, ook heb ik geen overzicht van belangrijke gebeurtenissen in m'n leven. Persoonlijk vind ik het leuk dat dat nu semi-automatisch wordt gedaan door Facebook. Tijdens het bladeren door m'n Timeline zag ik dat ik ergens in Februari de eerste foto van m'n motor had geplaatst. Toen kon ik gelijk invoeren dat ik m'n eerste motor op 19 februari had gekocht, inclusief mooie foto.

"Het lijkt alsof je reclame maakt voor facebook, je associeert het zelfs met moeder-kind interacties, alsof facebook een deel van je familie is en het beste met je voorheeft.
En dan kom je vervolgens met een disclaimer die twijfelt aan de integriteit van de tool.

Zo van, facebook is net zo lief als een moeder voor haar kind, maar wel op eigen risico.

Beetje ziek eigenlijk...
"

Nogmaals, lees m'n reactie nog eens. Ik geef aan dat ik het zie als een soort plakboek. Jij hebt het gelijk over moeder-kind interacties, iets waar ik helemaal niets over heb gezegd. Ik heb het over een object wat je leven kan bijhouden, en jij haalt opeens de relatie van moeder en kind erbij??? :S

Ook post ik helemaal geen disclaimer, ik geef alleen aan dat iedereen helemaal vrij is in wat het grote publiek te zien krijgt, zie ook: "Remember: you can always change who can see any post that appears on your timeline."

Iedereen is continue in rep en roer over hoe Facebook alles van je weet en hoe iedereen alles van je kan zien. Inderdaad, Facebook weet heel veel van je, maar het is echt helemaal aan jezelf over wat je laat zien aan de buitenwereld. Je bent toch niet verplicht om dingen up te loaden naar Facebook?
Nu gaat het inderdaad "vanzelf". Echter is het niet jouw plakboek. Erg mooi dat steeds meer kan, alleen ben ik wat terughoudend om een gedetailleerd ditigaal profiel van mezelf te maken. Helemaal als het eigendom is van de Yankees...
De echte early-adopters hadden Timeline al met de developer preview ;)

Ik
Gisteren al bij iemand gezien zag er op het eerste gezicht wel goed uit!

Misschien zelf ook eens mee aan de gang gaan.
Facebook-gebruikers kunnen Timeline eerst zeven dagen uitproberen zonder dat de nieuwe profielpagina zichtbaar is. Na een week gaat de Timeline automatisch live. Ook kan de gebruiker zijn Timeline zelf zichtbaar maken voor vrienden.
Dit is dan wel weer netjes heb je zelf nog de keuze om er voor te kiezen of niet :)
Dit is dan wel weer netjes heb je zelf nog de keuze om er voor te kiezen of niet
Dat klopt tot nu toe, maar reken er maar op dat het over een aantal weken of maanden voor iedereen verplicht wordt.
Werkt prima. Best leuk om je leven voorbij te kunnen scrollen.

Ook wel weer even een realiseer-momentje wat Facebook allemaal van mij weet en wat ik er allemaal op heb gezet de afgelopen jaren. Dingen die ik al lang had vergeten en die niet (zo) zichtbaar waren, maar nu ineens helder gepresenteerd worden. Best freaky
Ik dacht precies hetzelfde! Het is inderdaad wel confronterend om te zien wat er allemaal op FB staat. Daarnaast viel mij op dat hoewel ik mijn privacy instellingen standaard op "Vrienden" heb staan, nieuwe levensgebeurtenissen standaard op "Openbaar" worden gezet.

Het is natuurlijk te wijzigen, maar netjes is anders :)
Ik heb het al sinds de beta, en ik ben er erg over te spreken! Het enige wat ik nu zie is dat mijn coverfoto in de app niet over de volle breedte staat, wat op de website wel zo is. Ook staan foto's in mijn timeline een beetje vreemd gepositioneerd. Zal nog wel een update dat dit alles bijschaaft.
Anoniem: 250036
16 december 2011 09:04
Ik gebruik timeline ook al een maand of twee. Je kon via de developers pagina van Facebook een lege app aanmaken die je niet eens hoefde te publiceren en dan kreeg je een invite om timeline te proberen. Aanvankelijk was ik er niet zo wild van, ik kon namelijk niet zelf bepalen welke gegevens/foto's wel en niet in de tabs/hokjes van foto's, apps, vrienden en 'vind ik leuks' worden vertoond, maar na wat sleutelen ben ik wel tevreden.
Het is zeker fancy, maar had toch liever de oude wall gezien. Door de timeline te centreren lees ik telkens van links naar rechts naar links.
Ben er al een beetje aan gewent,
ik had hem al een aantal maandjes,
je kon hem toen al op een andere manier krijgen

maar ik wil graag wel een functie om hem weer uit te zetten :+
Hij kan volgens mij niet meer uit. Vanaf 23 december krijgt iedereen em las ik.
Op de mobiele Android app kom ik m nog niet tegen....nog even geduld dus :)
Ziet er mooi uit... ik hoop dat facebook deze look verder door zal gaan voeren, ook in andere pagina's en bijv. je nieuwsoverzicht... :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee