Google: alle tv-fabrikanten waarmee we praten willen Google TV

Volgens Google-topman Eric Schmidt is zijn uitspraak dat de meerderheid van de tv's in de komende zomer Google TV bevat, uit zijn verband getrokken. Wel zegt hij dat de interesse groot is; elke tv-fabrikant waarmee Google praat, zou meedoen.

Eric Schmidt, voorzitter van de raad van bestuur van Google, zou hebben gezegd dat volgend jaar zomer een meerderheid van alle tv's Google TV bevat. Dat meldden diverse media, waaronder Tweakers.net. Die uitspraak is echter uit zijn verband getrokken, zei Schmidt tijdens een bijeenkomst met journalisten in Den Haag, waarbij Tweakers.net aanwezig was.

Schmidt zegt dat hij bedoelde dat een meerderheid van de televisiefabrikanten in de zomer van 2012 toestellen met Google TV heeft. Daarmee lijkt Schmidt te bevestigen dat LG en Samsung modellen met Google TV gaan uitrusten. Hierover waren al geruchten en Sony is al aan boord. Mogelijk worden de eerste modellen al op de CES-beurs in Las Vegas getoond. De interesse is daarmee groter dan aanvankelijk werd gedacht. Het betreft 'alle fabrikanten waarmee ik heb gepraat', aldus Schmidt. Dat is opmerkelijk; eerder gaf Logitech aan dat meedoen met Google TV een 'grote fout' was en er bestond grote twijfel of Google TV zijn slechte start nog kan goedmaken.

Volgens Schmidt werkt Google samen met tv-fabrikanten om Google TV te implementeren en ervoor te zorgen dat het platform populair wordt. "Daar vragen we hun geen geld voor", aldus Schmidt. Tot nu toe is Google TV weinig populair, maar daarin moet verandering komen, onder andere dankzij de komst van de Android Market naar Google TV. De tijd dringt voor Google om marktaandeel te winnen met zijn platform. Elke fabrikant heeft ook zijn eigen internetplatform voor tv's en er zijn geruchten dat ook Apple de tv-markt wil gaan bedienen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

08-12-2011 • 16:16

68

Lees meer

Reacties (68)

68
59
25
2
0
13
Wijzig sortering
Anoniem: 430437 8 december 2011 16:27
"Daar vragen we hun geen geld voor"

nee, maar wel andere dingen, de enigste reden waarom Google did platform, (waarvan de gewone burger nog nooit van gehoord heeft) op TV kan krijgen is omdat vele Android phone manufacturers ook TV maken

Google TV heeft keer op keer gefaalt, niet omdat he niet werkte, maar omdat he concept niet aantrekkelijk genoeg is, TV zenders in de VS tonen geen interesse meer, nu probeert Google het in Europa met de zware hand door druk uit te oefenen op Android partners
natuurlijk vraagt Google daar geen geld voor. Ze vragen er helemaal niets voor en waarschijnlijk ondersteunen ze de fabrikanten op alle vlakken om Google TV te implementeren.

Hun doel is namelijk dat als straks iedereen Google TV kijkt ze advertenties kunnen voorschotelen op de TV. TV reclame is nog steeds een van de krachtigste marketing middelen, dus daar wil Google graag op inhaken - die sector hebben ze nog niet.
En aangezien de jongere generatie al nauwelijks de ouderwetste (passieve) TV meer kijkt, maar interactief wil, sluit Google daar mooi bij aan met YouTube, en Google TV.

En het mooie is dat een Google straks jou personalized reclame op je TV kan voorschotelen, op basis van je internet, je bel en je TV gedrag. Iets wat andere TV content providers never nooit kunnen (waarom zou ik in hemelsnaam een reclame van maandverband moeten zien?).

Voor de TV producenten is het eigenlijk ook een mooie kans - die weten ook dat er een hele nieuwe generatie is die liever interactief TV kijkt op een laptop of tablet. Als Google hun via Google TV kan ondersteunen met het ontwikkelen van een meer internet-connected interactieve vorm van televisie, dan is dat mooi meegenomen.

Kortom, misschien deze keer geen schot in de roos voor Google, maar ik verwacht dat ze dit niet gaan opgeven.
Het betreft 'alle fabrikanten waarmee ik heb gepraat', aldus Schmidt. Dat is opmerkelijk; eerder gaf Logitech aan dat meedoen met Google TV een 'grote fout' was en er bestond grote twijfel of Google TV zijn slechte start nog kan goedmaken.
Waarom is dat zo opmerkelijk? Alsof het (niet hebben van) succes van een fabrikant de rest meteen overtuigt dat het voor hun (een jaar later! met veel updates van het platform! en een veel groter content aanbod) dan ook meteen geen succes kan zijn...
AppleTV 1 liep ook behoorlijk slecht, en toch gaat Apple daarmee verder, waar er al meer succes is geboekt met de AppleTV2

Dus om maar gelijk de handdoek in de ring te gooien omdat Logitech het een fail vindt, lijkt me opmerkelijker.

Toch blijf ik sceptisch over GoogleTV, als je het mij vraagt wordt dat net zo'n versplinterde markt als Android dat is.
Wat is dan het nadeel van een versplinterde markt? De consument heeft dan tenminste nog keuze. Het feit dat Android inmiddels het overgrote deel van de markt vormt, bewijst min of meer dat Google ook zonder hardwareproduct prima in staat is een succesvol systeem op de markt te brengen.

Maar allebei kunnen we natuurlijk geen geldige conclusies trekken over GoogleTV (en AppleTV) natuurlijk, over 5 jaar weten we meer :)

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 23 juli 2024 05:35]

Wat is dan het nadeel van een versplinterde markt? De consument heeft dan tenminste nog keuze.
Ja, keuze tussen Google en Google in dit geval.

Je mag toch hopen dat meer fabrikanten met dit soort systemen komen zodat je als consument ook écht wat te kiezen hebt.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 23 juli 2024 05:35]

Saillant detail is dat Apple TV een set-top box is en dat Google TV in een Sony, Samsung, LG dan wel Toshiba televisieset zit ingebouwd.

Dat is een behoorlijk verschil. De drempel tussen een nieuwe set-top box erbij of een nieuwe televisie is enorm.

Dat is ook het verschil tussen de Sony Google TV's die wel goed verkopen (in de VS dan) voor én na de prijsverlaging en de Logitech Revue die slecht verkocht totdat de MSRP werd verlaagd naar $99.
Je bedoelde eigenlijk te zeggen dat er al lekker veel apparaten zijn die android draaien?
Daar is namelijk niks mis mee, in tegenstelling tot de hardware/software maker waar jij fan van bent.
Er wordt niet beweerd dat het geen succes kan zijn.
Logitech is een partij die ervaring heeft met Google TV en de samenwerking met Google.
Als ik een producent zou zijn, zou die ervaring van Logitech best een argument kunnen zijn om niet meteen erg positief tegenover een dergelijke samenwerking te staan.
Het is dus opmerkelijk dat alle partijen positief zijn, terwijl Logitech met ervaring uit de eerste hand het een grote fout noemt.
Samsung heeft zijn eigen SmartTV platform, met zijn eigen app store, die onlangs zijn 10 miljoenste app download vierde. Van zulke cijfers kan Google alleen nog maar dromen, dus waarom Samsung zo zou staan te springen om met Google in zee te gaan? Maar ja, misschien volgen ze hun mobiele telefoon model wel (telefoons met Bada, Windows en Android), aka "van alle walletjes eten".

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 05:35]

Daarom is Samsung de belangrijkste doelwit voor Google. Samsung is een big seller van TV's. En als ze Samsung om hebben dan hebben ze de markt ook om.
Alleen moeten ze niet aan komen zakken met Google TV 1.0 maar met de laatste versie die is gebaseerd op Honeycomb of ICS.
Standaardisatie in die Net TV / Smart TV dingen van die fabrikanten zou best een goed ding zijn.
Heb hier nu thuis de Logitech Revue staan en ik moet zeggen dat ik het concept behoorlijk goed in elkaar vind zitten. Dit ondanks dat Ik de helft van de mogelijkheden niet kan gebruiken ivm dat GoogleTV vooralsnog alleen voor de Amerikaanse markt bedoeld is.
Mbv het toetsenbord ga ik snel door de menu's . Ik zelf zie vooralsnog Google evenals Facebook als een van de weinige belangrijke spelers die in staat is om internet, telefonie en televisie te integreren tot een nieuwe vorm van multimedia. Apple zou ook een kanshebber kunnen zijn maar hun verdien-model is niet van deze tijd.

[Reactie gewijzigd door drs.titulaer op 23 juli 2024 05:35]

En Microsoft, zeker nu ze Skype hebben. MCE was altijd al goed (IMO de beste PVR/EPG interface in de hele industrie), maar zat vast aan de x86/HTPC formule en werd ook nog eens angstvallig door de tv en STB boeren buiten de deur gehouden. Nu er eindelijk fatsoenlijke x86 SoC's komen (en MS niet meer de grote boze wolf meer is) mogen ze ook weer aan tafel zitten.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 05:35]

Sinds Skype overgenomen is door MS ben ik over gegaan op Google Talk met video. Ook de Hangouts van Google zijn ideaal om bijvoorbeeld vergadering te houden met studenten of collega's.
Het is tenminste minder log en soepeler als Skype. Skype is een draak geworden van een software. Onnodig zwaar.

Zou geweldig zijn dus als je Google Hangouts op een TV met Cam kon krijgen. Dan kon je heerlijk vanuit je luie bank met elkaar praten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 23 juli 2024 05:35]

Als ze Google-TV op basis van Android maken dan krijg je natuurlijk een succes product. De rekenkracht van een telefoon(/laptop) kan makkelijk in een TV.

Ik ben er van overtuigt dat dit een hit gaat worden. Helemaal als de mediaspeler's en video-on-demand goed geïntegreerd gaat worden. Kijken wat je wilt, wanneer je wilt. Met de hoeveelheid glas en kabel aansluitingen zit het met de internet verbinding wel goed voor minimaal 720p. Als Google hier genoeg geld in stopt dan kunnen we eindelijk legaal en handig legaal downloaden. Thuisbioscoop wordt een heel nieuw begrip ;)
Als ze Google-TV op basis van Android maken
Google TV *is* op basis van Andoid.
Ik denk gewoon dat de desbetreffende tv-fabriekanten zich willen wapenen tegen de geplande Itv van Apple. Misschien zien die fabriekanten Google-Tv als een goeie uitweg, net zoals de smartphone fabrikanten een goeie os zagen en zien in Android om de concurrentie met IOs en Apple aan te gaan.
Ik denk gewoon dat de desbetreffende tv-fabriekanten zich willen wapenen tegen de geplande Itv van Apple.
Door allemaal voor Google te gaan? Je kunt van Apple natuurlijk vanalles zeggen, maar hun software en diensten beperken zich in elk geval grotendeels tot hun eigen hardware. Als straks alle TV's door Google "beheerst" worden, ga je misschien nog wel eens blij zijn met de fabrikanten die met een eigen alternatief komen.
Ja ik denk dat dat de enige oplossing is. We moeten eerlijk zijn Apple is goed in wat hij doet en wat hij op de markt brengt. Alles is kwaliteitsvol en ziet er mooi uit. Hun software (IOs, OS x) werkt perfect samen met hun producten juist omdat ze zich beperken tot hun eigen hardware. Als ik jou goed begrepen heb, en corrigeer me als ik fout ben :) , maar als ik jou goed begrepen heb zeg je dat de tv bedrijven zelf software moeten crieeren al la Google-tv. Zodat die software specifiek gecreëerd zou zijn voor hun individueel merk, zoals Apple dus. Wel het enige probleem daarin is is dat het grootste deel van die tv merken er maar niet in slaagt om een deftig software programma in elkaar te schieten. Zelf het menu van hun tv is vreselijk slecht, en onoverzichtelijk. Apple daarentegen kan wel iets moois maken en iets die werkelijk werkt en dat vanaf de eerste keer.
De producenten van die TV's hebben dus bijna geen andere keuze dan voor Google TV te kiezen als ze volgend jaar niet opnieuw een Iphone'tje of Ipadtje willen meemaken (Daarmee bedoel ik dat Apple plots met iets komt die vele beter is dan alle reeds bestaande toestellen en die daarna jaren lang de markt lijd).
de quote "desperate times call for desperate measures" is volgens mij hier van toepassing dan.
Ik bedoelde eigenlijk dat je ook nog wel eens blij kunt zijn met bedrijven als Apple, die ervoor zorgen dat we niet met een eenheidsworst eindigen. En juist doordat ze zich vooral op hun eigen hardware richten, blijft er altijd ruimte voor allerlei alternatieven.
Anoniem: 103509 8 december 2011 16:25
Ik zou geen google tv willen. Alleen om het feit dat dan alels gecontroleerd kan worden door google. Google zou dan ongewenste advertenties kunnen pushen naar jou tv ...> NO google tv for me!!
Je bedoelt gewenste advertenties gebaseerd op jouw interesses.
Het is bijna hetzelfde als reclames die je nu ook al op de TV hebt. Kun je net zo goed de TV afschaffen. Waarschijnlijk krijg je (zoals Soldaatje mooi zegt) advertenties gebaseerd op jouw interesses, ik denk dat het dan leuker is om naar te kijken.
Ik kijk al jaren geen TV meer, hoofdzakelijk vanwege de reclameblokken om een serie van krap 20 minuten op te rekken naar een half uur. Of die advertenties nu op mijn interesses aansluiten of niet doet me dan ook bar weinig schat ik, advertenties zijn haast per definitie ongewenst.

Daarnaast vraag ik me af hoe Google denkt zoveel markten te kunnen bedienen, zonder daarbij afbreuk te doen aan de kwaliteit. De search engine is duidelijk de beste, Android timmert ook goed aan de weg, maar zaken als Google+, Google Weather, Google TV en al die ongein... zitten we daar echt op te wachten? Ik heb liever gewoon een goed product van een bedrijf, in plaats van 20 middelmatige. De andere producten haal ik wel van een ander bedrijf dat er meer in gespecialiseerd is en daardoor betere invulling kan geven aan die markt.
Google+ is evenals Search en Android gewoon een mooi kwalitatieve web applicatie. Het nadeel is dat mensen geen interesse meer hebben in Google+, als ze toch al Facebook hebben. Het gevolg daarvan is dat die hele applicatie flopt, omdat er geen gebruikers zijn.
Hier kan Google niet veel aan veranderen, want de applicatie zelf steekt naar mijn mening beter in elkaar dan Facebook (en dat op een half jaar tijd, waar Facebook al ruim 7 jaar in de running is). Moeten ze Google+ dan maar opgeven? Ik vind van niet, Google+ maakt momenteel de unieke, professionelere indruk die Facebook ooit had, iets wat mij en toch wel een aantal anderen bevalt. Ik vind niet dat een applicatie hoe dan ook de grootste moet zijn om het als 'succesvol' te beschouwen.

Daarnaast zijn Maps, Docs, Calendar en Translate ook erg mooie en handige applicaties.

Dat alles onder de naam 'Google' valt, betekend natuurlijk niet dat er ergens één persoon met de naam Google alles zit te ontwikkelen. Voor elk product is een bepaald team aangewezen. Ik betwijfel of het veel uitmaakt dat alle teams tot Google behoren, of dat ze opgesplitst zijn in aparte bedrijven met een eigen naam. Naar mijn mening bied Google juist de ideale werkomgeving voor ontwikkelaars om fantastische producten te ontwikkelen.

Bovendien is het niet alleen Google dat zich met meer bezighoud dan waar ze mee begonnen zijn. Als je jou theorie overal toepast, zouden bedrijven als bijvoorbeeld Microsoft en Apple zich alleen maar bezig houden met besturingssystemen en software, een ontwikkelingskern die tegenwoordig bij beide bedrijven ook ver te zoeken is (wat ik niet als een nadeel zie, begrijp me niet verkeerd). :)

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 23 juli 2024 05:35]

Je moet nooit al je eieren in 1 mand stoppen, of hoe dat spreekwoord ook gaat.
Als google zich alleen op de searchengine had gefocusd, en er straks een betere van een concurrent komt, is het bye bye google, nu hebben ze nog genoeg andere producten over.
Ik wens absoluut geen advertenties, en ik heb een hekel aan reclame, hoezeer het ook op mijn interesses aansluit..
Helaas is het een nodig kwaad om de boel betaalbaar te houden, en dan zie ik liever dingen die me interesseren.

[Reactie gewijzigd door mr.paaJ op 23 juli 2024 05:35]

Anoniem: 282252 8 december 2011 16:21
Het probleem met Google TV is niet zo zeer wat OS het is (really who cares!!!!) .

Wat de consument wel uitmaakt is of er een simple controller bij zit, dus niet zo'n 120 knoppen geval, maar een hele simpele met maar een paar knoppen.
Het maakt de consument ook uit of de bedinning eenvoudig is en of het een zero configuratie is (dus geen inloggen op google omdat je toevallig youtroep wil kijken).
Het maakt de klant ook zeker uit of er content aanwezig is!!! Zonder goede content wordt Google TV geen success...

Success hoor google.... Maar Google heeft zo weinig verstand van sociaal gebeuren dat ik het me afvraag of ook dit niet een eeuwige beta gaat worden dat er over 2 jaar weer uit gaat.
Toch jammer dat het Microsoft Media Center gebeuren nooit echt op een hele grote schaal in gebruik is genomen door fabrikanten. Er waren wel enkele tv`s die het ingebouwd hadden, maar het concept met een MC pc en de tv als client was een verkeerde keuze.
Het had beter een sort of standalone media center kunnen zijn in de TV. De UI is gewoon geweldig (de Metro UI is een doorontwikkeling van de media center schil) Microsoft had daarbij wel begrepen wat gebruiksvriendelijk is, iets wat ik nog moet zijn bij de Google TV. Apple is (mijn mening) sowieso geen optie door de geslotenheid en beperkingen. Microsoft is (zoals bij de Phone7) daar een mooie tussen vorm tussen de openheid/parameteriseerbaarheid van Google en de gesloten wereld van Apple.

Microsoft zal voorlopig wel niet in die markt springen omdat hun aandacht naar Phone 7/8 en Windows 8 gaat. Hierdoor zullen ze ook de slag naar de TV vermodelijk verliezen :-(
XBOX 360 staat al voor je neus, dus MS heeft wel degelijk kansen tov Apple/Google als het om de smartTV gaat.
Sowieso vraag ik me af of de gemiddelde persoon internet op zijn TV wil. Als ik met een afstandsbediening heel erg onhandig allemaal zooi moet intikken, dan ga ik het niet gebruiken. Zo heeft mijn Sony televisie wel internet, maar gebruik ik het nooit.
Voordeel van Google TV en ook de losse Apple TV is dat je het gewoon kunt bedienen vanaf je telefoon, tablet of muziekspeler. Gewoon een touchscreen-interface om je televisie te bedienen. Dat werkt een stuk minder omslachtig dan allerlei losse knopjes op een afstandsbediening.
Een aantal jaren geleden is mijn werkgever betrokken geweest bij het ontwikkelen van een webinterface speciaal voor de NetTV. Al bij het ontwikkelen hadden we vraagtekens of dat een succes ging worden, en de laatste jaren heb ik er eigenlijk nooit meer wat van gehoord. De mogelijkheden (vnml snelheid) van de televisie waren iig niet in lijn met wat wij in ogen hadden om ervoor te maken.
Gewoon een touchscreen-interface om je televisie te bedienen. Dat werkt een stuk minder omslachtig dan allerlei losse knopjes op een afstandsbediening.
De high-end televisies van Samsung hebben al een touchscreen afstandsbediening. En zijn ook mbv een speciale iPhone/Android app te bedienen.
Is het ook niet de bedoeling GoogleTV met je Android-Smartphone te kunnen bedienen?
Of ben ik mis?

Dan denk ik toch dat dit enigszins succes gaat hebben.
Uiteraard was de Revue van Logitech geen succesproduct met zijn 249$, maar als TV-fabrikanten GoogleTV echter inbouwen in het toestel, implementeren met hun Android-phone wordt het wél een verkoopsargument.
En hoeveel handiger zou het niet zijn om het toetsenbord van de gsm (dat je toch meermaals dagelijks gebruikt) te gaan integreren om GoogleTV aan te sturen?

[Reactie gewijzigd door MatthiasH op 23 juli 2024 05:35]

Het besturen van een Google TV met een Android-smartphone is al sinds de lancering mogelijk:

https://market.android.co...VjaC5oYXJtb255cmVtb3RlIl0. (enkel voor Revue)

https://market.android.co...9pZC5hcHBzLnR2cmVtb3RlIl0. (generic)

Waarbij de eerste app eigenlij keen vervanger is voor een Harmony-remote, je kunt namelijk al je AV-apparatuur bedienen. De tweede is met name voor het bedienen van de UI van Google TV.
ik heb hier een GoogleTV blueray van Sony staan, daar zit gewoon een soort van xbox achtige controller bij met een trackball voor de muis en een keyboard.
Bron?
Wie ben jij om te spreken voor 'de consument'?
Persoonlijk wil ik wel een afstandsbediening met toetsenbord etc.
Ik wil ook inloggen op google, zodat ik bij mijn gevevens kan, zoals favorieten van youtube.
Om hierop aan te haken...

Vanuit het opzicht besturing heb ik niet veel vertrouwen in Google en ben heel benieuw waar apple mee komt, omdat die nog wel eens anders uit de hoek kunnen komen. Ach de toekomst zal het leren
Maar momenteel heb ik niet echt het idee dat Google TV heel onderscheidend is. Dus ik denk ook dat het idd is wat Fireshade aangeeft... gewoon op de hoogte blijven en niet achterlopen op de concurentie.
Ik denk dat Apple inderdaad met een zeer eenvoudige afstandbediening komt, danwel spraakbesturing, waarmee alleen zenders kunnen worden gewisseld en het volume kan worden aangepast. Zal vast heel bruikbaar zijn, zo lang je alle andere mogelijkheden die een tv heeft niet wil benutten.
En uiteraard films kunnen worden gestart on-demand, etc. Dit is iets wat Apple-TV ook in zich heeft. Ben benieuwd of het gaat gebeuren en zo ja, wat de oplossing van hen zal zijn, want idd pakken ze de zaken vaak toch meer consumenten-gericht aan (lees; usability) en dat is wat mensen willen (de hoofdmoot). Dus inderdaad geen toetsenbord als afstandsbediening, maar een paar simpele knoppen en klaar... wellicht zelfs spraak-besturing ja.

Mooi voorbeeld is mijn thuissituatie, waar mijn htpc-tje prima werkt... voor mij persoonlijk. Niemand anders snapt er de ballen van, hoewel het gewoon met iets als plex werkt, maar dat blijft te ingewikkeld. Bovendien zal je altijd zien dat er net even iets weer niet werkt op het moment supreme, etc. Nee, ik heb nog steeds interesse in iets moois en simpels.
Waarschijnlijk praten ze met samsung, of misschien wel met imaginaire tv producenten. Maar nu gaat elke TV producent denken, hee misschien moeten wij ook maar een google TV gaan introduceren voor het geval het een grote hit wordt net als een i-phone :D.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.