Gamers hebben groter beloningsysteem in brein

Wetenschappers die het brein van gamers hebben onderzocht, vonden dat het frequent spelen van spelletjes is gecorreleerd met een groter hersendeel dat betrokken is bij beloningen. Er lijkt daarbij een functioneel verschil te zijn.

Aan het onderzoek deden 154 14-jarige jongeren mee, die in een fmri-scanner werden gelegd. Dit apparaat is in staat om activatie van hersengebieden te tonen. Bij frequente gamers, jongeren die meer dan 9 uur per week games speelden, werd een verschil in het ventrale striatum gevonden. In dit hersengebied bevinden zich hersencellen die op de chemische boodschapper dopamine reageren, dat een rol speelt in ons beloningsysteem. Wetenschappers troffen in dit gebied meer hersencellen en een hogere activiteit van de cellen aan. Dat wijst op toegenomen dopamineproductie, iets wat met een pet-scan werd bevestigd.

Het is onduidelijk of de toegenomen grootte en activiteit van het ventrale striatum een oorzaak of een gevolg is van gamen. Dit is door de wetenschappers niet onderzocht. Wel heeft een ander onderzoek laten zien dat toegenomen activiteit in het ventrale striatum ervoor zorgt dat deelnemers sneller gamevaardigheden kunnen aanleren. Ook is een toename in de hoeveelheid dopamine in het ventrale striatum gevonden bij drugsverslaafden.

Op een functioneel niveau werd er een verband gevonden tussen toegenomen volume in het ventrale striatum en minder nadenktijd voor het inzetten bij een gokspel. In een andere studie werd al aangetoond dat toegenomen activiteit in het betreffende hersendeel correleert met toegenomen snelheid bij het spelen van een bordspel.

Eerder werd bovendien een verband gevonden tussen gameprestaties en activiteit in hersengebieden die gezamenlijk de basale ganglia vormen. Dit gebied is onder andere betrokken bij het aansturen van motorische functies, wat een verklaring biedt voor het verschil in gamevaardigheden. Daarnaast produceert een onderdeel van de basale ganglia dopamine, dat bedoeld is als input voor het ventrale striatum, waardoor de twee gebieden dus met elkaar in verbinding staan.

Beide hersengebieden zijn samen opgenomen in een feedbacksysteem, wat inhoudt dat de projectie van een deel van de basale ganglia naar het ventrale striatum verder geleid wordt naar andere hersengebieden, waarna de output uiteindelijk weer in de basale ganglia terechtkomt. Dit lijkt relevant te zijn voor gamers, waarbij dus zowel verschillen in het motorische systeem als het beloningsysteem zijn te noteren.

Dit hersensysteem is aangedaan bij parkinson-patiënten, waarbij de dopamine-producerende cellen in de substantia nigra, tevens onderdeel van de basale ganglia, langzaam afsterven. Dit zorgt voor verstoringen in het motorsysteem, waardoor de karakteristieke trillingen optreden. Medicatie, waarbij patiënten op kunstmatige wijze een voorloper van dopamine toegediend krijgen, kan er onder andere voor zorgen dat deze mensen gokverslaafd raken. Dit lijkt verklaarbaar te zijn met de manier waarop de dopamine-afhankelijke hersengebieden met elkaar in verband staan.

Door RoD

Admin Mobile

17-11-2011 • 15:30

107 Linkedin

Submitter: AxzZzeL

Reacties (107)

Wijzig sortering
Dit hersensysteem is aangedaan bij parkinson-patiënten, waarbij de dopamine-producerende cellen in de substantia nigra, tevens onderdeel van de basale ganglia, langzaam afsterven. Dit zorgt voor verstoringen in het motorsysteem, waardoor de karakteristieke trillingen optreden.

Dit werd al langer verklaard in Azië, waarbij het heel veel helpt als oudere mensen meer Mahjong (niet wat wij in Europa kennen, waarbij je dubbele steentjes moet gaan zoeken) spelen. Het is ook al aangetoond dat dat hielp om Parkinson te voorkomen. Nu kunnen ouderen dus ook meer gaan gamen, wat dus nu ook lijkt te helpen.
Of ze kunnen altijd nog aan de drugs, dat schijnt ook te helpen volgens het artikel.
Maar dan krijgen ze dus chemicaliën binnen, kunnen ze net zo goed pilletjes nemen, in de vorm van puur dopamine.

Ik denk dat het juist goedkoper en gezonder is als ze gaan gamen, zolang ze maar niet gaan 'ragen' das natuurlijk altijd wel minder.
"Gamen" moet volgens mij niet altijd videogames zijn. Dus zo van die verzorgingstehuizen zouden beter investeren in bordspellen en bingo (jippiee) dan in meer medicatie :)
Wat een onzin, ADD en ADHD zijn verkeerde benamingen voor eigenschappen die andere mensen minder hebben. Mensen met ADD zijn veel gevoeliger voor uitwendige signalen, of dat nu gamen, gokken, eten of sex is.
Bij ADHD is komt er ook nog een energie bij vrij die deze informatie van buitenaf wil analyseren en plaatsen en van verschillende richtingen wil benaderen.
Deze mensen kunnen eigen veel beter en veel efficienter presteren dan mensen die mindere vorm van AD(H)D hebben. Iedereen heeft het, net zoals iedereen potentieel heeft voor het tegenovergestelde: autisme. Autisme gaat ontzettend diep in detail, de mensen hebben benaderingswijzen naar informatie van buitenaf, dat kunnen bijna alle mensen zich niet voorstellen, ze nemen het helemaal in zich op en gaan erin zitten, bekijken het vanuit de binnenkant.

In deze samenleving waarin alleen geld verdienen, meedraaien, kopen, werken en kopen telt en nadenken over echte humane vooruitgang globaal niet geldt, daar hebben deze mensen het soms moeilijk in. Omdat mensen met AD(H)D dit willen veranderen, ze krijgen te veel impulsen van buitenaf, die wij allemaal verwerken, de informatie gaat door ontzettend veel filters, waarbij iemand zonder aangetoond ADHD al weer alleen maar aan zijn frieten met mayo denkt, zen biertje en dan weer gamen, denken mensen met ADHD aan dat allemaal tegenlijk, vlak achter elkaar.
Daarom kunnen wij ook andere verbanden leggen tussen totaal onverbindbare dingen.
Autisme is hier weer een hele andere kant van.

het belangrijkste bij beide staten en lijkt me ook dopamine gedeelte aanmaak, zijn de emoties, deze kunnen zwaar blokken (bij autisme), of in de weg staan (bij adhd), emoties zijn wat iemand tegenhoud of laat gaan.
Als we nu in een samenleving leven waarin emoties zijn nagespeeld, geënsceneerd en overdreven worden getoont, dan kun je daar zonder goede empathie niet doorheen kijken en wordt je emotioneel in de war gebracht. Reclames, overal, gebiedende wijs met velle opvallende kleuren en allemaal te veel licht, verkondigen een emotioneel fake energie, het gaat niet eens om de inhoud, gaat om dat mensen niet echt doen.
Laat ik de muziek, film, nieuws en media industrie met indoctrinatie nog maar even er buiten.
Deze maatschappij is nog niet klaar en wil niet klaar zijn wat mensen met adhd of autisme kunnen beteken voor de mensheid, het gemiddelde heerst nu.

Eén ding begrijp ik niet echt van dit onderzoek, wat was hun doel, wat hebben ze er nu echt van geleerd in de lijn van de doelstelling, en wat is nu de doelstelling. Buiten een beetje onderzoek, dan hoeft het ook geen nieuws te zijn.
Gaat het erom om patienten gokverslaafd te krijgen of zo? Bij mij moeten ze niet met die cocaine rotzooi aankomen.
Het aantal activiteiten wat dopamine aanmaak veroorzaakt is toch oneindig, laat maar eens iemand gamen die een hekel heeft aan computer spelletjes, zijn er niet veel maar lijkt me wel een interessant en mss een vereiste om het resultaat van je onderzoek in een goed contrast te zien of te plaatsen.

Eén ding begrijp ik niet echt van dit onderzoek, wat was hun doel, wat hebben ze er nu echt van geleerd in de lijn van de doelstelling, en wat is nu de doelstelling.
Ik zou zeggen zoek het artikel even op. Daar staat het als het goed is in vermeld.

Er zijn zoveel onderzoeken waarvan menig denkt: Waarom?! kost alleen maar geld blablablaat...

Er zijn zoveel onverwachte maar o zo belangrijke resultaten gekomen uit onderzoeken waarvan men zich afvroeg of het nou wel nodig was, onderzoek is in veel gevallen namelijk onderzoek naar een waarneming uit ander onderzoek.

Daarbuiten staat nog het feit dat onderzoek gefinancierd moet worden.. en in dit geval ook nog eens goedgekeurd moet worden ivm gebruik van minderjarigen. Dus de doelstelling zal niet gewoon voor de leuk zijn geweest.

Wees een niet zo negatief ;)

[Reactie gewijzigd door Sinny op 17 november 2011 22:03]

naar mijn mening kunnen ze beter onderzoek doen naar de wat oudere generatie gamers. de gamers die samen met de (groei van game) technologie en internet zijn opgegroeit. de gamers die al 10 a 15 jaar gamen.
Negatief? Je zou het ook realisme noemen, alleen is dat meestal niet het sociaal meest wenselijke inzicht.
Kijk hier eens naar. Wat ik wil zeggen begint rond 3:38, maar het hele filmpje is interessant.
Wat betekend dit concreet? Wat word bedoelt met het 'beloningsysteem?'
Dat ze nu wetenschappelijk bezig zijn dat positieve en negatieve feedback een belangrijke rol spelen bij het leren.

Ooit weleens een hond of kat kunstjes geleerd? De meeste gebruiken daarvoor positieve woorden (goed zo) en snoepjes. Later gaat men vaak over naar de clicker methode, maar het principe blijft hetzelfde. Daardoor worden dieren aangespoord om vaker dat gedrag te tonen. Dit is in het extreme getrokken in een aflevering van The Big Bang Theory waar Sheldon Penny een chocolaatje geeft als ze zich goed gedraagd volgens de normen van Sheldon.

In games wordt je positief beloond in de vorm van punten of levens en juist negatief door een leven te ontnemen. Hoewel het logisch lijkt en klinkt, zul je dus onderbewust proberen om te voorkomen dat je levens verliest en juist probeert om tevens te winnen.

Pijn is bijvoorbeeld een negatieve feedback welke bedoeld is om te voorkomen dat je iets in de toekomst nogmaals probeert. Er zijn momenteel erg veel studies in de psychologie (en dan met name de cognitieve tak) om via games vaardigheden aan te leren. Ik denk dat games zoals Nintendo BrainTraining de bekendste vorm is om via games te hersenen te trainen en vooral bezig te houden..
Op wiki is er een mooi verhaal over.

Het komt er op neer dat het beloningscentrum een gebied in de hersenen is dat van invloed is op het bekrachtigen van gedrag. Het wordt actief bij zaken als eten, seks, roken, drank, drugs , maar ook plezierige dingen zoals gamen, gokken, succes en dergelijke. In wiki staat heel mooi: Reward is an operational concept for describing the positive value an individual ascribes to an object, behavioral act or an internal physical state. Met andere woorden, beloning is een concept waarmee de positieve waarde wordt uitgedrukt die een individu toekent aan een object, gedrag of iets interns. Beloning is een modelmatig begrip waarmee iets biochemisch talig wordt uitgedrukt.
Het centrum is overigens niet alleen actief bij zelfdestructieve zaken. Er wordt alleen veel onderzoek naar gedaan en vandaar dat het vaak een negatieve bijklank heeft.

Ik heb gepoogd om zoveel mogelijk jargon te vermijden en het in Jip-en-Janneke taal uit te leggen. Als je meer wilt weten over structuren in de hersenen en neurotransmitters moet je maar een schreeuw geven. Ik zal dan kijken of ik er een biologisch of neurologisch verhaal bij kan maken.

[Reactie gewijzigd door Kwak op 17 november 2011 16:20]

eten, seks, roken, drank en drugs niet plezierig?
"Het wordt actief bij zaken als eten, seks, roken, drank, drugs , maar ook plezierige dingen zoals gamen, gokken, succes en dergelijke."

Mensen, uiteindelijk zijn we allemaal domapine-junks...
Hmm, ja dat staat er wat krom :) . 'Maar' kan beter vervangen worden door en.
Het belonginssysteem is wat ons goed doet voelen.

In simpele taal uitgelegd:
Stel, jij doet iets [Gitaarspelen]. Jij vindt dit leuk, het lukt goed, het is dopamine wat je goed doet voelen en wat je dus in zeker zin een 'beloning' geeft. Het motiveert je vervolgens verder te gaan.
(Afgeleid van: Gleitman, 2011)
http://www.bol.com/nl/p/e...01004009565042/index.html

Hetzelfde geld voor sporters. Sporten is niet zomaar een activiteit om je gezond te voelen, mensen die sporten zijn over het algemeen gelukkiger en gezonder omdat er bij het sporten dopamine vrijkomt! Ze worden op deze manier beloont voor hun activiteit en voelen zich tevreden.

[Reactie gewijzigd door Feyva op 17 november 2011 15:44]

Dus gamers voelen zich gelukkiger? (en kunnen sneller ganzenborden :+)

Moet zeggen dat ik soms wat anders waarneem bij online spelletjes en alle ragers.
offtopic:
Gamers zijn .. doorsnee wel gelukkiger. Voor meer informatie kun je op de website van deze mevrouw kijken. Video van TED is zeer interessant.
http://janemcgonigal.com/videos/


[Ontopic]
Dit soort artikelen vind ik persoonlijk dus echt interessant. Het is niet zozeer dat gamen schadelijk wordt bevonden, het is namelijk wetenschappelijk aantoonbaar dat gamen bepaalde eigenschappen van de mens simpelweg verbeterd. (Echter wel ten koste van andere eigenschappen..)
Maar zodra ze winnen voelen ze zich oprecht gelukkig ;) want DAN komt er ineens een rush dopamine vrij. Zelfde als met sporters, gokkers, etc. etc.
Ragers heb je toch altijd in de maatschappij?
Sportmannen kunnen toch ook "ragen", bv na een slechte voetbalmatch?
Misschien concludeer ik te snel, maar ik ben dus in principe beter met mijn game wanneer ik net een voetbalwedstrijd heb gespeeld?

En aangezien jij het goed lijk te begrijpen - is de toename van dopamine nu goed of niet goed voor je?
De testgroep bestond uit 14-jarige jongeren - waarvan de hersenen nog in ontwikkeling zijn.

Als ze al conclusies uit het onderzoek kunnen trekken, kunnen die m.i. niet naar andere leeftijdsgroepen geëtrapoleerd worden.
Volgens mij blijven de hersenen ons hele leven in ontwikkeling. Als dat bij een bepalde leeftijd zou stoppen, dan stopt de vooruitgang. En als wij mensen geen zicht meer hebben op vooruitgang, worden we niet gelukkig. Dat zal ons dan weer een gebrek aan Dopamine opleveren.
ja iets wat je vaker doet word je beter in en iets wat je bijna niet meer doet word je slechter in.

zo is mijn nederlands erg achteruit gegaan doordatik de laatste 10jaar heel veel engels gesproken/getypt heb waardoor ik veel typfouten maak en soms woorden niet meer weet.
zelfde als met hoofdrekenen vroeger was ik daar goed in en had ookaltijd een 10 op mijn rapport maar na het tig jaar niet gedaan te hebben lukt het me vaakniet om de simpele dingen uit te rekenen.

daarintegen als ik een free roam spel speel dan hoef ik maar 1x door de map te vinden en ken ik de hele map uit mijn hoofd al is die soms enorm groot zoals bij games als assasins creed, need for speed world, Maffia2 ,WoW of het meest recent skyrim.

het brein blijft een groot mystery en ik hoop dat dat ook zo blijft (nee niet stichting brein daar is alleen de boekhouding een mystery) :)
Hersenstructuren zijn altijd in ontwikkeling. Bijvoorbeeld door geestverruimende drugs te nemen wordt je ruim denkender. Onder invloed van de drugs ben je dan ruim denkender. Maar de geestverruiming blijft voor een deel, omdat je andere verbindingen in je hersens aanlegt. Dit hadden ze bij volwassenen vastgesteld. Dus blijkbaar maakt het niet uit of je 14 of 40 bent om je hersenen te herstructureren...
Er is vergeleken tussen 14-jarige jongeren. Dus kan er inderdaad iets gezegd worden over het effect van gamen.

Hiermee kun je niet rechtstreeks een link trekken naar andere leeftijdsgroepen maar je kan iig wel een hypothese aannemen die dit mogelijk ook ondersteund waarna je het natuurlijk ook een keer mag testen ;)
"Het is onduidelijk of de toegenomen grootte en activiteit van het ventrale striatum een oorzaak of een gevolg is van gamen. Dit is door de wetenschappers niet onderzocht."

Gamen kan toch geen gevolg zijn van een groot ventrale striatum met veel activiteit?
Niet dat ik hier veel van af weet, maar ik kan niet begrijpen dat als er iets in mijn hersens iets groter is dat ik dan meer wil en/of ga gamen..
Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat als jou beloningssysteem actiever is je sneller geprikkeld word om te gamen. Een andere insteek zou zijn dat je beloningssysteem groter is, juist doordat het meer geprikkeld is. En dat verschil is dus geen onderzoek naar gedaan.
Het kan er wel voor zorgen dat je het gamen leuker gaat vinden, en als dat het geval is zul je het waarschijnlijk ook meer willen doen.
Nee, het zal ook wel een oorzaak zijn, maar dat kan je niet roepen zonder bewijs te leveren.
In Natuur Wetenschap en Techniek was laatst een artikel over hersenonderzoeken door scans.

Hun kwamen tot de conclusie dat je eigenlijk niets zinnigs kan zeggen aan de hand van hersen activiteiten.
Dat is lekker. Je bent sneller in het nemen van je beslissingen maar je heb ook sneller de kans om verslaafd ergens aan te raken :P

Nou ik blijf gewoon doorgamen hoor :P

[Reactie gewijzigd door Pinjosi op 17 november 2011 15:37]

Ik vind het "sneller nemen van beslissingen" gedeelte wel amusant :

Al jaren lang probeer ik mensen ervan te overtuigen dat je door gamen in bepaalde "real life" situaties sneller kan reageren, maar niemand die me ooit serieus nam :|

Wat betreft het verslaafd zijn gedeelte is het denk ik net als met alle andere dingen van de persoon zelf afhankelijk. Zelf hang ik er ergens tussen in denk ik.

Zolang ik "erbij kan" dan kan ik er "verslaafd aan raken", maar terwijl ik "verslaafd ben" kan ik makkelijk een tijdje zonder wanneer ik er niet bij kan. Als ik op vakantie ben bijvoorbeeld :)
Anoniem: 404775
@nero35517 november 2011 20:10
als je erbij kan is dat een veilig gevoel. je denkt er niet verslaafd aan te zijn. en als vakantie de pas de zelfde high/kick geeft dan is het al te laat. (ik zeg niet dat je verslaafd ben, maar zo ziet een verslaafde dat ook voor zichzelf).
je moet denk ik kijken of virtuele skills wat je sneller laat nadenken en analyseren opwegen tegen het beloning systeem. dat je interesse verliest in de normale dingen omdat ze niet uitdagend genoeg meer zijn dan een spelletje.
Anoniem: 404775
@Pinjosi17 november 2011 15:53
het zou kunnen dat het beloning systeem zodanig aanpast dat er bijna geen interesse meer is voor normale dingen en je alleen gelukkig kan voelen als je die "high" krijgt bij complexere dingen of spellen.
ik vind bij sommige spellen (zoals WoW) het betalen een groot factor van verslaving. het word dan moeilijker om de beslissing te nemen om ermee te stoppen door de investeringen die je al gedaan heb en tijd die je erin gestoken heb. ook het fijt dat er geen echte "straf" tegenover staat (zoals het verliezen van items als je dood bent, dat maakt de drempel ook hoger om ermee te stoppen)

het is maar een mening, ik heb er ook geen verstand van.
Het is onduidelijk of de toegenomen grootte en activiteit van het ventrale striatum een oorzaak of een gevolg is van gamen.
Dus volgens mij is de titel nogal suggestief en wordt de lading niet gedekt door het oorspronkelijke artikel.
Tja, ze hebben dit dus crosssectioneel gedaan. Als ze toename willen meten, zullen ze een groep gamers moeten volgen. Dat is bij drugsverslaafden wel al eens gedaan overigens. Daar bleek dat de hersenen zichzelf herinrichtte, gezien de link tussen beide groepen, is de aanname dat dat bij gamers dus ook nog wel eens het geval zou kunnen zijn.

De titel is daarmee inderdaad ietwat suggestief, maar het feit dat de dopamine productie omhooggaat en er veranderingen in het aanleren van motorische vaardigheden optreed, maakt dit mijns' inziens weer goed.

Wat de laatste paragraaf nou bij dit bericht doet weet ik weer niet. Het gaat een beetje offtopic, maar goed.

Ik denk overigens dat dit bericht niet helemaal aansluit bij de doelgroep van T.net. Het had best even aangepast kunnen worden zodat er voor de meeste lezers tenminste duidelijkheid is over wat er nu eigenlijk bedoeld wordt. Zeker omdat ik denk dat weinigen hier genoeg context kennen voor het begrijpen van diverse aspecten van het huidige artikel.
Helemaal gelijk, cross-sectioneel geeft een aanleiding voor verder onderzoek in dit geval. De bewijskracht is daarmee een stuk lager dan, wat je zegt, longitudinaal onderzoek (volgen van een groep).
En inderdaad, er worden heel wat biomedische termen in de tekst verwerkt, moeilijk te begrijpen voor pc-techneuten, denk ik ook :)
Titels als dit wordt vaker op geklikt, levert meer advertentie voorschotelingen op, welkom bij het 'nieuwe werken denken tweakers'...

154 14 jarigen is... niet veel, zeker al niet om te bepalen of dit van blijvende invloed is of niet. Het is dan wel weer data waarmee je interessante ideeën creëert. Wat ik me dan weer afvraag is welk onderdeel van het gamen dit invloed op heeft (als resultaat of oorzaak).
154 man onder een functionele mri leggen is enorm veel :)

Als je weet dat zo'n mri onderzoekje al snel 4000€ kost reken dan maar uit hoe duur dit onderoek is alleen al voor het scannen, dan zwijgen we nog over de kost van het PET onderzoek...

Een conclusie zou kunnen zijn dat het brein van gamende jongeren (>9u/week) eruit ziet als dat van een gokverslaafde.
4000 euro als je als zorgpatient er onder ligt.....incl voorbereiding specialisten etc etc etc

als je zelf dat ding kan bedienen kun je hem misschien wel voor 4000 euro per dag huren, zolang je de specialisten maar niet nodig hebt
Wel duur, niet veel in statistische zin. Dus Cergorach 's argument blijft staan en is los van de prijs te zien.
Of 154 mensen veel is, hangt ook af van:
-het aantal groepen waarin je onderverdeelt (50% nulgroep vs 50% effectgroep is al n= 154/2 = 76);
-hoe je de personen hebt verzamelt (heb je ze van een ADHDforum, van een gamecommunity of uit een random klas);
-op basis van welke criteria je ze hebt verzamelt...

Het lijkt me dus iets te vroeg om een conclusie te trekken ;).
Een tekort aan dopamine in de hersenen hangt weer samen met zaken zoals ADD en ADHD, dus ik ben benieuwd in hoeverre er een verband tussen die syndromen en iemand's game-gedrag bestaat.
Inderdaad, zou daar ook wel een studie naar willen zien. Heb zelf ADD en mijn ervaring is dat ik gamen héél leuk vind, maar eigenlijk nooit meer dan 3-4 uur per week game, en dat is ook echt mijn max. Meer lukt niet echt, tenzij ik heel erg into een spel ben (bijv een nieuwe game), dan gaat de hyperfocus aan, speel ik zo 5-10 uur non stop en ben ik daarna kapot en laat ik t spel liggen.

Dit is trouwens tegenwoordig een stuk gematigder sinds ik medicatie gebruik.
Ik heb ook ADD op merk toch wel dat ik de meeste tijd vol maak aan gamen binnen de vriendengroep gemiddeld zoon 5-10 uur in de week en natuurlijk tijdens vakantie meer! maar ik gebruik mijn medicatie eigenlijk alleen als ik op school zit dus hier kan het verschil voor mij dan weer niet vertellen.
Herkenbaar. Ik ben ook ADD patiënt en ik heb soms het gevoel dat ik immuum ben voor verslavingen. Ik heb wel eens in een zomervakantie 2 weken lang 40 uur per week WoW gespeeld. Toen moest ik weer naar school en heb ik het spel niet meer aangeraakt.

Hetzelfde geld voor roken. Ik ben een vaste roker, maar als mijn sigaretten op zijn kan er wel een dag of 3/4 over heen gaan voordat ik weer nieuwe koop.

In beide gevallen heb ik er dan gewoon even geen behoefte of zin meer in.

[Reactie gewijzigd door Mr. Awesome op 17 november 2011 16:17]

Erg interressant. Een vriend van me heeft ADHD (en ook echt ADHD, niet alleen het predicaat omdat de juffrouw hem op de basisschool hem niet kon handelen).

Hij is extreem gevoelig voor verslavingen. We zijn ooit voor de eerste keer naar het Casino geweest, en hij belde voortaan iedere dag of ik meeging. Ik ging natuurlijk niet elke dag mee, maar dan ging hij wel alleen.

Toen ik hem voor de eerste het spelletje Counter-strike liet spelen bij mij thuis, heeft hij het ook gekocht en speelde het ineens 25 uur per dag (bij wijze van)...

Nu ben ik dus benieuwd; zover ik begrepen heb heeft zowel ADD als ADHD te maken met een tekort aan dopamine. Toch zie ik een verschil ik verslavingsgevoelligheid, welke beide tegenovergesteld zijn - net zoals ADD en ADHD. Waar zit hem dan het medische verschil in?

misschien zit er wel geen verschil in verslavingsgevoeligheid, daar ik mijn snel getrokken conclusie baseer op slechts 1 bekende met ADHD, en de twee bovenstaande reacties van mensen met ADD?
Mijn vriendin heeft ook ADHD is sinds kort in behandeling dus ze is er pas na 26 jaar achtergekomen. Maar ze is ook verslavingsgevoelig. Vooral iets1 keer proberen en er dan vrij snel in doorslaan herken ik bij haar.

Daar staat ook tegenover dat zo'n 'tijdelijke verslaving' weer snel stopt omdat het niet meer bevredigend is. Denk dat de zoektocht naar dopamine per ADHD'r verschilt
@Ero-Sensei
Het medische verschil zit hem in een persoonlijke behandeling. En een goede constatering. Het onderzoek naar ADD/ADHD is ook nog lang niet voltooid en veel mensen krijgen verkeerde medicatie. Veel huisartsen menen ook dat ze gespecialiseerd zijn zodra ze 1 iemand gunstig hebben geholpen.

Het tekort aan dopamine is niet het enige wat speelt bij ADD/ADHD patiënten.
Ik merk zelf dat we, ik heb het namelijk ook, meer onmogelijk zijn routines te volgen.
Bij gebrek aan afleiding raak ikzelf in een trance van piekeren en stress, maar anderen raken juist in een trance van drukte en chaos, rennen, gokken, alles wat maar dopamine geeft.

@Rmg
Ik heb ook ADD en ik merk dat ik bepaalde verslavingen snel oppak en snel weer laat vallen. Meestal is het een periode (een week of 3-4) of enkel een paar dagen.
Uiteindelijk ga ik bij games nadenken dat de game mij in het echte leven niet helpt en ik te veel geclaimed ben door een spel.

Vaak leiden dit soort desinteresse momenten ook tot depressies, omdat je je gewoon kapot verveelt en opgesloten voelt. Met nadruk op 'vaak', want normaal gesproken komen depressies alleen voor wanneer ik veel dingen verkeerd heb gedaan en er niet normaal over word gepraat. Bijvoorbeeld dingen die ik vergeten ben in de huishouding, dat vind mijn partner nooit leuk :P .

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 17 november 2011 18:16]

Apart. Zelf ben ik ook met ADHD gediagnostiseerd en merk ook dat ik niet zo verslavingsgevoelig ben, terwijl de bekende info juist is dat AD(H)D-ers dat wel zouden zijn.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Verslavingszorg:
"Daarnaast werd bekend dat patiënten met bijvoorbeeld een [knip] Aandachts-Tekort-Stoornis met Hyperactiviteit (ADHD) [knip] in sterke mate neiging hebben om verslaafd te worden aan drugs, alcohol of medicatie."
Alleen ADHD dus, niet ADD
Andersom, ADD is ADHD - type 1 (zo uit m'n hoofd).
En ik maar denken dat ADHD, Aan De Hard Drugs was. ;-)
neh... Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Drukte...
Anoniem: 399803
@Sardia18 november 2011 11:44
Weet je ook waarom dat daar zo staat?

Wat mist er nu bij ADHD geledigen? Of wat hebben ze vaak een minder goede natuurlijke productie van? Dopamine.. Wat gebeurd er nu met Drugs in je lichaam als je dat toeneemt. (Btw, Drugs, alchohol en medicatie zijn allemaal drugs haha)

Je natuurlijke productie schiet omhoog, je krijgt het kunstmatig binnen en/of het wordt gesimuleerd dat je het hebt op een of andere manier.

Dat zijn dus prima manieren om iemand verslaafd te krijgen. Juist dat namelijk stimuleerd.

-of het is precies andersom :P

Maar hier in het artikel staat dat het dopamine productie verhogend is?
Des te dommer dat je rookt dan.
't Is onkies om een verslaafde dom te noemen vriend.

Ontopic : Interessant onderzoek, k ga zo weer verder met gamen, misschien levert het nog iets op in de toekomst.
hij geeft zelf aan dat hij niet verslaafd is dus je off-topic reactie klopt niet echt.
Bovendien is iets dom doen niet hetzelfde als dom zijn, vriend.
Idem hier. ADD en raak nooit verslaafd. Heb zelfs is op reis, waar sigaretten super cheap waren elke dag zeker een pak gerookt en na de reis niets meer. Zonder problemen. Ook niet als ik anderen zie roken ofzo.

Dit geldt voor vele zaken in mijn dagelijkse leven.
ik heb wel eens maanden lang 12 uur per dag wow gespeeld maar dat maakt me niet verslaafd ik had/heb gewoon niks beters te doen :)
mensen roepen dat ik verslaafd ben maar waarom zou je niet gamen en je vermaken als je niks beters te doen heb :)

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 17 november 2011 17:27]

Ik ken iemand die had ongeveer hetzelfde verhaal, maar dan met bier.

Uiteindelijk hem gepushed om een week te stoppen met drinken, was het was hem niet gelukt :P
12 uur per dag, gast, er bestaat ook nog zoiets als buiten :')
Alleen als je doorlig wonden krijgt, dan "zit je eraan vast" }:O
DAT zou pas baanbrekende therapie zijn.

Je hebt ADHD --> meer gamen!
Oorzaak of gevolg weten ze nog niet hè ;)
Bovendien lijkt mij dat het dopamineniveau tijdens het gamen piekt, ik vraag me af of dat een positieve uitwerken heeft op het algemeen functioneren. Dit leidt eerder tot verslaving, denk ik.
Er zijn al veel games die het dopaminesysteem subtieler bespelen.
De pieken worden getimed (op basis van onderzoek) en worden soms juist onthouden of niet genoeg voldaan om later een grotere piek te kunnen produceren of om mensen te laten hunkeren naar die ene piek die maar niet komt.
Vooral games van het 'zynga' type doen hier heftig aan.
Zo maken ze mensen verslaafd met de meest suffe zaken zoals een boerderijtje onderhouden.
En inderdaad, zo werken gokkasten ook.
Dit is inderdaad al tijden bekend in de psychologie. Zelfs het behaviorisme deed uitgebreid onderzoek naar conditionering en welke manieren de sterkste gedragsveranderingen teweeg brengen.

Het belonen van gedrag versterkt het gedrag in kwestie. Maar bij een onregelmatige / semi-willekeurige beloning is deze trend veel sterker dan bij een regelmatige / berekenbare beloning.

M.a.w. als je mensen verslaafd wilt krijgen moet je op zoek gaan naar een bepaalde frequentie van belonen die in relatie staat tot de grootte van de beloning. In bijna alle hedendaagse spellen zie je dit terug; mensen krijgen doorgaans betere beloningen als ze er meer moeite in stoppen, maar er blijft altijd een willekeurige factor. Kijk bijvoorbeeld naar loot in WoW; vaker een dungeon runnen vergroot je kansen, maar het blijft altijd een kansberekening wat er dropt.

Daarnaast moet er een bepaalde stijgende lijn zijn in beloningen om mensen geïnteresseerd te houden. Met andere woorden; er moet een stijgende lijn zijn, een character dat levelt, achievements die je kan sparen, de boerderij die steeds mooier wordt, etc.

Tot slot zien we met de opkomst van internet en breedband dat vooral sociale beloningen in opkomst zijn. Gamen is niet meer puur voor "sociaal arme nerds" maar wordt meer geaccepteerd. Spellen passen zich daar op allerlei manieren op aan; je kunt achievements delen met anderen, opscheppen via tekstberichtjes, etc. En natuurlijk in het spel zelf worden allerlei sociale verbanden aangemoedigd, denk aan guilds in WoW.

Reken maar dat er veel tijd en moeite gestoken wordt in het vinden van de meest optimale / verslavende beloningsformules van spellen.
Helaas is het niet alleen het tekort dopamine wat ADD/ADHD 'veroorzaakt'. ;)
Of als behandeling voor parkinson!
Gewoon meer gamen, zodat er meer dopamine op natuurlijke wijze wordt geproduceerd.
Of pas het filterniveau aan zodat je alle reacties ziet. Dan hoef je geen zeeeeer lastige muisklik meer uit te voeren ;)

(btw, nieuwschierig?? :/)
Ja, je kunt zelfs instellen dat je áltijd alle reacties ziet. Ideaal, heb ik ook ;)
Zo, ingewikkeld artikel!
Wel interessant trouwens, ik had ook al eerder gelezen dat gamers, zoals hier ook staat, sneller (zonder dat deze slechter of anders wordt) een beslissing kunnen maken. Dus toch wel goed dat gamen!

[Reactie gewijzigd door JBee op 17 november 2011 15:40]

Ach, mensen met snellere reflexen die vaak goed zijn in gamen, kunnen kennelijk hun orgasmes ook minder goed onder controle houden. Oftewel, niet te veel gamen, of je gaat er helemaal niks van bakken in bed. Denk er maar om!
Is best een goed reactie, ik snap de mod "ongewenst" dan ook niet. Behalve dan gamers, die het niet leuk vinden om te horen :)
Titel:
Games veranderen beloningsysteem in het brein
in het artikel:
Het is onduidelijk of de toegenomen grootte en activiteit van het ventrale striatum een oorzaak of een gevolg is van gamen.
toe maar. dat is dus wel even iets heel anders, voorlopig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee