'Ziggo mag tv-kanalen uit analoge zenderpakket halen'

Ziggo heeft het recht om het advies van vier programmaraden te negeren en zenders uit het analoge zenderpakket te halen. Dat zegt het Commissariaat voor de Media. Zaken die door andere programmaraden zijn aangespannen lopen nog.

ZiggoDe uitspraak betekent dat de geschrapte zenders zoals BBC 2 voorlopig niet terugkeren in het analoge zenderpakket van Ziggo in de regio's Delft, Amstelveen, Limburg en Friesland. Het Commissariaat voor de Media, die toeziet op naleving van de mediawet, heeft Ziggo in de zaak tegen die vier programmaraden gelijk gegeven, meldt persbureau ANP. De zaken die negen andere programmaraden hebben aangespannen tegen het schrappen van de buitenlandse zenders lopen nog. De programmaraden kunnen in hoger beroep tegen de uitspraak van het Commissariaat.

De programmaraden adviseren kabelaars welke zenders in elk geval in het analoge zenderpakket moeten. Dat advies is in principe bindend, maar de kabelaar mag daarvan afwijken als de programmaraden hun advies niet goed hebben onderbouwd. De programmaraden adviseren acht zenders. Daarnaast zijn zeven zenders altijd verplicht: Nederland 1,2 en 3, de Belgische publieke netten Eén en Ketnet/Canvas, een regionale zender en een lokale zender.

Ziggo schrapte in diverse regio's onder meer het Britse BBC Two en de Duitse zender ZDF. De programmaraden hadden echter wel geadviseerd die zenders op te nemen in het analoge zenderpakket. De programmaraden stapten naar het Commissariaat voor de Media, die namens de regering toeziet op de naleving van de Mediawet.

Volgens TotaalTV heeft het zogenoemde 'strategisch adviseren' de programmaraden de das omgedaan. Daarbij wordt als commerciële zender bijvoorbeeld National Geographic of Discovery Channel geadviseerd, omdat programmaraden ervanuit gaan dat zenders als RTL4 of SBS6 sowieso in het analoge zenderpakket worden opgenomen.

Het Commissariaat verwijst echter naar een uitspraak van de rechtbank in Groningen, waarin gesteld wordt dat de voorkeuren van kijkers meegewogen moeten worden. "Een pluriform wettelijk minimumpakket dient te bestaan uit programma’s van zowel publieke als commerciële omroepinstellingen. Rekening houdend met de in de bevolking levende voorkeuren zullen dat, voor wat betreft de laatstbedoelde programma’s, meestal de best bekeken (of beluisterde) Nederlandstalige commerciële programma’s zijn." Door bijvoorbeeld Discovery Channel en niet SBS6 te adviseren, hebben programmaraden volgens Ziggo een niet voldoende onderbouwd advies gegeven, omdat veel kijkers liever SBS6 zien en met het advies de wens van veel kijkers dus wordt genegeerd. Daarom mag de kabelaar het advies dus negeren, vindt het Commissariaat.

Ziggo maakte in mei bekend het aantal analoge zenders terug te willen brengen om ruimte te maken voor meer digitaal aanbod. Daarbij werden diverse zenders geschrapt die wel door de programmaraden geadviseerd waren. Programmaraden zijn onafhankelijke raden die ervoor moeten zorgen dat mensen een gevarieerd aanbod van zenders kunnen ontvangen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

05-11-2011 • 12:49

213 Linkedin

Reacties (213)

213
208
132
12
1
17
Wijzig sortering
Ach er zijn al 60 jaar truukjes gedaan op bij het pal singaal om het allemaal heen en weer compatible te houden.

- De color burst voor kleurenuitzendingen
- Teletekst in de boven kant het beeld
- Een uitbreiding op het mono naar stereo geluid (L-R) op de 6mhz erbij gemoduleerd
- En oh ja we proppen er dan ook maar een dolby prologic singaal in het stereo.
- Palplus voor breedbeeld met minder detail verliezen. ..
- Een kanaaltje reserveren zodat tv's zich automatisch kunnen configureren.
I vergeet vast nog wel iets

Het houd een keer op en soms moet een systeem gewoon grondig op de schop.
Ik geloof idd niet dat ci+ het weer 60 jaar vol zou houden. gelukkig zijn de tv's wel weer relatief goedkoper geworden.

Ik geloof dat ik ook weinig mensen heb horen klagen dat de analoge tv uit de lucht ging. want dat gebruikte toch zowat niemand meer
U loopt wel lekker te rommelen met cijfers, bijna niemand kijkt meer naar anolge TV anno 2011.

Alleen mensen die nog over zo'n kathode straalkanon lamp beschikken, en het verschil tussen 1080p en 480i niet een kunnen zien hebben nog analoog. Die mensen hebben nog een zo'n witte Etna in de keuken en douchen onder een geizertje.

71% mensen bij NU is daar gaan zielig doen, dat zijn geen cijfers, maar gewoon een slecht onderzoekje binnnen een groep zeuerende mensen bij NU. Hoe kan je dit soort cijfers nou voor de waarheid nemen, wat een appen geschreeuw weer allemaal, en dat op tweakers.
U loopt wel lekker te rommelen met cijfers, bijna niemand kijkt meer naar anolge TV anno 2011.
Ik ben echt geen fossiel en zeker geen "aap", maar ik heb - naast 2x digitaal - nog wel 3 analoge TV-aansluitingen in huis, waaronder 2x een TV-kaart in een PC. Ik zou het jammer vinden, wanneer het analoge signaal zou verdwijnen, al was het alleen maar omdat we hier, wanneer er 2 programma's tegelijk op een PVR worden opgenomen, nog wel eens even analoog naar een derde programma kijken.
En uit dat zelfde artikel:
Bovendien, zo bleek afgelopen week uit de kwartaalcijfers van Ziggo, heeft tweederde van de klanten digitale televisie.
En de 71% slaat op mensen die niet puur alleen digitale TV kijken. Daar zitten dus ook mensen bij die digitaal en analoog samen hebben. (Ik wist niet eens dat je alleen digitaal kon krijgen bij Ziggo, ik ging er vanuit dat je altijd analoog erbij kreeg)

En Ziggo bied ook een aantal zenders online aan, als je dus wat TV wil kijken op je slaapkamer o.i.d. kan dat gewoon op je PC.
alleen digitaal bestaat ook niet, analoog valt niet te filteren.
Ik denk dat ie analoge tv via de ether bedoeld ;)
Anoniem: 423434
@McBoom5 november 2011 18:42
via de ether kan je alleen DVB-T onvangen in Nederland.
Cijfers over het analoge vs digitaal gebruik kan je bijna niet vertrouwen, omdat het uitmaakt hoe je telt.

Veel mensen hebben slechts 1digitale ontvanger maar meerdere apparaten die nog gebruik maken van analoog.
Cijfers over het analoge vs digitaal gebruik kan je bijna niet vertrouwen, omdat het uitmaakt hoe je telt.

Veel mensen hebben slechts 1digitale ontvanger maar meerdere apparaten die nog gebruik maken van analoog.
Radio onder andere O-)
Door bijvoorbeeld Discovery Channel en niet SBS6 te adviseren, hebben programmaraden volgens Ziggo een niet voldoende onderbouwd advies gegeven, omdat veel kijkers liever SBS6 zien en met het advies de wens van veel kijkers dus wordt genegeerd. Daarom mag de kabelaar het advies dus negeren, vindt het Commissariaat.
Kortom, Ziggo maakt wel uit wat de klant wil zien!

Gelukkig is glasvezel sterk in opkomst met een toenemend aantal aanbieders waardoor TV kijkers niet langer vastzitten aan de nukken en grillen van kabelaars zoals Ziggo (maar ook UPC).
Dit soort kabelboeren hebben al jarenlang getracht te bepalen wat de klant wel en niet mag zien, dit tijdperk is binnenkort voorgoed verleden tijd en daar ben ik heel blij mee.
En jij denkt analoge TV te kunnen kijken via de glasvezel? Dat is juist bedoeld om het digitale aanbod (van wat dan ook) te verbeteren/versnellen.
Ga er maar vanuit dat we binnen maximaal 10 jaar alle analoge zenders kwijt zijn!
Ik wil helemaal niet persé analoge TV kijken via de glasvezel.
Sterker nog ik wil (digitaal) HD kijken via glas.
Het punt is dat je voor de overige TV's wel graag analoog wilt kijken, het voordeel ligt voor de hand. Geen extra decoderkastje nodig en wel vrijwel alle kanalen ter beschikking.

Eén van de glasvezel aanbieders die buiten digitaal ook analoog aanbiedt is Vodafone.
Bron: http://www.vodafone.nl/in...el/internet_bellen_tv_30/
Analoge televisie en DVB-C 39 televisiezenders en 40 radiozenders op al je tv's in huis.
Ja, dat kan. Op dit moment wordt de tweede vezel gebruikt voor analoge tv.
KPN had analoge tv geschrapt op de glasvezel maar is daar al van terug gekomen.
Anoniem: 14038
@TheCapK5 november 2011 14:13
Als je de mensen gaat lopen klieren door het aantal analoge zenders terug te schroeven ben je kinderachtig bezig. Je kan ze ook wel overhalen door ze een interessante aanbieding te doen. (Die kosten smeer haal je toch wel op een andere manier terug want concurrentie is er eigenlijk niet.)
De reden waarom ze die analoge kanalen weg willen hebben is ook wel duidelijk. In de plaats daarvan kan je nog meer digitale zenders aanbieden in pakketten tegen uiteraard een meerprijs. En daar mogen de trouwe kijkers dan voor boeten.

Als consument zijnde kom je er idd niet omheen dat je toch over moet stappen. Maar als je toevallig nog een oude TV hebt die het nog goed doet en je bent tevreden met dat ding zou je die dan moeten wegkieperen om een hele nieuwe te kopen omdat het zo nodig digitaal moet? En er zullen ook wel mensen zijn die niet eens het geld hebben om zomaar een hele nieuwe TV te kopen en daar eerst jaren voor moeten sparen (die bestaan nog). Die worden dan gestraft met minder zenders.

Het duurt gewoon even om de mensen over te laten stappen en dan proberen ze dat te forceren om analoge kijkers te pesten terwijl dat helemaal niet nodig is behalve om er zelf zwaar meer aan te verdienen. Maar het ergste van allemaal is dat dit wordt toegestaan terwijl degenen die het toestaan juist hun bestaansrecht ontleden aan het feit dat de belangen van de consumenten horen te behartigen.
En jij denkt analoge TV te kunnen kijken via de glasvezel?
Nee, ik weet zeker dat ik analoge TV kan kijken via glasvezel. Ik kijk momenteel op mijn Pixelplus Philips breedbeeld CRT naar 38 analoge kanalen van XMSnet/reggefiber, inclusief BBC 1 en 2, Discovery, NatGeo en TLC, CNN en Euronews, Duitsland 1, 2 en 3 en ARTE!
Zodra ik een jumbo AMOLED/Ectoplasma/Flat E-paper scherm van 2 meter doorsnede aan de muur heb hangen, breid ik mijn pakket uit naar digitaal voor 5 euro per maand en zie ik 88 zenders, waarvan 12 in HD.

[Reactie gewijzigd door Opa op 6 november 2011 14:30]

Anoniem: 44174
@TheCapK5 november 2011 15:27
Dat kan er wel voor bedoeld zijn, alleen is het glasvezel aanbod zó ingericht dat elke aanbieder mag aanbieden wat deze wil, dus als een aanbieder genoeg klanten heeft voor analoge TV gaat dat dus gebeuren, ook dat is vooruitgang.
Kortom, Ziggo maakt wel uit wat de klant wil zien!
Jup, héérlijk, beter dan die programmaraden! Ziggo stuurt mij netjes BBC één tot en met achtentwintig (*) en een heleboel Duitse netten door. Da's een stuk beter te verteren dan de crap van de Nederlandse zenders. En dat kan mede in de door het schrappen van analoge kanalen vrijgekomen ruimte.

Glas is maar een middel, geen doel op zich. Er zijn zat TV-aanbieders maar Ziggo heeft hier gewoon met afstand het beste aanbod.

(*) Om precies te zijn zeven: BBC one, two, three, four, "World News", "Entertainment" en "HD".
Anoniem: 390875
@Bacchus5 november 2011 14:14
De programmaraden adviseren acht zenders. Daarnaast zijn zeven zenders altijd verplicht: Nederland 1,2 en 3, de Belgische publieke netten Eén en Ketnet/Canvas, een regionale zender en een lokale zender.
...
Daarbij wordt als commerciële zender bijvoorbeeld National Geagraphic of Discovery Channel geadviseerd, omdat programmaraden ervanuit gaan dat zenders als RTL4 of SBS6 sowieso in het analoge zenderpakket worden opgenomen.
Juist ja... deze taak van de programmaraden kan dus bij deze opgeheven worden en de acht zenders die bovenop de verplichte zenders komen zijn
 • 1. RTL 4 (15.1%)
 • 2. SBS 6 (11.67%)
 • 3. RTL 7 (4.87%)
 • 4. RTL 5 (4.33%)
 • 5. Veronica (3.5%)
 • 6. NET 5 (3.47%)
 • 7. RTL 8 (2%)
 • 8. Nickelodeon (1.9%)
( Gebaseerd op gemiddelde van kijkcijferdichtheid per landelijk commercieel kanaal voor de maanden Juni, Juli, September 2011. Bron: Stichting KijkOnderzoek )
Discovery Channel (1.5%), National Geographic (1.33%), Eurosport (1.17%) en Animal Planet (0.63%) kunnen dus gewoon uit het analoge pakket verwijderd worden.
Buitenlandse zenders zijn niet meegenomen - het zou dus kunnen dat BBC1 of BBC2 nog beter worden bekeken dan bijv. Nickelodeon, maar bovenstaande zijn hoe dan ook foetsie.
Democratisch gekozen zenderpakket - maar of je daar nou echt blij mee moet zijn.
Zowiezo is het met "digitaal" ook om de kijkcijfers te doen , zeker weten dat veel van die boxen gebruikt worden om aan de kabelprovider te vertellen waar je naar gekeken hebt.
Adhv die informatie wordt bepaald welke reclame en hoeveel en ook op welke zender die uitgezonden worden.
Die informatie is Goud voor kabelbedrijven , en aangezien er minder verdiend zal worden aan reclame op buitenlandse zenders dan op de nationale "reclame zenders" zoals precies die acht die jij noemt zal al het andere het eerste uit het pakket verdwijnen.

BBC en bv Discovery zitten er echt alleen nog in (naast dat ze enigszins goedkoop zijn) zodat je nog de neiging krijgt om tv te kijken waardoor je wel af en toe langs bv Veronica komt om een beetje reclame te absorberen.
Kunnen we het aluhoedje niveau wat terugbrengen?

Die kastjes zijn door de bank genomen technisch niet in staat om dingen terug te sturen. Ze hebben geen internet link, niet ethernet, niet wifi, en al helemaal niet een ingebouwd kabelmodem voor de retourlink.

De enigen die zoiets eventueel zouden kunnen zijn interactieve TV kastjes, en die zijn zwaar in de minderheid.
Of door het schappen van thuisshop zenders, en weet ik wat voor onzin er nog meer tussen die 150 kanalen zit waar niemand naar kijkt of op zit te wachten. Dan hebben ze ineens 25% bandbreedte vrij en raakt alles bij elkaar misschien net 1 % kijkcijfers. Nee ze schappen liever BBC die in zijn eentje al meer kijkers heeft dan al die zenders bij elkaar.
Ooit wel eens van schotel gehoord?
Een dikke 10 jaar geleden heb ik Ziggo de deur uitgegooid omdat ik het niet eens was/ben met hun prijsverhogingen en het door de strot douwen van digitale televisie.
Nu weet ik dat schotel ook een vorm van digitale televisie is, maar er wordt niet meer door 1 bedrijf bepaald wat ik wel of niet mag zien, of (als voorbeeld) dat ik extra moet betalen om BBC3 en 4 te mogen kijken terwijl deze gewoon gratis via de schotel te zien is.
Schotel klinkt ook voor mij als een steeds interessantere optie.

Zou je iets meer kunnen vertellen over welke aanbieder je [dan] gebruikt? Stoort het snel bij slecht weer? Paar zinnen met je ervaringen?

Bij voorbaat dank. :)
Er is maar een aanbieder, en dat is CanalDigitaal. Naast hun zenders (het nederlandse basisaanbod zegmaar) kun je nog zenders bekijken die ongecodeerd op de satelliet hangen (de duitse basiszenders en de britse zenders) alleen zul je daarvoor soms een extra ontvangerkop op je schotel moeten hangen.
Ooit wel eens van schotel gehoord?
Zodra die een 120Mbit internet pijp bieden, ben ik over ;)
Internet is de enige reden waarom ik nog bij Ziggo zit. (En ADSL is geen optie, zit ruim 4 KM van de centrale)
Ehm, niks is gratis. Vergeet dat niet. Zit al lang op de een of andere manier verrekend. Daarbij is de aanschaf van een DVB-C decoder toch heel wat voordeliger dan een starterskit voor schotel TV.

Plus het feit dat je daar officieel een kleine bouwvergunning voor nodig hebt als je een koophuis hebt. Bovendien ziet het niet uit; met schotels in de straat verpaupert het aanzien direct.
Anoniem: 26447
@HoppyF5 november 2011 14:20
Niet helemaal zo, kreeg ook van Ziggo door mijn strot gedrukt dat men het aantal analoge kanalen ging verminderen en veranderen voor zenders waar ik niets aan heb, heb Ziggo opgebeld en de vraag waarom ?? Toen kwam men met een zwetsverhaal waarna ik direkt alles heb opgezegd en nu gewoon via een schotel zit te kijken waar ik veel minder voor betaal en meer kanalen met programma's kan ontvangen waar ik wel wat aan heb. Dus je kunt altijd de boel eruit gooien en op een schotel overgaan.
Precies, mijn pa van 84 heeft ook acuut de analoge Ziggo verruild voor digitale KPN, en kijkt weer lekker BBC2. Ben benieuwd hoeveel klanten dit Ziggo kost, want het voelt alsof de zenders je worden afgepakt, en dan krijg je weerzin tegen upgraden naar digitaal bij hetzelfde bedrijf.
Denk dat het wel meevalt. Heb Digitenne gezien; echt om te janken die kwaliteit. Weinig zenders voor relatief veel geld. Daarbij door SCART begrenst op 576p; dus niet echt een fatsoenlijk alternatief voor digitale TV via de kabel.

Daarbij; waarom weerzin ? Je krijgt in het digitale TV-basis pakket meer zenders dan je voor die tijd analoog had voor dezelfde prijs.
Ik denk dat Resless KPN over adsl bedoelt, dat is iets minder gecomprimeerd dan Digitenne. :)
In mijn deel van Soest is Digitenne sowieso alleen maar te ontvangen als je met de antenne in je hand in de keuken op één been gaat staan. 8)7
Ben ik toch benieuwd waarom je wel digitaal naar de kanalen van KPN wilt kijken maar Ziggo digitaal niets vind. De BBC kanalen zitten namelijk allen in het standaard digitale pakket van Ziggo.
En jij denkt dat Ziggo geen glasvezel heeft liggen?
Integendeel, alleen maar het grootste glasvezelnetwerk van NL...

https://www.ziggo.com/nl/over-ziggo/netwerk/

Met andere woorden, als jij een gat graaft bij zo'n kastje in je straat kom je gewoon glasvezel tegen :)
Dat is complete onzin. Ziggo heeft niet het grootste glasvezel netwerk,
En je wilt glasvezel tot in de woning niet tot een centrale 2 kilometer verderop want dan heb je er nog niets aan.
Je moet kabel even niet verwarren met ADSL. Bij kabel is de afstand tot aan de verdeler ongeveer 300 meter. Bij DSL kan dit makkelijk 5 kilometer zijn.

Daarbij moet je het relatief bekijken; waarom een glasvezelleiding tot binnenshuis trekken als je straks snelheden tot 400Mbit kunt behalen over coax ?

Door het afschaffen (of minimaliseren-) van analoge TV, het gebruiken van een hoger QAM, het wijzigen van de modulatie, het gebruiken van een efficientere MPEG4 codec voor digitale- en HD TV en het optimaliseren van het DOCSIS protocol kunnen in theorie snelheden tot 4 GBit/seconde over coax worden behaald. Daar heb ik laatst een erg interessant wetenschappelijk document over gelezen.

Glasvezel is leuk als je het kunt krijgen, maar in mijn ogen een beetje overrated tegenover de goede oude coax-kabel.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 6 november 2011 03:32]

En over die fiber pomp je met nu commercieel verkrijgbare technologie zonder enige probleem 16 maal 40 Gbit. Goed, je wilt niet weten wat die apparatuur kost op dit moment, maar hij bestaat tenminste wel. 256 keer 40 ook trouwens. Tegen de tijd dat die 4 Gbit links over de coax kunnen (gedeeld door een aantal klanten, uiteraard...) zit fiber op 100GE per kleur (dus weer maal 16 of 256).

Overigens, een enkele Gbit link wordt nu al uitgerold door sommige fibertothehome providers, alleen wordt er nog geen Gbit abo over gepusht. En zelfs een single 10GE link is al aardig richting betaalbaar aan het gaan. Bij fiber is de limiet niet meer wat de kabel aankan, maar wat de provider bereid is je te geven naar de backbone.

Het is niet voor niks dat de kabelproviders *ook* plannen hebben voor fiber-to-the-home, net als KPN. Het buitenringconcept hebben ze al veel eerder gedaan, omdat ze technisch daar eerder toe gedwongen waren. Maar op den duur zal ook hun last-mile gewoon verglaasd moeten worden.
Als reggefiber gereed is, zijn ze niet de grootste meer.
Je krijgt de keus niet. Zodra er een glasnetwerk ligt van een bepaalde aanbieder is die buurt per definitie niet meer interessant voor een andere aanbieder om een netwerk in neer te leggen. Als regge de eerste is die glas naar jouw woning legt, zul je dus wel moeten.
Ook die keuze heb je, je moet niet naar glasvezel, je mag het. Als je geen vertrouwen hebt in Reggefiber waarin KPN een minderheidsaandeel heeft, prima, dat is jouw keuze.
Ik heb geen vertrouwen in KPN. Die hebben toch wat te veel lopen sodemieteren dit jaar. Eerst dat gezeik met DPI en later na het herinvoeren van belachelijke datalimieten op mobiel dataverkeer plus extreme prijsstijgingen.

Je denkt toch zeker niet dat ik zo'n bedrijf in de buurt van mijn internetverkeer wil hebben ? Ik zeg niet dat Ziggo het braafste jongetje van de klas is maar tot nog toe hebben ze mijn vertrouwen niet geschaad.
Snap het probleem niet zo, digitale ontvangers worden bijna weggeven bij pakje boter. Gratis digitaal smartcard erin en kijken maar.
Het schrappen van analoge kanalen bied meer ruimte voor digitale diensten Bv nog sneller internet ;)
Voor veel oudere mensen maakt het niet zoveel uit of het digitaal is of analoog. Plus deze mensen moeten weer leren omgaan met de digitale ontvanger :)
Gelukkig zijn bijna alle nieuw gekochte TV-toestellen tegenwoordig voorzien van een CI+ slot, dus als je als gebruiker op zoek bent naar gebruiksgemak is dat ook gewoon een optie. Maar je kan natuurlijk ook gewoon een decoder gebruiken. Ik snap het probleem niet zo hoor ;)
Dan koop jij voor al die mensen toch even een nieuwe TV, betaal je de abbo kosten, installatie kosten en de kosten van de CI+ module.
TV schrijf je in een jaar of vijf af, digitale TV zit bij analoog abo inbegrepen, installatie bestaat uit het inprikken van de CI+-module en een CI+-module kost maar een paar tientjes.
Anoniem: 423149
@Bacchus5 november 2011 13:48
tv's gingen in het verleden 10 jaar mee... sommige van die krengen staan nu al 20 jaar elke dag te loeien.

dat jij vind dat er dingen weggegooit moeten worden omdat het normaal is geworden dat je een apparaat van 500 plus euro maar een paar jaar kan gebruiken...

dat wil niet zeggen dat de oudere generaties niet kunnen denken "het doet het nog, waarom zou ik het vervangen, wordt de tv programma's er opeens beter van?"

als er 1/15e van het aanbod verdwijnt vind ik ook dat het basis bedrag van analoog ook 1/15e naar beneden moet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 423149 op 5 november 2011 13:49]

Waarom zou het abonnementsgeld omlaag moeten? Nu digitaal de standaard wordt, is het dus duurder om analoog uit te zenden, aangezien een analoge zender de zelfde bandbreedte gebruikt als een aantal digitale. En als we kijken dat percentueel gezien digitaal steeds meer terrein wint is er dus een kleiner publiek voor analoog. Hoe minder mensen het hebben hoe duurder het wordt.
Digitaal de standaard, laat me niet lachen.

Het grootste deel van de aparaten is nog analoog. Het is nl maar hoe je telt. De kabelboeren tellen graag iemand als digitaal, als ze al 1 pakket gebruiken, hoewel de overige tv´s op dat adres nog analoog zijn...

Verder hebben veel mensen nog een abo voor de analoge kabel, daarbij zit nu gratis digitaal. tenzij je een nieuw abbo neemt voor internet of telefonie, dan veranderen de voorwaarden. Ja want een analoog abo kan je niet meer krijgen, alleen nog een digitaal waarbij ze gratis analoog doen (zonder dat je daar rechten aan kan ontlenen), puur om het digitaal er door te rammen.

Kijk ik ben an sich niet tegen digitale kabel, het is de toekosmt, ondanks de nadelen van decoders. Waar ik wel tegen ben is 1. CI+ 2. Niet vrije keuze van decoders/apperatuur (ook door CI+) 3. algehele monopolie op de kabel. 4. De kosten die gemaakt moeten worden (om de orgineel afgesproken dienst verlening te handhaven en ja dat was 30 kanalen)

NB ik zit al jaren op ditiale sateliet, nog zo'n monopolist :)
als er 1/15e van het aanbod verdwijnt vind ik ook dat het basis bedrag van analoog ook 1/15e naar beneden moet.
Ziggo (toen nog multikabel) had 45 analoge zenders in mijn gebied toen ik er kwam wonen. (2005)
Nu 25 zenders, en de prijs is flink verhoogt... Dus tja...
Mijn punt is niet zozeer dat goed werkende spullen weggegooid moeten worden maar dat je keuzes moet maken: Als je meer dan de paar basiszenders wil kijken èn geen Digitenne, DSL of satelliet wil èn geen extra kastje en AB bij je TV wil, ja dan moet je een nieuwe TV kopen. Je kan gewoon niet alles hebben.
Jammer dat veel moderne tv's niet 5 jaar meegaan dan....
Er wordt gerekend dat een ccfl backlight ongeveer 7-8 jaar meegaat (erna wordt deze zwak) met normaal gebruik (2-3 uur per dag). Een ccfl dan vervangen is een beetje een duur klusje dus vervang dan de tv. Heb je echter een LED backlight dan is de levensduur ongeveer dubbel zo lang.

Kortom elke 5 jaar een tv vervangen hoeft niet perse als je niet elk jaar de nieuwste technieken wilt hebben.
Ik denk vooral dat die mensen een afweging moeten maken tussen gebruiksvriendelijkheid (TV+CI) of prijs+leercurve (decoder). Als je er écht om geeft dat je geen tweede kastje er bij wil hebben, dan heb je daar vaak ook wel wat voor over.
Gelukkig zijn bijna alle nieuw gekochte TV-toestellen tegenwoordig voorzien van een CI+ slot, dus als je als gebruiker op zoek bent naar gebruiksgemak is dat ook gewoon een optie. Maar je kan natuurlijk ook gewoon een decoder gebruiken. Ik snap het probleem niet zo hoor ;)
TV gekocht met card slot... 6 maanden later ging Ziggo certificeren, en mijn TV is, en zal nooit, goedgekeurd worden (geen CI+). Dus ik kan voor een jaar of 8-10 van jou een decodertje krijgen? (en ook een voor mijn HDD recorder, en 1 voor de 2e HDD recorder, en de 2e en 3e TV incl kaartjes?)
In jou geval kun je een Alphaycrypt Classic module gebruiken. Probleem opgelost.
Als ze dat echt willen dan doen ze dat wel. Veel ouderen vinden het wel makkelijk zo en hebben geen zin in al die vernieuwingen. Die willen gewoon blijven hangen in hun analoge tijdperk met hun kleuren Beeldbuis.

Dat is gewoon niet meer mogelijk. Mijn ouders (vader met pensioen, moeder bijna) gaan gewoon mee en hebben recentelijk nog een nieuwe computer gekocht omdat de oude gewoon te traag werd. Niet dat ze er zo veel mee doen maar gewoon vanwege het gebruiksgemak.

Je ziet echter genoeg oudere mensen die geen zin hebben om weer nieuwe kunstjes te moeten leren. (En dat is eigenlijk waar dit over gaat.) Die willen dus graag alleen maar de afstandsbediening van hun TV hebben en verder niet. Ze vergeten daarbij dat ze ook aan die afstandsbediening hebben moeten wennen omdat het eerst ook gewoon met de hand ging en je moest opstaan om de TV op een ander kanaal te zetten. Je had zelfs wel de keuze uit zo'n 8 zenders toentertijd!

Daarmee wil ik niet zeggen dat nu alles beter is, op die 100+ zenders van nu is minder interessants te vinden dan destijds op die 8 zenders lijkt het wel, maar terugdraaien kan sowieso niet dus kan je maar beter met je tijd mee gaan en er wat mee doen.
Anoniem: 423149
@TheCapK5 november 2011 13:51
waarom zou je over gaan naar digitaal... als je alleen een paar kwaliteits zenders bekijkt...

het is ook niets voor niets dat deze zoals bbc worden geschapt... en niet bijvoorbeeld het ziggo informatie kanaal.

analoog zenders laten vervallen is meer een marketing methode dan echt nodig. er is 100mbit verbindingen mogelijk naast al die zenders digitaal... hoezo te weinig?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 423149 op 5 november 2011 13:52]

Anoniem: 26447
@TheCapK5 november 2011 14:25
Ik ben ook een oude lul en heb al genoeg trouble om Windows een uurtje aan de gang te houden, moet ik nu ook nog gaan werken om al dat nieuwe te begrijpen, ik ben aan het afbouwen en niet aan het carriere maken, die tijd is al jaren voorbij, heb de afgelopen jaren harder moeten werken om al die shit bij te houden, dan bij mijn baas al die 40 jaar. :+
Dan moeten ze zich maar moeite doen om ermee te leren omgaan. Ze zullen heus wel iemand in de familie hebben die kan helpen.

Dit kleine groepje analoge kijkers zet wel de rem op innovatie op de coax-kabel. Het is dat het wettelijk geregeld is dat er een x-aantal zenders analoog doorgegeven moet worden maar wat mij betreft mogen ze het hele analoge TV-kijken afschaffen zodat er weer ruimte op de kabel komt voor meer HD-kanalen, hogere beeld- en geluidskwaliteit en sneller internet.

Ik bedoel; dat er behalve Nederland 1 geen Nederlandse zenders meer via de oude antenne te ontvangen zijn hebben we ook overleefd. Daar hoorde je bijna niemand over. Maar o wee als je eenmalig een paar tientjes moet betalen voor een decoder + kaartje, dan is het hek van de dam.

Daarom zei ik in een vorige post al; geef die analoge kijkers allemaal een eenvoudige decoder + een gratis smartcard; ben je van het hele gezanik af en kunnen we weer verder met innoveren.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 6 november 2011 18:55]

Anoniem: 402830
@Scotix5 november 2011 16:28
Niet als je een CI module gebruikt dus geen geldige reden.
Oei, daar moet ik je even corrigeren. De smart-cards kosten (eenmalig) € 29,95 per stuk.

Maar je hebt wel gelijk; analoge zenders nemen veel bandbreedte in. Daar kunnen zinnigere dingen mee gedaan worden.
Bij Ziggo wel ja daar mag je ze zelf kopen maar je mag er maar 3 registreren. Bij Upc kan je ze alleen huren en dan nog maar twee. Ik snap best dat je voor een analoog kanaal er 8 digitaal voor terug krijg maar 3 tv's is niet meer van deze tijd. Met twee kinderen een in de woonkamer en 3 op de slaapkamers zit je al aan de 4
Je mag er wel meer dan 3 hebben, alleen krijg je op de 4e en verder geen extra paketten... Is weer heel wat anders dus.
Fout, je krijgt geen 2 weken alle zenders bij registratie.. Als jij EDLive hebt krijg je dat pakket gewoon op je 4e kaartje ook
Als je naar "Alles-in-1" overstapt krijg je 2 maanden alle zenders gratis. Je moet wel zorgen dat je voor het eind van de 1e maand opzegt als je de extra zenders niet wilt behouden (is 1 maand opzegtermijn). Je kunt de zenders probleemloos de 2e maand afkijken, daarna schakelen ze weer terug op "TV Basis".
Is dat ook niet een beetje overdreven?
Dit is weer een goed voorbeeld van niet leren een compromis aan te gaan. Als je van jongs af aan al leert dat je niet altijd je zin kan krijgen dan heb je daar op latere leeftijd nog veel profijt van.
Door iedereen zijn eigen TV te geven ga je als ouders de confrontatie uit de weg en leer je je kinderen niet dat ze niet altijd hun eigen zin kunnen krijgen.
OF je voed je kinderen gewoon normaal op en verwen je ze niet met al dat luxe.
1 TV is genoeg man.
Kom op. net of een tv iets met ee een goede opvoeding te maken heeft. ik had toen ik 10 was ook een eigen tv. ondertussen is dat 21 jaar geleden en ik heb een goede baan, eigen appartement, veel vrienden en een sociaal leven. welkom in de moderne wereld.
Volgens mij kun je bij Ziggo maximaal acht kaarten registeren op één abonnement. Als je meer dan acht ontvangers in huis nodig hebt, vindt ik het persoonlijk niet heel erg onredelijk om nog eens vijftien euro per maand te betalen.
Snap het probleem niet zo, digitale ontvangers worden bijna weggeven bij pakje boter. Gratis digitaal smartcard erin en kijken maar.
Nou, ik moet ze nog tegenkomen hoor. Een beetje ontvanger kost hier €400 (voor minder heb je alleen rommel, al kan je ze voor €35 vinden) en dan komt er nog een CAM en smartcard bij, samen ook nog €100.
De reden dat Ziggo annaloge zenders schapt is omdat dit te veel ruimte kost.
De nieuwere technieken zoals Digitaal kost minder aan ruimte en zijn beter van kwaliteit.

Veel mensen willen niet overstappen naar digitaal omdat ze het ingewikkelt vinden, Tevens meen ik dat er nog niet lang geleden er een post was dat met digitaal alles beter te monitoren was, wat dan weer inhoud dat men bang word voor privacy schending en ongewenste gerichte reclame.
En toch blijf ik bij dat argument van Ziggo toch echt mijn twijfels houden. Ik ben niet overtuigd dat Ziggo niet op een andere manier meer digitaal signaal door die kabel kan krijgen.

Het zou mij niets verbazen dat ze nu digitaal gratis weggeven en blijven pushen totdat iedereen om is om daarna à la KPN de prijzen fors te verhogen onder het mom van kostendekkend-heid bla bla...

Let maar eens goed op wat er gaat gebeuren.

Persoonlijk hoop ik dat de glasvezel hier snel in het dorp aangelegd wordt, komt er wat concurrentie op het Ziggo monopolie in Limburg.
Monopolie? Jullie hebben geen dekking van Digitenne of satelliet en DSL is daar ook nog niet doorgedrongen?
 • Digitenne is leuk voor op de camping of in je vakantiehuisje maar naar mijn mening géén volwaardig alternatief voor HD DVB-C TV wat aangeboden wordt via de kabel.
 • DVB-S (Sateliet/Schotel) is ooit een alternatief voor dat "probleem" echter staat er in veel gevallen in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) een restrictie welke het simpelweg verbied om een schotelantenne op een zichtlokatie te monteren. Sowieso heb je dan al vaak een schotel nodig van + 90Cm. als je ook TV wil kijken op het moment dat het regent/sneeuwt óf een andere vorm van atmosferische invloeden welke de werking van het kijken via DVB-S verstoren.
 • DSL heeft voor een volledige IP TV omgeving (meestal) te weinig bandbreedte.
Dus eigenlijk is er wel sprake van een soort van monopolie doordat je bijv. niet kunt kiezen tussen CAIWay/UPZ/Ziggo, IMHO.

[Reactie gewijzigd door Will_M op 5 november 2011 18:04]

@wimmel: Dat de plaatselijke kabelprovider de enige optie is die aan al jouw eisen voldoet, maakt de kabelproviders geen monopolist.
Punt twee is flauwekul. Met een wok van 45cm ontvang je alle gangbare NL zenders en in de NL wet staat nog altijd een wet voor vrijheid op toegang tot informatievoorzieningen die al die verordeningen van tafel veegt (uitgezonderd monumentale gebouwen). Ik blijf me verbazen dat er in dit land altijd zo moeilijk gedaan wordt over een schoteltje terwijl die dingen in half Europa vrij normaal zijn.
Verhuurders mogen schotels niet verbieden, verenigingen van eigenaren wel. En nee, de europese rechten van de mens gaan niet heen over afspraken die de eigenaren van een pand samen met elkaar maken.
Technisch gezien is dat juist, maar Ziggo zadelt wel de klant op met een probleem om hun technische onkunde op te lossen.
Bij glas lossen ze dit beter op door zowel digitaal als analoog aan te leveren.
Die techniek is duidelijk beter ontwikkeld en gericht op de toekomst.
Helaas is de ruimte op de coaxkabel maar beperkt (tot zo'n 900 MHz), en om te innoveren moeten er andere diensten voor wijken. Gelukkig is de bandbreedte over de televisiekabel honderden keer zo groot als die van een tweedraads KPN koperdraadje :)
Klopt, coax is een sterk verouderd transport medium.
Kabelaars willen dat alleen niet toegeven en blijven stug vasthouden aan de oude vertrouwde coax kabel.

Kabelaars hebben wel degelijk een groot deel van hun netwerk verglaasd.
Ze weten dus echt wel hoe het moet, alleen 'vergeten' ze even de laatste 2km naar de voordeur aan te leggen.
Waarom?
Omdat dit veel geld kost!
Investeren heet dat, en dat willen de kabelaars niet.
Vroeger hebben ze ooit een flink stuk coax kabel aangelegd door de straten en die willen ze maar niet vervangen door glas.
Het kan best maar ze doen het (nog) niet.
Het kan nog veel erger zoals KPN het allemaal propt over een koperdraadje. Dus relatief gezien komen de kabelaars er nog goed van af. Maar het moge inderdaad duidelijk zijn dat glasvezel als enige (op dit moment in ieder geval) nog toekomstpotentie heeft.
@HoppyF, op deze manier kan je zeggen dat auto's helemaal een verouderde manier van transport zijn. Je moet het medium van de technologie scheiden. De huidige COAX kabels zijn van een dusdanige kwaliteit dat met nieuwe technologiën er steeds meer data overheen kan.
De coax-kabel is enkel van de verdeler tot in huis; zeg maar maximaal 300 meter. De rest van het netwerk is glasvezel. Waarom zou je gigantische bedragen investeren in FTTH als je de snelheid van het laatste stukje coax tot 4 GBit kunt upgraden in de komende jaren ?

Gooi jij je televisie ook weg als deze pas enkele jaren oud is en nog perfect werkt ? De coax-kabel wordt pas vervangen zodra deze niet meer voldoet en dat is voorlopig nog niet aan de orde.
ik heb nog analoog met als rede dat juist BBC 1/2 vaak niet in het standaard digitale pakket zit.
Aangezien ik 90% van me tv-kijk tijd naar de BBC kijk zal het nog wel ff duren voordat ik overstap
Kleine tip. Hang een schotel op, richt die op UK satelliet en pluk alle Engelse zenders gratis uit de lucht. Als het je puur om de BBC gaat zou je gek zijn als je daarvoor gaat betalen als die satellieten gewoon bereik hebben in NL :)
Kleine tip. Hang een schotel op, richt die op UK satelliet en pluk alle Engelse zenders gratis uit de lucht. Als het je puur om de BBC gaat zou je gek zijn als je daarvoor gaat betalen als die satellieten gewoon bereik hebben in NL :)
Triple LNB astr 19.2 hotbird en astra 23.5 en je hebt alles wat je wilt.. _/-\o_
Welke provider biedt er dan geen BBC2 aan digitaal ???
Dat was voorheen KPN glasvezel bijvoorbeeld, die had bij het uitrollen en aanbieden van de glasvezel abonnementen voor Uden/Veghel (destijds in 2008 via Glashart) geen BBC in het pakket zitten omdat BBC geen licenties meer uitgaf aan nieuwe providers. Dé reden voor mij om het KPN aanbod links te laten liggen. Inmiddels is dat echter niet meer het geval en kan men bij KPN glas ook BBC (digitaal) bekijken.

http://webwereld.nl/nieuw...-kijken-illegaal-bbc.html

Edit: KPN doet het blijkbaar officieel pas sinds begin dit jaar; http://www.glasvezel.nu/n...aat-bbc-zenders-doorgeven

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 5 november 2011 21:27]

Het punt in deze is denk ik lastige, omdat je je als analoge klant ook niet kunt beroepen op een alternatief voor bijv. BBC2.
Als je stelt dat Digitenne deze niet heeft, dan luidt de vraag: maar waarom neem je niet gewoon digitaal van Ziggo, uiteindelijk heb je te maken met dezelfde limitaties te maken als bijv. Digitenne en toch BBC2, dus een alternatief valt uiteindelijk weg?

Ik snap ook niet waarom mensen niet gewoon digitaal nemen, decoders krijg je gratis met een pakje boter -bij wijze van- en het voordeel dat je in 10 kamers tegelijk tv wilt kijken, als je dit met analoog doet, kakt je signaal ook gewoon keihard in, dus ruil de super-tv-versterkers die je daarvoor nodig hebt maar gewoon om voor een paar leuke decoders en dan ben je ook klaar.

En als je echt nog een old-skool tv gebruikt (bestaan die nog?) met alleen een analoge ingang erop, zonder scart- sla er dan gewoon een goede deal uit, maak bezwaar en trek je zaak in als je een nieuwe tv krijgt, lcd full-HD. :P
Ik snap ook niet waarom mensen niet gewoon digitaal nemen, decoders krijg je gratis met een pakje boter -bij wijze van- en het voordeel dat je in 10 kamers tegelijk tv wilt kijken, als je dit met analoog doet, kakt je signaal ook gewoon keihard in, dus ruil de super-tv-versterkers die je daarvoor nodig hebt maar gewoon om voor een paar leuke decoders en dan ben je ook klaar.
Dus moet je je signaalversterker weggooien, extra apparatuur kopen en nog extra abo's afsluiten, want uiteraard zit er een max in het aantal smartcards dat je mag gebruiken.

Overigens was het gebruiksgemak van het analoge signaal veel hoger, doordat je direct kon switchen tussen de kanalen en simultaan andere zenders kon opnemen/pip gebruiken. Met digitaal is dit toch net even lastiger.

Al met al begrijp ik de kabelaars wel, maar ook de gebruikers van het analoge signaal.
En als je echt nog een old-skool tv gebruikt (bestaan die nog?) met alleen een analoge ingang erop, zonder scart- sla er dan gewoon een goede deal uit, maak bezwaar en trek je zaak in als je een nieuwe tv krijgt, lcd full-HD. :P
Sorry, maar scart is analoog ... Digitaal ontvangen en vervolgens via scart gaan kijken is nogal zinloos, als het je om de beeldkwaliteit te doen is. Ik heb hier overigens 3 flatscreenTV's, die geen digitale ontvanger hebben. Die zijn echt niet zo oud - jawel, zelfs HD - maar toen ik ze kocht had nog niemand van ingebouwde digitale tuners gehoord.
Dat je decoders "bij de boter" zou krijgen is een fabeltje, die dingen kosten gewoon geld en vervolgens werkt er bij Ziggo niets zonder smartcard a 15-30 euro.
Als je dan toch digitaal gaat, kan je volgens mij beter een pvr kopen, zoals bijvoorbeeld deze, ter vervanging van je goede oude videorecorder. Geloof me, daar kan (vrijwel) iedereen mee omgaan en als je de code van je TV ingeeft in de afstandsbediening van je pvr, volstaat deze als enige AB voor al je kijkplezier. Zelfs mijn vrouw kan er zodanig mee lezen en schrijven, dat ik omdat ik ook wel eens wat wil opnemen, een tweede exemplaar heb aangeschaft. ;)
Het is jammer dat er niet echt alternatieven zijn. Ik heb nu Ziggo Analoog en wil niet verplicht worden om digitaal te nemen. Ik zou kunnen overstappen op Xs4All digitaal, maar daar mis ik weer Nickelodeon in het basispakket. Dus moet ik een uitbreiding en dan ben ik weer duurder uit dan nu met Ziggo.
Vroeger werd ons voorgespiegeld dat in het digitale tv tijdperk we zelf ons pakket konden samenstellen en per zender zouden kunnen kiezen. Maar ja, dat blijkt dus commercieel niet interessant genoeg.
Grappige is, vroeger kon dat wel min of meer bij Ziggo. Je kon voor 3,95 per genre je pakket uitbreiden bovenop het standaardabonnement. Maar dat is helaas tegenwoordig verleden tijd.
Wacht even. Je wil niet verplicht worden om digitaal te nemen dus ga je maar kijken naar een andere provider en daar wel digitaal nemen? Waarom zou je dan niet gewoon digitaal tv van ziggo nemen?
Wacht even. Je wil niet verplicht worden om digitaal te nemen dus ga je maar kijken naar een andere provider en daar wel digitaal nemen? Waarom zou je dan niet gewoon digitaal tv van ziggo nemen?
Service en arrogantie mischien? En de paketten die ze aanbieden
Ze dunnen het analoge aanbod uit, maar je moet wel hetzelfde tarief betalen. Je betaalt dus hetzelfde tarief voor minder zenders. Volgens mij is dat oplichting :o
Nee, de inkrimping van analoog is vergezeld gegaan van een fikse uitbreiding van het digitale basispakket wat voor iedere analoge kijker zonder maandelijkse meerkosten te bekijken is. Één voorwaarde: je moet een decoder of CI+ module regelen. Iemand die dat persé niet wilt is zijn/haar probleem.
Staat er in jou contract iets over het aantal geleverde zenders en welke dit moeten zijn? Ik meen mij iets te herinneren dat de provider er minimaal 15 moet doorgeven waarvan wettelijk 4-5, 8 door de programmaraden en de rest vullen ze zelf in. Voldoet Ziggo hier aan? Jup. Oplichting? Nee. Ben je het er niet mee eens? Stap over :) Het leven kan zo simpel zijn ;)
Was eigenlijk meer een algemeen bedoeld ;)

Maar ik stap niet over, want kijk al heel lang digitaal. Bevalt prima, want veel betere beeldkwaliteit :)
En zo wordt je toch gedwongen om over te stappen naar Digitale t.v omdat het aanbod steeds meer uitgekleed wordt.
En wees dan eens heel eerlijk. Wanneer heb je voor t laatst naar BBC Two of de ZDF gekeken bij Ziggo? Aangezien dat de zenders zijn waar om t draait..
Anoniem: 390875
@Foamy5 november 2011 14:24
En wees dan eens heel eerlijk. Wanneer heb je voor t laatst naar BBC 2 of de ZDF gekeken bij Ziggo?
MotoGP gezien? Nee? Kan kloppen als 1. het je niet interesseert of 2. BBC 2 niet ontvangt.
Ik denk dat jij je daar nog in vergist in hoeveel mensen bbc2 kijken. Genoeg voetballiefhebbers die zondagavond op bbc2 afstemmen.
En wees dan eens heel eerlijk. Wanneer heb je voor t laatst naar BBC Two of de ZDF gekeken bij Ziggo? Aangezien dat de zenders zijn waar om t draait..
Dan mogen ze rtl4, 5, 7 en sbs6 er ook wel uithalen.
Duitse zenders kijk ik niet, maar ik kijk vaker naar bbc2 (en ja, analoog) dan naar iedere andere zender.
Ziggo voldoet toch nog steeds aan de zendereisen van de programmaraden? Oke, misschien niet meer met het analoge aanbod maar het deel van de bevolking dat daar nog naar kijkt neemt toch af. Zeker nu met al die flitsende HD-TV's waar digitale ontvangst haast min of meer een de-facto vereiste is.

Volgens mij was het juist de bedoeling dat de basis van het abonnement digitale TV werd met analoog als extra dienst bij Ziggo. Kijk je nu nog analoog, wil je meer zenders dan ga je toch digitaal kijken?

[Reactie gewijzigd door Magnetra op 5 november 2011 13:04]

Anoniem: 423149
@Magnetra5 november 2011 13:59
Dat is toch juist het probleem. Dat analoge pakket kost 16 euro... een paar jaar terug toen koste dat ook 16 euro... maar kreeg je veel meer zenders.
Nee, het analoge plus digitale pakket kost 16 euro. En dat is al jaren zo. Bij Ziggo is digitaal geen extra dienst, maar een andere manier om hetzelfde pakket aan te bieden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee