Api zorgt dat websites zich aanpassen op wat gebruiker op tv kijkt

De api van een Amerikaanse startup maakt dat websites hun content en advertenties kunnen aanpassen op wat de gebruiker op dat moment aan het kijken is op televisie. De techniek vereist aparte hardware en software in de televisie.

De Amerikaanse startup Flingo heeft de api met de naam Sync Apps gemaakt, schrijft Technology Review. Een van de grotere tv-fabrikanten zou later dit jaar al een model uitbrengen met de benodigde hardware en software aan boord voor de technologie.

Sync Apps werkt, doordat de hardware en software de tijd en de zender doorgeeft aan een externe server, die in een programmagids opzoekt welk programma wordt bekeken. Vervolgens kunnen content en advertenties die met dezelfde internetverbinding als de tv bekeken worden, aangepast worden op die informatie. Volgens Flingo zijn zenders als MTV en Fox positief over de techniek, omdat gebruikers makkelijk aanvullende content kunnen vinden over programma's zonder dat het bestaande businessmodel van televisiezenders hoeft te worden aangepast.

De informatie zou ook van waarde kunnen zijn voor adverteerders, die bij een programma over auto's bijvoorbeeld gelijk informatie zouden kunnen tonen over wanneer, waar en voor welke prijs de besproken auto verkrijgbaar is. Het is onduidelijk of en wanneer de technologie breder zal worden toegepast.

Flingo Sync Apps

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-08-2011 • 14:42

65

Reacties (65)

65
64
37
3
0
13
Wijzig sortering
De ultieme natte droom voor de kijkcijfermeters. 100% dekking, geen kastjes meer, geen goed verborgen controle groep, etc. Oh, ook geen privacy meer, maar wie geeft daar nu tegenwoordig nog om?

[Reactie gewijzigd door Gerco op 27 juli 2024 13:26]

Oh, ook geen privacy meer, maar wie geeft daar nu tegenwoordig nog om?
Velen, hoop ik. (De Duitsers iig wel)
Het probleem is vooral dat mensen geen idee hebben op welke manieren hun informatie weg kan lekken, hoeveel privé-data er nu al weglekt via websites met hun +1, Like, Google Analytics etc etc, hoe extreem persoonlijk die data is, en bovenal: hoe weinig inzage je hebt in wat bedrijven met die data doen nu en in de toekomst.

Ik hecht weinig waarde aan privacy statements. Overtredingen daarop zijn vaak slechts "slachtofferloos", dwz er is geen fysieke schade. Ik wil niet weten hoeveel gewetenloze SOBs er bij marketingbedrijven rondlopen die daarom over de schreef gaan onder het mom van "wat niet weet wat niet deert".

Wellicht is mijn alu-hoed te groot, maar ik houd dat soort dingen liever in eigen hand.
Het is eerste wat ik me afvroeg of hier al geen sprake van is.

Verschillende aanbieders hebben nu al triple-play, zowel kabel als adsl, en met die kastjes wordt feilloos geregistreerd wat je kijkt wat je internet en wie je belt.
Lijkt mij vrij waardevolle informatie.

Wat mijzelf het meest irriteert is de monotone informatiestroom die je op een gegeven moment krijgt op basis van je profiel.

Een voorbeeld is Google instant, als je die blokkeert (zonder in te loggen, adblock) is de wereld weer een stukje groter omdat je meer nadenkt en daardoor meer opties overweegt.
Er is speciale soft- en hardware voor nodig, dus zolang jij die niet in huis hebt of gebruikt heb je niks te vrezen. Het is je eigen keuze of je hier aan meewerkt of niet, en dus je eigen keuze of je je privacy opgeeft of niet.
Je hebt hier ook een profiel gebuld met aardig wat gegevens, daarmee geef je ook een deel van je privacy weg, maar daar heb je bewust voor gekozen.
Daar ben ik me helemaal van bewust. Alle informatie die hier (en elders) in mijn profiel staat heb ik daar zelf neergezet en daar heb ik zelf voor gekozen.

Ik vind het alleen wat jammer dat het privacy aspect van deze techniek in het geheel niet in het artikel terug te vinden is. Het eerste wat naar boven springt is dat deze data enorm waardevol is voor programmamakers en tv zenders. Het lijkt me dan ook helemaal niet raar wanneer deze techniek voor advertenties enkel en alleen een excuus is om de 100% monitoring van TV kijkers mogelijk te maken.
Ik vind het alleen wat jammer dat het privacy aspect van deze techniek in het geheel niet in het artikel terug te vinden is.
Tweakers.net is voornamelijk een technische site, de techniek is staat voorop, de privacy-implicaties kun je zelf wel bedenken, en zijn maar een "bijzaak".
Het lijkt me dan ook helemaal niet raar wanneer deze techniek voor advertenties enkel en alleen een excuus is om de 100% monitoring van TV kijkers mogelijk te maken.
Dat lijkt mij wel raar, aangezien er buiten de advertenties weinig aan deze techniek te verdienen valt.
Er zijn anders genoeg nieuwsartikelen op t.net over facebook e.d. die geheel gewijd zijn aan privacy issue's.

En volgens mij heeft een commerciele zender zich het leven grotendeels te danken aan reclame.
Met die speciale software krijg je de desbetreffende reclame te zien, maar zonder wordt je kijkprofiel ook al samengesteld en dan vind men wel een andere manier om de via dat profiel geselecteerde reclame naar je toe te krijgen.

En die hardware kan straks in iedere TV verborgen zitten.
Een kijkcijfermeteraar heeft hier geen ruk aan omdat het niet interessant is welk programma er wordt bekeken maar door wie dat gebeurt. En dat weet de aangepaste televisie niet. Het gaat bij reclame namelijk om bereik binnen een doelgroep en niet om een advertentie door zoveel mogelijk mensen te laten bekijken.
Nou, beetje ver gezocht aangezien het een geautomatiseerd systeem is. Zolang ze jouw gegevens niet opslaan lijkt me dat niet zo'n probleem. Of denk je dat de lokale kabelboer bij jou niet kan zien welke zender jij aan het bekijken bent of welke sites jij bezoekt? En wat heeft reclame met kijkcijfers te maken?

Ik zit er natuurlijk ook niet op te wachten. Het feit dat ik speciaal op mij afgestemde reclame voor mijn plaat krijg zou mij nogal irriteren vermoed ik, maar dat heeft niets met privacy te maken.

[Reactie gewijzigd door ravenamp op 27 juli 2024 13:26]

Dat heeft absoluut wel met privacy te maken. Om jou die reclame voor te schotelen worden er namenlijk systemen ingezet om jou te monitoren, daar conclusies aan te verbinden en je te benaderen.

En dat is onwenselijk en wordt zelfs een echt probleem als er technische fouten/foute aannames gemaakt worden, etc. Je krijgt er vast geen inzage in, laat staan dat je recht om de verzamelde gegevens te corrigeren/verwijderen zal worden gerespecteerd.
En dan kan het iets heel simpels zijn als dat jij je set-top-box een nachtje vergeet uit te zetten en het systeem aan de hand van de programma's die jij blijkbaar de hele nacht hebt zitten kijken, besluit dat jij dure smaak hebt en daarom een aanbieding voor een leuke dvd wat duurder maakt dan dezelfde dvd voor mensen die niet naar dure autoprogramma's kijken.

Het is adverteerders alleen maar te doen om winstmaximalisatie. En het liefst weten ze wie er interesse heeft in hun product en vooral wat de maximale prijs is die hij/zij er voor wil betalen. En ik kan je op een briefje geven dat het niet slim is om bij een dealer binnen te stappen en te zeggen "ik wil een auto en heb maximaal x euro te besteden".

Zou het niet ideaal zijn (voor de supermarkt) om zodra jij binnenloopt even snel de prijzen aan te passen zodat jij net het maximale wat je uit wil/kunt geven uitgeeft aan je boodschappen? Waarom de pindakaas in de aanbieding houden als ze weten dat je toch elke week een potje koopt? En als ze weten dat jij voor 1,35 nog net een Mars zou lusten, dan ligt hij voor 1,35 bij de kassa, terwijl de persoon achter je die maar 1 euro over heeft voor diezelfde Mars, hem voor 1 euro mag kopen?

Dat is precies wat adverteerders graag willen bereiken. Ze willen alles van je weten, behalve je pincode, die hebben ze dan immers niet meer nodig om jou zoveel mogelijk geld afhandig te maken.

Dan wordt privacy ineens toch wel belangrijk he?
sorry, iets met hoedjes van zilverfolie enzo...
privacy bestaat niet meer, wen er aan.
Dan koop je het niet hé!
Tot het een feature is in alle TVs.
Dan koop je gewoon geen nieuwe TV meer. :+ (Of je slaat een hele collectie CRTtjes in als je ruimte hebt...)

Ontopic: Ze proberen echt alles om je te overspoelen met advertenties, en niet op de meest nette manieren ook. En daarnaast is deze opzet die ze nu doen ook een beetje dom: Als ik al bvb "Glee" volg op TV, dan hoef ik er niet extra reclame voor te hebben die nog even benadrukt dat ik "Glee" leuk vind en dat ik de volgende keer weer moet kijken.

Sterker nog, dat kan averechts werken. Hoeveel mensen zijn Portal nu wel niet zat omdat bijna iedereen en z'n oma "The Cake Is A Lie" zat te gillen? Als ik overal en nergens reclame zie voor Glee dan denk ik op gegeven moment: "Oké, nu ben ik het helemaal zat dat alle sites erop zitten te hameren dat ik Glee moet kijken, ik heb er geen zin meer in."

Dit soort reclame geeft mij gewoon het gevoel dat ze dingen door de strot proberen te douwen. En eigenwijs dat ik dan ben en hoe goed de show dan mag zijn; mij ben je dan kwijt als klant.

[Reactie gewijzigd door ElektroNeko op 27 juli 2024 13:26]

Anoniem: 312533 @Jeoh20 augustus 2011 16:02
Dan kijk je toch geen TV meer? Ik overleef het al jaaaren zonder zo'n onding :)
Ben ook gestopt. Mis het totaal niet, toch alleen maar continue herhalingen en die eeuwige reclame. Nee, voor het bedrag wat je voor je tv enzo neer dokt kun je heel wat games/boeken/films kopen.

Reclame vrij leven is best goed vertoeven.
Helemaal mee eens, mijn TV is het afgelopen jaar ook niet meer aan geweest. Het enige beetje interresante kanaal was discovery channel, maar zelfs die kunnen er wat van met 4x per uur reclame en na elke reclame nog 5 minuten re-intro wat er voor de reclame gebeurd is. Waarna men weer een of andere ruzie gaat bekokstoven i.p.v. wat interresants laten zien. NED 1 t/m 3 rtl etc is helemaal loze troep.

Leve Youtube en filmpjes downloaden.

Helemaal als televisies nu dergelijke onzin ingebouwd gaan krijgen, houdoe antenne kabel 8)7 .

[Reactie gewijzigd door Engineer op 27 juli 2024 13:26]

Op Nederland 1, 2 en 3 zijn soms wel goede films, en dan zonder reclame!
Hehe. Ik heb hier wel een TV staan (47 inch groot zelfs), maar het enige dat ik ermee doe is zo nu en dan een film kijken. (En dan moet ik me eerst door de eerste 10 minuten met waarschuwingen, beschuldigingen, bedreigingen en trailers heen zappen...)

Programma's op TV heb ik werkelijk totaal geen behoefte aan. Het enige dat ik soms op TV kijk, zijn documentaires van Nat Geo, Discovery Science of het nieuws. Voor de rest kan ik me niet eens meer herinneren wanneer ik voor de laatste keer iets anders op TV heb afgekeken.
Een TV is best wel handig voor het kijken van DVD's (of Blue-Rays, maar die hebben van mij een boycot) of (via een mediaspeler) Avi's, Mpeg's en VOB's.

Voordelen:
TV-scherm heeft een beter contrast als een PC-scherm en is meestal ook groter.
TV-scherm heeft ingebouwde luidsprekers, je hoeft dus niet per sé je AV-receiver aan te zetten en zeker niet actieve speakerboxjes naast je PC welke altijd brommen als ze aanstaan omdat ze electromagnetische storingen opvangen van de router, transformatoren in een PL-lamp, ... enz.
Start sneller op als een PC, is niet vatbaar voor virussen en dergelijke.

NOS journaal (uitzending gemist) kijk ik meestal ook al via de TV omdat het daar ingebouwd zit. VRT-weer en VRT-journaal is niet ingebouwd (of misschien wel als het land op België zet) maar kijk ik via de nachtelijke herhalingen (tot 8:45, NOS stopt altijd al voor 6:00) of op de PC.
dan meldt je je aan voor het volg-mijn-TV-niet register.
Dus als je straks nog TV wil kijken, moet je ook maar accepteren dat je van alle kanten benaderd wordt met 'interessante aanbiedingen' afhankelijk van wat (ze denken dat) je kijkt op tv?

En als je niet wil dat anderen zich constant bemoeien met wat jij doet, (als je privacy wil), moet je jezelf maar opsluiten in je huis en afsluiten van de buitenwereld? Privacy gaat om vrijheid, niet om geheimhouding, al zijn er wel raakvlakken natuurlijk, dat wordt nu wel weer aangetoond.
Dit soort technologie gaat waarschijnlijk een grote plek krijgen in de toekomst. Het potentieel is dat je TV kijken van een passieve aktiviteit verandert in iets aktiefs en sociaals. Het interessante is dat de bestaande TV infrastructuur gewoon kan worden geïntegreerd, waardoor je geleidelijk en zonder enorme investeringen kan uitrollen. Een soort patch waarmee je het bestaande TV systeem upgrade tot iets wat in het web 2.0 of 3.0 ecosystem past.

Flingo is ook zeker niet de enige die ermee bezig is. In ons eigen landje hebben we bijvoorbeeld Civolution, dat soortgelijke technologie in huis heeft. En Ex Machina die de bijbehorende mobiele apps bouwt. In de VS zijn er al bedrijven begonnen met grootschalige ontwikkeling van "connected TV" systemen.
En wat als je 's nachts naar de "volwassen" programmas zit te kijken?! Nee dankje dat ik daarvan ads op m'n telefoon/laptop wil hebben.
Je kijkt er wel naar, maar je hebt er geen interesse in?
Anoniem: 371960 @Zer020 augustus 2011 16:32
Ik neem aan dat hij bedoelt dat hij daar liever geen reclame van wilt op zijn computer/telefoon.
Anoniem: 312533 @Zer020 augustus 2011 16:51
Dat kan ook een sociaal aspect hebben. Je moet er toch niet aan denken dat op je werk je beeldscherm volstaat met xxx reclames? Of stel dat iemand je telefoon wilt lenen en hij of zij krijgt allerlei van die reclames te zien ;)
Zit je op je werk porno op de tv te kijken? Daarnaast, dan installeer je die app toch niet op je telefoon///
Het kan inderdaad dan gebeuren dat je even weg moet, en dan per ongeluk de TV laat staan op iets wat niet al te gepast is, en dan vervolgens reclame krijgt voor dingen waarvoor iemand zich kan schamen.
Oh, iets vergelijkbaars is hier vaak zat gebeurd vroeger, in de tijd van de video, nog voordat ShowView (of reclame op TV :P) bestond in Nederland.

Situatie: Goede 2 uur durende film begint om 22:00, maar ik wil om 23:00 naar bed.
Oplossing: Video aanzetten om 22:00, en om 23:00 naar bed gaan.
Resultaat: Video met een longplayband van 4 uur begint met opnemen en gaat na het einde van de film door, waarna hij ook de volgende hardecore pornofilm opneemt die om 0:00 begint.

Dag erna: Ikke kijk de film, en drukt aan het eind bij de aftiteling op STOP en spoel het band terug.

Nou... dan geef je dat band aan iemand anders die dan de film kijkt, die besluit om het band toch maar door te laten lopen. Dan wek je nogal eens de indruk dat het "stiekem" niet ging om de opgenomen film, maar om het festijn erná...
Krijg je dan niet als een Private-Tab zoals browsers ook hebben?
Ik weet niet zo goed wat ik moet denken van deze techniek... Leuk voor adverteerders natuurlijk, maar ik zit persoonlijk niet heel erg te wachten op reclames die je op deze manier worden opgedrongen.
Maar die reclame krijg je nu ook, alleen dan totaal niet relevant. Dus als ik moet kiezen heb ik liever gerichte reclame.
Maar die reclame krijg je nu ook, alleen dan totaal niet relevant. Dus als ik moet kiezen heb ik liever gerichte reclame.
dan krijg je reclame gericht op je vrouw/vriendin, niet op jezelf. Nee, daar heb je pas echt veel aan.

Wat ik op TV kijk, gaat niemand wat aan. De reclames neem ik voor lief, maar dat moeten ze me dan niet op een ander device gaan voeren terwijl ik de TV aan het negeren ben.
Dat is alleen in de situatie dat je vrouw tv kijkt en jij computert, dat zal voor een groot deel van de kijkers ook niet altijd het geval zijn. Bovendien is de kans dat jij en je vrouw een gedeelde interesse hebben qua tv-kijken toch wat groter dan random reclames.
Bovendien is de kans dat jij en je vrouw een gedeelde interesse hebben qua tv-kijken toch wat groter dan random reclames.
Er zijn genoeg programma's die m'n vriendin wel wil zien, en ik niet. Ik pak dan doorgaans m'n laptop er bij. Op dat moment babbelen we nog vrolijk wat af, terwijl zij tv kijkt en ik op m'n laptop wat zit te stoeien met een hobby projectje.

D'r is significante overlap in programma's die we beiden zien willen, maar de bovenstaande situatie komt toch zeker 3 of 4 keer per dag voor.
"Maar die reclame krijg je nu ook, alleen dan totaal niet relevant. Dus als ik moet kiezen heb ik liever gerichte reclame."

Ooh, dus jij wilt graag reclames die beter in staat zijn jou je geld afhandig te maken?
Really?
Ik heb veel liever reclames die me niet boeien.
nee inderdaad, en zeker niet als je binnen op de bank zit en je moet verplicht met vrouw liefs meekijken naar een zoetsappig programma, ben je er eindelijk vanaf word je nog lastig gevallen door die reclames.
...en je moet verplicht met vrouw liefs meekijken naar een zoetsappig programma....
Dit heb ik nooit gesnapt. Kun je niet gewoon opstaan en iets anders gaan doen, of word je dan na het programma door je vriendin afgetuigd met een knuppel ofzo?

Sjeez.

Ik verplicht mijn vriendin toch ook niet om mijn fantasy-boeken te lezen (zij leest niet/zelden), mijn RPG-spellen te spelen (ze speelt veel meer casual spellen, online enzo), of mijn films te kijken als ze dat niet wil en ze weet beter om ook maar een poging te doen om me te "verplichten" om een programma mee te kijken op TV...
Je de mannen voor wie dit niet zo werkt de kost moeten geven...
Leuk idee, maar wat nou als je vriendin GTST zit te kijken op televisie?
Zit jij dan te wachten op GTST gerelateerde advertenties terwijl je op je computer aan de gang bent? |:(

Misschien handig voor mensen die alleen wonen, en in dezelfde ruimte tegelijkertijd TV en computer gebruiken. Leuke proof of concept, maar zitten nog wel wat praktische haken en ogen aan lijkt me...

(edit: ook briljant als zoon-lief op zolder "stiekem" porn zit te kijken, en mama op de netbook ineens corresponderende advertenties te zien krijgt. :Y) )

[Reactie gewijzigd door Lord_aragorn op 27 juli 2024 13:26]

Op het moment betreft het nogal specifieke hardware en software, dus je kan er voor kiezen deze apparatuur niet te kopen.
Na verloop van tijd wordt de integratie waarschijnlijk wel groter en zal het moeilijk worden apparatuur te kiezen die niet alles laat samenwerken.
Privacy iemand?
Mocht dit in alle tv's komen dan zoek ik wel een mooie streaming site op want dit is echt te gek voor worden :S

[Reactie gewijzigd door Brantje op 27 juli 2024 13:26]

Anoniem: 312533 @Brantje20 augustus 2011 16:48
Als je TV gaat kijken via een website maak je het ze alleen maar makkelijker :P Dan hoeven ze echt alleen maar en simpel programmatje te schrijven om uit te vinden wat je kijkt en jouw daarop gerichte reclame te tonen ;)
Dan is er nog altijd usenet ;)
Volgens Flingo zijn zenders als MTV en Fox positief over de techniek, omdat gebruikers makkelijk aanvullende content kunnen vinden over programma's zonder dat het bestaande businessmodel van televisiezenders hoeft te worden aangepast.
Meer omdat ze nu een uitbreiding van hun zenders naar het apparaat van de kijker krijgen. Waar ze niet 5 minuten op de volgende reclameblok hoeven te wachten, maar volcontinue reclame kunnen voorschotelen. En omdat ze dan ook weten waar die bezoeker naar kijkt, kunnen ze extra dure reclame voorschotelen.

Lang leve de reclame! Waar alles nu om lijkt te draaien. :(
Daar draait de commercie al sinds jaar en dag om, erg veel zie ik hierdoor niet veranderen, behalve dat ik net als bij Google gerichte reclame krijg. Moet mn privacy wel min of meer gewaarborgd worden.
Anoniem: 392131 20 augustus 2011 15:13
Dit is dan weer zo'n techniek die A) voorbij gaat aan iemand privacy en B) ik simpelweg niet in huis hoef te hebben.
Geluk voor mij is dat ik vrijwel nooit tv kijk, dus ik zal er vrij weinig last van hebben, maar vraag me toch af waarom mensen dit überhaupt willen? Wellicht leuk voor de professionele markt, maar welk weldenkend mens haalt nou een apparaat in huis dat ervoor zorgt dat je op je telefoon gespamt kan worden met allehande onnozele reclames?
Eén van de redenen dat ik vrijwel nooit tv kijk zijn juist de grote hoeveelheden reclames.

Vind dat ze nu wel een beetje te ver doorschieten in het reclame-maken-ten-koste-van-alles verhaal.
Ja dit begint een beetje griezelig te worden, Het gaat ze niks aan waar ik na kijk, nu word er nog meer naar je kop gestuurd om je er voor te zorgen dat je juist die producten ga koppen.

Dit begint op Minority Report te lijken waar de reclame kan zien via je oogscan waar jij van hou, omdat dat opgeslagen is in een grote database.
Het is niet verplicht om de spyware te installeren op je smartphone, je computer of aan te zetten op je TV, het is meer een gimmick om bijv. informatie over de volgende episode van je favoriete serie te krijgen als je aan het kijken bent, gesponsord met reclame, betaald met je privacy.

Voorgeprogrammeerde televisiezenders kijken is iets van vroeger, als Netflix en vergelijkbare services eindelijk de deuren voor de hele wereld openen kun je zelf kijken wat je wilt, wanneer je dat wilt. Spotify bijv. heeft dat al gedaan voor muziek, wie koopt er nou nog een CD als je voor 10 euro p/m onbeperkt mag luisteren op je smartphone en je pc, zelfs piraterij is hierdoor onaantrekkelijk geworden. In Nederland heb je voor televisieprogramma's slechts 2 opties: je kijkt voorgeprogrammeerde televisie met achterlopende internationale series, bergen reclame en reality shows, of je download verse series in HD-kwaliteit zonder reclame, wat klinkt aantrekkelijker? De *gemist diensten zijn geen oplossing, ze kampen met exact dezelfde problemen als de live tv, met als bonus een belabberde beeldkwaliteit.

[Reactie gewijzigd door donny007 op 27 juli 2024 13:26]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.