Organisatie Gamescom sluit deuren beursvloer wegens drukte

Gamebeurs Gamescom in Keulen heeft zaterdag de deuren moeten sluiten wegens grote drukte op de beursvloer. Dat meldt de organisatie. Ambulances zouden af en aan rijden om mensen die onwel zijn geworden af te voeren.

Er zouden meer dan 100.000 mensen op de beursvloer zijn, twittert gamejournalist Daan Dedert, die nog op de beurs aanwezig is. Hij schrijft dat ambulances af en aan rijden, omdat veel mensen door de drukte en de warmte onwel zijn geworden.

De organisatie heeft daarom rond half twee zaterdagmiddag de deuren gesloten voor nieuwe bezoekers. Het is onduidelijk wanneer bezoekers die voor de deur staan naar binnen mogen. "Veiligheid is onze prioriteit", aldus de organisatie. Ook mensen die al eerder een kaartje hebben gekocht komen niet naar binnen totdat meer mensen de beursvloer hebben verlaten.

Gamescom is een van de weinige gamesbeurzen die toegankelijk is voor consumenten. Vanwege de centrale ligging in West-Europa nemen veel mensen de moeite naar de beursvloer in Keulen te komen. De organisatie raadt mensen nog niet af zondag te komen, maar zegt wel niet te kunnen beloven dat zondag de deuren niet dicht hoeven.

Tweakers.net was eerder deze week aanwezig op de beurs, maar de vier aanwezige redacteuren keerden eerder terug in Nederland. Gamescom is de belangrijkste Europese gamesbeurs van het jaar, waar nieuwe games die het najaar uitkomen getoond worden aan het publiek. Ook presenteerde Sony op de beurs zijn nieuwe goedkope PSP-variant zonder wifi, terwijl Nintendo een redesign van de Wii presenteerde.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-08-2011 • 15:37

132 Linkedin

Reacties (132)

Wijzig sortering
Vervelend voor de journalisten die daar aan het werk zijn en voor de 'gewone' consumenten die graag naar binnen wilden, maar aan de andere kant mooi voor de games industrie dat zo'n evenement als dit zoveel aandacht krijgt aan onze kant van de oceaan.
Ik herhaal nog maar even mijn "het is te druk" rant, omdat hier in de media (door aparte afdelingen voor de pers, en speciale persdagen) nauwelijks aandacht voor is. Het was echt belachelijk druk op Gamescom. In een daily recap van T.Net wordt gesteld dat
"Het toffe is natuurlijk dat iedereen hier kan komen". ;(

En daarom kan ik het iedereen afraden naar Gamescom te gaan. Ik ben er geweest. Persoonlijk vind ik Queuecom een betere naam. Want 99% van de tijd sta je in de rij. Soms zijn er zelfs rijen om in de rij te mogen staan. Je kan sowieso maar één grote titel per dag zien. Als je Skyrim of Battlefield 3 wilde zien moest je 's ochtends gaan staan en kwam je laat in de middag aan de beurt.

Bovendien krijg je van bijna alle games (zelfs Deus Ex Human Revolution!) een Duits nagesynchroniseerde versie met Duitse ondertitels en Duitse menu's. Kan je geen Duits? Jammer, je kan de taal niet veranderen op de democonsoles. Zelfs voor kleinere titels als Firefall moet je een uur in de rij staan, de rij lijkt kort maar omdat ze iedereen laten spelen tot ze het level uithebben duurt het een uur. Als je de game überhaupt al kan horen heb je geluk want de audio staat veel te zacht.

De presentaties zijn lame ("Repeat after me: Deep...? (Publiek: SILVER!) Ok hier heb je een sticker"), de events zijn lame (kijk mij met liquid nitrogen bezig zijn en een vrij matige overclock halen terwijl er sub par aircooling wordt uitgedeeld), sommige hallen hebben serieus alleen maar crapgames waar de boothbabes uit verveling maar zelf de games gaan spelen, het publiek is lame, de boothbabes zijn relatief lame (mocht dat überhaupt een reden zijn, blijkbaar wel gelet op de afbeelding van de daily recap topics), het is veel te massaal.

Bovendien stond de airco uit en was het binnen rond de 25 30 graden. Het leek wel alsof niemand daar ooit van Axe had gehoord, gadverDAMME.

Gaming is gewoonweg te groot geworden om zulk soort events te houden en het tegelijkertijd een beetje leuk te houden. Kortom: QueueCom, blijf liever thuis!

[Reactie gewijzigd door xavierk op 20 augustus 2011 16:54]

De presentaties zijn lame ("Repeat after me: Deep...? (Publiek: SILVER!) Ok hier heb je een sticker"), de events zijn lame (kijk mij met liquid nitrogen bezig zijn en een vrij matige overclock halen terwijl er sub par aircooling wordt uitgedeeld), sommige hallen hebben serieus alleen maar crapgames waar de boothbabes uit verveling maar zelf de games gaan spelen, het publiek is lame, de boothbabes zijn relatief lame (mocht dat überhaupt een reden zijn, blijkbaar wel gelet op de afbeelding van dit topic), het is veel te massaal.

Bovendien stond de airco uit en was het binnen rond de 25 graden. Het leek wel alsof niemand daar ooit van Axe had gehoord, gadverDAMME.

Gaming is gewoonweg te groot geworden om zulk soort events te houden en het tegelijkertijd een beetje leuk te houden. Kortom: QueueCom, blijf liever thuis!
GC heeft duidelijk zijn publiek onderschat en heeft misschien te weinig tijd/ruimte ingepland voor plenaire presentaties. Als ze op deze schaal verder willen gaan (wat toch aardig in de buurt komt van de E3) dan wordt het misschien eens tijd voor ze om bijvoorbeeld het theater of zelfs het stadion in Keulen erbij af te huren en daar alle grote events in te houden. Gesloten-deuren sessietjes met 100 man gaan nu eenmaal niet op een beurs van 100K.

Wat je dan kan doen is dat mensen van te voren een plaats kunnen reserveren voor een bepaalde presentatie en de tickets op rij/stoelnummer staan. Dan hoef je nooit in de rij te staan (dat is dan een 'virtuele rij') en weet je wel wanneer je waar op moet dagen. Zoiets werkt al jaren goed op grote events zoals de AutoRAI en Collectormania, en zelfs Disneyland via hun FastPASS-systeem.
Het is al mogelijk om een Vip pas te krijgen, dan kan je overal snel doorlopen
Tja, ik zag de rij al staan. 1 lange rij vanuit de east-entrance totaan de voorzijde v/h gebouw +/- 500 m. Ik ben zelf in een andere rij gaan staan van ongeveer 50m. Alsnog 3 kwartier nodig gehad om naar binnen te kunnen.

Sommige mensen kennen idd. het woord Deo niet en het was warm en veel hulpdiensten die idd af en aan reden.
Iets te druk, maar wel veel kunnen zien.
Overigens eerder kopen van je tickets heeft weinig invloed hoe snel je naar binnen kan. Je rij slim uitkiezen wel =P
Klinkt alsof er simpelweg teveel kaarten worden verkocht/vergeven. Als ik jouw bericht zo lees, kunnen ze beter het aantal bezoekers halveren. Kwaliteit boven kwantiteit, een cliché dat hier wel heel erg van toepassing lijkt. Als deze beurs de goede naam wenst te behouden, kan de organisatie hier maar beter van leren.

Trouwens, 25 graden... Is dat warm?? Zit denk ik al iets te lang in de tropen dan. ;) Aircon, ik moet er niet aan denken, brrrr.
25 graden in een 'afgesloten' ruimte waar de luchtvochtigheid gigantisch is, is niet om uit te houden..
Moet je naar Florida komen waar ik nu zit, 38 graden met hoge luchtvochtigheid :P
tis toch echt nergens warmer dan 33 hier vandaag hoor. niet overdrijven :)
Als je eventjes goed leest dan is het 38 graden in FLORIDA, US.
Het zou zo maar kunnen dat Wuzi ook in Florida zit :)
Niet teveel kaarten, alleen de kaarten zijn van donderdag t/m zondag geldig. Dus je kan uiteindelijk zelf kiezen.
Bovendien was het qua bereikbaarheid ook niet bijzonder goed geregeld. Wanneer je als organisatie zo'n groot publiek verwacht, zou er rekening mee moeten houden dat één rijbaan op de enige aanrijroute niet echt genoeg zal zijn. Van Arnhem naar Köln zou anderhalf uur duren, maar de laatste 10km duurde nog eens anderhalf uur.

Geen goed begin van de dag en de drukte binnen was inderdaad ook absurd. Ik heb in de rij gestaan voor Skyrim, maar had geen zin om nog eens 3 uur voor Battlefield te wachten. Zo negatief als Xavierk ben ik niet over Gamescom, maar je moet goed weten wat je kan verwachten mocht je in de toekomst willen gaan. Ga dus met de trein (ivm drukte maar ook omdat parkeren je nog eens €8 kost), kom vroeg en bepaal van tevoren wat je wil zien/spelen en hou rekening met 1-3 uur wachttijd per titel.
Ik had de auto op een P+R gezet. Was vanuit maastricht over de A4 komen rijden, hartstikke rustig. Alleen werd de gratis tram onderweg wel drukker richting de Kolnmesse, maar ik vond het juist goed geregeld. Gratis OV met je gamescomticket.
Naar mijn weten krijgen 'journalisten' nog altijd de mogelijkheid om tijdens de persdag rond te struinen. Deze is gesloten voor het publiek.

In Leipzig (alweer een tijdje geleden) was er tijdens de bezoekersdagen ook nog een pers-gedeelte waar alleen journalisten mochten komen. Dus dat hoefde tijdens drukke dagen ook geen problemen op te leveren.

Je bent als journalist dus een beetje laks als je het moet laten aankomen op de drukste dagen.
Klopt, ik was dus ook van de pers. En woensdag was "pers"dag. Zelf ben ik alleen woensdag geweest, andere collega's meerdere dagen, maar die waren vandaag toevallig niet gegaan, als ze hier achterkomen, ben ik zeker dat ze ZEER blij zijn. De verwachting was namelijk al dat het vandaag niet normaal druk zou zijn. Verwachting uitgekomen!
Ik ben vanmiddag geweest, bus van parkeergarage naar messe reed om half 1 niet meer, omdat er een rij van 2u stond en het binnen ook al megadruk was. Toen maar dagje Keulen van gemaakt. Op de terugweg (kwart voor 5) toch even langs de messe, geen rij bij kassa, voor 6,50 een abendkarte en qua drukte ging het nog wel. alleen de gesloten presentaties niet bijgewoond, geen zin in die lange rijen.

Ik had voor consumenten toch iets opener presentaties verwacht en had ook wel een sales hal verwacht met goedkope en/of tweedehandse games oid.
Gek dat er in het verleden dan toch zoveel beursen zijn afgelast. Misschien is er toch weer ruimte voor wat "extra's" op dat gebied. De economische crisis lijkt in iedergeval niet al te veel invloed op het gamen te hebben ;)
Niet helemaal waar, er zijn veel kleine studio's failliet gegaan en er zijn heel veel mensen ontslagen door grote uitgevers als EA. Er is nu helaas alleen nog maar ruimte voor blockbusters als MW3, waar ik persoonlijk niet op zit te wachten.

Anyway, wil je als consument naar een leuke gamebeurs waar een gelimiteerd aantal bezoekers heen mogen? check dan gewoon FirstLook, dit jaar in de jaarbeurs Utrecht. Ik ben daar in ieder geval aanwezig :)
Dat is niet helemaal waar kijk naar de bakken geld die er op steam worden verdient dor indie devellopers
Anoniem: 387064
@Asteryz21 augustus 2011 04:48
Al het geld wat de indiegames bij elkaar opleveren in een jaar is nog minder dan dat van 1 "toptitel" zoals een call of duty.
Betwijfel of dat echt zoveel is want de prijzen in Steam zijn aan de hoge kant.
Dat hangt compleet van de uitgever af, als het niet retail wordt verspreid dan zal de prijs lager uitvallen en anders betaal je het volle pond.
Als je dan een paar maanden geduld hebt komt hij vaak in een sale nog wel voorbij voor een betere prijs. al is dat ook afhankelijk van de uitgever. kijk maar naar de call of duty reeks. ook al zijn de titels al vrij oud, in de aanbieding zijn ze nog steeds duur.

---

Ik hoop dat ze hiervan leren volgend jaar. Het stond voor mij in ieder geval in de planning om eens heen te gaan. Zonde dat als je een kaartje heb gekocht en ernaar toe bent gereden je niet eens naar binnen kan :P
Niet helemaal waar, er zijn veel kleine studio's failliet gegaan door de grote uitgevers uitgekocht en projecten door die uitgevers geschrapt.
Enerzijds goed voor de veiligheid. Anderzijds een falende organisatie. Je kunt kaartjes bestellen en ter plekke kopen, maar een simpel systeem dat kaartjes telt, zodat dit falen deels voorkomen had kunnen worden is blijkbaar te moeilijk...

Ten eerste zou ik overgaan op een bestel-only systeem en daar gewoon een max. aantal geldige tickets per dag aan koppelen. First come first serve. Veel mensen rijden een halve dag om naar de conventie te komen. Om dan voor dichte deuren te staan is wat mij betreft een enorme klap in de gezichten van al die mensen die zoveel moeite hebben gedaan om erheen te reizen MET bestelde ticket. Geef excuses die je wilt, hoe dan ook: dit kan beter. Volgende keer: grotere opzet, fatsoenlijk bestel-only ticketsysteem.

[Reactie gewijzigd door Yokozuna op 20 augustus 2011 16:10]

Geef excuses die je wilt, hoe dan ook: dit kan beter. Volgende keer: grotere opzet, fatsoenlijk bestel-only ticketsysteem.
Ik denk zelfs dat ze het moeten splitsen. Uit ruim 6 jaar conventie-ervaring kan ik zeggen dat je op dit soort evenementen 2 soorten bezoekers hebt (afgezien van pers):

Het grootste aandeel zijn de dagjesmensen uit de regio die gewoon een tientje neergooien om over de beurs te hobbelen en alles te zien wat er nieuw is. Probleem is dat je daar bijna geen kaarten voor in de voorverkoop kan gooien, sinds er redelijk veel mensen op de dag zelf nog besluiten om naar de GamesCom te gaan met de kids.

Daarnaast heb je het (veelal internationale) serieuze gamers-publiek wat zijn kaartje ver van te voren al klaar heeft liggen en de hele trip van minuut tot minuut plant. Die lui blijven vaak meer dan 1 dag om ook echt ALLE shows te willen zien, en dan heb je het over een tripje van een paar honderd euro inclusief tickets, hotel, eten en de rataplan.

Nu krijgt die 2de categorie niet echt meer voor zijn geld bij veel van dit soort grote beurzen. Maar het zijn wel de meest enthousiaste bezoekers en de lui die je graag als vrijwilliger op je event wil hebben, plus, ze geven over het algemeen meer uit dan papa met de kids die even naar de nieuwe Brain Training komt kijken. Dat publiek moet je dus op mikken, en ze misschien zelfs een 'VIP' ticket geven met extra content, zoals een VIP-only avondprogramma. Mensen betalen dan zonder problemen 100 euro voor een weekend entree.
ik ben ook vandaag geweest, we waren om kwart voor 10 op de ringweg van keulen, en moesten toen nog 6 km naar de messe. Dit duurde inclusief parkeren ongeveer 2 uur. Om kwart voor 12 stonden we voor de ingang (nord) en waren de deuren al gesloten en mocht je niet meer naar binnen (enorme rijen buiten stonden er toen al). Via megafoons lieten medewerkers weten dat de beurs vol was en dat er sporadisch mensen naar binnen mochten zodra er weer wat bezoekers weggingen. Tussen kwart voor 12 en half 1 kwamen er letterlijk 1000-en wachtende bezoekers bij, de rijen waren bizar lang.

Wij zijn toen maar keulen zelf ingegaan om wat te eten en drinken, rond half 4 zijn we teruggegaan naar de messe en konden we (via poort oost) direct naar binnen en de beursvloer op. Binnen was het uiteraard enorm druk en het bekijken van de tripple a games was door de enorme wachtrijen niet mogelijk. wachttijden van 4 tot 6 uur voor een tripple a game. Bij de kleinere games viel het mee, en bovenal kon je daar ook de games wel via een scherm meekijken (inplaats van die belachelijk afgesloten cabines in hal 6 voor de tripple a games). Rond half 7 was de beurs behoorlijk leeggelopen en kon je overal wel redelijk bij. De rijen bij de tripple a games waren overigens nog steeds enorm lang, dus die waren niet te bekijken.

Het is duidelijk dat de beurs te klein was voor de hoeveelheid mensen, 4 niet al te grote hallen met games is gewoon te weinig voor zoveel mensen. Overigens was het wel een leuke beurs.
Je comment over de games in hal 6 ben ik volledig met je eens. De afgesloten booths van BF3 / Rage / Diablo 3 vind ik echt zo zonde. Ik heb het er persoonlijk absoluut niet voor over om 4-6 uur te wachten voor 15 min knallen.

(ook wij hebben dik 2 uur gedaan over de ringweg. We waren daar rond kwart voor 10 en tegen half 1 parkeerde wij, bizar druk..)
Hier nog meer filmpjes: http://www.gamecloud.nl/n...11-chaos-op-gamescom2011/

Levensgevaarlijk dit, er hoeft maar iets te gebeuren en die hele meute loopt elkaar onder de voet.
Dit is een dichte hall, heel wat ander dan een muziekfestival.
Vergelijk het dan met een indoor concert, maar dan nog is het niet helemaal te vergelijken, daar lopen mensen niet zo veel :)
En ik snap nog altijd niet dat ze met de Duitse wetgeving niet alle 18+ spellen in een aantal aparte hallen opstellen met controle aan de ingang van die hallen.

Dan kunnen al die 'achter gesloten deuren' gevallen ook weg en hoef je niet urenlang in een wachtrij te staan om slechts 5 minuten een filmpje te kunnen zien/spelen.
Als het gewoon open is in die hallen kan iedereen in ieder geval al filmpjes of gameplay zien bij het passeren.

[Reactie gewijzigd door morm op 20 augustus 2011 16:13]

Er loopt ook een maatje van mij daar rond, als ik hem goed begrijp heeft dit toch ook wel te maken met de organisatie en planning daarzo want lang niet alle delen van de beurs zijn overbevolkt. Zijn indruk is dat men teveel grote/populaire uitgevers/ontwikkelaars/titels e.d. te dicht op elkaar hebben geplanned, dan concentreert het zich op allerlei plekken...
Vandaag langs geweest met m'n zoon. Wij zijn daar hoop en al 2 uur geweest en hebben quasi niks gezien, laat staan kunnen uitproberen omwille van de drukte!

Op zeker ogenblik konden we geen kant meer op waarop ik mij de bedenking maakte, wat mocht er nu ergens paniek of brand uitbreken?

Ik heb m'n ongenoegen doorgemaild aan de organisatie met de vraag om in de toekomst de verkoop van het aantal tickets per dag te beperken. Daarbij zou men tevens de oppervlakte mogen vergroten en de stands meer verspreid opstellen.
Imo hadden ze dit van te voren moeten voor zien, blijkbaar kwamen er te veel mensen op af en is de lokatie niet groot genoeg?
Of men moet gewoon een beperk aantal intree kaarten te koop aanbieden per dag en als een maximaal is behaald helaas op=op.
Nu het sluiten is wel een goede maatregel echter ze hadden dit beter anders van te voren al kunnen zien aankomen en er op in dienen te spelen want stel je staat al 2 uur in de rij ja sta je daar voor helemaal niets.. of je bent binnen en kan niets zien/spelen omdat het TE druk is.. beiden is gewoon zeer vervelend dus hopelijk dat men er volgend jaar rekening mee houd door of een groetere lokatie te vinden of de tocket verkoop te beperken.
Ik ben er ook geweest vrijdag en ik verbaasde me inderdaad ook al dat alle grote stands in dezelfde hal stonden. In deze hal was het vanzelfsprekend dan ook het drukst, maar bij de hal waar bijna alleen Nintendo en Sega stonden was het erg goed te doen, met als enige lange rij die voor Skyward Sword, sterker nog, sommige spellen hadden geen rij, terwijl ze toch erg bekend zijn (Starfox 64 3D/Sonic Generations).

Wat ik echter niet snap is mensen die klagen over de rijen. Als je naar Gamescom gaat, WEET je dat je zult moeten wachten voor games, ik heb zelf 2 a 3 uur gewacht voor GW2 maar ik had niet anders verwacht. Mijn tip is dan ook voor mensen die nog gaan, als je maar 1 dag gaat, bedenk welke game je het liefst wil spelen en ga daarvoor wachten, tijd voor meerdere populaire games heb je waarschijnlijk toch niet. Ook vind ik het zelf erg leuk om te zoeken naar de kleine games, hoewel daar dit jaar minder van waren.

Samenvattend: als je denkt dat Gamescom een kleine beurs is, vergeet het, je zult moeten wachten of er erg vroeg zijn als je de grote games wil spelen, bedenk welke game je het waard vind, en ga daarvoor.
Wij waren echt net voor die tijd binnen, binnen zeker in hall 10 (WCG duitse finals met een berg normale spotevenementen) was echt gewoon rustig, zelfs stukken gewoon leeg.

ja, wilde je een game spelen was het veel rij staan, maar je kon bij het gros van de games gewoon van dichtbij meekijken en was het allemaal erg goed te doen.

Domste was nog wel BF3, waar dus niets zichtbaar was voor publiek, enkel voor de rij (laaaange rij) wachtende mensen.
Samenvattend: als je denkt dat Gamescom een kleine beurs is, vergeet het, je zult moeten wachten of er erg vroeg zijn als je de grote games wil spelen, bedenk welke game je het waard vind, en ga daarvoor.
]
Inderdaad, kies je games uit die je wil zien, die je wil spelen en die je gewoon van afstand wat trailers oid wil zien, Tera heb ik vrij kunnen spelen, Vindictus was ook makkelijk, ja.. Fifa en soortgelijke grote games waren met lange wachtrijen.

En Correctie:
De organisatie heeft daarom rond half twee zaterdagmiddag de deuren gesloten voor nieuwe bezoekers. Het is onduidelijk wanneer bezoekers die voor de deur staan naar binnen mogen. "Veiligheid is onze prioriteit", aldus de organisatie. Ook mensen die al eerder een kaartje hebben gekocht komen niet naar binnen totdat meer mensen de beursvloer hebben verlaten.
Dit is dus NIET waar, dit is veel later gebeurd. Ik heb hier de parkeerkaart van 14.xx, dan nog zeker 10 minuten lopen en zo'n 10 minuten wachten, we konden gewoon naar binnen. Er werden toen steeds een groep van 100-150 man binnengelaten, die meteen doorkonden lopen naar binnen.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 21 augustus 2011 00:34]

1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee