Nokia presenteert unibody-smartphone met MeeGo

Nokia heeft op telecombeurs CommunicAsia zijn eerste MeeGo-smartphone N9 gepresenteerd. De N9 heeft een unibody behuizing, 3,9"-scherm en een geheel nieuwe interface, waarvan de besturing is gebaseerd op veeggebaren.

De N9 heeft een 3,9" gebold amoled-scherm met een resolutie van 854x480 pixels. Het scherm is stevig gemaakt door de aanwezigheid van Gorilla Glass. Er zijn verder geen knoppen op de voorkant aanwezig, meldt Nokia. De home-knop van andere Nokia-smartphones is vervangen door veeg-gebaren vanaf de zijkant van het scherm. Het is onduidelijk of de zijkant van het toestel ook aanraakgevoelig is.

Het OS van de N9 is volgens de specs MeeGo 1.2, maar eigenlijk betreft het een doorontwikkeling van Maemo, het besturingssysteem dat ook draaide op de Nokia N900 uit 2009. MeeGo 1.2 werkt met drie centrale schermen die door veegbewegingen bereikt kunnen worden: een multitask-scherm met vensters, een applicatiemenu met iconen en een notificatiemenu waarin applicaties hun meldingen weergeven.

De N9 is uitgerust met een 8-megapixelcamera met Carl Zeiss-lens en de mogelijkheid tot video-opname op 720p-resolutie met 30fps. Ook is een frontcamera aanwezig voor videobellen. De N9 krijgt ondersteuning voor voip-dienst Skype. Apps die werken op Nokia's cross-platformtechniek Qt 4.7 werken ook op de N9.

De N9 wordt daarnaast uitgerust met nfc. Daarmee kunnen liefhebbers van Angry Birds met de nfc-uitgave Magic aan de slag. Angry Birds Magic draaide eerder op de Symbian-smartphone Nokia C7. Ook kunnen via nfc foto's gedeeld worden door twee toestellen dicht bij elkaar in de buurt te houden. Ook via nfc kan een nieuwe speaker gekoppeld worden, waarna muziek kan worden afgespeeld via de set.

De Nokia N9 draait op een Texas Instruments Omap3630-soc met PowerVR SGX530-gpu. De Omap3-processor is geklokt op 1GHz. De N9 meet 116x65x12mm en weegt 135 gram. Het toestel heeft de beschikking over quadband gsm en pentaband 3g, zodat overal ter wereld waar gsm en 3g wordt ondersteund een van beide netwerken gebruikt kan worden. De accu heeft een capaciteit van 1450mAh.

De N9 werkt met een microsimkaart. Daarmee is het na Apples iPhone 4 de tweede telefoon op de markt die de kleinere variant van de simkaart ondersteunt. Een traditionele simkaart kan niet in het toestel. De N9 komt verkrijgbaar in drie kleuren en twee versies: een 16GB- en een 64GB-variant. Ook zit er veel software voorgeïnstalleerd op het toestel, waaronder Track&Protect, een beveiligingsapp waarmee gebruikers na verlies of diefstal onder meer hun toestel op kunnen sporen, data kunnen wissen en een foto van de dief kunnen maken.

Over de Nokia N9 gaan al een jaar geruchten. De 16GB-variant kost vermoedelijk rond 550 euro, de 64GB-versie zou rond 630 euro moeten kosten. Nokia biedt de mogelijkheid mensen op de hoogte te houden wanneer de N9 in hun land beschikbaar is. Tussen de lijst van landen staat Nederland nog niet genoemd, al is het onduidelijk of dat is omdat het toestel niet in Nederland uitkomt.

Naast de N9 presenteerde Nokia in alle stilte een tweede MeeGo-toestel: de N950. De tweede MeeGo-smartphone komt niet in de winkel, maar is alleen bedoeld voor ontwikkelaars. Vermoedeilijk is de N950 de geannuleerde Meego-smartphone met metaalkleurige behuizing en qwerty-toetsenbord die sinds augutus vorig jaar veelvuldig is gelekt.

Nokia N9 Nokia N9 Nokia N9 Nokia N9Nokia N950

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-06-2011 • 06:47

201 Linkedin

Reacties (201)

201
193
123
11
0
24
Wijzig sortering
Voor hen die geïnteresseerd zijn in de strategische keuzes van Nokia's CEO Stephen Elop:

http://www.businessweek.c.../11_24/b4232056703101.htm

...en dat maakt van de N9 een doodgeboren kindje. :'(
Waarom ?
Iedereen schijnt je groen licht te geven maar er is geen enkele reden om de N9 een 'doodgeboren kindje' te noemen, in tegendeel !

De N9, is net als de N900 gebaseerd op een door de community onderhouden OS, MeeGo.
Ook al gaat Nokia failliet, en dat is niet ondenkbaar nu men met die voute klup in zee is gegaan, dan nog blijft de software onderhouden door MeeGo.com en de hardware ziet er goed uit, de garantie daarop zal van Nokia moeten komen zolang dat faillissement hangende is.

Koop je ook geen Dell omdat die de software van M$ niet onderhoudt ?
Of geen TV van Philips omdat de software op Linux is gebaseerd ?

Hardware en software moet je scheiden.
Geen vervanger voor de N900 maar wel complementair.

De multitasking schijnt van een ongekend niveau te zijn (snel en overzichtelijk) en zal ongetwijfeld iOS en Android het nakijken geven.
De Webkit 2 browser maakt komaf met mobiele websites , mooi.

-waar is flash in browser? HTML5 is goed en wel maar heden tendage wilt me nog wel eens flash tegenkomen. Hopelijk slaagt men erin de 9.1 flash van Maemo erin te hacken.
-waar is de HDMI om die 720p video playback claim waar te maken? (business feature gereserveerd voor WP7 telefoons?)
-waar is de FM transmitter
-waar is de IR transmitter (Macbook besturen met iRemote emulator, TV uitzetten)
-waar is het keyboard?
-hoe een dag overleven zonder batterij laden en zonder reserve batterij?
-capacitief scherm , mja we moeten er ons bij neerleggen geloof ik.


De telefoon die alle Maemo fans liefst wilden , de N950, wordt helaas niet uitgbracht voor consumenten. Zogenaamd omdat de US cariers het keyboard mechanisme hadden afgekeurd. (Echt waar, Elop?)

Positief is dat er veel te doen was rond QT op het betreffende Nokia event, wat het overdragen van applicaties zou moeten vergemakkelijken.

Samengevat, ik zou de N9 overwegen al ware het maar om te tonen dat Meamo / Meego OS mijn voor keur geniet. Zelfs al is de hardware van de N9 teleurstellend.
De telefoon die alle Maemo fans liefst wilden , de N950, wordt helaas niet uitgbracht voor consumenten. Zogenaamd omdat de US cariers het keyboard mechanisme hadden afgekeurd. (Echt waar, Elop?)
Volgens http://www.engadget.com/2...ts-official-4-inch-displ/ lijkt de n950 er toch te komen.
Het lijkt er op dat er heel erg flink naar de iPhone is gekeken. Zowel op hardwaregebied als op layout (applicatie scherm) zijn de overeenkomsten wel heel behoorlijk. Evenals het ontbreken van flash en een hdmi-out.

Ik denk dat Nokia daar wat klanten probeert terug te winnen. Nokia heeft altijd al zijn voordelen gehad tov iOS, maar de overstap wordt met het applicatiescherm natuurlijk wel erg makkelijk gemaakt. Enig nadeel kan zijn dat het toestel met de komst van de iPhone 5 weer op achterstand staat. Maar als Nokia dit keer wel werk maakt van de support (op de zelfde manier als men nu met Symbian^3 doet) hoeft dat geen probleem te zijn.

Overigens, geen ir (wat eigenlijk verschrikkelijk oud is), maar wel bluetooth AVRCP (Audio/Video Remote Control Profile). Al ken ik nog geen apparaten die er mee overweg kunnen.
Hoe moet dit nu weer in godsnaam op een Apple iPhone lijken dan? Ik probeer je te volgen, maar het lukt me niet.. Of bedoel je dat het toestel een scherm heeft?
Anoniem: 383801
21 juni 2011 14:49
Met 1,5 jaar ervaring op de N900 met Maemo, zit ik met spanning te wachten op een echte MeeGo van Nokia. In de UI kom ik nix van Maemo tegen en ook nix van Moblin, oftewel de UI heeft niet veel weg van MeeGo.

Kijk mijn zoon met zijn nieuwste iPhone kan nog steeds niet echt multitasken. Dan laat ik hem dat zien op de N900, gewoon 3 flimpjes tegelijkertijd, real-time, laten draaien ;)

Helaas zie je in de flimpjes dat ook deze N9 dat niet kan. Op de pagina 'multitasking' staat het beeld namelijk stil van die clip. Op de N900 kan je 32 apps echt laten multitasken (zie flimpjes op YouTube).

De interface lijkt meer op Symbian^3 dan MeeGo... of het is een Maemo/Moblim/MeeGo variant die op Android moet lijken.
Ik ken het multitask systeem niet helemaal van dit OS (n9) maar ik denk dat ze een dergelijk multitask systeem als maemo hebben.
Ik denk dat ze express een filmpje automatisch laten pauzeren, zodat de gebruiker niet telkens op "pauze" hoeven te drukken als ze even naar een ander programma op de voorgrond switchen. Daarom lijkt het (denk ik) dat het niet op een echt multitask systeem lijkt.

Ze zouden voor de duidelijkheid eens een filmpje moeten posten waarop ze laten zien dat het toestel; skype draait, facebook draait en live-feeds ontvangt en een youtube filmpje laadt. Dan kunnen we zien of het een 'echt' multitask systeem is. :)
Waarmee vergelijk je het dat het niets van MeeGo weg heeft?

MeeGo bied namelijk verschillende UX-en voor verschillende devices.
Netbook UX (leeft die nog?), Handset UX.

Voor de handset UX is er devolgende beschrijving:
https://meego.com/develop...ines/handset/meego-basics
Dat zie ik wel degelijk terug in het filmpje. Je ziet de switcher en de grid met apps hier terug.

Overigens in de taskswitcher zijn de afzonderlijke panels niet realtime, dat hoeft nog niets te zeggen over multitasking. Het kan natuurlijk gewoon zijn dat men voor performance heeft gekozen om in de taskswitchers snapshots van de apps te gebruiken. Ik kan me niet voorstellen dat men de goed werkende multitasking eruit heeft gehaald. Dat was zo'n beetje het sterkste punt van Maemo.
Het design en de hardware lijken op het eerste gezicht een goed uitgangspunt voor een succesvolle serie te gaan worden. De vraag is alleen in hoeverre het OS, MeeGo aansluiting kan vinden bij Androïd, iOS en WM7. De markt voor besturingssystemen van smartphones lijkt nu wel verzadigd te raken.
Natuurlijk is het zo dat dit zorgt voor een goede concurrentie, maar voor de ontwikkeling van Apps is dit niet zo gunstig. Wanneer ontwikkelaars, kwalitatief goede apps moeten gaan maken voor twee of misschien drie OS, dan is dat nog te overzien, maar vier of nog meer OS-en lijkt mij toch teveel.
Uiteindelijk zal het erop neer komen dat ontwikkelaars zich gaan binden aan één of twee verschillende Os-en en dat is weer niet goed voor de concurrentie, want er gaat dan een soort van koppelverkopen ontstaan.
Deze ontwikkeling zie je in feite al bij TT, die wel een versie uitbrengt voor de iOS en Androïd, maar WM7 (voorlopig) links laat liggen en over MeeGo werd niet eens gesproken.
De markt voor Smartphones OS'en is zeer zeker verzadigd maar dit toestel zal een flinke nichè-markt aanspreken. Net zoals de N900 zal dit toestel gekocht gaan worden door fervent Linux gebruikers en onze doelgroep tweakers.

"Maar, maar Android is toch ook linux!" hoor ik al velen van jullie roepen. Dat is zo, maar steeds meer mensen beginnen vraagtekens te zetten bij de hegemonie van "The big G". De vele patentclaims van verschillende concurrerende partijen is nauwelijks positieve publiciteit te noemen.

Daarnaast is het besluit van Google om Honeycomb nog niet openbaar te maken slecht gevallen bij een deel van de community dat zich rond Android is ontstaan.

Een telefoon met Meego hangt meer naar Linux dan het alom geprezen Android, dit is wat N900 gebruikers zo aansprak in Maemo en dat zal wederom zo zijn met Meego.

De telefoon/OS zal geen marktleider worden, maar een echt niche product.
Anoniem: 314471
@Blonde Tux21 juni 2011 11:06
De markt voor Smartphones OS'en is zeer zeker verzadigd maar dit toestel zal een flinke nichè-markt aanspreken. Net zoals de N900 zal dit toestel gekocht gaan worden door fervent Linux gebruikers en onze doelgroep tweakers.
Mee eens.. Maar waarom tweakers bijvoorbeeld een N950 met zo'n vreselijk uitschuif toetsenbord willen hebben?? Mij een raadsel. Naar mij idee veel te lomp, daar voegt het te weinig voor toe. Maar ik den dat dit toestel ook veel niet-tweakers zal aanspreken.. Misschien willen mensen wel eens wat anders dan een zwart toestel met afgeronde hoeken, met een chroomrand of brushed alu, een groot scherm, een smal luidsprekertje en enkele knop onderaan.

Waar ik het dus eerst aan dacht is dat Nokia wel prima in staat blijkt om geen rip off te maken van de gevestigde orde.. Waar de Samsung toestellen als ze op tafel liggen in een ooghoek niet te onderscheiden zijn van iPhones zijn deze wel heel anders.. Vierkanter en kleurrijk. En met een mooie unibody.. Ze hebben zelfs icons die te onderscheiden zijn van icons op andere toestellen.. Ze lijken wel weer wat op deze iPod nano's :X Maar wat mij betreft bewonderenswaardig dat ze met iets anders zijn gekomen!

Ik vind het best een mooi toestel en de specs zijn imo ook prima, dual core geweld is (nog) nergens voor nodig in een toestel (de ontwikkeling ervan moet natuurlijk wel doorgaan, voor de 640KB opmerkingen weer komen). Leuk toestel, het draait alleen niet mijn favoriete OS.

edit.. hoezo off-topic? Mijn comment gaat helemaal over mijn constatering m.b.t . het toestel?? :/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 314471 op 21 juni 2011 19:09]

De N900 was oorspronkelijk ook een telefoon voor ontwikkelaars. Als de N950 dezelfde kant op gaat dan zal die ook wel beschikbaar komen voor de consumentenmarkt.

Ik heb al een poosje een N900 en wat mij betreft is Maemo een verschrikkelijk goed besturingssysteem. Zwaar onderschat, zowel door de markt als de consument, en zelfs door Nokia zelf. Als ik een N950 kan krijgen dan zal ik dat zeker niet laten! De hardware specs? Bah, humbug. Niemand die het boeit behalve tweakers. Wat belangrijk is, is de respons van het OS (voordeeltje Maemo/Meego: geen zware middleware in het OS maar het native QT framework), de multitasking (perfect!) en de batterij levensduur (paar dagen met gemiddeld gebruik op m'n N900). Als de browser goed is dan heb je die "apps" (veredelde frontendjes voor een website) ook niet nodig.

Wel hopen dat er wel een fatsoenlijke versie van Ovi Maps wordt meegeleverd. Die op de N900 staat is...nou ja, minder optimaal :)
Wat wil Nokia nu? Wat een rare strategie volgen ze, totaal niet te behappen.

WP7? Ja, gaan we volledig op over. Symbian? Ontwikkelen we ook nog gewoon hor. MeeGo? Ja hoor, ontwikkelen we EN we brengen er nog een telefoon mee uit.

Ben ik de enige die dit raar vindt? Zoveel OSsen kun je toch nooit tegelijkertjid uitbrengen/onderhouden/supporten?
Symbian wordt afgebouwd. Dat gaat in sommige landen sneller dan in andere, maar over enkele jaren is Symbian echt gewoon van de markt. Wat Nokia wil voorkomen is dat mensen in de landen waar Nokia nog goede zaken doet opeens naar een ander systeem moeten overschakelen. Men kiest dus voor een geleidelijke introductie.

WP7 is de publieke keuze voor de langere termijn en men gaat binnenkort WP7 modellen introduceren. Tegelijkertijd zit Nokia rondom Meego aan afspraken met Intel vast. De strategie wijziging richting WP7 maakt dat contract niet ongeldig en dus moet Nokia misschien de N9 wel uitbrengen. Daarnaast is het wel handig om een alternatief te hebben mocht WP7 falen. Dus op termijn zie je enkel nog WP7 en Meego bij Nokia. 1 OS is natuurlijk het goedkoopste, maar kan ook wel eens een te groot risico inhouden
Anoniem: 394009
@Arfman21 juni 2011 12:37
Symbian? Ontwikkelen we ook nog gewoon hor. MeeGo? Ja hoor, ontwikkelen we EN we brengen er nog een telefoon mee uit.
Wel zo verstandig om nog wat achter de hand te hebben voor als WP7 (nog harder dan nu) geflopt is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 394009 op 21 juni 2011 12:37]

Anoniem: 383801
21 juni 2011 17:36
Voor beide bovenstaande heren,

Als je een app stilzet en dan verder gaat met een ander op de voorgrond, dan ben je niet aan het multitasken.
Immers als je aan het multitasken was dan zou het filmpje (my lingo 'flimpje') doorgaan, daar gaat het om met multitasking. Niet het stopzetten en doorgaan met de voorgrond.

De UI van MeeGo lijkt in de verste verte niet op wat ik in de flimpjes zie...
Jammer, ik zie ook geen enkel bewijs dat je root toegang hebt, een volledig 'GNU/Linux systeem' etc.

Een gemiste kans... :(
Webos dat ook perfect kan multitasken doet hetzelfde, een filmpje dat je aan het afspelen bent (ofwel via youtube, ofwel via de locale speler) pauzeert ook direct vanaf je naar het overzicht menu gaat, het downloaden van het filmpje blijft echter doorgaan, eerlijk gezegd vind ik het een irritante feature voor een videospeler maar in bvb spelletjes is dit wel handig (waar het ook gebeurt). Basically heeft de programeur van het programma de keuze of dat het programma gepauzeerd wordt of niet indien het niet meer op de voorgrond is, dit wil niet zeggen dat het OS niet kan multitasken.

'k kan nu ook niet zeggen overwhelmed te zijn van de UI, daar doet webos het met al zijn fouten nog altijd het beste van alle UI's die ik al voor smartphones gezien heb.

Als het een echte open telefoon wordt zoals de N900 moet er toch wel een distro met kde's plasma active op te draaien zijn, en dan zijn we vertrokken. Niets dat zegt dat de telefoon niet EN open kan zijn voor de tweaker EN out of the box een voor de gewone consument bevredigende ervaring kan leveren.
Anoniem: 383801
@Terracotta22 juni 2011 15:08
Ik ben het met je eens hoor.
Waar ik op doel is dat je geen multitasking aantoont door het op de overzichtspagina stil te zetten. (doet de N900 niet).
Waarom noemen ze deze doorontwikkelde Maemo 5 niet gewoon Maemo 6? Maemo doet het goed onder de gebruikers ervan, en ik meen dat MeeGo nog niet af en dus niet hetzelfde is.

Geschreven vanaf mijn Nokia N900/Maemo 5 :)

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 21 juni 2011 08:23]

Omdat het ook functionaliteiten krijgt van Moblin na de samenwerking met Intel.

Meego heeft veel potentie, vooral omdat het (op de bel functionaliteit na) volledig open is en er grote bedrijven achter het project staan. Meego is niet bedoeld voor de smartphones. Het heeft een groter doel voor ogen, het moet ook voor in-car entertainment gebruikt worden (o.a. van BMW), tablets en pc's van de toekomst.
Het is goed om te lezen dat ze het niet links laten liggen na de samenwerking met MS.
Niet bedoeld is grote onzin. MeeGo is opgesplitst in meerdere lagen waarbij 1 van de voorkanten op de automarkt is gericht en 1 op smartphones. De fabrikant mag z'n eigen voorkant verzinnen.. dus grotere vrijheid dan bij android waar dit nog enigszins beperkt wordt.
Zie het als de Android smartphone en tablet variant die er op het moment zijn, je kan de 1 niet op de ander draaien. De apps zijn wel op beide te gebruiken.
inderdaad dat vroeg ik me ook al af, of dit nu Meego is of gewoon Maemo 5... of 6

ik zit helemaal niet te wachten op MeeGo maar Maemo is een top besturingssysteem en ben ik erg te vrede mee.

2de vreemde is geen toetsenboard op de opvolger van de N900 vindt ik een groot gemis,
Mja onder de gebruikers doet het OS het prima, de rest van de wereld denkt (helaas) "Maemo? whut?"
Unibody betekend, accu niet vervangbaar? Nope, die laten we dan maar links liggen... Bovendien: MeeGo? Nu tóch weer? Ik begrijp Nokia niet meer...

Op de foto's ziet het er een beetje uit alsof de doos er nog omheen zit. Niet echt het toonbeeld van schoonheid met die felle kleurtjes. Al is het voor de afwisseling wel weer leuk :)

[Reactie gewijzigd door ksborg op 21 juni 2011 08:20]

Toch wel, ze hebben dusdanige investeringen in Meego gedaan, dat het een complete desinvestering zou zijn als deze niet gebruikt zal worden. Daarnaast zal Intel wel een flinke donatie richting Nokia doen om te zorgen dat dit toch op een telefoon komt. Intel is het de echte project eigenaar. Vergeet niet dat zij een "test" platform nodig hebben. het aantal gelieerde fabrikanten is minimaal en wat er nog van over is, is zeer kritisch tegenover Meego.
Door met Nokia, de enige andere partij die veel resources in Meego gestoken heeft, deze toestellen te lancheren is er gelijk een proeftuin. Beiden hebben er een belang bij om Meego in de realiteit te testen.

Het mag dan lijnrecht op de "Mango"-strategie staan, maar bottomline is dat er teveel geld al gespendeerd is aan dit project door twee zeer ambitieuze partijen om het zomaar in een laatje van een bureau te stoppen.
Unibody betekend, accu niet vervangbaar? Nope, die laten we dan maar links liggen...
Een unibody betekent nooit meer loszittende klepjes. En die ene keer in de hele levensduur van de telefoon dat je de accu moet vervangen, schroef je de telefoon gewoon open en vervang je de accu zonder problemen. En de telefoon ziet er ook nog eens mooier uit.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee