Sony presenteert Honeycomb-tablets - update

Sony brengt deze herfst twee tablets met Android Honeycomb op de markt. De Sony Tablet S1 heeft een 9,4"-scherm; zijn clamshell-broertje, de S2, beschikt over twee 5,5"-displays. Net als op de Xperia Play kunnen PS1-games worden gespeeld.

De dinsdag aangekondigde Sony-tablets liggen deze herfst in de winkel, al is nog niet bekend of beide tablets ook in Nederland en België uitkomen en tegen welke prijs dat zal zijn. De grootste tablet, de Sony Tablet S1, beschikt over een 9,4"-scherm. De Sony Tablet S2 kan worden dichtgeklapt en beschikt over twee 5,5"-schermen. De schermen kunnen los van elkaar worden gebruikt, of dienstdoen als één groot beeldscherm. Van beide tablets is onbekend welke resolutie de displays hebben.

Ook verdere specificaties zijn nog niet voorhanden: zo is niet duidelijk over wat voor processor de tablets beschikken of welke gpu wordt gebruikt. Wel is bekend dat de tablets over de laatste Android-versie, Honeycomb, zullen beschikken, waar Sony een eigen interface overheen heeft gelegd. Daarnaast kunnen de tablets via infrarood dienstdoen als universele afstandsbediening en is het mogelijk om PlayStation 1-games te spelen. Ook lijken beide devices camera's aan boord te hebben en meldt Sony dat de apparaten naast wifi en 3g ook via 4g verbinding kunnen maken.

Begin deze maand gaf een Sony-topman al aan dat het bedrijf een tablet zou gaan uitbrengen. Geruchten over beide tablets doken bovendien al in februari op. Eerder bracht Sony via zijn joint-venture met Ericsson al de 'PlayStation-telefoon' Xperia Play uit, waarmee ook PS1-games kunnen worden gespeeld. Ook de Xperia Play draait op Android.

Update, 8:57: Volgens The Wall Street Journal heeft de S1 een Tegra 2-cpu aan boord en beschikt de tablet over een camera aan de voor- en achterzijde. Het weblog van onder andere Joshua Topolsky meldt dat de twee displays van de S2 beide over een schermresolutie van 1024x480 beschikken. Beide apparaten beschikken over dlna-ondersteuning.

Door Joost Schellevis

Redacteur

26-04-2011 • 08:32

55 Linkedin

Reacties (55)

55
53
30
3
0
12
Wijzig sortering
De tablets zien er erg goed uit. Mooi dat Sony zich ook in de tablets mengt, hier zie je maar weer hoe goed de vormgevers het bij Sony doen. Eerst de Arc, nu deze tablets.

Hier zijn de tablets in "motion" te zien: http://www.youtube.com/watch?v=n97MPtmZtvY

Volgens techie buzz gaan deze tablets nog een andere naam krijgen en zijn de S1 en S2 slechts codenamen, iets wat me vreemd lijkt aangezien Sony de laatste tijd met mobiele apparater graag een letter met een cijfer gebruikt (X1, X2, X10 etc.).

Bron: http://techie-buzz.com/ga...hiebuzz+%28Techie+buzz%29

Misschien ook we interessant om te weten is dat Sony een eigen platform erbij levert waarmee je gemakkelijk spellen, e-books, muziek en video's kunt downloaden. Een soort concurrentie van de Android App Market dus. Zie:

Bron: http://www.tabletguide.nl...witter&utm_source=twitter
Hier zijn de tablets in "motion" te zien: http://www.youtube.com/watch?v=n97MPtmZtvY
Over de UI bij de S2 is dus wel degelijk over nagedacht wat sommigen hierboven betwijfelen. Zoals een toetsenbord of gamepad op het onderste scherm.

edit:typo

[Reactie gewijzigd door GenomDalar1983 op 27 april 2011 10:04]

Volgens verschillende websites zou de S1 een resolutie van 1280x800 hebben, zie hieronder een lijstje van de vermoedelijke specs:

Sony S1 Android Tablet Features and Specs:
Network: 3G/4G
OS: Android Honeycomb
Processor: Nvidia Tegra 2 processor
Display: 9.4-inch multitouch smooth display
1280×800 pixels screen resolution
Wi-Fi, Bluetooth Connectivity
Swift web browser
Used as Remote Control for Sony Gears
In-built Infrared
Standard Battery

Bron: Technobolt
Ik vind het maar een vreemd ontwerp die S2. Het lijkt me niet echt handig dat je met 2 schermen werkt. De S1 daarintegen is wel mooier qua ontwerp. Ik ben benieuwd naar de specificaties :)

[Reactie gewijzigd door TweakOverflow op 26 april 2011 08:36]

Zijn we met Honeycomb eindelijk af van de 480 * 800 resolutiebeperking, komt Sony weer met een nieuwe variant om het de ontwikkelaars/Google weer lastig te maken (of zichzelf).

Vraag me überhaupt af hoe ze dit in gedachte hadden. Worden het dan 2 homescreens? Of 1 homescreen uitgesmeerd over 2 schermpjes. De laatste lijkt me erg belabberd qua bediening en dat eerste kan Android niet out-of-the-box....

Dus even wachten op de verdere specificaties want ik ben wel benieuwd wat dit gaat worden.
Met het nieuw in te voeren 'Fragments' systeem zou twee schermen geen probleem moeten zijn.

nieuws: Google wil met api-update fragmentatie van Android tegengaan
Fragments gaat dit niet oplossen. Ook met fragmenten kun je bijvoorbeeld een lijst als menu definieren aan de linkerkant. Die lijst zal dan over twee schermen verdeeld moeten worden wat de zaken niet mooier maakt.

Wel kun je het model apart definieren en een custom layout geven. Maar dat blijft ook met fragments redelijk veel werk en je zit dan al snel met een hoop if statements. If sdk>10, if sony s2 doe iets anders creeer een andere ui.

Denk aan wat oudere websites die vol zitten met browser specifieke trucs en je weet dat niemand daar echt blij van wordt. Het bouwen van een goede UI is daarnaast ook niet heel makkelijk en ontwikkelaars zullen zich eerst op de smartphone en "standard" tablets richten.Speciale Sony S2 layouts zullen niet veel prioriteit krijgen.

Leuk idee maar ik zie niet heel veel potentie voor de S2. Tenzij die heel goedkoop wordt
Kan je het niet zo programmeren dat de fragmenten verdeeld worden over de schermen, zodat je de S2 als boek vast kan houden of als een Nintendo DS? De DS maakt namelijk (bij de betere spellen) goed gebruik van de twee schermen.

Goedkoop zou ik niet op rekenen, Sony is over de breedte gezien niet goedkoop met zijn producten. Kwalitatief is het vaak trouwens wel goed.
Dat zal vast wel KUNNEN. Maar het is de vraag of een ontwikkelaar daar rekening mee wil gaan houden. Als 99% van de toestellen 1 scherm heeft, ga je dan je software aanpassen voor het geval dat iemand twee schermen heeft? Waarschijnlijk niet.

Op de DS werkt het leuk, maar die spellen zijn dan ook speciaal geschreven om daar rekening mee te houden. Ze hoeven niet ook nog op een apparaat met 1 scherm te werken.
Diezelfde twijfels had ik over de Nintendo DS, maar dat apparaat heeft Nintendo geen windeieren gelegd. Daarbij, als de UI een beetje handig ontworpen is heeft die S2 het grote voordeel gemakkelijk te kunnen worden vervoerd.
Dat klopt, maar als de UI een beetje verkeerd is ontworpen is het al snel onhandig. Vooral met het internetten kan dit voor mij toch wel een -punt opleveren. Dat vind ik al snel onhandig. Maar het is inderdaad een stuk makkelijker met het vervoer, zo zal het scherm niet snel beschadigen.
Er is helaas nog niets bekend over de resolutie van eender welke schermen (ah, nu dus wel, met dank aan HellFury en Joshua Topolsky), maar ik kan me voorstellen dat die S2 bij applicaties die daar om vragen het onderste scherm omtovert in een dedicated toetsenbord. Vooral bij internet-applicaties lijkt dat me wel handig.

Sony heeft er een handje van zijn eigen software te pushen en Android is volgens mij niet ontworpen met dualscreen in het achterhoofd, dus ik heb zeker mijn twijfels. Maar als ze het goed aanpakken zouden ze wel eens een niche voor zichzelf kunnen uitsnijden.

[Reactie gewijzigd door nehal3m op 26 april 2011 09:17]

1024x480 per scherm zegt 'this is my next'
maar die S2 is wel lekker makkelijk om mee te nemen (lees portable)
Ben ik deels met je eens, maar 'ingeklapt' vind ik hem behoorlijk dik! Het voordeel is natuurlijk wel dat je schermen supergoed beschermd zijn.
Ik hoop dat de S2 (en dat lijkt me ook logisch tot op zekere hoogte) gaat functioneren als zijnde een tweede monitor waarop je een tweede applicatie kan draaien. Het echte multitasken. Dus op het bovenste scherm een webpagina, op de onderste je mail. Moet je typen? Dan schuift het toetsenbord over je onderste applicatie heen. Knopje erbij om applicaties van scherm te kunnen laten wisselen. Ideaal! De S1 is naar mijn mening overigens prachtig ontworpen.
Tja dat is inderdaad een mooi idee. Maar hoeveel applicaties zijn zodanig ontworpen dat ze hun inhoud op een nuttige manier op een 1024x480 scherm presenteren? Dat is een resolutie die geen enkel normaal tablet heeft, en app-bouwers zullen daar dus weinig rekening mee houden.
1024*960 is ook geen reguliere resolutie (beide schermen bij elkander opgeteld). En aangezien apps wel rekening houden met 800*480 heb je de hoogte dan in ieder geval reeds opgelost. En apps als gmail en de browser schalen wel gewoon.
Over design gesproken... Ik vind die S1 wel erg chique :)

Ben benieuwd wat dit gaat kosten.
Chique zeker :) Maar die dikke rand lijkt me heel erg 'lomp' in bvb je tas. En voor hoesjes is zo'n rand ook niet echt praktisch...
Anoniem: 335608
26 april 2011 09:23
Ik vind het idee achter de S2 intrigerend. Hoe ideaal is het dat je als het uitkomt je tablet in 2 kunt delen. Zo kan je vader ook even wat opzoeken, terwijl je zelf net een artikel aan het lezen bent. Ben overigens wel benieuwd hoe het in de praktijk werkt.
De S2 vind ik echter qua ontwerp erg tegenvallen. 2 schermen als 1 scherm gebruiken lijkt mij niet erg comfortabel met zo'n dikke plastic scheiding tussen beide schermen. Doet me denken aan de Nintendo DS. Daar heb ik nooit het gevoel gehad dat de 2 schermen als 1 scherm dienst deden.

Het ontwerp van de S1 vind ik wel zeer geslaagd. De eigen stijl is er makkelijk in te vinden en het oogt strak. De bolling is daarnaast ook prettig om hem vast te houden e.d.

Al met al een van de meest originele ontwerpen in tabletland.
Als mijn vader iets wil opzoeken, pakt hij de laptop / ipad / epad - whatever maar

een personal device is just that .. personal !
Anders wacht hij maar even, tot ik uitgelezen ben
Dus dat is niet echt een 'design' reden.
( ik denk nl. niet dat je de 2 schermpjes 'even' kan loskoppelen, dus ongestoord verder lezen is er niet bij )

Ik vermoed dat het onderste idd net als bij de DS een bediendeel wordt, voor keyboard en controls in games
En de topscreen het homescreen, incl. touchdeel

Verder hoop ik dat ze de belofte houden "initial design subject to change "
want echt practisch ziet het er niet uit, 2 halfronde onderkantjes, die opvouwen tot een "ei"

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 26 april 2011 09:35]

Zo'n dual-screen form factor lijkt me fantastisch. Dat vond ik aan Microsoft's Courier erg aantrekkelijk.

Vooral voor een mobieltje lijkt me dat interessant: Twee keer zo groot scherm, terwijl het nog wel in je broekzak past.
Het idee is mooi maar ik heb mijn vraagtekens bij de praktische waarde. Als het echt overkomt als 1 scherm is het heel mooi, maar kijkend naar het plaatje zit er toch een redelijke rand tussen. Stel je voor dat je daar een webpagina op leest, dat leest dus niet lekker met zo'n rand midden in je beeld.

Voor custom zaken is het heel mooi toepasbaar (dat is ook wat je zag bij het Courier concept) maar uiteindelijk gebruik je maar een klein deel van de tijd de custom UI van het OS. Het merendeel van de tijd kijk je naar een webpagina, of gebruik je een of andere app. En die zijn dus niet hierop ingericht en zullen juist minder fijn werken dan met 1 groter scherm. Vingerbewegingen over beide delen van het scherm zullen echt niet lekker werken, het is zelfs de vraag of het systeem je vinger kan tracken als je van het ene naar het andere scherm sleept.. kortom er zijn allerlei problemen te verwachten met zo'n dual screen opzet.
Met die rand tussen de beide schermen van de S2 lijkt het me lastig om een film of andere media goed te kunnen bekijken over beide schermen. Er wordt iig gezegd dat beide schermen apart maar ook samen gebruikt kunnen worden. Verder vind ik de S1 en ook de S2 mooie apparaten en is het een goede aanwinst voor android.

Het is wel apart om te zien hoe sony dit weer onder hun eigen naam uit brengt en niet onder sony ericsson. Ik begrijp dat het een tablet PC is dus dichter bij de vario lijn enz. ligt dan bij de telefoons maar de tablet markt wordt vooral bekleed met merken vanuit te telefoon markt dus had ik dit ook van sony verwacht.

Al met al maakt dat natuurlijk niet uit en zijn het gewoon 2 hele mooie apparaten.
Die rand zit eromheen zodat je het apparaat vast kan houden zonder dat je het touchscreen aanraakt, zonder die rand is het echt geen pretje.
Het gaat over de rand tussen de schermen en niet om de schermen heen...
De S2 vind ik minder mooi dan de S1, zoals hierboven gezegd is de S2 wel lekker makkelijk mee te nemen. Door de soort van ophoging bij de S1 nog best interessant voor op de keukentafel o.i.d.

edit:
beide hebben tegra 2 soc en de S2 heeft twee 5.5-inch 1,024 x 480 pixel displays
Bron:
http://www.engadget.com/2...ch-two-honeycomb-tablets/

[Reactie gewijzigd door assi010 op 26 april 2011 09:00]

het ziet er op zich wel grappig uit en volgens mij al leer je er een beetje mee omgaan ook best fijn, ik zou hem wel eens willen uitproberen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee