Sony Ericsson wil nfc gebruiken voor gaming op smartphones

Sony Ericsson gaat nfc gebruiken in toekomstige Android-smartphones. Dat heeft de Nederlandse chipleverancier NXP bekendgemaakt. Sony Ericsson wil de techniek waarschijnlijk gaan gebruiken voor gaming op smartphones.

Sony Ericsson gaat de NXP PN65 gebruiken, een chip die de nfc-functionaliteit, de software en de encryptie kan afhandelen. Dezelfde chip gaat ook gebruikt worden voor devices die compatibel moeten zijn met het betaalsysteem Google Wallet. De Google Nexus S bevat ook een PN65.

De smartphonemaker wil echter met de chip nieuwe manieren van gamen gaan gebruiken, zegt cto Jan Uddenfeldt in de aankondiging. Het is onduidelijk hoe dat er precies gaat uitzien. Sony Ericsson heeft in Japan een model met nfc aangekondigd, maar gebruikt de techniek verder niet. Gamemaker Rovio gebruikt nfc in zijn game Angry Birds Magic, die uitkwam voor de Nokia-smartphone C7.

De aankondiging vermeldt dat Sony Ericsson Xperia-smartphones met nfc-chips gaat uitbrengen. Vanwege de vermelding van gaming ligt het voor de hand dat er een opvolger komt van PlayStation-telefoon Xperia Play met nfc. Er zijn nog geen geruchten verschenen over de opvolger van de Play, al ligt het voor de hand dat die in ontwikkeling is.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-06-2011 • 13:27

20 Linkedin

Reacties (20)

20
20
16
4
1
0
Wijzig sortering
Altijd gedacht dat de chips van Sony zelf waren omdat zij het hier zo mooi overbrengen. ( http://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/201106/11-066E/index.html )

Ik woon in Shibukawa, Japan en gebruik een mobiele telefoon met NFC al sinds 2008 (Het bestaat hier al wel langer dan dat.). Sony Ericsson mobiele telefoons zijn hier niet zo populair, waar vooral Sharp en NEC de boventoon voeren.

Het systeem vind ik hier goed uitgewerkt. Ik gebruik het in de supermarkt, tegelijk ook een klantenkaart, in het openbaar vervoer, frisdrank automaten, de bekendere fast-food ketens, als toegangskaartje en de meeste winkels eigenlijk wel. Op enkele mobiele telefoons kan er zelfs een Credit Card op. Voordat je die gebruikt moet je eerst met je vinger over de vingerafdruk scanner achterop je mobiele telefoon.

Het is voor mij een alles-in-een kaart. Ik zorg er dan ook voor dat ik het niet kwijt raak want dan moet ik met elke instantie contact opnemen die ik met die functie heb verbonden en dat gaat moeizaam zonder een telefoon. Gelukkig kunnen de providers sinds kort ook de FeliCa IC (De NFC standaard hier.) blokkeren mocht het zo ver komen. Ik vind toch dat je het wel erg dichtbij de kaartlezer moet houden. ( http://www.youtube.com/watch?v=LDoDZqfmPY0 )
Ik mis dat allemaal wel wanneer ik weer eens op vakantie in Nederland ben, zoals nu.
Wel mis ik altijd Nederlands brood.

Ik ben benieuwd wat er bedoeld word met nieuwe manieren van gamen. Het betalen van een spel op die manier vind ik bijvoorbeeld niet nieuw. Het Fruit Ninja idee vind ik dan wel leuk.

Een klein beetje meer over Osaifu-Keitai: http://en.wikipedia.org/wiki/Osaifu-Keitai
Binnenkort hoeven we geen chipkaarten meer mee te sleuren !

Voor degene die niet weten wat NFC is :

NFC heeft een bereik van ongeveer 10 centimeter. NFC wordt ook wel gezien als een extensie van radio frequency identification (RFID). Een RFID systeem maakt gebruik van een tag, een lezer en een backend (bijvoorbeeld een database). Een NFC chip kan in drie verschillende standen werken: tag emulatie (ook wel passive mode), waar de NFC-chip zich gedraagt als een RFID tag, active mode waar de NFC zich gedraagt als een reader en peer-to-peer mode waarbij het mogelijk is om te communiceren tussen twee NFC devices (bijvoorbeeld bestandstransmissie).

toepassingen :
 • betalen voor een parkeerkaartje
 • Veemanagement (niet met deze, tenzij elke koe een mobieltje krijgt natuurlijk ;) )[/i]
 • toegangscontrole
Hoe ze dit gaan integreren met gamen wil ik wel nog eens zien :p

[Reactie gewijzigd door Deassain op 17 juni 2011 13:35]

Ik heb volgensmij een keer bij een presentatie (van google?) gezien dat je bijvoorbeeld voordat je tegelijk met iemand fruit ninja gaat spelen, je even de telefoons tegen elkaar houdt (via nfc). DIt zorgt er dan voor dat je allebei dezelfde fruitstukjes omhoog ziet komen en tegelijkertijd dezelfde bommen enzo. Zo kan je dus echt zien/meten wie beter is.
Het is maar een voorbeeldje maar dit zou een van de manieren kunnen zijn hoe ze het integreren.

Edit: Hier is een linkje van dat filmpje. Vanaf ongeveer 13:00 gaat het over wat ik net vertelde.
http://www.youtube.com/watch?v=49L7z3rxz4Q

[Reactie gewijzigd door JelleNL op 17 juni 2011 13:43]

Binnenkort hoeven we geen chipkaarten meer mee te sleuren !
Liever niet, ben misschien van de (iets) oudere stempel, maar zo'n plastic kaartje puur voor bankzaken vind ik veel veiliger dan een telefoon waar alles, maar dan ook echt alles op staat.
Probleem: je mobiel wordt gejat, hoe moet je dan bellen dat men jou betaalrekening moet bevriezen? ;)

Voor niet zo gevoelige gegevens vind ik dit een goeie ontwikkelijk, zoals hieronder al werd gezegd voor medische gegevens. Mijn vrouw heeft trombose en moet 24/7 een armbandje dragen met daaraan een hangertje waarop staat dat haar bloed dunner is dan normaal.
Maar ik vind dat alsnog op je telefoon een extra verificatie nodig is. Iets in de vorm als een pincode, of zo'n swype over dots zoals htc de telefoon ontgrendeld.
lijkt me de moderne opvolger van infrarood op smartphones en laptops, die waren ook "maar" te verbinden op 10cm afstand..
Het idee is ook dat je NFC kan gebruiken om bijvoorbeeld Bluetooth op te zetten door 2 apparaten tegen elkaar te houden.

Ik dacht overigens in een presentatie van de I/O 2011 te zien dat NFC maar bij 1 a 2 cm werkt.
Ja misschien wel. Al zijn ze van plan nfc voor vele andere doeleinden te gebruiken.
En in mijn beleving was het bij infrarood meer een belemmering dat het maar op 10cm werkt, en bij nfc juist een pluspunt (o.a. voor veiligheid).

Maar nu met nfc is het dus ook zo dat je als je je telefoon bijvoorbeeld tegen een andere houdt, hij automatisch een actie doet. Bij infrarood moest je eerst zelf verbinden en zelf kiezen wat je wou versturen toch, en dat gebruikte denk meer als een soort bluetooth? Correct me if i'm wrong , want heb infrarood nooit erg veel op me mobieltje gebruikt.
Anoniem: 157271
@Deassain17 juni 2011 14:31
NFC kan verder reiken als 10 cm...
NFC op mobiele telefoons kan, mits goed geimplementeerd, een vervanging zijn voor de chipknip, de vele klantenpassen en spaarpassen (airmiles, rocks, lokale bakker/slager, etc).

Tevens met een relatief veilige verificatiemethode zou het ook gebruikt kunnen worden voor wat meer gevoelige informatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan basale medische informatie zoals bloedgroep/allergieen/medicijn paspoort/contactpersonen/adres/verzekering welke ten alle tijden beschikbaar zijn voor geauthoriseerd medisch personeel, paspoort en rijbewijs waarmee bijvoorbeeld politie/doane de gegevens snel kan inzien.
PS: Het medisch gedeelte is absoluut geen EOD, maar de meer basale gegevens welke nooddiensten vaak snel nodig hebben.

Natuurlijk is het ideaal als de gegevens ook op een sterk beveiligde plek op het internet staan en de gegevens op de telefoon door de rechtmatige eigenaar onbruikbaar gemaakt kunnen worden bij vermissing van de telefoon.
Goed bedacht, die medische info op een NFC-chip. Er komt binnenkort ook zo'n medipas of zo, waar precies hetzelfde opstaat. Maar dan onbeveiligd afaik en je hebt weer een extra pas nodig.
Eerlijk gezegd snap ik niet wat voor toegevoegde waarde een nfc module heeft bij games. Bij Angry Birds moet je 2 telefoons bij elkaar houden, zodat het extra levels opent.

Zoiets als Google Wallet vertrouw ik eerlijk gezegd ook niet erg, als bijv. de ING met een telefoon komt die nfc heeft, dan zou ik het meer vertrouwen. Maar dan tot een bepaald bedrag en met pincode.
Het voordeel van nfc is dat je snel contact kunt leggen met een ander apparaat. Bij bluetooth of wifi moet je eerst het andere apparaat gaan zoeken, nu hou je twee telefoons bij elkaar en ze weten binnen een paar seconde hoe ze een connectie met elkaar moeten gaan opzetten via bijv. bluetooth of wifi om samen te gaan gamen in het zelfde level.
Maar leg je je telefoon bij je tv dan wordt het beeld automatisch op je tv afgespeeld, je hoeft niet eerst via dlna je tv toe te voegen enz, gaat allemaal automatisch.

Je moet NFC als een zéér snelle adres uitwisselaar zien, meer kun je er ook niet via versturen, maar daardoor kun je wel zéér snel connecties opzetten via netwerken die wel véél data aankunnen zoals wifi en bluetooth.

Juist voor gamen, communicatie met apparaten zoals je tv enz is het een zéér mooi medium!
als bijv. de ING met een telefoon komt die nfc heeft, dan zou ik het meer vertrouwen.
Met een app komt bedoel je hoop ik? Telefoons van een bank zou ik niet direct vertrouwen.
Hoewel de oude postbank (ing) siemens telefoons wel betrouwbaar waren volgens mij..
Anoniem: 394009
@thegve18 juni 2011 00:48
ING is nou net zo'n beetje de enige bank die ik er niet mee zou vertrouwen, ze zijn de enige die nog met onbeilige TAN codes werken. Alle bankphishingmails voor Nederlandse banken die ik langs zie komen is dan ook voor ING, de phishers weten ook hoe "veilig" die is.
Wat ik wel zou willen zien is dat de nfc gebruikt wordt om de telefoon in een bepaalde stand te zetten. Bijvoorbeeld in de auto: een tag in de auto (waar je normaal je telefoon plaatst): bluetooth aan en connecten met de carkit, wifi uit etc. Op je buro: wifi aan etc
In de auto heet zoiets: carkit of autolader met headset.

Op je bureau kun je gewoon autoconnecten dmv. bluetooth.

Maar idd, automatisch je wifi aanzetten zou wel gemakkelijk zijn, maar dan krijg je het tegenargument: laat je wifi aanstaan en laadt je mobiel wat vaker op...
Anoniem: 409768
@tinus7318 juni 2011 10:25
Goed idee, zie dat wel werken. In de vergaderzaal in je bureau automatisch op stil etc. Er zijn veel mogelijkheden.
Ik ben al geen multiplayerpersoon, en de hierboven beschreven games (Angry Birds: baggeridee imo, Fruit Ninja: op zich wel grappig) maken de meerprijs van zo'n 100 euro het voor mij echt niet waard. Ik wacht wel tot je ermee kunt betalen en zo.

Het is wel weer leuk dat het steeds meer gebruikt gaat worden. Dan gaat vanzelf de Vomar of AH of zo het integreren als heel nieuw concept als marketingstunt. Net als Appie van AH. Nog nooit gebruikt, maar grote ketens gaan iig mee met de trend.

[Reactie gewijzigd door Ample Energy op 17 juni 2011 13:47]

NFC, voor gaming, boeiend uhum,
Misschien leuke toevoeging, tenzij ze het echt iets groots maken.

Edit: Zou wel interessant kunnen worden nu toch bijna elke mobiel een NFC chip krijgt.
Straks zit zn chip in elke mobiel dan kan je lekker op inspelen met de software.

[Reactie gewijzigd door ShadXo op 17 juni 2011 13:32]

Anoniem: 394009
@ShadXo18 juni 2011 00:46
Boeiender dan voor betalingen in elk geval. Dat is zoiets dat men blijft pushen en dat de massa niet wil, net zoals de chipknip en beeldbellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee