Overheden investeren miljoenen in Dutch Game Garden

De Europese Unie investeert met het rijk, de provincie en de gemeente Utrecht vier miljoen euro in de Dutch Game Garden. Het doel van deze investering is het stimuleren van werkgelegenheid en innovatie in de Nederlandse gamesindustrie.

De financiële bijdrage moet de stichting Dutch Game Garden in de komende vijf jaar helpen bij het nastreven van haar doelstellingen, zoals het aan elkaar koppelen van kennisinstellingen, ondernemers en financiers. De in Utrecht gevestigde stichting maakt zich al jaren sterk voor de Nederlandse gamesindustrie. Het hoofdkwartier van de Dutch Game Garden, een voormalig ABN-Amro-pand, huisvest momenteel 35 bedrijven. Er is een wachtlijst voor nieuwe huurders, maar de stichting kijkt nog naar mogelijkheden om het aantal plekken uit te breiden.

De officiële opening van het nieuwe Dutch Game Garden-gebouw vindt half mei plaats. Dit valt samen met het jaarlijkse Indigo-evenement, een interactieve tentoonstelling waarop bezoekers 'gamedesign van Nederlandse bodem' kunnen spelen. Dutch Game Garden organiseerde onlangs ook de Nederlandse editie van de Global Game Jam. In deze competitie moeten verschillende teams in één weekend een volledige game verwezenlijken. Glitchhiker ging er met de eerste prijs vandoor.

Door Luke van Velthoven

Stagiair

22-02-2011 • 14:43

75 Linkedin

Reacties (75)

75
73
23
0
0
35
Wijzig sortering
Nu er zo heftig op cultuur bezuinigd wordt door de regering is dit toch wel weer een vreemde actie. 4 miljoen van EU, rijk, provincie en gemeente stelt eigenlijk niks voor maar toch... Als het niet naar een orkest of theater gezelschap mag waarom dan wel naar spelletjes bakkers, zeflde laken en pak.
Omdat deze spelletjesbakkers de potentie hebben grote bedrijven te worden die honderden goed betaalde banen in de regio kan opleveren.

Dit is geen geld steken in iets wat bestaat en voort moet bestaan maar geld steken in iets van de grond krijgen wat daarna op eigen benen kan staan.

Of dit de juiste manier is, dat weet ik ook niet. In Nederland doen we dit graag met subsidies terwijl in het buiteland belastingregelingen populair zijn. Verschil zit in dat een korting op de belasting over winst pas wat oplevert voor de investeerder als er ook winst is. Subsidie op de kosten is wat meer het risico overnemen van de investeerder (tis immers voor een deel zijn geld niet waar hij mee investeerd.)

Ben benieuwd!
Je zegt het goed, potentie. Dus nog maar afwachten allemaal. Ik ben het wel eens met mashell, spelletjes zijn net zo goed entertainment als andere vormen van cultuur. Die ook veel werkgelegenheid opleveren en waar net zo goed op verdiend kan worden.

Dat er ook andere mindere rendabele vormen van cultuur zijn doet daar niet aan af. Op zeker moment is daarvan gezegd: dit is van cultureel belang en willen we voort laten bestaan, ook al kost het ons geld. Dat de inzichten daaromtrent veranderd zijn neemt niet weg dat er ook vormen van cultuur bestaan die wel geld opleveren. En die prima op eigen benen kunnen staan. Waarom geen investering in de Nederlandse muziekindustrie bijvoorbeeld? Kan Vader Abraham eindelijk met pensioen hopelijk.

Of waarom dit geld niet steken in echt belangrijke zaken, zoals het opzetten van een duurzame energievoorziening? Of het behoud van de paar stukjes natuur die Nederland nog kent. Werkgelegenheid komt vanzelf als je voor goed onderwijs en aantrekkelijke randvoorwaarden zorgt. En daar zijn cultuur en natuur nou net twee belangrijke onderdelen van. De markt doet zijn werk prima op games gebied, de overheid hoeft zich hier niet mee te bemoeien. Zeker in het licht van alle privatiseringen van bedrijfstakken waar marktwerking helemaal niet goed mogelijk is, zoals zorg en ov.

Tenslotte begrijp ik het ook niet van het huidige kabinet. VVD is liberaal en voor vrije markt, CDA is christelijk en beschouwt games als het werk van de duivel. PVV heeft geloof ik niet echt een mening. Of misschien komt er een Nederlandse MOH.
Nee, niet 'van hetzelfde laken een pak'.

Dit is een groei-investering om een zelfstandige industrie *op poten* te zetten, da's heel wat anders dan een investering om een industrie die zichzelf niet overeind kan houden iets langer door te laten gaan.

De idee hierachter is dat er banen bijkomen en dat het goed is voor de kenniseconomie.
Veel van de bezuinigingen hebben direct een negatief effect op de (kennis-) economie, betwijfel of investeren echt een prioriteit is van de hudige regering (als ik in ieder geval door het regeerakkoord loop kom ik weinig effectieve investeringen tegen, vooral verspilling), ik snap dus ook niet hoe er ruimte is gevonden voor dit soort zaken als we tekorten hebben in bijvoorbeeld onderwijs.

Maar ja, het klinkt natuurlijk wel weer blits, dan boeit de effectiviteit van de investering niet :p
Anoniem: 395895
22 februari 2011 14:50
begrijp ik nou goed dat als je een kennisbedrijf hebt of van plan ben er 1 op te zetten of een bedrijf op zetten die een game wil gaan maken en produceren.
dan moet je dus daar zijn om een pand te huren?
of als je van plan ben als designer te werken moet je daar kijken welke bedrijven er zitten?
wel handig hoor als er dalijk concurrenten naast elkaar zitten :o

maar vind het wel een goede investering hopelijk komen er een paar goede gamedevelopers daar te zitten

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 395895 op 22 februari 2011 14:51]

wel handig hoor als er dalijk concurrenten naast elkaar zitten
Wel eens van een auto boulevard of meubel boulevard gehoord? Zo gek is het niet dat concurrenten bij elkaar in de buurt zitten. In de buurt van mijn werkgever zitten ook alleen maar IT bedrijven / semi-concurrenten.
concurrenten naast elkaar ? Ik denk eerder dat het handig is dat het een kruisbestuiving wordt van mensen die elkaar inspireren.
dat kan natuurlijk ook het was maar een stelling niet gelijk dat het vast staat dat het alleen concurrenten worden...
kan idd ook zijn dat ze gaan samen werken
Dat het voordelig werkt neemt niet weg dat het nog steeds "concurrenten" zijn ;)
Niet alle gamemakers zijn direct elkaars concurrenten he ;)
nee dat komt omdat ze of elkaar opkopen en verder gaan onder een dubbelle naam of samen gaan werken.
maar er zijn wel concurrenten daardoor mijn stelling in mijn hoofd reactie
dat het handig zou zijn als er op eens concurrenten naast elkaar zitten(dit was natuurlijk scarcastisch)

maar het komt vast voor dat die bedrijven nou juist gaan samenwerken want als ze gaan concurreren is het grote kans dat het een downfall word voor hun allemaal

ik hoop iig dat ze met wat interresants en nieuws komen iig nieuw kan niet echt alles is al gedaan bijna maar een nieuw concept ofzo iig iets innovatiefs
nee dat komt omdat ze of elkaar opkopen en verder gaan onder een dubbelle naam of samen gaan werken.
Stemmingmakerij. Noem eens 1 voorbeeld uit de Nederlandse gamesindustrie. Oh wacht, kun je niet, want je denkt nu vooral aan grote studio's en publishers waarbij dat gebeurd is.

Nou weet ik toevallig wel 1 voorbeeld, en ik gok dat de meneer waar jij op reageert daar een stuk meer vanaf weet :Y)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 februari 2011 18:23]

opkopen/samengaan van Nederlandse studio's lijkt me alleen maar goed. Het is blijkbaar razend lastig om een grote studio in Nederland op te zetten. Zelfs een grote als W!games, die toch goed bezig was met oa Creed Corp, is gefuseerd. Blijkbaar is het moeilijk om genoeg budget te genereren of groot genoeg te groeien.
Anoniem: 395895
@jecede23 februari 2011 08:50
ja klopt.

maar daarom zei ik ook maar het komt vast voor dat die bedrijven nou juist gaan samenwerken.

en anders krijg je daar een hele hoop playcoms die op de edge van failissement staan
Opzich is het niet verkeerd om hier een subsidie aan te geven, echter zitten ze wel op het Neude... en dat is nu niet echt het goedkoopste stukje grond in Utrecht... Subsidie heb ik niets op tegen, dat het dus op gaat aan een hoge huur som, daar heb ik wel problemen mee...
Anoniem: 353962
22 februari 2011 15:05
4 miljoen is toch peanuts. Er zijn projecten die totaal 0% kans hebben van slagen en een veelvoud van dit bedrag elk jaar als subsidie bijgeschreven krijgen.

Dit project kan op den duur geld opleveren en zeker de kennis stimuleren en vergroten.
Wat een waanzin eigenlijk. We dragen geld af aan Europa en andere overheden en gaan vervolgens een deel van dat geld terughalen om cadeau te geven aan een willekeurige instelling in een sector die prima op eigen benen kan staan. Dit gaat uiteraard gepaard met de nodige ambtenarenlagen en adviesbureaus die er ook nog aan verdienen. Bemoeienis lijkt wel een doel op zich geworden voor overheden.
altijd gunstig om een paar spelletjes te hebben waar de overheid of het leger gunstig in wordt neergezet. Het is wel slecht, maar niet dom uit propaganda oogpunt. Misschien dat het nieuwe spelletje:
european battleforce kan heten
Het is ook belangrijk dat je zegt: "We geven HET geld stom uit" ipv "Ze geven MIJN geld stom uit", je moet de taal van de overheersers blijven spreken, anders raak je gedemotiveerd.

[Reactie gewijzigd door modelmark op 22 februari 2011 21:04]

helaas gaat dat tegenwoordig ....

Wij moeten inleveren en krijgen er niks voor terug en ondertussen wordt het in zoiets onzinnigs besteed.

Sinds wanneer is de game industrie belangrijker dan de zorg, studie, pensioen?
Eigenlijk zou hier een halt toegeroepen moeten worden.

Alsof al die programmeurs al niet zat verdienen ... niet bepaald een klasse wat zichzelf iet kan redden.

best wel schandalig dit ...
Oh please, het enige goede van NL bodem is Killzone, en ook dat is slechts een subtopper geworden. Gamedesigners met ambitie kunnen het prima hogerop zoeken bij buitenlandse bedrijven.
Overheid, bezuinig als je zegt dat je bezuinigt!
nu kom je overlord 1 en 2 echt te kort |:(
killzone is wereldwijd en overlord was ook over de hele wereld een korte hit en er zijn nog mensen die het met veel lol spelen.
Killzone en Overlord hebben het prima gedaan zonder deze overbodige miljoenen.
Het bedrijf Dutch Game Garden floreert ook al zonder deze subsidie en heeft deze dus niet nodig. Ik snap dat de gameindustrie veel Tweakers aan het hart gaat, maar overheidsbestedingen horen een goed fundament te hebben.

Overigens wil ik bijvoorbeeld best overal 130 rijden, maar enig idee wat het kost om te investeren in borden en aangepaste controlesystemen? Ik wil het niet eens weten, elke cent die in zulke triviale projecten wordt gestopt is teveel in deze tijd.
Ik hoop dat je snapt dat als je investeert in industrieën als deze dat het zich enorm snel terug betaald aan de overheid? 4 Miljoen is niets als dat betekend dat er 1 groter of meerdere kleine bedrijfjes met games op de proppen komen, als je kijkt wat ze aan belastingen er aan verdienen op lange termijn. Daarbij is het als land zelf ook goed je te exploiteren op deze manier. We hebben samen met engeland de 2 beste game gerichte opleidingen in europa die van de hele wereld mensen aantrekken, je moet daar ook de bijpassende industrie voor hebben. Engeland heeft dat, wij niet behalve in vorm van guerilla.
wij niet behalve in vorm van guerilla.
Nou zijn er niet superveel arbeidsplaatsen in de Nederlandse gamesindustrie, maar het gedeelte dat jij nu weglaat is bij elkaar opgeteld echt wel een stuk groter dan Guerilla. Met andere woorden, je vergeet voor de grap meer dan de helft. Gamedevelopment beperkt zich niet tot AAA titles.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 februari 2011 18:20]

maar overheidsbestedingen horen een goed fundament te hebben.
het zijn per definitie politieke keuzes, dus "goed" is relatief
Overigens wil ik bijvoorbeeld best overal 130 rijden, maar enig idee wat het kost om te investeren in borden en aangepaste controlesystemen? Ik wil het niet eens weten, elke cent die in zulke triviale projecten wordt gestopt is teveel in deze tijd.
Ach dat betaal je anders wel weer aan iets anders (De rotondes bijvoorbeeld die -naar Frans voorbeeld denk ik- driftig overal aangelegd zijn/worden). Zo houdt men de economie draaidende.

Een investering van 4 miljoen in de Nederlandse gamesector is maar een peuleschilletje.
Rotondes kan je prima verdedigen tegenover kruispunten. Ze zijn goedkoper aan te leggen bij lage m²/euro prijzen, vereisen weinig onderhoud tov verkeerslichten en zijn veiliger.
Ik begrijp het 'benodigde fundament' in deze wel: Interactieve Media wordt steeds belangrijker. Ik noem daarbij niet alleen games, maar bijvoorbeeld ook medische en wetenschappelijke toepassing. Nederland scoort hier in over de breedte wel redelijk maar niet noemenswaardig. Nederland is naast een doorvoer economie voornamelijk een kennisindustrie, en dit is ook de lijn die men onder Kok II is ingeslagen en sindsdien heeft voortgezet. Willen wij in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen op de internationale interactieve mediamarkt dan moeten we er voor zorgen dat er nu een gunstig vestigingsklimaat komt. En niet dat we straks met een kip-en-ei-situatie zitten, bijvoorbeeld wel ontwikkelstudio's maar geen developers omdat zij in het buitenland meer mogelijkheden hebben. of het tegenovergestelde, wel developers maar geen studio's omdat ontwikkelstudio's zich in andere gunstige gebieden gaan vestigen.
Wanneer dit gebeurd betekent het dat Nederlandse ontwikkelaars die in Nederland een opleiding volgen, het geld wat zij hiermee verdienen grotendeels in het buitenland uitgaan geven, of te wel er wordt in de studie geïnvesteerd maar niet geoogst.
Ach liever hieraan dan dat ze nog een paar miljoen extra aan het rekeningrijden project besteden voor de ontwikkeling van de software. Ok het heet niet meer rekeningrijden maar het doet nog steeds hetzelfde betalen per kilometer en per traject.
En ja dat project is nog steeds in volle gang hoor alleen is het wat minder high profile.
Jazz DutchRabbit...
Daarnaast is het verrekte lastig om hier iets op te zetten, voor je een lening hebt ben je alweer 3x failliet gegaan... Als deze actie ervoor zorgt dat beginnend gameprogrammeurs wel een kans krijgen, kon het rijtje Hollands spellenglorie nog wel eens uitgebreid worden...
Oh please, het enige goede van NL bodem is Killzone, en ook dat is slechts een subtopper geworden.
De techniek achter Lara Croft and the Guardian of Light (beste downloadble en co-op game van 2010 volgens veel sites) komt uit Utrecht :)
Shameless self-promotion, :+. Maar je zegt het zelf al - "de techniek achter". Da's lang zo 'profilerend' niet als "het spel" zelf.

Ik bedoel, Killzone is ook niet 100% van Neerlandsche bodem, als je ziet dat het op een platform van Japanse komaf komt en waarschijnlijk een bakkes aan libraries uit het buitenland gebruikt. Zelfde met Overlord.
Als je zo redeneert dan is *niets* 100% uit welk land dan ook. Waar het uiteindelijk om draait is dat er een gamesindustrie is in Nederland die succesvol is, banen biedt en geld van elders aantrekt. Of dat nou gaat door middel van dienstverlening of niet doet er weinig toe. Het is hoogstens leuk voor de chauvinistische Nederlander om te zeggen dat iets 100% van Nederlandse bodem is.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 februari 2011 16:01]

Tss...

Je vergeet A2 racer!
Anoniem: 96523
@Mit-4622 februari 2011 16:42
Je vergeet A2 racer!
We hadden het of AAA titels ;)

OnTopic: Opzich ben ik voor de subsidies van bepaalde markten ter stimulans, maar volgens mij kan het geld op dit moment beter gebruikt worden in andere markten dan de games industrie... Want wanneer het eenmaal iets is wordt het toch wel overgekocht een een grotere partij en dan ziet de overheid er niets meer van...
En 4 miljoen, jonge jonge. Geld is geld en in games is het natuurlijk prima. Maar 4 miljoen is toch niets.
Stel je bent game designer en je hebt een goed idee. Denk je dan echt dat je 4 miljoen bij investeerders kunt losweken om een spel te maken? Je mag al hopen dat je 40.000 euro kan vinden. Als je iets substantieels kunt laten zien zal en een uitgever kunt interesseren heb je kans op miljoenen.
Maar dat bedoel ik ook, want dit is voor de gehele sector. Als je bedenkt dat een killzone ruim 60 miljoen kost. En een beetje titel niet voor onder een miljoen gemaakt kan worden.
indie games zijn goedkoper. En bij dgg zitten niet echt de bedrijfjes die AAA games willen maken. Meer de kleine casual games, en in die wereld kun je al met 50.000 euro veel doen.
Het gaat om 'stimuleren', niet om volledig financieren...

Als een developer een ton per jaar kost, dan kan je voor die 4 miljoen dus 40 man een jaar in dienst hebben - of 20 man 2 jaar lang. Dat lijkt me een prima periode om je eerste game een beetje van de grond te krijgen, naamsbekendheid op te doen en de toko op poten te hebben. Het blijft immers wel een commercieel geheel - als het geen geld oplevert, dan moet het gewoon weer dicht...
Ben eens benieuwd hoeveel high-end games we gaan zien afkomstig van Nederlands bodem.

Vind het een zeer goed initiatief om in de game industrie te investeren!
Niet van de DGG, het gaat voormamelijk om kleine startups. Het pand is ook niet zo enorm groot, als er een AAA studio in zou zitten dan hadden ze het hele pand gehad ;). 4 Miljoen komt wat dat betreft ook niet in de buurt van het budget van een AAA title.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 februari 2011 15:04]

Ze geven ook niet het geld om de hele game te financieren maar om de beginnende artists en programmers te betalen, die vervolgens met concepten naar geldschieters toe kunnen
Als je met AAA COD MW2 of BO bedoeld dan kunnen ze het wat mij part wel laten varen.
Kan wel zijn dat het vaak verkocht is en bestsellers zijn, maar ik denk dat merendeel van de aankopen zijn door mensen die verwachten dat het eindelijk wel wat is of net als een vorig goed deel.
Waarom high-end games? Er is te veel geld nodig om een AAA game te ontwikkelen en het risico is veel te groot. Het is veel interessanter om kleine casual games te ontwikkelen.
Hulde,

Dit zal een hele goede stimulans zijn voor de industrie!
dat wil ik eerst wel eens zien, het zou niet de eerste keer zijn dat een overheidssubsidie niets oplevert. "Stimuleren van werkgelegenheid en innovatie" zijn leuke marketingtermen maar betekenen helemaal niets zonder concrete plannen. Het is niet alsof je ergens een innovatiemachine hebt staan waar je geld in moet stoppen en er dan vervolgens innovatie uit komt rollen 8)7
Alhoewel het populair is om te denken dat de overheid nergens over na denkt, is het natuurlijk ook niet zo dat deze overheden denken 'Goh, Dutch Game Garden, klinkt leuk, hier heb je vier miljoen'. Er zal echt wel een gedachte achter zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee