Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Summer Game Dev

10-08-2012 • 08:36

41 Linkedin

We gingen op bezoek in Utrecht, waar studenten deze week deel kunnen nemen aan Summer Game Dev 2012. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Dutch Game Garden en is bedoeld voor studenten van de diverse game-opleidingen die Nederland telt. De deelnemende studenten worden in teams ingedeeld en krijgen de kans om onder begeleiding van ervaren gamedesigners in een week tijd een game te maken aan de hand van een door de organisatie uitgekozen thema. Studenten van verschillende opleidingen en met verschillende specialisaties worden bij elkaar gezet, met daarbij voor het eerst ook inbreng van studenten met een zakelijke achtergrond.

In het pand aan de Utrechtse Oudegracht spraken we met de deelnemende studenten over de game die ze aan het maken zijn en de middelen die ze daarbij gebruiken. We spraken ook met de organisatie over doel en opzet van de wedstrijd.

Reacties (41)

Wijzig sortering
Hetgeen wat ik altijd jammer vind bij dit soort opleidingen is dat er gewerkt wordt met Gamemaker of Unity.
Unity is op zich niets mis mee, maar ik leer liever C++ in combinatie met OpenGL of DirectX. Dit is veel interessanter voor grote gamestudio's aangezien zij ook met deze libraries werken. Verder is Gamemaker al helemaal hopeloos, dit is iets waar 12 jarige kinderen een leuke 2D game mee kunnen maken en is totaal niet zuinig met recourses.

Ik heb persoonlijk interesse in gameprogrammer opleidingen, echter lijkt het erop dat je beter programmeur kan worden en in je vrije tijd je verdiept in deze libraries.

Edit: @Hieronder
Klopt, in 5 dagen tijd kan je inderdaad niet je eigen engine schrijven.
Maar ook hier zijn mooiere oplossingen voor zoals je al zei met XNA. Microsoft levert je als het ware een schil om DirectX voor C#.NET
Je bent dan veel meer bezig met echt programmeren en je zit veel dichter bij de DirectX libraries waardoor de mogelijkheden ook groter zijn en programma's soepeler zouden moeten lopen. In 5 dagen kan je (naar mijn mening, ik heb zelf met XNA gewerkt) een leuk 3D spel maken, het nadeel is echter dat XNA alleen werkt op Windows en Windows phones. Hier zijn wel alternatieven voor, bijvoorbeeld Mono.XNA die gebruikt maakt van het Monoframework.

@Martindo:
Tuurlijk, met 'Game Maker Language' oftewel GML kan je erg leuke dingen doen. Deze dingen zijn echter volkomen mogelijk als 12 jarige hoor :+
Verder is GML wel grappig, maar als je een 2D game schrijft, zal GameMaker zelf alle libraries voor een 3D engine ook laden wat de opstarttijden nogal vertraagd.

[Reactie gewijzigd door Zerfox op 10 augustus 2012 12:53]

Verder is Gamemaker al helemaal hopeloos, dit is iets waar 12 jarige kinderen een leuke 2D game mee kunnen maken en is totaal niet zuinig met recourses.
Ik wil niet veel zeggen, maar met wat gevorderde kennis van C++ en GameMaker kan je gewoon kwalitatief zeer goede 2D games maken. Zo heeft iemand een DLL ontwikkeld waarmee uitstekende physics zijn te gebruiken en daarmee heeft hij ook een mooi spel gemaakt wat niet meer door 12-jarigen gemaakt kan worden.

Voordat je beweerd dat GM slecht is, misschien even kijken of GameMaker nog steeds dat belabberde programmatje is wat je ooit hebt gebruikt. ;)

[Reactie gewijzigd door Martindo op 10 augustus 2012 14:42]

Als je zelf een DLL schrijft, waarom schrijf je dan niet ook de rest? Waarom pak je niet een goede 2D library en geniet je makkelijkere geintergreerde ontwikkeling met een resultaat dat sneller draait, meer opties (kan) hebben en op meer platformen gezet kan worden?

Daarbij is het toestaan van C++ code integratie eerder het toegeven van falen van een goede omgeving maken dan het verbeteren van de omgeving. Dat is precies wat het zo'n goede toevoeging maakt aan GM.
Ik doe zelf een MBO Gamedeveloper opleiding en het leek me allemaal best wel lache om de volgende keer er aan mee te doen. Toen kwamen ze inderdaad aan bij Unity en GameMaker :S dus tot zover mijn interesse

Om een compleet spel te maken in C++ in 4 dagen is bijna onmogenlijk en geen een interessant platform voor mobile apps ondersteunt momenteel Native C++ . Maar gezien ze toch een mobile app moesten maken hadden ze het gewoon in de native SDK's kunnen ontwikkelen wat een stuk sneller zou zijn en haalbaar voor 4 dagen. Nu draaien ze Unity of GM en drukken op de instaport button.
Unity en Gamemaker worden toevallig door deze groepen gebruikt, maar is niet verplicht. Zoals JP ook al aangaf hebben we juist aangeraden om tools te gebruiken die je al kent, om zo meteen op dag één hier al mee te kunnen beginnen en geen tijd kwijt te zijn aan het leren van een nieuwe tool.

Als je volgend jaar mee wilt doen moet je de site van Dutch Game Garden en de Developers Club in de gaten houden.
Die MBO opleiding schreeuwt dan ook om een HBO vervolg. Denk ook dat 100% van de MBO gamedeveloper opleidingen dat dan ook doet?
Het is een afweging die moet worden gemaakt. Bij mijn opleiding zijn er zeker projecten in XNA, modders die in C++ engines werken en veel projecten voor mobile, die Unity 3D gebruiken.

Unity 3D is één van de meest gebruikte Mobile development platformen, en daarom erg interessant om les in te geven binnen een kleinere industrie. Game Maker is daarentegen bedenkelijker, met uitzondering van enkele games wordt het hoogsten gebruikt voor het maken van prototypes.

Aan de andere kant, als je 5 dagen hebt, ben je mogelijk beter af in Game Maker dan XNA.
Game Maker is erg leuk als je meer game en minder engine wilt maken. Ik heb in 2002 de Game Maker Competition (gehost door Mark Overmars) gewonnen. Toen was ik 17. Niet iedereen was 12. Er deden ook dertigers mee.

In 2001 leadde ik onofficieel (niet door Mark gehost) met Demolition Kids (bomberman ripoff), een game die ik in twee weken (fulltime) maakte, wat me nooit nooit nooit was gelukt als ik een beetje low level had moeten gaan programmeren.

Beide games deden het prima. Veel lol en aandacht gehad.

Anyway, ik was into Game Maker van versie 3 t/m 5. IIRC kan je met latere versies zelfs 3d games maken.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 11 augustus 2012 03:13]

Als je een generiek spel als bomberman wilt maken werkt het prachtig natuurlijk. Daarvoor is ook de hele engine gemaakt. Als je echter ietsjes buiten het boekje wilt gaan moet je via GML werken. Breek me de bek niet open over GML. Wat een gedrocht.

Geef mij maar een simpele 2D game library en een goede programeertaal. Pygame oid zou helemaal volstaan. Die sprite animaties, zwaartekracht, collision checking heb je in 2 daagjes gemaakt omdat ze zo standaard zijn. De game loop begrijpen zou ook een koud kunstje moeten zijn. Daarna heb je alle vrijheid die mogelijk is EN EEN MOOIE TAAL OM MEE TE WERKEN.

Prachtig dat jij er dingen mee gewonnen hebt. Was je toch de meest serieuze GM developer van dat moment. Als je de tijd die je aan GM hebt besteed had gegeven aan een krachtigere ontwikkelomgeving had je er nu meer aan.
Beide games waren volledig in GML geschreven. Ik gebruikte Game Maker niet voor de leer-kinderen-programmeren-met-blokjes interface, maar voor het niet hoeven heruitvinden van alle wielen als grafische engine, audio engine, collition detection.

GML lijkt een beetje op Delphi, waar GM zelf ook in is geschreven, en waarmee ik eerder op flapdrol-niveau mee heb gewerkt.

Zijn vast ook wel frameworks voor, maar daar wist ik niets van, en toch zou het meer efford kosten omdat je toch wat lowlevveler moet nerden om zelf met frameworks en toolchains te gaan werken.
Zerfox je hebt gelijk. Je kan beter een opleiding genieten waar je een basis leert waarmee je alle kanten uit kan en overigens nuttigere dingen leert.
Maar dan moet je dus wel de discipline hebben om naast je opleiding ook meteen zelf een specialisatie te leren. Hoewel een brede basis natuurlijk ontzettend handig is, als je overal een beetje goed in bent maar niet in iets uit blinkt kom je waarschijnlijk niet echt snel aan de bak :P

Overigens vraag ik me af wat voor opleidingen hier nog meer aan meegedaan hebben. Ik doe zelf een Communicatie en Multimedia Design opleiding, en ik zie best wel wat onderdelen waarin een CMD'r best nuttig kan zijn.
Natuurlijk zijn er ook nog verschillen tussen de programmeur en designer. De designers zal zijn focus leggen op game elementen terwijl de programmeur kijkt naar de techniek. Zo zal gamemaker dus zeer geschikt zijn voor een designer omdat hij snel zijn concepten kan uitwerken of zelfs een hele game. Terwijl een programmeur controle wilt uitoefenen over wat hij bouwt en meer de tijd zal nemen om de techniek in orde te maken. Dat gezegd is gamemaker volgens mij erg flexibel en draait volgens mij zelfs platform onafhankelijk. Dus ook al zal geen enkel groot bedrijf zijn game bouwen op basis van gamemaker is het zeker geen slechte tool. De insteek van de game design studies zijn hopelijk dan ook niet 100% techniek omdat je daar programmeurs voor hebt. Als de studie is om programmeurs op te leiden voor het programmeren van games zou ik zeker meer verwachten dan alleen gamemaker of zelfs XNA.
mee eens. maar bij ons zit het wel goed van low-level programming betreft.
Als je C++ en DirectX of OpenGL moet leren ga er maar vanuit dat je wel 1 jaar lang voor vrij mag nemen. Dan kun je misschien redelijk goed programeren in C++.

Dan maar niet te spreken over de wiskunde die je moet weten.
En de data structuren en algoritmes zie nog vaak genoeg dat mensen iets plaatsten in een kleine list terwijl misschien een array doorlopen sneller is.
Libraries kun je wel online vinden maar je moet het nog steeds wel toepassen.

Maar persoonlijk ben ik het met je eens als programmeerder zou ik liever 6 weken fulltime met C++ en directX bezig willen lekker low level zoals bij de AAA studios.

Heb een hekel aan mobile apps maken of bedrijf apps in java of C# doe ik al teveel op school. Maar XNA was dan wel weer cool.
Laten we niet vergeten dat dit iets is voor de studenten om te leren. Dat er niet noodzakelijkerwijs een succesvolle of speelbare game uitkomt is een tweede punt. Met zo'n kleine groep is het natuurlijk nauwelijks mogelijk om een compleet speelbaare game neer te zetten in een week. Ik had ook het idee dat een van de groepen enkel artiesten had en geen programmeurs :+
Het zijn bovendien studenten die elkaar niet kennen, van verschillende opleidingen komen en maar een week de tijd hebben.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 10 augustus 2012 10:24]

ik wil toch even zeggen dat uit dit soort projecten juist heel vaak erg leuke games komen,
kijk naar de global gamejam 48 uur en vaak ontzettend leuke spelletjes, heb er zelf ook aan meegedaan en een paar keer best game en best gameplay gewonnen en het is echt een super leuke ervaring

en het leert je ook dat je vaak gewoon wat moet proberen ipv er te lang over moet nadenken. het zijn echt super events.
1: Waarom geen UDK gebruiken?
2: Dit lijkt een beetje op the next game boss (IGN) alleen met studenten ipv profs (geen kritiek)
3: Zijn dit alleen studenten van de openbare gamedesign opleidingen of zit het Qantm/CMM er ook bij?
"Summer Game Dev is een week waarin studenten van verschillende opleidingen in Nederland samen aan games werken..."
Inderdaad, alleen maar studenten. :)

De Summer Game Dev is gemaakt zodat studenten zoals ik toch nog door konden leren in de vakantie en zo'n Game Jam (want dat was het in feite) is ontzettend leerzaam.
Tijdens de studie heb je naast je game projecten ook nog allerlei vakken die eigenlijk afleiden. Telkens verlies je tijd door met wat anders bezig te zijn, dus het volledig toeleggen tot één ding is heel waardevol voor ons geweest.
Daarnaast is het ook een manier voor ons om ons hemel te verbreden, wat van de sfeer van andere opleidingen proeven en nieuwe social-netwerk mogelijkheden.

Het is tegenwoordig vrij gangbaar bij game-opleidingen in Nederland Unity te gebruiken, gamemaker niet echt, maar gamemaker is wel een programma wat veel studenten oppakken voordat ze aangenomen worden op een opleiding, waardoor ze daar vaak veel ervaring in hebben.
Bij ons in Utrecht was (waarschijnlijk omdat Marc Overmars bij de uni zit) gamemaker verplicht voor het vak gameontwerp.

Over Unity is mijn wetens geen woord gerept, vooral wegens XNA natuurlijk.
Unity is ook developer vriendelijker. In Unity kun je heel gemakkelijk met C#, JavaScript en Python programmeren, terwijl je in de UDK UnrealScript hebt wat door velen een vreselijke taal wordt gevonden. Unity heeft ook een erg goede productie workflow en is zeer makkelijk uit te breiden en aan te passen. Het is dan ook niet voor niets dat zowat de halve featurelijst van de UDK voor Unreal Engine 4 van Unity is overgenomen :)
ook kan je veel dingen neit doen ivm geen directe C++ code iets waar je geen alst van hebt in unity.
Unity is veel beter geschikt voor snelle rapid prototyping die nodig is voor dit soort events.
Leuk idee, maar ben ik de enige die de opdrachten zo mager vindt. Goed dat de deelnemers iets leren van deze week, maar ik zie beide games nog niet heel erg veel gespeeld worden nadat de week voorbij is. Ook is het natuurlijk een gemiste kans dat de game alleen in Utrecht gespeeld kan worden. Volgens mij komen niet alle studenten uit Utrecht.

Er zijn zoveel betere toepassingen met een mobile device.

[Reactie gewijzigd door grote_oever op 10 augustus 2012 09:07]

Je hebt 4 dagen en het word in Utrecht georganiseerd.. na deze 4 dagen kan je alle wereld steden toevoegen of je favoriete dorp.
Leuk idee, maar ben ik de enige die de opdrachten zo mager vindt.
Je hebt 4 dagen, en werkt met 5 man. Dat is slechts 160 uur in geval van dagen van 8 uur, oftewel één maand werk. Van die 160 uren gaat ook nog aardig wat in overleg en ontwerp zitten. In deze tijd kun je gewoon niet zo heel veel.
@0:20 de jongen rechts met de bril is Jake van Two and a Half Men :)

Ontopic: Lijkt me een leuk concept. Een soort summerschool. Ik denk dat het geen kwaad kan om extra praktijk kennis op te doen met andere studenten. Vooral als er kruisbestuiving is van de verschillende opleidingen.

Ook al denk ik dat het nuttig is dat er studenten met een 'zakelijke achtergrond' bij zijn, mijn gevoel is dat je daar als student (althans, zo was ik) wel sceptisch tegenover staat. Ben benieuwd hoe dat gaat.

Komt er ook een item met de resultaten?
Op de HAN in Arnhem is dit al jaren de praktijk bij de ICA. Daar bestaat een semester altijd voor 50% uit een fulltime project, eventueel ook multidisciplinair. Die projecten zijn dan ook steeds vaker opdrachten voor of uit het bedrijfsleven. Lijkt dus erg op dit concept, alleen dan met meer tijd.
Zelf doe ik een opleiding met een meer zakelijke achtergrond en ik zie hier zeker potentie in. Jonge entrepeneurs willen graag in contact komen met de nieuwe generatie ICT'ers omdat zij ook weten dat dit de mensen zijn die de komende jaren de producten gaan ontwikkelen waar goed geld in te verdienen valt. Ik vind het jammer dat ik er niet bij kan zijn maar ik zou graag zien welke resultaten eruit komen.
Ik hoop ze het beste toe. Als medestudent van de tweede spreker (zonder petje) moedig ik ze allen aan. Dit soort projecten zijn erg leuk om te doen, al moet ik toegeven dat het meer om de deelname gaat, dan het rendament. Zelf ook meegedaan aan on soortgelijk project twee jaar terug, en dat beviel ook erg goed.

Zelf ben ik niet in de gelegenheid om aan dit evenement mee te doen omdat ik bezig ben met een ander project, maar het is zeker een aanrader.
Allemaal heel erg leuk maar ik ken heul veul mensen die zon dergelijke game design opleiding hebben gedaan en er niets aan hadden. De meeste mensen gaan na die opleiding gewoon aan het werkt als webdesigner of programmeur. Heel eerlijk die game design opleiding is een beetje onzinnig.

Hoeveel game designers heb je nodig. uiteindelijk kom je alleen echt aan het werk bij een grote uitgever als je echt goed bent. 8)7 8)7

Gewoon applicatie ontwikkeling of informatica doen dan kun je daarna ook games maken en meer. Sorry voor mijn sceptische visie ik hoop dat meer mensen het met mij eens zijn. :X :X 8-)
Het eerste idee is wel heel erg gejat van The Target :|
Ik ben niet bekend met The Target, maar volgens mij bestond dit idee al wat eerder: Bij mijn ouders ligt het bordspel 'Scotland Yard' al erg lang in de kast ;)
Lijkt wel heer erg? Het is een 1op1 kopie :D. Power-ups, 1 'boef'....

Mocht iemand interesse hebben om dit in Barcelona te doen, DM ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee