Gameontwikkelincubator Dutch Game Garden moet in januari de deuren sluiten

Gameontwikkelincubator Dutch Game Garden sluit de deuren. De organisatie, die gameontwikkeling in Nederland faciliteerde, zegt dat het niet meer financieel haalbaar is om het project open te houden.

De organisatie van Dutch Game Garden zegt dat het per januari van volgend jaar stopt. De organisatie zegt dat het steeds moeilijker wordt om subsidie binnen te halen, zonder daar verder veel op in te gaan. De organisatie zegt dat het met minder subsidie 'niet mogelijk is een gebalanceerd budget te maken' waarmee de activiteiten van de hub kunnen worden voortgezet.

Dutch Game Garden werd in 2008 opgericht. De instantie is een incubator waar sinds de oprichting zo'n 150 gameontwikkelstudio's hebben gezeten. Die huurden daar kantoorruimtes, maar deden ook mee aan trainingen en evenementen en presenteerden hun werk aan andere studio's. Het grootste evenement van de incubator is de beurs Indigo, waar ontwikkelaars hun games konden presenteren aan investeerders.

De organisatie was verder actief in het promoten van de Nederlandse game-industrie bij bijvoorbeeld beleidsmakers en opleidingen. De organisatie zegt het jammer te vinden te moeten stoppen, maar zegt trots te zijn op wat het heeft bereikt. In de komende maanden blijven bestaande activiteiten zoals de periodieke netwerklunches wel op de planning staan.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

06-09-2024 • 14:03

48

Submitter: Xorgye

Reacties (48)

48
46
28
2
0
13
Wijzig sortering
In de reacties lijken veel mensen te denken dat dit een gesubsidieerde game ontwikkelstudio betrof.

Het is meer een verzamelkantoor, met kennisdeling. Zoiets als een gebouw met werkplaatsen voor kunstenaars.

Het is helemaal niet fijn dat die niet kunnen blijven bestaan. Het was een manier om startende game ontwikkelaars een kans te geven. Zelf een kantoorruimte regelen is duur, en dit initiatief hielp om dat haalbaarder te maken, en tot samenwerking te komen met andere gelijkgestemden.

Ik weet niet of er ooit een ontwikkelaar of studio die gebruik heeft gemaakt van DGG successvol is geworden, maar die hadden dan misschien wat van hun "schuld" terug moeten gaan betalen.

Jammer als dergelijke mooie initiatieven niet kunnen blijven bestaan. Jammer dat de maatschappij als geheel, en de commercie in het bijzonder, alleen denkt aan quick wins en weinig aan maatschappelijk belang.
Er zijn zeker succesvolle bedrijven en ontwikkelaars uit de DGG gekomen en een hoop ervan hebben ook dubbel en dwars hun "schuld" terugbetaald.

Vele hebben dit gedaan door het sponsoren van evenementen in de Nederlandse gameindustrie, welke vaak werden georganiseerd door de DGG, en het geven van gratis lezingen/workshops en het coachen/mentoren van nieuwe indies binnen de DGG incubator. Ook het (mede)organiseren van meetups voor het uitwisselen van kennis en of het kunnen pitchen van games werd door vrijwel de gehele gamesindustrie regelmatig georganiseerd. Het is een relatief kleine industrie en er is dan ook wel een relatief hoog "ons kent ons" gehalte.

Hiernaast is er ook een groep succesvolle ontwikkelaars/bedrijven, waarvan een deel zijn ontstaan of bestaan heeft te bedanken aan de DGG, een eigen investerings fund begonnen juist om beginnende Nederlandse developers te helpen https://midgame.fund

De DGG was ook altijd het meest geholpen met succes in de bredere Nederlandse games industrie dan dat ze zelf per se een bedrag terug wilde hebben voor hun diensten.

Bron: zelf circa 8 jaar in de DGG incubator gezeten.
Het is een relatief kleine industrie en er is dan ook wel een relatief hoog "ons kent ons" gehalte.
Dit wil ik pertinent tegenspreken. Op dit moment zijn games het grootste entertainmentsegment wereldwijd.
Er komen veel meer games uit dan een gemiddeld persoon zinnig kan spelen.
En eerlijk gezegd heb ik de indruk dat er juist veel te veel mensen rondlopen die games denken te kunnen maken maar in feite nog amateur zijn. Die hadden beter bij grotere bedrijven ervaring op kunnen doen i.p.v. hun bagger voor teveel geld op de markt dumpen. Niemand, behalve the winkels die percentages vangen, heeft op langer termijn iets aan de eindeloze tsunami veel te dure maar kwalitatief twijfelachtige games die er dagelijks bijkomen.
Dat is wel de meeste negatieve take die ik ooit gehoord heb.

Deze incubator maakt het mogelijk dat mensen iets nieuws kunnen proberen,

Of na hun studie een bedrijf. Starten met advies over financien, IP, en andere kundige mensen om hen heen.
Of mensen die al x jaar in AAA zitten en het toch eens zelf willen proberen maar anders niet zouden durven.

En er zijn veel games uitgekomen die weldegelijk impact hebben gemaakt op wereld niveau, bij van Vlambeer:
Ridiculous Fishing, Luftrausers, en Nuclear Throne.

En dat is selchts 1 van de vele studios

Men zanikt altijd AAA is te homogeen, altijd hetzelfde neemt geen risico.
En dan nemen mensen risico, door deze support en maken iets anders is het weer bar en boos.

en ja soms is ander idd gewoon niet goed, maar iemand moet het proberen.
Vlambeer:
Ridiculous Fishing, Luftrausers, en Nuclear Throne.
Tja, ik ken vlambeer enkel van naam (omdat ze nederlands zijn) maar heb geen enkele van hun games gekocht.
De games die je bij naam noemt zijn ook geen games waar ik 10 euro tegenaan zou gooien.
Mar goed, voor elke vlambeer zijn er tientallen, mischien wel honderden devs die het niet halen. Beetje inefficient allemaal en het speelt veel te veel in op de illusie dat iedereen het wel kan halen in deze markt.
Men zanikt altijd AAA is te homogeen, altijd hetzelfde neemt geen risico.
En dan nemen mensen risico, door deze support en maken iets anders is het weer bar en boos.
Meh, veruit de meeste indie games zijn kopieen van andere games of hooguit een mashup van bestaande dingen. Het aandeel nieuwe gameconcepten die ook nog eens goed uitgewerkt zijn (zodat er ook werkelijk leuke gameplay ontstaat) is niet groot. De risico's die er genomen worden zijn grotendeels niet van het type 'nieuw gameconcept'. Het is meestal een soort arrogant 'ik vind mezelf zo geweldig dat ik zeker weet dat ik met een aftandse eigen versie van een bestaand concept het beter ga doen dan anderen'. Probleem is dat vrijwel iedereen dit lijkt te denken. Was laatst ook zoiets aangekondigd: The Knightling. Erg leunend op 'zelda, maar dan anders'. Voelt erg generiek aan. Gaan die hun geld terugverdienen? Weet ik niet, maar ik vermoed dat dit grotendeels onder de radar zal blijven.
In Nederland is de game industrie maar circa 5000 man groot, zie de Games Monitor 2022. Ik noem dat simpelweg klein bijna miniscuul voor een land met 18 miljoen inwoners.

Globaal is een zeker een ander verhaal maar nam aan dat je uit de context van mijn reactie wel kon halen dat ik het over Nederland had gezien we het over de DGG hadden.
Maar blijkbaar hadden ze toch wel meer geld nodig om te kunnen blijven bestaan...

Dus dat success in de bredere Nederlandse games industrie heeft ze niet "het meest" geholpen, tot nu toe.

Uiteraard is het wel fijn dat de successvolle bedrijven hun taak oppakken in de kennisdeling, en die cultuur zal ook wel blijven bestaan, maar een fysieke plek om je bedrijfje te beginnen is toch ook wat waard.

Als je daar 8 jaar hebt gezeten zal je dat vast kunnen onderschrijven?
Ik heb 1x een seminar bijgewoon ergens net voor corona, maar ik heb er altijd rare nasmaak van gehad.

Het gevoel van hun 'idee' deed mij denken aan die 'kunstenaarhubs' (of hoe je die noemt), zo'n subsidie-gestuurd lokatie waar 'creative' mensen ondersteuning/begeleiding krijgen om hun kunst op de markt te krijgen. Maar gelijktijdig had ik het gevoel dat ze dit 'zonder risico' konden doen omdat je toch een inkomstenstroom van subsidies had, waar in de 'echte wereld' hun visie/idee/creatie eigenlijk helemaal geen markt zou hebben.

Wil niet zeggen dat hetzelfde daar speelt, maar ik vraag me echt oprecht af of deze games bestaansrecht zouden hebben gehad zonder enige vorm van subsidie, niet zozeer voor de tools/begeleiding, maar puur marketingtechnisch, neem bv subsidie-ondersteunde Dustborn van afgelopen maand. Ik snap prima dat een creatief persoon dit tot leven wil brengen, maar soms moet je realistisch zijn en zeggen 'dit gaat niet werken' in plaats van dan maar 'subsidie ondersteund' een verwachte faal dan toch te gaan maken.

Alsof een beginnend monteur direct denkt een auto te kunnen ontwikkelen binnen zijn creativiteit/visie, terwijl het misschien gewoon beter is een paar jaar bij de grote jongens te leren en dan pas op je eigen benen te gaan staan. En ik snap hele indie-scene wel, maar het voelt vaak niveau 'skelter met motor er in gepropt' en wil dan gaan concurreren met gevestigde orde. En ja, daar zijn successen uit ontstaan, maar vrijwel achter elk succes staan meer dan genoeg gefaalde pogingen.
Nee niet mee eens hoor. Als er behoefte is vanuit de maatschappij dan kan dit ook met donaties, crowdfunding en andere initiatieven. De overheid hoeft hier van mij geen geld aan besteden. Het belastinggeld kan beter besteed worden (of de belastingen kunnen omlaag).
Heel erg jammer, maar wel een voorbeeld van een industrie die de Nederlandse regering niet ondersteunt.
De gameindustrie is wereldwijd mega groot, maar er zijn helaas te weinig opleidingen en bedrijven in Nederland om ons landje daarbij ook echt op de kaart te zetten behalve Guerrilla Games...
Te weinig opleidingen? Toen ik afstudeerde aan wat destijds IGAD heette bij de NHTV (Nu CMGT bij de BUAS, geloof ik) was het probleem dat er zoveel hoge kwaliteit interns geproduceerd werden dat je als junior/entry level amper aan de slag kwam. Na ongeveer een jaar Indie in Nederland ben ik naar het buitenland verhuisd om daar bij een AA/AAA studio aan de slag te kunnen. Dit bleek een gouden beslissing geweest te zijn gezien dat er toe geleid heeft dat ik nu bij een grote naam in de AAA space aan het werk kan zijn, maar dan wel buiten Nederland / Europa.

Voor mij was het doel altijd om NL en de EU te verlaten maar wat betreft deze lijn van werk is er in Nederland echt geen gebrek aan aanbod aan de werknemers kant. Games maken is en blijft een zeer riskante investering, en eerlijk gezegd als ik nu terug kijk naar mijn persoonlijke keuze om dit werk te gaan doen moet ik zeggen dat ik erg veel geluk heb gehad dat ik überhaupt een carrière er van heb kunnen maken. Ik kan naar meer voormalige mede-studenten wijzen die niet in de industrie werken dan die dat wel doen....

Erg jammer dat DGG de deuren moet sluiten maar het is niet geheel een verrassing gezien hoe lastig het is om succesvol te zijn in deze industrie. Hopelijk lukt de volgende poging wel.
Zelfde hier, afgestudeerd bij IGAD, ik kon bij guerilla an de slag maar heb besloten een kans buiten nederland te nemen, want als het niet vlot bij guerrilla dan is er eigk alleen Nixxes of AA over, of eigen bedrijf beginnen.

Nu werk in aan autonomous vehicle simulatie, en dat bevalt ook goed, en is stabieler.

Maar er is geen gebrek aan opleiding,
Maar er is wel een gebrek aan i vesterings klimaat om nieuwe studios op te zetten imho.
Agreed, persoonlijk ook veel gelukkiger hier in de USA maar dat zal van mens to mens verschillen. Als ik hier mijn baan verlies is de kans op een nieuwe significant groter, in NL zou ik met mijn specialisatie ook geen opties anders dan Nixxes of Guerrilla hebben.. Jammer voor NL met alle investeringen die ze maken in het opleiden van veel mensen die vervolgens of vertrekken of er niets mee kunnen.

Denk dat de opleidingen daar ook beter over kunnen voorlichten, in mijn geval werd er niet gesproken over de kleine kans om in NL werk te vinden iig. Maarja, hun doel is zoveel mogelijk mensen binnen trekken dus ik denk niet dat het realistisch is om dat te verwachten....
Ach ik denk dat igad het nog wel goed doet, die leiden hoog niveau op,
Maar veel andere studies daar zal het wss wel kraken.

Hopelijk zijn er meer mensen die gamebedrijven of andere interactieve dingen opzetten
Hoeveel opleidingen wil je hebben? Er zijn echt wel wat opleidingen verspreid over het land die te maken hebben met creative/game development. En wat is daarna de kans dat je een baan vindt binnen de sector? De markt is best wel verzadigd. Op Steam alleen al zijn er vorig jaar een kleine 14 duizend(!) games uitgebracht.

Wat moet en kan de regering hier, realistisch, aan veranderen?

[Reactie gewijzigd door Caayn op 6 september 2024 14:57]

Er studeren meer game ontwikkelaars af in Nederland dan dat er werk is, er gaan veel vervolgens een andere sector in. Dus lijkt mij niet te weinig.
Game ontwikkeling is gewoon een moeilijke sector, grote investeringen van jaren en als het spel niet aanslaat brengt het nauwelijks wat op.

[Reactie gewijzigd door Rogers op 6 september 2024 15:00]

Heel erg jammer, maar wel een voorbeeld van een industrie die de Nederlandse regering niet ondersteunt.
Er zijn miljoenen in geïnvesteerd door de overheid, maar het houdt een keer op...
Overheidssteun voor het fabriceren van wat feitelijk luxeproducten zijn lijkt me ook niet helemaal de bedoeling van onze belastingcenten...
Je creëert werkgelegenheid? Lijkt mij toch behoorlijk zinvol voor ons land? :D
4560 banen, 630 bedrijven en 430 miljoen aan omzet in 2022 in Nederland, ik zou zeggen dat het zeer zinvol is voor ons land.

Nou zal dat niet zomaar instorten zonder de DGG, maar het verhoogd wel de drempel voor nieuwe studio's, wat niet bevorderlijk is voor de groei van de industrie in NL.

https://www.dutchgamegard...-on-the-road-to-maturity/

[Reactie gewijzigd door dakka op 6 september 2024 15:42]

Werkt zo niet je hebt afzet markt gamers dat zijn er veel velle miljoenen. Maar 100 1000 10000 games per kwartaal houd dat en paar het goed zullen doen deeltje brake even en merendeel de rest is faal.
De faal zijn groter. Dat is omdat wat ever je maakt moeten gamers vinden tussen 1000000 games. Naast slechter betaald en minder vastigheid. Je zal zeer grote passie moeten hebben om je daarin te begeven en je ega moet ook ondersteunen en gezin is afhankelijk van deze grillige branch.
Indie game development met licence engine hogere talen is veel toegankelijker dan vroeger. Maar probleem is dat heel veel projecten zijn en is grootste probleem dat moet opvallen tussen 1000den andere releasde games.
Kunst & cultuur (waar imo gaming een extensie van is, zoals ook films, muziek en theater) is een sector dat niet gaat om winst of kosten/baten; mensen hebben alleen wel inkomen nodig. Vandaar dat zowel de regering als de private sector geld beschikbaar stelt hiervoor.
Voor iedere game die opgevat kan worden als kunst zijn er ook een dozijn cash grabs die snel gemaakt zijn om met microtransacties verslavingsgevoelige casual spelers van hun geld te scheiden. Die laatste categorie is het meest winstgevend dus waarschijnlijk de grootste maar het heeft imo absoluut geen zin die te subsidieren...
De gameindustrie is wereldwijd mega groot, maar er zijn helaas te weinig opleidingen en bedrijven in Nederland om ons landje daarbij ook echt op de kaart te zetten behalve Guerrilla Games...
Ik zou dan iets betere zoekcriteria gebruiken. Universiteit Utrecht heeft een universiteire opleiding/richting game development, en de Hogeschool Utrecht een HBO opleiding. En dat zijn de opleidingen bij mij op de hoek waar ik open dagen bezocht heb. Er zijn er ongetwijfeld meer.

Bron: mijn dochter studeert gamedevelopment op de HU, en mijn zoon overwoog het op de UU.
En de HKU staat er bekend om...
Dus in Utrecht alleen al 3 instituten waar je game development kan studeren.
de BUAS in breda is wereldwijd een van de beste game opleidingen.

We zijn er goed in.
+1 voor BUAS, van middelmatige student naar werken voor een van de meest bekende ontwikkelaars / hardware producenten is zeker mogelijk met een flinke dosis geluk + veel hard werken en niet opgeven... Maar dan wel buiten NL, veel te weinig banen om realistisch kans te maken zonder evt naar het buitenland te kijken.
In de ideale wereld komen er voldoende succesvolle gamestudios uit zo'n incubator, zodat de geldstromen bij een acquisitie, beursgang of dividenduitkering van zo'n succesnummer weer gebruikt kunnen worden om een nieuwe generatie te financieren. Maar blijkbaar is dat toch niet gelukt, wat erg jammer is.
Er kwamen wel wat studios uit maar het bleef allemaal heel klein. Er ontbrak eigenlijk een stap twee, waardoor studios nog steeds afhankelijk bleven van overheidssubsidies en de opbrengsten van eigen (kleine) games in een steeds meer verzadigde markt.
Financiering om deze studios eens aan een groot project te kunnen helpen was er niet echt.
Sommige bedrijven die in de DGG begonnen zijn groeiden wel wat groter, maar dan passen ze eigenlijk ook niet meer in een incubator en gaan ze weg.
Exact maar dat is ook hoe het moet eigenlijk. De incubator is er om de jongere kleinere groepen te ondersteunen.
Daarvoor zou die incubator wel een financieel belang moeten nemen in de studio's. Deze incubator lijkt meer een facilitator te zijn: ze bieden voorzieningen aan, geen kapitaal.
Klopt, wij hebben toen wij met ons game idee bezig waren hele goeie gesprekken gehad met DGG. Ze bieden allerlei mogelijkheden om je te ondersteunen met je game, zoals inderdaad een breed netwerk, toegang tot beurzen en de mogelijkheid om kantoorruimte te huren. Ze konden niet echt financieel ondersteunen.

Het was zeker een hele mooie partij die oprecht een warm hart toedroeg aan de Nederlandse game industrie, echt mega jammer dat ze moeten stoppen.
En hoeveel geld werd er door de industrie zelf geïnvesteerd?
Niet genoeg blijkbaar als de studio afhankelijk is van overheidssteun om te kunnen blijven bestaan.
Mooi. Er gingen miljoenen aan subsidies heen, zowel vanuit het rijk (zo'n 26 miljoen), de provincie en de stad utrecht. Hopelijk gaat de overheid hier verder mee en kijken hoeveel geld er bespaard kan worden door het eindigen van alle subsidies.

Als het bedrijfsleven dit had gefaciliteerd, had ik het een goed idee gevonden, maar misbruik van belastinggeld is nooit goed.
Nouja, de hoop is dat het resulteert in werkgelegenheid en grote bedrijven die dit natuurlijk helemaal terug gaan betalen aan belastingen. Maar dat is nooit gebeurt. De Dutch Game Garden heeft alleen geleid tot een aantal piepkleine bedrijfjes die alsnog door subsidie overeind worden gehouden.

26 miljoen klinkt als heel wat, maar als dit tot een Nederlandse Ubisoft had geleid dan was dat een goede investering geweest.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 6 september 2024 15:12]

Er is een kans, maar die kans was extreem klein. Ik vind het ook niet kunnen dat die kleine bedrijfjes overeind gehouden worden door de overheid. Als ze willen blijven bestaan en bestaansrecht hebben, kunnen ze aan andere bedrijven vragen om te investeren. Als andere bedrijven denken dat ze het waard zijn, kunnen die bedrijven geld investeren. De overheid hoort zich daar absoluut niet mee bezig te houden. Niet hun taak en als het aan mij ligt, volgen er strafrechtelijke onderzoeken naar de ambtenaren die misbruik hebben gemaakt van hun positie.
Waarom zouden andere bedrijven investeren in het helpen opzetten van concurrentie?

Dit is juist waar de overheid zich bezig mee hoort te houden, het investeren in het bedrijfsleven die weer banen creëren en belasting betalen.

En strafrechtelijke onderzoeken, kom op zeg... 8)7

[Reactie gewijzigd door dakka op 6 september 2024 15:49]

Nou nou, misbruik. Het cultuurfonds Stimuleringsfonds krijgt gewoon een budget van de overheid waar je onder andere voor gameprojecten aanspraak op kunt maken. Tevens is er voor technisch R&D ook nog eens de WBSO beschikbaar.
Je mag het onzin vinden hoor, maar de ambtenaren doen gewoon waar ze opdracht voor krijgen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 6 september 2024 16:02]

Super! Er zullen vast prima games worden gemaakt, maar ook bij uitstek floppende propaganda games die het nooit zouden halen in een reguliere markt en ook nog lui die snel geld denken binnen te halen via subsidie.Zie bijvoorbeeld "Dustborn" of "Modern Snake". Dit gaat niet over deze ontwikkelaar specifiek, maar wel als voorbeeld.

https://www.bmwk.de/Redak...rojekte/modern-snake.html
https://culture.ec.europa...REA-1-2019-1-NO-MED-DEVVG
Gameontwikkelincubator. Brrrr. Zelfs in Dunglish klinkt het beroerd. Mag het ook Spelontwikkelbroedplaats zijn?
Waarom niet game developer playroom :P
Game develop kindergarten lol
Ik vind het een gemiste kans dat Sony hier niet op inspeelt, de 2 grootste studios in NL zijn notabene eigendom van SIE (Guerilla en Nixxes). Ze hebben een aantal incubatie -en sponsor programmas's in emerging markets onder de noemers China Hero Project en India Hero Project en ze zijn recent ook begonnen in Afrika. Waarom niet een soortgelijk programma opzetten voor de Benelux?

Hermen Hulst en Angie Smets zitten hoog in de SIE boom en kunnen als Nederlanders hier volgens mij best wat betekenen?
Heel veel mensen die zijn opgegroeid met Minecraft en nu begonnen met werken hebben vaak een soortvan "Notch syndroom" zoals ik het zelf zou noemen: het idee dat ze solo gewoon maar net hun ideeën kunnen maken en dan gewoon daarvan kunnen leven.

En dit wordt een beetje doorgeduwd door de 5 populaire Indies die ieder jaar doorbreken, en de extreme uitzonderingen zoals Stardew Valley en Undertale etc.

Realiteit is dat er nu echt een bizarre hoeveelheid aan half gebakken games op de markt eindigen. Allemaal wel met een leuk concept, maar geen enkele met een groot genoeg team om de game binnen een redelijke tijd af te maken (realiseer je dat Stardew Valley ~8 jaar aan RnD nodig had voor release).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.