KDE introduceert Calligra Suite; KOffice krijgt een fork

De KDE community zal zijn KOffice Project vanaf versie 2.4 van een nieuwe naam voorzien. De office suite zal dan door het leven gaan als Calligra Suite. Een van de redenen voor de nieuwe naamgeving is een fork van de tekstverwerker KWord.

WordsIn oktober werd het besluit genomen om een fork uit te brengen van het KOffice-project. De fork bestaat uitsluitend uit KWord en de ontwikkelaars zullen speciale aandacht besteden aan aanpassingen om Microsoft Word-documenten zo goed mogelijk te renderen. Deze versie van KWord moet uiteindelijk gaan draaien op Meego, het mobiele OS waaraan Intel en Nokia werken.

De Calligra Suite zal eveneens KWord bevatten, maar dit zal Words gaan heten, zo meldt de KDE community-site. Tussen de twee projecten zal code worden uitgewisseld. De overige onderdelen van Calligra zijn de spreadsheet Tables, het presentatiepakket Stage, de flowcharter Flow, de database-app Kexi, het managementpakket Plan en de grafische applicaties Krita en Karbon. In de toekomst worden mogelijk nog extra KDE-applicaties aan Calligra toegevoegd.

KOffice 2.3, dat naar verwachting over twee weken uitkomt, zal nog de oude naam dragen. Versie 2.4 van de officesuite gaat de naam Calligra dragen. Het pakket krijgt tevens de Calligra Office Engine mee, een tool waarmee Calligra-applicaties kunnen worden aangepast aan bijvoorbeeld mobiele apparaten.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

07-12-2010 • 16:43

18

Submitter: ATS

Reacties (18)

18
18
8
2
0
7
Wijzig sortering
De namen zijn in ieder geval een stuk aansprekender dan die oude amateuristische namen. Hulde.

KOffice 2 bevat veelbelovende ideeen, maar het wordt (door te weinig developers?) te traag en te buggy ontwikkeld. Alleen de grafische applicaties Karbon (vector) en Krita (pixels) zijn naar mijn (op weinig ervaring gebaseerde) mening goed. De rest vond ik erg tenenkrommend.

Belangrijke innovatie in KOffice 2 en Calligra is dat de hele interface hetzelfde principe gebruikt als een grafische editor als bv. Illustrator. Je hebt je A4' in het midden, en daarnaast venstertjes met je tools. In KWord heb je daar bijvoorbeeld je lettertype-kiezer en in KSpread de wiskundige functies. Erg consistent, geschikt voor breedbeeldschermen en overzichtelijk. Net als de Ribbon van MS Office een in potentie betere interface dan de archaische en verwarrende toolbars die Open/LibreOffice 3 gebruikt. Daarnaast ondersteunt KOffice een API die copy/pasten van en naar elk willekeurig KOffice-programma consistent maakt.

De Linux-desktop heeft een goeie office suite nodig. Sinds Microsoft Office 2007 is Office qua interface maar ook qua gemak waarmee je er mooie documenten mee kunt maken ver voorbij OpenOffice gestreefd. Ook iWork op de Mac maakt het voor de gebruiker veel makkelijker om snel een goed en mooi resultaat te leveren. OpenOffice doet spartaans aan, en het standaardthema van OpenOffice is nog steeds Times New Roman met Arial, terwijl we allang niet meer in de jaren '90 leven.

Libre/OpenOffice blijft echter de enige optie voor Linux-desktops omdat het wél alle functionaliteit biedt. Maar dat neemt niet weg dat het slecht integreert, het moeilijk is er mooie documenten mee te maken . Ook KOffice lost die problemen niet op, en ontbreekt het bovendien aan veel functionaliteit. Mijn hoop is dat de boom die Ubuntu nu ondergaat er toe gaat leiden dat er een mooie, volledige office suite voor Ubuntu wordt ontwikkeld die alle tekortkomingen van LibreOffice teniet gaat doen.
Voor Ubuntu:

sudo apt-get install openoffice.org-gtk

Done.
Probleem bij KOffice is inderdaad vooral het aantal ontwikkelaars, vziw.

Zat eens een keer bij een presentatie van KDevelop4 bij FOSDEM / Brussel, en toen vroeg iemand hoe bij KDevelop een team van ~6 mensen doet waar bij Eclipse >1000 mensen voor nodig zijn. Allicht is KDevelop veel beperkter dan Eclipse, maar het is toch apart om te zien hoeveel werk zes mensen kunnen doen.

Maar ja, een Office-suite is toch net iets meer werk dan een IDE denk ik, en ergens beginnen met meehelpen met KOffice-ontwikkeling is helaas ook niet super makkelijk.
Die complexiteit zal je waarschijnlijk meevallen bij KOffice / Calligra. De codebase is behoorlijk schoon en goed gedocumenteerd. Het is echt een ander beest dan bijvoorbeeld Libre Office wat dat betreft.
Tja, waarom een fork. Voor het zo goed mogelijk willen renderen van MS-word-formaat lijkt het me niet zinvol, voor het kunnen draaien op Meego (of een ander mobiel OS) moet het zo licht mogelijk zijn, daarvoor forken lijkt me wel zinvol. Die versie wil ik ook best voor mijn lightweight desktop PC (>10jaar oud).

Of het moet zijn dat de Kword versie alleen een Ms-word-READER wordt.

Wel typisch dat deze fork komt zo vlak na het afsplitsen van de Libre Office community van het Oracle Open Office.org-Project

edit: Blijkbaar (een aantal berichten verder in de thread http://lists.kde.org/?l=k...vel&m=128812911619277&w=2) zijn het renderen van MS-formaat en het geschikt maken voor eindgebruikers op de desktop twee zaken die juist wel met elkaar conflicteren.
Blijkbaar is het niet mogelijk die twee prioriteiten met elkaar te verenigen.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 25 juli 2024 22:53]

Volgens mij is het volgende aan de hand (rust op 'aannemelijke speculatie'): De fork draait om Nokia (en in mindere mate Intel).

Nokia heeft een berg geld gestoken in Trolltech / QT. Logisch dat ze dat willen gaan gebruiken. Eerst dus voor Maemo, dat nu dus MeeGo is, en als het dan toch fatsoenlijk op MeeGo draait, is het logisch dat ze daar ook een QT-tekstverwerker bij willen (samen met Intel?) waarmee je met MS-Office documenten kan werken. Immers, een mobiel platform dat niet compatibel met MS-Office documenten is, is DOA. Logisch dat ze daarvoor KOffice kiezen, dat is al op basis van QT en niet zo groot en lomp als OOo; KOffice is bovendien recentelijk op basis van nieuwe frameworks herschreven dus als het goed is redelijk 'clean'.

Echter, KOffice gaat al jaren een 'andere kant' op. Ooit eens vroeg ik op de mailinglijst of ze van plan waren het "import-filter" voor MSO-documenten uit OOo te gebruiken, toen ze aangaven dat dit geen prioriteit is, het OOo filter bovendien buitengewoon brak en slecht Duits becommentarieerd is, en ze liever eerst werken aan fatsoenlijke ODF-ondersteuning.

Zie hier twee conflicterende richtingen: De een van de geldschieter en waarschijnlijk ook sommige ontwikkelaars, de andere die van de groep KOffice-ontwikkelaars die graag een compleet pakket willen afleveren dat goed kan werken met open document-formaten.

ed: Wordt idd. in de gelinkte thread gesuggereerd: Calligra "voor de gemeenschap" wordt onderdeel van KDE, de fork 'gehost op Nokia' dus een Nokia-projectje. Ieder zijn eigen doelstellingen, en toch zoveel als mogelijk samen werken.

[Reactie gewijzigd door kidde op 25 juli 2024 22:53]

Daarbij lijkt het me dat je ook in Calligra doc en docx mooi wil renderen...
Voor zo ver dat niet al lang kon ;)
Nondeju, was een spoon niet genoeg ?!?!
Wel interessant om te blijven volgen, ik ben nog steeds niet erg tevreden over OpenOffice/LibreOffice, het is te traag en te lomp, en de Word compatibility is in veel gevallen vrij matig. Ik zou graag een alternatief hebben dat op Linux en OS X werkt, compact is, net zo snel als de 'oude' Word versies in Windows (de 2010 ribbon versie zit ik niet op te wachten), en gewoon elk .doc of .docx document kan openen zonder de boel te vernachelen.

Enige jammere is dat KWord natuurlijk helemaal Qt based is, niet dat ik iets tegen Qt heb, maar op linux prefereer ik liever alles in Gnome-stijl, en in OS X liever met een native GUI.
Nadeel? Voordeel!
OpenOffice is al in gtk gedaan, liever niet een tweede pakket met precies dezelfde nadelen in de GUI.

Qt intergreerd trouwens beter in Gnome dan GTK in KDE. KOffice is echter wel onderdeel van KDE en maakt dan ook gebruik van de KDE libs welke de intergratie weer een beetje tegenwerken onder Gnome.
Qt apps kunnen ook aardig native ogen onder OS X en Windows (tenminse niet zo'n raar open file venster zoals bij de gimp).
Maar ik denk dat GTK toch weer wat meer gebruikt wordt (gnome, xfce, lxde) dan QT (Kde), alleen om het feit dat het wat beter integreert is dan van secundair belang wat mij betreft.
Maar ja, wie stopt er nu geld in Gnome? Zelfs Ubuntu heeft er geen vertrouwen meer in! Alleen RedHat blijft over zou ik zeggen.

QT krijgt nog wel geld - want het is immers van Nokia (en Intel heeft er nu ook belang bij) - en het is fatsoenlijk cross-platform, dwz. draait ook op Windows (schijnt, geen eigen ervaring).
Tevens is het zo dat ik regelmatig hoor dat QT-ontwikkelaars zeer gemakkelijk een baan vinden bij bedrijven, dus blijkbaar is er vraag naar. QTDevelop is tegenwoordig ook erg populair aan het worden.

Dus ik zou zeggen dat de weegschaal toch richting QT aan het verschuiven is. Gelukkig werken beide teams ook steeds meer samen, sommige elementen zijn zowel met Gnome/GTK als QT/KDE te gebruiken (zoals bijv. Nepomuk volgens de planning, en KDE gaat mogelijk Zeitgeist gebruiken).
Qt draait prima op windows. Ik doe dat dat dagelijks.
De meeste Browsers zijn QT. Er zijn al 3 telefoon platformen met QT. straaljagers gebruiken QT. enz enz enz
Mja, het is een fork, maar niet echt een FORK van wat ik begrepen heb, wat er vooral gebeurt is dat de ( enige ) ontwikkelaar van kword er uit wordt gewerkt.

Dit resulteerd in

- Alle ontwikkelaars van koffice gaan over naar Calligra behalve de enige ontwikkelaar van kword.
- Van het origioneel blijft dus alleen 1 kword ontwikkelaar over, die de origionele suite mag beheren als hij dat wil.

Overigens vind ik words een beetje een onhandige naam keuze ivm de vele programma's die al het woord "word" bezitten. ( hoewel wel altijd beter klinkt dan kword )
Anoniem: 318025 7 december 2010 17:30
Jammer dat de naam veranderd wordt, juist door die K wist je dat het bij KDE hoorde.
Anoniem: 383801 7 december 2010 19:48
Goed nieuws !
Vooral dit: Deze versie van KWord moet uiteindelijk gaan draaien op Meego, het mobiele OS waaraan Intel en Nokia werken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.