LG brengt Windows 7-tablet met 10,1"-scherm uit

LG heeft in Korea zijn eerste tablet met Windows 7 gelanceerd. Het apparaat, dat E-note is gedoopt, heeft een 10,1"-lcd en draait op een Atom Z530-cpu van Intel. Als besturingssysteem heeft het bedrijf gekozen voor de Starter-editie van Windows 7.

De E-note H1000B lijkt hardwarematig veel op een netbook. Naast de 1,6GHz Atom-cpu is er 1GB aan geheugen aanwezig, terwijl het besturingssysteem op een 16GB-ssd is geplaatst. De tablet beschikt over een sd-kaartlezer en twee full sized usb 2.0-poorten, zodat externe opslagmedia kunnen worden uitgelezen. Ook is het mogelijk om een extern toetsenbord of muis aan te sluiten. Op draadloos gebied heeft de tablet ondersteuning voor wifi b/g/n en bluetooth 3.0.

Het 10,1"-led-scherm heeft een resolutie van 1366x768 pixels, een helderheid van 200 cd/m2 en een contrastratio van 300:1. Aan de oppervlakte is een volumeknop te vinden en er is ook een Windows-knop aanwezig. Verder bevat de E-note een oriëntatiesensor, zodat het beeld automatisch met de tablet meedraait. De accu heeft 4 cellen en is gemakkelijk te vervangen.

De introductie van de E-Note H1000B komt niet als een verrassing. Eerder deze maand doken al documenten op van het Amerikaanse keuringsinstituut FCC waarin de tablet werd vermeld. Het apparaat is momenteel nog alleen in Korea verkrijgbaar en wordt geleverd met houder, stylus en portable wimax-router. Omgerekend moet de bundel ongeveer 620 euro kosten.

LG E-note H1000B LG E-note H1000B LG E-note H1000B LG E-note H1000B LG E-note H1000B

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

22-11-2010 • 10:28

67 Linkedin

Reacties (67)

67
67
43
5
0
15
Wijzig sortering
Anoniem: 374419
22 november 2010 10:33
Eeen tablet MET stylus :'( Sommige snappen het echt niet
Een tablet hoor je zonder stylus te bedienen, veel efficiënter
Ik denk dat je een foutieve veronderstelling hebt over het gebruik van een tablet. Ik zit zelf zeer te wachten op een tablet waarmee ik OOK een stylus kan gebruiken. Met een stylus wordt het veel gemakkelijker om aantekeningen te maken op je tablet. Nu is het behelpen met je vinger te 'schrijven' en steeds te wachten tot de invoering wordt omgezet op het scherm.
Anoniem: 374419
@Paledo22 november 2010 10:42
waarom met een vinger schrijven kijk naar bijv. de iPad: heel mooi touchscreen tobo niks geen geklooi met vingerschrijven
Dat 'mooie touchscreen tobo' waar jij het over hebt valt in de werkelijkheid vies tegen. Een vriend van mij heeft er een en ik zit er ook wel eens op te klooien/surfen/whatever. Het is irritant om feedbackloos te typen en de onscreen toetsen zijn zodanig klein dat ik vaak per ongeluk de verkeerde letter aantik. Absoluut niet geschikt om snel te tikken.
wut?! Een onscreen toetsenbord op de iPad te klein!? Dat ding is net zo groot als menig netbook toetsenbord.
Daarnaast is er wel degelijk feedback. Dat hele gezeur over "feedbackloos" is simpelweg onwaar. Zowel qua geluid als qua beeld is er hele duidelijke feedback.
Het gaat natuurlijk om tactiele feedback en die is gewoon ontzettend belangrijk om er snel en blind op te kunnen typen.

Aan visuele feedback heb je dan sowieso niets, en de audiofeedback laat je alleen horen of er een knopje is ingedrukt en niet of je bijvoorbeeld toevallig net op de grens tussen twee knopjes zat.

Ook de ribbeltjes op de f en de j zijn zo lastig te voelen op een touchscreen...
Jah die tactile feedback mis ik ook als ik weer eens een iphone in mijn handen heb. Jammer dat apple dat niet heeft. Het tikt veel lekkerder op mijn galaxy S.
Het kan wel , mijn nokia heeft tactile feedback.
Wat heb jij een miezerig kutlaptopje dan, het tobo van mijn 15" laptop gaat ammenimmernooitniet op het scherm van een iPad passen.

Ik heb wel eens met een iPad zitten klooien en het is een leuk ding, het toetsenbord werkt aardig maar ik zou er geen lange teksten op willen tikken. Een keer een URL of zoekopdracht prima maar geen lange teksten, doe mij daar maar een echt toetsenbord voor.
Ik wil hem gebruiken om te tekenen? Dat werkt toch beter met een Stylus, is dat nu verkeerd in de ogen van den "fanatiek jongen des Appel"? Is hoe ik en vele met mij het gebruiken verkeerd omdat Steve Jobs dat zegt?

Ik heb al jaren een Tablet PC van HP die ik gebruik voor het inkleuren en lijnen zetten op tekeningen. Was toch een stuk goedkoper dan een Cintiq. Het irriteert mij een beetje dat zo gauw mensen een stylus tegenkomen het gelijk als "minderwaardig" aanduiden. Of hoeveel vragen ik over mijn kleine Touchsmart wel al heb gehad op de Universiteit "Waarom geen Macbook, is toch ook klein en veel beter!" maar niet begrijpen dat daar niet op zit wat ik nodig heb. En nu nog veel meer met dat...stuck verdriet van een iPad. Zo gauw ik nu laat zien aan zo'n fanboy dat ik hem voor het touchscreen gebruik en niet voor de "looks van de casing", halen ze nu de iPad erbij "daar zit toch ook een touchscreen op".
Als je wil tekenen op je tablet, dan is een pennetje inderdaad handiger dan je vinger.
(Tenzij je wil vingerverven ;) )

Probleem van desktop OS is dat het bedoeld is voor muis en keyboard, met dus knopjes die te klein zijn om met de vingers te bedienen en een GUI die er geen rekening mee houdt dat er een toetsenbord op het scherm getekend gaat worden...
(Daarnast heb je nog het probleem van onderscheid maken tussen bewegen van de muis, selecteren, mouseover en rechtsklikken...)

Echter, als je een pennetje bij het tablet hebt, krijg je 2 dingen:
 • Makers van applicaties gaan er geen rekening houden dat je het met je vinger wil bedienen, want 'je hebt toch een pennetje'?
 • Het feit dat je een pennetje moet vastpakken levert je een afstand op ten opzichte van direct bedienen. Vergelijk dit met het verschil tussen 'drag en drop' en 'copy en paste' via het toetsenbord: Drag en drop werkt directer. Of het verschil tussen GUI en command line, interactie bij de GUI is beter. (Of het verschil van een muis en pennetje om mee te tekenen...)
Hou toch op zeg... !

Een pen is een ongelooflijk natuurlijk manier van werken. Je kan en mag dit niet vergelijken met die kut dingetjes bij smartphones. De pennen bij tablets zijn gewoon van hetzelfde formaat als degenen waarmee je schrijft. Daardoor voelen ze ongelooflijk natuurlijk aan.

Ja, je moet 'm vastpakken... maar dat heb je waarschijnlijk toch al wel. Touchscreen met de vingers is leuk voor heel simplistische zaken... Media player gebruiken, of naar een volgende pagina gaan. Maar zogauw je iets meer wilt, dan is een pen veel en veel plezieriger.

Het beste is gewoon als je tablet beide vormen van invoer ondersteunt. Dan heb je het beste uit twee werelden, i.p.v. dat je je met één van beiden moet behelpen.
Das leuk bij tekst ja,

Maar wat als je tekst uit allemaal formule's bestaat?
noterize, penultimate, notes plus, sundry notes, iannotate. Met al die apps kan je dingen intikken EN formules tekenen.
Dan ben ik benieuwd welke manier van noteren sneller is
'pennetje' of een 'tobo' :p
ligt aan hoe leesbaar je het wilt hebben na afloop van de vergadering :P
Voice recorder zit er vast ook op? veel makkelijker :P
jaja een formule inspreken? :P Speech to text anyone?

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 22 november 2010 15:15]

Precies, ik heb een iPad en ik mis het vrij kunnen invoeren met een stylus, zoals dat met een captive scherm wel kan, echt enorm.

Zeker bij presentaties e.d. is het super als je bij bijvoorbeeld sheets op je scherm dingen kan onderstrepen, omcirkelen, kan highlighten e.d. Ik denk dat je de functies van zo'n stylus moet zien zoals bij de Courier die helaas niet kwam of de KNO die er nu wel is.
Anoniem: 42278
@Paledo22 november 2010 11:09
Ik heb sinds vrijdag een iPad én een Ten1 Pogo stylus. Werkt perfect ivm de app Penultimate.
Met handschrift herkenning?
Omdat ik wel zonder te kijken met een stylus kan schrijven, maar niet zonder te kijken typen op een iPad.
Als je zo graag je aantekeningen op wil slaan, waarom gebruik je dan geen digitale pen? Lijkt me wel zo efficient...

Zie http://www.intellipens.com of http://hubpages.com/hub/pen-records-while-you-write bijvoorbeeld. Hier een videotje met een demo in de DWDD.

[Reactie gewijzigd door ATS op 22 november 2010 10:56]

Werkt als een trein, maar weer een extra apparaat. Wat is er mis met een tablet waarbij je je word document meteen op je tablet kan schrijven, om 'n daarna te saven en te mailen? Of als je dat wil, via een on-screen toetsenbord wat erbij typen...

Ik weet dat het een ondergeschoven kindje is in de huidige consumenten electronica, maar zelf de keuze hebben is voor mij een plus punt...
Hoezo behelpen met een iPad?

Een stylus voor de iPad kost je de kop niet.
http://www.mytrendyphone.nl/shop/touch-pen-apple-38074p.html

Nog geen tientje...
dat is als nog met een kwast een potloodlijntje trekken.
zo'n stylus is nauwkeuriger dan een vinger, maar nog lang niet zo goed als een stylus op bv een resistief scherm waar je een klein puntje hebt.
Aantekeningen wil je niet maken op een tabblet maar dat wil je maken met de LiveScribe Smartpen. Dat is pas efficiënt.
Wat Paledo al zegt: een stylus helpt zeker wel...

Of zijn jouw vingers even dik/dun als 2 pixels zodat je je cursor zonder fouten precies tussen 2 letters kan plaatsen als je een file wil hernoemen en in het midden van de filename een letter moet verwijderen?
Als het OS is ontworpen voor touch dan hoef je geen dunne vingers te hebben.

Misschien dat een OSmaker iets kan verzinnen voor touchscreens. Mischien een vergrootglas of zo, waaronder je dan je kan aangeven waar je iets wilt aanpassen.
Ja zoals dat zo ontzettend geweldig werkt op de ipad... Als je een url wilt aanpassen dan valt het vergrootglas regelmatig van het scherm af of je vinger zit er voor. Tevens mis ik heel erg pijltjes toetsen als je bv twee tekens ernaast ook nog even iets wilt aanpassen. Meerdere correcties doen op een tekst zonder pijltjes toetsen en alles met dat vergrootglas is gewoon niet praktisch en kost veel te veel tijd.
Anoniem: 80466
@kmf22 november 2010 10:58
Als het OS is ontworpen voor touch dan hoef je geen dunne vingers te hebben
Als het OS is ontworpen voor touch blijkt het in de praktijk vooral een viewer en beperkt geschikt om content mee aan te maken.

De iPad is dan ook bij uitstek een browsing, multimedia en eReader device.

Dat kan ook allemaal met Windows 7 maar in Windows 7 kun je ook MS Office gebruiken of een foto editor op pixel niveau. Dat soort bewerking zijn lang niet optimaal met een iPad die alleen maar vinger touch info verwerkt.
Ik lees echter nergens in het bericht dat het apparaat per defenitie met een stylus wordt bediend. Ik beaam jouw opmerking dan ook wel, maar ik vermoed dat je deze tab gewoon met je handen bediend. De stylus is als extra toegevoegd voor wat meer precieze taken/toepassingen.

Dat is echter mijn visie, dus ik wil niet aangeven dat dit per defenitie waar is.
Absoluut niet mee eens, wat ik wel vind is dat een tablet met je vinger goed bedienbaar moet zijn, maar een stylus als 'extra' (wat dacht je van schrijven op het scherm) lijkt me geen slecht idee...

Ben inderdaad bang dat je de stylus ook echt nodig hebt, maar is dat niet het geval vind ik het zelfs een +punt :) Kan je tenminste nog een beetje knap tekenen enzo!
Een van de features die ik juist vind missen op de iPad is de mogelijkheid (dus niet alleen maar, maar beide) om ook met een stylus te schrijven. Aantekeningen maken in PDF of sheets bijvoorbeeld zou zoveel gemakkelijker zijn met een pen. Hoeft ook niet meteen computer herkenbare tekst te zijn, maar gewoon wat krabbelen hier en daar zou ik ideaal vinden.
Voor vele toepassingen zoals mailen , surfen,ebook lezen,..., heb je idd geen stylus nodig. Maar ik kan me wel inbeelden dat er heel veel programma's zijn die gewoon beter met een stylus zijn te bedienen , of als aanvulling.
ik hoor je al zeggen , maar die programma's zijn niet geschikt voor een tablet, maar die zullen er altijd zijn .
Ik werk thuis tegenwoordig voor een ontwikkelproject met een Windows 7 systeem met een touch screen, en je merkt aan alles dat het OS en de applicaties er gewoon niet voor gemaakt zijn. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat dit op een tablet wel goed gaat, tenzij Windows alleen maar op de achtergrond gebruikt wordt als OS terwijl er een compleet nieuwe schil op ligt voor de UI.
Een touchscreen op een pc heb ik ook nog nooit begrepen..
Echter is een tablet wat anders dan een grote computer met groot scherm en touch op het scherm.. Want op een tablet kun je bijvoorbeeld ook schrijven, omdat hij meestal een toetsenbord mist.

Voor iedereen die zegt dat een styles niet nodig is, die hebben een verkeerd idee van een tablet. Die zien een viewer, ik zie een product om mee te werken. Dus handschriftherkenning, makkelijke editing mogelijkheden, etc.
Waarom heb je een verkeerd idee van een tablet als je zegt een stylus niet nodig te hebben?

Voor mij is een tablet + software pas goed ontworpen als je de stylus niet nodig hebt, maar het een extra is.

Met een keyboard (onscreen) tik ik en de meesten, sneller dan schrijven (als ik er nog iets leesbaars uit wil halen tenminste). Komt nog bij dat je de tekst later, als je het wil gebruiken, door een OCR moet halen en maar hopen dat deze er wat van kan maken.

Voordat men zegt dat ik geen ervaring heb met een stylus en tablets: ik werkte al 13-14 jaar geleden met tablets van Intermec incl. stylus. Het heeft mij en mijn collega's nooit kunnen bekoren.

Ik zie een stylus, indien die echt nodig is, als onvermogen van de hardware/software fabrikant om iets 100% native te ontwikkelen.
Voor mij is een tablet + software pas goed ontworpen als je de stylus niet nodig hebt, maar het een extra is.
En dat is voor een deel van de software onmogelijk aangezien je vingers nooit nauwkeurig kunnen werken. Vergelijk het maar met vingerverfen of tekenen met een pen.
Een touchscreen op een pc heb ik ook nog nooit begrepen..
In de c't stond laatst een leuke quote van Steve Jobs "touch werkt alleen horizontaal" wat warempel wel eens zou zou kunnen zijn.
En toch verkoopt Apple gewoon vertikale houders voor de iPad. Eten van twee walletjes, enzo...

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 november 2010 14:44]

Toch vind ik een tablet met Windows geen slecht idee. Je zou hier dus ook een CD/Blu ray op aan kunnen sluiten om een filmpje te kijken.

16 GB is niet super veel, maar voor een tablet moet dan na mijn idee wel genoeg zijn.
Voor het kijken van een filmpje heb je toch geen Windows nodig? :?
wil je serieus een film kijken op een tablet via een cd of blu-ray? waarom zou je dat willen?
Omdat je in de trein zit en lekker een aflevering van je favoriete serie wilt zien ipv een boek lezen ?
met een blueray-speler bungelend aan je tablet?
Anoniem: 80466
@kmf22 november 2010 14:51
Minder dan 1 GB vereist per aflevering (in 720p/30)
kan een seizoen wel op een (micro)SD
Wat ik doe met mijn iPad is tv-afleveringen op een sdkaart zetten, kopieren naar de juiste map op de iPad, en dan kijken. Dit kan via Jailbreak met iFile, en werkt zeer snel en fijn.

Een blurayspeler of ander optisch medium is niet handig voor in de trein of bus, dat kan alleen amar fout gaan. Solid state heeft hier naar mijn mening de voorkeur.
Hoeveel ruimte blijft er over van de 16 GB ssd? Anders gezegd: hoeveel ruimte heeft W7 Starter nodig?
ongeveer 6gb...
maar vergeet niet dat je hier ook sd-cards in kwijt kan.. (overigens vind ik dat een 16gb ssd met win7 altijd nog beter is dan 16gb intern opslagruimte met een telefoonbesturingssysteem en het niet makkelijk kunnen plaatsen van bestanden op die 14gb die er dan nog op vrij is...)
Ik zou denken dat een versie met W7 proffesional veel populairder zou zijn. Die kun je meteen inzetten in het netwerk van een organisatie.
Maar de starter is veel "lichter". Het is maar een atom waarop het werkt.
1GB ram en Windows 7 starter, ik begrijp niet waarom ze het doen.
Dit ding gaat zonder upgrade dus traaaag zijn...
Volgens een website van Microsoft is windows 7 starter niet eens geschikt voor een tablet: http://windows.microsoft.com/nl-NL/windows7/products/features/tablet-pc
Ik heb op mijn fit-pc 2 (ook een 1.6ghz Atom en 1GB ram) gewoon windows 7 home premium staan.
Ik heb alle opties die windows 7 er mooier uit laten zien (Aero enz..) uitgezet en dan is het goed te doen.

Je moet natuurlijk geen hypersnelheid verwachten maar zolang je het houdt bij 1 of 2 programma's tegelijk loopt het allemaal best ok.

Hoewel ik natuurlijk wel liever met 2GB zou werken als ik van tevoren de keuze zou hebben.

[Reactie gewijzigd door drijfhout op 22 november 2010 14:49]

Ik ben wel benieuwd naar het gewicht van deze tablet. Hij heeft een best groot scherm en een accu die makkelijk te vervangen is namelijk. Meer dan 800gr zal echt te veel zijn.
850 g, volgens de link.
Afmetingen: 278.5 x 180.5 x 14.5 mm
Ik vind mijn iPad al zwaar met 700 gram, 850 is wel erg aan de zware kant.

Overigrns ben ik benieuwd naar de batterijduur van het ding. Ik heb geen zin in vier uur aan en dan een afkapping omdat de batterij alweer op is. Komt dit ding enigsinds in de buurt van een iPad? De mijne is nu op 50%, met 3g aan, anderhalve tv-aflevering gekeken en zo'n beetje constant gebruik sinds 7:45

[Reactie gewijzigd door ExNomenDei op 22 november 2010 20:45]

Geen foto's van de achterkant? Ziet die er echt zo lelijk uit dan?

Heeft deze net zo'n maf flapje-met-windows-sticker als de slate van HP?
Anoniem: 354160
22 november 2010 11:16
+ ontwerp

- LG
- Geen mobiel besturingssysteem: Windows7
Anoniem: 356532
22 november 2010 11:26
NIemand die meer klaagt over de prijs? Te duur, Appletax?

Verder ben ik het met iedereen eens dat het makkelijk is om aantekeningen te maken met een stylus als je een rapportage van iemand anders doorneemt, bij boeken. Als een tablet een vervanger wordt van de papieren boeken, dan moet het ook mogelijk zijn om er zo mee om te gaan als je met een normaal boek zou doen. Zeker bij studieboeken of -materiaal.

Verder als deze op Windows 7 draait, dan is het verplicht om een virusscanner er op te installeren. Wat doet dat met de performance, batterijduur en pop-up notificaties en beschikbaar geheugen? Dit is een samenraapsel van onderdelen en software die niet geschikt is voor een tablet. Het geld wat ze hiermee verdienen zal zeker gebruikt worden om een beter product mee te maken, maar of je als klant hier blij van wordt? het enige voordeel van al deze tablets die nu op de markt komen is dat de iPad er steeds beter bij afsteekt (daarmee doel ik op prijs). Persoonlijke voor-of afkeur voor een merk of specs laat ik buiten beschouwing.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee