Belgische isp Scarlet schrapt datalimieten

De Belgische internetprovider Scarlet heeft besloten de datalimieten te schrappen. De provider zal voortaan een fup hanteren. Ook verhoogt de provider, in navolging van moederbedrijf Belgacom, de snelheid van enkele abonnementen.

Vanaf 1 oktober hanteert Scarlet bij geen enkel internetabonnement nog een datalimiet. De provider hanteerde al geen datalimiet meer bij zijn internet-only-abonnement, maar stapt nu ook bij zijn andere abonnementen over op een fup. De harde grens van 100GB per maand komt hiermee te vervallen.

Nog dit jaar verhoogt de isp bovendien, in navolging van Belgacom, de snelheid van zijn Scarlet One- en Scarlet Internet & Telefonie-abonnementen. De standaardsnelheid die Scarlet momenteel voor deze pakketten biedt, is 20Mbps down en 1,5Mbps up. Dit wordt 25/3,5Mbps. Voorwaarde hiervoor is wel dat de verbinding al via vdsl2 loopt. De snelheid van Scarlet Internet, het internet-only-abonnement van Scarlet, blijft overigens voor zover bekend ongewijzigd op 12/1Mbps.

Door Wilbert de Vries

03-09-2010 • 10:13

61

Submitter: imp-

Reacties (61)

61
61
38
1
0
12
Wijzig sortering
Een FUP is eigenlijk een zelf balancerend systeem, dat balanceert richting een minimum gemiddelde download. Ik weet niet of het goed is voor de gebruiker. Stel dat er gemiddeld 100 GB per maand gedownload wordt en door 5% van de mensen wordt er 200 GB gedownload, dan kan het bedrijf gaan klagen bij die 5%. Als ze dat goed doen, dan zullen deze gebruikers de volgende maand netjes 100GB downloaden. Nu geldt dat deze mensen ook bijdroegen aan het gemiddelde, dus de volgende maand zal het gemiddelde lager zijn: bijvoorbeeld 98 GB. Als ze dan steeds weer de top 5% van de mensen aanpakken dan zakt dit de volgende keer weer etc. totdat er een plateau ontstaat van een bepaald gemiddeld gebruik waar iedereen op zit. En als je nagaat wat iedereen gemiddeld download (opa's oma's mensen die alleen maar mailen en chatten) denk ik, dat de extreme gebruikers hier niet vrolijk van kunnen worden. Het ligt er natuurlijk wel aan hoe deze FUP is opgesteld...

[Reactie gewijzigd door Jouke74 op 22 juli 2024 14:55]

True, maar ik denk (zonder zekerheden, garanties etc) dat ze die FUP meer gebruiken om extreme downloaders om de oren te slaan als ze een probleem vormen voor het netwerk. Oftewel, zodra Scarlet haar eigen ingekochte limieten dreigt te overschrijden, gaan ze eens achter die 1TB/maand downloaders aan. Zo lang niemand er last van heeft, laten ze ze liever met rust, want het zijn goede klanten (die je misschien nog eens een 100/100 abbo kunt verkopen ook). Daarnaast, zoals al boven vermeld, in Nederland was de FUP een wassen neus, en vraag ik me af of er iemand echt een klacht gehoord heeft vanwege absurd grote downloads. (da's dus niet omdat er illegaal spul binnengetrokken werd)

*MJ12 nog eens aanslingert, 16GB deze maand (2 dagen) al :P *
Die fup hanteert dus gewoon de datalimieten van voorheen, alleen dan onder het mum van 'fair use'
Het idee van een FUP is toch juist dat je verbruik in verhouding staat met de overige gebruikers? Dus als die 100 GB per maand te weinig was, dan zal dat vanzelf toenemen...
In theorie. Er is voor zover ik weet geen onafhankelijke organisatie die dat soort dingen in de gaten houdt.
Anoniem: 323539 @YopY3 september 2010 12:46
inderdaad in theorie, als iedereen opeens 1000 GB per maand gaat verbruiken dan wordt het voor hen toch echt te duur..
Datavebruik heeft alle te maken met hoeveel men inkoopt. De prijzen voor 1000 gb vallen op zich best meer als je voldoende inkoopt.
Dataverbruik wordt niet ingekocht in GByte maar in Gbit/s. Je gaat heus niet naar AMS-IX en BNIX om eventjes 2TB aan te kopen. Kijk eens naar de prijslijsten:

Per jaar bij BNIX:
100 Mbit/s 3.600 EUR
1 Gigabit Ethernet 6.000 EUR
10 Gigabit Ethernet 18.000 EUR

Per maand bij AMS-IX:
Gigabit Ethernet € 500
10 Gigabit Ethernet € 1750

En als grote ISP heb je dan 'peering agreements' waardoor de kosten met andere ISP's gedrukt worden omdat je andere backbones en datacenters verbindt.
In theorie. Er is voor zover ik weet geen onafhankelijke organisatie die dat soort dingen in de gaten houdt.
richt er een op, zou ik zeggen.

Hier in nederland hoor je regelmatig dat de FUP omhoog gaat. (of liever, ze melden niet wat ie is, omdat er toch niemand overheen gaat)
Fup is niets, het betekend gewoon een limiet die de provider zelf bepaald.

Providers geven uit zogenaamde concurrentieoverwegingen namelijk nooit vrij wat het gemiddelde is. Jij als gebruiker krijg dat dus ook nooit te weten. Er kan dan leuk staan als je meer dan 3x het gemiddelde verbruikt overtreerd je de fup.

Tweakers zou ook in hun berichtgeving een kritischer moeten zijn ten opzichte van het misbruik van het woord geen limiet en daarbij toch gebruik van een fup.

Geen limiet is geen limiet, een fup hoe begrijpelijk ook is echter wel een limiet.
Vrij simpel, zij geven geen cijfers vrij wat dat gemiddelde is, ik kan daarop niet bepalen wat ik kan verbruiken. Als zij gaan zeuren over mijn verbruik zeur ik terug dat ik eerst die cijfers wil zien.
Hoezo? Waarschijnlijk is het 10x het gemiddelde of iets dergelijks.. En als dat hoger ligt dan het datalimiet van voorheen is er niks aan de hand.. :). Maar ik denk niet dat ze heel moeilijk zullen doen als je er overheen gaat. Net als Nederlandse providers
Ik heb met mijn (Nederlandse) provider 3 maanden lang mijn download op het maximum laten draaien (nee geen illegale downloads, maar iets anders, een DPC ding). En geen enkele keer heeft de provider geklaagd. Ik heb overigens een 35 Mb/s up/down glasvezel verbinding.
En verder blokkeert mijn provider ook geen poort 25. Echt ideaal :)

FUP FTW :P
Denk dat je provider daar niet zo moeilijk over doet omdat je voor die 35/35 verbinding voldoende betaald. Als je dezelfde grap met een 5/1 verbinding had gedaan zouden ze je waarschijnlijk wel een e-mailtje sturen met de vraag om ermee te stoppen.

Die Fair Use Policy kan trouwens per maand wijzigen; ten slotte is het gemiddeld gebruik niet elke maand hetzelfde. Overigens denk ik dat de gemiddelde Nederlander bij lange na die 100GB niet haalt, de meeste mensen mailen, kijken op nu.nl en hyves en downloaden 10 liedjes met limewire oid.
Denk dat je provider daar niet zo moeilijk over doet omdat je voor die 35/35 verbinding voldoende betaald. Als je dezelfde grap met een 5/1 verbinding had gedaan zouden ze je waarschijnlijk wel een e-mailtje sturen met de vraag om ermee te stoppen.
Waarom? Een 35/35 verbinding is echt niet 7 keer zo duur als een 5/1 verbinding. Terwijl je dus wel 7 maal zoveel data verkeer genereerd. Oftewel, de provider heeft bij een 5/1 verbinding een betere Euro/Gbit verhouding.
Ik denk niet dat de grote kost voor de provider ligt bij je verbruik.

De grootste kost is waarschijnlijk ongeveer hetzelfde per klant: administratie, helpdesk-calls, aansluiting, evt fee bij de eigenaar van het network....

Dus het komt erop neer dat elke klant min of meer hetzelfde kost (aandeel vaste kosten), maar niet evenveel opbrengt. Daarom waarschijnlijk dat die Euro/Gbit verhouding niet zo belangrijk is voor hun winst.....
Desnogwelteplus wordt je niet meteen een rekening gestuurd als je eroverheen gaat. Daarnaast heeft men in Nederland ook nog regelmatig een fair-use policy, en ik ben er (ondanks veelvuldig netgebruik) nog nooit tegenaan gelopen, mijn vrienden net zo min. Laten we er dus gewoon het beste van hopen, en onze zuiderburen het beste wensen met deze vrijheid.
Nou dat weet ik niet. Bij ons in NL gingen we ook van datalimiet -> FUP, maar volgens mij stelde die FUP geen drol voor. Bovendien wordt de procedure nu anders lijkt me. Eerst belandde je volgens mij standaard na een X aantal GB op smalband en nu kunnen ze dat niet zomaar doen. Immers, waar eerst een datalimiet gold van laten we zeggen 50GB, kunnen ze nu niet zomaar mensen gaan afsluiten of afknijpen als me 70GB in de maand verstoken. Dan zal er eerst gewaarschuwd moeten worden e.d.
Als Scarlet klant kan ik je zeggen dat de limiet van hun FUP alvast niet op 100GB ligt. In april heb ik 151,2GB verbruikt, voor augustus lag mijn vebruik op 186GB. Op geen enkel moment heb ik daarvoor een waarschuwing gekregen of werd mijn snelheid aangepast.

Dus de klanten gaan er sowieso op vooruit.
Echt veel last van die fup heb ik anders niet, heb hier al een jaar scarlet no-limit en ze hebben nog nooit geklaagt over de 500+GB die ik geregeld download.

Fair use is ook heel relatief, als ik de vaak youtube in HD heb opstaan, nog wat linux iso's, steam games, ... geraak ik gemakkelijk aan dergelijk verbruik. En ik zie niet in wat daar niet fair-use aan is. Zelfs torrents kunnen legaal zijn. Ook betwijfel ik dat ze actief mogen controlleren wat ik download (schending vd privacy).

Dus eigenlijk vraag ik me af hoe ze wel kunnen bepalen dat je erover gaat.

[Reactie gewijzigd door Miesalex op 22 juli 2024 14:55]

Fair use gaat niet over wat je download maar over hoeveel. Ze hoeven dus niet te controleren wat je download, zolang je maar niet excessief download.
Maar wat is fair?

Als ik voor het een of ander schoolproject, werk, vpn, ... (heel) veel download dan is dan neem ik aan dat dat fair is.
Als ik diezelfde hoeveelheid download puur om te downloaden niet.

En net dat kunnen ze niet controleren.
Ik heb er ook een internet-only abo sinds meer dan een jaar, kom geregeld aan de 500 GB per maand en heb nooit iets van Scarlet vernomen of gemerkt dat de verbinding trager was.

Ik ben nu wel benieuwd of de FUP strenger gaat toegepast worden, de klanten van de abo's die erbij komen zullen immers niet allemaal opeens 500 GB per maand gaan downloaden.


Overigens staat op www.scarlet.be bij het internet-only abo "met onbeperkt volume", maar bij de 2 andere abo's staat er "bijna onbeperkt ..."

Mi. is zelfs 1 TB niet bijna onbeperkt, het is niet eens 0,0000000001% van onbeperkt :)
Ga geen dingen beweren die je niet weet: ik had al een FUP bij scarlet, en die paar keer dat ik meer dan 200GB gebruikte heb ik geen problemen gehad.
Dat klopt slechts deels, ik heb het zelf op een Scarlet Unlimited abo eens getest door 680 a 730GB te downloaden, dit een paar maanden aan een stuk. Geen enkele waarschuwing of probleem gehad. Het was dan wel pure rommel dat ik gedownload had om het abo te testen, maar dat kan Scarlet niet weten, voor het zelfde geld zijn het allemaal films/muziek/games...

Dat vind ik persoonlijk toch genoeg om het als "geen limiet" te aanzien. Ik zie mezelf niet meteen zoveel GB legaal downloaden.
Ik hoop het dat het niet zal zijn zoals bij mijn telenet abbo: Je kan zelf niet meer zien wat je verbruik is en zij laten je wel weten wanneer je teveel doet.
Het zou ergens rond de 200GB moeten zitten, maar afgelopen maand heb ik dat zeker niet bereikt en toch kreeg ik een waarschuwing.

Al bij al ligt het toch hoger dan de datalimiet dus het valt nog een beetje mee :)
Bij Telenet hangt het vooral af wanneer je verbruikt. Als je veel gaat downloaden tijdens de piekperiodes (overdag dus) word je al snel als grootverbruiker beschouwd. Als je in de andere periodes verbruikt, en dan vooral in de groene periode, dus 's nachts vanaf een uur of één, kan je eigenlijk best veel opstoken.

Bij Belgacom meen ik dat er nog altijd een limiet is maar dat je onbeperkt en gratis volumeblokken kan bijbestellen.

Hoe het bij Scarlet werkt, weet ik helemaal niet. Is er een Scarlet gebruiker in de zaal?

[Reactie gewijzigd door Superbra op 22 juli 2024 14:55]

Ik ben zelf klant bij Scarlet (AIO pakket: telefoon, internet & dig tv), maar tot nog toe zaten we daar dus met de 100 GB limiet.
Ben zelf geen grote downloader meer, maar dit nieuws doet me toch deugd! Na 10 jaar voorvechter te zijn geweest hiervan en tientallen petities te tekenen en enkele brieven te sturen blijkt dit toch eindelijk zijn vruchten af te werpen.

Ben altijd al op zoek geweest naar de "beste deal" en zat tot voor kort bij Dommel... ideale timing dus!

Nu maar hopen dat de prijzen binnenkort niet omhoog gaan natuurlijk...
Zit ongeveer een jaar op Scarlet internet-only met fup en download zowel overdag als tijdens de nacht. Dat maakt bij hen geen verschil.

Qua data doen ze ook niet moeilijk als je 'normaal' bezig bent. Ik zit rond een gemiddelde van 250GB/maand met piekmaanden tot het dubbele, nog nooit problemen gehad.
je kan een wijzer zien die aangeeft hoever je naar je gemiddelde toegaat. Zolang je daarmee mooi in het gele / oranje gaat en niet tegen het rood aan gaat leunen is er totaal geen probleem.

Als je vb 3 dagen achtereen extreem download, en de rest van de maand amper, dan ga je alsnog een waarschuwing krijgen, maar gaat er niets gedaan worden. Op zich moet je die waarschuwingen dus ook niet zo heel serieus nemen.

Ontopic; volgens mij gaan veel providers door het afschaffen van de datalimiet hun inkomsten zien dalen. Waar ik vroeger een Telenet Comfortnet had (10 gig download) aan 42€ en daarmee toekwam, hebben ze dat ineens opgewaardeerd naar ComfortnetXL (betaalde ik zelfs minder voor) voor 40€ per maand (en daar zit dan digitale TV nog eens bij voor die prijs), en nu met het opnieuw verhogen van de datalimieten ben ik zelfs overgeschakeld naar Shake+ 35 (nog steeds mijn 15 gig en 10 megabit snelheid + digitale TV) voor maar 35€ per maand meer (dus 18% minder betalen voor hetzelfde product, en dat op 1.5 jaar tijd)
Als veel mensen deze evolutie volgen zal Telenet zijn tarieven globaal gezien binnenkort wel verhogen vermoed ik...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 152769 op 22 juli 2024 14:55]

http://en.wikipedia.org/wiki/Moore's_law
Network capacity. According to Gerry/Gerald Butters, the former head of Lucent's Optical Networking Group at Bell Labs, there is another version, called Butter's Law of Photonics, a formulation which deliberately parallels Moore's law. Butter's law says that the amount of data coming out of an optical fiber is doubling every nine months. Thus, the cost of transmitting a bit over an optical network decreases by half every nine months.
Met andere woorden, het netwerkverkeer kost Telenet nu nog maar 25% van wat het 1,5 jaar geleden kostte.
Wow dit is goed nieuws voor onze zuiderburen. Jammer dat het zo lang heeft moeten duren dan.
Lang duren? Scarlet heeft dacht ik al 2 jaar hun internet only met een FUP enkel in combo met telefoon of tv was nog 100GB limiet.

Scarlet is een dochterbedrijf van Belgacom geworden, Belgacom heeft sinds kort ook de optie gegeven voor het schrappen van de limieten (voor een extra prijs)

Ook die andere grote, Telenet, heeft abbo's met een FUP


Met die 3 spelers heb je denk ik 95% van de vlaamse internet markt in hadden... de overige 5% zitten al bij kleinere spelers die sowieso al ruime of geen limieten aanbieden (Edpnet, Dommel, Base)

Nu die prijs nog naar het niveau van Nederland ;)
datalimieten vormen al jaren geen probleem meer voor diegene die een beetje zoekt, alleen de prijs blijft nog achter in vergelijking met de buurlanden.
Dat is echt waar, er is in belgie echt nood aan een betere regelgeving om de bedrijven in de lijn te houden en te dwingen mee te evolueren met de rest van europa.
Ik vind FUPs zo'n vage dingen. Als de gemiddelde gebruiker 8GB per maand download en ze gebruiken een FUP van 10x keer meer dan de gemiddelde gebruiker, dan daalt de limiet van 100GB naar 80GB.

Ik heb niets tegen FUP, maar ik zou toch graag een 'ondergrens' zien naast de FUP. Iets in de trant van: 'we hebben een FUP met een garantie van minimum 100GB'.
of zoiets als je hebt 100 GB minimum en na die 100 GB kan je nog 5 à 10 GB downloaden vooraleer ze je contacteren, 'bestraffen',... Dus indirect vertellen ze je zogezegd dat je max. limiet 105 à 110 GB is.
Het is ook gewoon onzin. Je biedt 24/7 de afgesproken bandbreedte of je biedt het niet. Als een kleine groep extreem veel download en anderen hebben daar last van dan mankeert er iets aan het netwerk of de totale capaciteit is te klein, wat inhoudt dat er geen nieuwe klanten bij mogen komen totdat het probleem verholpen is.
Eigenlijk is het hetzelfde met dat geklets over de theoretische en werkelijk haalbare bandbreedte op een ADSL-lijn. Wat heeft de klant te maken met de afstand tot de centrale? Er wordt een abonnement afgesloten voor een bepaalde bandbreedte die technisch altijd haalbaar is tenzij de lijn niet in orde is. Dan zorgen ze daar toch gewoon voor?
Anoniem: 263876 3 september 2010 11:04
Ik citeer:

De standaardsnelheid die Scarlet momenteel voor deze pakketten biedt, is 20Mbps down en 1,5Mbps up

Ik ben al jaren bij scarlet om de eenvoudige reden dat datalimieten daar de hoogste waren. Snelheid leveren ze niet zoals ze beloven (toch niet in alle gebieden). Ik heb nu een down van 4Mbps en up van 500Kbps. Ik ben ongeveer een 1,5 jaar geleden overgestapt van ADSL(3,3Mbps) naar ADSL2(20Mbps) en heb nooit echt een grote verandering gemerkt.

Onlangs heeft telenet zijn limieten verhoogd en ik heb besloten om over te stappen naar een shake van telenet.
Tja, als je op ADSL1 maar 3,3 mbit haalt zit je toch waarschijnlijk op 4+ km van de wijkcentrale af. Op die afstand is het verschil tussen ADSL2(+) en ADSL 1 miniem.

Daarnaast belooft Scarlet helemaal geen snelheden. Overal staat op hun site volgens mij de snelheden TOT een bepaalde waarde aangegeven.
Dus of dichter bij de wijkcentrale gaan wonen of inderdaad overstappen op een kabelboer...
Vroeger had ik ook die snelheid. Ongeveer een half jaar gelezen hebben ze glasvezel getrokken in de straten waardoor ik nu enkel vertraging heb van bij mij thuis tot de kast in de straat ( +/- 1 km). Dit maakt dus dat mijn internet ongeveer 6x zo snel ging. Echt een opluchting. En vermits het nu nog gaat verhogen kan ik dit alleen maar toejuichen.

Alleen vraag ik met wel af hoe dit FUP precies werkt?
Scarlet had vroeger al een FUP. Toen nam Belgacom de boel over en toen werd het voor nieuwe klanten een limiet van 100Gb, dan kwam er een formule met FUP maar die kon je niet nemen in combinatie met digitale tv. En nu blijkbaar wordt alles terug een FUP.

Kunnen jullie nog volgen ?
Heel juist! Maar ik vermoed dat ze nu niet anders meer kunnen. Dommel is begonnen met FUP en als prijzenbreker moet Scarlet op den duur (net zoals andere providers) wel volgen. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat Telenet en Belgacom zo snel gingen volgen, maar dat kan je maar toejuichen natuurlijk.
Wat ben ik blij dat ik begin dit jaar ScarletOne klant ben geworden. Vergelijkbaar aanbod bij de concurrentie kost een stuk meer!

ScarletOne: € 50
Internet + telefoon + Belgacom TV
Belgacom Pack: 61,80 + 10 = € 71,80
Pack Vaste lijn + Internet favorite + Belgacom TV + optie ongelimiteerd downloaden
Telenet Shake: € 75 + 13,30 = € 88,30
Shake+ 75 + kabelkost

Scarlet is dus wel een prijsbreker in België. Hoe zit het met de prijs in Nederland voor dergelijke pakketten? In België bestaan deze uit volgende onderdelen
- Internet 20-30 Mbit down, tot 3,5 Mbit up
- Telefoon: gratis bellen naar vaste lijnen in daluren
- Digitale TV
https://www.ziggo.nl/#producten/alles-in-1/

51.50 € p/m voor de plus versie van 22 down / 4 up

http://www.upc.nl/totaalp...tcmp=promo1_xl-alles-in-1

vergelijkbaar ...

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 22 juli 2024 14:55]

Jej :)
Als klant van scarlet ben ik vrij blij dit te horen, niet dat ik ooit mijn 100Gb opgebruikte maar die verhoogde snelheid vind ik wel heel leuk.
Nogal logisch. Scarlet is in feite gewoon Belgacom...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.