Lycos wisselt voor 36 miljoen dollar van eigenaar

Het Indiase Ybrant heeft Lycos van het Zuid-Koreaanse Daum Communications overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 36 miljoen dollar. Ybrant krijgt met de overname ook diverse dochterondernemingen van Lycos in handen.

Lycos is meer dan de gelijknamige zoekmachine: het bedrijf is ook eigenaar van de webhostingbedrijven Tripod en Angelfire, het online-gameplatform Gamesville en de zoekmachine HotBot. Het bedrijf, dat werd opgericht in 1994, trekt naar eigen zeggen zo'n 60 miljoen unieke bezoekers per maand op zijn websites. Een vijfde tot een kwart daarvan daarvan komt uit de Verenigde Staten. Daarmee zou Lycos tot de top 25 van best bezochte websites ter wereld horen, meldt India Infoline. Na een reorganisatie in 2009 werd Lycos weer winstgevend.

Ybrant is een Indiaas marketingbedrijf dat multinationals als Cisco, Nokia, Sony en Philips in zijn portfolio heeft. Het bedrijf werkt ook samen met zoekmachines Yahoo en MSN. De twee partijen lijken vooral te willen samenwerken vanwege de commerciële mogelijkheden. Suresh Reddy, voorzitter en ceo van Ybrant, zegt dat het doel is om 'de voordelen van het wereldwijde netwerk van Ybrant te combineren met Lycos' platform voor adverteerders'.

Lycos heeft een bewogen geschiedenis. In 1999 was het de meest bezochte portaalsite op het internet met 31,9 miljoen unieke bezoekers per maand. In 2000, vlak voor het einde van de dotcomhype, werd Lycos overgenomen door het Spaanse Terra Networks, voor een bedrag van 12,5 miljard dollar. Daum, een populair webportal uit Zuid-Korea en de huidige verkoper, kocht de zoekmachine in 2004 voor een bedrag van 95,4 miljoen dollar.

Door Jeroen Rosier

Stagiair

17-08-2010 • 14:47

43 Linkedin

Reacties (43)

43
43
17
3
0
2
Wijzig sortering
Anoniem: 126717
17 augustus 2010 15:10
Het bedrijf, dat werd opgericht in 1994, trekt naar eigen zeggen zo'n 60 miljoen unieke bezoekers per maand op zijn websites. Een vijfde tot een kwart daarvan daarvan komt uit de Verenigde Staten. Daarmee zou Lycos tot de top 25 van best bezochte websites ter wereld horen, meldt India Infoline.
Ik lees toch echt andere dingen: lycos.com is a website that ranks 1,444 in Alexa.
Monthly Users*
7,189,395⇑
236,364 per day*

Monthly Pageviews*
16,607,500⇑
546,000 per day*

{Bron}

Vroeger kwam ik inderdaad dagelijks op die site(s), nu wist ik niet eens meer dat het nog bestond!
je checked maar 1 url...
Zoals al staat in het stukje dat je gequote hebt:
Het bedrijf, dat werd opgericht in 1994, trekt naar eigen zeggen zo'n 60 miljoen unieke bezoekers per maand op zijn websites.
Meervoud, dus niet alleen lycos.com.
Zoals psygarden ook al aangeeft, maar heb het wat duidelijker proberen te maken.

[Reactie gewijzigd door crizyz op 17 augustus 2010 15:31]

Als het winstgevend is, waarom wordt het dan met een verlies van bijna 60 miljoen verkocht?
Gaat hard:
-> 12,5 miljard (2000) ->Terra Networks->105 miljoen (2004)->Daum Communications->36 miljoen (2010) ->Ybrant
Vast wel iemand die een mooie berekening kan maken wanneer die toko nog 1 dollar waard is ;)

[Reactie gewijzigd door hellbringer op 18 augustus 2010 07:18]

Omdat het momenteel gewoon veel minder waard is dan dat het toen was.
Lycos is gewoon niet meer wat het ooit was, is van zijn plaats verstoten door andere portaalsites.

Ze zijn enorm afgeslankt en daardoor weer winstgevend, dat ze daarom nog netzoveel waard zijn als jaren geleden is daar relevant aan.
Jij kijkt naar de aankoopwaarde van 105 miljoen in 2004 minus de verkoopwaarde van 36 miljoen = 60 miljoen?

Waarschijnlijk is de beurswaarde van het aandeel "flink"gedaald en daardoor heeft Ybrant het kunnen overnemen tegen een lagere waarde dan in 2004.
Verschil 95.4 en 36 miljoen.. In jouw geval een verschil van bijna 70 en niet 60 milj.
Dat het winstgevend is, wil nog niet zeggen dat ze nu net zo groot zijn als in 2004. Waarschijnlijk is het door de jaren flink afgeslankt, wat de verkoopprijs ook drukt.

Verder kan het zijn dat Daum Lycos interessant vond vanwege bepaalde technieken. In geld uitgedrukt is het een verlies, maar uiteindelijk kan het best zijn geld "waard" geweest zijn.
Dankzij Google is het marktaandeel rap verminderd.

Vroeger gebruikte ik div. zoek engines, maar om eerlijk te zijn is nu eigenlijk Google alles wat ik voor het zoeken gebruik.

[Reactie gewijzigd door bonus op 17 augustus 2010 16:26]

En zo is een internetbedrijf nog maar 0,29% waard van wat er 10 jaar terug voor betaald is... Is gewoon niet voor te stellen wat voor bedragen hier in lucht opgegaan zijn!
De overname van Lycos door Terra Networks vond destijds plaats door middel van een aandelenswap (Wikipedia). De aandelenkoers van Terra was zelf ook enorm opgeblazen door na de IPO in 1999 in drie maanden tijd van 12 naar bijna 160 euro te stijgen. In 2004 kwam de koers op een dieptepunt van € 2,75. Beide bedrijven hebben gebakken lucht uitgeruild en de nieuwe aandeelhouders zijn het schip in gegaan.
zuur, want volgens mij zin wikipedia aandelen echt niet minder waard geworden...
wikipedia is de bron van de informatie, niet de aandelen die geruild zijn.
Helemaal niet in lucht opgegaan, geld zit gewoon op andere plekken...
Die 12 miljard die ze in 10 jaar minder waard zijn geworden stelt weer niks bij als je ziet dat Google in diezelfde tijd van 0 naar ~150miljard is gegaan...
Dus jij beweert dat Terra Networks automatisch Google aandelen heeft gekregen toen Lycos minder waard werd? Tuurlijk, de totale markt is gekrompen en gegroeid sindsdien, maar er is zeker heel veel geld verdampt; dat is juist de kern van het het einde van de dotcomhype.
Zijn punt is, dat geld niet echt verdwijnt. Er is vast wel iemand beter van geworden.
Degenen die Lycos aan Terra verkocht hebben bijvoorbeeld.
It's a zero-sum game.
De huidige monetaire markt is zeker geen "zero-sum game". Doordat de waarde van bvb aandelen veranderd zonder dat er iemand die waardevermindering terug krijgt of de waardeverhoging moet betalen kan er daadwerkelijk geld bij komen of vernietigd worden.

Zie hier dan ook de basis voor de huidige financiële crisis.

(overigens heb je natuurlijk wel gelijk over dat de veropers van lycos voor 12.5 mld er beter aan geworden zijn maar dat geld moest natuurlijk wel ergens vandaan komen)
Geld is nog altijd een kringloop en ja er is waarde vermindering! Maar dat is zeker niet de basis van de crisis!

De basis van elke crisis is simpel: mensen worden egoïstisch potten het op, worden te inhalig en wat gebeurd er als geld dan op 1 plek in de kringloop blijft steken juist dan stopt de kringloop of neemt deze af! Uiteindelijk worden mensen weer socialer als er een crisis is en na verloop van tijd, vloeit er geld terug van het opgepotte door o.a. vertrouwen! En beginnen we weer van voor af aan! De ene keer erger als de andere keer en soms ook sneller of trager! :Y)

Leuke is zoals een filosoof ooit zei de mens leert van zijn geschiedenis, dat hij niets leert van zijn geschiedenis!
Geld is helemaal geen kringloop, maar een spiraal.

De totale hoeveelheid geld/waarde kan ongelimiteerd groeien en krimpen, uitsluitend gebaseerd op de hoeveelheid vertrouwen die mensen erin hebben.

Check bv youtube: "Money as Debt"

Als er fysiek 1000 euro gestort wordt op een bankrekening, mag die bank 10000 euro uitlenen(bv een hypotheek), de bank vangt bv 5% rente over die 10000, en betaalt slechts 3% uit over die 1000.
Inmiddels is er 9000 euro "gecreerd" uit absoluut niets, maar de bank ontvangt er wel "echte" rente over.
Achtelijk simpel, en ergens heel eng. Maar het is de basis van het huidige monetaire systeem.

Wel eens afgevraagt waarom ieder bedrijf, iedere overheid, iedere instelling en vrijwel ieder prive-persoon allemaal tegelijk "rood" staat, en netto rente betaalt?
En over 10 jaar, als Google misschien wel op 20mln staat, ziet het verhaal er weer heel anders uit...
Destijds is er 12 miljard in aandelen betaald, waarschijnlijk zijn die aandelen nu ongeveer evenveel waard.
Het is heel makkelijk een bedrijf te kopen met aandelen van een bedrijf wat uit gebakken lucht bestaat.
Lycos is in NL helaas helemaal gestorven, ik had vroeger een lycos email adres, deze is gewoon verdwenen en dat is ook niet helemaal netjes gegaan. Kon niet meer bij m'n mailbox komen of oude mail terug krijgen.

Maar goed, als lycos dus blijkbaar nog zoveel waard is.. zal dat wel komen door de andere services.
Toch valt die 12 miljard wel mee voor de best bezochte zoekmachine ter wereld (in die tijd). Als we gaan vergelijken: Google is op dit moment $ 155 miljard waard.

Een 24X7 updated lijst met marktwaarde van de 500 grootste bedrijven kan je vinden op http://247wallst.com/page/real-time-500/
Internetgebruik toen, vs internet gebruik nu.

Daarnaast heeft Google zoveel andere services er bij waar ze ook reclame op kunnen plempen (Android, Google Maps, Docs, Youtube e.d)
Hence: "In die tijd" ;)
Nouja, 500 grootste bedrijven klopt niet helemaal..... ;)
Op de betreffende site staat letterlijk het volgende:

The new 24/7 Wall St. Real-Time 500 updates market capitalization for the five hundred largest companies in America
Dit is het mooiste voorbeeld van een zeepbel ooit, van 12,5 miljard naar 36 miljoen. Och die mooie ouwe tijd, je startte een bedrijf dat iets met internet te maken had, verkocht het voor een vermogen, je ging daarvan pensioneren of nog een paar van die zeepbelbedrijfjes starten en daarna vanaf de zijlijn toezien hoe je bedrijf voor 2000x de eigenlijke waarde is verkocht en de boel failliet ging..
Van 12,5 Miljard naar 95,4 miljoen, zal het bedrijf die 12,5 miljard eruit gehaald hebben in 4 jaar of zal er dik maar dan ook dik verlies op zijn gemaakt?

Want als je er in 4 jaar tijd 12,5 miljard voor kan vangen dan zal het natuurlijk stom zijn om dat ooit te verkopen natuurlijk.
Nee, dat bedrijf heeft er geen 12, 5 miljard uitgehaald maar er 12,4 miljard op afgeschreven. Het uiteenspatten van de dot com bubble noemen we dat ;)
van dotcomhype gesproken... van 12,5miljard naar 36miljoen. Iemand heeft indertijd gouden zaken gedaan ;)
Anoniem: 310408
@skralan17 augustus 2010 16:39
van dotcomhype gesproken... van 12,5miljard naar 36miljoen. Iemand heeft indertijd gouden zaken gedaan ;)
Nee, zoals je hiet hebt kunnen lezen was het bedrag van 12,5 miljard min of meer fictief. Iets als 3 miljard sou een betere aanduiding zijn.

Neemt niet weg dat het bedrijf natuurlijk enorm in waarde is gedaald. Persoonlijk zou ik er niet in willen investeren.Ik blijf lekker op Apple, MS and Google.
Voor de mensen die Lycos hebben verkocht aan Terra was die 12.5 miljard zeker niet fictief. Voor de mensen van Terra die er 12.5 miljard voor betaald hebben ook niet fictief.
Lycos is in Nederland in ieder geval goed geflopt... Er was altijd een goed bezochte chat.. maar sinds die weg is is het niks meer.

[Reactie gewijzigd door FreakyFries op 17 augustus 2010 14:50]

doet me weer denken aan al die crappy sites die op Tripod gehost werden en waar je de plaatjes nooit van kon linken |:(
Ongelofelijk hoe snel je kan vallen als internet bedrijf. 36 miljoen dollar nog maar, voor wat 10 jaar geleden het equivalent was van Google nu.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 17 augustus 2010 14:57]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee