Microsoft brengt bèta van nieuwe versie Security Essentials uit

Microsoft heeft een bètaversie uitgebracht van de nieuwe versie van Security Essentials. De nieuwste testversie van het gratis beveiligingspakket moet onder meer betere beveiliging bieden en minder systeemresources opeisen.

Microsoft claimt dat de malwaredetectie en snelheid van het pakket verbeterd zijn. Daarnaast biedt de bèta nieuwe functionaliteit. Zo wordt tijdens de installatie gecontroleerd of Windows Firewall ingeschakeld staat en werkt het pakket nu samen met Internet Explorer, wat moet zorgen voor betere bescherming tegen bedreigingen die via websites binnenkomen. Ook kan Security Essentials zich nu beter weren tegen netwerk-exploits, al werkt deze feature alleen in combinatie met Vista en Windows 7.

Security Essentials werd in september 2009 geïntroduceerd en is de opvolger van Windows Live OneCare. Dit betaalde pakket wist weinig marktaandeel te veroveren, en in 2008 gaf Microsoft al aan met een nieuw, gratis, programma te komen. Uit testen van onder andere AV-Test.org blijkt dat Security Essentials beter presteert dan Live OneCare.

De bèta is zowel in 32- als 64bits-versie beschikbaar en kan via de download manager op Microsoft Connect binnengehaald worden.

Microsoft Security Essentials

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

21-07-2010 • 16:47

65

Reacties (65)

65
64
54
5
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 321947 22 juli 2010 20:15
Dat MSE zo licht is wordt zo waargenomen terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. MSE wordt als heel licht ervaren omdat het programma er zo simpel uitziet (wat het in realiteit niet is). mssesec.exe (ofziets: Microsoft Security Client) de interface/tray process gebruikt zijn 5 MB bij mij en MsMpEng.exe (de echte scanner: Microsoft Antimalware) gebruikt 70MB ram (totaal 75MB, veel meer als bijvoorbeeld McAfee zelfs!). Zelf gebruik ik NOD32 (50 MB).

Ook blijkt uit alle testen dat MSE zeker niet zo licht is als mensen zich voorstellen. Bijvoorbeeld AVG is veel lichter, mensen denken bij AVG echter nog aan versie 8 die inderdaad heel zwaar is. Maar download de laatste maar eens die is aanzienlijk lichter in RAM CPU en alles.

Voor meer (hele recente testen) van de echte invloed van antivirusprogrammas op je pc. De praktische vertraging wordt op verschillende manieren getest. MSE presteert slecht op pc impact. http://www.raymond.cc/antivirus/

Dit neem echter niet weg dat MSE een heel goed programma is. Werkt simpel, hele goede test resultaten (zie AV-Comparatives). Maar dat het licht is is puur een fabeltje, ook gaat het scannen. heel langzaam.
Jammer dat het nog steeds geen Windows 2008 ondersteunt, is daar een ongeschreven regel voor ofzo dat er geen gratis antivirus voor een server os wordt uitgebracht?
Hij installeert probleemloos op Windows Server 2008R2.
Dat zou op zich technisch ook moeten kunnen, gezien R2 dezelfde kernel heeft als Windows 7 x64. Op zich leuk voor de thuisgebruikers van 2008 R2 :)
Dat komt omdat MSSE expliciet voor 'consumers' is bedoeld, en die draaien geen Server-edities. Dat zal denk ik ook niet gaan veranderen.

Daarnaast wil je als bedrijf op een server je software remote kunnen beheren (denk aan een pakket als McAfee ePolicy Orchestrator bijvoorbeeld), en dat heeft MSSE niet.
huh? Er is ook een MSSE voor bedrijven (voor zover ik me kan herinneren), maar dan istie niet gratis (en zullen er dus waarschijnlijk ook extra servertools bij zitten)..

Edit: ik zie dat er een aparte variant is voor bedrijven: http://technet.microsoft.com/nl-nl/bb738009.aspx

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 24 juli 2024 05:25]

Dat is ForeFront, geen MSSE. Forefront bestaat al sinds 1997 (in zijn oorspronkelijke vorm), terwijl MSSE pas in 2009 is geïntroduceerd.
Dat klopt het product heet Forefront Endpoint Protection 2010. FEP2010 Deze is RTM in December.

De scan engine is hetzelfde als SE alleen aangepast zodat je remote policies kunt wijzigen. DIt kan op 3 manieren. Via SCCM2007 (voorkeur) Voor servers via SCOM (FEP-S) en later dit jaar via ADMX.
Aangezien dit een antivirus voor consumenten is, lijkt het mij logisch dat deze niet uitgebracht wordt voor een server OS. Overigens heeft Microsoft daarvoor ForeFront.
Ik zie overigens geen plek om hem te downloaden via de link naar connect?
De link in het artikel werkt niet lekker - je moet een geregistreerd lid zijn van Microsoft Connect, anders verwijst hij je verkeerd door...

Je kan deze uitnodigings-link gebruiken en je vervolgens 1x gratis aanmelden.

Als je het proces hebt doorlopen, krijg je de download in vol ornaat ze zien :)

Overigens heb je de File Transfer Manager nodig om het installatie-bestand op je harddisk te kunnen zetten... tja, het blijft een bèta ;)

[Reactie gewijzigd door b2vjfvj75gjx7 op 24 juli 2024 05:25]

Nee hoor:D Als je niet op de losse download-knop klikt, maar in de kolom "een bestand downloaden" op "downloaden", download hij direct de juiste .exe naar je computer!
Bedankt voor deze tips!! _/-\o_
Ik draai al sinds september 2009 MSE op mijn 64bits-machines en tot op heden ben ik er zeer over te spreken.
In verhouding tot andere (gratis) virus- en malwarescanners, gebruikt MSE weinig resources en zo kunnen ook wat oudere machines beveiligd het internet op :)

Ik hoop dat ik over de nieuwe versie net zo te spreken ben als over de huidige; Alleen voel ik er zelf niet zoveel voor om een beta-virusscanner te gebruiken :P
Dit kan ik beamen, heb het zelf nu inmiddels geïnstalleerd op alle computers die ik gebruik. Draait lekker licht, en geeft goede resultaten. Ik bent evreden.
Inderdaad lekker licht (Ik had eerst norman anti-virus, niet norton) en dit scheelt zoveel met het kopiëren van kleine bestanden (real-time scanner werkt veel vlotter). Draait prima op zowel een p4 van mijn oma (xp professional), mijn laptop (7 professional) en op computers waar ik voor iemand windows installeer (yay Vista).

Alleen een bug op mijn HTPC (ook windows xp), want elke keer als ik iets met firefox download loopt het programma vast (MsMpEng.exe), waardoor firefox en daarbij half windows blijft hangen (bepaalde gedeeltes waar firefox eerst was reageert niet meer, start menu bevroren), maar alles gaat weer soepel verder als ik dan dit process kill.

Waarschijnlijk werkt het niet zo goed op low-power systemen (atom 330, 2 cores met HT) waardoor het een halve core totaal vasttrekt. Ik heb inmiddels maar een batch bestandje geschreven wat dit process killt, en volgens mij is het ook niet echt zo'n probleem aangezien er verder op internet weinig forumberichten ofzo over zijn.

Aanradertje, en ik ga ook zeker die beta installeren om te kijken of deze bug gefixed is.
Ik heb het geïnstalleerd op de laptop van mijn vriendin, een Asus EeePc 1201n met Atom330 dualcore en het draait soepel en neemt weinig resources in beslag.
Een aanrader voor wat betreft gratis Antivirussoftware, al blijf ik erbij dat Avira Antivir de ongekroonde koning is van de gratis antivirus programma's. :)
Anoniem: 170251 @Matis21 juli 2010 17:36
Volkomen mee eens. Ik merk haast niks ervan, hij voert netjes alle scans goed uit. Bedreigingen worden ook direct gekilled.

En het belangrijkste is inderdaad voor mij de resources. Ik heb tijden zonder virusscanner gezeten omdat ik liever 1 keer in de zoveel tijd een virus kreeg dan dat m`n performance achteruit ging. :P
Same here. Sinds MSE gebruik ik weer een virusscanner. Het is tevens de minst irritante scanner.

Gooit bestanden niet automatisch weg
Blokkeerd bestanden niet

dit zijn voor mij de 2 belangrijkste punten na performance. Een hoop andere scanners doen bovenstaande wel.
nou vooruit ik ook maar dan.

Voorheen was ik erg te spreken over AVG en Avira.
Sinds een jaar (geloof ik) gebruik ik de security essentials van Microsoft, en naar volle tevredenheid. Inderdaad, het pakket gebruikt weinig resources, enkel bij het downloaden van usenet content wil mijn schijf er wel eens last van hebben. Heeft volgens mij te maken met het scannen van archives.

Ik ben tot nu toe een paar keer gewaarschuwd voor trojans en virussen.
Zo nu en dan voer ik nog wel eens een gratis webbased scan uit (trendmicro) , en die vind geen eigenaardigheden , afgezien van wat vreemde koekjes.

Tot nu toe, voor mij in elk geval, waterdicht :)
Maargoed, virussoftware loopt doorgaans achter de feiten aan dus mis gaan kan het uiteraard nog steeds.

[Reactie gewijzigd door ctrl-tab op 24 juli 2024 05:25]

Anoniem: 364852 @Matis21 juli 2010 20:43
Same hier. Ik draai het al sinds de eerste dag dat het uit was. Hij vond meteen iets wat Avast niet gezien had. Het is supersnel en licht. Ben er zeer tevreden over! Gelukkig nooit meer de trage logge software van anderen nodig hiervoor!
Goed. Ik merkte over het algemeen amper dat hij er op stond, enkel bij sommige downloads in Chrome deed hij de browser even vasthangen wanneer hij dat bestand was aan het scannen.
Dat gebeurt ook bij FF, safari en IE.

Ik merk dat het "hangen" alleen voorkomt bij Firefox en Chrome.

En die 2 tellen stelt niets voor als je jezelf bedenkt dat het om een stukje veiligheid gaat.
En die 2 tellen stelt niets voor als je jezelf bedenkt dat het om een stukje veiligheid gaat.
Wat is dit voor kolder? We zijn tweakers, we willen het snel én veilig! En dat kan ook best, ik wacht op een goed en breed benchmarkt onderzoek van virusscanners/security apps!
Die tests zijn er al hoor, check bijvoorbeeld dit rapport van mei dit jaar, waarin MSSE er als één van de besten uit komt, naast o.a. Kaspersky, NOD32 etc en vóór AVG, Avast, Symantec, McAfee etc.
Sorry maar die 'hickups' merk ik ook duidelijk bij AVG en Kaspersky met IE en firefox.. hell je merkt het zelfs met opslaan van bestanden vanuit welk programma dan ook..

Tja, dan komt er natuurlijk ook bij op wat voor hardware je draait, heb je een huidige highend pc dan zul je sowieso er weinig van merken, maar zeker op oudere hardware zijn virusscanners en softwarematige firewalls gewoon een ramp...
...om me maar aan te sluiten bij de rest hierboven; Ik draai MS SE op low-end netbooks met 1GB werkgeheugen en Win7, en daar merk je niets van de extra belasting.

Soms zet ik er nog een zeer lichtgewichte firewall als Online Armor naast [wel even aanvinken dat hij alleen internetverkeer filtert en niet al je lokale bestanden, anders is het dubbelop].

Die twee pakketten samen met wat normaal downloadgebruik maken je pc zo goed als 'onkwetsbaar' voor 90% van de voor de hand liggende rotzooi.

Vaak staat overigens bij verse installaties van Win7 Microsoft Defender aan; een soort voorloper / prequel van MS SE, en het is wel handig als je die uitzet; ze zitten elkaar welliswaar niet in de weg, maar één programma die de boel in de gaten houdt, is wel genoeg :)

[Reactie gewijzigd door b2vjfvj75gjx7 op 24 juli 2024 05:25]

Defender is geen voorloper van MS SE.
Het bestond al eerder en is een product van een ander bedrijf.

Microsoft heeft het herschreven en vervolgens een nieuwe naam gegeven.

En het is natuurlijk niet nodig om dubbele scans uit te voeren. Defender kun je bij gebruik van MS SE uitzetten.
Echter bij andere virusscanners zou ik deze aan laten staan.
Anoniem: 321947 @jqv21 juli 2010 17:21
Windows Defender = anti-spyware
Microsoft Security Essentials = anti-virus

In feite is MSE een superset voor Defender, je zult ook merken dat ze technologie delen, ook lijken veel onderdelen uit de interface op elkaar. MSE gebruikt twee sets definities, antivirs en antispyware, Defender gebruikt alleen die tweede. Als je MSE installeert wordt Defender automatisch uitgeschakeld.

Als je een andere antivirus gebruikt kun je Defender inderdaad best aan laten staan, Defender is heel licht en je zult het verschil niet merken. Ook zorgt die niet voor conflicten met andere real-time programmas.
Eh je zit fout wat betreft MSE. MSE is zowel een anti-virus als anti-spyware. Defender wordt totaal niet meer doorontwikkeld.
Dat is het. Windows Defender en Windows One Care (het betaalde pakket) zijn beide opgegaan in Microsoft Security Essentials. MSE zet sinds de laatste versie Windows Defender ook automatisch uit (zou immers helemaal dubbel op zijn). Hier meer te lezen.

Wel jammer voor de betaalde klanten van One Care maar goed MSE is ondertussen al weer een stukje verder ontwikkeld dan One Care.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 24 juli 2024 05:25]

"On September 29, 2009, Microsoft released Microsoft Security Essentials, a freeware anti-malware product. A Microsoft official notice posted earlier on June 23, 2009, on Microsoft community forum indicates that Microsoft Security Essentials supersedes Windows Defender as it covers a broader range of malware. The same notice states that although users do not need to run Windows Defender anymore, both applications can remain installed side-by-side. Current releases of Microsoft Security Essentials automatically turn off Windows Defender on installation."

Bron: http://social.answers.mic...e1-40e8-974f-0dcedb9ab9fd
Anoniem: 321947 @Relief200921 juli 2010 19:04
Dat zeg ik toch ook dat MSE antivirus en antispyware definities heeft en Defender alleen antispyware definities.
Misschien dat je in de war bent geraakt door de eerste twee regels en de rest niet hebt gelezen, maar in mijn ogen bevat een antivirus programma altijd antispyware. Als jij mij eentje op kunt noemen die dat niet heeft vind ik het heel knap.
Defender wordt inderdaad nauwelijks meer doorontwikkeld, maar er komen toch nog regelmatig definitie updates uit. Het is wel lang in ontwikkeling geweest (GIANT AntiSpyware -> Microsoft Anti Spyware -> Windows Defender).
Opzich valt er verder denk ik niet zo veel meer te ontwikkelen, omdat het hele principe van een apart antispyware programma apart is. En daarnaast is een totaal op definities gebaseerde beveiligingsapplicatie ook verouderd.
Defender hoef je niet eens uit te zetten. Dat doet de installatie van MSE namelijk al voor je ;)
Anoniem: 316512 21 juli 2010 16:52
Zelf heb ik SE al meerdere keren op 32 -en 64 bits systemen geïnstalleerd. Werkt hier ook prima.

Hopelijk gaat SE alleen niet piepen als die firewall uitstaat, aangezien ik daar soms geen gebruik van wil maken. Daar ben ik een beetje bang voor. :(.
hopelijk kun je die optie uitzetten...
Gebruik het al voor een langere tijd en ik heb er nooit problemen mee gehad. Het enigste wat ik wel wat minder vind is dat die bij een volledige scan soms uren lang bezig is.
Nou, de gemiddelde antivirusscanner is soms uren bezig met volledige scans (heb zelf thuis AVG (gratis versie), en op het werk Kaspersky, beide doen er ook lang over als je alles goed laat scannen)..
Wel beroerd dat de beta er alleen in Engels is: als je al een Nederlandse versie hebt kan je niet "upgraden" naar de Engelse beta.
Hoezo beroerd? Wie zegt dat de beta gericht is op de Nederlandse markt? En ik hoor op Tweakers alleen maar klagen dat alles in het Engels zou moeten zijn :P

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 24 juli 2024 05:25]

Ik gebruik dit pakket al een tijdje op mijn Win7 x64, en moet zeggen dat het een erg licht en snel pakket is, wat weinig resources trekt. Als dat nóg verder omlaag kan is dat alleen maar mooi meegenomen.

Ook de interface is lekker no-nonsense, zodat gewone gebruikers niet met allerlei lastige schermpjes worden geconfronteerd.

Toch wel een van de betere gratis virusscanners imho.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.