Vijfmiljardste mobiele telefoon deze maand aangesloten

Er zijn wereldwijd meer dan vijf miljard mobiele aansluitingen. Dat zegt netwerkbedrijf Ericsson. De vijfmiljardste aansluiting kwam vorige week tot stand. In Nederland zijn er al enige tijd rond twintig miljoen mobiele aansluitingen.

Het aantal van vijf miljard mobiele aansluitingen is een verzevenvoudiging ten opzichte van tien jaar geleden, aldus Ericsson. Toen waren er 720 miljoen aansluitingen. Het aantal mobiele bellers neemt per dag met twee miljoen toe. Dat komt vooral door de toename van het aantal aansluitingen in landen als India en China.

Daar is voor veel mensen de mobiele telefoon hun eerste telefoon. In grote delen van de wereld is nooit de bekabeling aangelegd om vaste telefonie mogelijk te maken. Voor velen is mobiel internet ook de eerste internetervaring. Ook e-mail wordt in die delen van de wereld vooral mobiel afgehandeld.

In Nederland schommelt het aantal aansluitingen sinds enige tijd rond twintig miljoen; volgens de laatste cijfers zijn het er 21,1 miljoen. Daarmee zijn er ongeveer 1,3 aansluitingen per persoon. Veel mensen bezitten meer dan één telefoon, bijvoorbeeld voor zakelijk en privégebruik.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-07-2010 • 11:18

45 Linkedin

Reacties (45)

45
44
28
1
0
0
Wijzig sortering
ook veel telefoons liggen levenloos rond te slingeren en ook die worden meegeteld dus ja lijkt me sterk dat er ook daadwerkelijk 5miljard actieve mobieltjes zijn.
Veel simkaarten worden ook afgesloten na bijvoorbeeld een jaar van inactiviteit.
*** 9:12 17-7-2010 EN JA, ik zie het nu ook wel hoor, de titel is gewijzigd... Jammer dat ik het zo laat zag, nu is door mij zoveel spam naar boven gekomen... asjeblieft. mod dit maar helemaal weg***

En de titel spreekt de eerste zin ook tegen...

Title: 5-miljardste BELLER aangesloten
Echt: 5-miljardste AANSLUITING is aangemaakt.

Ik heb er persoonlijk al 4 nummers achter de kiezen/rug.
Nou heeft iedereen om mij heen, minstens 3 telefoon en minstens 3 werkende simkaarten daarbij, om nog maar te zwijgen over HUN verleden.

Het lijkt me heel erg stug dat er inderdaad 5 miljard bellende mensen zijn (of dat er überhaupt 5 miljard mensen bestaan die OOIT hebben gebeld.)

Denk aan India, China (west) en de rest van die achtergestelde landen. (Ja ik heb artikel wel gelezen)
Dat zijn AL 2.5 miljard mensen bij elkaar die nog nooit een telefoon hebben horen praten tegen hun.

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 17 juli 2010 09:13]

Dat zeg jij. Ik heb eens een documentaire gezien op national geografic channel waarin verschillende afrikaanse boeren een gsm hadden terwijl ze voedseltekort hadden. Bizar.

En ook, de wereld telt nu 6,5 miljard mensen. dus, 1,5 miljard zouden geen gsm hebben, dat lijkt mij een redelijk aantal.
Dat zeg jij. Ik heb eens een documentaire gezien op national geografic channel waarin verschillende afrikaanse boeren een gsm hadden terwijl ze voedseltekort hadden. Bizar.
Toch is dat zo bizar nog niet.

Wij hebben een erfenis uit het verleden, dat we vaste telefoonlijnen hadden. Pas de laatste paar jaar zie je echt een massale overstap naar GSM.

In Afrika hebben ze, doordat het kolonien waren, over het algemeen nooit een landelijk vast telefoonnet gehad (vaak alleen in de grote steden, als het er al was).

Dan is het zo raar nog niet dat je, zodra er een telefonienetwerk word aangelegd, meteen kiest voor GSM. Het is immers een heel stuk goedkoper (en ook sneller en gemakkelijker) om een paar GSM-masten aan te leggen dan in het hele land sleuven te graven en kabels te leggen.
Akkoord, maar welk signaal denk je dat die GSM-masten in de lucht sturen? Juist, eentje dat via de kabel binnenkomt.

Je hebt gelijk, het is zo wel MINDER kabeltje trekken, maar overal zal toch nog een kabel moeten komen waar een mast komt...
Volgens mij werken ze veel met straalzenders.
Dan is het misschien eens nuttig van u in het vel van die Afrikaanse boer te verplaatsen:

Simpel voorbeeld:

Vroeger: alle gewassen op je karretje en naar de markt. Markt (of beurs) gesloten: een dag sleur voor niks.

Heden: even SMSje naar een contact (of daartoe ingerichte SMS server) om te horen hoe de toestand zit.

SMS of mobilie telefonie is DE manier voor arme mensen om info te verkrijgen die hen efficienter helpt handel te drijven.

Mobiel bellen zou nooit zulk succes zijn mocht het een slechts zuiver luxe product zijn.
En de titel spreekt de eerste zin ook tegen...
Title: 5-miljardste BELLER aangesloten
Echt: 5-miljardste AANSLUITING is aangemaakt.
Is toch echt niets mis mee hoor. Ik zou niet weten waarom een aansluiting niet een beller kan vertegenwoordigen? een aansluiting aanvragen en vervolgens niet gebruiken (bellen) lijkt mij niet echt logisch :+

[Reactie gewijzigd door Maddog McHare op 16 juli 2010 11:38]

Zie mijn post iets verder omlaag
Timo002 in 'nieuws: Vijfmiljardste mobiele beller deze maand aangesloten'
Wat dacht je van M2M aansluitingen! Machines die mobiele toegang hebben!

[Reactie gewijzigd door Timo002 op 16 juli 2010 11:41]

Ja? Blijft dan toch nog steeds een gebruiker? Ik zeg ook niet dat het een mens betreft. Dergelijke aansluiting : telemetrie e.d. zet nog steeds "gesprekken" op om data te versturen, dit is niets anders dan dat jij een email verstuurd van je toestel. Het verschil is dat jij het persoonlijk invoert en het systeem enigszins geautomatiseerd is.

Punt blijft nog steeds dat het een aansluiting = gebruiker = beller betreft.
Punt blijft nog steeds dat het een aansluiting = gebruiker = beller betreft.
Daar ben ik het niet mee eens. Een M2M aansluiting is inderdaad een gebruiker, maar geen beller.

Een beller praat en dan gaat er spraak over de lijn, een gebruiker maakt gebruik van de lijn, om dus bv data te versturen. Er bestaan zelfs M2M abonnementen zonder spraak, daarmee kun je dus niet bellen, je kunt er alleen SMS of data (GPRS) mee versturen.

Dan zou de titel dus niet "beller" in zich mogen hebben, maar "aansluiting".
De meeste bellers hebben gedurende hun leven meerdere aansluitingen gehad. Weinigen gebruiken nog steeds dezelfde aansluiting. Maar iedere aansluiting, of dat nou eind jaren vijftig in Zweden was, of gisteren in Chiina, telt mee bij die vijf miljard bellers.

Denk ook aan de omvang van de mensheid: er zijn 100 miljard mensen geboren, toch zijn er maar zeven miljard in leven. Ofwel, het aantal geboortes zegt niets over de omvang van de populatie, en het aantal gemaakte aansluitingen zegt niets over het aantal in gebruik zijnde aansluitingen.
Ik heb al zeker 10 jaar het zelfde nummer, alleen wel van profider geswitched...vraag me af of dat als nieuwe aansluiting telt dan
Ik ga er niet van uit. Bij het zelfde nummer zit over het algemeen dezelfde aansluiting.
Daarom dat het ook aansluitingen zijn en niet actieve bellers :)
Inderdaad, en ook veel mensen met meerdere toestellen, immers zou je anders mensen hebben die geen geld voor eten hebben, maar wel een mobieltje op zak.
5 miljard mobieltjes? veel? Ik denk at het er zelfs nog meer zijn. Het gaat hier om aansluitingen dat is wat anders dan toestellen. Een GSM is tegenwoordig meer een sieraad zoals een horloge en in onze wegwerp maatschappij wisselt de gemiddelde Nederlander eens per 1 a 2 jaar van mobiel. het aantal mobieltjes wat dus doelloos op de plank ligt zal die 5 miljard zeker overschrijden!
Als je aanneemt dat er wereldwijd dan ook 1,3 aansluitingen per persoon zijn, betekent dat dat er 3,84 miljard mensen zijn met tenminste één mobiele telefoon. Met 6,8 miljard mensen op de aarde zou dat betekenen dat 56,5% van de wereldbevolking een mobiele telefoon heeft. Dat is toch aanzienlijk meer dan ik had verwacht. Hebben mensen in tweede en derde wereldlanden dan ook "allemaal" een mobiele telefoon?
Als die niet gestolen is..
een gestolen telefoon verplaatst technisch gezien alleen de aansluiting :)
als we met 10 tweakers op een rij staan, en een 11de persoon steelt de telefoon van een tweaker, zijn er nog altijd 10 aansluitingen in gebruik, 9 tweakers + 1 dief :D
Haal alle kinderen onder de 10 en alle volwassenen boven de 70 er even af! Want het grootste deel van die groep zal geen mobiel hebben!
Anoniem: 46304
@Timo00216 juli 2010 12:29
Dat weet ik nog zo net niet. Het aantal bejaarden dat een mobiele telefoon heeft neemt iig flink toe. Ik heb onlangs zelfs mijn moeder (flink over de 70) aan de gsm gekregen, handig voor als er onderweg iets gebeurt, en ik had toch nog wat oude toestellen liggen die het nog prima doen.

En het aantal kinderen tussen de 6 en de 10 die met een gsm rondlopen is ook niet onaanzienlijk. Zeker als ze voor het eerst alleen naar school gaan en zo.
Vergeet niet alle M2M verbindingen! Dat zijn er denk ik ook best veel. In Nederland bijvoorbeeld zijn bijna alle pomp gemalen, sluizen enz. van Rijkswaterstaat via M2M verbonden.

Tel daar alle gas druk metingen nog eens bij op. Alle stroom meters van Nuon, Electrabel, Essent enz enz!

En wat denk je van snoep automaten, die doorgeven dat hun snoep op is. En zo kan ik nog wel even doorgaan! Het zijn dus zeker niet alleen maar bellers maar ook behoorlijk veel apparatuur!
Ik ben een van die 21,3 miljoen. Ik woon in België maar om als ik in nederland betaalbaar te bellen naar nederlandse vrienden en familie is het veel goedkoper om m'n nederlandse sim te gebruiken. Ik kan goed geloven dat veel in het buitenland wonende nederlanders, toeristen, mensen in randgemeenten etc. op deze manier bellen.
Daar is voor veel mensen de mobiele telefoon hun eerste telefoon. In grote delen van de wereld is nooit de bekabeling aangelegd om vaste telefonie mogelijk te maken. Voor velen is mobiel internet ook de eerste internetervaring. Ook e-mail wordt in die delen van de wereld vooral mobiel afgehandeld.

Natuurlijk. :) Een paar radiomasten plaatsen is goedkoper dan bekabelen, de infrastructuur in die landen is toch niet goed genoeg om alles te bekabelen. Mobieltjes zijn ook goedkoop. Dus een 3ewereldland 'op de kaart' plaatsen is makkelijker met mobiele netwerken dan met bekabeling. Ook de electriciteitsvoorziening in die landen is onbetrouwbaar. Met een mobiel die je elke dag een beetje oplaadt, bent je draadloos én altijd bereikbaar, zelfs bij eventuele stroomuitval. Nogal logisch lijkt me :)
Anoniem: 24394
16 juli 2010 12:49
Gemiddels 1,3 per persoon.

Dan zit ik daar met drie mobieltjes ver boven.

1) Prive (goedkoper bellen dan via de zaak en snel "onbeperkt" mobiel internet)
2) Zakelijke mobiel (Bellen middels Grip onderling voor niets dus dat ziet de baas graag)
3) Piket telefoon klant (Ook weer een Grip en dus goedkoper voor de klant)
Hoe sluit je eigenlijk een mobiele telefoon aan?

Het is het authoriseren van een SIM in een computer. Dat staat los van of er een apparaat is dat ook gebruik maakt van de geauthoriseerde verbinding :-)
hoewel ik je ironie kan waarderen denk ik dat het goed is te beseffen dat het dus niet gaat om 5 miljard gebruikers / personen. Er van uitgaande dat de gemiddelde GSM gebruiker 1,3 toestellen heeft komt dat neer op 3,8 miljard GSM gebruikers. dat betekend dat je net over de helft van de wereldbevolking zit qua bezetting.

edit quote artikel
Since one person can have more than one mobile phone subscription, the 5.0 billion mark does not necessarily mean five billion people own a mobile phone.

[Reactie gewijzigd door Maddog McHare op 16 juli 2010 11:42]

Hoe weet Ericcson dat nou?
Omdat zij veel mobiele antennes en apparatuur aan providers leveren.. ik noem maar wat. Ze zitten in het wereldje zeg maar. Kan het mishebben.
De titel klopt niet echt, omdat er vele mensen zijn met twee of meerdere aansluitingen. Je kan dus niet stellen dat er 5 miljard mensen zijn aangesloten. Desondanks blijft het indrukwekkend te zien hoe sterk mobiele telefonie staat in de markt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee