Politie wil auto's voorzien van meer technologie

De Nederlandse politie wil zijn auto's gaan voorzien van meer technologie, zo is bepaald bij de aanbesteding van nieuwe wagens. Zo moeten politiewagens voortaan automatisch nummerplaten gaan herkennen en toegang hebben tot databases.

De nieuwe wagens moeten vanaf 2011 de weg op gaan, zo heeft de politie bekendgemaakt. De auto's moeten het werken vanuit de auto voor agenten makkelijker maken. Daarom moeten agenten vanuit de wagen toegang hebben tot interne databases van de politie, zodat gegevens sneller opgevraagd kunnen worden. Daarnaast moet de auto zijn uitgerust met nummerplaatherkenning en een camerasysteem. De nieuwe functionaliteit vereist toegang tot internet, maar het is onbekend welke netwerktechniek daarvoor gaat worden gebruikt.

De politie verwacht dat technologie het werk efficiënter zal maken, zegt Ans Rietstra van de Raad van Korpschefs: "Met behulp van deze technologieën kunnen verdachten makkelijker worden opgespoord en aangehouden. Politiemensen zitten soms zes uur op een dag in de auto. Dan is het noodzakelijk dat zij een goede en veilige auto krijgen, voorzien van alle apparatuur die ze nodig hebben voor hun werk."

De nieuwe technologieën worden niet gelijk ingebouwd: de voertuigen worden voorbereid op een upgrade, waarna de wagens na 2011 gefaseerd worden omgebouwd. De nieuwe politieauto's krijgen ook ingebouwde navigatie. Het is nog onbekend welke auto's de agenten gaan krijgen: de aanbesteding loopt nog.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

29-05-2010 • 15:32

185 Linkedin

Reacties (185)

185
176
82
3
0
15
Wijzig sortering
Wat een stel azijnzeikers hier. Iedereen loopt ze maar af te zeiken over ditjes en datjes over kleine overtredingen die je maakt en waarvoor je een prent krijgt. Het blijft je eigen fout, regels zijn regels en wees blij dat ze in nederland nog mild zijn wat betreft prenten uit delen. Er zijn landen waar je veel strenger wordt behandeld.

Ze doen het echt niet om de boetes uit te schrijven en jouw je geld af te pakken. Ze doen het om de orde te handhaven en dan moeten ze ergens een streep trekken. Zouden ze dat niet doen dan krijg je een land waar helemaal niet in te leven valt.

En als het puntje bij het paaltje komt en je hebt ze zelf echt nodig ben je ook blij dat ze er zijn...

[Reactie gewijzigd door Oulewappeur op 30 mei 2010 10:07]

Ho ho ho, het zijn welliswaar wettelijke overtredingen die je begaat maar vergeet niet waar deze wettelijke overtreding op de eerste plaats voor zijn ingevoerd.

Juist, om de verkeersveiligheid te bevorderen. En wat is het grappig dat het de verkeersveiligheid helemaal niet bevordert! Dan kan iedereen nu tegen me aan gaan lopen aanschoppen maar daar zijn wel degelijk cijfers en rapporten van.

Geloof me, ik heb ze vaker nodig gehad en ik heb er nooit wat aan gehad. Buurten die hier onveilig worden gemaakt, wordt niets aangedaan, waarom niet? (lees dit heb ik zelf gevraagd) omdat ze bang zijn die buurten te betreden.

Strenger, ja! waarom niet? Meisjes van 12/13 en zelfs jonger die worden verkracht waarvoor de dader of wordt vrijgesproken of een paar maanden vast zit... kom maar op met die strengere straffen hoor! Mij zal je niet horen klagen in ieder geval.

Elk argument wat jij aandraagt vind ik kul, tegenwoordig en ik hoor het aan alle kanten en van iedereen, rara waar zou dat dan vandaan komen? Omdat iedereen elkaar napaat? nee omdat het de waarheid is, heeft het niks maar dan ook niks meer met orde handhaven te maken.
Linkje naar de cijfers en rapporten zie ik graag. Ik ken namelijk nog een tijd dat het heel normaal was om met alcohol achter het stuur te zitten bijvoorbeeld. Zonder controles zou dit nog zo zijn. En het aantal doden door alcohol in het verkeer is sindsdien toch echt afgenomen...

Iedereen loopt wel te zeuren over de politie tegenwoordig, maar bedenk daarbij wel dat niemand het leuk vind om een bekeuring te krijgen en alleen de slechte dingen opgeklopt in de media komen. Het volk is makkelijk te beinvloeden. Wees blij dat die mannen en vrouwen er zijn om de boel hier veilig te houden. Neem maar van mij aan dat het geen makkelijke baan is.

De waarheid is niet de waarheid omdat jij dat idee hebt. De rechterlijke macht maakt misstappen, maar je moet je niet laten beinvloeden door praatjes.
http://www.swov.nl/rapport/R-2004-04.pdf

Het betreft een onderzoek naar de intensivering van controlemethodes op de speerpunten snelheid, roodlicht, alcohol, helm en gordel en de effecten daarvan op het aantal verkeersslachtoffers. Het onderzoek bevat een vergelijking van de cijfers uit 1995/1996 en 2000/2001. Voor en na de invoering van de nieuwe landelijke richtlijnen.

Zeuren? Nee, het is het bekritiseren van het rechtssysteem wat op een totaal incorrecte manier steeds vaker wordt toegepast. En waarom ook niet kritisch zijn? We leven nou eenmaal in Nederland waarin de mens de mogelijkheid heeft dit te doen.

De politie moet jaarlijks haar vastgestelde som halen, wat betekend? Juist het uitdelen van meer een meer, vaak onnodige, boetes!

Ik laat me zeker niet beïnvloeden door praatjes, dat zou ik net zo goed bijvoorbeeld van jou reactie kunnen zeggen toch?

Enfin, ik zou deze discussie überhaupt niet aangaan als ik zelf niet zou weten waar ik over praat.

[Reactie gewijzigd door STIMPPYYY op 30 mei 2010 23:25]

Zo moeten politiewagens voortaan automatisch nummerplaten gaan herkennen en toegang hebben tot databases.
Dit vind ik een goed plan, je kan op die manier veel eenvoudiger mensen betrappen die nog bekeuringen hebben openstaan, of waarvan de APK is verlopen.

Nu moeten agenten dat nog met de hand controleren, ze kunnen dus dat straks automatisch laten doen, en zichzelf bezighouden met andere zaken. Lijkt me ideaal!

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 29 mei 2010 15:36]

Zo worden we wel een controlemaatschappij. En krijg je hetzelfde probleem als met het fotograferen van nummerborden: die data wordt veels te lang bewaard.

En dan kun je zeggen "ik heb niks te verbergen voor de politie". Maar ja, wie zegt dat de politie die data nooit gaat verliezen?

Het innen van een paar verkeersboetes meer of minder is mij het verlies van privacy en de investeringen van kapitaal niet waard.

Liever twee agenten op straat met oude wagens, die de naarste overtreders eruit pikken, dan 1 agent met een volautomatische kentekenscanner, die ieder wissewasje beboet.
Zo worden we wel een controlemaatschappij. En krijg je hetzelfde probleem als met het fotograferen van nummerborden: die data wordt veels te lang bewaard.
Het lijkt me dat alleen nummerborden worden bewaard van mensen die iets fouts gedaan hebben? De rest is immers niet nuttig.

En met het opslaan van kentekens van mensen die iets fout gedaan hebben kan ik geen probleem hebben. Ze hebben zelf iets fout gedaan, dan moeten ze de consequenties ook maar accepteren.
Het innen van een paar verkeersboetes meer of minder is mij het verlies van privacy en de investeringen van kapitaal niet waard.
Welke privacy gaat hier verloren? Kentekens worden op dit moment ook al gecontroleerd en vastgelegd, alleen gebeurt dat nu handmatig.

Straks gebeurt dat automatisch, waardoor de efficientie aardig toeneemt. Lijkt me alleen maar toe te juichen, want de agenten kunnen zich dan tegelijkertijd met andere zaken bezig houden.
jij kent zeker dat voor val niet dat een persoon een verkeersboete heeft gekregen die eigenlijk niet voor hem was maar van een naam genoot.

deze man werdt elke week van de weg af geplukt. omdat hij in de database stond. onterecht.

hier door is hij zijn bedrijf kwijt geraakt.
zijn huwlijk kapot gegaan ect ect en financieel kapot is gemaakt.

na 10 jaar is hij nu eindelijk van het gezeik af en procedeerd nu voor een schade vergoeding. die ik denk in een cijfer met 6 nullen komt.

edit:
referentie:
http://www.depers.nl/binn...ng-onnodige-blunders.html

[Reactie gewijzigd door Master_duck op 30 mei 2010 10:15]

Mag jij mij is een goeie verklaring geven waarom je je bedrijf zou verliezen door een fout in het systeem bij de politie? En lekker huwelijk heb je als het daardoor al kapot gaat, je vrouw vertrouwd je dus voor geen meter.
Ik ken het verhaal ook, al kan ik met geen mogelijkheid op de naam van de beste man komen. Maar hij raakte zijn bedrijf kwijt omdat opdrachtgevers dachten dat hij echt een crimineel was. Deze man is meerdere keren onterecht gearresteerd, omdat een andere, (in het milieu) bekende zware crimineel zijn naam gebruikte. En die mensen dachten waarschijnlijk "Waar rook is, is vuur". Dus is hij zijn klanten kwijtgeraakt. Geen klanten, geen €'s.

En omdat de omgeving de verklaring van de man niet geloofde ontstond er nogal veel druk op het huwelijk, waardoor zijn vrouw van hem is gescheiden. En dat allemaal door een stom foutje in een politiedatabase...

Kijk eens naar jezelf, wat zou jij doen als je aan het shoppen bent bij een aantal bedrijven. Ga je dan voor het bedrijf waarvan de eigenaar vaker achter een dikke deur slaapt dan achter zijn slaapkamerdeur?
Ik ken het verhaal wel, zoals vele spookverhalen. Waar kan ik in betrouwbare bronnen vinden dat dit allemaal zo gebeurd is? Ik kan het iig niet vinden.
Dat heeft niks met die database te maken, dat heeft te maken met identiteitsdiefstal.
Dat verandert dus niet door de implementatie van dit systeem; het gebeurt immers nu al zeg je zelf.
Het lijkt me dat alleen nummerborden worden bewaard van mensen die iets fouts gedaan hebben? De rest is immers niet nuttig.
Geloof je dat werkelijk? We leven wél in Nederland hoor, je weet wel: dat landje waar al je (openbare) reisbewegingen zeven jaar worden bewaard (ook zonder crimineel verleden dus).
Dat kan relevant zijn in een later onderzoek als je mogelijk nog verdachte ergens van wordt.
Niks mis met opslaan dus. Wat nou als jouw auto is gestolen, toevallig een half uur nadat jouw auto is gestolen rijdt een politiewagen langs die het kenteken heeft geregistreerd. Zodra dit nummerbord is opgeslagen, kan de politie aan het traject/tijd zien waar de auto zich heeft bevonden. Als jij dus dan naar de politie gaat en aangifte doet, zou je misschien meteen al een hit hebben en kunnen speculeren waar de auto naar toe gaat. Zoekgebied wordt kleiner, meer kans dat jij je auto terug krijgt.

Zolang de gegevens niet worden misbruikt is er niks mis mee in mijn ogen.
Maar hoe kan men nu goed controleren of de gegevens niet misbruikt worden? En waarom moeten ze dan 7 jaar opgeslagen worden? Oke, als het nu 1 a 2 dagen opgeslagen word voor zulke gevallen, dan zou het op zich best handig kunnen zijn voor autodiefstal en dergelijke ja. Maar men hoeft echt niet na 7 jaar nog te kunnen zien waar ik was op dat moment.
je weet toch wel dat gestolen auto's geen prioriteit hebben in de opsporing. Dat is al lang wegbezuinigd.
las je in de toekomst iets crimineel doet - zoals 130 rijden op de autoweg, hebben ze te minste een hele history van jou... sarcamse...
Anoniem: 146814
@wildhagen29 mei 2010 16:53
Het lijkt me dat alleen nummerborden worden bewaard van mensen die iets fouts gedaan hebben? De rest is immers niet nuttig.
Droom lekker verder.
Dat werd ook beloofd in Rotterdam en knooppunt Zwolle. Dag 1 zijn ze begonnen met een "proef" om toch maar alles op te slaan, en die "proef" is nu definitief 24/7 tot in de eeuwigheid.
Liever twee agenten op straat met oude wagens, die de naarste overtreders eruit pikken, dan 1 agent met een volautomatische kentekenscanner, die ieder wissewasje beboet.
Agenten (hier althans) beboeten niet voor iedere wissewasje. Ze zullen je bijvoorbeeld echt wel aan de kant zetten als je linkerremlicht het niet doet, maar dan geven ze je een waarschuwing zodat je het kunt laten repareren.

En met zo'n automatische scanner kunnen ze veel vlotter een kenteken 'herkennen' van iemand die ze moeten hebben, dus de pakkans van de echte boeven wordt groter. Ook scheelt het meer tijd met simpele dingen als aanhouden wegens een snelheidsovertreding (dan hebben ze je toch al aangehouden). Dus ja, je krijgt een boete, maar de afhandeling gaat sneller, dus ben jij ook weer sneller onder weg.
Ze zullen je bijvoorbeeld echt wel aan de kant zetten als je linkerremlicht het niet doet, maar dan geven ze je een waarschuwing zodat je het kunt laten repareren.
...dat ligt toch echt aan het reeds behaalde boete-quotum vrees ik... zo kon ik meteen €90 doneren omdat een lampje van de verstraler, die naar beneden gericht was, bleef branden (dus zeker niet op enige wijze de verkeersveiligheid in gevaar bracht) en kreeg niet de optie hier even iets aan te doen. Nee: er moest kennelijk "gescoord" worden...
Waarom heb je het niet opgelost voor dat je een boete heb gekregen?
Kan toch ook gebeurd zijn nadat hij wegreed? Of op weg naar de garage?
"die data wordt veels te lang bewaard."
Deels wel mee eens, maar deze automatische scanner zal waarschijnlijk niet alle kentekens bewaren die hij scant, hij controleert alleen of er een reden is om die auto aan te houden.

Wat privacy betreft, ik heb liever een systeem die alles scant en er niet mee doet als het niet nodig is, dan een agent die alles ziet over je als hij toevallig een keertje je kenteken invoert (en ondertussen die crimineel wel mist).
en waarom moet dat met nummerbordherkenning?
Wat is er mis met het vantevoren de adressen opzoeken en er langs te gaan?

Kan gedaan worden door beginnend agenten e.d.
of parkeerwachten bij slecht weer :+
En natuurlijk worden die gegevens opgeslagen voor 5 jaar. En na 4 jaar moet er al gesteggeld worden over die bewaartermijn, die dan uiteraard word verlengd. Allemaal voor de veiligheid. Dat is ideaal!

En ik hoop dat wildhagen over 6 jaar haarfijn moet komen uitleggen waarom hij slechts honderd meter was verwijderd van een plek van ontvoering, en waarom hij met de auto een kwartier later dichtbij een telefooncel was waarvanaf werd gebeld met de losgeld eis. Veel geluk ermee. Ik kan er nog wel 100 verzinnen.
Ongelofelijk dat op een technische website, men zo negatief is over dit soort ontwikkelingen. Ik juich het toe, met als kanttekening dat het wel goed wordt toegepast.

Een vb. zou zijn, dat verdachte kentekens worden "aangemerkt" zodat de men weet waar ze zich op moeten richten, ipv op willekeur/voorkeur van de agent(e).

Laat ze eerste eens investeren in zaken als handhelds voor een bon uit te schrijven. Nu moet je minimaal hierogliefen gestuurd hebben om die dingen te kunnen lezen.

Of laat ze laptops gebruiken: laatst waren weer twee man bij familie, met een A-4 schrijfblokje even verklaring aan het opnemen. Men wist mij doodleuk te vertellen dat men die verklaringen zelf moest invoeren in hun systeem.


PDA's worden al gebruikt om PV uit te schrijven incl mobiele printer, alleen nog niet landelijk.

Laptop mee is te gevaarlijk ivm gevoelige informatie, en lastig mee te dragen als je iemand te voet moeten achtervolgen om maar een zijstraat te noemen.
Kleine webcams op hun hoofd of schouder echter juich ik wel toe als extra bewijsmateriaal, net als camera's in de auto's. Dit ook bij de brandweer, ambulance's etc

Ik denk persoonlijk dat technologie erg veel voordeel kan bieden, de uitwerking is het meest uitdagende en daar moet met name erg goed naar gekeken worden, alsmede bewezen technieken uit omringende landen. Dit is nou precies iets wat ze op EU niveau moeten regelen, dat werkt nog kostenbesparend ook vanwege de schaal hoe het ingezet kan worden.
Anoniem: 80487
@Yippie29 mei 2010 20:54
Dat je op een technische website zit betekend niet dat alle technische vooruitgang een vooruit gang is om toe te juichen. Waarom zou je een ontwikkeling die op geen enkele manier positief voor je uitpakt gaan toejuichen, alleen omdat het een technische ontwikkeling is?

Ik vind databases en netwerken heel erg boeiend en cool, maar als ze gebruikt worden om mijn reisdata (ovchip) of vingerafdruk (nieuwe idkaart) op te slaan ben ik er alsnog op tegen.
Probeer je is voor te stellen hoe de politie nu zijn werk moet doen zonder portofoon & GSM..

Dat zijn de huidige technische hulpmiddelen die ze al hadden, en zo zijn er genoeg technische mogelijkheden te bedenken zodat ze effectiever hun werk vandaag de dag kunnen doen.
Verbaasd me eerlijk gezegd sowiezo dat er niet meer gebruik wordt gemaakt van de ontwikkkelingen die er vandaag de dag bestaan op landelijk niveau.

Over het misbruiken van de vergaarde informatie bestaat uiteraard geen twijfel, vandaar ook mijn kanttekening.

Bezoekers van deze website zouden toch wellicht beter dan de gemiddelde consument op de hoogte zijn, van hoe techniek/computer in onze hedendaagse maatschappij een toevoeging kan zijn.

[Reactie gewijzigd door Yippie op 29 mei 2010 22:51]

betwijfel of de kosten van de extra apperatuur er weer uitgehaald gaan worden door de extra bekeuringen zoniet heefd dit geen nut en zou er ook een stokje voor gestoken moeten worden omdat wij het uiteindelijk betalen.
Gelukkig is de politie geen bedrijf met een winstoogmerk (ondanks wat sommige mensen hier ervan zullen denken ;)). Dat iets niet direct geld oplevert zou geen beweegreden moeten zijn. Dan kunnen we ze net zo goed ook geen wapens mee kunnen geven. Weet je wat dat kost, al die wapens, het onderhoud, de bijkomende kosten (wapenkluizen e.d.) en de trainingen? Maar daar gaat het niet om. Het gaat er om dat die maatregel de veiligheid vergroot evenals de pakkans. Die pakkans werkt uiteindelijk weer preventief.

Dus zeggen dat je het geld er aan boetes niet uit gaat halen is wat kortzichtig.
zeg nou zelf als ze geen bekeuringen meer uit mochten schijven zouden ze zo wegbezuinigd worden.
het feit blijft dat er jaarlijks tussen de 600 en 750 mil. euro opgehaald word en dat vind het kabiner VERRE van erg die zien graag geld komen en geloof daarom ook niet dat ze geld zouden krijgen voor iets wat aan het einde van de rit alleen maar geld kost nu er zo stevig bezuinigd dient te worden.
Zeg nou zelf, zou jij in een Nederland willen wonen waar de politie alleen boetes schrijft? Ook ik ben niet altijd even blij met onze blauwe vrienden die mij af en toe fanmail sturen vanwege de meest lullige dingen, maar het andere uiterste is helemaal geen politie. Heb je gezien hoe het er momenteel in Somalië voor staat? Juist, een land zonder enige vorm van handhaving. Dat is het alternatief.

Dus nee, ik denk niet dat de politie wegbezuinigd zou worden als ze geen boetes meer uit mochten schrijven en ik denk eerlijk gezegd dat jij dat ook niet oprecht denkt. Dat er iets anders voor in de plaats wegbezuinigd zou worden is een feit, want het geld moet ergens vandaan komen. Ik denk dat dan de kinderopvang of de studiebeurs zou sneuvelen (als dat niet al gebeurd was onder de huidige plannen).

De politie is natuurlijk een grote kostenpost en daar zal altijd kritisch naar gekeken worden, maar geen politicus haalt het in zijn hoofd om de politie te willen afschaffen. Hoewel het goed is bewust te zijn van de financiële rol die de politie speelt in de rijksbegroting zie jij de andere rol voor het gemak even geheel over het hoofd; handhaving. Daar is de politie oorspronkelijk voor bedoeld en daarom zal deze er altijd in één of andere vorm zijn.
Hopelijk wordt het e.a. dan wel goed beveiligd.
Stel dat zo'n auto dan eens gejat zou worden (of onbeheerd achterblijft) dat niet gelijk alles op straat ligt.
(Ja ik heb teveel GTA4 gespeeld waarbij je dus in een politie auto gegevens kon opzoeken over personen).
(Ja ik heb teveel GTA4 gespeeld waarbij je dus in een politie auto gegevens kon opzoeken over personen).
Dat concept is geloof ik niet helemaal uit de lucht komen vallen. In Amerika is het al eens voorgekomen geloof ik.

Dus je beveiligings vraagtekens zijn zeker niet onterecht :)
Anoniem: 361196
29 mei 2010 15:46
De britten hebben dit al JAREN, dus waarom wij niet ? :P
Ja, en diezelfde Britten willen nu weer af van de overmatige controle door de overheid.

nieuws: Verenigd Koninkrijk trekt stekker uit omstreden identiteitsregister
Bizar.. 1 dag na dat bericht, nu dit.
Ik krijg hier ook zo'n "ga toch boeven vangen" idee bij, ipv kijken of iemand nog een boete open heeft staan. Op zo'n manier blijft de politie het imago behouden dat ze enkel bestaan om burgers te 'naaien' ipv criminaliteit aan te pakken.

De burger die zich al scheel moet betalen om zich überhaupt een auto te kunnen veroorloven krijgt zo nog even een schop na. Je ziet in Nederland al zo weinig politie op de weg, ze hebben vast wel wat beters te doen dan wat ze met deze technologie winnen.
Staat niemand dan stil bij het idee van bestuurders met rijontzegging of personen die een gevangenisstraf moeten uitzitten? Ik geloof niet dat wanneer dit systeem actief is de agenten elke auto aan de kant zetten die een hit levert voor een verkeersboete. Complete onzin.
Ik werd een beetje verdrietig toen ik dit las. Kom op zeg. Dit is juist een manier om de kleinste wissewasjes nog meer te gaan beboeten terwijl ze zich anders moeten gaan opstellen.
Het is de mentaliteit van burgers tegenover het feit dat de 'politie' helemaal geen gezag meer heeft. Ja als jij na een dag hard en eerlijk werken met bijna 10 kilometer te hard over de snelweg naar huis rijdt, dan staan ze hun mannetje wel.

Ik vind dit echt een trieste vertoning. Ze moeten zich schamen.
Het hele land is aan het bezuinigen, en wat doen ze, de politie auto's met technologie gaan uitrusten om nog meer frustratie bij je op te wekken.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen Wilders fan, maar de mentaliteit moet veranderen in dit land, te beginnen bij de politie. Hier schieten we echt niets mee op.
Aan de andere kant, met een automatisch nummerbord check systeem, kan een crimineel die wel netjes rijd sneller oopgepakt worden. Met het huidige systeem moet er al haast wel een reden lijk om het nummerbord na te gaan.

Zolang de nummers die gecontroleerd worden niet worden opgeslagen zie ik weinig bezwaar. Pas wanneer ze alle nummers willen gaan opslaan komt de privac werkelijk in het geding.
Met het huidige systeem moet er al haast wel een reden lijk om het nummerbord na te gaan.
Wat?
Zie het wel als een goede investering. Denk dat de effectiviteit van controles (minder onschuldigen die worden aangehouden omdat kenteken ed. al gecheckt is) hierdoor ook wel omhoog gaan. Daarnaast blijven criminelen ook niet stil zitten.
Inderdaad.

Maar niet alleen de effectiviteit, ook de efficientie zal hiervan verhoogd worden. Nu moet immers stuk voor stuk elk kenteken aan de centrale doorgegeven worden. Als dat straks geautomatiseerd kan, kan je veel meer kentekens in dezelfde tijdsspanne controleren, waardoor je ook meer overtreders en criminelen op kunt sporen.

Dat levert dus winst op, enerzijds omdat het minder makkelijk is met overtredingen weg te komen en anderzijds omdat de agenten zich met andere dingen kunnen bezighouden, terwijl deze controle op de achtergrond loopt.
Dit hebben ze al in Groot-Brittanië. Soms kijk ik op tv zulk soort programma's en meestal zijn ze dan in Groot-Brittanië.

Het systeem werkt echt super zie ik, onderweg leest de sensor (of camera) een kenteken, zoekt het in de DB en geeft aan dat ie bv. niet is verzekerd, dan gaan de politieagenten natuurlijk erachter aan.
Inderdaad. Toevallig dat programma op RTL7? Ze kunnen aan de hand daarvan ook criminelen vinden die op de vlucht zijn. :)
dat klopt, wist even niet welk programma en zender. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee