'HTC neemt Palm niet over'

HTC gaat smartphonemaker Palm niet overnemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron binnen HTC. De Taiwanese smartphonemaker heeft dat besloten na het zien van de financiële gegevens van de Amerikaanse fabrikant.

De bron hield het erop dat er 'niet genoeg synergieën' zijn voor een overname, aldus Reuters. HTC heeft gekeken naar een mogelijke overname, zo meldt het persbureau, maar na inzage in de financiële resultaten van de laatste tijd ziet de Taiwanese smartphonemaker er geen brood in.

Volgens Reuters blijft nu alleen pc-maker Lenovo over als mogelijke koper voor Palm. De Amerikaanse maker van recente smartphones als de Pre en Pixi moet ongeveer een miljard dollar kosten. Het bedrijf dat Palm overneemt, krijgt de beschikking over Palms smartphones, het besturingssysteem WebOS en talloze patenten op smartphone-gebied.

Palm ziet echter nog wel mogelijkheden om zonder overname door te gaan, zegt ceo Jon Rubinstein. Daarbij overweegt de smartphonemaker om licenties te geven aan andere bedrijven om smartphones op WebOS te maken. Het is onbekend of daarvoor interesse is.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-04-2010 • 09:52

52 Linkedin

Reacties (52)

52
52
35
4
0
10
Wijzig sortering
HTC en Palm vond ik persoonlijk ook niet de allerbeste match. HTC heeft niet zoveel aan WebOS, het focust juist op third-party OS'es en hun eigen merknaam is best sterk. De merknaam en webOS zijn de hoofdprijzen die Palm nu te bieden heeft.

Een partner die een veel betere match is Research in Motion. Heeft zelf een sterke naam in het zakelijk segment, maar BlackberryOS kan wel wat een mooie boost gebruiken.

Als je 'out-of-the-box' gaat denken, dan zou een match met een hardwarebedrijf (zoals Lenovo) dat niet sterk met telefonie wordt geassocieerd ook een heel interessante kunnen zijn. Dell/Acer/Asus hebben bijvoorbeeld wel interesse in de telefoonmarkt, maar het lukt maar niet echt om een vlaggeschip neer te zetten dat in het topsegment de toon kan zetten. Of voor een partij als Toshiba is het volgens mij niet onaantrekkelijk om Palm te kopen en de eigen telefoondivisie onder die merknaam onder te brengen. Een high-end telefoon als de TG01 is volgens mij makkelijker marketable als je er een stickertje Palm op plakt.
Palm is een vogel voor de kat. De Pre is een mooi machientje, maar de marketing was rampzalig (verschrikkelijk slechte advertenties) en de beslissing om $100 voor de SDK te vragen stompzinnig.

Onwaarschijnlijk dat er iemand nog $1B voor wil geven. De IP onder de vorm van patenten is vermoedelijk niet zoveel waard.

Spijtig om het na al die jaren te zien verdwijnen.

Bono zal ook wel zijn lesje geleerd hebben. :)

(Ter verduidelijking: Palm heeft de afgelopen 3 jaar meer dan $400M ontvangen van Elevation Partners, het VC fund dat door Bono is opgestart en dat rampzalige investeringen maakt. VC funding is niet voor amateurs... Dat heeft Intel ook al ondervonden.)

[Reactie gewijzigd door newinca op 23 april 2010 10:03]

Palm ontbeert een echte scherpe toekomst visie, hoewel ze redelijk goed zijn in pionieren van nieuwe producten. Ze zouden wat realistischer kunnen zijn over hun concurrentie positie, net zoals dat bij Apple uiteindelijk ook moest gebeuren. En dat heeft geholpen. Wie staat er nu echt te schreeuwen om een Palm te bemachtigen?

Palm moet zichzelf opnieuw uitvinden en kan misschien het beste een voorbeeld nemen aan toppers die dat wel gelukt is.

Wat ik wel zeer goed is dat ze gebruik maken van Linux.

Maar de extra foefjes zullen de populariteit, van bijvoorbeeld Apple , geen grote schade berokkenen.

[Reactie gewijzigd door E_E_F op 23 april 2010 10:06]

Ik stond echt te schreeuwen om een Pre te bemachtigen, tot het moment dat bevestigt werd dat ie überhaupt niet naar NL zou komen en ik nog wel een half jaar kon wachten, toen ging ik toch maar voor de Iphone 3G...

Waarom is het "goed" dat ze gebruik maken van linux? Begrijp me niet verkeerd ik heb er niets op tegen, ik ben gewoon benieuwd naar je redenen.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 23 april 2010 10:27]

Palm gebruikt als argument dat Linux gewoon sneller en stabieler en soepeler is. Dat blijkt ook wel uit product vergelijkingen. (http://www.youtube.com/watch?v=UiQzCd2OnoM)

Verder heeft het een groot voordeel voor software ontwikkelaars, automatiseerders en fabrikanten van hardware want het is veeeel toegankelijker.

Linux is geweldig! Het draait op vele hardware platforms en er is veel ondersteuning voor.

Het is aan te passen op ieder niveau.

Het is zeer veilig, en nog veiliger te maken.

Het is de heilige graal op het gebied van besturings systemen in omgevingen met beperkte rekenkracht (lees smartphone).

Wat ook perfect is is dat het schaalbaar is. De fabrikant kan zelf kiezen welke onderdelen er wel of niet geinstalleerd worden.

Ik zie geen toekomst zonder Linux. Het is al overal.

[Reactie gewijzigd door E_E_F op 23 april 2010 10:37]

Palm gebruikt als argument dat Linux gewoon sneller en stabieler en soepeler is. Dat blijkt ook wel uit product vergelijkingen. (http://www.youtube.com/watch?v=UiQzCd2OnoM)
Onbegrijpelijk dat ik mijn tijd verspeeld heb door naar dat domme videootje te kijken.

Het toont dat WebOS een aantal interessante features heeft. Met de Linux kernel heeft dat niets te maken.

Sneller? Stabieler? Soepeler?
Wake up, we zijn niet meer in de nineties. Zo goed als alle kernels zijn min of meer even snel en even stabiel. Zelfs (gasp) Windows Mobile. Kan je ineens ook eens uitleggen wat 'soepeler' betekent in de context van een OS kernel? Wie weet kan ik nog iets leren...
Verder heeft het een groot voordeel voor software ontwikkelaars, automatiseerders en fabrikanten van hardware want het is veeeel toegankelijker.
Ja, daar hebben de gebruikers van Palm ECHT wel heel veel nut van gehad. En de developers nog meer: vooral omdat ze tot voor kort enkel een SDK mochten gebruiken met Javascript als taal.
Linux is geweldig! Het draait op vele hardware platforms en er is veel ondersteuning voor.

Het is aan te passen op ieder niveau.

Het is zeer veilig, en nog veiliger te maken.
Jongen, neem eens een heel diep adem. Geen reden om te hyperventileren.

De kernel van Linux (want daar gaat het hier dus over) heeft geen enkele fundamentele eigenschap die het veiliger maakt dan eender welke andere kernel. Het is en blijft een monolytische kernel waarbij 1 vergissing heel het system zijn knieen kan brengen.
Het is de heilige graal op het gebied van besturings systemen in omgevingen met beperkte rekenkracht (lees smartphone).
Oooh, wat een inzicht.

Behalve dat het gratis en open source. Welke eigenschappen maken het de Holy Grail? Welke technische eigenschappen maken het beter dan de BSD kernel. Of the MachOS kernel. Of, ja zelfs, de Window CE kernel?

Ik hou mijn adem niet in, maar misschien ga je toch nog iets interessants vertellen?
Wat ook perfect is is dat het schaalbaar is. De fabrikant kan zelf kiezen welke onderdelen er wel of niet geinstalleerd worden.
Aaaaaaah, je bedoelt dus dat Palm al die exotische SCSI drivers dus niet heeft meegecompileerd? Hoe ongelooflijk fantastisch!

(Dat deed ik in 1995 ook al niet toen ik om de week de allerlaatste nieuwe Linux kernel source code binnenhaalde om hem te compileren. Maar dit terzijde...)
Ik zie geen toekomst zonder Linux. Het is al overal.
Jazeker, het is overal.

En nu terug naar de kwestie: waarom zou het mij als gebruiker iets kunnen schelen welk kernel mijn telefoon gebruikt?

[Reactie gewijzigd door newinca op 23 april 2010 10:51]

Linux is gewoon een uitontwikkelde kernel die gratis beschikbaar is, en een hoop andere gratis libraries er omheen. Daar zijn er niet veel van, en als smartphonemaker zonder geld moet je toch wat.

Apple deed hetzelfde met OS X destijds: geen geld en tijd voor een compleet eigen OS vanaf nul, dus neem zoveel mogelijk goedkope en bewezen open source code (de kernel, de BSD subsystemen, NeXTStep, Samba, etc) en gebruik dat als startpunt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 april 2010 12:13]

Je hebt natuurlijk wel voor een groot gedeelte gelijk in je argumenten maar....
Jouw betoog lijkt gebasseerd op een ochtenhumeur. Gelukkig is het bijna middag.
Ik zie ook geen tegenargumenten die mijn verhaal echt aan diggelen slaan. Wie een hond wil slaan vind licht een stok...? Woef!

Veel geluk toegewenst vriend!
Ik vind al jou argumenten wel aardig de grond ingeboord met een flinke scheut sarcasme wat ook nodig is bij zult soort posts :)
Tjonge jonge, als dit het niveau van T.net wordt ben ik hier weg hoor. Zie steeds meer mensen elkaar de grond in rammen omdat ze gelijk willen hebben, overal worden rants de grond uit gestampt.
Dat is een dom argument want het ligt compleet aan je implementatie, het is niet beter of slechter het is zo goed als je het zelf maakt en daar komt gelijk het grote probleem om de hoek kijken
Omdat het Linux is natuurlijk!

Dat maakt het zoveel gebruiksvriendelijker en zo...
Als je hier sarcastich bent, laat het :P Linux is misschien niet super userfriendly maar WebOS gebruikt alleen de kernel, linux zit dus onder de motorkap en bij normaal gebruik kom je dat eigenlijk ook nooit tegen.
@E_E_F Volgens mij is het wel zo dat de persoon die bij apple gedeeltelijk voor deze omslag heeft gezorgt (Jon Rubinstein) nu CEO bij palm is. Zo zie je maar dat er naast visie (wat deze man zeker heeft) meer nodig is. Waar geluk ook zeker een onderdeel van is.

[Reactie gewijzigd door Blaz0r op 23 april 2010 12:09]

Anoniem: 95359
@newinca24 april 2010 11:58
Marketing was niet rampzalig, promotie misschien wel aan het begin. De eerste commercial sloeg niet aan, in ieder geval niet op internet. Men (internet specialisten) vond de vrouw in de commercial "creepy". Deze zijn beter: Pixi , Life Moves Fast

$100,- voor de SDK klopt ook niet, die kan je gewoon gratis downloaden van de Developer website van Palm. Die $100,- moest je betalen als developer wanneer je je programma wilde laten opnemen in de Palm Catalog (Appstore). Maar dit is al een geruime tijd afgeschaft.

En toch staan Elevation Partners nog steeds achter Palm, de potentiele overname kanditaten krijgen echt niet te zien welke producten Palm nog in de pijplijn heeft zitten aangezien HTC, Google, Huawei stuk voor stuk concurrenten zijn.
Ik vind het zuur dat ze de Palm Pre hier in België nooit beschikbaar gemaakt hebben, wetende dat ze onlangs meldden dat ze "voorraadsoverschotten" hebben.

Wel, Lenovo maakt toch kwalitatieve, stevige laptops, dus hun invloed kan toch geen negatieve invloed hebben ALS ze Palm zouden overnemen, right?

reply op newinca hieronder: de update van de Palm Pre ("Pre Plus", IIRC) bestaat toch en die kan toch wel om met GSM-netwerken?

[Reactie gewijzigd door R3veNG op 23 april 2010 10:05]

De pre was enkel beschikbaar (in de VS) voor Sprint en Verizon. CDMA dus, geen GSM standaard.

De initiele Palm Pre was voor Sprint. De huidige Palm Pre Plus was voor Verizon.

Er is in de VS op dit moment geen Palm Pre (Plus) die werkt op AT&T en Tmobile die met GSM werken. Er is er wel een aangekondigd, maar is die bij mijn weten nog niet verkrijgbaar.

[Reactie gewijzigd door newinca op 23 april 2010 10:56]

Ik heb hier in mijn hand een Palm Pre (dus niet eens een plus) die prima met GSM werkt. De Pre is in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland als GSM uitgebracht.
Frankrijk komt er aan.

[Reactie gewijzigd door Vaudtje op 23 april 2010 10:22]

Voor de goeie verstaander: de Pre heeft een gigantische stock in de VS. Die zijn CDMA en kunnen dus niet in Europa verkocht worden.
Anoniem: 95359
@newinca24 april 2010 12:00
De initiele Palm Pre is gewoon beschikbaar in GSM, heb er een paar weken geleden 1 op de kop getikt voor €299,- (nieuw)
Thinkphone met magnesium scharnieren? :+
Daarbij overweegt de smartphonemaker om licenties te geven aan andere bedrijven om smartphones op WebOS te maken. Het is onbekend of daarvoor interesse is.

Ik denk dat we eerlijk kunnen stellen dat daar geen interesse voor is. De smartphone markt word nu gedomineerd door Apple Iphone, Windows Mobile/7 en Android toestellen. Daar komt mogelijk Symbian^3 bij. Gezien de geringe populariteit van WebOS gaat geen enkele producent zijn vingers branden aan dit OS. R.I.P. Palm.
Anoniem: 261542
@sunturion23 april 2010 10:18
nu gedomineerd door Apple Iphone, Windows Mobile/7 en Android toestellen
en waarom zou een oem betalen voor een win mobile 7 licentie waar een android licentie gratis is?

verschil dat ik zie tussen de palm business case en de ms business case is dat ms veel meer budget heeft. voordeel van ms is wellicht developer mindshare, en developer goldrush naar een lege app store met initieel dus veel zichbaarheid voor je winmo7 app. maar een lege app store is weer een belangrijk nadeel voor de consument als het gaat om uitzoeken van een nieuwe smartphone...

ms zal het langer kunnen volhouden maar er moet heel wat gebeuren om winmo7 een dominant platform te maken, if ever.
Wat een slecht MS bash is dit zeg... Je ziet tientallen fabrikanten die WinMo toestellen uitbrengen. die daar dus een licentie op hebben genomen. Er komt veel meer bij een toestel kijken dan alleen de licentie gelden natuurlijk. Das gewoon een kosten/baten analyse. WinMo zal dus ook wel grote voordelen hebben die wij als standaard users niet zien

Daarnaast praat jij over WinMo7 en hij over WinMo in het algemeen en die domineren de markt echt wel samen met de Iphone OS, BB OS, Symbian en Android toestellen (+ de inhouse OS'en)

Of je nou MS fan bent of niet het is gewoon zo en je kan hier niet omheen

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 23 april 2010 10:45]

Ik denk dat we eerlijk kunnen stellen dat daar geen interesse voor is. De smartphone markt word nu gedomineerd door Apple Iphone, Windows Mobile/7 en Android toestellen.
of er interesse is voor WebOS weet ik niet, maar het is in ieder geval wel zo dat de situatie precies tegenovergesteld is aan jou argument. Wat je steeds meer ziet is dat elke telefoon fabrikant zich steeds meer wil onderscheiden met de software op zijn telefoons. Als ze geen eigen OS ontwikkelen, dan is het wel een of andere grafische schil over android of windows mobile.
Nogmaals, ik zeg niet dat dit betekent dat er interesse is voor WebOS, maar het is wel een zeer geschikte kandidaat (ziet er mooi uit, werkt soepel en efficient) om je mee te onderscheiden van de concurrentie, iets waar erg veel vraag naar is de laatste tijd.
Dat is jammer zeg! Palm heeft een echt heel veel patenten die zeer interessant zijn voor HTC, ook in de strijdt tegen Apple. Het verliesgevende Palm blijft hiermee een grote overnameprooi voor andere bedrijven.

Met betrekking tot de patenten had HTC deze goed kunnen gebruiken. Maargoed, hopen dat de techniek nog voldoende te ontwikkelen valt om op andere manieren gebruiksvriendelijke apparaten te maken.

Edit: @hieronder: Ik geloof dat ik in een van de voorgaande artikelen over dit onderwerp een aantal patenten nog zeer interessant waren voor HTC in de strijdt tegen Apple. Dacht dat het iets te maken had met het notificatiesysteem dat nu wordt gebruikt in de sense UI (maar ook in Android).

[Reactie gewijzigd door 87Vortex87 op 23 april 2010 10:27]

Zo enorm veel nuttige patenten zitten er naar mijn weten niet tussen voor HTC, en de meeste patenten van Palm zijn inmiddels al een aantal jaar oud (waarschijnlijk niets revolutionairs dus).
Daarbij is het een duur grapje, $1 miljard voor een sloot patenten en een bedrijf wat nauwelijks winst draait (zelfs met de hulp van Bono z'n fonds).

En zoals aangehaald, ik denk niet dat WebOS in deze tijden een grote kans heeft. Waarom zou HTC zijn eigen OS willen hebben zolang ze gebruik kunnen maken van het op dit moment superieure slachtveld?
Idd, Palm zal wel interessante patenten hebben maar deze zijn lang niet interessant genoeg omdat ze anders Palm wel hadden overgenomen
mss zag HTC dat Palm te veel schulden heeft HTC moet zijn toekomst ook verzekeren.
willen ze zelfstandig verder, dan moeten ze in ieder geval wel aan hun design en marketing werken.
Wat is er dan mis met de Pre qua stijl? Ik vind het toestel vanboven er minstens even goed uitzien als zowat elke BlackBerry op de markt.

Met hun marketing is wel het een en ander mis de laatste jaren.

[Reactie gewijzigd door R3veNG op 23 april 2010 10:19]

Ze moeten hun platform beter designen... Iphone heeft iets unieks (het platform), Android heeft iets unieks (vrijheid en samenwerking met Google Apps), WinMo heeft iets unieks (herkenbaarheid en cooperatie met Windows, zie het laatste artikel over apps ontwikkelen die ook, aangepast, op desktops werken), Symbian is ook uniek ivm simpelheid, vrijheid voor fabrikanten en stabiliteit (niet voor de high end touch smart phones maar daar komt Meego ofzo voor), als laatst hebben we BB os en dat hoeft geen verdere toelichting toch?

En wat heeft dat WebOs van palm? Totaal niks wat hun onderscheid van de overige merken en dus totaal geen uniek selling point. Ze dachten simpel een toestellen te bouwen maar het gaat tegenwoordig veel verder dan alleen een leuk telefoontje

Helaas mist Palm een beetje de visie om mee te doen met de huidige ontwikkelingen

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 23 april 2010 10:54]

Persoonlijk vind ik het WebOS een erg mooi OS, nadat ik wat filmpjes heb kunnen aanschouwen. Het zit erg logisch in elkaar en heeft voor mij nog steeds een grote potentie. Er kunnen genoeg functie's worden toegevoegd om het meet uniek te maken. Eén van de geweldige functies van WebOS vind ik dat er notificaties onder in het scherm worden weergegeven, zodat je gewoon verder kunt werken i.p.v. het weg te klikken omdat het in de weg zit. Iets wat ik nog niet bij een ander OS heb gezien.

Ik had graag een HTC gezien met WebOS. :)
Eén van de geweldige functies van WebOS vind ik dat er notificaties onder in het scherm worden weergegeven, zodat je gewoon verder kunt werken i.p.v. het weg te klikken omdat het in de weg zit. Iets wat ik nog niet bij een ander OS heb gezien.
Doet mijn nokia E71 ook hoor.... En ik zeg niet dat het een slecht OS is ik zeg dat je alleen hiermee er niet gaat komen.... IPV think outside the box gewoon think outside the phone :P
Het had voor HTC natuurlijk de kans geweest om EN OS EN hardware te bemachtigen dan kunnen ze hun sense filosofie pas echt tot in de puntjes doorvoeren. De hardware divisie van Palm lijkt me niet interressant omdat HTC zelf op dit vlak echt goed is.

Als Google fan ben ik er wel blij mee want ik vind het wel lekker dat het mooie Android op de mooie HTC's blijft draaien :) Natuurlijk kan HTC Android ook zwaar aanpassen maar niet tot op het diepste niveau, ten minste niet zonder de broncode vrij te geven...

HTC leek me de perfecte kandidaat, ik ken me geen bedrijf voorstellen wat het nu nog wil.

Edit: realiseer me net dat WebOS is ook Linux gebaseerd is en bedrijven zullen dus ook (net als bij Android) op de GPL stuiten als ze grondig gaan aanpassen wat betekend dat Android en WebOS voor een groot deel dezelfde nadelen (voor de fabrikant) hebben. Wat zou nu precies het voordeel zijn van WebOS over Android (afgezien de andere interface die je blijkbaar mag verbouwen van Google)?

[Reactie gewijzigd door teek2 op 23 april 2010 11:45]

Laten we eerlijk zijn: HTC kan heel goed hardware bouwen en software ook, maar software aanpassen!? Dat is een heel ander verhaal!

Kijk maar even: http://www.androidplanet....krijgt-nieuwe-aflevering/

En als je ook slachtoffer bent: http://www.androidworld.n...-htc-hero-users-tahu.html

Of: http://www.petitiononline.com/a6262/petition.html voor de petitie.

Edit: @hieronder: Ik ga er in de korte poll ook niet vanuit dat er mensen op Androidworld.nl zitten die niet in Android zijn geïnteresseerd.

[Reactie gewijzigd door 87Vortex87 op 23 april 2010 11:10]

Dat zijn natuurlijk de geeks die heel blij mogen zijn dat ze uberhaupt een update krijgen. In de win mobile wereld vroeger gebeurde dat bijna nooit.

De meeste gebruikers weten waarschijnlijk net zo goed het verschil tussen Android en HTC als tussen het internet en een browser en zullen dus alleen maar aangenaam verrast zijn met de update die alles sneller maakt.

Die enquete is natuurlijk super krom, alleen mensen die weten dat er verschillende Android versies zijn gaan stemmen, de geeks (zoals wij) dus.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 23 april 2010 11:05]

ik kan Palm zo wel vertellen dat er NIEMAND is die WebOS wil gaan gebruiken voor een licentie om dat er GRATIS Android is.
Als dat zijn laatste kans is.
Ik geef er een ton voor :)
Als jij WebOS standaard kan draaien op je te fabriceren smartphone en Android compleet moet aanpassen voor een stabiele werking kan het veel goedkoper zijn... Je moet niet zo'n beperkte kijk hebben op dit soort zaken, je moet iets meer buiten het kleine boxje kijken ;)

Maar oke ik denk ook niet dat iemand WebOs wilt gaan gebruiken maar dat komt door andere zaken zoals ik iets hier boven heb vermeld.
Daarom maakt HTC ook geen WinMo toestellen... ow wacht.... gratis != altijd beter voor de consument of producent.
Anoniem: 119722
@OpenMinded24 april 2010 23:03
ik kan Palm zo wel vertellen dat er NIEMAND is die WebOS wil gaan gebruiken voor een licentie om dat er GRATIS Android is.
Als dat zijn laatste kans is.
Ik geef er een ton voor :)
Delen van Android zijn ook niet gratis.
Licensing

With the exception of brief update periods, Android has been available as open source since 21 October 2008. Google opened the entire source code (including network and telephony stacks[29]) under an Apache License.[30]

With the Apache License, vendors can add proprietary extensions without submitting those back to the open source community.
Hetzelfde geldt voor het Web-Os Voor een ton krijg je de notities nog niet eens.
tja, dat krijg je he als je niet aan nederland wil verkopen :P
ik mis mijn palm Vx best wel, wat een superding was dat ding eigenlijk ....
Heb mijn Vx nog, alleen na -zes- jaar dagelijkse dienst begonnen de knopjes te haperen.
Ook mijn Treo650 heb ik nog, alleen na vier jaar laten vallen, antenne afgebroken, zit er nu los op en dat is te lastig, verder beste toestel dat ik ooit gehad heb.
Heb nu een Treo 680, maar die is toch minder. Als er geen betere Palm komt (in Nederland) dan ga ik of voor een -Linux- toestel of een goede tweedehands Treo650...

(toetsfouten hersteld)

[Reactie gewijzigd door onetime op 23 april 2010 13:44]

uitstekend voorbeeld van "how not to cash on your buzz". Als hij ietsjes eerder op de markt was gebracht met betere marketing, dan was het een succes geweest. Nu hebben ze gewacht tot de Iphone 3G uitkwam en kwamen ze met reclames waar kinderen nachtmerries van kregen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee