Eutelsat introduceert nieuw internetabonnement via satelliet

Tooway is een nieuwe satelliet-internetdienst van Eutelsat. Het biedt down- en uploadsnelheden tot 3,6Mbps en 384kbps, en moet snel internet in heel Europa beschikbaar maken. Er gelden datalimieten van 2,4 tot 12GB per vier weken.

De tweeweg-internettoegang van Eutelsat moet snel internet mogelijk maken in gebieden waar mobiel internet, adsl en kabel geen optie zijn. Het Tooway-internetpakket wordt geleverd in vier vormen: basic, bronze, silver en gold. De kosten voor deze abonnementen bedragen respectievelijk 21,95, 38,95, 61,95 en 99,95 euro per maand, exclusief btw. De aansluitkosten zijn 84 euro.

Voor de abonnementen gelden dezelfde maximale snelheden van 3,6Mbps down en 384kbps up. Het verschil zit hem in de datalimieten: deze bedragen 2,4, 4, 6 en 12GB per vier weken. Bovendien gelden er limieten per uur, vier uur, dag en week. Als de gebruiker over een limiet heen gaat, wordt de snelheid afgeknepen tot minimaal 16kbps up en down. Voor 11 of 20 euro kan 500 of 1000MB extra dataverkeer worden gekocht. Dataverkeer tijdens de nacht wordt voor maar vijftig procent meegeteld.

De verbinding van Tooway gebruikt de Ku-band, die wordt aangeboden door de Eurobird 3-satelliet. Aan het begin van 2011 wordt de KA-SAT-satelliet in gebruik genomen. Deze maakt snelheden tot 10Mbps mogelijk. Om het abonnement af te nemen, zijn een speciaal modem en een schotel vereist. Een startpakket met alle benodigdheden kan worden aangeschaft voor 420 euro, exclusief btw. De klant kan ook kiezen om het pakket te huren; de maandelijkse kosten liggen dan 28 euro hoger.

Ook triple-play behoort tot de mogelijkheden: Tooway biedt pre-paid voip-telefonie en televisie aan. Bij het bedrijf kan voor 245 euro een voip-pakket worden besteld met een router en twee telefoons van Siemens. Klanten die apparatuur huren, betalen voor de voip-benodigdheden 15 euro per maand extra. Televisie kan in combinatie met een digitale ontvanger worden afgenomen door een extra lnb aan de schotelantenne toe te voegen. Hiervoor moet contact worden opgenomen met een gekwalificeerde distribiteur.

Tooway Tooway Schotel Tooway Modem

Door Erik Kloppenburg

Nieuwsposter

13-04-2010 • 12:16

77

Reacties (77)

77
76
50
2
0
10
Wijzig sortering
Niet iedereen mag/kan een schotel plaatsen, maar zeer goed initiatief van Eutelsat. Het is wel een duur in aanschaf, niet echt gericht voor particulieren markt.
Iedereen MAG een schotel plaatsen, het valt nml onder grondrecht op informatie.
een beetje meer diepgang zou wel mogen, nu zou ik bijv ons huurcontract kunnen uploaden om je ongelijk te bewijzen, maar ik volsta met het idee dat je allereerst maar eens een nuttige bron moet zoeken, eentje waar een rechter zich al heeft gebogen over de geldigheid van je bron, in elk of wellicht een specifiek - geval.

met andere worden als er WEL een goed alternatief is, gaat deze uitspraak niet meer op,
Ik kan me herinneren dat er laatst een uitspraak was van een rechter in Amsterdam die juist concludeerde dat verhuurders het niet mogen verbieden....

kan de url alleen niet meer vinden.
Ongeacht wat er in een huurcontract staat, het mag (LJN: BL6547). Er is bijna geen reden te bedenken waarom een verhuurder of VVE artikel 10 EVRM kan doen beperken. Vrijwel alle gronden zijn al onderuitgehaald door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Om het toch te verbieden moet er een zwaarwegend algemeen belang zijn danwel (welke esthetiek of precedentwerking niet zij) of een goed alternatief (welke internet dan wel elke willekeurige kabelaar/provider niet is omdat in alle gevallen niet het zelfde wordt aangeboden).
Slechts in uitzonderingsgevallen geldt een verbod, zoals een schotel op een gevaarlijke plek bevestigen.
http://www.telegraaf.nl/b...antenne_mag__.html?p=14,1
Achter huis (op de grond) zal het in nederland gewoon mogen.

Maar de datalimieten doen hem nogal de das om voor de gemiddelde gebruiker 8)7 .

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 23 juli 2024 09:24]

Een schotel mag je gewoon plaatsen zelfs zonder vergunning. Het kan bijv wel zijn als je in een huurhuis zit dat dit verboden is door de verhuurder.

Je hebt als burger recht op vrije ontvangst van radio en tv signalen.
Is er geen zend vergunning nodig?
De verhuurder kan het om die reden (recht op informatievergaring) ook niet verbieden.
De verhuurder kan wel overleg afdwingen over de plaatsing,

Zeker bij bijvoorbeeld woningbouwverenigingen, waarbij ze dan ook kijken naar het aangezicht van een woonwijk. (Ooit zo'n flat gezien waarbij je op elk balkon een schotel zag?)

Bij de flat van m'n ouders is (bij een ander VvE) op het dak 1 grote schotel geplaatst, voor alle bewoners. De bewoners hoeven dan alleen nog een decoder-kastje + abbo te nemen. Omdat er op het dat 1 grote schotel staat is in de statuten van de VvE opgenomen dat een schotel op het balkon not-done is.

Just my $0,02
Ja dat is wel zo, maar de verhuurder mag de plaatsing van een schotel niet onmogelijk maken.... Al vind ik de gevels vol met schotels zelf ook niet mooi.
Mijn schotel hangt uit het zicht, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid en ik heb geen verhuurder die me iets in de weg zou kunnen leggen.

Ik denk dat deze set inderdaad vooral bedoeld is voor mensen die geen kabel- of adsl-internet kunnen krijgen. Die mensen wonen dan meestal in een dunbevolkt gebied en daar is de plaatsing van een schotel geen enkel probleem.

Voor bedrijven zou het interessant kunnen zijn als backup- of noodvoorziening.
Dat ligt aan de oriëntatie van je huis. Moet hij hangen aan de kant van de straat, dan heb je weldegelijk een vergunning nodig. In Den Haag in elk geval:

http://www.denhaag.nl/hom...otelantennes-plaatsen.htm
In nederland zal de behoefte ook niet zo heel groot zijn. Denk dat voor 95% van de bevolking Kabel/ADSL beschikbaar is.
Is dan ook niet voor die 95%, maar juist voor die 5% die er fors voor wil betalen.
Nee die er fors voor moeten betalen, omdat ze buiten de spreekwoordelijke boot vallen ;)
Tja, dit is dan ook niet echt voor de gemiddelde gebruiker meestal.

Wel ideaal als backup lijn voor bedrijven lijkt mij, als je zo'n router hebt wat meerdere wan verbindingen kan trunken en deze als failover pakt, dan ben je altijd verzekert van in ieder geval een minimale verbinding (of er moeten hele rare dingen gebeuren of het moet extreem slecht weer zijn).
wij hebben hier ook een satteliet koffer staan.
is alleen voor zover ik weet nog niet gebruikt.
lijkt me wel eens gaaf om te zien
Ik denk dat je een vreemd beeld hebt van een gemiddelde gebruiker.

Zelfs bij het minste abonnement gaat het nog om een kleine 100MB per dag, dat is best veel voor gewoon Internetgebruik (mail, surfen, updates, incidenteel een cd'tje of een YouTube-filmpje).
Als je een youtube HD filmpje streamt heb je al tot 100MB per filmpje :P
De doorsnee gebruiker kijk youtube niet in HD dus daar ga je al de fout in ;)
jij gaat de fout in hier, door te menen dat je dat soort percentages weet.
volgens mij klopt er geen snars van, kom maar eens met een bron!

owja, de gemiddelde klant voor deze satelliet service is ZEKER GEEN doorsnee gebruiker, dus je hele logica failt behoorlijk :)
owja, de gemiddelde klant voor deze satelliet service is ZEKER GEEN doorsnee gebruiker, dus je hele logica failt behoorlijk :)
Als er in jouw streek geen normaal internet is, maar jij wel internet wilt, ben je meteen geen doorsnee gebruiker?
Om jouw even te quoten:
volgens mij klopt er geen snars van, kom maar eens met een bron!
Dit is op gewone consumenten gericht die niet via andere wegen aan internet kunnen komen. Dat zijn dus per definitie doorsnee gebruikers. Dat het wellicht ook zakelijk als back-up gebruikt kan worden is een ander verhaal.
nou, de doelgroep zal vooral de mensen zijn die niet via de gewone kabels Internet kunnen krijgen, die zullen dus naar alle waarschijnlijkheid niet in dorpen of steden wonen en dus weer minder problemen hebben met het plaatsen van schotels (in ieder geval vwb regelgeving).

Daarmee denk ik dus dat het zeker ook wel voor particulieren is, al zullen in Nederland vermoedelijk niet echt veel mensen hier behoefte aan hebben, vermoed ik, aangezien het toch wel wat prijziger is dan een bekabelde verbinding.

Maar zeker een interessant initiatief!

[Reactie gewijzigd door Brunniepoo op 23 juli 2024 09:24]

Ben dacht ik 10 jaar terug ooit begonnen met internet via de sat. toen was er nog geen adsl. De upload ging via inbellen en download via de sat.

Grote nadeel is dat de sat maar een beperkte capaciteit heeft die je met te veel gebruikers moet delen.

Ze bieden voip aan en dat klint leuk maar met een sat verbinding heb je gewoon lange ping tijden waardoor gesprekken niet alltijd lekker verlopen als je 1 seconde moet wachten voordaat de ander jou hoort en omgekeerd.
Daarbij kan iedereen die in de footprint zit al het verkeer toch opvangen?
Opvangen misschien wel, maar er iets zinnigs mee doen niet.
Het verkeer wordt opgevangen door de iLNB en vervolgens naar het modem gestuurd. Daar zit gelijk de hele zwik security die nodig is om mensen niet zomaar aan je data te laten komen (iig, zo werkt het met het SES ASTRAsysteem).
Betekend dat dat het verkeer (stevig) gecrypt naar de grond gaat?
Dat klopt; grote downloads kon je zegmaar aanvragen en werden dan op een gegeven moment verzonden met hoge snelheid en dus zonder dat je op dat moment ingebeld moest zijn. Voor de decryptie van de data had je een keyfile nodig.
Nu werden die files voor fims/series/software onlne gezet, kon je die downloaden en kwam het op gezette tijden vanzelf binnen. Dat was echt een stream van megabytes/sec (wat ik nu op adsl nog niet heb), wel gaaf was dat, zeker omdat het anders inbellen was met max 5-6Kb/sec. Nostalgie :)
Het is ook bedoeld voor mensen die geen ander alternatief hebben. Die zullen veelal afgelegen wonen en geen last hebben van dat soort regels. Daarom zijn die abonnementen zo duur en worden er allerlei beperkingen opgelegd omdat je simpelweg geen keus hebt.

Desalniettemin is dit toch nuttige ontwikkeling omdat mensen die geen toegang tot internet hadden nu wel mogelijkheid krijgen om op deze manier erover te beschikken.
De beperkingen zullen em voornamelijk liggen aan de hardware matige kant: er is maar 1 sataliet die alles data moet verzorgen voor alle gebruikers.
Dat is onlangs nog in het nieuws geweest:

http://www.leeuwardercour...chotel-is-een-burgerrecht

De verhuurder moet wel met een heel goed excuus komen om het te verbieden.
De plaatsing van schotelantennes mag niet zonder meer worden verboden, meldt . Internet is geen redelijk alternatief. Dit volgt uit een recente uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam. Hierin werd een vordering tot verwijdering van een schotelantenne, onder verwijzing naar een eerder arrest van het Europees Hof, afgewezen. In dit arrest werd overwogen dat alleen zwaarwegende algemene belangen het recht op vrije informatievergaring zoals vastgelegd in artikel 10 EVRM kunnen beperken. Het Gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat hiervan in dit geval geen sprake was. Daarbij geeft het Europees Hof nog nadrukkelijk aan dat het soort informatie niet belangrijk is. Ook puur entertainment valt eronder. Volgens het Europees Hof mag daarnaast niet snel worden aangenomen dat er sprake is van een redelijk alternatief. Hiervan is pas sprake als dit alternatief minstens hetzelfde biedt als de schotelantenne.
dit is zeer handig om op een mobilhome te plaatsen en zo toch internet te hebben wanneer je op reis gaat. Communicatie behoeft dan toch geen grote datatransfermogelijkheden.
Dat telefonie mogelijk is suggereert dat de latency redelijk laag is, in het verleden was dit echt belabberd. (logisch natuurlijk door de afstand die het signaal aflegt). Wel goed voor plekken waar geen kabels liggen natuurlijk.
Ook met hoge latency kun je bellen, je krijgt alleen zo'n walkie talkie effect ;)

Ik vraag me af wat de ping is op een zonnige dag met niet al te veel bewolking.
Die ligt ziek hoog. Ik heb wel eens met zo'n ding gewerkt. Pingen ging toen met iets van 300ms (en dat is echt de meest gunstige die ik heb gezien moet ik zeggen, in de regel is 500ms normaal). Dit ging destijds met het systeem van SES Astra. Ideaal is het niet echt, maar in een aantal gevallen de enige manier om normaal bereik te hebben (het wordt veel gebruikt op binnenvaartschepen en op gebieden waar ze nauwelijks verbinding hebben met de buitenwereld).
Het is niet erg snel, maar het werkt op zich vrij aardig.

[Reactie gewijzigd door TERW_DAN op 23 juli 2024 09:24]

Dit zijn geostationaire satelieten. Die zitten op 36000 km hoogte. De lichtsnelheid is maar 300.000 km/s. Het signaal heeft dus zo'n 2*120 ms nodig om op en neer te gaan, los van andere vertragingen.
ja ok, dus 240ms heb je minimaal, maar in de praktijk valt het dus nog een stukje hoger uit (en als je pings hebt van tegen de seconde is het niet grappig meer :P).
Inderdaad, door de afstand die het signaal aflegt. Dat zal dus niet of nauwelijks anders zijn dan in het verleden en ook nooit anders worden, aangezien zowel de lichtsnelheid als de geostationaire baan nou niet bepaald veranderlijk zijn..

Vraag me dan ook af of je hier echt "vrijwillig" mee wilt bellen, of slechts als er geen enkel alternatief te verzinnen valt.
Hou eens op met zeuren over datalimieten (in dit geval dan): dit is overduidelijk geen consumentenproduct. Denk dat de gemiddelde gebruiker van dit product geen HD-filmpjes van youtube gaat streamen of een torrentje gaat downloaden. Dit is een ideale (en zelfs erg goedkope!) oplossing voor boorplatformen of voor andere afgelegen dingen waarbij een internetverbinding wel handig is.
Gezien de prijs is dit juist wel een consumentenproduct maar alleen als alternatief voor waar klassieke technieken (kabel/ADSL) niet bruikbaar zijn. Voor wie in the middle of nowhere woont is een datalimiet van 2GB (met normaal surfen, windows updaten en niet-HD youtube filmpjes kijken is't niet moeilijk daar onder te blijven) leefbaar en veel handiger dan een 56k dialup lijn...
Dit is WEL een consumentenproduct. Het bedrijf richt zich duidelijk op de thuisgebruiker als je naar de site kijkt.
Boorplatformen en dergelijke zullen hier ook gebruik van maken, maar ook afgelegen boerderijen, de binnenvaart en voor campers/caravans is dit interessant en daar wordt ook wel op gericht.
Op de site hebben ze het ook gewoon over muziek en films downloaden, het lijkt me niet dat dat echt op de zakelijke markt toegespitst is.
Ik dacht al gelijk als alternatief voor mobiel internet maar als je er ook een schotel voor nodig hebt....
Dan kunnen ze in ieder geval gaan werken aan nanosatellieten die zichzelf de goede kant op richten, nog niet eens zo'n slecht idee!
Wat kan mij het formaat van de satteliet schelen? Het gaat erom dat die schotel zo groot is... ;)
Ja dat bedoelde ik eigenlijk ook, ik zei het alleen niet :P
Juist niet. Hoe groter de antenne op de sateliet, hoe kleiner de antenne beneden kan zijn en andersom. Voor nanosatellieten worden dus al gauw 12 meter schotels gebruikt.
3.6 Mbit downstream, dat is meer dan ik met adsl binnen krijg (zo'n 2.1 Mbit met een 4 Mbit abonnement...) En die €22 is minder dan de €30,- die ik nu betaal. Dat geeft toch te denken.

Toegegeven, een download limiet heb ik niet en 2 GB is tegenwoordig niet veel.
En je upload is belabberd, je latencies liggen vrij hoog en als je door het limiet heen bent dan kun je in principe niet eens meer internetten (met 16kbps duurt het dus 12 minuten voordat je 1 floppy hebt binnengehaald).
Ik zou echt lekker bij je ADSLlijntje blijven als ik jou was.
ik zal echt niet overstappen op sateliet, maak je maar geen zorgen.

Maar die 16Kbps is nog best snel, in ieder geval sneller dan mijn eerste internet verbinding. Dat was met 1200/50 baud. Het was toen ook al voor het ophalen van een floppy en duurde ruim een uur. Als het om upload ging, belde ik in met 300/300 baud, die keuze had je toen nog zelf in de hand.
houd er wel rekening mee dat dit eigenlijk nog vrij nieuw is (internet via de schotel is al langer mogelijk, alleen betaalde je de hoofdprijs en je had soms ook nog een aparte upload verbinding nodig), dus ik verwacht, als dit wat meer gemeengoed gaat worden, dat de kosten gaan dalen en het limiet hoger word of misschien zelfs gaat verdwijnen. heeft gewoon tijd nodig, lijkt me. maar voor nu is het echt alleen interessant voor de persoon die veel met de camper / caravan onderweg is of de mensen die echt in de middle of nowhere leven. en voor dat soort mensen is een mobiel abo ook vaak al mogelijk. ik zeg, wachten.
Die limiet gaat niet zomaar verdwijnen. De beschikbare bandbreedte is simpelweg beperkt. Een satelliet heeft maar een beperkte frequentie waarin die signalen kan ontvangen en versturen. Die zit op een gegeven moment gewoon vol.
Op de grond heb je hier geen last van, je trekt gewoon een extra kabeltje. Maar een extra satellietje is een flink stuk kostbaarder (als consument is het nog wel te betalen om een x aantal meter kabel te laten treken, een satelliet is niet te betalen). Het gevolg is dus op het moment dat er genoeg mensen zijn om de prijs te laten zakken dat er weer een nieuwe sat nodig is om in de bandbreedte te voldoen. Gevolg is dus dat de kosten nooit echt laag zullen worden en de datalimieten in stand zullen blijven. Niet omdat de providers er graag aan willen verdienen, maar omdat het echt een fysieke limitatie is waar ze tegenaanlopen.

Satinternet is echt alleen interessant als het echt niet anders kan.
je moet haast hogere wiskunde gestudeerd hebben wil je een beetje duidelijk hebben wat de kosten voor je zijn.

verder wel goed dat 2weg sat verbinding mogeljik wordt gemaakt voor vrijwel overal. aanschaf is wel duur, maar dat kan je gelijk gebruiken voor de TV neem ik aan....
Om het makkelijker te maken komt ook nog eens...
Gedurende de nacht van 24:00 tot 06:00 (GMT/UT) wordt slechts 50% van het dataverbruik in rekening gebracht van de Tooway dienst.
Wat is daar lastig aan? 's Nachts mag je gewoon twee keer zoveel data verbruiken als de rest van de dag. Vroeger was er een zelfde soort regeling met Zeelandnet, waarbij het zelfs zo was dat data niet werd gerekend 's nachts (waar ik toen ook vrolijk gebruik van heb gemaakt ten tijde van de irritante datalimieten ;)).

Maar, goed, de kosten zelf zijn inderdaad een beetje onoverzichtelijk. Ik hoop dan ook dat het bedrijf een kundige helpdesk heeft, want er zullen wat vertwijfelde mensen/klanten zijn.
Als je zenders op Eurobird-3 en KA-SAT zouden zitten wel ja. Anders heb je toch echt een andere schotel nodig die op Astra staat gericht ;)

Verder zal de kop en de achterliggende techniek gewoon dedicated zijn en dus niet eventjes televisiesignaal EN internetsignaal (andere band) met een soort duo-LNB kunnen opvangen.
wow, best duur om mee te starten, en die datalimiet is ook vrij laag.

maar je zou het in principe op je caravan kunnen monteren en duur heel europa kunnen 'roamen' voor niks extra, das wel weer handig
Niet mijn soort ding,
maar het zal voor campeerders en mensen die buiten af wonen wel een oplossing zijn.
Dit is natuurlijk ook niet bedoeld als service om HD films te downloaden, als je alleen wat browsed en emailt en dan ook alleen af en toe kom je een heel eind met de gestelde datalimieten.

Vergeet niet dat sattelieten maar een beperkte bandbreedte hebben, en dat je dit ook nog moet delen met de gebruikers. Satteliet traffic is gewoon veel duurder dan via fiber backbones, en daar betaal je dus voor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.