Tokina komt met eerste lens voor Sony Alpha-mount

Tokina heeft een Sony Alpha-versie van zijn groothoekzoomlens AT-X 116 PRO DX aangekondigd. Het is voor het eerst dat het bedrijf een lens voor de Alpha-lensmount uitbrengt. De lens was al beschikbaar in een Canon- en Nikon-uitvoering.

De lens is ontwikkeld voor een dslr met een aps-c-beeldsensor, waardoor het zoombereik van 11-16mm, wat betreft kijkhoek, in kleinbeeldformaat gelijk staat aan een 16,5-24mm-lens. Het grootste diafragma bedraagt over het gehele zoombereik een lichtsterke f/2,8.

Tokina gaat de Alpha-versie van de AT-X 116 PRO DX op 24 februari in Japan uitbrengen voor een prijs van ongeveer 750 euro. Het is niet bekend of de lens ook in Nederland voor Sony Alpha-camera's uitgebracht wordt. Eind 2007 al werden de Canon- en Nikon-uitvoeringen van de groothoekzoomlens geïntroduceerd.

Tokina is de laatste van de drie grote third party-lensfabrikanten die de Alpha-lensmount van Sony ondersteunen. Tamron en Sigma hebben al langer lenzen voor Sony Alpha-dslr's in hun productgamma. Het is niet bekend of Tokina meerdere lenzen gaat uitbrengen in een Alpha-versie.

Tokina Alpha-mount

Door Pieter Molenaar

01-02-2010 • 16:42

41

Reacties (41)

41
41
35
1
0
6
Wijzig sortering
Dat is redelijk goedkoop voor zo'n lichtsterke lens.
Als je vergelijkt met de 16-35mm F2.8 van canon zit je bijna de helft goedkoper.
Nu nog afwachten hoe ze presteert.
Je vergeet daarbij dat het kwaliteitsverschil ook enorm is en dat deze dan duidelijk in het voordeel van die Canon uitvalt. Enkel vergelijken op prijs is in deze dan ook absoluut geen vergelijking in kwaliteit. Je krijgt waar je voor betaald! Verschil zit hem vaak in de gebruikte glassoort, het aantal elementen binnenin het objectief en de gebruikte coatings.
Bovendien vergelijk je een Full Frame objectief (Canon) met een objectief voor een crop camera (deze Tokina)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 101094 op 25 juli 2024 07:26]

M'n Tokina 12-24 F4 is gebouwd als een tank, voelt degelijker aan dan de Canon. Ook qua scherpte, vignettering en CA komt 'ie prima mee...
http://www.photozone.de/c...st-report--review?start=1

Dat ben ik niet helemaal met je eens. Gebouwd als een tank is een goede beschrijving voor de meeste Tokina objectieven, maar de 12-24 is -evenals vele Tokina objectieven- nu niet erg ongevoelig voor CAs ;)
De tokina komt er altijd nog redelijk af in de reviews hoor! Kijk maar naar photozone.de bijvoorbeeld. De absolute heerser van de ultrawides is nog altijd de nikon 14-24 2.8 natuurlijk, maar die kost dan ook een stukje meer ;)
Je vergeet daarbij dat het kwaliteitsverschil ook enorm is en dat deze dan duidelijk in het voordeel van die Canon uitvalt. Enkel vergelijken op prijs is in deze dan ook absoluut geen vergelijking in kwaliteit. Je krijgt waar je voor betaald! Verschil zit hem vaak in de gebruikte glassoort, het aantal elementen binnenin het objectief en de gebruikte coatings.
Bovendien vergelijk je een Full Frame objectief (Canon) met een objectief voor een crop camera (deze Tokina)
Sorry, maar je reactie toont dat je er weinig van weet en een beetje teveel Canon L fanboy bent. Deze Tokina en de Canon 16-35L zijn aardig aan elkaar gewaagd en het kwaliteitsverschil is zeker niet enorm. De beeldcirkel van de Canon is wel groter (full-frame) en je betaalt sowieso meer voor Canon L lenzen.

Een groot aantal lenselementen is echt geen garantie voor hoge beeldkwaliteit en over het verschil in gebruikte coatings is ook weinig te zeggen (de 16-35L heeft iig niet de nieuwe nano-crystal coating).
Let wel dat dit de japanse prijs is, ik denk dat als de lens hier uit komt de prijs omhoog schiet :(.

aangezien in het artikel staat dat de lens al met andere mounts beschikbaar was denk ik dat er vast wel tests en reviews zijn die je kunnen vertellen hoe deze lens presteerd.
Denk het niet, z'n Canon-broertje is voor 500-ish euro te koop... Meestal ontloopt dat elkaar niet veel.
De 16-35 is een lens die ook op Fullframe gebruikt kan worden, deze Tokina werkt alleen (goed) op APS-C. Op een fullframe Canon kun je hem wel plaatsen, maar dan is hij bijna niet bruikbaar, behalve op 16mm.
Dit is geen 16-35 maar een 11-16.

Op een Nikon, Pentax of Sony APS-C camera een geeft deze lens een beeldhoek vergelijkbaar met ongeveer 16,5-24mm op kleinbeeld (fullframe).
Op een Canon APS-C camera een geeft deze lens een beeldhoek vergelijkbaar met ongeveer 17,5-25,5mm op kleinbeeld; de Canon APC-C sensor is ietsje kleiner dan die van de andere fabrikanten, vandaar het verschil.
Helaas is er nog geen Pentax-versie van, maar die zal wel door Pentax zelf uitgebracht worden.
Je kan een full-frame lens alleen niet zomaar vergelijken met een aps-c exemplaar. Voor full-frame is simpelweg meer glas nodig en ben je per definitie duurder uit.
Ik snap waarom verschillende bedrijven een ander type bajonetsluiting gebruiken, vendor lock-in. Zodra je dure lenzen hebt voor 1 type sluiting ga je natuurlijk lastig over naar een andere aanbieder van camera bodies...
Wat ik aan de andere kant van lenzenfabrikanten niet snap is waarom ze niet een standaardlens maken met een bepaalde sluiting (doet er niet toe) en los adapterringen (mee)leveren voor de verschillende merken bodies.
Bij het ontwerp moet dan wel rekening gehouden worden met de dikte van deze ringen natuurlijk. Lijkt mij enorm schelen in productie en planning als je maar 1 lens hoeft te fabriceren i.p.v. voor ieder merk (Canon, Nikon, Olympus, Sony, Panasonic, Pentax, etc.)
Tja, maar dan moet men samen gaan beslissen... Als Canon en Nikon (samen 80+% van de markt) er niet aan meedoen is het over. Daarnaast, zo werkt het ook goed. Fabrikanten kunnen eenvoudig het ontwerp overzetten (zoals Sigma, Tokina en Tamron regelmatig laten zien), en zo meerdere markten bedienen. Ooit was er trouwens wel iets universelers, M42, maar da's inmiddels uitgestorven, omdat mensen graag AF, TTL-metering en andere geintjes willen gebruiken. Laten die nou net nauw samenhangen met de gebruikte chipjes, die fabrikant-afhankelijk zijn.
Mijn stukje wel goed gelezen? Ik stel ook niet dat de body fabrikanten naar 1 sluiting moeten (doen ze toch niet).
Vandaar mijn idee om het initiatief bij de lenzenfabrikant te leggen die dan met adapterringen komt voor alle verschillende sluitingen...Waarbij ze bij het ontwerp van de lens al rekening houden met de dikte van die ring zodat je geen nadelige gevolgen effecten krijgt zoals je die nu krijgt als je een adapterring tussen een lens stopt.
Het klinkt heel logisch wat je zegt maar veel schiet je er niet mee op.
De ene fabrikant gebruikt lenzen met ingebouwde motor, de ander niet

Het huidige systeem werkt goed, een fabrikant zoals sigma maakt gebruik van modulaire systemen zodat ze op elke camera passen.
De optische formule voor elke lens/merk is hetzelfde het focus meachanisme daarentegen verschilt
Hiervoor moeten aparte modules voor ontworpen worden
Het is eigenlijk een kwestie van logica en assembleren

Een groot nadeel van adapter ringen is dat je weathersealing kwijtraakt

[Reactie gewijzigd door 1990BW op 25 juli 2024 07:26]

Zover ik weet ondersteunt elk merk tegenwoordig lenzen met de motor in de lens. Sommige merken hebben inderdaad ook nog een elektrische schroevendraaier ingebouwd maar dat betekent niet dat die gebruikt dient te worden. :)
Maar die adapter ring moet dus niet alleen mechanisch passen, hij moet óók al die elektronische vertalingen maken.

De calibratie van de AF motor zit bij Canon in de lens. Wanneer je scherpstelt praat de body met die calibratie om precies te weten hoe de focus moeten worden aangestuurd. Dat protocol is gegarandeerd anders bij andere merken... Dat soort verschillen moeten dan ook allemaal in die adapter ring vertaald worden.

Daar is simpelweg geen ruimte voor...
Wat ik aan de andere kant van lenzenfabrikanten niet snap is waarom ze niet een standaardlens maken met een bepaalde sluiting (doet er niet toe) en los adapterringen (mee)leveren voor de verschillende merken bodies.
Zoiets heeft (o.a.) Tamron in het verleden gedaan met hun adaptall(-2) systeem. Dit was bij manuele lenzen nog wel te realiseren. Bij moderne lenzen met AF en elektrisch diafragma maakt de elektronische koppeling voor communicatie met de camera het wel erg lastig. De lens zou dan 5 verschillende communicatieprotocollen moeten ondersteunen.

Adapterringen introduceren ook altijd afwijkingen in het optische systeem. Met 20+ megapixel sensors wordt het steeds kritieker om de lens goed uitgelijnd op de body te hebben. Zit de lensvatting een klein beetje scheef, of is zo'n adapterring een fractie dunner aan een kant, dan krijg je ongelijkmatige scherpte op de sensor.
Tamron deed dat vroeger: je kocht een objectief en een adapterring voor het merk camera dat je had. Maar dat was in de tijd dat er nog geen elektrische interface tussen body en objectief zat.
Tamron had dat, heette Adapt-all2 (Adapt-all1 is nooit wat geworden) daarvoor was er de T2-schroefdraad. T2-lenzen kon je middels een T2-adapter op ieder merk camera schroeven, alleen probeerden mensen die ook rechtstreeks op Praktica's, Pentax en andere P-draadcamera's te schroeven, maar hoewel beide een diameter hadden van 42mm had de ene een spoed van 1mm per omwenteling en de andere 0,75mm zodat je de boel behoorlijk in de soep kon draaien.

Adapt-all2 paste op bijna alle camera's, maar dat werkte niet met autofocus.
Tamron is daarna AF-lenzen gaan bouwen, bij sommige fabrikanten (o.a. Minolta) ging men daarvoor licenties aan. Een en ander was ook afhankelijk van of de fabrikant licenties wilde afgeven. Sigma deed het echter via reverse-engineering, wat nog wel eens problemen gaf.
Hier een lijstje met lenzen van Tokina voor de Alpha mount: (bron: DSLR.nl)
Tokina AF 17 f/3.5
Tokina MF 17 f/3.5
Tokina AF 19-35 f/3.5-4.5
Tokina AF 20-35 f/2.8
Tokina AF 20-35 f/3.5-4.5
Tokina AF 24-200 f/3.5-5.6
Tokina AF 28-70 f/2.6-2.8
Tokina AF28-80 f/2.8
Tokina AF 28-70 f/2.8
Tokina MF 28-105 f/3.5-4.8
Tokina MF 28-200 f/3.5-5.3
Tokina MF 28-70 f/3.9-4.8
Tokina MF 60-300 f/4-5.6
Tokina MF 70-210 f/4.5-5.6
Tokina AF 80-200 f/2.8
Tokina AF 80-400 f/4.5-5.6 II
Tokina AF 80-400 f/4.5-5.6
Tokina AF 100-300 f/4
Tokina AF 100-300 f/5.6-6.7
Tokina AF 300 f/2.8
Tokina AF 400 f/5.6

Hoezo: Tokina komt met eerste lens voor Sony Alpha-mount....
dat zullen wel allemaal lenzen zijn voor de oude minolta mount die sony heeft overgenomen.

dit zal dan wel de eerste tokina lens zijn voor de sony alpha mount sinds het de sony alpha mount heet.
Minolta mount en Sony mount zijn dezefde. Daar zit geen verschil in.. Heette altijd al A-Mount.... Maar ik hoop dat er meer nieuwe glas van Tokina komt. Met name wat lichtsterk spul.
Anoniem: 22659 @rosje772 februari 2010 01:59
Je zou eens op de Tokina site moeten kijken welke nog gebouwd worden ;)

http://tokinalens.com/products/tokina/index.html

Zelfs de 80-400 is momenteel alleen voor C/N verkrijgbaar.
Gebruik al 2 jaar een Tokina 20-35 met Sony mount. Origineel gemaakt voor Minolta, maar dat is overgenomen door Sony en heeft dezelfde mount gehouden.

Met andere woorden klopt de topic-titel niet..
Sony-Alpha mount... Is kennelijk toch anders dan een Sony mount.
Anoniem: 2053 @Neus1 februari 2010 18:34
Onzin,

Sony heeft minolta overgenomen en iedere minolta MF of AF lens past op de huidige Sony Alpha modellen. Er is maar een Sony mount en dat is die van Minolta.
Er zit echt wel een verschil tussen de Minolta AF lenzen en de oude MF (de MD's en MC's) Minolta lenzen die laatste weken standaard dus echt niet.

Maar goed, zo te zien heeft Sony genoeg markt aandeel om nu ook Sony varianten aan te bieden. Je ziet het ook bij Sigma dat die meer modellen beschikbaar hebben voor Sony dan voor Pentax. Het gaat toch om het hoeveel toestellen er verkocht worden. En Sony heeft van Tamron een lading aandelen, volgens mij geeft ze dat ook een klein beetje voordeel... :)
Het lijkt me logisch dat Tokina ook met andere lenzen gaat komen voor deze mount ik neem aan dat Sony een vergoeding wil zien voor de documentatie die bij de lens mount hoort en dat er dus financieel totaal geen reden is voor Tokina om niet met nog meer lenzen voor deze mount te komen. Als het een kwestie is van reverse engineering dan lijkt het me wederom dat Tokina redelijk wat geld besteed zal hebben aan dit project en het lijkt me heel erg sterk dat ze met een enkele lens dat geld al terug kunnen verdienen.

Ga er dus maar van uit dat ze binnen de kortste keren ook veel van hun andere lenzen met deze mount zullen uit rusten. Het zal ze waarschijnlijk weinig tot geen extra werk op leveren om een andere mount op een lens te bevestigen zo lang er niet met de lens elementen geschoven hoeft te worden om de mount passend te maken dan is het gewoon een kwestie van een andere connector er op en klaar.
Over die vergoeding: ik weet dat in het geval van Tamron er inderdaad in Licentie gebouwd wordt voor de Sony mount niet zo raar ook omdat Tamron voor een gedeelte eigendom is van Sony. Sigma daarentegen reverse-engineerd voor de Alpha-mount, oudere Sigma lenzen moeten dan ook nog wel eens een nieuwe chip krijgen van Sigma om te kunnen werken.

Persoonlijk vind ik dit goed nieuws, ik gebruik nu zelf bijna alleen Sony lenzen (en 1 Tamron) voorheen ook Sigma gehad maar de kwaliteit daarvan viel mij echt tegen. Een extra keuze op de markt is alleen maar goed, zeker ook omdat Tokina naar mijn idee net wat beter spul maakt dan Sigma.
Waarom nu? Ik heb net een half jaartje de Sigma 10-20, gekocht omdat deze Tokina, die om te kwijlen is, niet in A-mount gemaakt werd. De Sigma is echter nogal traag (f/4-5.6) en niet erg trefzeker met autofocus.
Veelal worden ultrawides buiten gebruikt, en dan is de lichtsterkte iig al een stuk minder belangrijk. Ook voor de scherptediepte hoeven ze het niet te doen, aangezien dan meestal op oneindig gefocused wordt. Mag ik vragen wat voor foto's jij ermee maakt, dat je de lichtsterkte zo belangrijk vindt? Ben wel benieuwd. :)
Op de andere mounts is dit een zeer goede lens. Een van de scherpere wide zooms voor APS-C spiegelreflexen. Enige minpuntje is het nogal beperkte zoombereik.

Overigens kost deze lens voor Nikon en Canon mount maar iets meer dan 500 euro in Nederland. Weinig reden om aan te nemen dat hij voor Sony veel duurder wordt, hooguit in het begin misschien.

edit:woordje vergeten...

[Reactie gewijzigd door Hoppa! op 25 juli 2024 07:26]

Ik heb de canon variant van deze lens al een tijdje in bezit, en dat is een prachtige lens naar mijn mening, erg robuust, en geeft een beter resultaat dan de gelijk geprijsde canon en nikon alternatieven. Ondanks dat het een 11-16mm lens is, is de vertekening heel beperkt voor een lens als dit, het is dan ook geen fisheye idee.
Het is een mooie toevoeging aan de alpha lenzen van sony.
Ik had vroeger een Tokina lens op mijn Minolta Dynax 5000i, Tokina kan dus al heel lang lenzen voor de Sony Apha / Minolta A bajonet maken!
Ik heb zelf de Alpha 350 met sony 18-70 mm lens, en ook de AF 35-80 lens van Minolta en ik mis dus bij de Minoltalens een deel van mijn groothoek bij deze lens.
de lens wordt met brandpuntafstanden in mm gemeten maar dan moet het brandpunt wel op gelijke afstand van de lensen zitten en dat is tussen de nieuwe Sony en de oude GX2 niet het geval

[Reactie gewijzigd door hansjanssen1957 op 25 juli 2024 07:26]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.