CES: Casio-compactcamera met gps gespot - update

Casio heeft op zijn CES-stand een prototype van een compactcamera met ingebouwde gps-functionaliteit getoond. Een introductiedatum is niet bekend, maar Casio zegt de feedback op het prototype in het eindproduct te verwerken.

Volgens Let's Go Digital, die het prototype ontdekte op de Casio-stand, is het Exilim-prototype voorzien van een 10x-zoomlens met een zoombereik van 24-240mm in kleinbeeldformaat, terwijl de beeldsensor een resolutie zou hebben van 12,1 megapixel.

De items in het gps-gedeelte van het menu bij het prototype geeft aan dat gebruikers een thuisadres in kunnen voeren. Ook is het mogelijk om de kaart bij de gps-functie in en uit te zoomen, en het prototype lijkt uitgerust te zijn met software om stappen te tellen en het calorieverbruik te tonen.

Wat specificaties betreft lijkt het getoonde prototype behalve de gps-functionaliteit op een Exilim EX-H10 en ook uiterlijk lijkt het gedeelte onder de bovenkant, met de uitstekende 'bobbel' voor de antenne van de gps-ontvanger, zowel aan de voorkant als de achterkant op deze camera. Zelfs de knoppenindeling is gelijk.

Hoewel Casio nog geen compactcamera's met ingebouwde gps-functionaliteit in zijn productgamma had, is de feature bij een select aantal compactcamera's van andere merken te vinden. Zo beschikt de in augustus 2009 aangekondigde Samsung ST1000 over gps. Ook de op de CES aangekondigde HX5 van Sony is voorzien van gps, maar beschikt tevens over een kompasfunctie, net als bij de iPhone 3GS. Nikon was met de P6000 uit 2008 een van de eerste compactcamera's met gps.

[update 11 jan]: Navraag bij Casio leert dat de term 'Hybrid-GPS' die aan de voorkant bij de verhoging voor de gps-ontvanger is te zien, slaat op de combinatie van gps met versnellings- en orientatiesensor om een fix voor de lokatie te krijgen als het contact met satellieten tijdelijk verloren raakt. Dit kan gebeuren als bijvoorbeeld onder een brug door wordt gelopen. Het is niet bekend hoe lang de camera zonder gps-signaal kan, voordat hij de weg kwijt is.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Pieter Molenaar

10-01-2010 • 13:58

46 Linkedin

Reacties (46)

Wijzig sortering
+1Anoniem: 225842
10 januari 2010 14:01
Hoe zit het eigelijk met accu duur? Zo'n GPS vreet toch ook wel lijkt mij, als ik kijk naar mijn GSM.
De EX- H10 zou 1000 foto's op één batterij lading moeten kunnen nemen. Het zou handig zijn als de GPS module daarbij aan zou sluiten. Ervaring leert dat een soortgelijke module gedurende 7 uur ongeveer 1000 mAh verbruikt bij constant verbruik. Het beeldscherm verbruikt, naast de opslag e.d. ook het nodige. Natuurlijk is alles afhankelijk van veel factoren (kwaliteit en nauwkeurigheid) en met name hoeveel je de onderdelen aan hebt staan maar bij moderne accu's / oplaadbare batterijen zou een dag gebruik dus mogelijk moeten zijn.
Prima dat die gps-functionaliteit zo langzamerhand mainstream begint te worden. Alleen jammer dat het bij sommige merken toch weer wat halfslachtig gaat. Waarom niet gelijk, zoals bij de Sony HX5, ook een kompasfunctie?

Ik denk dat het met de accuduur wel meevalt, zeker in vergelijking met een gsm. Een camera en daarmee ook de gps-functionaliteit staat alleen aan als je daadwerkelijk aan het fotograferen bent. Een gsm hebt je permanent aan staan. Bovendien kun je vrijwel altijd de gps-functionaliteit uitschakelen. In ieder geval bij deze Casio.

Ik vraag me alleen weer af of de Casio en de Sony ook in RAW kunnen opslaan.

[Reactie gewijzigd door Knight_1961 op 10 januari 2010 14:26]

en daarmee ook de gps-functionaliteit staat alleen aan als je daadwerkelijk aan het fotograferen bent
Dat zou lastig zijn, want dan moet je voor iedere dat je het apparaat aanzet, wachten op een GPS-fix. Dat kan zomaar een minuut duren, zeker gezien een camera geen A-GPS kan hebben.
Mij lijkt dat de gps toch echt uit staat als je de camera uitzet!
Als ze een SiRF Star IV chip hebben, blijft die altijd een beetje sluimernd aan staan. Zie nieuws: SiRF kondigt zuinige en snelle gps-ontvanger SiRFstarIV aan voor meer info.
Een dikke "als", ja. En als je de batterij verwisselt (als die verwisselbaar is) zal er tóch een nieuwe fix gevonden moeten worden. En hoe lang dat duurt, heeft dan weer niets te maken met hoe kort het apparaat uit stond :)

Maar ik zou verwachten dat het wel in de specs of datasheet terug te vinden is. En anders kun je altijd de fabrikant nog mailen/bellen.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 12 januari 2010 19:55]

Je kan het natuurlijk ook altijd nog met een exif-data editor en google maps achteraf toevoegen aan je foto's. ;)
Daar heb ik een travel recorder (qstarz) voor.
Kun je zonder moeite al je foto's taggen.
Nee die camera gaat ofwel onnauwkeurige locatie geven, of je gaat constant je GPS moeten laten tracken. Eerst kan je hem evengoed niet hebben en bij tweede... kan je hem evengoed niet hebben :p

Maar een caloriemeter geeft al aan voor wat soort mensen deze camera is bedoelt. Diegene die voor het maximum altijd stickertjes op de doos gaan :/
GPS ontvangt in principe alleen signalen van de satellieten, en moet er nog een heel klein beetje aan rekenen. Het zijn de navigatie/kaart programma's die de meeste stroom gebruiken.
Als ik een willekeurige GPS logger op m'n telefoon aan zet (die dus puur de GPS coordinaten opslaat in een logbestand, niets meer) dan is m'n telefoon toch echt binnen een dag leeg, terwijl ik er normaal 2-3 dagen mee doe.
Met dat de GPS-ontvanger van een telefoon veel te ongevoelig is. Als je die telefoon in je zak stopt, dan krijg je veel te vaak coördinaten die niet kloppen (lees: veel te ver afwijken). Dus laat staan als je een telefoon in je tas gooi (zoals ik).
En hoe snel heeft de gps satellieten gevonden? ik heb geen zin om een paar minuten daarop te zitten wachten voordat ik en foto kan maken...
De snelheid is erg afhankelijk van de verplaatsing tov de eerder gemaakte GPS-tag. Als die daar in de buurt is gaat het snel, heb je de GPS niet steeds aanstaan duurt het langer. Ook dit is afhankelijk van de kwaliteit van dit model wat ik natuurlijk nog niet heb kunnen testen. Het zal in de buurt van 1 minuut liggen bij eerste opstart gezien verwachte marktpositie.
De snelheid van het vinden van een fix is nauwelijks afhankelijk van het apparaat. Een mobieltje kan het snel, omdat daarop A-GPS mogelijk is, maar GPS-apparaten zonder GSM kunnen dat niet en moeten het stellen met de gegevens die de satellieten verzenden. En ja, dan kan het zomaar een minuut of langer duren voordat er een fix is.

Staat uitgebreid uitgelegd in de c't (weet zo niet welke).
Vanwege de naam die Casio aan de gps-functie geeft, 'hybrid gps', zou het wel eens zo kunnen zijn dat het a-gps betreft, maar dat is giswerk.
Dat kan niet, omdat daarvoor een tweede actieve netwerk nodig is (bijvoorbeeld GSM) dat continu verbonden is (of waarmee heel snel verbinding gelegd kan worden). Dus dan zou je de GPS-ontvanger net zo goed continu aan kunnen laten staan.

En al zou het het ding tóch A-GPS hebben, wat zeer onwaarschijnlijk is, dan betekent dat alléén maar dat hij sneller een fix heeft, maar die snellere fix is dan minder nauwkeurig.
Als het functioneert zoals bij de Nikon P6000 moet ik mijn enthiosiasme in mijn eerdere post misschien wat temperen en ook terugkomen op mijn inschatting met betrekking tot de accuduur.

Zie de review van de gps-functionaliteit bij de Nikon P6000:

http://www.letsgodigital....ra/review/190/page_4.html

Hopelijk is de techniek in de tussentijd aanmerkelijk verbeterd.

[Reactie gewijzigd door Knight_1961 op 10 januari 2010 14:43]

Op zich wel mooi maar overal een gps apparaat inbouwen (telefoon, auto, camera, laptop) is een beetjje zonde van 't geld, beter gewoon via bluetooth de camera met een telefoon laten communiceren.
En in no time door je accu heen branden...
Ik denk dat een bluetooth ontvangertje een stuk zuiniger is dan een GPS ontvanger! Bovendien heb je daar veel meer aan, je kunt ook draadloos foto's doorsturen naar andere bluetooth devices...
Bluetooth ontvangers bestaan niet, het zijn altijd zender/ontvangers, en juist dat zendgedeelte kost "veel" energie.
Precies, ik heb een GPS datalogger en die kan ook als bluetooth gps ontvanger werken.
Alleen als GPS datalogger werkt het ding tegen de 20 uur op een accu lading.
Als de bluetooth verbinding aktief moet zijn dan wordt het 10-11 uur.

Deze logger heeft een 1000mAh accu.
Zulk soort dingen moeten gewoon altijd werken.
Dan wil je niet met je telefoon lopen kloten, die er vervolgens weer een programma op de achtergrond bij heeft draaien.
+1Anoniem: 253719
10 januari 2010 17:39
Of via een kleine, aparte GPS logger
Die kan je ook gebruiken als je geen kamera meeneemt en toch je gevolgde route wil opslaan. Het aparaatje kan zo'n 4 dagen achter elkaar GPS posities en elevatie opnemen met een ingebouwd Li-Ion accu, dus het "stroomverbruik" (eigenlijk geleverde arbeid) is minimaal.
Klopt, ik heb er ook een (qstarz), en ik ben uitermate tevreden, deze batterij gaat echter maar 36 uur mee.
Maar dat is voldoende.

Als ik foto's naar flickr upload staan ze meteen op de kaart!
Ik heb een Columbus V900, de accu gaat tegen de 20 uur mee.
Deze logger slaat elke seconde de positie op en heeft een 2GB microSD kaart voor de opslag.
Het zou ook leuk zijn als het mogelijk is om de kompas data mee te nemen, dat je niet alleen ziet waar je geschten hebt maar ook in welke richting.
Die mogelijkheden bestaan al maar is voor deze markt toch echt te veel gevraagd. Als je dit soort mogelijkheden wilt moet je kiezen voor een losse GPS / GEO-tagger of een veel duurder toestel. Deze mogelijkheid voor de gemiddelde consument is al een hele ontwikkeling op zich!
Ricoh maakt al een poosje camera's met GPS er in,ergens in 2005 kwam de G3 al uit en de meer recente Ricoh 500SE heeft een kompas er in.

[Reactie gewijzigd door uncle_sjohie op 10 januari 2010 16:32]

Ik heb zojuist de specs van de Ricoh 500SE doorgenomen, maar zit volgens mij geen gps in, wel de mogelijkheid om deze met bluetooth te koppelen.

<edit>GPS/Kompas is als optie leverbaar</edit>

[Reactie gewijzigd door koenissegg op 11 januari 2010 09:46]

dat je niet alleen ziet waar je geschten hebt maar ook in welke richting.

Ik mis een letter, bedoel je: gescheten of geschoten? ;)
Ik moet hem inkoppen: dat scheelt 180 graden.
Ik bedoelde geschoten, maar hij is leuk. Al scheelt 'gescheten' en geschoten bij mij meestel 90 graden... :)
+1Anoniem: 326972
11 januari 2010 00:08
Handig. Als de functionaliteit er ook bij zit waarmee er automatisch bij de foto wordt opgeslagen wáár deze wordt genomen, zou het helemaal handig zijn. Hoevaak kom je wel niet die foto tegen maar 'tja, waar was die ook alweer gemaakt?'... GPS-gegevens erbij en je hebt het weer...
Misschien een beetje rare vraag hoor, maar wat heb je precies aan een fotocamera met een Global Positioning System?
opslaan waar je foto is gemaakt. Geotagging (http://en.wikipedia.org/wiki/Geotagging) is tegenwoordig hot

[Reactie gewijzigd door webinn op 10 januari 2010 14:26]

Idd, dat was ik mij ook af aant vragen... Je hebt toch een navigatie systeem om te weten waar je bent???
ik blijf het een overbodige future vinden voor camera's

Het kost alleen maar meer stroom dan dat het echt nuttig is bij het maken van foto's
Tja, en ik vind een fotocamera op m'n mobieltje overbodig. Ik gebruik 'm namelijk om mee te bellen en niets meer. Toch zijn er hele volksstammen die wel graag een camera op de gsm willen.

Ik vind de gps-functie wel nuttig op een fotocamera, en dan met name bij verre reizen. Je kunt dan later precies zien waar je allemaal geweest bent.
Ik kan niet meer zonder....

Als je foto's aan het kijken bent hoef je je nooit meer afvragen waar ze genomen zijn.
voor mensen die de wereld rondreizen is het nochtans een welgekomen feature :)
veel mobieltje hebben dit ook, zelfs mijn midrange Nokia 5800
Ik denk dat de foto kwaliteit van deze camera toch wel een aantal klassen beter zal zijn. Overigens heb ik ook de 5800, en die camera was toen hij uitkwam al gemiddeld qua kwaliteit, in vergelijking met de huidige modellen is het helemaal niks..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee