Eminent voorziet EM7080-mediaspeler van Realtek-chipset

Eminent heeft de EM7080 aan zijn assortiment van mediaspelers toegevoegd. De speler is gebaseerd op de Realtek 1083-chipset en biedt plaats aan een interne 3,5"-harddisk. Volgens de fabrikant kan de speler probleemloos dts downmixen.

Naast de interne harde schijf kan via de esata-poort ook een externe harddisk worden aangesproken. Ook zijn er aan de voorzijde van de zwarte behuizing twee usb 2.0 host-poorten beschikbaar, terwijl aan de achterzijde nog een slave-usb-aansluiting aanwezig is. Een kaartlezer ontbreekt. Op videogebied zijn er de gebruikelijke analoge aansluitingen beschikbaar naast de hdmi 1.3-aansluiting. De 100Mbps-ethernetaansluiting moet het streamen van content mogelijk maken.

De Realtek 1083-chipset zou volgens Eminent krachtig genoeg zijn om vrijwel alle videoformaten af te spelen, waaronder mkv, vc1 en h.264. Ook iso's van blu-ray-titels zijn af te spelen volgens de fabrikant. Bovendien zou de EM7080 geen moeite hebben met het downmixen van ac3- en dts-streams. Tenslotte beschikt de mediaspeler ook over een downloadfunctie voor het binnenhalen van usenet-content. Eminent geeft vijf jaar garantie op de speler en heeft een adviesprijs opgegeven van 149,50 euro.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

10-12-2009 • 08:56

65 Linkedin

Reacties (65)

Wijzig sortering
Waarom 100Mbps en niet gelijk 1Gbps? De prijsverschil zou niet zo veel zijn, hooguit 5 a 10 euro meer.
Wat ik meer jammer vind dan 100mbit is het gebrek van SMBv2. Er is nog altijd geen open-source / alternatieve implementatie van SMB2 (Windows Vista/2008/7) en dat is erg zonde. Kopieer opdrachten gaan namelijk veel veel VEEL sneller over SMB2. Ik merk gigantische verschillen tussen Win7 <> Linux / XP en Win7 <> Win7.
Samba 3.5.0pre1 :) 26/11/2009
Protocol changes:
o Experimental implementation of SMB2
Waarschijnlijk omdat microsoft er niet zo happpig op is om dit openbaar te maken? Neem aan dat het weer reverse engineering moeilijk doen is voor de opensource mensen. Samba 4 heeft al wel support voor smb2 maar dit wordt als experimenteel bestempeld.

Het is juist jammer dat dit soort dingen veelal geen NFS ondersteunen terwijl er vaak wel 1 of andere Linux afgeleide op draait. Zelfs Windows vista/7 zouden NFS moeten ondersteunen van wat ik heb begrepen, maar dan wel enkel in de enterprise/ultimate versies en er wordt door MS geen support op gegeven..

edit:
opgegeven > op gegeven

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 10 december 2009 09:59]

de vraag is of dat wel nut heeft: heel veel van deze externe spelers hebben te weinig processorkracht om een 1000Mbit stream te kunnen verwerken. Ik denk hierbij ook aan vele NAS'en die uiteindelijk pieken rond 10/12 MB/s.

Nu is de vraag uiteraard of deze 100Mbit wel degelijk 100Mbit is, en niet iets wat nog een pakje lager ligt...

[Reactie gewijzigd door webinn op 10 december 2009 09:09]

Zelfs als je de processor kracht hebt blijft de vraag of het wel nut heeft...

Een Blu-Ray film neemt maximaal 24Mbps aan bandbreete in deze deze kun je zelfs streaming gewoon bekijken via een 100Mbps poort. De meeste consumenten PC's hebben wel eens waar een of twee 1Gbps poorten maar hoe vaak heb je een harde schijf zelfs maar een 100Mbps lijn vol zien duwen met data, laat staan een 1Gbps verbinding.
Daar naast kom je met een ander probleem in aanraking, als je een film aan het kijken bent en iemand anders in huis besluit dat het wel zo leuk is om even die paar duizend MP3'tjes naar of van de HDD van de media speler the verplaatsen dan vergt dat erg veel processor maar ook disk aandacht zo veel zelfs dat jij kijk plezier er zeker weten minder van zal worden...

Ik denk eigenlijk dat de Realtek chip gewoon geen 1Gbps aan kan, omdat ik niet een enkele media speler heb gezien die een 1Gbps poort heeft ze hebben allemaal een 100Mbps poort dat doet me vermoeden dat de chipset van Realtek gewoon geen I/O aansluiting heeft voor een 1Gbps poort.
maar hoe vaak heb je een harde schijf zelfs maar een 100Mbps lijn vol zien duwen met data, laat staan een 1Gbps verbinding.
Je weet dat 100Mbit/s maar 10MB/s is? Dat haalt een laptop hd zelfs nog op z'n sloffen
[zeurmodus]
12,5MB/sec zelfs.
[/zeurmodus]
Puur theoretisch ja, in de praktijk mag je al blij zijn dat je de 10MB/s haalt ivm packet loss, collissions, slechte signaal integriteit, inefficiente/goedkope LAN controller, etc...

Gezien een hardeschijf makkelijk 70-80MB/s kan halen is het dus jammer dat je deze snelheid niet kan halen. Ik weet dat windows media player er moeite mee heeft om meerdere albums in te laden en af te spelen over een 100Mbit netwerk. Zelfs bij 1Gbit is hij soms nog een minuut bezig om alle track info op te halen.
Als ik over mijn netwerk thuis bestanden verstuur gaat het toch vaak richting de 14MB/s terwilj ik ook maar een 100mbit netwerkje heb liggen.
Collisions?

Was dat niet iets van vroeger? Daar hebben switsches (i.t.t. hubs) toch helemaal geen last van...
Ik denk eigenlijk dat de Realtek chip gewoon geen 1Gbps aan kan, omdat ik niet een enkele media speler heb gezien die een 1Gbps poort heeft ze hebben allemaal een 100Mbps poort dat doet me vermoeden dat de chipset van Realtek gewoon geen I/O aansluiting heeft voor een 1Gbps poort.
Je moet geen dingen zeggen die niet waar zijn :P Er zijn al diverse NMT's te krijgen met een 1Gbps aansluiting, waaronder de bekendste: pricewatch: Popcorn Hour C-200 Of bedoel je echt specifiek NMT's gebaseerd op de Realtek chip? Dan heb je idd gelijk, maar Syabas is ook al iets langer bezig met de ontwikkeling van dergelijke chips dan dat Realtek dat is... dus het is enigzins logisch dat ze daarin wat achterlopen.

Met de rest van je reply ben ik het volledig eens, mensen roepen maar dat het zo jammer is dat er geen 1Gbps poort op zit, maar bevatten vervolgens niet dat de techniek van het apparaat zelf er niet geschikt voor is, de chip kan simpelweg niet zoveel data tegelijk behandelen.

Overigens nog een kleine correctie: Een blu-ray film kan tot 36Mbps bandbreedte innemen op afspeelsnelheid... maar dan nog is er bandbreedte zat om zonder problemen te streamen.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 10 december 2009 09:30]

De Sigma chip in de Popcorn Hour C-200 ondersteunt officieel de 1Gbps modus officieel niet, het is een experimentele feature.

Veel (maar niet alle) C-200 eigenaren hebben ook problemen met de 1Gbps modus zoals het niet correct opstarten van het apparaat als de netwerkkabel is aangesloten. Ook als de 1Gbps modus wel werkt, gaat ie niet boven de 12MB/s uit.
Leuk verhaal maar er klopt natuurlijk niet alles van.
De maximale bitrate van een bluray is altijd nog 40Mbps op 1920x1080. Dit is alleen video, met audio er nog bij krijg je een totale data transfer rate van maximaal 54Mbps.
100Mbit/s is dan ook ruim voldoende, zeker als je nog wat prebuffert. Hoe dan ook, nagenoeg elke hardeschijf kan wel 100Mbit/s halen, want dat is 12,5MB/s theoretisch, meestal 10-11,5MB/s in de praktijk bij optimale omstandigheden.
Hehehe, jij hebt het artikel op wikipedia niet helemaal goed gelezen... die 54Mbps is de maximale datatransferrate (lezen/kopieeren) van een bluray-video-schijf... Het maximum voor a/v afspelen ligt lager dan dat, namelijk op 48Mbps... Buiten dat is 36Mbps meer dan genoeg voor het weergeven en opnemen van highdef materiaal, dat is dan ook de meeste gehanteerde snelheid waarmee een bluray-film afspeelt, of beter gezegd het maximum waarop bluray afspeelt en/of wordt opgenomen. Meer is simpelweg niet nodig, dat zou niet efficient meer zijn.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 10 december 2009 09:44]

Natuurlijk heeft het zin. Voor streamen heb je inderdaad genoeg aan een 100 Mbps verbinding maar als je de interne disk wil volpompen zou een snellere verbinding aangenaam zijn. Jammer genoeg is bij veel van dit soort spelers de processor de bottleneck. Op een popcorn hour a110 haal je via samba ca 3 à 4 MB/s en via ftp klimt dit op tot 7 à 8 MB/s. Draadloos via een g verbinding en ftp haal ik 1 à 2 MB/s
Correctie, een blu-ray film kan tot 72 Mb/s zijn.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Blu-ray
Hiervoor is een 100 Mb netwerk nog wel steeds voldoende, dat wel. 1Gb/s is meer gewoon makkelijk als je een mediaplayer heb met een interne harddisk en je wilt even wat films overkopiëren, dan zou 1 Gb/s makkelijk. Stel je moet even 400 GB over kopiëren, dan is 1 GB/s relaxer.
Hoewel ik me afvraag of dit ooit gehaald wordt, als ik sommige berichten al lees dat je met 100 Mb/s ook maar een schamele 6 MB/s haal met kopiëren. Dan vraag ik me ook al af of het streamen van 72 Mb/s ooit vloeiend zal zijn.
Je bent hier MB en Mb door elkaar aan het halen en het verschil is toch een factor acht. Dus 72Mb is namelijk 9MB per seconde en dat kun je prima streamen over een 100Mbit netwerk dat efficient opgezet is. 1Gb per seconde is nog redelijk makkelijk te doen als je 2 snelle machines hebt ik haal dit gewoon tussen 2 servers waarvan er een een areca Raid controller heeft met 8 disks eraan en daar schrijf ik dan naar toe weg. Lezen lukt makkelijk trouwens van 125MB per seconde dat kun je al bereiken met een simpele RAID 0 array van 2 normale harddisks. 1GB per seconden wordt echt moeilijker dan moet je op dit moment in de echt extreme enterprise hardware investeren . Dan heb je namelijk 10Gbit switches nodig en rete snelle storage .

Edit net op het werk even getest daar hebben we een 10Gbit backbone en halen we bij gebruik van EVA storage van HP ongeveer 300/400MB per seconden.

[Reactie gewijzigd door CrazyBernie op 10 december 2009 16:55]

Bluray max 24 Mb/s? Het geluid is al bijna 10 Mb/s, volgens mij zag ik regelmatig 40 Mb/s voorbij komen aan beeld alleen al. Zal volgende keer als ik een bluray op de pc kijk nog eens goed naar de snelheden kijken, maar volgens mij zijn ze allemaal wel hoger dan 24Mb/s gemiddeld.
Zou het kopiëren van bestanden een stuk sneller maken!
Zie ik het nu goed en heeft deze player geen fan aan boord? Dat is wel een stuk beter dan bij de meeste spelers met een Realtek chip.
Er zijn anderen zonder fan bijv. de popcorn en hdx hebben ook geen fan. Hebben wel een andere chipset.

[Reactie gewijzigd door G-bird op 10 december 2009 10:21]

popcorn en hdx hebben een Sigma chip dacht ik, de realtek zou wat meer warmte produceren.
Als er tenminste geen warmte problemen ontstaan. }>

[Reactie gewijzigd door Ge Someone op 10 december 2009 10:07]

Hij heeft wel een fan....

Uit de handleiding:
1. Pak de EM7080 en verwijderen de schroeven die in de hoeken aan de onderkant
van het apparaat geschroefd zitten.
2. Verwijder voorzichtig het deksel. Voorzichtig, de ventilator is verbonden met de
printplaat.
3. Koppel de ventilator los van de ventilator aansluiting. Noteer hoe de stekker op
de printplaat is verbonden.
Wat een gedrocht van een apparaat zeg. Die gaten in de voorkant slaan echt alles. 1 keer USB op de voorkant kan ik nog bij, maar waarom nog een USB en die E-Sata? E-Sata en USB zitten niet eens op de achterkant, dus voor mensen die een harde schijf er semi-permanent aan willen hangen valt deze speler al af.

Gemiste kans, want er is nog ruimte op de achterkant, desnoods maak je het kastje een cm groter. Als je hem puur als netwerkspeler gaat gebruiken dan heb je natuurlijk geen last van dit alles, maar in dat geval zijn er genoeg apparaten die hetzelfde kunnen maar tegelijkertijd ook mooier zijn dan dit eendje.

Usenetimplementatie vanaf de fabriek is wel positief. Aan de ene kant is de usenet-downloadfunctie natuurlijk een veelgevraagde functie, wat goed werk is van Eminent. Aan de andere kant is het alleen even afwachten wat de snelheid van het Parren/Rarren is op dit apparaat. Zolang 6GB aan materiaal uitpakken nog langer duurt dan een kwartier, doe ik het liever op mijn PC. Komen de tijden hier onder dan begint het echt een alternatief te worden. Dit gaat zeker op wanneer je een snelle internetverbinding hebt; Als het downloaden van een aflevering van je favo serie bijvoorbeeld 5 minuten duurt, dan heb je uiteraard geen zin om 10 minuten te wachten voordat je die cliffhanger kunt bekijken.
de E-Sata is niet voor semi-permanent, daarvoor bouw je een 3,5 inch harde schijf al in.

Ik ben hier wel in ge"intresseerd, bij mij komt hij dan toch in een kastje te staan, dus die paar extra gaten maken me dan niet uit :)

Vraag is alleen of hij beter is dan de ACRayon Playon!HD.
Niet beter maar wel lelijker i.m.o.
Usenetimplementatie vanaf de fabriek is wel positief.
Op de gelinkte Eminent page en de datasheet wordt een Bittorrent client ipv Usenet genoemd. Maar de Eminenthelpdesk verteld: "Er zit NZBget op het apparaat als downloadfunctie. (Staat niet in de specs, maar is tijdens productie toegevoegd aan de firmware.)"

[Reactie gewijzigd door Ge Someone op 10 december 2009 17:36]

Tsja, veel mooier wordt het niet zonder die gaten aan de voorkant hoor. Het blijft een plastic kast met heel groot 'Eminent' erop.

Het maakt in feite niet uit hoe je een dergelijk apparaat afwerkt, het gros van de mensen zal het niet op een zichbare plaats in de woonkamer hebben staan. Waarom dan dat extra geld verspillen aan design?

Net als de eerste PS3, wat zogenaamd een juweeltje is. Wie wil dat ding zichtbaar in de woonkamer hebben staan? Misschien als je 20 jaar of jonger bent. Maar daarna stop je het toch echt weg.

B&O-achtig design daargelaten, wordt apparatuur (sowieso de minder reguliere apparatuur) door veruit de meeste mensen gewoon weggestopt in een afsluitbare kast. Een mediaspeler heeft veelal een formaat dat niet tussen de reguliere apparaten past, en moet dus alleen staan, net als bijv. een gameconsole. Dit apparaat zou bij de meesten dus sowieso geen prominente plek krijgen.
Het enige wat mij weerhoudt om zo'n soort apparaat te kopen is dat ze allemaal moeite lijken te hebben met het syncen van subs. In ffdshow kan ik een aantal ms. instellen of ie eerder of later moet zijn en dat werkt perfect en die feature mis ik gewoon. Of dat ze dan net die ene 1080P film toch niet trekken ondanks de belofte op de verpakking dat t alles afspeelt :{
Bij de Popcorn Hour A-110 is dit ook geen enkel probleem hoor. Gewoon een standaard functie (wel een hele noodzakelijke overigens ....)
Bedankt, ik weet echter zeker dat dit bij de eerste generatie boxen niet kon. Dan wordt het toch erg interessant nu :) Bedankt!

edit: het topic op GoT herinnert me aan een andere ergenis: dat je audio niet kunt vertragen om lipsync te krijgen :{

[Reactie gewijzigd door Cartman! op 10 december 2009 11:25]

Nee, daarvoor ben je echt afhankelijk van een AV-receiver (indien aanwezig natuurlijk ;) ). Ik merk zelf dat ik best lang bezig ben geweest om alles synchroon te krijgen. Nu heb ik het voor elkaar dat een vertraging van subs met 0,5 ms standaard werkt!
In de Xtreamer kan je gewoon het aantal miliseconden aangeven dat moet worden verschoven.

op de subs knop drukt, kan je alles instellen, van grootte tot kleur en vertraging ( versnelling of shift )
Iemand al iets kunnen vinden over de GUI (voor mij) toch ook een zeer belangrijk punt!
GUI van Eminent komt meestal van popcorn, behalve voor de budget mediaplayers
UI is fiks verbeterd ten opzichte van de EM7071. Ziet er niet langer uit als het Syabas NMT platform.

Geeft previews van films en fotos, makkelijker te switchen tussen soorten content.

Hele grote verbetering.


Heb alleen nog geen Samba Server gevonden, dus kan hem nog niet als netwerk file server in hangen! :-( :-( :-(
Kijk goede zet en scherpe prijs van Eminent zou zowaar een goede opvolger voor mn xbox+xbmc kunnen worden :)
Maar beschikt deze rakker naast usenet ook torrent client perhaps?

Op de NL site staat torrent client niet genoemd en op ENG site staat built-in torrent client :?
Ondertussen al op GOT draadje ([Mediaplayer] Eminent EM7080 hdMedia RT) gevonden GEEN torrent client (toekomstmuziek)!

[Reactie gewijzigd door fatshark op 10 december 2009 10:04]

volgens de Eminent page heeftie juist alleen een bittorrent en (helaas) wordt geen usenet client vermeld.
Ben zelf benieuwd of de besturing (menu structuur) een beetje handig is en of er playlists voor muziek te maken te zijn.
Als het apparaatje onder linux werkt kun je wellicht ook de NZBGet erop zetten.

Er is een handige installer die dit soort applicaties kan installeren.

edit zie link volgens Eminent zit er nzbget op
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1381578

[Reactie gewijzigd door G-bird op 10 december 2009 14:08]

Ja inderdaad een leuk ding, maar beslist geen scherpe prijs. Realtek spelers zijn er al vanaf 80 Euro, dus 150 is een vrij stevige prijs. Natuurlijk heb je als extra bij deze dat er een harddisk in gaat, maar ja als je al een server hebt staan is dat niet zo belangrijk.
Rond de 100 zou een mooie prijs zijn.
Eminent geeft vijf jaar garantie op de speler en heeft een adviesprijs opgegeven van 149,50 euro.

Dat is volgens mij wel een erg onderscheidende factor wanneer je dat vergelijkt met de concurrentie
Sitecom biedt tien jaar garantie.
Ik denk wel dat ik de vervanger heb gevonden voor ons huidige 1ste generatie WD HD.

Of er moet nog een versie komen met wifi-n en intern 2,5"
De chipset / firmware ondersteund vast wel de externe wifi-n, aangezien tot nog toe alle realtek spelers deze konden aansturen.
En wat is er mis met het monteren van een 2,5" in een 3,5" slot ?

Andersom ( zoals bij de Xtreamer ) is moeilijker
Zou deze wel fatsoenlijk kunnen parren en unrarren? Mijn PCH-100 trekt het niet echt, hij doet het wel, maar het duurt eeuwen en filmkijken is dan ook even niet aan te raden.
Bij mijn hdx doet het parren en rarren ook oneidig lang, maar film kijken tegelijkertijd gaat gewoon goed! Geen onderbrekingen ofg andere irritante zaken.
Een usenet client kan later alsnog ingebouwd worden.
Volgens mij had de PCH A110 deze functionaliteit ook niet out of the box.
Mooie prijs voor dit Eminent dingetje. Hij stond lang aangekondigd op hun site,
had ook lang gewacht maar sinds eergisteren heb ik ook een PCH 200.
Het kostte meer dan 2 keer als de Eminent.
De usenet client werkt vooralsnog teleurstellend.
Hij heeft selectief parred en unrarred. Veel bestanden zijn niet binnen, autopause van par heeft hij niet gedaan. De CPU is gewoon te traag voor Usenet + film kijken. Hij freezed bij repair. Ik moet het apparaat nog een paar testen voor een definitieve oordeel.
Waarschijnlijk is de realtek sneller dan de sigma, mensen die door het gemis van usenet twijfelen zou ik toch aanraden gewoon voor de eminent te gaan.
Waarschijnlijk download je later toch weer met een desktop en pomp je alles naar de hdd.
Het grote verschil tussen de goedkopere oplossingen van de laatste paar maanden, en de PCH, HDX1000, Divco, etc. zijn nu net die extra functies als het kunnen inbouwen van HDD's (kan bij sommige goedkope spelers ook) en onderstuning van verschillende programma's als usenet en bittorrent. De nieuwere oplossingen die dit wel hebben, kosten ook over de 200 Euro kaal en hebben als enige voordeel tov de oudere oplossingen dat ze een mooiere GUI hebben en wat sneller zijn.

Opvallend is dat meerdere mensen aangeven dat ook met de snellere processor, sommige functies nog altijd te traag werken (dit gaat dan met name over het parren en rarren, en het overkopiëren van bestanden).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee