Eminent wil huiskamer veroveren met domotica

Eminent werkt aan een home automation-systeem. Met de domoticaset kunnen gebruikers basale zaken regelen, zoals het licht dimmen en via een webcam in de woonkamer kijken. De fabrikant wil de mogelijkheden op termijn verder uitbreiden.

Het systeem, dat bestaat uit een centrale controlunit die met diverse accessoires kan worden uitgebreid, werkt op basis van de relatief nieuwe mesh-technologie genaamd Z-Wave. Hart van het systeem is het e-Centre. Deze unit, met de naam EM6500, beschikt over een touchscreen om de gekoppelde apparaten te bedienen. Overigens kunnen apparaten die al in de huiskamer aanwezig zijn, niet zomaar op het systeem worden aangesloten; dit kan alleen via speciale schakelaars die van een Z-Wave-ontvanger zijn voorzien.

Behalve met de EM6500-unit trapt Eminent af met vijf accessoires: twee lichtschakelaars, een webcam, een bewegingssensor en een deursensor. De controlunit kost 699 euro, de accessoires kosten 59 euro per stuk. De EM6500 kan via een kabel of wifi aan het thuisnetwerk worden gekoppeld, waarna de door Eminent ontwikkelde configuratie-interface via een browser kan worden bediend.

Via de browser kunnen gebruikers onder meer nieuwe domotica-apparaten aanmelden, de alarmsensoren instellen en de knoppen op de e-Centre configureren. Via de configuratiepagina is het mogelijk verschillende scenario's in te stellen, waarbij met één knop meerdere acties simultaan worden getriggerd. Zo kan bijvoorbeeld een preset worden gemaakt voor 'tv-kijken' waarbij de televisie aangaat en de lampen worden gedimd.

Vooralsnog zijn de mogelijkheden met het domoticasysteem van Eminent nog vrij beperkt. Volgens Marc Pannebakker van Eminent is de fabrikant echter van plan de mogelijkheden flink uit te breiden. Zo zullen er op korte termijn een rookmelder en een waterdetector aan het assortiment worden toegvoegd; verder verwacht Pannebakker dat er vanaf begin volgend jaar ook losse Z-Wave-modules beschikbaar komen.

Eminent zet met zijn nieuwe kit niet alleen in op gebruiksgemak, maar heeft ook hoge verwachtingen van de beveiligingsfuncties ervan. Zo is het mogelijk om per sms of mail geïnformeerd te worden als een van de raamcontacten wordt verbroken. Via de webcam, die vanaf een speciale portal op afstand kan worden bekeken, kan de gebruiker vervolgens zien wat er aan de hand is. De webcam is overigens meteen het enige element dat van buiten de woning online te raadplegen is; de rest van de set is dat niet.

"Daar gaat wel verandering in komen", zegt Pannebakker. "Deze eerste versie van het configuratiescherm is vrij basaal. De tweede versie wordt compleet in Flash gemaakt, waardoor de knoppen van het e-Centre bijvoorbeeld ook via een iPhone-applicatie zouden kunnen worden bediend. Ook zou het straks in theorie mogelijk moeten zijn dat mensen hun Harmony-afstandsbediening gebruiken om de verschillende zaken aan te sturen."

Door Wilbert de Vries

11-08-2009 • 14:42

55 Linkedin

Lees meer

Reacties (55)

Wijzig sortering
Domotica dient breder ondersteund te worden en voor als nog leverd dit systeem geen toegevoegde waarde, zeker als je kijkt naar concurrenten. Een gekleurd touch screentje leverd ook minder toegevoegde waarde, want je kan er verder weinig mee. Opbouw bediengen zijn achterhaald, met name voor licht en de concurrentie vorrziet daarin al ruimschoots met inbouw.

Gelukkig spreken we al van de 2de generatie die standaard is voorzien van een ethernet aansluiting maar helaas mis ik daarin nog WiFi :

http://nl.wikipedia.org/w...Tweede_generatie_domotica

Voor in de huiskamer vind ik het nog te beperkt, daar waar de grotere kantoren juist winst kunnen behalen door zuiniger met energie om te kunnen gaan en de veiligheid konden vergroten door maximale benutting van camera gebruik met sensors. Met name de grote bedrijven en kantoren konden hiermee veel geld uit besparen, minder energie verbuik en een lage bezetting van personeel voor de veiligheid.

Ik betwijfel dan ook of dit systeem de huiskamer zal veroveren, prijs/prestatie. Ik gebruik zelf Jung en met de afstandsbediening kan ik 24 units aansturen in 3 groepen met 5 presets per groep :

http://nl.jung.de/t/85_6533.html

Het grote voordeel van Jung/Funk is dat je dimmers zowel kan bedienen op de muur als met afstandsbediening. En persoonlijk heb ik daarvoor geen touchscreen nodig :) Pas als alles via 1 concept gaat werken, Ethernet/Wifi/radiografisch dan word touchscreen pas interessant, al blijf ik erbij dat de tablet daarin de toekomst heeft :

http://nl.wikipedia.org/wiki/Tablet-pc
WAT!!!
controlunit kost 699 euro
Tenzij deze zooi eindelijke mac-adressen gebruikt voor de aansturen (beperking klikaanklikuit spulletjes met maar 16 kanalen leuk als je buren hebt met ook die meuk) te belachelijk veel geld want wat doet die control pod meer dan een Harmony 1000?

Al met al wacht ik tot er ECHTE domotica komt voor de thuis markt niet die meuk meer van klikaanklikuit :\

Edit:

Design is ook niet hun sterkste punt zie website en zie producten, klikaanklikuit heeft een stuk mooiere oplossingen en ook stukken goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 136863 op 11 augustus 2009 15:13]

Dus jouw criterium om 699 euro voor een domotica-unit over te hebben is dat het met een uit-de-lucht gegrepen adresseringssysteem (MAC-adressen) moet werken?
Bij z-wave wordt gewerkt met een 32-bits unieke ID per installatie + 8 bits voor addressering van de nodes. Lijkt me dus niet waarschijnlijk dat je problemen krijgt met je buren ;)
Overigens ben ik het met je eens dat het design wel een beetje jammer is.
Gelukkig kun je ook al goedkoper aan hetzelfde materiaal komen, maar echt goedkoop wordt het niet. Al was het maar vanwege het feit dat elke fabrikant opnieuw het wiel uitvind. Daarnaast zijn er alternatieven voor KIKA, zoals KNX, PLCBus maar daar zit een prijskaartje aan en is niet altijd draadloos. Z-Wave is wat dat betreft wel een van de meer levensvatbare standaarden net als Zigbee dat ook wat meer hardware begint te ondersteunen. Beide ondersteunen mesh-netwerken, waarbij zigbee 1 controlpoint heeft en z-wave meer verschillende klassen heeft
Flash op de iphone, sids wanneer?
bedoelt wordt waarschijnlijk een RIA applicatie, flash is daar een proprierty Proprietary implementatiewijze van maar net zo goed zou een dergelijk RIA natuurlijk met open standaarden als html5 en javascript op iphone geimplementeerd kunnen worden.

RIA: http://nl.wikipedia.org/wiki/RIA

edit:
typo, thx domovoi

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261542 op 11 augustus 2009 14:55]

Misschien komt het dat je niet een frontend ontwikkelaar aan het werk hoef te zetten om het in html5/javascript te maken. Verder is het animeren met html5/css3/javascript een stuk lastiger vergeleken met Flash.
Of met een native iPhone app, zoals in de tekst genoemd wordt. Hoewel het inderdaad beetje onduidelijk is wat dan het verband tussen die iPhone app en de software in Flash moet zijn.
Overigens wordt hier gesproken over de nabije toekomst en zie ik het toch wel als algemeen bekend dat er door Apple en Adobe gewerkt wordt aan een flash-player voor de iPhone.
Dikke fail wat betreft product design: http://www.e-domotica.com/producten.html

Zeker bij nieuwe woningen waar stopcontacten ongeveer een meter boven de grond bevinden en je dus altijd die lelijke ontvangers ziet. X10 ed bieden ook inbouw oplossingen.
Dikke fail op het Website ontwerp too!
wat is hier nou zo geweldig aan, vind het fijner als er geen centrale unit is, gewoon alles op je thuis netwerk aansluiten en je computers, smartphones endergelijke met de andere aparaten overweg laten kunnen,

linuxMCE kan al veel van zulke dingen, windows homeserver zou je ook gewoon bewust kunnen laten zijn van veel apparate.
1 apparaat die alles centraal doet is een beetje jaren 90

denk niet dat er toekomst zit in 1 unit je hele huis te laten managen. als je in 1 kamer tv zit te kijken op een media center zou hij gewoon zelf moeten zorgen dat de lichten in zijn kamer bijvoorbeeld gedimd worden of dat de rolluiken dicht gaan.

[Reactie gewijzigd door kraai_ op 11 augustus 2009 15:48]

Alles zou gewoon op de oude manier nog moeten blijven werken. De domotica moet alleen iets extra's bieden.
En nu de TV ook op het netwerk wordt aangesloten, zou die ook met de sturing kunnen helpen.

Ene kant is het te begrijpen dat je 1 centrale punt hebt. Dan hoef je presets e.d. maar op 1 plek te configureren. Maar aan de andere kan heb je dan wel weer een 'single-point-of-failure'. Dat wil je ook niet.
Wil zo'n product slagen dan zal het zowieso internet ondersteuning moeten bieden. Dat betekend dat je alle aangesloten devices via een webinterface moet kunnen bedienen/configureren (ook buitenshuis). Ook is het belangrijk dat er heel veel apparaten komen die dit ondersteunen. En een console lijkt mij ook niet de toekomst. Men wil tegenwoordig vanuit de luie stoel alles kunnen bedienen en niet via een touch-interface aan de muur. Het ziet er leuk uit maar lijkt me niet praktisch. En als je echt wat instelwerk wilt doen dan doe je dat toch vanuit je pc via een webpagina waar je ook gelijk alle timers, vakantieschema's en de hele hap kunt instellen.
Er zijn vast al producten die dit wel kunnen of er zijn al fabrikanten bezig die zoiets ontwikkelen. En de limiet van devices kun je ook gemakkelijk opkrikken door in de centrale unit een soort router in te bouwen die de devices opsplitst in subnetwerken net zoals men nu ook allang doet met TCP/IP netwerken. Als je de communicatie dan ook nog versleuteld dan is alles ook nog gelijk beveiligd en kan jou buurman niet per ongeluk jouw lamp inschakelen. De technieken zijn er nu alleen nog de combinaties van al deze technieken in een product tegen een mooie prijs.

[Reactie gewijzigd door captain007 op 11 augustus 2009 15:08]

Z-Wave: aha, er komen toch nog producten van uit.
Trust heeft paar jaar terug I-Com gekocht, leek een zeer veel belovend product te gaan worden, ook op basis van Z-Wave, maar daarna is er nooit meer iets van I-Com vernomen. Zag er best goed uit.
Ik kreeg het idee dan Z-Wave ook dood was.
Maar ja aangezien er ook uit ZigBee niet veel meer komt heeft Z-Wave misschien weer een kans.
Een mooi systeem, alleen dan weer jammer van het abonnement wat je erbij moet nemen voor o.a. alarm meldingen per telefoon of sms. Maandelijkse kosten zijn 4,95 euro en dan nog eens 10 euro per 50 smsjes (of telefoontjes).
Kan er niet gewoon een simkaart in?

En moet je dat kastje dan ergens ophangen, of bv. gewoon op de bank leggen? In het eerste geval is het lastig als je tv wilt kijken en alles in één keer wilt dimmen, in het tweede geval moet je dan weer de unit opzoeken als je weggaat om het alarm aan te zetten.
In theorie een Harmony kunnen gebruiken? Mijn Harmony 895 doet standaard al Z-Wave, ik mag toch hopen dat ze een normale implementatie gebruiken bij Eminent zodat deze zonder moeite met elkaar kunnen werken...!
Persoonlijk vind ik plcbus veel mooier. Niet weer een draadloos signaal in huis. Maar gewoon over de stroom draden. Real time uitlezen van de schakelaar status en al veel devices voor beschikbaar. De schakelaars zijn glazen tegels met touch gedrag. Kan op bestaande bedrading, is encrypted en kaan heelveel adressen aan.
Ook zijn er vele interface methodes om er op aan te kunnen locken, zowel IR -> PLCBUS als PLCBUS -> IR of USB naar PLCBUS en visa versa.

Hier is niets nieuws aan en zeker niet een nieuws artikel waardig, gewoon de zoveelste fabrikant die in deze markt een productje maakt. Wel een aardig touch schermpje daar mist nu net weer een goede keus (al is die voor PLCbus wel aardig).

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee