Een Brits hof van beroep heeft bepaald dat het verkopen van modchips verboden is. De verkoper had aangevoerd dat met de chips geen substantiële inbreuk op auteursrechten werd gepleegd, maar het hof ging hier niet in mee.
Met modchips kunnen spelconsoles worden aangepast om het mogelijk te maken om gekopieerde spellen te spelen, en de verkoop is dan ook verboden omdat ze aanzetten tot schending van auteursrechten. Christopher Paul Gilham, die dergelijke chips via een website te koop aanbood, werd hiervoor in 2008 veroordeeld.
Hij ging tegen deze veroordeling in beroep met het argument dat de chips het weliswaar mogelijk maakten om gekopieerde spellen in het geheugen van de consoles te laden, maar dat er altijd maar een zeer klein deel van de inhoud van het schijfje, hooguit drie procent, in het geheugen aanwezig was. Hierdoor kon er volgens Gilham geen sprake zijn van auteursrechtinbreuk, omdat het beschermde werk niet voor een substantieel deel werd gekopieerd. Hij vroeg het hof dan ook om een streep door zijn veroordeling te halen.
Volgens rechter Stanley Burton was het echter niet belangrijk of er een substantieel deel van het spel werd gekopieerd of niet. Hij vond dat bepaalde elementen ervan auteursrechtelijk beschermd waren, en het ging erom of deze elementen voor een belangrijk deel werden gekopieerd. Volgens de rechter was dat bij gebruik van de modchips inderdaad het geval, zodat hij oordeelde dat er met de chips dus wel degelijk inbreuk werd gemaakt op auteursrechten.
"Het argument dat er alleen kleine stukjes worden gekopieerd zou geldig zijn indien het in deze zaak alleen zou gaan om het spel als geheel. Dat is echter niet het enige wat is onderworpen aan auteursrecht. De tekeningen die resulteren in de beelden op het scherm zijn op zichzelf ook artistieke werken, die beschermd zijn door auteursrecht. Zelfs als de inhoud van het geheugen van de console op geen enkel moment een substantieel deel van het spel bevat, doet het beeld op het scherm dat wel", aldus Burton.
De rechter oordeelde daarom dat de modchips wel degelijk hielpen bij het maken van inbreuk op auteursrechten, en liet de veroordeling van Gilham dan ook in stand, zo meldt Out-Law.