Nieuwe smartphones moeten Sony Ericsson uit rode cijfers halen

Sony Ericsson verkoopt weer iets meer mobieltjes dan vorig kwartaal, maar de Zweeds-Japanse telefoonmaker gokt op twee nieuwe smartphones om definitief uit de rode cijfers te komen. Nokia zag eveneens de verkopen toenemen.

Sony Ericsson verkocht in het derde kwartaal 14,1 miljoen mobieltjes, blijkt uit de kwartaalcijfers. Dat zijn er iets meer dan de 13,8 miljoen stuks van het tweede kwartaal: toen werd de Zweeds-Japanse joint-venture hard getroffen, met verkoopcijfers die sterk terugliepen. Ook het verlies nam af: van 283 miljoen euro in het vorige kwartaal naar 199 miljoen euro dit kwartaal.

De toegenomen verkopen zijn wellicht toe te schrijven aan de release van de W995. Deze entertainmenttelefoon kwam deze zomer uit en verkocht, mede door een grote marketingcampagne, redelijk goed. De hoop van Sony Ericsson is nu gevestigd op de twee nieuwe topmodellen: de Windows Mobile-smartphone Xperia X2 met een vernieuwde panelinterface, en de U1 Satio, een Symbian-smartphone met 12-megapixelcamera. Daarnaast hoopt de fabrikant op een verkoopsucces voor zijn nieuwe mobieltje Aino, die gekoppeld kan worden aan een Playstation 3 om media te delen.

Ook marktleider Nokia ziet herstel: de Finse fabrikant verkocht 108,5 miljoen telefoons, een stuk meer dan de 103,2 miljoen toestellen van het tweede kwartaal van dit jaar. Het herstel is voor het grootste deel toe te schrijven aan Europa, waar vier miljoen telefoons meer werden verkocht dan vorig kwartaal. In het derde kwartaal bracht Nokia de N97 op de markt, waarvan er tot nog toe enkele miljoenen zijn verkocht.

Toch gaat het niet op elk punt goed met Nokia: op de smartphonemarkt wist de marktleider 16,4 miljoen toestellen af te zetten, minder dan de 16,9 miljoen van het tweede kwartaal. Nokia hoopt deze trend om te buigen met zijn Linux-smartphone N900, die eind deze maand uitkomt.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-10-2009 • 11:17

29 Linkedin

Reacties (29)

Wijzig sortering
idd, die Xperia 3 zou een goede concurrent zijn voor oa de HTC HD2 en de Nokia N900.
Ik kan in jan. verlengen, en als de X3 dan niet uit is, kies ik dus voor de HD2 (of de andriod variant) of de N900. en zo zullen meer mensen denken. Die willen niet wachten op een eventueel betere/zelfde telefoon.

Als SE nou eens stopt met die idiote aantallen MP's als een 12MP tel. cam. en eens gaat zorgen dat ze de 1e of iig gelijk met de andere een goede telefoon op de markt brengen maken zij meer kans.
Ze stoppen er zoveel MP in omdat ze dan de enigste zijn. En er zijn altijd mensen die veel MP willen. Er is dan alleen keuze uit een SE, dus dan wordt het een SE.
+1Anoniem: 317644
@Timo00216 oktober 2009 11:44
Samsung schiet ook altijd omhoog met hun MP camera's.
Ook al maakt het niet uit dat de camera vaak dergelijk slechter is.

OT: Ik denk wel dat het SE gaat helpen deze nieuwe telefoons.
Veel menzen zitten hier ook op te wachten, de nieuwe XPERIA.
De Xperia X2 komt nog met die wat verouderde qualqomm 7xxx processor op 528 Mhz.
Dat is toch niet al te geweldig.
Klopt, als je op youtube naar de filmpjes kijkt dan ziet het er inderdaad niet geweldig snel uit.
http://www.youtube.com/watch?v=KfcTjBFMn0U
[ironische mode]
Weer de zoveelste mp3 walkman telefoonkloon met nog-meer-megapixel-camera waar niemand op zit te wachten? :?
Als ik een USB stick in m'n PS3 prik dan kan ik ook media delen. :+
Weer een berg valse hoop waar SE zijn pijlen op richt als je het mij vraagt
[/ironische mode]
Waarom zit er niemand op te wachten? Op t forum zie je al namelijk dat er best veel mensen op zitten te wachten. Stilstaan is immers achteruitgaan toch?

En je redenatie over media delen klopt ook niet. Je kunt met het openbaar overal naar toe maar toch kopen mensen ook autos. Waarom? Omdat het makkelijker en/of efficenter kan zijn. Er zit een heleboel marketing achter dat is waar, maar als je bijvoorbeeld kijkt naar de overige 12 MP telefoons (de gemiddelde consument kijkt nog altijd het aantal MP en niet naar de onderliggende technologie) dan is de Satio nog altijd een van de mooiere/snellere telefoons :)
Inderdaad weer de zoveelste. Nokia heeft al laten zien dat de oude garde moet innoveren. Als Nokia met dit soort telefoons een verlies neerzet, waarom zou SE hier dan plots winst uithalen?

Ik las hier overlaatst op tweakers dat Nokia het zo goed deed met hun smartphones. Paar dagen later lieten de cijfers een totaal ander beeld zien. Nokia gaat de dieperik in net zoals al die oudjes die maar niet kunnen snappen waarom iPhones en BB's zo populair zijn.
De Walkman serie van SE levert wel beter geluid als de andere SE toestellen en al helemaal beter als Nokia toestellen. Is voor mij de reden dan ik nog steeds een W880i heb.
Maar dan moet ik eerlijk toegeven dat ik sowieso niet meer als 200 euro voor een telefoon ga betalen en internet mogelijkheden zijn voor mij niet belangrijk dus dan kan ik ook makkelijk met een kleiner scherm leven.
0Anoniem: 209932
@triflip18 oktober 2009 20:34
De muziek telefoons van Nokia, zeker de eerste modellen hebben hardware die gericht is op weergave van muziek en dat verschil hoor je; het zit hem in het versterker gedeelte.
Wist je dat bijvoorbeeld de w890i van SE helemaal geen extra hardware heeft op dit gebied (en geen phone jack) , maar alleen een leuke walkman skin. De wereld wil bedrogen worden...
Ik maak me vooral zorgen over het feit dat ze op meerdere paarden tegelijk wedden qua OS. Dat betekent voor mij dat ze nooit een top-product zullen kunnen opleveren, omdat d e ontwikkel-afdelingen intern verdeeld zullen zijn inclusief het management hiervan. Ik denk niet dat een bedrijf in staat zal zijn een echt top-product te leveren op die manier.

Daarvoor (denk ik) zal je 1 visie moeten hebben en daar dan ook voor moeten gaan.
HTC doet zowel WiMo als Android en volgens mij draaien ze best goed.
Er moet iets anders aan de hand zijn met SE.

Het is wat lastig om betrouwbare cijfers te krijgen was mobile OS verkoop betreft, maar volgens mij verliezen zowel WiMo als Symbian marktaandeel op het moment. Kan het zijn dat SE minder verkoopt omdat zowel WiMo als Symbian minder in trek zijn?
Niet mee eens. Kijk bijvoorbeeld naar HTC. Die leveren ook verschillende os met genoeg kwaliteit.
Misschien dat mijn definitie van een top-product had moeten geven ;)
Als ze hetzelfde trucje uithalen als met de W960i, waarbij UIQ afgeschtoen is door SE, zullen ze aan mijn geen nieuwe klant hebben. Altijd SE gehad, maar hierdoor ga ik rondkijken op het Android-vlak waar SE misschien de rachael(X3 of X10) mee gaat releasen. Maar daarmee maken ze nog niet het mooiste toestel.
Nieuwe smartphones? Of uitmelken van oude concepten?

Ik heb wel een vernieuwend idee voor de telefoonindustrie. Vraag eens aan je afnemers wat ze nou eigen willen. Je verkoopt niet meer telefoons door er meer megapixels of MB's in te douwen.
Ga de straat op en vraag mensen (niet alleen Tweakers) naar functionaliteit, vormgeving, customization, battery life, compatibiliteit, veilighied, robuustheid, etc. en gebruik dié informatie om je product te innoveren.
 • Ik zelf heb wel behoefte aan een universele sync tool, omdat ik met verschillende platformen werk en ik vaak zelf compatibiliteit moet forceren aan de 'server side' of een work-around moet bedenken.
 • Mijn toestel heeft een touchscreen met een geweldige resolutie, maar de bediening laat soms te wensen over. Scrollen met je vinger is soms domweg irritant en toetsen van het onscreen qwerty toestsenbord te klein - hoewel ik slanke vingers heb.
 • De batterij is op zich niet heel verkeerd, maar als je je GPS gebruikt veel te snel leeg. In de praktijk betekent dit dat je 'm tijdens de rit aan de lader moet hebben, omdat je anders je eindbestemming niet haalt. :/
Dit zijn zomaar wat voorbeelden die zo bij mij te binnen schieten. Als je doorvraagt bij mensen komen er écht zaken naar boven die ze belangrijk vinden en die bij de keuze van een mobiel toestel de doorslag zouden kunnen geven.

Met de koers die ze nu varen, gaat Sony Ericsson mij in ieder geval niet aan boord halen.

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 16 oktober 2009 12:19]

Satio heeft een belachelijke bochel op zijn rug, een volledig onnodige en geheugenslurpende 12Mp camera, geen capacitive laat staan multitouch touchscreen en zo kan ik wel even doorgaan.
De Aino is een slider met een maar heel beperkt touchscreen. Lijkt op verkeerde bezuining van SE.
Ik vrees dat SE ten onder gaat aan het geweld van Nokia en Samsung. Qua smartphones zouden ze met de X2 en X3 nog wel eens een succes kunnen behalen.
SE gaat naar mijn mening ten onder met de Satio. Niemand zit te wachten op nog een 12MP cameratelefoon. De Pixon12 van Samsung heeft ook 12MP en er is geen hond die dat ding koopt. Zowiezo is een camera van extreem goede kwaliteit overdreven voor een telefoon, gezien mensen maar een heel klein deel van het gebruik van hun telefoon besteden aan het maken van foto's.

Als er nou eens heel veel applicaties op een telefoon gebruik zouden maken van deze goede camera, dan pas zou SE een slag kunnen maken. Maar daar ziet het niet naar uit.
Tip aan SE:
Maak een Android foon met capacitief scherm en snapdragon cpu, en alles erop en eraan. Een soort HD2 met android en zorg voor normale plug voor koptelefoons.

Dan komt het wel goed.

Edit:
Maak er gelijk een mooie mp3 app voor zodat je het walkman kan noemen.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 16 oktober 2009 11:55]

Dat is dus de Xperia X3 (Rachael).
Het geeft een 4 inch scherm (800x480) met snapdragon cpu op 1 ghz. Daarnaast heeft t een 8 mp camera met led flash, 3,5mm aansluiting, gps, wifi en draait het geheel op android met een eigen UI.
Dan zie ik niet wat ze meer bieden als de Acer uit dit bericht nieuws: Acer Liquid is eerste Android-smartphone met 1GHz-cpu
(ja 8mp ipv 5mp maar op een telefoon is dat eerder een nadeel als een voordeel, 3-5 is al voldoende)
Uiteraard hebben ze wel als voordeel dat ze al langer in de telefoon-branche zitten, dus ze kunnen de markt mischien beter bespelen, en ze hebben waarschijnlijk een betere reputatie.
X3 of X10, da's nog niet zeker begreep ik.
Ah, das mooi, hij ziet er ook goed uit:
http://www.concept-phones...s/2008/11/xperia_x3_1.jpg
niet al te groot.
Ben benieuwd, misschien na al die jaren weer eens een SE :)
Ik ben zeer tevreden van mijn huidige SE telefoon (degelijk model, zeer lange stand-by tijd, enkel de "verflaag" op sommige toetsen slijt wat te snel af.

Ik moet echter ook meteen toegeven dat ik momenteel niet echt onder de indruk ben van het huidige SE gamma. De Rachael zou daar verandering in kunnen brengen, ze zouden er dan ook goed aan doen om hier voorrang aan te geven.
Verkoopt Nokia 100 miljoen+ mobieltjes per kwartaal :|
Ligt het aan mij, of is dit gewoon ziek veel?
de wereldbevolking is 6.791 miljard mensen. als nokia de enige aanbieder van telefoons zou zijn, dan doet een gemiddeld mens dus 67 kwartalen ofwel 16 jaar met 1 mobieltje.

gelukkig zijn er meer mobiele aanbieders op de markt, zodat dat gemiddelde naar beneden kan worden bijgesteld, naar een meer realistisch getal.

maar al met al lijkt me die 100 miljoen per kwartaal dus heel reeel.
ls nokia de enige aanbieder van telefoons zou zijn, dan doet een gemiddeld mens dus 67 kwartalen ofwel 16 jaar met 1 mobieltje.
Beetje vreemde redenering want je vergeet wel even de allerbelangrijkste factor, namelijk de verhouding tussen aantal mensen en aantal mobieltjes.

Als je op deze manier wilt gaan beredeneren (volgens mij zijn er betere manieren maar goed), dan kun je het beter omdraaien: als Nokia 100M mobieltjes per kwartaal verkoopt, 4 kwartalen in een jaar, een telefoon gaat 2 jaar mee, en ze hebben een totaal marktaandeel van 30%, dan zijn er dus 100M*4*2*100/30 = 2,7 miljard mobieltjes in omloop. Zou kunnen.

Ander punt: het blijkt dus, dat zelfs als je zo idioot veel producten maakt je nog steeds niet per se winst hoeft te maken gezien ze afgelopen kwartaal een half miljard verlies draaiden...
En als ze de Xperia 3 een beetje snel uitbrengen, wil ik ze er graag bij helpen.... :D
Denk dat ze met de x3 toch weer goed op de markt kmen. is toch weer een heel ander testel dan ze tot nu toe hebbeb uitgebracht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee