Wetenschappers van IBM en de Universiteit van Utrecht hebben de anatomie van een molecuul op de gevoelige plaat vastgelegd. De gebruikte technologie kan worden gebruikt voor het maken van kleinere en zuinigere computeronderdelen.
De wetenschappers wisten het binnenwerk van een molecuul vast te leggen met behulp van atoomkrachtmicroscopie. Het beeld wordt bij deze techniek opgebouwd aan de hand van metingen aan de krachten die een molecuul op een minuscule naald uitoefent. Het 'gefotografeerde' pentaceen-molecuul bestaat uit 22 koolstof-atomen en 14 waterstof-atomen, die een lijn van vijf benzeenringen vormen.
De metingen aan het 1,4nm grote molecuul werden verricht in een ultrahoogvacuüm en bij een temperatuur van -268 graden Celsius. In de afbeeldingen is de vorm van de benzeenringen duidelijk te zien en zelfs de positie van de waterstofatomen is waarneembaar.
De onderzoekers wisten met behulp van de verkregen gegevens een complete driedimensionale weergave van het molecuul te maken. "De microscoop moest mechanisch en thermisch enorm stabiel zijn, zodat de naald en het molecuul ongewijzigd bleven tijdens de meer dan 20 uur van data-ontvangst", vertelt Fabian Mohn van IBM Research - Zürich. Het team van IBM werkte samen met Peter Liljeroth van de Universiteit Utrecht. De vinding zou een belangrijke stap in de ontwikkeling van nanotechnologie betekenen en moet de industrie op termijn kunnen helpen bij het produceren van kleinere computeronderdelen.
