Nieuwe receiver van Onkyo kan streaming audio verwerken

Onkyo heeft een nieuwe surroundreceiver aangekondigd, die dankzij de ondersteuning voor dlna 1.5 in staat is om audio te streamen van internet en het lokale netwerk. Ook kan de receiver via hdmi videocontent upscalen.

De Onkyo TX-NR807 moet via de ethernetaansluiting aan de achterzijde op een bedraad netwerk worden aangesloten, waarna het mogelijk is om audio te streamen van de online muziekdiensten Pandora, Rhapsody, Sirius Internet Radio en vTuner. Bovendien kan via het dlna 1.5-protocol ook muziek afkomstig van het lokale netwerk worden afgespeeld. De TX-NR807 ondersteunt mp3-, wma-, flac-, ogg- en aac-bestanden. Via de ethernetaansluiting kan ook de firmware van een update worden voorzien.

De meegeleverde afstandsbediening kan geprogrammeerd worden om apparaten als televisies en blu-ray-spelers te kunnen bedienen. De benodigde infraroodcodes van compatibele apparatuur kunnen via de display van de versterker worden gekozen, om daarna naar de afstandsbediening te worden gestuurd.

Onkyo heeft de THX-gecertificeerde receiver onder andere uitgerust met zes hdmi 1.3-ingangen, naast de analoge component- en composiet-aansluitingen. De analoge videobeelden kunnen met behulp van de Faroudja DCDi Cinema-dsp tot 1080p opgeschaald worden. Verder kan de 7.2-versterker met een vermogen van 135W per kanaal overweg met vrijwel alle gangbare surroundformaten, waaronder Dolby Digital Plus en TrueHD, en DTS-HD Master Audio. De Audyssey DSX-technologie maakt het verder mogelijk om de configuratie van de verschillende surroundspeakers aan te passen. Ook biedt de Onkyo-receiver een multiroom-functie voor het gescheiden weergeven van geluid in meerdere ruimtes. De TX-NR807 heeft een straatprijs van rond de 1000 euro.

Onkyo TX-NR807 Onkyo TX-NR807 Onkyo TX-NR807

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

12-08-2009 • 17:17

66

Reacties (66)

66
65
53
0
0
0
Wijzig sortering
Zou deze ook zo warm worden of nog warmer? Mn pa heeft een TX607 en in zijn kastje (luchtventilatie gaten en voldoende ruimte) verwarmd zijn versterker in zn eentje de ruimte tot boven de 70 graden! (ongeijkte thermometer, dat wel).

Lijkt mij dat het nogal een energieverspillers zijn als ze zoveel warmte genereren.
ieder kanaal (9) heeft z'n eigen 135 watt versterker geloof ik. Dat veroorzaakt nogal wat verbruik en hitte.
Niet helemaal waar, nadeel van onkyo ivm h/k is dat bij onkyo het vermogen (one channel driven) is dus bij gebruik van de 7 kanalen heb je veel minder de .2 kanalen zijn voor actieve subs dus dat zijn signalen ipv vermogens uitgangen.
heb zelf de onkyo 875 en ben er echt tevreden over maar hij krijgt mijn b&w 604 s3's niet over de zeik.
Bij deze betreft het two channel driven, tevens valt het inzakkende vermogen bij gebruik van 7 kanalen bij de 7 serie en hoger (dus 7xx 8xx en 9xx) wel mee. Bij de lagere series is dit inderdaad een bekend gegeven.
Alle merken melden het vermogen bij stereo geluid over twee speakers, bij surround val je dan terug. Sommige merken proberen dit rond de 70% te houden, zoals Marantz en Onkyo of Integra, anderen vallen naar 50% of minder zoals Denon en HK. Het is dus niet zo dat goedkope systemen dit hebben, het is een gegeven van surround receivers.

Wil je dat niet, zul je aan de pre-amp en losse eindversterkers moeten maar dan is het prijskaartje iets anders :)

Wel is het jammer dat hier Onkyo zo afgekamd wordt, het is een prima merk met mooie specs. Helaas is de garantieafhandeling tegenwoordig minder omdat de importeur er maar mee gestopt is, nu moet alles via Duitsland.
Hoeft niet, als je het een beetje efficiënt in elkaar sleutelt, wat je in deze tijden eigenlijk wel mag verwachten van een bedrijf als Onkyo, kun je bij lagere belastingen prima minder verbruiken.

Wat ik eerder denk dat redfoxert's probleem is, is dat je misschien de luchtstroom een handje moet helpen. Als je je ventilatiegaten per ongeluk wat onhandig hebt zitten kan ik me voorstellen dat de warmte binnen blijft hangen.
Mijn Denon 3808 word nauwelijks warm. Ook allemaal een eigen versterker per kanaal.
De Onkyo's (of iig bepaalde modellen) staan er om bekend om ontzettend heet te worden.
Ik heb ook een hoop ellende met m'n 606 gehad. De eerste kon na 2 weken al weer terug naar de leverancier ivm over verhitting.

De huidige doet het prima. Onky's worden gewoon warm. Je moet oa. zorgen dat er genoeg ruimte aan de boven en zijkant is.
Als dat alleen zo zou zijn als het apparaat aan staat, kan ik er nog mee leven. Echter mijn 606 wordt ook aardig warm in standby modus. Kan momenteel eigenlijk mijn meubel niet dichtdoen, wordt me dan wat te warm daarbinnen. Ga maar es wat extra gaten in achterwand maken, want dit is niks :(. Verder een geweldig apparaat btw! :)
Wat ik persoonlijk jammer vindt is dat je gelimiteerd bent tot die websites om vanaf te streamen. De Denon AVR-3808A kan gewoon in het algemeen streamen van internet. Elke online stream die beschikbaar is kan je gebruiken. (weet het uit eigen ervaring want die heb ik).

De database van Denon zelf bevat op het moment 30.000 online radio stations netjes gecategoriseerd.

Zelfs de 2808 serie kan dit en die valt binnen dezelfde prijs klasse. Het hitte probleem wat hierboven genoemd wordt is wel een algemeen probleem van Onkyo, de denons hebben hier minder last van, deze blijven een stuk cooler.

Wat ik hier wel beter vindt is de ondersteuning van 6 HDMI poorten IN (en 1 uit). Bij denon zijn dit er maar 4 en sommige modellen maximaal 5 volgens mij.
Wat ik persoonlijk jammer vindt is dat je gelimiteerd bent tot die websites om vanaf te streamen.
In het artikel staat toch echt dat je van het netwerk kan streamen :)

Maar dit soort streaming is een beetje kansloos, zeker als je een beetje grote database hebt dan is zoeken of kijken op je versterker venster een ramp. Gemiddeld betaal je hiervoor 200euro meer voor deze optie tov. modellen zonder deze functie. Voor die 200 euro verschil haal je denk ik liever een Squeezebox Duet in huis.

Streaming via versterkers, ze zijn er een beetje laat mee. Wel mooi om te zien dat een firmware update gewoon via de ethernet gaat. Anderzijds denk ik dan maar altijd, in hoeverre is een firmware update daadwerkelijk noodzakelijk als je een versterker goed getest hebt ? Groot pluspunt is dan wel weer de 6 HDMI ingangen, kun je voorlopig mee voort, al denk ik dat de noodzaak daarvoor in de toekomst niet meer zo nodig zal zijn. Mijn Asrock ION330 heeft de DVD speler al vervabgen, scheelt weer een poort en betere weergave.

Verder vind ik het een beetje op een Harman Kardon lijken. G
Die €200 zal dan wel meer toevoegen dan alleen de network support veronderstel ik.

Persoonlijk zou ik liever een Squeezebox client zien in een receiver, dat zou dan weer een ontvangststationnetje uitsparen. Het lijkt me echter nogal onwaarschijnlijk dat dit ooit zal gebeuren...
Anoniem: 50893 @Oli46912 augustus 2009 18:21
Ga maar eens de type's vergelijken uit dezelfde serie's van merken, met of zonder deze ondersteuning. Mijn ervaring is dat het dan al gauw op een 200euro verschil komt voor netwerk ondersteuning :)

Even ter aanvulling, als ze het dan al ondersteunen, waarom komen ze dan niet gelijk met een afstandsbediening met een scherm erin die streaming music van een server vereenvoudigd ?
Chaotisch valt mee... het is allemaal gecategoriseerd op verschillende ingangen, bijvoorbeeld:

Format:

Alternative (290) Folk (108) Show Tunes (4)
Ambient (73) Gospel (96) Smooth Jazz (75)
Big Band (15) ... ...

Continent:
Africa
Algeria (12) Kenya (5) Senegal (2)
Angola (1) Madagascar (1) South Africa (37)
Benin (2) Mali (3) ... ...

Asia
Afghanistan (2) Kyrgyzstan (2) Singapore (1)
Brunei (4) Malaysia (4)

Europe
Albania (2) Georgia (1) Netherlands (490)
Andorra (2) Germany (844) Norway (140)
... ...
Language:

...

Dit is zeg maar rechtsstreeks van www.radiodenon.com . Hier kan je je zenders inregelen voor je reciever, door bijvoorbeeld verschillende favorieten lijsten te maken, je moet je aanmelden met de code van je reciever en dan doe je het beheer gewoon via de website. Is een stuk makkelijker dan via een afstandsbediening.

Nee, dit is echt iets wat zeer goed geregeld is door Denon.. Hele goede zoek mogelijkheden en het makkelijke manier van zenders beheren.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 22 juli 2024 20:30]

Of neem Sonos....

Ik gebruik m'n Sonos nu voor internet radio. Onkyo zal iets aan het aanbod moeten doen wil dit een nuttige feature worden. Voor zover ik weet zijn is Rhapsody een betaalde dienst. Sirius is US only. Deezer zou bv. ook handig zijn (nog steeds gratis, maar meer alternatief & europees).

Andere kant ... afstandsbediening + 1-regelig LCD is natuurlijk ook niet handig voor dit soort features.
Ik heb zelf niet veel ervaring met dit soort apparatuur, maar het valt me op dat er in de stroomstekker geen aarding zit. Is dit normaal?
ja
edit:
Normaal gebruiken ze daarvoor van die snoeren met 2 aansluitingen die bijv. meestal ook aan de adapters zitten van 3,5" USB HDD's maar ik vermoed dat deze versterker meer vermogen op kan nemen dan over zo'n stekker aansluiting mag.

[Reactie gewijzigd door NBK op 22 juli 2024 20:30]

IEC C7/8 mag idd maar 2.5A, de gebruikte IEC C17/18 10A. Overigens past een 'normaal' geaarde apparaatkabel (C13) ook in de C18 socket.
De aarding is dan uiteraard niet aangesloten.
Haast al mijn geluidsapparatuur (gewoon consumentenspul) heeft idd gewoon platte ongeaarde stekkers.

Volgens mij, maar correct me if i'm wrong, is dit om te voorkomen dat een potentiaalverschil tussen de mantel van een antenne-aansluiting en van de randaarde van een stopcontact een ground loop genereert.
bijna goed.. om de eindtrap te ontkoppelen van de randaarde.. en t ding is dubbel geisoleerd doorgaans.
Hier thuis hebben we een Harman/Kardon en Sony versterker die qua idee wel een beetje overeenkomen (maar dan wat jaartjes ouder ;)) en die hebben beide ook geen aarding. Ik denk dus dat het normaal is.
Ik vraag me eigenlijk af wat het gebruik van dit soort beestjes is. Lijkt me best interessant tegenwoordig.
.oisyn Moderator Devschuur® @The Realone12 augustus 2009 18:07
Tja, 9 kanalen maal 135 Watt is toch weer 1215 Watt. En volgens mij is het toch echt zo met versterkers dat ze dat altijd verbruiken, onafhankelijk van hoe hard je 'm zet (als in, ze schalen op naar 135 Watt, en vervolgens schaal je weer met de volumeknop naar beneden door de overtollige energie om te zetten in warmte middels weerstanden), wat ook de hele reden is dat ze altijd goede ventilatie nodig hebben. Wellicht dat je individuele kanalen wel compleet uit kunt zetten... Of zit ik er nu falikant naast?
Anoniem: 120539 @.oisyn12 augustus 2009 22:58
Je zit er in die zin naast dat jouw verhaal wel klopt voor buizenversterkers; deze zijn altijd warm, en verbruiken even veel ongeacht het benodigde uitgangsvolume.
Overigens klopt dat 'terugschalen' via weerstanden (gelukkig) niet, ook niet bij een buis. Dit is slechts van toepassing als je bijvoorbeeld een koptelefoon met een potmeter in het snoer hebt ofzo.
Het zou niet veel hoeven zijn zolang ze niet constant voluit blazen. Home-cinema-receivers gebruiken normaal gesproken hun vermogen vooral voor dynamiek en niet voor lompe permanente luidheid. Al ligt het er maar aan wat je ermee doet natuurlijk.

@.oisyn: Je zit ernaast: De volumeknop bepaalt hoeveel de transistors versterken. Hij knijpt niet je eindsignaal, dat zou inderdaad bruut inefficiënt zijn.

[Reactie gewijzigd door Bacchus op 22 juli 2024 20:30]

.oisyn Moderator Devschuur® @Bacchus12 augustus 2009 18:20
@.oisyn: Je zit ernaast.
Gelukkig maar dan ;). Ik vond hier wel een heel verhaal over verschillende amplifiers, en daar lees je ook dat het versterken in verschillende stages kan gebeuren (waarbij de benodigde energie dus enigszins dynamisch is ipv constant). Maar welke van die klassen dan in een dergelijke versterker zit is me dan niet helemaal duidelijk. Als iemand hier technische in-depth kennis van heeft dan hoor ik dat graag :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 20:30]

Reken afhankelijk van de belasting op 100-200watt :)
Ik ben benieuwd naar de prestaties van deze receiver wanneer deze onder handen wordt genomen door reviewers van audio-magazines (papier of online). Iemand al iets in de magazines gezien?

Over het algemeen komen de receivers van Onkyo de laatste jaren erg goed uit de tests, niet alleen omdat ze vaak snel de nieuwste snufjes introduceren, maar ook omdat ze dat kwalitatief goed doen, en de versterkers zelf ook goed de speakers kunnen aansturen.
"en de versterkers zelf ook goed de speakers kunnen aansturen."

Ehhh nou nee, integendeel, met de budget-lijn. Daarin zijn de versterkers stukken minder krachtig dan voorheen, om wel voor dezelfde prijs als ervoor te kunnen pronken met nóg meer gadgets. Hierin is Onkyo heel erg gedaalt.
Ik heb laatst eens een Onkyo receiver op high end speakers aangesloten (PenAudio Charisma) misschien niet eerlijk, maar de versterker viel bij muziekweergave gruwelijk door de mand. andere merken weten beter stand te houden.
indien je speakers uit dezelfde pricerange aansluit valt het trouwens iets minder op dat hij zo a-muzikaal is.
Anoniem: 117334 12 augustus 2009 19:50
ik vind het persoonlijk maar niks dat een receiver dit soort dingen gaat doen. laat losse componenten doen waar ze voor gemaakt zijn en geen bijzaken. laat het er liever uit en zorg dat het apparaat wat goedkoper wordt.
een receiver moet gewoon een receiver zijn, een multi inputs, multi outputs. stop je R&D als maker dan ook in ondersteunen van nieuwe standaarden als hdmi 1.4 en zorg dat andere apparaten makkelijker kunnen interfacen zoals logitech harmony. en het belangrijkste is nog de prijs/kwaliteit die je krijgt voor de versterker ervan.
Dat ie muziek kan streamen kan me echt ruften
misschien is een losse voor en eind versterker wat voor je. en dan een losse processor of zoals ik heb een dvd speler met surround outputs waar je versterkers op kan aansluiten.
Ik heb het receivers kopen al jaren achter me gelaten. ik ben erg blij met mijn Bryston versterkers waar 20! jaar garantie op zit.
laat iedereen maar lekker om de 3 jaar een nieuwe receiver kopen met hdmi 1.2 , dts versie bla bla.
uhm, een receiver is al een versterker, tuner en input/output switch in 1.
die ook maar splitten dan ?
Bekijk het anders, fuck de FM-tuner, let's go internetradio. :)
Ik zie een hele lijst aan featurs die mijn ruim jaar oude versterker ook heeft en toen ik deze kocht was ie al twee jaar op de markt. Belangrijker is of het ook echt bruikbaar is, bij yamaha rx-v3800 zit het er wel allemaal op, maar werkt de software zo waardeloos dat ik het echt nooit gebruik.

Het valt me op in de reacties dat veel mensen niet beseffen dat een goede versterker meestal een klasse AB-versterker is en dus veel energie verbruikt. Vroeger 50% van het maximale vermogen, wat het nu is weet ik niet:) Zal tegenwoordig vast beter zijn maar met maximale vermogens van 500-1000 watt bij elkaar opgeteld blijft het veel. Daarom nooit andere apparaten op je versterker zetten en zorgen voor veel ventilatie.
De efficientie van een klasse AB versterker is niet verbeterd. Nog steeds moet je rekenen op gemiddeld 45% procent.

Voor een beter rendement moet je zoeken naar klasse D surround versterkers. (95% efficientie) Maar die zie ik maar heel weinig.
Ik weet dat Rotel er eentje heeft.
Maar 1 HDMI output? T'is maar goed dat de beamer nog niet is uitgevonden.
Ik heb dit nog niet eerder gezien maar ik ging nog eens bij Denon kijken en inderdaad de Denon AVR-4310 heeft 2 HDMI out kanalen.

Maar dit is dan ook een nieuw model.
Voor zover ik begrepen heb komt die overdadige warmte bij de Onkyo's hoofdzakelijk vrij bij gebruik van de upscaler. 135watt per kanaal is geen excuus voor die overdreven warmte. Mijn versterker (Pioneer LX70) doet 180wattjes en wordt maar net lauw. Hoeveelheid watts zegt overigens vrij weinig.
Niet alleen door de upscaler, de hele historie van Onkyo staat erom bekend warm (tot heet) te worden, ook de modellen die nog geen upscale mogelijkheden hadden.

Het is verder geen probleem zolang je er maar voor zorgt dat hij genoeg ruimte heeft om zijn warmte kwijt te raken.
Ik heb al een tijdje een Onkyo (TX SR-605) en ik moet zeggen: geniaal apparaat!
Instap modellen zitten onder de €500,- met alles erop en eraan.
- 2x hdmi 1.3 in, 1x hdmi 1.3 out
- 2nd room functionaliteit (aparte versterker, zodat je in de keuken ceedeetje kan draaien, en film kijken in de kamer)
- 5x 120 watt
- super fijne programmeerbare afstandsbediening (gebruik mijn logitech echt nooit)
- alle hd audio standaarden worden ondersteund en gedecodeerd in de versterker (dus compleet blue-ray ready)

Deze nieuwe is natuurlijk weer net iets vetter, maargoed, ook 2x zo duur.
Voor die €500 extra heb je een logitech squeezebox duet + NAS...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.