Pioneer kondigt av-receivers met 3d-ondersteuning aan

Pioneer heeft twee nieuwe av-receivers voor 5.1-speakersets uitgebracht. De VXS-520-K en VXS-820-K ondersteunen het streamen van audio via bluetooth en zijn met hun hdmi 1.4-connectors in staat 3d-content door te geven.

De twee entry-level av-receivers lijken de opvolgers te zijn van respectievelijk de VXS-519V-K en de VXS-819H-K. De nieuwe av-receivers hebben onder andere meer hdmi-aansluitingen: de VXS-520-K heeft drie hdmi 1.4-ingangen en de VXS-820-K heeft er vier. Ook de uitgang voor de televisie is van hdmi-lichting 1.4, waardoor onder meer 3d-videocontent naar de tv doorgestuurd kan worden.

De nieuwe modellen ondersteunen de surround-geluidsformaten Dolby TrueHD en DTS-HD Audio, en met Dolby Pro Logic IIz wordt ook een hoogtekanaal aan het geluid toegevoegd. De twee receivers beschikken verder over twee optische en een coaxiale s/pdif-ingang, en twee component-video-aansluitingen.

Beide av-receivers ondersteunen de overdracht van audio via bluetooth, maar de klant moet dan wel nog de optionele bluetooth-adapter in de apparaten steken. Op de VXS-802-K kan aan de voorkant ook nog een iPod of iPhone worden aangesloten. Het is mogelijk om de aangesloten mediaspeler te bedienen via de afstandsbediening van de receiver. Beide av-receivers zijn voorzien van Pioneers Advanced Sound Retriever-technologie die volgens Pioneer voor betere weergave van mp3-bestanden zou zorgen.

De VXS-520-K krijgt in de VS een adviesprijs van 230 dollar, terwijl de VXS-820-K een adviesprijs van 300 dollar krijgt. De Europese prijzen zijn nog niet bekend.

Pioneer VXS-520-K Pioneer VXS-520-K
Pioneer VXS-820-K Pioneer VXS-820-K

Door Pieter Molenaar

04-03-2010 • 10:02

61

Reacties (61)

61
61
40
3
0
5
Wijzig sortering
Bovendien is de HDMI 1.4 ook nog lang niet def. er is namelijk al HDM 1.4a die verplichting bevat om een aantal 3D formaten te ondersteunen die voor televisie-uitzendingen worden gebruikt. Hiermee komt het tegemoet aan de wensen van een aantal grote zenders.

Laat je niet verleiden door Pioneer, want je weet dat je er pas wat aan hebt als je ook een 3D televisie hebt, die zijn er wel, maar die kosten serieus knaken. Daarnaast tegen die tijd dat iedereen een 3D (Led) heeft, HDMI waarschijnlijk al op 1.4d zit of wellicht 1.5

Gezien de prijs en de aansluitingen (en uberhaupt het feit dat het pioneer is ;) Lijkt dit eerder een PR-stunt. En zijn er (zoals hierboven al iemand noemt) veel betere receivers te koop voor je Euro.
zo, de prijs valt me erg mee. Dit is dan nog pioneer, zijn er niet nog veel goedkopere 5.1 receivers met 3/4 hdmi-ingangen? Lijkt me top als ik alles op mijn reveiver aan kan sluiten en er maar 1 kabel naar mijn tv hoeft te lopen...
Onkyo TX-SR507 heeft nog meer HDMI ingangen dan deze twee apparaten en is voor zo rond de 200 euro te verkrijgen. Alleen wel opletten dat je er niet een al te zware speakset aan hangt, want Onkyo's willen nog wel graag inkakken bij het gebruik van meerkanaals geluid. Het opgegeven vermogen ligt bijvoorbeeld op 140 Watt, maar dat is gemeten bij 6 Ohm op een enkel kanaal en bij 1 Khz. Iets wat je in de praktijk dus niet gebruikt aangezien je nooit maar een enkele speaker aansluit. Pioneer doet dit overigens ook: vermogen weergeven bij 6 Ohm. Dus voor een wat meer betrouwbare waarde moet je het opgegeven vermogen bij dit soort merken door 2-3 delen. Houd je een mindere waarde over, maar nog steeds genoeg aangezien normaal gebruik zo'n 5 Watt per kanaal vraagt.

Overigens is HDMI 1.4 niet echt nodig om 3D te laten zien, met HDMI 1.3 kan het in theorie ook: HDMI 1.3 kan omgaan met 1080p60, dus 60 volledige 1920x1080 frames per seconde. Blu-ray doet 24p, dus in 3D-versie doet het 48 volledige 1920x1080 frames per seconde. Binnen de specificaties dus. HDMI 1.4 kan dus meer frames per seconde laten zien in 3D, maar dat is met 24p dus niet nodig. De echte meerwaarde van HDMI 1.4 is de netwerkondersteuning en de audio-repeater die er in zit zodat je geen losse kabel meer van de tv naar de receiver nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door FeaR op 24 juli 2024 00:02]

Het is geen high-end, maar je krijgt wel erg veel features voor je geld. 230 dollar is geen geld, ik vraag me af waar ze op hebben bezuinigd.
Ben ik ook erg benieuwd naar!

Kan me voorstellen dat wanneer je een multi channel receiver uitvoert in class D het erg goedkoop kan. Klinkt vervolgens niet meer strak in het hoog maar veel mensen met weinig luisterervaring zouden het prima vinden. De reviews van de cheap but capable Pioneers zeggen dat de klank (zonder eq correcties) niet erg fraai is. Zelf maar 's luisteren als ik die kans krijg.
Anoniem: 16225 @jjkewl4 maart 2010 10:54
Met klasse D versterkers kun je net zo goed audiofiele versterkers maken, bijna alle grote audiofiele merken hebben een klasse-d versterker in hun assortiment.
Accuphase heeft een klasse D versterker.
Lexicon heeft klasse D versterkers.

En als je naar de doorsnee merken kijkt als Denon etc ook allemaal klasse D versterkers. Hoe denk je dat ze anders 7*140 Watt in een versterker krijgen gepropt? dat lukt je niet met klasse A/B versterkers en met klasse A al helemaal niet.

Desalniettemin zal dit geen echt goed klinkende versterker zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16225 op 24 juli 2024 00:02]

Maar heb je bij klasse D dan nog steeds een grote audiotrafo nodig (ringkerntrafo)? Die hebben (zeker de duurdere) Denons namelijk aan boord. Ik zie in de specs niks terug over de klasse, maar wel 'rustpuntstabilisatie'. Dat is toch een kenmerk van A/B?
op de kwaliteit van de versterkers waarschijnlijk.

Denk niet dat iemand die zoveel geld uitgeeft aan een 5.1 set (met nog 2 extra boxen voor Dolby Pro Logic IIz), zo'n versterker koopt. Die koopt wel een wat duurdere (en betere). Denk dus niet dat dit veel nut heeft om toe te voegen aan de functionaliteit.
op de kwaliteit van de versterkers waarschijnlijk.
:O Want? Ik heb zelf 2 Pioneer-versterkers staan waarvan eentje al iets van 10 jaar oud is. Wordt dagelijks gebruikt, staat regelmatig flink hard en het enige defect is dat de volumeknop niet meer lekker functioneert (wel via de remote control trouwens).

En wie inderdaad kiest voor een versterker van een paar honderd dollar is misschien tevreden met een iets mindere kwaliteit of iets minder vermogen maar aangezien er nog geen lange-termijn defecten bekend zijn, snap ik jouw opmerking dus niet geheel.
Viel mij ook al op, very cheap. Ben zelf geen audiofiel, maar wil gewoon een receiver waar al me apparatuur op aangesloten kan worden (met HDMI) en die elk formaat afspeelt. Lijkt me geen slechte deal voor 300dollar. :)
op de 7.1 hebben ze bezuinigd en op de karige speakeraansluitingen voor de rear speakers
Wat mij in ieder geval opvalt afgaand op de foto's is dat er slechts 2x optisch en 1 coaxiaal audio in aanwezig is. Vooral met het zicht op het feit dat er wel 4x HDMI in op 820K zit.
in ieder geval op de afstandsbediening, zo plastic zie je ze niet vaak meer bij Pioneer
Anoniem: 295601 @gassiepaart4 maart 2010 11:07
Iedereen heeft tegenwoordig toch een logitech harmony ;)
Precies, voor 230 dollar (zal dan ook wel 230 euro zijn) is prima te doen...
Hopelijk krijg je er wel goede kwaliteit voor terug...
Wanneer stoppen ze nu eens een netwerkaansluiting voor het streamen van audio en video in zo'n apparaat? Zo veel meer zal dat toch niet kosten... Ik wil van dat aparte kastje af :+
ja maar dan moet je ook weer een andere chipset en meer geheugen erin stoppen. Dus dan kost het al gauw toch weer dik meer geld
Anoniem: 16225 @Jab654 maart 2010 10:57
Die aparte kastjes leveren natuurlijk wel extra geld op.
Zoveel features voor zo weinig geld... Daar is zwaar bezuinigd op onderdelen die voor een goede klank moeten zorgen. Voor goede klank moet je weer een stereoversterker hebben. Een AV receiver die ook in stereo mooi klinkt, vind je niet gauw beneden 500 Euro. Hetzelfde geldt ook volgens audiofielen voor BD- en DVD spelers: de goedkope zijn niet in staat om muziek CD's mooi te laten klinken. Alleen de allerduurste kunnen dedicated CD spelers evenaren.
Daar heb je helemaal gelijk in. Gebruik naast mijn surround versterker nog een stereoversterker, omdat die beter klinkt. Terwijl ik niet eens zo heel erg audiofiel ben, hoor ik toch duidelijk verschil.
klinkt in mijn oren als bullshit, alsof de ene CD speler de 0en en 1en op de cd 'beter' afleest dan de andere 8)7 misschien alleen als je er eentje van heel crappy kwaliteit hebt met een kapotte laser, maar dat je de duurste nodig zou hebben is dikke onzin. Volgens die 'audiofielen' van jouw moet je er zeker nog Monster kabels bijkopen voor de optimale kwaliteit 8)7

[Reactie gewijzigd door tehsojiro op 24 juli 2024 00:02]

Het gaat niet om het lezen van de nullen en eenen, het gaat onder andere om de manier waarop het digitale signaal wordt omgezet naar een analoog signaal (de DAC).
Als je de speler met HDMI of SP/DIF aansluit gebruik je de DAC van je versterker/receiver en niet degene die in je speler zit.
Klopt, maar hij had het over de kwaliteit van cd spelers en dat is een van de dingen die een dure speler beter maken :)
we hebben het hier over versterkers. Wat moet je met een dure cd speler als je voor de DAC al een dure versterker hebt?
Een andere reden om dan toch een duurdere speler te nemen is omdat die zelf minder geluid maakt.

Ik heb een paar (geperste CDs) die gewoon rammelen in goedkopere spelers. Erg irritant geluid dat ook op meters afstand van de DVD speler duidelijk te horen is.
http://www.gizmodo.com.au...ds-sake-dont/#more-381543

The first episode of Byteside for 2010 was a great look into future trends for the technology industry, but the highlight of the evening for me was when Mark Pesce – one of the pioneers of virtual reality, co-inventor of VRML and regular judge on The New Inventors – told the audience: “For All Of You Who Are Planning To Buy A 3DTV: For God’s Sake Don’t…”

Er zit wel iets in, ik ben naar een 3D films geweest in de jaren 80 of begin 90. Ik weet nog dat ik misselijk was na het zien van de film. Ik ben daar zo ziek van geweest dat ik nooit meer zo'n brilletje heb opgezet.
Anoniem: 256386 @Ramoncito4 maart 2010 10:24
Jouw ervaring klopt geheel met film Avatar die de records heeft gebroken.
Laten we erop houden dat niet iedereen 3D kan bekijken. In mijn ogen is dat een klein percentage. Jammer voor hun.
De Avatar die in de bioscoop draait heeft niet dezelfde 3D-techniek als de zojuist geïntroduceerde tv's hè. Zoals men het thuis gaat zien is het "nogal" anders (lees: minder). Als men denkt dát effect ook in de huiskamer te krijgen kan dat een teleurstelling zijn ;)
uh... dus wel, afhankelijk van welke bioskoop/zaal je bent geweest.. Als de bios shutterglasses gebruikte dan heb je dus wel hetzelfde als de meeste 3dtv's/projectors die dadelijk uitkomen..
Avatar 3D in de "goede kwaliteit" gebruikt gepolarizeerde brillen. Dat is nogal anders dan de shutter brillen voor thuis. Dat is een inferieure manier van 3D. Niet vergelijkbaar dus.
Ik zie zelf eerlijk gezegd geen verschil tussen shutter brillen en gepolariseerde brillen. Het zijn 2 verschillende technieken met uiteindelijk hetzelfde resultaat namelijk 2 verschillende beelden bij respectievelijk het rechter of linker oog aanbieden.

De kwaliteit van een op shutter gebaseerd systeem geeft nog steeds een full hd resolutie weer. Dit is iets wat met een gepolariseerd systeem op een tv niet zou kunnen. De resolutie word dan de helft.

Gepolariseerd beeld in de bios is wel full hd aangezien daar 'volgens mij' 2 beamers gebruikt worden. Al zag ik er laatst in cineworld maar 1 staan dus wellicht gebruiken ze 2 lampen in 1 apparaat. Voordat het licht de beamer verlaat word het eerst over eenzelfde polarisatie lens geprojecteerd waardoor je weer 2 verschillende beelden voor je linker en rechter oog krijgt.

Thuis kan je trouwens ook een systeem met 2 beamers maken. Dit is wellicht interessanter dan een 3d beamer aangezien de brillen een stuk goedkoper zijn. Je kan twee polarisatie lensjes voor iedere beamer zetten. Je zal echter wel iets van hardware nodig hebben die de 3d beelden omzet naar 2 verschillende beamers.

Hoe je het ook went of keert zowel polarisatie als shutter glasses zijn prima manieren om 3d content naar je toe te brengen. Voor lcd tv's is het prijstechnisch gezien het slimst om voor shutter te gaan zodat de resolutie behouden blijft en je ook snel op massaproductie over kan stappen omdat het relatief eenvoudig te implementeren is.
Heb jij al eens zelf een recente 3D tv in actie gezien dan ?
Ik wel, ik vond 't prima.
Dat kan. "Men" vindt over het algemeen "LED"-LCD's ook mooi. Ik vind het ronduit bagger. Zoveel mensen zoveel smaken. Als iemand met een shutter-3D tv blij is, mooi toch.
Anoniem: 256386 @Brad Pitt4 maart 2010 10:38
Zo blijven we in rondjes discussieren.
Ramoncito heeft 3D gezien in de jaren 80 en 90. 3D op tv zal nu toch wel weer beter zijn.
Kan aan mij liggen maar ik mis een subwoofer out? Of kijk ik niet goed?
Check linksboven in de hoek, in het witte vierkantje staat "subwoofer" :)
Beide hebben echter geen platenspeler-ingang. Jammer.
Het lijkt me niet dat er in dat marktsegment veel vraag naar is... :)
Bah, wat evolueert die HDMI standaard toch snel zeg. Gelukkig interesseert de toevoeging van 3D me voorlopig weinig of niet.

Ivm deze versterker : zéker en vast mooi voor die prijs! Enige minpuntje dat ik al meteen zie, is de pianozwarte finish, die gegarandeerd als stofmagneet zal werken :)

[Reactie gewijzigd door Magnum1982 op 24 juli 2024 00:02]

Nou voor mij geen pioneer meer.
Ik heb nu iets meer dan drie jaar een VSX receiver(de 519 als ik het goed heb), maar om de havenklap valt het geluid weg van de linker front speaker. Na wat formus afstruinen lijkt het erop dat ze hier wel vaker last van hebben.
Voor mij de volgende keer weer een pioneer.

Ben in het bezit van de 1018 en erg tevreden. Pioneer is voor zover ik weet de enige receiver-bouwer die mosfets voor de versterking gebruikt. Dat geeft ze een uniek klankbeeld. Daarnaast prima ondersteuning voor geluidsformaten, besturing, looks.

Besef wel dat mensen die zonder problemen van een product genieten meestal niet op die fora te vinden zijn en die paar mensen met een probleem wel. Misschien één verkeerde batch of type. Kan iedere fabrikant overkomen. Over het algemeen staat Pioneer bekend om hun uitstekende kwaliteit. Vooral de duurdere producten (Kuro plasma's b.v.)
Da's een kwestie van teruggaan naar de winkel, simpel as that.
Mijn vorige pioneer heeft altijd prima gewerkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.