Arctic Cooling voegt TC-modellen toe aan F Pro-fans

De Zwitserse fabrikant van computerkoelers Arctic Cooling heeft een nieuwe serie ventilators voor gebruik in behuizingen geïntroduceerd. De koelers zijn van een temperatuursensor voorzien en zullen in drie versies verkrijgbaar komen.

De temperatuursensor, die aan een veertig centimeter lange kabel bevestigd is, kan meten hoe warm of koud het in een behuizing is. Zo kunnen de ventilators actief gereguleerd worden en kunnen de fans de componenten binnen de behuizing effectief koelen waarbij de geluidsproductie tot een minimum beperkt zou moeten blijven. Wanneer de omgevingstemperatuur in de behuizing onder de 32 graden Celcius ligt, draaien de fans op de langzaamste snelheid, terwijl de fans op maximale snelheid gaan draaien bij temperaturen boven de 38 graden.

De koelers uit de Arctic F Pro TC-serie zijn in drie uitvoeringen beschikbaar: een 80mm-fan, een ventilator met een doorsnede van 92mm en een derde exemplaar van 120mm. De 80mm- en de 92mm-fan hebben een omwentelingsbereik van 500rpm tot 2000rpm, terwijl de grotere 120mm-fan op 400rpm tot 1300rpm draait.

Arctic Cooling geeft de geluidsproductie van zijn fans op in Sone, een subjectieve maat voor geluidsbeleving. De 80mm F8 Pro TC produceert maximaal 0,3 Sone, verplaatst 47,6 kubieke meter lucht per uur en moet 4,90 euro kosten. De 92mm F9 Pro TC is veertig cent duurder en verplaatst per uur 59,5 kuub per uur. De F12 Pro TC, de 120mm-editie, ten slotte kost 5,90 euro, verplaatst maximaal 55,8 kubieke meter lucht per uur en produceert daarbij 0,4 Sone.

Arctic Cooling F12 Pro TC

Door Willem de Moor

Redacteur

10-07-2009 • 11:14

20

Reacties (20)

20
20
17
1
0
1
Wijzig sortering
voor de mensen die net als ik niet weten wat sone is: 20-30dB =0.15-0.4 sone volgens wikipedia(very calm room)
handig om te weten dat bij 100Hz de gehoordrempel ligt bij 28dB. Voor de niet natuurkundigen onder ons : 100Hz is een relatief lage toon hoe lager de frequentie wordt des te hoger de gehoordrempel. bij 10 Hz (niet hoorbaar) ligt deze al boven de 90 dB.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gehoordrempel
vergeleken met andere cooling fan's is deze toch wel een stukje luider, maar nog steeds stil :)
Geluidsproductie overizichtje van Scythe en andere merken: klik

[Reactie gewijzigd door Ayera op 23 juli 2024 20:04]

Anoniem: 175233 @Ayera10 juli 2009 14:30
Dat grafiekje is totaal nutteloos zolang je er niet de luchtverplaating bij zet !!!

Het is de verhouding van luchtverplaatsing / geluidsniveau waar het om gaat. (Juist bij fan met variabele snelheid!)
Ik vraag mij af hoeveel vraag hier (nog) naar is aangezien de meeste MOBO fabrikanten deze hebben voorzien van tempchips die functies als (Asus) Q-Fan hebben. Juist in combinatie met functies als Q-Fan gaat dit echt niet werken.
Waarom zou je dan duurdere fans inzetten als je MOBO dit toch ondersteund?
Als je zegt dat je huidge MOBO te weinig aansluitingen heeft om je kast koel te houden heb je naar mijn mening OF een te kleine kast OF je verstookt meer dan je systeem op berekend is (bij OC) wat ook weer neer komt op een te kleine kast danwel kast met te weinig airflow mogelijkheden

[Reactie gewijzigd door Maddog McHare op 23 juli 2024 20:04]

het gaat hier om temperaturen in de kast en dat heeft een moederbord niet.. met zon sensor zou je kunnen kijke of het op de plekken met minder airflow de temperatuur ook omhoog gaat... Ik zit het zeker te overwegen om zon dingetje aan te schaffen alleen al voor die sensor ;)
Koop dan een fan-controller. Dan zie je ook direct HOE warm het precies is. Ik heb nog wel een KazeMaster liggen waar ik niets mee doe :+
Na mijn weten meot je een fan controller zelf instellen hoeveel RPM die draait dat is bij deze ook het geval niet dat is het mooie eraan.. zelfde als jou videokaart warmen word dat je fan harder gaat blazen dit is het zelfde idee alleen dan voor je kast.
Het enige wat je in een fancontroller (actief) moet instellen zijn drempelwaarden. Zodra deze waarden worden overschreden zal de controller de snelheid aanpassen.

Actieve fancontroller.

edit linkje

[Reactie gewijzigd door Maddog McHare op 23 juli 2024 20:04]

Is het niet zo dat zo'n fan werkt op een soort weerstand, die kleiner wordt als de temperatuur hoger wordt?
Dat lijkt me veel handiger als dat je zelf dingen in moet stellen, en bovendien is het met zo'n weerstand veel preciezer (elk verschil in temperatuur is dan een 'drempelwaarde').
De drempelwaarde zorgt ervoor dat de fan ten alle tijde blijft draaien en dat je hem ook niet kan overbelasten. Een verkeerd ingestelde drempelwaarde kan er voor zorgen dat de fan stil staat terwijl er wel een stroom door de fan loopt. In deze situatie kan de fan oververhit raken zonder dat jij het door hebt. Het instellen van de drempelwaarde is dus belangrijker dan je denkt.

Mocht je via je moederbord een fan kunnen regelen kan je dit eens met speedfan of een gelijksoortig programma uitproberen. Je laat langzaam de snelheid van de fan afnemen totdat de fan niet meer draait. Dit is de minimale waarde die de fan nodig heeft om zijn werk naar behoren te doen. De CPU fan in mijn PC heeft een minimale waarde van 32% om nog te kunnen draaien. Daaronder is het direct afgelopen met de pret.
Ik zou eerder voor deze fans gaan met ingebouwde temp sensor als ik die prijs zo zie.
Al zou je alle fans in je PC door deze Arctic fans, ben je waarschijnlijk zelfs goedkoper uit dan met een fan controller.

Maar goed, ze hebben allen z'n voor en nadelen, met een fancontroller heb je meer instelmogelijkheden, met een fan hou je 1 of 2 drivebays vrij.
Alleen verplaatsen ze niet heel veel lucht, want je hebt zat fans, die weliswaar veel duurder zijn, die het dubbele verplaatsen en niet eens meer geluid produceren, want ze verplaatsen maximaal ongeveer gemiddeld ruim 50 kuub per uur en leveren omgerekend 18-20 dB aan geluid, maar als je voor niet top koel-prestaties gaat, maar voor stil, dan zijn ze wel goed geschikt.
Maar als wel voor betere fans gaat, heb zat veel betere keuzes, zoals deze met dezelfde geluidsproductie op maximale snelheid, maar wel bijna twee keer zoveel luchtverplaatsing, alleen betaal je er wel veel meer voor. Maar die kosten zijn dan nog niet erg veel, ten opzichte van de rest van een computersysteem.

[Reactie gewijzigd door kwinvdv op 23 juli 2024 20:04]

Het gaat er mijn inziens om wat de lucht doet rond je vitale componenten als mobo proc gpu en hdds. Dit wil ik kunnen meten en dat gaat prima met die onboard sensoren. De lucht boven in mijn kast is mijn inziens niet belangrijk als daar toch geen componenten zitten

oftopic :
Bij deze meeste goede gamecases zit er standaard al airducts boven in de kast dus ik begrijp niet goed waar jij die fans wilt plaatsen?
Omdat veel van die dingen alleen werken met 4 pins connectoren. En er zijn zat bordjes die die alleen hebben voor de cpu. Wil je dan ook nog een fannetje voor je hdds of als outtake van de kast dan zit je al snel met een probleem. Dit soort fans zijn dn wel ideaal.
En juist daar heeft Artic Cooling al een hele mooie oplossing voor, namelijk PWM Sharing Technology, waarmee je tot 5 fans kunt koppelen aan die ene pwm aansluiting op je moederbord. http://www.arctic-cooling...php?cPath=3_48_68&mID=113
Best veel, als ik bijv. een grote kast heb, met maar 2/3 aansluitingen op mijn mobo? Dan zou ik dit toch als een goede uitkomst zien! Dan zou ik bijv. mijn hdd's kunnen koelen zonder mijn mobo te belasten. En dat ik dan geen temp af kan lezen zou ik niet zo'n probleem vinden omdat meestal in de hdd een temp sensor zit.
Het is helemaal niet zo raar om én Q-fan te gebruiken, én deze tempchips op de case fans.

Immers, de case fans, en cpu en gpu fans hebben een andere functie. De case fans moeten de luchtdoorstroming in de kast op gang houden, terwijl de fan op de heatsink de warmte overdracht van de heatsink beinvloeden.

Die dingen zijn natuurlijk wel gerelateerd, maar niet perse gelijk. Het is best mogelijk dat de lucht in de case nog heel koel is, terwijl de cpu al lekker aan het stoken is. Dan laat je de cpu-fan al harder draaien, maar is er nog geen reden om de case fans ook gelijk harder te laten draaien.

Moet wel zeggen dat de MoBo temperatuur sensor een redelijk goede indicatie is voor de case temperatuur, en op die meting ook prima je case fans kunt laten draaien. Maar meestal heb je niet genoeg fan aansluitingen op je moederbord die je op die manier kunt gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 175233 op 23 juli 2024 20:04]

Leuk kan ik richten naar de passief gekoelde videokaart en van zodra die warm word (en ik dus een spelletje speel) gaat die fan harder draaien .
Anoniem: 16536 10 juli 2009 11:36
Zo strak vertalen als tweakers tegenwoordig doet geeft nog weleens leuke woorden...

omwentelingsbereik _/-\o_

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.