De Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft aangekondigd dat hij het Hooggerechtshof zal vragen om de wet, die de verstrekking van gewelddadige games aan minderjarigen verbiedt, goed te keuren.
In 2005 werd in Californië een wet aangenomen die de verkoop of verhuur van gewelddadige games aan personen onder 18 jaar verbood op straffe van een boete van 1000 dollar per overtreding. De Entertainment Software Associaton was het hier niet mee eens en ging naar de rechter. Die oordeelde in augustus 2007 dat de Californische wet in strijd was met de in de grondwet vastgelegde vrijheid van meningsuiting en verbood de inwerkingtreding ervan. De staat ging in hoger beroep, maar in februari van dit jaar oordeelde ook het hof van beroep dat de gamewet in strijd was met de grondwet.
De staat heeft besloten zich hier niet bij neer te leggen en gouverneur Schwarzenegger kondigde aan dat hij van plan is de kwestie voor te leggen aan het Hooggerechtshof, zo meldt de San Francisco Chronicle. "Door het verbieden van de verkoop van gewelddadige videogames aan kinderen onder de 18 en de eis dat ze duidelijk als zodanig aangeduid worden zou de wet het ouders mogelijk maken om beter geïnformeerd beslissingen voor hun kinderen te nemen", verklaarde hij. "Ik zal deze wet met man en macht blijven verdedigen en het welzijn van de Californische kinderen beschermen."
De Entertainment Software Association vond het beroep op het Hooggerechtshof vooral een verspilling van tijd en geld. "Californië heeft een tekort op de begroting van 21 miljard dollar, een hoge werkloosheid en veel huiseigenaars kunnen hun hypotheek niet meer betalen.", verklaarde Michael Gallagher, directeur van de ESA. "In plaats van zich op deze ernstige problemen te richten heeft gouverneur Schwarzenegger het ondoordachte besluit genomen om overbodige, onjuiste en nutteloze wetgeving door te zetten."
Er zijn de afgelopen jaren door diverse staten al heel wat pogingen ondernomen om de verkoop van games te reguleren. Volgens de ESA hebben federale rechters de afgelopen acht jaar al twaalf maal geoordeeld dat dergelijke wetten in strijd met de grondwet zijn. Het Hooggerechtshof heeft zich er echter nog niet eerder over uitgelaten.