Een hof van beroep in de Verenigde Staten heeft geoordeeld dat de politie het recht heeft om auto's te voorzien van apparaatjes die vastleggen waar deze zich bevinden. Een veroordeelde man vond dat dit tegen de grondwet was.
In 2003 startte de politie van Madison in de Amerikaanse staat Wisconsin een onderzoek tegen Michael Sveum, die ervan werd verdacht zijn ex-vriendin te stalken. De onderzoekers kregen toestemming van een rechter om de auto van Sveum te voorzien van een gps-ontvanger, die precies vastlegde waar het voertuig kwam. De rechercheurs bevestigden het apparaatje stiekem aan de auto, toen deze op de oprijlaan geparkeerd stond.
Vijf weken later haalden ze het weer weg en lazen het geheugen uit. Uit de gegevens concludeerden ze dat Sveum inderdaad zijn vriendin had gevolgd. Op grond hiervan kreeg de politie een nieuw gerechtelijk bevel waarmee ze zijn auto en huis konden doorzoeken. Hierbij werd nog meer belastend materiaal aangetroffen. Sveum werd gearresteerd, veroordeeld en ging de gevangenis in.
De veroordeelde vond dat de politie met het aanbrengen van de gps-ontvanger in strijd had gehandeld met de Amerikaanse grondwet, die 'onredelijke doorzoekingen en inbeslagnames' verbiedt. Volgens de man traceerde het apparaatje hem ook wanneer de auto zich op privégebied bevond, zoals bijvoorbeeld zijn garage. Hij wilde dat er een streep door zijn veroordeling werd gehaald wegens het gebruik van onrechtmatig verkregen bewijs.
Het hof van beroep was het hier niet mee eens. Volgens de rechters verzamelde het apparaat niet meer gegevens dan iemand die vanaf de openbare weg toekeek. Ook van daar af zou te zien zijn wanneer de auto in en uit de garage gereden werd. Niet alleen verklaarden de rechters het bewijs rechtmatig, ze oordeelden zelfs dat het gerechtelijk bevel - dat de politie had gehaald om de ontvanger aan de auto te bevestigen - niet eens nodig was geweest. De rechters raadden de staat Wisconsin wel aan om wettelijke regels uit te vaardigen voor het gebruik van gps-volgsystemen.
De officier van Justitie was ingenomen met het vonnis, maar hij wilde niets zeggen over de invloed die dit zou hebben op het gebruik van volgsystemen in de staat. De American Civil Liberties Union stelde dat het volgen van auto's met gps aanzienlijk verder gaat dan publieke observatie en vond dat er toch wel een gerechtelijk bevel voor nodig zou moeten zijn, zo meldt de Chicago Tribune.