Nieuwe zoekmachine Microsoft draait op opensourcesoftware

De nieuwe Windows Live-zoekmachine, die naar verwachting in juni online gaat, is opgetrokken rond opensourcesoftware. Het zou de eerste keer zijn dat Microsoft een product voor een groot deel op opensourceprogrammatuur baseert.

Kumo logoDe zoektechnologie is afkomstig van Powerset, een Amerikaans bedrijf dat Microsoft in juli van vorig jaar overnam. Powerset ontwikkelde een semantische zoekmachine rond de zogeheten xle-algoritmes, waarvoor een licentie van het Palo Alto Research Center werd afgenomen. Afgezien daarvan gebruikten de ontwikkelaars zoveel mogelijk opensourcesoftware. Zo wordt voor het genereren van de zoekindex Hadoop gebruikt, een opensource distributed-computingplatform dat bijvoorbeeld ook Yahoos zoekmachine aandrijft.

Een onderdeel van het Hadoop-project is HBase, waarvoor de basis is gelegd door Powerset en dat vergelijkbare functionaliteit moet bieden als BigTable, Googles gedistribueerde-opslagplatform. Michael Stack en Jim Kellerman van Powerset werkten fulltime aan het opensourceproject HBase, en mochten dat van Microsoft na de overname blijven doen. "Dit is de eerste keer dat Microsoft bij een overgenomen bedrijf een opensourceproject blijft ondersteunen", vertelde een woordvoerder van Powerset aan The Register.

De Powerset-zoektechnologie vormt de basis van de nieuwe Windows Live Search-dienst, die vanaf begin juli de concurrentie met Google moet aangaan. De zoekmachine is ook wel bekend onder de codenaam Kumo. Volgens Robert Duffner, senior director van Microsofts platformstrategie-groep, is Kumo het eerste op opensourcecode gebaseerde product dat Microsoft uitbrengt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-05-2009 • 10:16

79 Linkedin

Reacties (79)

79
67
16
11
0
0
Wijzig sortering
ter info, het eerste FOSS product van MS was waarschijnlijk windows NT. de network stack was gebaseerd op BSD want het lukte MS niet zelf een goede te schrijven :D
Anoniem: 195532
8 mei 2009 12:22
voor mij is alles open source :P

maar wel beter .. er moet meer open source producten komen.. de wereld moet delen met elkaar..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 195532 op 8 mei 2009 12:25]

probleem zit hem in het feit dan mensen ook moeten leven en dus geld moeten verdienen. Onder een GPL licence is het veel moeilijker geld te verdienen met een product als je er aan de ene kant geld voor wil hebben en aan de andere kant je sourcecode vrij moet geven.
Dit is de eerste stap van MS tot een complete ommezwaai naar producten die op open-source software zijn gebaseerd. Geen flame, maar wil MS blijven concurreren met hun producten, ontkomen ze er niet aan een totaal andere richting in te slaan. Windows is nog steeds gebaseerd op technologie van vele jaren terug met bij elk nieuw OS alleen een nieuwe GUI. Zo ook bijv. Windows Mobile. De core van dit OS is simpelweg veels te groot en log. Een nieuw OS met een UNIX variant als basis is de enige redding voor MS op de mobiele markt. Doet MS dit niet, dan draait iedereen over 10 jaar OS X, Android of een andere *nix variant.
Anoniem: 291856
@mstam8 mei 2009 19:26
Dit is ook een onmogelijke optie, aangezien 'oude' Windows programma's dan niet meer werken. Er zou dan een complete compatibility layer ingebouwt moeten worden en nee, Wine is niet genoeg. Misschien zou Microsoft net zoiets als ReactOS moeten doen, een complete lichte nieuwe versie van Windows NT.
Opensource is ook niet de hoofdoplossing van Microsoft, tenzij ze hun geld ergens anders kunnen verdienen in plaats van de OS opbrengsten.
Ik zie om me heen ook steeds meer mensen die een afkeer voor Windows krijgen, maar Microsoft heeft nog ruim de tijd om dit te fixen. Mensen zijn over het algemeen zeer trouw aan hun OS.
Anoniem: 30795
8 mei 2009 10:41
die vanaf begin juli de concurrentie met Google moet aangaan.
Hoevaak ik al niet een soortgelijke regel heb gelezen over Live Search..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30795 op 8 mei 2009 10:41]

Hoevaak ik al niet een soortgelijke regel heb gelezen over Live Search..
En de rest - d'r komt bijna elke maand wel weer een nieuwsbericht over een nieuwe zoekmachine, vaak met zinnetjes als 'begrijpt wat de gebruiker wil' en 'semantisch', veelal zouden ze antwoord kunnen geven op vragen zoals 'hoe hoog is de mount everest' en dergelijke. D'r zijn waarschijnlijk al een paar dozijn van dat soort zoekmachines nu, maar van geen hoor je echt veel.

Vandaag ook in de Spits weer, gelijk op de tweede pagina, paginabreed uitgemeten... Nee bedankt, d'r zijn al zoveel van dat soort pogingen gedaan, en wat mij betreft voegt het echt niks toe. Als ik wil weten hoe hoog de Mount Everest is, Google ik naar 'Mount Everest' en kijk ik even in de sidebar van Wikipedia.
Het grappige is dat ik me meen te herinneren dat bij de 'introductie' van google hetzelfde gezegd werd.
En? Live Search is toch ook de concurrentie aangegaan met Google?
Microsoft staat er bekend om dat ze 'beter goed gejat dan slecht bedacht' hoog in het vaandel hebben. Opensource gebruiken is in dat geval de beste oplossing lijkt me. Nu maar hopen dat ze ook zelf een bijdrage leveren aan de software, waar anderen weer wat aan hebben.
Het lijkt me dat iedereen die ergens wil komen dat hoog in het vaandel moet hebben. Wat heb je aan een slecht zelf gemaakt product als je ook legaal een beter product kan jatten om zo je doelen te bereiken?
Tegen dat jatten zijn dus copyright, patenten en al die dingen in het leven geroepen.

Je kunt niet zo maar alles leentje-buur jezelf toe eigenen.
Lijkt me wel, als je het nieuwsbericht had gelezen.

MS heeft Powerset overgenomen. Bij Powerset werken Michael Stack and Jim Kellerman fulltime aan het opensourceproject HBase, en mochten dat van Microsoft na de overname blijven doen.

Lijkt mij sterk dat MS (min) 2 mensen fulltime in dienst heeft, laat werken aan een opensourceproject en dan geen bijdrage aanleveren...
Anoniem: 247379
@poefel8 mei 2009 10:39
Nu maar hopen dat ze ook zelf een bijdrage leveren aan de software, waar anderen weer wat aan hebben
Ze betalen de ontwikkeling van HBase. Dat lijkt me een redelijke bijdrage?
Het is net omdat MS het doet, enkele jaren terug zou dit nooit gebeurd zijn. Een goede 10 jaar geleden heeft MS Hotmail overgenomen dat toen draaide op OSS. MS heeft toen besloten om alles naar Windows over te zetten wat niet zonder problemen is verlopen

Sindsdien zijn ze daar iets meer gaan openstaan voor OSS en ze hebben zelfs al enkele kleine dingen onder een open licentie uitgebracht, maar dit is 1 van de eerste keren dat ze een volledig en groot project optrekken uit grotendeels OSS
Anoniem: 196662
@Blokker_19998 mei 2009 11:05
Als je weet over hoeveel servers hotmail tegenwoordig loopt is het leuker om te zeggen dat het op je eigen OS draait.

Voor Microsoft zijn het ook unieke kansen om een OS op zo'n schaal in producties zelf te kunnen testen. De informatie die ze rechtstreeks kunnen testen is van grote waarde.
de NS, die hebben ook bijna geen concurrentie...
:')

Ik heb de grootste concurrent van de NS voor de deur staan en 6 miljoen Nederlanders met mij...
Waar heb je het over? Open Source geneuzel? Het is een nieuwsfeit dat een groot tegenstander van OSS zelf nu OSS gaat gebruiken voor een product!...
nou nou een groot tegenstander...

ms heeft best wel wat sources opengemaakt. het nieuwe asp.net mvc framework is bijvoorbeeld opensource gemaakt en zie ook bijvoorbeeld codeplex.com wat van microsoft is.
nou nou een groot tegenstander...
Een paar uitspraken van Steve Ballmer:
"Open Source is Not Trustworthy"
"[...] open source is often a channel of last resort for software products that failed in the commercial marketplace."
“Linux is a cancer”
"I would not anticipate that we make a huge additional revenue stream from our Novell deal, but I do think it clearly establishes that open source is not free,"
En een paar van Bill Gates:
"There’s free software and then there’s open source," he suggested, noting that Microsoft gives away its software in developing countries. With open source software, on the other hand, "there is this thing called the GPL, which we disagree with."

Open source, he said, creates a license "so that nobody can ever improve the software,"
There are some new modern-day sort of communists who want to get rid of the incentive for musicians and moviemakers and software makers under various guises. They don't think that those incentives should exist.
Craig Mundie (Senior Vice President, Microsoft):
This viral aspect of the GPL poses a threat to the intellectual property of any organization making use of it.
In this sense, open source software based on the GPL mirrors the .com business models that proved the least successful during the past year. They ask software developers to give away for free the very thing they create that is of greatest value in the hope that somehow theyll make money selling something else. In effect, it puts at risk the continued vitality of the independent software sector.
En dan heb ik het nog niet eens over de "Get the facts"-achtige campagnes gehad.
Ach al die uitspraken zijn PR related. Je kan niet verwachten dat een bedrijf zoals MS die bijna zijn complete omzet uit licentiegelden haalt de opensource wereld zou omarmen. Dit zou compleet hun businesmodel onderuit halen.

Nostalgie :

ICQ-WP-LOTUS123 dat waren de dagen,...de gekende geluidjes de snelkoppelingenlijstjes ;-) soms zeer soms mis ik het ;-)
Zonder "open source geneuzel" kon jij niet zo genieten van 't internet zoals 't nu is, denk daar maar eens over na, voordat je weer zo'n ongefundeerde uitspraak doet...

Wat de PR betreft is dit natuurlijk 'n opsteker voor Microsoft, maar 't zal ze echt niet helpen om Google vd. troon te stoten, daarvoor heeft Google al 'n veel te grote voorsprong opgebouwd.
ik heb het niet over dat open source rotzooi is, maar meer over het teuten over door met open source microsoft een blok te zetten.
Vind het prima dat ze proberen te concurreren en ook prima dat er op wordt toegezien door overheden, maar die zelfde overheden moeten zich niet door regels op te leggen om het open source/open standaard zo goed als te verplichten bemoeien
maar meer over het teuten over door met open source microsoft een blok te zetten.
Dan reageer je bij het verkeerde bericht, want dat is hier totaal niet aan de orde.
Hier maakt MS gebruik van open-source, dus wat de overheid hiermee te maken heeft? Trouwens, MS zet open-source ook vaak een hak, maar dat is off-topic :)

[Reactie gewijzigd door user109731 op 8 mei 2009 10:44]

Vind het prima dat ze proberen te concurreren en ook prima dat er op wordt toegezien door overheden, maar die zelfde overheden moeten zich niet door regels op te leggen om het open source/open standaard zo goed als te verplichten bemoeien
Als Microsoft hun spullen open maakt, is er niets aan de hand. Het gaat er niet om dat de overheden geen MS willen, het gaat er om dat ze niet willen dat 1 bedrijf teveel macht krijgt over de overheden. (dus, anti vendor-lockin). Door te eisen dat het opensource en openstandaarden is blijft er eerlijke kans op concurentie. Of de naam van het bedrijf nu MS, Sun, IBM of Red Hat is.
Dat zei men ook over Altavista, ICQ, WordPerfect, enzovoort.
Je moet je misschien afvragen of het geen tijd wordt om Microsoft te vergelijken met dat soort bedrijven. Het is bij MS namelijk niet meer wat het geweest is. WP was ooit een grote naam die op een gegeven moment aan alle kanten ingehaald werd, en meer en meer dreigt met Windows en MS Office hetzelfde te gebeuren. En zonder die twee pijlers is MS al een stuk minder waard.

Is ICQ trouwens niet gedeeld marktleider qua IM in de VS? Volgens mij namelijk wel. Wat dat betreft hoort die naam niet in het lijstje thuis.
Waar wordt Windows bedreigd? Het marktaandeel is groter dan ooit. Linux heeft nauwelijks marktaandeel van Windows afgesnoept en haalt voornamelijk zijn marktaandeel bij andere Unix/BSD/etc varianten. Apple heeft al heel lang rond de 8 tot 10% marktaandeel gehad.

Het marktaandeel op de server space is juist ontzettend gestegen voor Microsoft de afgelopen 5 tot 10 jaar.
Het gaat nog niet zo hard maar mensen worden zich blijkbaar wel bewust van de alternatieven.
Zie hier.
En hier.
De cijfers zijn niet heel betrouwbaar maar de trend is duidelijk. Minder desktop betekent voor MS uiteindelijk ook minder server. Dat mensen Windows gewend zijn is de reden dat ze voor Windows kiezen.

[Reactie gewijzigd door Britney65 op 8 mei 2009 11:30]

Voor thuisgebruik heb je gelijk, maar bij bedrijven zit er wel iets meer gedachten achter Windows aanschaf dan 'dat zijn we gewend' hoor ;)
@Britney65
In de eerste link worden ook de iPhone, iPod touch, etc meegenomen en dat geeft dus een vertekend beeld. Linux zit daar net op 1% en MacOS op 9%. MacOS heeft in het verleden al eens op 10% gestaan.

De tweede link is een webdeveloper site en is totaal geen afspiegeling van de algemene tendens. Dus je kunt werkelijk niets uit die cijfers of trend halen.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 8 mei 2009 15:51]

Het verschil tussen Google en ICQ, WordPerfect, etc... is dat Google een alledaags ding is voor IEDEREEN.
Men neemt zelfs afgeleide woorden er van op in het woordenboek.

Google is dus zodanig geïntegreerd in elke samenleving dat vele mensen (vooral digibeten) niet meer deftig kunnen surfen zonder google, ook al is er een vervanging.
Wij, tweakers, kunnen best zonder google, maar het is nog steeds een heel erg groot gemak voor ons.
De gewoonte overheerst hier, en om dat te overwinnen zul je al heel erg sterk uit de hoek moeten komen.

Voorbeeld: Ik ken heel weinig mensen die bij IE7 Windows Live Search standaard aan laten. De meeste vervangen dit direct door Google.
Anoniem: 247379
@Neglacio8 mei 2009 10:41
Het verschil tussen Google en ICQ, WordPerfect, etc... is dat Google een alledaags ding is voor IEDEREEN.
Dat waren ICQ en Wordperfect ook.
Google is dus zodanig geïntegreerd in elke samenleving dat vele mensen (vooral digibeten) niet meer deftig kunnen surfen zonder google, ook al is er een vervanging.
Het verleden heeft dus al uitgewezen dat dat best kan veranderen. Ook digibeten kunnen overstappen naar iets nieuws.
[...]


Dat waren ICQ en Wordperfect ook.


[...]
Nee sorry, Wordtperfect is alleen binnen bedrijven gebruikt want toen waren er nog niet zoveel computers bij mensen thuis en op scholen.... het was miss een alledaags ding voor iemand die op kantoor werkt maar buiten dat ook zeker niet!

Vraag aan iemand wat is Wordt Perfect.... krijg je waarsch het antwoord heeft dat niet met office te maken (tenzei ze er op het werk mee hebben gewerkt)?

ICQ is nooit zo groot geweest als MSN momenteel is in Europa... Het was een super programma maar het is gewoon iets te vroeg geweest en daardoor nooit zo groot geworden als MSN en al helemaal nooit zo bekend :) het werd veelal gebruikt door internet junkies en IT kenners maar niet door de main stream users (Geld natuurlijk alleen in Europa want in bijv de VS is AIM weer heel groot)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 8 mei 2009 11:25]

Nee sorry, Wordtperfect is alleen binnen bedrijven gebruikt want toen waren er nog niet zoveel computers bij mensen thuis en op scholen...
Wordperfect is groot geworden in de tijd van de PC prive projecten. Mensen gebruikten thuis een kopie van en gingen op het werk net zolang tekeer totdat het daar ook aangeschaft werd.

Ik zat in die tijd in de support van een concurrerend product. We zijn toen heel veel klanten kwijtgeraakt aan WP met als reden 'dat hebben de mensen immers thuis'.
Bij mijn weten is ICQ in bv Duitsland weer veel groter dan MSN.
>> Vraag aan iemand wat is Wordt Perfect....

Wat een mooie typo in deze context!
Nee sorry, WordPerfect is alleen binnen bedrijven gebruikt
Absoluut niet waar. WordPerfect stond in feite op elke computer, legaal of illegaal.
toen waren er nog niet zoveel computers bij mensen thuis en op scholen.
Niet zoveel als nu, maar er waren al wel PC-privé-projecten, in 1992, en toen was MS Word nog bij versie 2 en absoluut onbruikbaar.
E.
ICQ had in de eerste versies nog geen online contactlist, waar MSN dat toen wel had, wat betekende dat je op iedere computer kon inloggen. Ik denk dat dat echt de dood van ICQ is geweest.
Ik merk dat veel mensen Live Search in IE7 laten staan omdat ze niet weten hoe ze hem weg moeten halen of Google erin moeten zetten. (ik vind wel dat Google er weinig aan doet...)

Maar mensen weten wel hoe ze Google als startpagina moeten instellen.
In IE8 is Google nog wat verder weggestopt. Je wordt doorverwezen naar http://www.ieaddons.com/nl/searchproviders en daar staat niet direct Google. Je mag eerst links klikken op "Zoeken" en daar staat ergens Google. Bij Engels staat ie dan wel ergens op de eerste pagina.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 8 mei 2009 12:54]

Anoniem: 224933
@Rinzwind8 mei 2009 14:23
Daar kan google toch ook wat aan doen, door op zijn startpagina een link met dit als standaard zoekmachine maken
Dit geldt overigens niet voor de IE8 in Windows 7RC, daar stond google op de vertrouwde plek.
Laat mij raden, jij bent een jonkie? Geboren ergens midden jaren 80? WordPerfect is jaren, en jaren een begrip geweest. Zelfs mijn moeder, die nu nog niet zo lang op Internet zit, wist toen wat WordPerfect ongeveer was.
Maar daar speelden andere zaken.
Altavista, ICQ waren voorbeelden van programma's die te log werden voor waar ze voor stonden. Daardoor was het gebruik niet prettig in vergelijking met bv Messenger.

WordPerfect is op slinkse wijze de markt uitgedrukt (alhoewel het nog steeds bestaat, ik gebruik het nog steeds v X4 dan wel) door een zeker bedrijf die daar ook voor veroordeeld zijn.
Neh, WP was gewoon regelmatig te laat (Ruim een jaar later dan Word-fW, bij Win95 negen maanden later, bij WinNT zes maanden later) en een stuk slechter dan Word. De dingen die WP sterk maakten op DOS (shortcuts, printerdrivers) werden een probleem op Windows. MS heeft Novell toentertijd misschien wel tegengewerkt maar echt nodig was dat niet, branden zouden ze toch wel.
De zaak van Novell tegen Microsoft inzake WP loopt nog.
En hoe kwam het dat WP steeds later was? Omdat ze geen inzage in de code hadden waardoor ze WP konden finetunen voorWin95. Dit werd bewust tegengewerkt door MS zoals al weldegelijk is beoordeeld door een rechtbank.
Als WP zo veel slechter was: waarom heeft MS dan diverse onderdelen gekocht uit WP (waaronder de spellingscontrole) om in Word te stoppen?
De eerste Word was niet veel meer dan wordpad nu nog is.
Zelfs nu nog heeft WP functionaliteit waar Word alleen maar van kan dromen.
Onderwaterscherm :P _/-\o_
Ja, een debugger voor word documenten zou wel fijn zijn, om bepaald curieus gedrag / onverwachte features van word te kunnen verklaren en vermijden.
Alleen toen was het nog lang niet zo ingeburgerd als nu het geval is...
Als je aan iemand vraagt zoek ff wat op internet opent hij Google en dat moet MS er uit krijgen!

Mijn mening: hou de zoek machine tot de basis, zet er een paar text based reclame berichten op voor de inkomsten en pleur er een onwijs marketing buget tegenaan om de ingeburgerde term Google er uit te krijgen

Nou ja ik ga toch niet overstappen zolang Google vind wat ik zoek :P
De nieuwswaarde bestaat er in dat hun CEO Steve Ballmer in 2001 nog zei dat Linux een kanker was en het als volgt verduidelijkte: "The way the license is written, if you use any open-source software, you have to make the rest of your software open source"

Edit: Hij had het daarbij over de GPL licentie.

[Reactie gewijzigd door StGermain op 8 mei 2009 10:42]

Dat maakt voor iets als live-search zelfs niet uit, zolang je het niet verkoopt aan klanten. Zelfs SAAS verkopen is met GPL geen probleem :)
veel mensen die pro open source zijn willen niets met Microsoft te maken hebben. dus voor hen is dit nieuws om te laten zien dat microsoft minder 'evil' aan het worden is.

(maar serieus, hier zit best wel nieuws waarde in als je wel eens op internet een zoek machine gebruikt)
Anoniem: 80466
8 mei 2009 10:23
Asl Microsoft intern de software bijvoorbeeld gebruikt voor het genereren van de zoekindex heeft dat relatief weinig effect.
Ik krijg uit dit artikel niet het idee dat MS enigerlei software gaat publiceren die is gebaseerd op OSS software.

Verder worden (werden) er in windows toch al wel elementen gebruikt gebaseerd op BSD software. De TCP IP stack of zoiets ?
Wat wel nieuws is dat de twee medewerkers van Powerset fulltime aan een opensource oplossing blijven werken terwijl ze betaald worden door Microsoft ;)
Anoniem: 247379
@JapyDooge8 mei 2009 10:38
Mwah, er zijn genoeg opensource projecten binnen Microsoft, die ook met een OSS licentie zijn uitgebracht. Zulk groot nieuws is dat niet.
Opensource betekent niet gratis... wat vaak gedacht wordt.

Er wordt dus gewoon een licentie afgenomen en MS kan in de Source kijken... niets anders.
Anoniem: 80466
@RutgerM8 mei 2009 10:27
Nog een keer lezen.
Er is voor bepaalde zoektechnologie technologie een licentie genomen.
DAARNAAST wordt er ook gebruik gemaakt van open source software.
Zo wordt voor het genereren van de zoekindex Hadoop gebruikt, een opensource distributed-computingplatform dat bijvoorbeeld ook Yahoos zoekmachine aandrijft.
Misschien ook relevant om te vermelden : Hadoop draait op Java en het lijkt me dat dit enigszins concurreert met Microsoft's eigen Azure platform.
Anoniem: 247379
@Aaargh!8 mei 2009 11:08
Het is de bedoeling dat Azure alles zal draaien wat ook op Windows draait, inclusief Java. Microsoft partners zijn al bezig met een Java SDK voor .NET, dus dat zal het probleem niet zijn.
Dit is weer zo'n programma waar ik liever heb dat ze een nieuwe naam verzinnen, in plaats van iets willekeurig gaan afkorten. Liet me laatst al uit over ScummVM maar dat heeft niemand op betere ideeën gebracht.

Persoonlijk vindt ik het goed dat er zulke techniek open source beschikbaar komt. Ik gebruik geen google omdat ik tegen het opslaan van zoekgegevens ben, dus als er nu een anonieme, open source variant komt is het goed. Laat ze het dan gewoon OS-Search noemen en niet iets als: 'Hexel Open Engine Resource'-Search

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee