Associated Press werkt aan een agressieve campagne tegen misbruik van zijn nieuwsmateriaal. De nieuwsdienst wil het weinig gebruikte juridische concept misappropriation uit de kast halen, wat verder gaat dan copyrightschending.
De aankondiging werd maandag gedaan op de jaarlijkse bestuursvergadering gedaan door voorzitter Dean Singleton. Deze verklaarde dat het Amerikaanse persbureau 'witheet' is en niet langer langs de zijlijn blijft staan terwijl anderen er met de content vandoor gaan.
Singleton beklaagde zich niet over copyrightschending, maar over misappropriation. Deze term beschrijft het op oneerlijke wijze gebruiken van andermans berichten en werd voor het eerst gebruikt in een door AP gewonnen rechtszaak over berichtgeving in de Eerste Wereldoorlog. Het nieuws werd destijds door de concurrenten van de telegraaf of uit vroege krantenedities geplukt en - zonder bronvermelding - herschreven. De uitspraak voorzag in een tijdelijk alleenrecht op hot news voor persbureaus, zonder dat er een copyright op feiten hoefde te worden verleend. Het weergeven van feiten als nieuws werd zo echter wel beschermd.
Het hof stelde destijds dat dit alleenrecht niet langer mag duren dan de periode die een persdienst nodig heeft om te voorkomen dat een concurrent de vruchten van zijn werk plukt. In de tijd van telegraaf was dat nog vaak een dag, maar AP lijkt de uitspraak in het internettijdperk opnieuw te willen toetsen. Nieuwsberichten kunnen tegenwoordig immers binnen een uur worden overgenomen zonder dat er inbreuk op het auteursrecht wordt gemaakt.
Het is nog onduidelijk wie AP precies in het vizier heeft. Wel stelt het bedrijf een team samen om gegevens over vermeend misbruik van zijn content te verzamelen. Of en wanneer het tot rechtszaken komt is giswerk, maar het bedrijf probeert al langer de discussie over auteursrecht op internet op scherp te krijgen. Zo overwoog AP vorig jaar om blogs aan te klagen die citaten van enkele tientallen woorden uit zijn nieuwsberichten gebruikten, maar dit leidde uiteindelijk slechts tot het opstellen van richtlijnen.