Microsoft: Windows Mobile 7 wordt geen 'me-too-iPhone'

Windows Mobile 7 zal geen 'me-too iPhone' of Blackberry-concurrent worden. Dat heeft gestaan in een vacature voor een principal developer voor de kernel van het nieuwe OS. De vacaturemelding is inmiddels van de site van Microsoft verdwenen.

In de verdwenen vacaturemelding stond dat Windows Mobile 7 de manier moet veranderen waarop mensen naar hun telefoon kijken. "We zijn niet aan het bouwen aan een 'me-too-iPhone' of RIM-concurrent, we zijn de manier waarop mensen hun toestel gebruiken en ervaren aan het veranderen", aldus de wervingstekst. In de vacature zocht Microsoft naar een principal developer voor de core van de nieuwe Windows Mobile-versie. Hij of zij zal verantwoordelijk zijn voor het bestandssysteem, de connectiviteit, de update-functies en de kernel, die wellicht gebaseerd zal zijn op de desktop-kernel van Windows.

Het is de bedoeling dat de opvolger van de huidige, zesde versie van Windows Mobile over ongeveer een jaar klaar zal zijn, zei topman Steve Ballmer eerder. Nog dit jaar zal versie 6.5 van het OS verschijnen, die gemakkelijker met vingers te bedienen moet zijn dan het huidige versie, 6.1.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-03-2009 • 10:10

83 Linkedin

Reacties (83)

83
67
9
3
0
0
Wijzig sortering
Ben erg benieuwd of er een 6.5 update komt voor de omnia van vodafone. Zat gisteren met een iphone in mijn handen en hoe je ook wend of keert, dat is een verademing vergeleken met mobile 6.1. Ik ben tevreden met mijn omnia maar zoals we allemaal weten heeft 6.1 een hoop punten ter verbetering.

Mobile 7.0 zal ongetwijfeld een hoop features overnemen uit andere mobile os-en en hopelijk daarmee een perfecte brij vormen voor de volgende generatie telefoons.

[Reactie gewijzigd door MrBrickALot op 16 maart 2009 14:11]

Ik kan je uit je droom helpen. Voor geen enkele op dit moment verkrijgbare Windows Mobile telefoon komt een officiële update naar WM6.5 uit.

De komende maanden komen er wel een aantal toestellen uit die in eerste instantie van WM6.1 voorzien zijn en later een update zullen krijgen naar WM6.5 , zoals de HTC Touch Diamond 2 en Touch Pro 2.

Je zult je moeten wenden tot de tweakers van XDA Developers, die zullen waarschijnlijk met ROM's komen om je telefoon te updaten.
leuk, blauw scherm op mijn telefoon.

Een hedendaagse telefoon moet kunnen bellen, SMS-en, communiceren met Exchange en TomTom hebben. Alle rest is overbodig.

Een fototoestel/filmcamera is al twijfelachtig.
Grappig.. een camera overbodig, maar tomtom moet er op zitten? :+
Exchange rommel is wel het laatste wat ik nodig heb op een telefoon en navigatie heb ik een los apparaat voor, wat veel handiger is dan een telefoon met een klein scherm.
Het enige wat een telefoon perse moet kunnen is bellen en sms'en.
Maar dat neemt nog niet weg dat het niet verkeerd is om er andere functies op te zetten. Spelletjes, organizer, een mediaspeler, een camera, allemaal dingen die je niet perse nodig hebt maar toch af en toe wel eens leuk of handig kunnen zijn.
Heb zelf wel een zitten gamen op m'n mobiel, op een moment dat ik toch niks beters te doen had (zat in een bus). Het maken van notities kan ik ook erg waarderen. En omdat je niet altijd een echte camera bij je hebt, maar wel soms situaties tegen komt die je zou willen fotograferen (al is het alleen al om iets grappigs naar je vrienden te sturen) is zo'n camera, ondanks de brakke kwaliteit, toch wel handig. M'n pa luisterde radio op z'n mobiel een tijdje geleden. Hij heeft nu een mp3 speler met radio, maar ik denk niet dat hij die zonder de radio op z'n mobiel gekocht zou hebben, gewoon door onwetendheid.
Lang verhaal kort: iedereen stelt andere eisen aan z'n mobiel, en daarom is het goed dat ze zo veel kunnen tegenwoordig. Jouw reactie is daarom kort door de bocht en een 'ik vind dat' voor jouw mening zetten had je post geen slecht gedaan.

Ik zou verder nog steeds nooit een WM toestel kopen. Die dingen zijn instabiel, ongebruiksvriendelijk, traag en hebben een lelijke interface. Custom interfaces zijn iets beter maar nog steeds een workaround/hack imho. Waarom fabrikanten het nog steeds gebruiken is me een raadsel, aangezien bv een HTC nu veel tijd moet steken in het maken van een eigen interface, terwijl ze zich al die development met een ander OS hadden kunnen besparen.
Als ze WM7 niet drastisch beter maken dan WM6.x, zal het inderdaad nooit een i-too-Phone worden, of zelfs maar iets wat in de buurt komt van android, want zoals het nu is, is het alleen interessant voor mensen die perse WM-only features nodig hebben. Voor de apps hoef je het allang al niet meer te doen, want de iPhone is WM al voorbij gelopen...
Je bedoelt neem ik aan GPS. TomTom != GPS, en persoonlijk vind ik TT een van de meest waardeloze stukjes plaatsbepalingssoftware die er zijn.

Persoonlijk vind ik GPS leuk maar niet noodzakelijk. Ik beschik over een behoorlijk goed richtingsgevoel, en ik heb al een losse dedicated GPS die beter en makkelijker werkt dan wat er op een telefoon mogelijk is.

Internet aan de andere kant vind ik wel weer erg belangrijk, maar dat is inmiddels dermate normaal dat zelfs de meest basic telefoon dat wel weer kan.

Eigenlijk zijn functies veelal irrelevant, aangezien bijna alles kan met software. Wat belangrijker is (voor een smartphone), is de hardware (performance), scherm (groter = beter), en bedieningsgemak. De eerste twee zijn aan de telefoonbakker, de laatste is voor een groot deel aan de ontwerpers/makers van het OS wat er op draait.

Ik werk zelf ook met WM6, maar de bediening van WM6 zonder pennetje is nog steeds bar. Alternative interfaces zoals HTC TouchFlo maken het beter, maar niet optimaal aangezien je nog steeds vast zit aan een niet-capacitive touchscreen en interfaces zoals die niet de hele telefoon overnemen zodat je nog steeds met standaard WM schermen moet werken. En dus het pennetje weer ter hand moet nemen.
Maar wat heeft het scherm met WM6 te maken? Is het hun schuld dat de fabrikant cheap ass wil? Of zijn er geen drivers of bied WM6 de optie niet? Zit best verschil tussen die 2 want je kan dat zonder die vragen niet zomaar op WM afschuiven!

En ik heb een G1 maar mis af en toe het pennetje (niet-capacitive) wel omdat dat veel preciezer kan zijn als een duim of vinger...
Het punt is dat voor de normale bediening van Android en de IPhone het pennetje helemaal niet nodig is. De hele standaard WM user interface is een verkleinde desktop variant waardoor je wel een stylus moet gebruiken om alleen al het 'start' menu te bedienen.

Het is niet voor niks dat het compleet vervangen van de userinterface het gene is dat bijna alle aanbieders doen. Dat geeft gewoon al aan hoe ruk de standaard bediening is.
Of het ruk is of niet is relatief. Ooit, in een niet eens zo heel ver verleden, werden alle PDA's bedient met een stylus. Windows Mobile was daar oorspronkelijk voor gemaakt en is later aangepast met telefoon software. Pas sinds de iPhone willen mensen opeens vieze vettige vingervlekken op hun scherm hebben.

Doe mij maar zo'n stylus.
Pas sinds de iPhone willen mensen opeens vieze vettige vingervlekken op hun scherm hebben.
goh, ik heb zelden vettige vingers op m'n iPhone scherm... ik poets 't scherm misschien 1 keer per maand met dat doekje wat er bij zat. Als ik er aan denk, that is.

En dat terwijl ik van nature erg vettige vingers heb.
Dat doe je dan beter dan ik, mijn iPhone poetsen behoort meer tot de dagelijkse bezigheden dan tot de wekelijkse. Het verschil tussen de iPhone en WM is in mijn ogen dat WM door developpers is ontwikkelt waarna er een grafische schil omheen is gezet en dat de iPhone door ontwerpers is ontwikkelt en de techniek naar het ontwerp is gemaakt. Een aanpak die de telefoon voor een breder publiek geschikt maakt, maar minder interessant voor mensen die graag hun telefoon tweaken.
Dat is absoluut niet relatief. Het is laksheid geweest van Microsoft. Een stylus gebruiken is iets waar je twee handen voor nodig hebt en waarbij de pda redelijk stil gehouden moet worden. Om een interface die op 7" al dergelijke eisen heeft over te zetten op een device waarvan de gebruiker gewend is dat deze met 1 hand bediend kan worden onder het lopen is gewoon kortzichtig geweest. "Nee, we gaan niet nadenken over de interface voor de telefoon, we doen gewoon ook bij de telefoon een stylus".

Lees gewoon deze blog entry eens door: http://www.winsupersite.c..._mobile_whatwentwrong.asp
@afterburn:
Je bedoelt neem ik aan GPS. TomTom != GPS
Straffe stelling. Dan mag je mij vertellen wat TomTom wel is of doet.
En dan geen subjectieve beschrijvingen geven graag :)
goed, goed, hij bedoelde het andersom.

TomTom == GPS
GPS != TomTom

:)
Tomtom hangt een kaart aan je GPS en zorgt dat je hiermee kan navigeren. Tenzij je een losse tomtom koopt, dus geen WM software, dan koop je ook de GPS zelf er bij.
Dat is jou mening.
Ik speel bijvoorbeeld ook graag een spelletje op m'n telefoon in de trein.
Of ik lees even het laatste nieuws op internet.
't is dus echt helemal persoonlijk wat voor functies je op je telefoon wilt hebben.
TomTom vind ik bijvoorbeeld weer totaal overbodig.
Inderdaad, de functies die je nodig hebt op je telefoon zijn heel persoonlijk. Hoewel er wel een onderscheid is te maken tussen persoonlijke en wat algemenere functies, zoals mobiel internet. Dat is typisch een markt waarmee de consument nog kennis moet maken en de voordelen ervan begint in te zien; een groeiende markt dus. Terwijl de markt voor mobiele telefoon-games inmiddels wel gestagneerd zijn; dat is van jezelf afhankelijk. Ik zou GPS ook tot een persoonlijke functie rekenen; afhankelijk van of je al een TomTom-achtige oplossing hebt zal je in een aan te schaffen mob. niet zo snel zoeken naar deze functie, hoewel hij bij de duurdere toestellen meestal niet te 'ontwijken' is. Het enige waarvoor ik m'n telfoon-GPS voor gebruikt heb is om te kijken hoe hard we rijden in de trein (135 tot 146km/h) :+ . En voor een wat nauwkeurigere plaatsbepaling in Google Maps (handig voor op de fiets/lopen, als je niet met een TomTom in je hand over straat wil ;) ). Daarentegen heb ik de 'Music DJ' 8)7 en Walkman functie nog nooit gebruikt (ik heb al een iPod).
Goh, 'blauw scherm'. Origineel.

Een hedendaagse telefoon moet juist veel meer kunnen. Kijk bijvoorbeeld op:

http://www.nu.nl/internet...pulairder-dan-e-mail.html

Mensen zijn constant bezig met netwerken en de bijbehorende ongein, zoals het delen van foto's en twitter berichten. Niet iets waar ik op zit te wachten, wel iets wat een hedendaagse telefoon aan moet kunnen.
Nee hoor dat helemaal niet.
Mensen die willen dat hun telefoon dat allemaal kan mogen zich een heel duur apparaat kopen, boeit mij niet.
Zolang er voor mij nog maar een simpel toestelletje op de markt blijft wat alleen maar kan waar telefoons voor bedoeld zijn.
Er zijn ook nog mensen die graag wat meer doen :P ( zoals ik )

en ja blauwe schermen kun je al krijgen door windows 98 te emuleren.
Anoniem: 62763
@TheSiemNL16 maart 2009 10:39
Geheel subjectief.
Maar ik wil mijn telefoon graag kaal, met BT.
Ik gebruik m'n foon over het algemeen als modem en dan moet m'n batterij lang meegaan.
Maar ik kan me voorstellen dat voor andere mensen de telefoon weer hele andere dingen moet kunnen, PIM toepassingen doen het altijd wel goed, evenals de camera en MP3 toepassingen.
Het lijkt mij het belangrijkste dat de telefoon kan bellen. De rest zijn allemaal extras. Zou stuur ik zelf maar 10-15 SMSjes per maand en helemaal geen MMSjes. Niet echt belangrijk dus. Ik blijf erbij dat bellen sneller is dan een SMSje sturen vooral met dat T9 aan of uit. Wat een drama. Een doorbraak in text input mag er voor mij wel komen. Het virtuele toetsenbord van de iPhone/iPod gaat al de goede richting op alleen dan moet je weer vechten met de T9-achtige functie.
Of je vecht er niet tegen maar je leert ermee werken? T9 is even wennen maar als je er goed mee om kunt gaan werkt het echt heerlijk.

En verder heeft SMS natuurlijk vele voordelen boven gewoon bellen (omgekeerd natuurlijk ook). Je kunt heel makkelijk groeps-SMS'jes sturen. Altijd handig voor groepsafspraken. Je kunt SMS'en zonder dat de ander geluid hoeft te maken. Handig voor 's nachts of als de ander in een vergadering of collegezaal of wat dan ook is.
Als je SMS't bent je zelf stil. Heel wat fijner in de trein dan al die mensen die vertellen over de blindedarmontsteking van hun zoonlief, mensen, daar zit ik echt niet op de wachten.

Ik stuur zelf tussen de 200 en 300 SMS'jes per maand, tegen een minuutje of 30 bellen. Het is dus helemaal een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Tja, het werkt gewoon tegen. Als je SMSjes wilt versturen in bijv. Engels of Nederlands terwijl de gebruikersinterface in het Engels is dan werkt T9 niet lekker tijdens een Nederlands SMSje. Dan moet je eerst de taal aanpassen... Erg onhandig.

Het voornaamste probleem met SMSen is dat je niet weet of de andere partij het leest. :)
Anoniem: 131162
@alienfruit16 maart 2009 13:04
daarom kun je bijvoorbeeld bij de iphone met een druk op een virtuele knop wisselen tussen de taal van het woordenboek.
En kan je hem gewoon uit zetten wanneer je je er aan stoort.
alleen dan moet je weer vechten met de T9-achtige functie.
Nope, je kan hem uitschakelen, gelukkig :)
Dat jij de rest van de functie niet gebruikt wil niet zeggen dat het overbodig is.
Ik gebruik mijn PDA voor spelletjes aangezien ik iedere dag bijna 1,5 in de bus zit.
Verder is de agenda functie die ik kan synchroniseren met Lotus Domino ook erg handig en ook de MP3tjes die ik zonder problemen met mijn PDA kan afspelen.
Ik heb liever alles in 1 apparaat dan dat ik 3 apparaten (PDA,telefoon,MP3-speler) moet meenemen.

[Reactie gewijzigd door Darude1234 op 16 maart 2009 20:55]

voor mij is een telefoon waar ik niet op kan twitteren of mn trein/bus tijden kan checken useless... een moderne telefoon is een Social Device en de developers hebben dat ook eindelijk door.. de massa volgt. Ook jij zal dat uiteindelijk prefereren, trust me..
Mja, voor tomtom heb ik een tomtom. Voor camera heb ik een camera, maar die is te groot om overal mee naar toe te nemen, dus voor mij moet een telefoon een camera hebben. Bellen? Sms? Mja, wel handig. Exchange? Daar heb ik geen bal aan, email lees ik wel op m'n pc.

Helaas is er tegenwoordig een nogal breed publiek wat een mobiele telefoon heeft. Iedereen heeft wensen, en de slimmere telefoons proberen daar zo goed mogelijk op in te springen door veel opties toe te voegen, ook al zal niet iedereen ze gebruiken. Als jij wil communiceren met een exchange server zul je toch ook mogelijkheid tot internet moeten hebben, tenminste, als je niet continu dat ding in een cradle wil hangen.
Exchange is niet alleen voor e-mail he. Het is één van de dingen die je met Exchange kan doen. Veel belangrijker is directe (gedeelde) agenda toegang, contactpersonen, taken en dit allemaal met push technologie. Active Sync via internet kan weldegelijk een zeer belangrijke optie zijn!
sterker nog, voor e-mail is het het minst geschikt. Voor dingen als (gedeelde) agenda's e.d. is het prima. Het is dan ook een groupware pakket, met e-mail server functionaliteit.

(en eerlijk gezegt is het e-mail gedeelte ook gelijk het zwakste / brakste van exchange, terwijl de rest eigelijk best goed werkt)
groupware? dan moet je bij novell of ibm zijn maar toch niet exchange
als er 1 wanproduct op die markt is dan is dat wel exchange.

onodig grof taalgebruik verwijderd

[Reactie gewijzigd door BlackOwl op 17 maart 2009 00:15]

Uhm voor 10 euro heb je al een internet abbo op je tel dus dan kan je gewoon constant al je mail ophalen. Persoonlijk vind ik al die functies juist wel fijn. Wil je ze niet? dan gebruik je ze gewoon niet maar het feit is dat het wel degelijk handig is om alles in 1 telefoon te hebben. Mijn HTC touch diamond kan alles. Ja de foto's zijn niet geweldig, ja de gps is niet altijd even perfect, nee internetten ed werkt niet even practisch als achter je 22'' scherm maar dat is het hele punt ook niet. Het gaat erom dat ipv met 6 apparaten op zak rond de lopen alles in 1 klein dingetje zit en het werkt allemaal goed genoeg om functioneel genoeg te zijn als je geen beschikking hebt over de ''grote'' variant.

Ik bedoel als jij naar een stad gaat waar je nog nooit bent geweest, ga je dan met je tomtom uit de auto in de hand lopen, 2kilo fototoestel om je nek etc? Of zou je liever alles in je tel hebben wat niet even goed werkt maar wel goed genoeg voor als je het even snel nodig hebt?
De tomtom laat ik fijn in de auto want die is niet geschikt om lopend te gebruiken (en dat geldt voor de meeste concurrenten ook)
2kg foto toestel? nee gewoon een goedkoop klein klik toestelletje: geeft nog altijd betere foto's dan welke telefoon dan ook.

Al die functies op1 apparaat klinkt wel goed maar in praktijk blijkt dat dan al die functies maar half werken en daar heb je volgens mij dus net niets aan.
Ik bedoel als jij naar een stad gaat waar je nog nooit bent geweest, ga je dan met je tomtom uit de auto in de hand lopen, 2kilo fototoestel om je nek etc?
Nou nee, de Tomtom laat ik liggen, gewoon lekker avonturen, kaartje op zak. En ja, ik eis super goeie kwaliteit van m'n foto's. Geen enkele cameratje in een telefoon komt een moment in de buurt van m'n EOS 350D.
Ooit werd van een computer gezegd "Dat ding moet kunnen rekenen, en de rest is overbodig".

Kijk nu jaren later eens naar de positie van de computer in onze samenleving, en kijk eens wat je allemaal met deze apparaten doet.
En nog is het enige dat een computer kan: rekenen :D
Nog specifieker, het ding kan alleen maar optellen.
En aftrekken, vermenigvuldigen, delen, binary and / or / not / xor, en zo nog een hoeveelheid basisoperaties.
offtopic:
Maar aftrekken is hetzelfde als optellen: 1 - 1 = 1 + -1
Vermenigvuldigen is ook optellen: 2 x 3 = 2 + 2 + 2
En delen is het omgekeerde van vermenigvuldigen.
Dus wat kan zo'n ding? Juist, alleen maar optellen :+
Anoniem: 157093
@kozue16 maart 2009 12:59
Dan kan zo'n ding toch aftrekken, vermenigvuldigen en delen of ben ik nou zo dom?
Ja, maar dat word bereikt door een optelsom. Het aftrekken, vermenigvuldigen en delen is dus zeg maar "virtueel".

Edit: Reactie op Boris Jeltsin.

[Reactie gewijzigd door ThomasG op 16 maart 2009 13:03]

offtopic:
Een mens kan toch ook niet alleen maar bewegen, hij kan ook praten, lopen en denken. Niettemin zijn alle dingen te herleiden tot een bepaalde basis actie, maar dat betekent niet dat zo'n ding gelimiteerd is tot een die ene basis actie.
Een computer kan vooraf ingestelde routines volgen, de beslissing is al lang genomen door de developer. :)
Straks is er singularity, de computer kan alles, en JIJ bent overbodig ;)
Anoniem: 286844
16 maart 2009 11:29
"We zijn niet aan het bouwen aan een 'me-too-iPhone' of RIM-concurrent, we zijn de manier waarop mensen hun toestel gebruiken en ervaren aan het veranderen",
Grappig, dat heeft Apple juist bij mij gedaan met hun iPhone. Lang heb ik met een aftands nokiaatje gelopen omdat ik van mening was dat de huidige smartphone generatie nog niet volwassen genoeg was. De iPhone begint daar nu in de buurt te komen (en ja, ik ben kritisch, de iPhone is geen utopia en heeft ook zijn nukken).

Ik ben erg benieuwd wat Microsoft van plan is. Eerlijk gezegt hoop ik voor de concurrentie strijd dat ze met iets mooi's komen. Android en Apple winnen langzaam marktaandeel tov Windows Mobile
Voor ik reageer: ik ben geen MS fanboy, eerder Linux en Apple. Hoe superieur ik beide systemen ook vind aan Windows, moet je wel eerlijk blijven.
we zijn de manier waarop mensen hun toestel gebruiken en ervaren aan het veranderen
Het is ze op de desktop redelijk gelukt. Dankzij Windows 95 kan elke idioot enigzins met computers omgaan: een spelletje installeren, surfen, briefje typen, iedereen kan sinds 95 met computers omgaan, en het is King Bill goed gelukt om de computer van een stoffige hoek op zolder naar de huiskamer te krijgen. Hoewel ik fan ben van de iPhone, is er zeker genoeg ruimte in de markt om een revolutionair systeem voor gsm's te bouwen. Beetje vroeg om te gaan zeggen dat ze deze belofte niet waar kunnen maken.

Wat WinFS betreft: ja, die belofte hebben ze niet waar gemaakt, zoals wel meer dingen met Vista. De fout die ze maakten is dat de marketing al op volle gang was voordat er een feature-complete prototype was, en er een harde releasedate gezet was. Dat ze ondertussen een paar keer opnieuw begonnen zijn met ontwikkelen, hielp ook niet echt.

Maar bedenk ook even wat de consequenties van WinFS zijn. Je kunt leuk elke file als blob in SQL stampen, maar dat biedt geen voordelen. Als je het maximale eruit wil halen, dan gaat de hele manier van data benaderen, zowel voor het OS als 3rd party apps, op de schop. Elke app moet weten hoe het bij de juiste data in SQL kan komen, hoe het relaties tussen data kan gebruiken, het OS moet weten welke data het aan welke apps kan aanbieden, etc.

Het blijft een goed idee, maar het kost meer werk om het te implementeren in alles, dan je hier in 1 paragraaf schetst.

Je conclusie "MS en beloftes gaan niet goed samen" vind ik kort door de bocht. Ze proberen zeker te innoveren, alleen nemen ze inderdaad soms teveel hooi op hun vork, en (zoals bij wel meer grote bedrijven) belooft marketing/sales dingen die eventueel niet waargemaakt kunnen worden. Als je wilt kan ik ook wel een boekje over Apple en Cisco opendoen daarover.

Nogmaals, dit zeg ik niet als MS fanboy, maar laten we reeel zijn. Het imago wat ze hebben, hebben ze ook te danken omdat ze een high-profile bedrijf zijn, de hele pc-wereld houdt ze in de gaten.

Ik zou eerder willen concluderen: beoordeel ze op eindresultaten, niet op marketing. Daar heb je als eindklant meer aan. En dit artikel hier is niet eens gebaseerd op marketing, maar op een vacature. Daar zou ik helemaal geen waarde aan hechten als non-sollicitant.
Het is ze op de desktop redelijk gelukt. Dankzij Windows 95 <...>
Nou moet je zelf ook wel eerlijk blijven. Of je geschiedenis beter op orde hebben. Apple was al veel eerder met grafische interfaces. MS liep er hopeloos mee achter en had nog een commandline based interface (MS-DOS) toen Apple al lang al een muis had. Ook had je in die tijd OS2/Warp, wat ook vooruit liep op win95.
Het is niet Windows waar je de credits aan moet geven, maar de marketing afdeling van MS. Ze zijn altijd stukken beter geweest in marketing dan in het schrijven van software. Ze hebben OS2 systematische de nek omgedraaid, en later OS2 gebruikt als basis voor WinNT. Als win95 zo goed was, waarom zijn ze dan verder gegaan met een OS2 gebaseerd OS?
Apple is al die tijd op de achtergrond gebleven. Ze maakten degelijke producten maar deden niet genoeg moeite om ze in de spotlights te krijgen bij de massa. En ondertussen liep MS vrolijk weg met een groeiend marktaandeel met een brak besturingssysteem. Ik heb dat klote win95 zelfs een keer om zeep geholpen op dezelfde dag na herinstallatie en deed er niets eens rare dingen mee.

De jaren daarna hoefde MS alleen maar voort te borduren op het marketing succes van win95. Win98 was ook troep, en had een mooie kans geweest voor Apple om hun marktaandeel te laten groeien. Maar dat deden ze niet. Pas sinds OS X zijn ze bezig om hun klantenbestand groter te maken. Hopelijk is het nog niet te laat voor ze (en voor linux trouwens ook btw). Er is al een te groot aanbod legacy rommel die alleen draait op een windows platform, en daar kom je niet zo makkelijk meer vanaf.

[Reactie gewijzigd door kozue op 16 maart 2009 12:35]

Sinds wanneer is een vacature met daarin een marketinguitspraak een belofte?
Zal er toch uiteindelijk weer flink gegild worden 'dat ze dingen gekopieerd hebben', toch blij dat ze hun eigen richting op blijven gaan. (wil je richting een metoo gaan, moet je iets eerder met je OS op de markt komen).

Ik ben altijd tevreden geweest met WM5/6, ook met komende Win7, dus vind het wel goed. Enkel de naamkeuze is beetje jammer (Mobile zou toch uit de naam verdwijnen?).
Anoniem: 131162
@SinergyX16 maart 2009 10:20
Toch zijn veel acties in mijn ogen een "me too", op zich niet erg - ze hebben er best wel succes mee. Ook de recente activiteiten op het telefoon gebied hebben microsoft weer aan het werk gezet. (als in, me too)
Je kunt ook moeilijk in een personeelsadvertentie gaan roepen:

"Wij zijn bezig met het ontwikkelen van een MeToo iPhone cq Blackberry / G1, omdat we als Microsoft weten dat we hopeloos achterlopen bij de ontwikkelingen. Ons huidige mobiele OS is een lachertje vergeleken met genoemde systemen. Het werkt, maar daar houdt het eigenlijk wel mee op.

Daarom moeten we nu als een gek aan de slag om in ieder geval bij te blijven, want anders verliezen we na de Zune weer een markt, en dat kunnen we niet hebben na het gezichtsverlies van Vista.

Niet dat het nieuwe mobiele OS straks zo vernieuwend is, maar we moeten het in ieder geval voor doen laten komen alsof het iets heel speciaals is. Onze dominante positie binnen de softwaremarkt moet hoe dan ook gewaarborgd blijven.

Wil je bij ons komen werken als 'principal developer',
solliciteer dan via: VistaMobileOS7@microsoft.com

[Reactie gewijzigd door p0pster op 16 maart 2009 10:39]

Ik denk dat dan in ieder geval heel veel mensen hen met hun eerlijkheid en gevoel voor humor/zelfspot zouden complimenteren! :)
Ik denk eigenlijk dat ze meer developers zouden trekken als ze eerlijk toe durfden te geven dat wat er nu is, kut is, en dat ze *jou* nodig hebben om er weer iets behoorlijks van te maken. Daar zou ik eerder op solliciteren dan op een "we gaan niet met de iPhone proberen te concurreren want we geloven in ons huidige platform" ad.

Ik denk sowieso niet dat er veel zal gaan veranderen, gezien hun reactie een tijdje geleden, dat ze willen dat hun mobiele OS een pc interface houdt. Juist die pc interface moeten ze laten varen, want dat past niet bij touchscreen, en eigenlijk sowieso niet bij telefoons. Wie zit er nou te wachten op een taakbalk, een task manager en een start menu op z'n telefoon |:(
Anoniem: 135995
16 maart 2009 12:32
Ik ben eigenlijk vooral verbaasd dat ze nu nog op dit niveau developers aan het werven zijn. Ik dacht dat Mobile 7 inmiddels toch aardig in de steigers zou moeten staan, maar dit voelt alsof ze nog moeten beginnen, zeker als ik lees dat ...

"Hij of zij zal verantwoordelijk zijn voor het bestandssysteem, de connectiviteit, de update-functies en de kernel, die wellicht gebaseerd zal zijn op de desktop-kernel van Windows."
Hij of zij zal verantwoordelijk zijn voor het bestandssysteem, de connectiviteit, de update-functies en de kernel
Het team dat Windows mobile 7 ontwikkeld bestaat uit 2 full-time personen en een part-timer? Want dat is een behoorlijk groot werk gebied voor 1 developer.
Ben benieuwd of Windows Mobile 6.5 echt beter wordt dan de oudere versies.
Ik heb tot nu toe alleen Windows Mobile 5.0 en 6.1 gebruikt en als je eigenlijk nagaat is dit OS niet erg best. Hopelijk dat WM 6.5 daar verandering in brengt.

Vooral het honingraat menu lijkt me fijn werken :)
Anoniem: 79727
16 maart 2009 16:48
Oh fijn daar zit je dan met je branded phone.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee