Creative onthult zijn Zii-platform voor 'Stemcell computing'

Na een teaser-campagne heeft Creative eindelijk ontsluierd wat zijn Zii-platform behelst: het bedrijf heeft een op multimedia gerichte system-on-chip ontwikkeld voor gebruik in onder meer mobieltjes en hpc's.

Creative lanceerde eind 2008 een mysterieuze website om een nog onbekend product, de Zii genaamd, onder de aandacht te brengen. De tekst 'Stemcell computing' bood weinig aanknopingspunten, maar inmiddels heeft Creative uit de doeken gedaan wat het product inhoudt. Zii is een afkorting voor Zen II, de tweede generatie van de Zen-soc. Dit platform bestaat uit de ZMS-05, die is opgebouwd uit twee ARM-926-cores. De ARM-processors beschikken gezamenlijk over 48 programmeerbare processor-elementen, die afhankelijk van de applicatie in realtime geherprogrammeerd kunnen worden. Daarmee biedt Creative met Zii een zeer flexibel platform voor een breed spectrum aan toepassingen.

Het Zii-platform werd ontwikkeld met de kennis die Creative verwierf met de overname van 3dlabs in 2002. Creative stak naar eigen zeggen een miljard dollar in de ontwikkeling van de Zii en zal de soc via het dochterbedrijf Zii Labs exploiteren. De Zii zou onder meer in mobiele telefoons kunnen worden toegepast, maar ook mobiele apparaten als mediaspelers zouden van de flexibele rekenkracht kunnen profiteren. Zo zou de Zii probleemloos hd-video af kunnen spelen en 3d-games weer kunnen geven. Een compleet ontwikkelbord is beschikbaar en de som meet 79 x 54mm, terwijl het complete i/o-pcb 220 x 175mm groot is.

De bijnaam Stemcell computing zou de schaalbaarheid en multi-inzetbaarheid van de Zii aanduiden. Volgens Creative kunnen de soc's eenvoudig samenwerken, waardoor de Zii kan worden gebruikt om computers met hoge prestaties en een geringe energiebehoefte te gecreëerd. Zo zou een teraflops aan rekenkracht in een computer ter grootte van een A4-vel ondergebracht kunnen worden, terwijl de Zii-socs tot op petaflops-niveau aan elkaar zijn te knopen. Creative heeft een aantal zogenoemde launch partners bekend gemaakt, waaronder hardwarefabrikant MSI.

Creative Zii met ontwikkelbord

Door Willem de Moor

Redacteur

09-01-2009 • 13:31

50

Reacties (50)

50
50
8
5
0
1
Wijzig sortering
Er is op Youtube een filmpje te vinden met de mogelijkheden: http://nl.youtube.com/watch?v=mWP3Fo98iok O.a. Vier HD scermen aansturen met 1 Zii chip. _/-\o_
Ik vind de real time raytracing demo aan het eind van het filmpje nog veel indrukwekkender :)
moet je ook zien wat een lading chippies ze daarvoor hebben, =D.
Ik had niet verwacht dat Creative hier mee zou komen maar eerder Nvidia.
Nvidia heeft al veel langer krachtige graphische kaarten zoals de GTX 295 met 1.788 TeraFlops. Dus lijkt het voor Nvidia een veel kleinere stap om een standalone bord met enkele tera-flops op de markt te zetten.

Ik ben wel benieuwd of de Zii makkelijke programmeerbaar is, of dat je in de praktijk maar de helft haalt, door dat deze net als veel multi-core oplossingen moeilijk programmeerbaar is, met ingewikkelde memory en thread timing problemen :? .
Vergeet niet dat Creative al decenia bezig is met portable-apparatuur (audio & video), en dat echt hele andere koek is dan grote stevige GPU's die een eigen energiecentrale nodig hebben tegenwoordig.
Mja, ik zie een berg Zii chips, allemaal passief gekoeld door hun eigen behuizing. Ik geloof dat dat gewoonweg iets totaal anders is dan dat nvidia bakbeest dat jij aanhaalt.
Anoniem: 231832 9 januari 2009 16:45
Als dit chipje gemakkelijk vanuit windows aan te sturen zou zijn zou ik zeggen: "Doe mij maar een dozijn! " Daar kan ik mijn zelfgebakken render programmaatjes wel wat sneller mee maken. De presentatie van het product is erg indrukwekkend maar of het echt toegankelijk is voor de huis tuin en keuken programmeur vraag ik me af. Dat is denk ik ook het grootste probleem met de CELL processor.

Als Creative nu even een pci-e kaartje etst met daarop 1 of meerdere van die chipjes, vergezeld van een windows driver en een API en documentatie, dan kan het een succes worden denk ik.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 231832 op 23 juli 2024 13:53]

In principe kan je zo linux installeren op een PS3 en zo de cell programmeren.
Het klinkt voor mij heel aantrekkelijk dat je naast code schrijven ook nog eens de chip kan herstructureren zodat hij de normaliter missende instructies voor een inner loop van een algoritme dan opeens wel in 1 clock cycle kan uitvoeren. Maar dit soort programmeerbare chips waren voorheen nooit echt snel kwa megahertzen.
Erg mooi, maar wat onderscheidt dit van bijv. de LPC2xxx series van NXP? Ik zie zo goed als dezelfde peripherals, uitgezonderd de uitgebreidere audio (NXP maakt enkel stereotoepassingen geloof ik). Is het zuiniger? Zijn er minder externe componenten nodig? (ik zie zo goed als alleen een RAM en twee flashchips op het bord naast een fuse, buffercap, wat knopjes en wat lijkt op een phy)?
De LPC2000 serie is gebaseerd op een ARM7-TDMI-S core die op max 72MHz loopt. De ARM-926 core loopt een stuk harder (honderden MHz). Verder zitten er daar dus twee van in een chip. En de LPC2000 serie heeft ook geen programmeerbare modules (Het doet mij een beetje denken aan de Cell processor).
Met de LPC2000 serie kan je net MP3 decoden in software, HD film afspelen kan je absoluut vergeten. Verder heeft de LPC2000 serie geen Memory Management Unit dus het draaien van echte operating systemen zoals Linux kan je vergeten (uClinux zou er wellicht wel op kunnen draaien mits er van extern geheugen gebruik gemaakt kan worden). De ARM-926 core heeft dat dus wel. Verder zijn er nog tientallen verschillen op te noemen, en de datasheet van deze nieuwe Zii chip heb ik ook niet.

Deze chip zal eerder concurrentie zijn voor de nVidia ARM-based SoC met grafische core, en de verschillende SoCs die bijvoorbeeld Samsung en Marvell leveren.

[Reactie gewijzigd door Sphere- op 23 juli 2024 13:53]

In één woord verbluffend!

Hmm inderdaad, wat is het eigenlijk? Zou je er zo een toetsenbord en muis op kunnen aansluiten?

[Reactie gewijzigd door Matthew op 23 juli 2024 13:53]

Ik zie het eerder gebeuren dat er een PCI-e kaart op de markt komt die verschillende taken voor je kan doen. Wil je hi-def audio, selecteer je een instelling om dat te doen. Realtime MKV encoderen, dan zet je het op die stand of de physics overnemen, dan switch je hem weer naar een andere stand. Hierbij zal de software duurder zijn dan de hardware, maar je kunt in principe jaren mee met zo'n kaart, de algoritmes kunnen steeds zo diep mogelijk verwerkt worden in de architectuur dat performance jaren lang geen punt hoeft te zijn.
Dat is niet iets dat ik van creative had verwacht, wie weet hebben we binnenkort ATI, Nvidia en Creative als gpu bakkers :p
Ik ben benieuwd of creative dit soort dingen ook als PCI-E kaartjes op de markt gaat brengen net als Toshiba's CELL processor op PCI-E voor videobewerking, het zou een flinke hoeveelheid toepassingsmogelijkheden hebben.
Volgens is dit niet helemaal bedoeld voor een zelfde applicatie als ATI of Nvidia..
Dit is een complete computer volgens mij...
Daar heb je helemaal gelijk in.

Zoals ook in de tekst genoemd wordt is het een System on a Chip (SoC).
Dit houdt in dat het naast de processor ook RAM/ROM, I/O e.d. aan boord hebben. Dit alles op 1 chip houdt het geheel energiezuinig en klein.

In tegenstelling tot Microcontrollers hebben SoCs vaak meer geheugen en kunnen ze volwaardige OSen draaien als embedded Linux e.d.

Meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/System-on-a-chip
Anoniem: 286474 9 januari 2009 13:49
Ach tweakers wat zijn jullie hier toch laat mee.
Alles wat tot nu toe bekend is staat op www.zii.com

Een paar previews: http://www.zii.com/ces/videos.aspx

Ik volg dit nu al een tijdje en het mag wel duidelijk zijn dat dit niet gericht is voor de normale consument maar voor bedrijven die verder willen investeren en ontwikkelen met zii.
Ik ben wel heel erg benieuwd, vooral nadat ik deze pdf had gelezen. Wellicht dat er in de toekomst een hele opensource community aan kan bijdragen :)

http://www.zii.com/resource/zms/DMS05-SDK-PB-23DEC08.pdf

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 286474 op 23 juli 2024 13:53]

Deze clip legt het principe ervan uit: http://www.youtube.com/watch?v=FW9rUfejLss&NR=1

knap staaltje technologie.
Misschien een stomme vraag, maar wat doet het 4-pins kabeltje op het PCB?
aangezien er maar twee draden worden gebruikt lijkt het me een voedingstekker voor het boardje wat er opgeplakt zit.
Het feit dat de kabekleuren rood(+) en zwart(-) zijn bevestigt die theorie.
Correctie: ondersteunt, niet bevestigt. :)
Verder lijkt hem me inderdaad zeer waarschijnlijk. Waarom echter niet gewoon in de socket van dat opprik bordje snap ik niet.
zou iets te maken kunnen hebben met de weerstand van de kabel als daar stroom orde grote 1 amphere gaat lopen is het misschien wel fijn daar een groter stukje koper voor te gebruiken. ach het is maar ene gok
Wellicht voor I/O-spanning voor die grote uitbreidings-busconnector. Zo kun je wellicht ook de I/O spanning(en) kiezen. Of je kunt een stroommeting verrichten.
Wie bedenkt die kreten zoals "Zii" en "stemcell computing"?

"Zii" lijkt overduidelijk gepikt te zijn van "Wii", hoewel dit nieuwe ding niets met spelcomputers te maken lijkt te hebben. En "stemcell" computing? Zo van: neem een actueel woord (in de VS is er bij de religieuze fundamentalisten ophef over stamcelonderzoek) en dan maar hopen dat je veel aandacht krijgt?
Heb je het artikel wel gelezen?
Zii is een afkorting voor Zen II, de tweede generatie van de Zen-soc.
en
De bijnaam Stemcell computing zou de schaalbaarheid en multi-inzetbaarheid van de Zii aanduiden
Nog steeds niet duidelijk hoor, is het dan Zii of ZII (Z2) :D

[Reactie gewijzigd door kalechinees op 23 juli 2024 13:53]

Als je het artikel leest en eventueel de site staat er toch echt Zii. Lijkt me toch vrij duidelijk.
"en dan maar hopen dat je veel aandacht krijgt?"

je mag zeggen wat je wilt, maar op dat punt is hun campagne meer als geslaagd (grotendeels terecht lijkt me)
Anoniem: 284486 @da_grum9 januari 2009 17:40
Hun campagne is in termen van aandacht wel geslaagd,
maar jj71 heeft een duidelijk punt dat daarmee de verkeerde verwachtingen zijn geschapen.

Hoe mooi ik die Zii ook vind, Stemcell computing heeft totaal niets met het product te maken. Dat schaadt het vertrouwen dat ik in creative heb met als gevolg dat ik ze de volgende keer niet meer geloof. Wie trapt daar nou een 2e keer in? (retorische vraag)
hoezo? deze chip kan voor verschillende dingen gebruikt worden; en stamcellen kunnen verschilende andere cellen worden... :)
Een ding begrijp ik nog niet helemaal aan deze chip. Wordt deze chip helemaal niet warm? Ik zie hem overal werken zonder koeling oid. Ik kan het over het hoofd hebben gezien maar ik lees of zie er nergens iets over.
zoals hierboven al zegd is: creative heeft veel ervaring met mediaspelers ed. bij dat soort dingen is accuduur van groot belang, dus moet de chip zo min mogenlijk energie gebruiken en daardoor blijft hij koel.

[Reactie gewijzigd door isama op 23 juli 2024 13:53]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.