Jaarwisseling laat sterke stijging in verstuurde sms'jes zien

Het aantal afgehandelde sms-berichten door providers is deze jaarwisseling aanmerkelijk gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Toch hebben zich, afgezien van de gebruikelijke nieuwjaarsdrukte, geen grote problemen voorgedaan.

VodafoneDe grootste stijger was Vodafone dat tussen 22.00 uur en 04.00 uur 52 procent meer sms-berichten afhandelde dan een jaar eerder en kwam daarmee uit op een totaal van 22,1 miljoen verwerkte sms'jes. Daarbij ging het om 12,1 miljoen verstuurde sms-berichten, terwijl klanten 10 miljoen tekstberichten ontvingen. Wel daalde het aantal gesprekken in die tijdsspanne aanmerkelijk van 11 miljoen vorig jaar naar 6,4 miljoen dit jaar. Anniek de Ruiter, persvoorlichter van Vodafone, kon daarvoor geen verklaring geven wegens gebrek aan gedetailleerde statistieken, maar opperde dat een deel van de klanten mogelijk het bellen heeft verruild voor het sturen van sms-berichten vanwege het lawaai of bereikbaarheid.

T-mobile logoOok T-Mobile noteerde een recordaantal verwerkte sms-berichten. Tussen 22.00 uur en 04.00 uur zijn er bijna 19 miljoen sms'jes over het netwerk van T-Mobile gegaan. Dat is volgens het bedrijf ruim een derde meer dan vorig jaar. Ook het aantal telefoongesprekken over het netwerk nam toe: in totaal verwerkte T-Mobile bijna 10 miljoen telefoontjes. 'We waren goed voorbereid op de drukte tijdens de jaarwisseling. Een speciaal team stond paraat om eventuele problemen te verhelpen, maar daarvan was gelukkig geen sprake", aldus Priscilla Tomasoa, pr-manager bij T-Mobile.

KPN logoDe koploper is nog steeds KPN die over zijn netwerk in totaal 24,5 miljoen sms-berichten afhandelde, een stijging van een miljoen tekstberichten. Het aantal belminuten bleef gelijk met 10 miljoen. "Hoewel het aantal sms-berichten en gesprekken niet veel toenam, is het aantal pogingen om contact te maken met het netwerk afgenomen. Dit komt waarschijnlijk door de toename van het bellen via het umts-netwerk", aldus Stefan Simons, woordvoerder van KPN. Het bedrijf doet geen uitspraken over het aantal gesprekken dat is afgehandeld.

De 'Curse of Silence'-hack, die op 31 december 2008 op het 25C3-hackerscongres bekend werd gemaakt, heeft voorzover bekend geen problemen veroorzaakt tijdens de jaarwisseling. "Op het netwerk van T-Mobile werd namelijk gefilterd op de malafide sms-berichten. Wel is het mogelijk dat T-Mobile-klanten in het buitenland er last van hebben gehad doordat die sms'jes niet door het T-Mobile-netwerk worden afgehandeld.", aldus Henny van der Heiden, woordvoerder van T-Mobile, tegenover Tweakers.net.

Door Pieter Molenaar

01-01-2009 • 13:15

88 Linkedin

Reacties (88)

Wijzig sortering
Ik heb tussen 0:00 en 1:30 geprobeerd SMSjes te versturen, maar het was totaal onmogelijk (bij Telfort). Ik kon er geen enkel SMSje door krijgen.

Ik weet niet wat men dan bedoelt met "geen grote problemen"...
Ik heb op GoT wel eens gelezen dat Telfort op het KPN netwerk een lagere prioriteit heeft dan ander verkeer. Misschien speelt dat een rol.

T-Mobile leek het bij mij prima te doen overigens, het verbaasde me. Via het GSM netwerk omdat ze in mijn buurt geen UMTS/HSDPA palen hebben staan.

[Reactie gewijzigd door kamerplant op 1 januari 2009 14:00]

Ik ging er vanuit dat het bellen wel weer vrijwel onmogelijk zou zijn, dus ik was ook overgegaan op SMSjes. Kennelijk was ik niet de enige. ;)
Wat mij trouwens wel 100% meeviel was dat het bellen via Voip (voipbuster in mijn geval) zo soepel verliep. Ik had daar nog wel wat downtime verwacht rond oud-en-nieuw.
Ik ging er vanuit dat het bellen wel weer vrijwel onmogelijk zou zijn, dus ik was ook overgegaan op SMSjes
Maar bellen gaat in de primaire capaciteit van het netwerk en SMS in de rest capaciteit. Dus als er niet gebeld kan worden kan er al helemaal niet geSMSt worden. Of zit ik er hopeloos naast?
Sms'jes brengen veel meer op vergeleken met de geringe hoeveelheid dataverkeer ze veroorzaken tegenover telefoongesprekken. Het zou me dan ook niets verbazen mochten providers simpelweg prioriteit geven aan sms'jes tijdens voorbije nacht omdat het gewoon veel winstgevender is.
Volgens mij gaat smsjes versturen middels de control packets die ook gebruikt worden om telefoon gesprekken te initieeren (encryptie opzetten enzo). Als zo'n zender overbelast is door smsjes is er dus ook een kans dat je telefoon gesprek niet geinitieerd kan worden (ondanks dat er bandbreedte genoeg is voor een echt telefoon gesprek).
Nou, ik heb een keer of 5 geprobeerd te bellen en op één succesvolle verbinding na iedere keer "Fout bij verbinding". Ik heb in totaal 7 SMS-en gestuurd, 6 daarvan gingen direct goed, bij de 7e moest ik één keer een nieuwe poging wagen. Dit allemaal in een tijdspanne van een minuut of 10 ofzo, en op dezelfde lokatie (en dus GSM-paal).

En voor zover ik het begrepen heb aan de SMS-reacties kwamen ze allemaal binnen een minuut of 10 aan.

Kennelijk word er aan SMS-verkeer toch een soort hogere prioriteit gegeven ofzo?

Moet zeggen dat het dit jaar aanzienlijk beter ging dan voorgaande jaren, toen had ik toch wel meerdere retries nodig, en kwamen SMS-en soms pas uren later aan.

Provider is Hi trouwens.
SMS verkeer wordt niet met een hogere prioriteit afgehandeld. Zoals eerder gezegd sms is een rest capaciteit van het GSM netwerk. Het GSM protocol heeft een extra ruimte ingebouwd dat gebruikt wordt om SMS berichten te verzenden.Dat is ook de reden waarom een sms initieel een ruimte heeft van 160 karakters.

Dit is ook de reden waarom sms bijna altijd goed gaat, zolang de sms centrale je smsjes nog kan ontvangen is er niks aan de hand. Het versturen van de smsjes van de centrale naar een mobiel nummer kan opzich op een later tijdstip.
Hetzelfde hiero, wat ik opzich niet had verwacht! Ik kreeg ook mooi rond 12 uur allemaal smsjes binnen...

Volgens mij hebben ze dan toch wel aardig wat lopen sleutelen aan hun capaciteiten.
hier juist andersom,

van de 7 gesprekken die ik met verschillende mensen gemaakt heb, hoefde ik er bij slechts 1 opnieuw te bellen omdat het netwerk bezet was. Wel kwamen smsjes wat later aan..
24 van de 25 smsjes werden direct verzonden en ik heb geen problemen gehad met het bellen (binnen dezelfde provider ;)). Ik betaal me blauw bij Vodafone, maar ik merk wel steeds dat ik de persoon ben die wél bereik heeft of wél kan bellen met O&N. Ik stond overigens tussen de grote massa op Nieuwmarkt, dus de gsmpaal daar zal het niet rustig gehad hebben ;).
SMS'jes heb je maar even heel kort een beetje dataverbruik. Per SMS max 160 bytes of iets dergelijks. Voor telefonie heb je een constante datastroom nodig, ook al is die misschien max 30kbit/s. Daar zit een degelijk verschil in.
Mobile telefonie ligt rond de 6kb/sec (down en up), vaste telefonie ligt rond de 10kb/sec
bytes dus, exacte getallen: zoek op google naar voip + alaw voor vaste lijn, en voip+gsm voor gsm net.
GSM gaat met ruwweg 13kbps (afhankelijk van de preciese codec) plus een zooi redundancy voor error detection. Vaste telefonie zit op exact 64kbps voor de ruwe data, eventuele transportoverhead komt daar nog bij.
Lees mijn bovenstaande uitleg op de werking van sms. Het heeft niks te maken met dataverbruik, maar met de inrichting van het protocol.
SMS-jes liften mee op netwerk pakketjes die sowieso verstuurd worden, ongeacht of je aan het bellen bent.
klopt, maar je sms kan in de buffer terechtkomen en later afgeleverd worden, wat nogal moeilijk is met een gesprek ;-)
Ik heb dit jaar helemaal geen sms'jes verstuurd rond de jaarwisseling omdat ik vorig jaar nogal afgeknapt was op het gedoe dat het met zich meebracht - lekker knallen vind ik leuker dan steeds maar opnieuw met mijn telefoon prutsen. Maar tot mijn verbazing werd ik precies om 0:01 vanmorgen op mijn kpn mobiel gebeld door mijn broer vanuit donker Afrika (hij zit in Kampala, Oeganda). Vlekkeloze verbinding, no problem.
In België sneuvelde het record ook weer, de teller staat nu op 59,3 miljoen smsjes.

Bron : http://www.deredactie.be/...d/090101_nieuwjaarcijfers
59,3 miljoen is van vorig jaar, dit jaar staat de teller op 78,3 miljoen ;)
Tijdens de nieuwjaarsnacht zijn in totaal 78,3 miljoen sms'jes verstuurd. Vorig jaar was de teller bij de telecomoperatoren nog blijven staan op 59,3 miljoen tekstberichtjes.
Inderdaad, sory :-)

Eerst 3 keer lezen als ik nog niet helemaal wakker ben.
niet moeilijk, iedereen heeft gemiddeld 3000 smsen per maand gratis...
Dit zijn de cijfers voor Belgie

De cijfers zijn bekend van 20u00 gisteravond tot 08u00 vanochtend

Totaal 78.300.000 sms

proximus 36.000.000 sms
mobistar 23.600.000 sms
base 18.700.000 sms
Meh, ja. T-mobile hier. Half uurtje geleden was m'n telefoon klaar met verzenden van alle sms'je, dus ik krijg nu alle reacties nog eens :')
Volgens mij ligt dat dan niet meer helemaal aan het netwerk... T-Mobile is één van de netwerken die niet helemaal vlekkeloos werkte in de groep waarmee ik op stap was, maar 13u vertraging lijkt mij nogal veel ;). Zaten de smsjes niet toevallig in je outbox, zodat de telefoon zelf voor de vertraging zorgde?
Ik heb alle smsjes alvast rond 19:00 verstuurd, dan weet ik zeker dat ze aankomen. Rond 00:01 nog even getest, maar ik kreeg alleen foutmeldingen dat het netwerk bezet was.
"Op het netwerk van T-Mobile werd namelijk gefilterd op de malafide sms-berichten
Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel ze er tegengehouden hebben. Is daar nog iets over bekend gemaakt?
Het probleem is niet de servers die al die load moten verwerken maar de torens, hier in België ook een bericht naar iemand gestuurd en kwam pas 2u later aan, druk bezette torens blijkbaar.
maar als het de torens zijn dan zou het dus moeten zijn dat je smsjes rondjes erom heen vliegt totdat ie in de toren mag ofzo?
Meeste telefoons hebben een outbox waarin deze berichten komen, totdat het lukt om deze te versturen. Dit wordt dan bijvoorbeeld elke vijf minuten geprobeerd. Het werkt dus ongeveer hetzelfde als een e-mail in je outbox zetten in Thunderbird / Outlook.
Rond 00:01 nog even getest, maar ik kreeg alleen foutmeldingen dat het netwerk bezet was.
En dit ging via welke provider?
Ik heb even over 12 nog fijn lopen bellen namelijk. Ook smsjes werden even naar dit tijdstip(na 1 of 2 keer opnieuw proberen) vlekkeloos afgeleverd.

Heb een Hi abbo op het kpn netwerk. :)
Bij mij een Hi abo (dus KPN) en een zakelijk KPN abo.
Dat het netwerk bezet is, is puur afhankelijk van de zendmast die jij gebruikt en de zendmast die een ander gebruikt. Het zegt niets over het netwerk van T-Mobile.

Als je in de middle of nowhere bent en iemand ook, dan zul je die waarschijnlijk gewoon kunnen bereiken.
Wat mij opviel was dat de berichten dit jaar in België veel vlotter werden verstuurd dan vorig jaar.
Zelf rond 00u00 kwamen mijn berichten binnen de 5 minuten aan en kon ik vanaf de eerste keer ze versturen.
Ik heb het al anders meegemaakt (o.a. vorig jaar waar mijn berichten pas na 3 keer proberen konden verstuurd worden en ik kreeg pas ontvangstbevestiging na 3u..)

Bij mijn weten ging het dus veel vlotter in België.

(Ik stond op dezelfde plek als vorig jaar dus de plaats is niet veranderd)
Inderdaad, ik heb ook vrijwel geen enkel probleem gehad met het versturen en ontvangen van sms'jes in België. Ze kwamen wel wat later aan (als in: 5 minuten) maar het verzenden ging altijd van de eerste keer.
ik kreeg vanochtend rond 10e nog smsjes die verstuurd waren om 1:30 :/

maar alsnog beter als vorig jaar toen werden ze gewoon niet verstuurd...
Het aantal afgehandelde sms-berichten
Ik heb tot 01:00 uur geprobeerd mijn sms-jes proberen "af te handelen" maar ik kreeg er niets door. Ik kreeg wel allerlei vreemde foutmeldingen (zoals dat ik moest opwaarderen, terwijl ik al ruim 10 jaar een abonnement heb). Om 01:00 heb ik de sms-jes maar uit de verzendlijst gehaald want ik werd het gepiep van die foutmeldingen zat. Vanochtend om 11:00 ging het wel.
Anoniem: 283189
1 januari 2009 13:32
ik kon gisteravond helemaal niks meer versturen, en ook niet meer bellen.
msn deed het altijd nog wel XD

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee