Eigenaren Xbox 360 kopen de meeste games

Wie een Xbox 360 bezit, heeft gemiddeld 8,1 games in huis. Dat is meer dan wat eigenaren van een Wii of Playstation 3 in de kast hebben. Zelfs als rekening wordt gehouden met de latere start van de Wii en de PS3, doet de Xbox 360 het beter.

Games Xbox 360Gamesite Gamasutra dook in de kwartaalcijfers die Nintendo presenteerde en legde die naast de cijfers die marktonderzoeker NPD Group bekendmaakte. Daaruit berekende de site hoeveel games bezitters van de Xbox 360, de Playstation 3 en de Wii kopen. Microsoft beweert al enige tijd dat eigenaren van een Xbox 360 de meeste games kopen, en dat wordt bevestigd door de cijfers van Gamasutra. Wie een Xbox 360 bezit, heeft gemiddeld 8,1 games in huis; daarna volgt de Wii, waarvoor gemiddeld 5,5 games verkocht worden. Per Playstation 3 zijn 5,3 games verkocht.

Zelfs als de vroege lancering van de Xbox 360 in aanmerking wordt genomen, springt de console van Microsoft er gunstig uit. De Xbox 360 is inmiddels 35 maanden op de markt, terwijl de Wii en de Playstation 3 nog slechts 23 maanden te koop zijn. Gamasutra legde echter de cijfers van september 2008 naast die van september 2007, toen de console van Microsoft 23 maanden op de markt was. Per Xbox 360 waren er toen al 6,5 games verkocht, waarmee de Xbox 360 de concurrentie nog steeds ruimschoots verslaat. De eigenaren van de Xbox 360 kopen dus de meeste games. Het is echter niet de populairste console. In september 2008 waren er 22 miljoen exemplaren van de 360 verkocht. De Wii van Nintendo doet het, met ruim 34 miljoen verkochte exemplaren, in dit opzicht veel beter, wat ervoor zorgt dat het totaal aantal verkochte Wii-games toch hoog is. De Playstation 3 blijft achter: daarvan zijn er bijna 17 miljoen verkocht.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

07-11-2008 • 16:30

112 Linkedin

Reacties (112)

112
91
10
2
0
6
Wijzig sortering
Waar ik dan nieuwsgierig naar ben, is de cijfers voor de PC. Waar staan die in het plaatje. Voor een goed vergelijk zou je dan waarschijnlijk moeten kijken naar de verkopen vanaf de lancering van de PS3, maar ben er eigenlijk wel benieuwd naar.
Dat lijkt me heel erg moeilijk te meten, er worden al zo veel jaren PC's verkocht en dus ook games. Waar begin je bijna iedereen heeft een PC en vast ook wel een paar games maar telt Wolfenstein nog mee als game voor de PC, ondanks dat je het gekocht hebt... en hoe zit het met betaalde flash games of games die je betaald download, moet je ook niet betalde games mee rekenen, dat zijn immers ook games en kunnen mensen dus weerhouden van het kopen van een game.

Als ik naar me zelf kijk als voorbeeld, ik heb redelijk wat jaar geleden bijna al mijn geld dat ik verdiende met mijn kranten wijk en later mijn bijbaantjes aan computer onderdelen en spelen besteed. Alle orginele C&C games maar ook Doom en Syndicate heb ik eens orgineel gehad. In middels koop ik bijna geen spelen meer maar dat neemt niet weg dat ik nog steeds een flinke doos met orgineele games heb staan. Als ik nu al een game speel is het vaak een online iets over het algemeen een gratis flash game waar je zou kunnen betalen als je dat ook echt wil.
Je zou dus kunnen zeggen dat ik +50 games heb bij mijn PC ook al heb in tussen de tijd dat ik de games kocht en nu meerdere nieuwe PC's aan geschaft dus mischien zou ik het aantal games ook door het aantal nieuwe PC's moeten delen? Dan heb ik nog geen 7 games per PC ook al is een aantal van die PC's nooit voor games gebruikt... dus mischien zijn het er dan zijn het er mischine toch 12. Maar al die betaalde online games dan toch maar weer 20, of... Oh en moet in mijn oude C64 ook onder de PC rekenen? Dan zijn is het alweer een heel ander verhaal.

Zo als je ziet als je een platform hebt waar je niet bij iedere nieuwe uitgave een nieuwe serie precies de zelfde games met een nieuw grafisch jasje hoeft te kopen dan kun je vrijwel onmogenlijk meten hoeveel games er voor dat platform zijn gekocht.

De enige vergelijking die je zou kunnen maken is hoeveel games er in totaal voor de verschillende platformen verkocht zijn dit jaar, of vorig jaar, etc. Dat kun je wel vergelijken en dan zou je dus kunnen zeggen dat er per hoofd van de wereld bevolking gemiddeld een x aantal games verkocht worden per jaar, dan kun je nog steeds alleen de in een winkel verkochte media mee rekenen omdat de hoeveelheid aan game like downloadable content waar voor betaald wordt simpel weg niet te meten is. In dat geval twijfel ik er niet aan dat de PC met het grootste gemak alle andere platformen achter zich laat, als je daar op de een of andere manier de downloadable games in alle formen in mee zou kunnen nemen dan tellen de andere platofrmen al helemaal niet meer mee.
Er ontbreken volgens mij duidelijke cijfers voor de PC, omdat de markt hier een stuk gecompliceerder is. Veel meer verkoop via internet, veel verschillende aanbieders etc. MS, Nintendo en Sony zijn bij de verkoop van elk spel betrokken en weten dus precies hoeveel ze verkopen.
Als ik het verhaal van Gamasutra lees, zie ik nog een veel interessanter deel: De verkoop van consoles. De Wii blijkt in Europa en de VS voor de grootste portie van de console-markt te zorgen in de afgelopen twee jaar.
In Europa blijkt de omzet van Xbox360's het niet te halen bij de omzet van PS2's in 2005 t/m 2007, terwijl in 2008 de omzet van PS3's het stokje over heeft genomen van de PS2.

Daar komt, om on-topic te blijven, bij dat de genoemde tie-ratio's een mogelijke indicatie zijn dat de cyclus van de XBox360 verder is, en de omzet van Xbox360 consoles mogelijk al tanende is:
"The tie ratio for a platform is the total number of software units sold for every unit of hardware. As NPD Group analyst Anita Frazier says, “they can be an indication of the health of a system”, but can also be used in misleading ways.

She goes on to explain: “As a system gets further along in its lifecycle and perhaps hardware sales start to diminish, the tie ratio tends to go up because software sales are the bigger draw."
Bron

[Reactie gewijzigd door Arthas op 8 november 2008 10:06]

Anoniem: 193122
@Arthas8 november 2008 23:12
mooi verhaal ....vol mogelijke indicaties?? ,maar ik geloof er niks van.gamasutra of jouw samenvatting is een "misleading story"
waarom ?
Dit verhaal "kan" kloppen indien er gedurende een lange periode geen groei is vastgesteld.
Maar met een steeds groeiende of stabiele positie in de us EN nu ook meer in Europa is dit verhaal achterhaald. benieuwd naar de laatste cijfers trouwens !! laat tevens duidelijk zijn dat MS totnogtoe weinig of geen inspanningen gedaan heeft in Europa tot nu dit najaar.
De wii is heel apart , daar geeft de console doorslag op het aantal games.
wii is een apart spelmoment die met familie of vrienden gedeeld wordt
De meeste van mn kenissen vrienden of familie hebben 2tot max 3 games totaal op wii

Betr ps2 :er zijn nog maanden geweest (2008) dat de ps2 beter verkocht heeft dan ps3
Anoniem: 223418
7 november 2008 16:33
Ik vraag me af of ze deze statistieken uit de verkoop cijfers hebben of uit de cijfers die ze binnenkrijgen via XBL. Er zit namelijk nogal een verschil in, sinds je gekopierde games ook op XBL kan spelen.

Het verbaast me echter niet, de Xbox360 games zijn kwalitatief (gemiddeld gezien) beter dan die op de PS3. De Wii is weer een heel andere doelgroep.
De NPD Group beschikt niet over Xbox marketplace gegevens. Dit zijn enkel de winkelverkopen.
"Het verbaast me echter niet, de Xbox360 games zijn kwalitatief (gemiddeld gezien) beter dan die op de PS3"

Onzin, beide consoles hebben steengoede toppers.
Anoniem: 223418
@Ge0force7 november 2008 20:15
klopt, maar als je zeg maar de 100 top games van beide systemen neemt (exclusives en multiplatformers) dan presteert de 360 toch duidelijk beter...
Kwestie van smaak... Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld Gears of War maar eentonig en Fable 2 veel te oppervlakkig en gemakkelijk, terwijl MGS4 en Valkyrian Chronicles me wel aanstaan. Langs de andere kant komen veel x360 toppers zoals Mass Effect ook uit op pc zodat ik ze gelukkig niet hoef te missen.
Of je een game goed vind is inderdaad persoonlijk. Maar als we het over toppers hebben dan hebben we het over games die onder een heleboel reviewers (bladen, websites, tv-programma's) een 8.5 of hoger scoren. Dan wint de 360 het dus zeker weten. Zoiets is dan meetbaar en dus ook niet meer persoonlijk. Daarintegen heeft de 360 de grootste catalogus aan games dus logischerwijs ook vaker kans op een "topper". Ik denk ook dat als ze dit onderzoek over 2 jaar nog een keer uitvoeren, het wat meer bij elkaar ligt.

De Wii is een apart geval. Ik heb (en dit is dus persoonlijk) nog nooit een console gezien waar zo'n ontzettend bullshit op uitkomt als de Wii. De toppers zijn echt op 2 handen te tellen....
Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld Resistance: Fall of Man maar eentonig en Ratchet & Clank Quest veel te oppervlakkig en gemakkelijk, terwijl Ninja Gaiden 2 en Lost Odyssey me wel aanstaan. Langs de andere kant komen veel PlayStation toppers zoals Fallout 3 ook uit op pc/xbox360 zodat ik ze gelukkig niet hoef te missen.

Ik denk niet eens dat mijn smaak van games zoveel verschilt van de jouwe :p
Moraal van het verhaal:
Onzin, beide consoles hebben steengoede toppers.
*edit* ok, jouw eigen uitspraak, point taken :p

[Reactie gewijzigd door boe2 op 8 november 2008 00:58]

Het is maar hoe je de cijfers uit legt.
Als je voor de 360 meer games koopt betekend dus dat je snelller op de vorige was uit gekeken.
Dus per saldo is de PS3 toch weer minder duur omdat je langer met games kan blijven spelen voor je er zat van bent. :)

Dat is het leuke van cijfers je kan er alle kanten mee op en je weet nooit wie er gelijk heeft :+
En bovendien speelt niet iedereen online ;)

Wel netjes trouwens 8,1 games pp. Mensen die ik ken met een 360 hebben er allemaal minder :P
wow, ik zit nog boven het gemiddelde ook dat had ik niet verwacht.
ik koop echter wel veel games via internet(2e hands) , ik vind 54 euro echt te veel geld voor de meeste games.
als je van jezelf al zegt dat je veel games koopt, dan is dat toch logisch dat je boven het gemiddelde zit.

dat ze 2e-hands zijn maakt niet uit, het zijn immers allemaal games die ooit zijn gekocht geweest en nog steeds in iemands bezit zijn.
maar de 2e hands games tellen niet mee in dit onderzoek want die zijn al een keer gekocht en daardoor heb jij hem wel maar iemand anders niet meer. dus dit voegt geen game toe aan de in omloop zijnde games.

alleen nieuwe games tellen mee voor zo'n onderzoek...
Anoniem: 239727
@sirono8 november 2008 11:09
Voor het gemiddelde maakt het niet uit.
Ik vind het vreemd dat ik met mijn koop gedrag nog op het gemiddelde zit ook :P

Zelf heb ik de xbox al vanaf de launch en koop echt zwaar weinig spelletjes vergeleken met "echte" gamers (ik speel ook maar 1x per maand ofzo een uurtje)

Wel ben ik van mening dat de Wii daar zwaar boven gaat zitten :P me broer en ik hebben er net 1 voor me ma aangeschaft dus daar zullen we veel sneller spelletjes voor kopen want daar spelen we dan met ze 4e op (niet dat dat veel zal zijn mjaah)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 7 november 2008 16:50]

Ik verwacht eigenlijk dat juist de wii niet zo heel hard zal gaan qua games. Veel niet traditionele gamers hebben zo'n ding gekocht voor wii sports of wii fit of zo, dat is dan leuk, maar of die dan zo snel ook andere games gaan kopen is maar de vraag. Ik denk dat er erg veel wii bezitters zijn die weinig of geen games bij kopen en daarmee het gemiddelde laag houden.
Ik denk dat je je daar dus in vergist, het is waar dat veel WII bezitters geen Hardcore Gamers zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ze minder games kopen.

De WII is ook bedoeld om meerdere doelgroepen aan te spreken, veel mensen wie ik ook ken kopen de WII omdat het vernieuwend is en omdat de games meestal hun aanspreekt, met bijv: Sports, FIT, Play, MarioParty. Zolang Nintendo daar maar genoeg op in speelt komen ook deze mensen wel games, al zou het dan zo zijn omdat ze graag willen "gamen".

Zolang Nintendo maar genoeg voor ieders wat wils maakt, kopen mensen die games ook. Maar daar moet wel worden bijgezegd dat dit alleen geld als de nieuwe games een meerwaarde heeft, boven de huidige games wie men al heeft.
Anoniem: 233845
7 november 2008 16:33
Komt gewoon omdat ze die prijzen naar beneden hebben laten kelderen , als Sony dat doet komen ze er zo boven uit ;)
Waar baseer je dit op?
Kijk even in de pricewatch. er zijn 100+ xbox360 spellen voor minder dan 25 euro. Als die per unit meetellen, zijn deze aantallen niet zo gek, nee.
Denk ook aan het aanbod van de spellen he... 360 heeft gewoon weg meer titels..
Nee het komt omdat iedereen graag op Xbox live wilt spelen, en niet het risico geband te willen worden met een gekopieerde game. Vandaar dat de 360 spelers hun spellen orgineel kopen.
Dat is inderdaad bij mij ook zo. En ook al zou ik niet op XBL willen spelen zou ik het zelf alsnog origineel kopen want je kan niet alle games tegelijk spelen.
PS3 spelers ook, het is nog niet mogelijk om gekopieerde games op een PS3 te spelen.
Komt gewoon omdat ze die prijzen naar beneden hebben laten kelderen , als Sony dat doet komen ze er zo boven uit
Denk je echt dat Microsoft invloed heeft op de prijzen van games? Dat is alleen bij first party games zo, en als je het originele artikel bekijkt zie je dat maar een klein percentage van de totale hoeveelheid verkochte games is.
Daarnaast is het wel zo dat PS3 games altijd duurder zijn dan 360 games (ook wanneer ze net uit zijn), maar dat komt waarschijnlijk door de extra kosten voor blu-ray en mogelijk hogere licentiekosten die Sony vraagt. Misschien dat als Sony hier wat aan doet dat games iets goedkoper worden, maar ik denk niet dat het heel veel scheelt in hoeveelheid aankopen.
Ach..de prijzen van de XBOX 360 zijn pas een paar maanden erg verlaagd ;) Sony moet wel veel geld vragen anders maken ze nog meer verlies :)
Ik doe mee met het gemiddelde omhoog helpen, 20 stuks.

Als je goed zoekt zijn veel games voor €45 al nieuw te vinden, zoek maar eens op ebay of op sites die (regio vrije) games verkopen.
De winkel prijs is zo overrated. :)
Sterker nog, het kan veel goedkoper:

www.gamehubs.com

Heb zelf goede ervaringen met die site en anderen blijkbaar ook:

http://www.budgetgaming.n...686&start=1&show=&action=

Gears of War 2 voor 37 euro inclusief verzendkosten. Owja, de spellen zijn regio vrij. :)
Zou het niet kunnen komen doordat veel mensen vooral hun PS3 hebben gekocht vanwege de Blurayspeler? Een 360 koop je alleen maar voor games, dus daarmee boor je een fanatiekere game-klantenkring aan.

Wii is gewoon een ander type product en dus moeilijk te vergelijken...
Zal sony blij mee zijn, al die met verlies verkochte PS3's die als bluray speler worden gebruikt en waar bijna geen games bij worden gekocht.
En maar hopen om het weer terug te verdienen met de games
Als ik een game uitspeel, verkoop of ruil ik hem direct. Ik heb dus nooit meer dan 1 of 2 games..
het gaat ook niet om hoeveel je er fysiek hebt liggen maar hoeveel je er nieuw gekocht hebt ;)
Lijkt me ook enigszins logisch, de wii is meer voor de casual gamer en de PS3 is zo duur dat je geen geld meer hebt om nog veel games te kunnen kopen. Denk dat de lage(re) aanschafprijs van de games ook wel meespeelt.

[Reactie gewijzigd door Metro2002 op 7 november 2008 16:46]

uhg, ik moet ook toegeven dat ik 'maar' 3 ps3 games heb, maar dat is logisch....ik ben nog niet bijgekomen van het rib uit me lijf dat het apparaat heeft gekost :)
(heb hem net 2 maanden ofzo)
Overigens gaan het er meer worden hoor....maar eerst even weer wat geld overhebben....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee