Symbian wil meer samenwerking met Google

Symbian wil de banden met Google versterken en sluit samenwerking op het gebied van besturingssystemen niet uit. Dit zegt Symbian-topman Nigel Clifford. Enkele Google-applicaties zijn al voor Symbian OS uitgebracht.

Logo Symbian"Symbian en Google werken al samen en als de kans zich aandient, willen we die samenwerking graag uitbreiden. Dat kan op het gebied van applicaties of op het niveau van besturingssystemen", aldus Clifford. Google heeft al diverse applicaties zoals Maps voor Symbian-mobieltjes uitgebracht, en voor Nokia-smartphones heeft Google een zoekmachine-shortcut ontwikkeld. Clifford wilde nog niet zeggen hoe de samenwerking op het gebied van besturingssystemen er volgens hem uit zou moeten zien.

Volgens Clifford is het zoeken naar sterkere banden met Google niet bedoeld als reactie op de groeiende concurrentie van opensource-besturingssystemen, maar wil Symbian softwareontwikkelaars en mobieltjesfabrikanten meer gemak bieden. Ook stelde Clifford vragen bij de doelstellingen van Googles Android met betrekking tot openheid en een royaltyvrije licentie, nu Symbian dat al heeft verwezenlijkt. Verder claimt de topman dat Symbian speciaal voor mobieltjes is ontwikkeld en daardoor een streepje voorheeft op de dekstopgeoriënteerde besturingsystemen van de concurrentie.

De timing van Symbians handreiking is wat vreemd. Nokia heeft het bedrijf eind juni overgenomen en wil het gelijknamige besturingssysteem binnen twee jaar met een opensourcelicentie uitbrengen. Daarmee wordt Symbian OS een directe concurrent van Googles Android-besturingssysteem. Hoewel Symbian nog een marktaandeel van 67 procent heeft, rammelen RIM, Microsoft, Apple en straks Google nadrukkelijk aan de poort. Zo heeft Microsoft zich het ambitieuze doel gesteld om in 2012 veertig procent van de smartphonemarkt in handen te hebben.

Door Pieter Molenaar

17-07-2008 • 13:33

16 Linkedin

Reacties (16)

16
15
10
9
0
0
Wijzig sortering
't gaat toch hardstikke goed met Nokia/Symbian..? Het nut ontgaat mij een beetje..
Het lijkt meer een beetje op van "Joh, google. Ga eens programma's maken die op onze OS draaien."..
Toekomstvisie heet zoiets. Ik denk dat Symbian ook wel merkt dat er een nieuwe generatie aan systemen aan zit te komen (Android,iPhone) die zowel de potentie laten zien zeer populair te kunnen worden, als qua gebruik gewoon prettiger zijn...iets wat de consument aanspreekt. Dus dat men wilt samenwerken is logisch, men kan dan een stap gaan zetten naar een beter systeem en 1 concurrent van het lijstje halen. Men heeft dus duidelijk Google als mogelijk grootste toekomstige concurrent voor ogen.
De doelstelling van Microsoft is al wat ouder geloof ik, maar acht ik tot op heden totaal niet serieus, men is alleen in Europe succesvol en andere systemen nemen al een flinke vlucht. WM 7 moet snel komen wilt men nog wat kunnen bereiken.
Anoniem: 196662
@vgroenewold17 juli 2008 14:01
Zolang de iPhoneSDK op iets draait dat minder dan 1% van de mensen wil kopen, heeft niemand er bang van. Kijk naar MacOSX, is ook niets om bang over te zijn. Dat marktaandeel volgt golven analoog aan de modewereld maar breekt niet door.
Dat vraag ik mij af hoor, OSX bestaat nog maar een paar jaar en je kan nog niet spreken van mode-golven. Sta er maar eens bij stil... de iPod lijkt bij wijze van spreken een oeroud concept, maar is pas echt in 2003 doorgebroken. Dat is 5 jaar geleden! Binnen 5 jaar is die industrie compleet verandert en pookt men nu zelfs serieus in de mobiele markt (je moet ergens beginnen). OSX en andere systemen groeien vrij hard tov Windows, het kan snel gaan in de pc-industrie, waarbij het verleden al vaker heeft aangetoond dat grootse bedrijven soms binnen een paar jaar serieuze problemen kunnen krijgen. Niet dat ik dat perse wil zien hoor, maar het lijkt me weleens goed voor de hele industrie, het zorgt namelijk voor enorme investeringen in nieuwe technologie.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 17 juli 2008 20:48]

Mobiele telefonie is dan ook jong. Niet zo gek lang geleden was de high-end/zakelijke markt van Palm en Nokia (met hun Communicators). Nieuwkomer Windows Mobile heeft met totale no-name hardware fabrikanten als HTC die markt helemaal opengebroken, puur doordat de oude marktleiders ze niet serieus namen (na het falen van hun eigen smartphones geven Sony-Ericsson en Samsung het nu ook op en nemen maar WM licensies). Ook het succes van Blackberry heeft de gevestigde orde totaal verrast. Nu zijn Blackberry en WM de technologische leiders, maar staan weer nieuwe concurrenten (OS X, Android) op.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 17 juli 2008 22:55]

Die markt opengebroken valt ook wel mee, het merendeel van de telefoons draait geen windows mobile, het aandeel nokia en symbian is juist wel erg hoog. (terecht of onterecht, dat laat ik in het midden).

Ik denk dat apple met de iPhone aanzienlijk scoort. D'r waren bij launch van de 3G 2 miljoen toestellen wereldwijd beschikbaar, en ik geloof dat je er niet een meer krijgen kan op dit moment. (behalve bij handelaars voor veel te veel geld). Dat doen niet veel fabrikanten ze na.
En toch is OS X flink gegroeid en zijn de laptopverkopen van Apple sterker gegroeid dan die van de concurrenten sinds men is overgestapt op x86.
Nu kan er ook Windows op en dat is voor mij een reden geweest waarom Apple interessant is geworden voor mij, Heb helaas toch nog windows nodig voor m'n studie. Maar ik gebruik het dan wel zo weinig mogelijk, omdat ik een Mac toch het prettigst vind werken.
Hatrstikke goed... maar het kan veel beter.

Ik zou heel graag native syncghronisatie met Google Calendar willen, waarbij je inzage hebt in de agenda's van mensen die hem bij Google met je delen. Ik heb het niet over webbased, maar pure integratie met (of vervanging van) de kalender die je op je Symbian standby scherm hebt.
Klopt, maar de fragmentatie van de mobiele OS markt zou ook Symbian kunnen gaan raken. Vroeger had je als applicatie ontwikkelaar een Windows Mobile versie nodig (ok, misschien een Symbian S60) om vrijwel de hele smartphone markt te kunnen bedienen, nu moet je ook gaan ontwikkelen voor UIQ (net even anders dan S60), OpenMoko, Android, OS X Mobile, Blackberry en voor non-smartphones ook nog eens J2ME (Java). Het hoeft allemaal geen eenheidsworst te worden, maar pogingen om makkelijker cross-platform te ontwikkelen zijn m.i. toe te juichen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 17 juli 2008 14:40]

Anoniem: 160471
18 juli 2008 04:29
dit is slim, Nokia is grotse hardware verkoper op de mobiele markt werelwijd. Google grootse speler op internet markt met zin op de mobiele markt.

Symbian is deels van nokia dus nokia gebruikt het als tussen schakkel in een samenwerking die niet zal afgekeurdt wordt door de buitenwerled, tussen NOKIA en GOOGLE. op die manier kunnen de 2 spelers een Utopia creeeren waar Nokia Hardware verkocht wordt, en google hun inkomsten vergroten door hun OS/symbianOS .

Dus ik zit vol afwachting wat ik begin volgend jaar ga kunnen zien op de markt van mobiele technologie. Google gaat de Iphone echt uit de rekken schieten. daar zijn ze altyd goed in geweest en met de hardware expertizes van nokia zal dat geen probleem zijn.

Vergeet niet appel maakt mooie hardware maar het was maar hun eerste mobiele telefoon .. Ipod jaja .. maar dat is niets in vergelijking met een multi touch user interface Mobile connective device als de Iphone. En als je kijkt is het ding ook vies over hyped! dus het sucses is meer te danken aan gekke appel fans en goede marketing op een redelijk ok product.

maar kijk naar Nokia hun 3210 in der tijd had geen marketing nodig dat ding was gewoon voor zijn tijd en verkocht gelijk gek. en hun hardware verkoop cijfers tonen vandaag nog altyd wie # UNO is !!!
Ook stelde Clifford vragen bij de doelstellingen van Googles Android met betrekking tot openheid en een royaltyvrije licentie, nu Symbian dat al heeft verwezenlijkt.
VZIW is Google met het Android project begonnen lang voordat symbian een "open" platform werd. Geen elk proper geleid bedrijf gaat iets waar het mee bezig is cancellen enkel en alleen omdat de concurrentie intussen iets nieuws heeft gedaan. Daarmee vergooi je alleen maar je geld.
Verder claimt de topman dat Symbian speciaal voor mobieltjes is ontwikkeld en daardoor een streepje voorheeft op de dekstopgeoriënteerde besturingsystemen van de concurrentie.
Dit snap ik al helemaal niet. De linux kernel is misschine niet speciaal voor mobiele apparaten ontworpen, maar is flexibel genoeg om dat moeiteloos aan te kunnen. Hiernaast is Android ook speciaal voor mobiele apparaten ontworpen, en hetzelfde geldt voor het openmoko platform.
Of de Linux goed werkt als mobiel platform moet nog maar blijken. Er worden al tien jaar pogingen gestart, maar bijna alle projecten zijn gestrand en de huidige twee pogingen (Motorola en OpenMoko) zijn nou niet bepaald grote successen. Alle huidige smartphone OSsen werken met een microkernel architectuur (WM, OSX Mobile, Symbian) of zelfs in een bijna volledig managed code omgeving (Blackberry), misschien is dat gewoon wel veel efficienter dan het monolitische Linux.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 17 juli 2008 22:40]

Dat een microkernel efficienter zou zijn dan een monolitische kernel is larie. Het is veiliger, en dat was het.
En verder moet inderdaad nog blijken dat Linux een succesvol mobiel platform is: de huidige toepassingen zijn ofwel niet gericht op de massa (openmoko) of de fabrikant pakt het slecht aan (Motorola, en dit wordt ondersteund door hun [url="http://http://www.mobilecowboys.nl/nieuws/6605"]jaarcijfers[/url]). Dat zegt dus niets over het platform zelf. Met Android moet, als het aan Google ligt, in beide punten verandering komen.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 18 juli 2008 16:53]

Ik denk dat Google ondanks Android wel meewerkt met dit soort dingen. Kijk ook naar Google en Apple, hoewel de iPhone binnenkort concurentie krijgt van Google zijn veel van de standaard applicaties van Google, zoals Youtube, de zoekfunctie, Maps e.d.

Ben benieuwd wat hieruit gaat komen. Persoonlijk vind ik Symbian op me Nokia echt een geweldig systeem met veel mogelijkheden en meer gebruiksvriendelijkheid dan Windows Mobile. Alleen moet Nokia nog iemand vinden die het OS ook een keer mooi kan vorm geven...
Ik heb het idee dat ze mee willen genieten van het (evetuele)-succes van Google's Android platform. Ze laten zich wel erg kennen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee