Amerikanen gaan wegwerpmobieltje naar Europa brengen

Het Amerikaanse bedrijf Hop-on wil een wegwerpmobieltje naar de Europese markt gaan brengen. De eerste Europese bedrijven zouden inmiddels orders hebben geplaatst.

Het dualband gsm-toestel, door de fabrikant Eur13 genoemd, beschikt niet over een lcd-scherm en kost niet meer dan twintig dollar. De gebruikte chipsets zijn afkomstig van Texas Instruments en Infineon, zo bericht Gizmodo. De fabrikant stelt dat het mobieltje niet voor eenmalig gebruik is bedoeld; de Eur13 zou vooral nuttig zijn als reservetoestel of bij noodgevallen. Hop-on zou inmiddels de eerste orders voor de wegwerp-gsm vanuit Europa hebben ontvangen, maar de firma heeft nog geen bedrijfsnamen openbaar gemaakt.

De Eur13 is niet het eerste wegwerpmobieltje dat Hop-on op de markt probeert te brengen. In 2001 bracht het bedrijf een dertig dollar kostende gsm op de markt met slechts twee knoppen. Telefoonnummers moesten door de gebruiker via spraakherkenning worden ingevoerd.

Wegwerpmobieltje van Hop-on

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-04-2008 • 12:05

85 Linkedin

Reacties (85)

Wijzig sortering
Waar ik heel erg benieuwd naar ben, is de 911 knop. Vooralsnog hebben wij uiteraard 112, maar dat is makkelijk op te lossen. Waar het mij om gaat: als je de telefoon in je broekzak hebt, heb je dan opeens 911/112 aan de lijn... (ik zie nergens een toetsenblokkering...)

En geld dat ook als je het tijdens het bellen doet?

edit: interpunctie veranderd

[Reactie gewijzigd door JanvD op 13 april 2008 12:12]

Daar heb ik geen goedkope telefoon voor nodig. Ik heb het met m'n eigen telefoon ook wel eens gehad. Toen ik uitlegde wat er gebeurt was, was het verder ook geen probleem.

Sindsdien heb ik wel altijd m'n telefoon vergrendeld met code. :+
De kans dat in je zak 1-1-2 gevormd wordt (dus drie knoppen induwen), is wel kleiner dan de kans dat je zo één grote 112-knop zou induwen.
ALs ik mijn toetsenbord heb verdrendeld werkt juist 112 wel voor een noodgeval dat je niet eerst moet unlocken of kan je dit ook los blokkeren??
112 mag niet geblokkeerd zijn. Je moet dat, volgens de wet, ook met een gelocked toestel kunnen gebruiken.
Je kunt in heel nederland gratis met 112 bellen. Met elk toestel, zelfs telefooncellen.
Ter info...
ik snap allemaal wat jullie zeggen, maar deze telefoon heeft een APARTE 911/112 toets... dus de kans dat ie uit zichzelf belt wel heeeel groot. Die zal dan wel op toetsenblokkering moeten wilt de 112 nog wel normale telefoontjes krijgen... snappen jullie mijn punt nu?
Wellicht dat er een soort schuif systeem op zit die de telefoon knopjes en/disabled?
Of je moet de 112 knop een tijdje ingedrukt houden? Scheelt weer een knop en zo kan je ook niet snel per ongelijk bellen.
Anoniem: 236438
@JanvD14 april 2008 02:36
Misschien een beetje offtopic, maar als je 911 in NL belt krijg je dezelfde mensen als bij 112 aan de lijn volgens mij... Ze kunnen die knop er dus gewoon op laten zitten (A)
Wat ik me ook afvraag is:

Als je een eenvoudige sim erin zou hebben steken (als reserver dus) en daar bv. 10 euro op staat voor noodgevallen, of je die dan ook verplicht moet heropladen eenmaal per jaar. Mijn grootvader heeft dit namelijk, hij heeft enkel een mobieltje voor als hij alleen weg is en er iets moest gebeuren, en daar staat nu al zo'n bedrag van 70 euro op, alleen omdat hij verplicht is om elk jaar minstens 10 euro op die sim-kaart te zetten, anders vervalt de kaart.

Nuja, de providers zullen hier wel iets aparts op hebben waarschijnlijk. :)

edit: ik heb het hier wel over een Belgische provider (ik weet niet of dit in Nederland ook zo het geval is )

[Reactie gewijzigd door ev1ltje op 13 april 2008 12:18]

Bij de meeste providers hier is 1x bellen/sms'en per half jaar genoeg geloof ik.
van mij mag de EU hier gelijk een 300% milieu heffing op zetten. Ik erger me kapot aan al die bewuste milieuvervuiling terwijl met een beetje nadenken men een beter en milieuvriendelijker produkt op de markt kan zetten.

In deze tijd horen fabrikanten duurzaam te ontwerpen. Ook de claim dat het 'recyclebaar' is doet daar niet aan af. Hoeveel consument gooien het ding na gebruik toch niet gewoon weg?
Ik heb laatst als reserve een simlockvrije Motorola Motofone gekocht voor 25 euro. Lekker plat/compact/robuust/licht toestelletje mét simpel display (juist gekocht vanwege het formaat en daarom niet mn oude koelkast-phone gebruikt). Lijkt me heel wat handiger dan zo'n 'wegwerp'-exemplaar van 20 euro.

Die wegwerp mag nog wel een heel stuk goedkoper worden wil het een succes worden. Bijv. gratis weggeven bij een 20 euro prepaidkaart.

Enige wat misschien nog wel handig is om te weten is de accuduur van deze wegwerper. Als dat nou extreem lang is (2-3 weken oid standby) dan kan het wel voordelen hebben. Enige wat misschien nog wel handig is om te weten is de accuduur van deze wegwerper. Als dat nou extreem lang is (2-3 weken oid standby) dan kan het wel voordelen hebben.

[Reactie gewijzigd door Palomar op 13 april 2008 15:11]

misschien is het wel handiger dat het toestel UIT heel lang mee kan gaan voor reserve, dan hoef je erniet aan te denken, stop hem in je jaszak, en als ooit je telefoon kapot gaat, kan je de andere aanzetten om mee te bellen, en hem daarna wel regelmatig op te laden.
ik denk dat dat stukken belangrijker is, als ik ooit zo'n ding als reserve toestel ga kopen, zal ik hem echt niet elke maand aan de oplader leggen, dat is mij veelste veel werk.
dus ik ben meer benieuwd naar de accuduur als de telefoon uitstaat. en niet wanneer deze in standby staat, je gebruikt die telefoon toch niet, en niemand zal het nummer weten om jou te kunnen bellen.
Jezus wat een stel mileu activisten hier zeg, doe eerst eens je huiswerk.

Wat pas slecht voor het milieu is dat men elk jaar (of om de twee) een nieuwe gsm neemt bij hun abbo. Een groot deel van die 'oude' gsms worden niet hergebruikt en moeten vroeger of later ook worden gerecycled. Een 'volwaardige gsm' is veel moeilijker te recyclen dan de gene uit dit bericht. En dan begin ik nog niet eens over alle pc hardware die men telkens upgrade hier...

-Deze telefoon is gewoon oplaadbaar dus men hoeft deze helemaal niet weg te gooien.
-Opwaardeerbaar met creditcard o.d.
-Goed recyclebaar en men hanteerd een soort statiegeld systeem.

De amerikaanse providers moeten straks hun netwerken openstellen voor toestellen van andere bedrijven etc, daar is dit toestel op gericht. Zo zit je dus niet vast aan een provider. Zo wil google dus ook een toestel op de markt zetten terwijl zij geen netwerk hebben.
The lack of contracts make Hop-on’s disposable phone an affordable option for the credit challenged and the environmentally conscious will be happy to know that the disposable phone is easily recycled for a rebate reward from Hop-on.
Misschien niet voor een breed publiek maar zeker niet kansloos.
Wat betreft het millieu aspect zou het nog wel eens heel ardig kunnen zijn. Ik verwacht geen hoge levensduur bij intensief gebruik. De productie van deze toestellen zou wel eens redelijk millieuvriendelijk kunnen zijn. Geen reguliere electronicaprint maar een op dunne folie geprinte layout bijvoorbeeld. Behuizing van geperst karton met minimale hars content en slechts een hele dunne harde kunstof buitenlaag. Ik weet niet of voorgaande punten van uitvoering zijn gehanteerd, dat wordt niet duidelijk uit het bericht maar het zou een goede oplossing zijn.

Dan nog een zonnecell op de achterkant (in de zon leggen en opladen) en verkopen in een slechts een gesealed zakje (pas openen bij gebruik)

Afhankelijk van de uitvoering ben ik dus niet zo negatief.

Er is een maar.... Ik ken bijna geen telefoonnummer meer uit m'n hoofd
Dat hoeft ook niet, je kan er 100 nummers in opslaan ;)
Features
Size: 112 x 46 x 17 mm
Phone Book: 100 entries
Speed Dial: 90 locations
Bands: Tri-mode 1900MHz CDMA
Battery: Standard Li-Ion 720 mAh
Battery Life: Digital talk time 3 hours and standby time 240 hours
Ring Tones: 12
Antenna: Embedded
Graphic No LCD

AFLT: For compliance with FCC mandated E911
Call History: 20 missed, 20 incoming, and 10 outgoing
TTY Compatible: For the hearing impaired
Optional GPS Module: For location-based services
Multi Languages
Zie dit als een goed idee.
heb vaak dat mijn batterijen onverhoopt leeg zijn en ik "bijna" geen oproepen meer kan plegen. Stop dit ding in je binnenzak en je kan altijd even dat ene telefoontje plegen. Verder denk ik dat de simkaart ingebouwd zit en je via de fabrikant zelf je beltegoed kan verhogen.
En als je batterij volledig leeg is? Dan kan je nog niet bellen, want de nummers zijn opgeslagen in die GSM met lege batterij.

Ik vind het maar niks, totale verspilling.

En voor strand/vakantie/festival, heb ik, en de meeste andere waarschijnlijk ook, nog wel een oud mobieltje liggen dat ik in die gevallen gebruik.
Dan sla je je nummrs gewoon op op de SIM-kaart. Daar kunnen er ook wel een stuk of 100 op. Lijkt me meer dan voldoende :)
En hoe wil je die nummers terugvinden zonder scherm?
Anyways, je kunt (enkele) telefoonnummers ook gewoon ouderwetsch onthouden...
Is een tweede volle accu meenemen niet veel duurzamer =)
Anoniem: 112913
@Sqorpius13 april 2008 12:25
of koop een lader voor in je auto ...
Waarom naar Europa brengen? Als ik bovenstaande foto's zie en de bijbehorende prijs, lijkt het me interessanter om deze wegwerpmobieltjes naar "arme" landen te brengen. Alleen zou ik dan het wegwerpen maar weglaten, maar het is dan wel voor elke sterveling daar tenminste betaalbaar en bevat alleen dat wat nodig is: draadloos en overal bellen.
Er moet natuurlijk wel nog een netwerk aan gsm-masten geplaatst worden, als je over echt arme landen spreekt.
Uiteraard, maar een netwerk aanleggen van GSM-masten is volgens mij goedkoper dan kabels trekken tussen alle dorpjes en huizen.
Interesant voor wie?

Je hebt al een goede nieuwe telefoon voor 20 Euro dus erg veel goedkoper is 'ie niet. Beter breng je twedehands telefoons naar 'arme' landen.
De perfecte strand/vakantie/festival mobieltjes.

Maar natuurlijk ook ideaal voor het criminele volk onder ons. Kunnen de dealers elke week een nieuw nummer nemen.
uhm... je nummer hangt niet af van je toestel hoor, die zit gekoppeld aan je simkaart. En die is heel makkelijk te vervangen...
Ja maar je mobiel is wel te traceren op basis van imeinummer, ook als je de simkaart vervangt.
Maar als mobiele telefoons zo goedkoop worden is het nog makkelijker om te wisselen van telefoon. Je belt hem leeg en koop een nieuwe telefoon met nieuw nummer.

Dat zal het debat in de tweede kamer alleen maar verder steunen om van alle telefoon aansluitingen in Nederland een log bij te houden voor een lange periode.

Van mij mogen die Amerikanen hun wegwerp maatschappij thuis houden.
Trouwens de meeste mensen hebben tegenwoordig toch wel meerdere telefoons thuis liggen die ze als Strandtoestel of iets dergelijks kunnen gebruiken.

Naar mijn mening is dit totaal nutteloos en gaat het hier niets worden...
Het klopt dat je telefoon te traceren is op basis van het IMEI nummer, maar dit nummer is ook aan te passen. Kabeltje eraan, telefoon unlocken en je IMEI nummer naar een reeks 0'en zetten is bij een aantal toestellen zo gedaan.

Voor de gemiddelde gebruiker nutteloos om te doen, maar in de context van een crimineel een kleine moeite om moeilijker te traceren te zijn.
Ik heb er drie liggen. Een van Vodafone die origineel bij mijn mobiel zat, een van AH (daar krijg je gratis extra beltegoed bij) en een van Chess (een Noors bedrijf, gekocht op vakantie, mijn AH deed daar erg vaag of zo)
Je toestel heeft ook een nummer (IMEI) en je zult toch en je SIM en je telefoon moeten vervangen als je bang bent getraced te worden.
Hoe zit het met de Simkaart, kun je met die telefoon maar een aantal minuten bellen, of moet je er gewoon een simkaart van jou provider in doen ?
"De fabrikant stelt dat het mobieltje niet voor eenmalig gebruik is bedoeld; de Eur13 zou vooral nuttig zijn als reservetoestel of bij noodgevallen."

Het is dus niet letterlijk een wegwerpmobieltje, gewoon een makkelijke reserve. Gewoon goedkoop prepaid simkaartje erin.
Staat nergens dat er een SIMkaartje in kan. Het lijkt me waarschijnlijker dat deze wegwerptoestellen worden verkocht met ingebakken sim en een vast nummer. De accu kun je tenslotte ook niet opladen, dus waarom meer kosten maken voor een simkaartslot?

Is niet praktisch ook: wil je het toestel na een jaar gebruiken, is de geldigheid v/d prepaidsim verlopen. Dan kun je beter een simloos toestel hebben met een "T.H.T." datum erop lijk me.
Ik denk dat de meeste Nederlanders al meerdere oude mobiele telefoons ergens in een laatje hebben liggen...

Het zou pas echt handig zijn als je in plaats van een simkaart een username/password in zou moeten voeren om toegang te krijgen tot je eigen telefoonnummer. Dan zou je bijvoorbeeld in de auto of op het werk dit soort goedkope telefoontjes neer kunnen leggen voor als je je eigen telefoon thuis vergeet.... en dan gaat eigenlijk mijn eerste argument weer op, de meeste mensen hebben genoeg telefoons in huis ;)
Dan laten de Nederlanders toch een hele mep geld liggen, zelfs voor een stokoud exemplaar krijg je nog inruilwaarde (of doen ze daar in NL niet aan?).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee