'Nintendo laat 1,3 miljard dollar liggen door Wii-tekorten'

Door het wereldwijde tekort aan Wii-consoles loopt Nintendo in de kerstperiode 1,3 miljard dollar aan inkomsten mis, zo hebben analisten becijferd. Sommige analisten stellen echter dat Nintendo de tekorten bewust heeft laten ontstaan.

Momenteel rollen er maandelijks 1,8 miljoen Wii's uit de fabriek, terwijl vorige maand de productiecapaciteit nog op 1 miljoen consoles bleef steken. Hoewel Nintendo al in oktober bekendmaakte dat het niet aan de verwachte vraag zou kunnen voldoen, blijft de vraag naar de Wii in de VS en Europa onverminderd hoog. The New York Times schrijft dat zich voor diverse winkels in de stad lange rijen vormen als het nieuws de ronde gaat dat er een beperkte partij Wii's binnenkomt.

James Lin, marktanalist bij MDB Capital Group, noemt het tekort aan consoles 'onthutsend': 'Nintendo kan makkelijk twee keer zoveel Wii's verkopen als ze nu doen.' Volgens Lin loopt Nintendo tijdens de kerstperiode naar schatting 1,3 miljard dollar mis. George Harrison, senior vice president voor marketing bij Nintendo America, zegt echter dat zijn bedrijf geen fouten heeft gemaakt: 'We vinden het vervelend dat we de consument niet kunnen bedienen en dat zij daarom overstappen naar een concurrerende console.' Hij stelt dat Nintendo zijn productieschema vijf maanden van tevoren moest inplannen en dat het bedrijf, net als andere fabrikanten, last heeft van een tekort aan dvd-drives. Door de tekorten besloot Nintendo vorige week om een Britse reclamecampagne te staken.

Sony laat tevreden weten dat het Wii-tekort gunstig is voor de PlayStation 3. De spelcomputer verkocht in november voor de eerste keer beter dan de Wii in Japan. De Japanse analist Masayuki Otani van het bedrijf Maruwa Securities stelt echter dat de tekorten kunstmatig door Nintendo gecreëerd zijn, om de hype rond de witte spelcomputer zo lang mogelijk overeind te houden: 'Nintendo is bang dat, als zij teveel Wii's produceren, de grote vraag naar de console te snel zou instorten.' Inmiddels loopt het aanbod van Wii's bij het online veilinghuis eBay gestaag op. De gemiddelde prijs voor de Nintendo-console bedraagt 320 dollar, 28 procent boven de winkelprijs van 250 dollar.

Wii in Lego

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

14-12-2007 • 15:50

78 Linkedin

Reacties (78)

Wijzig sortering
..blijft de vraag naar de Wii in de VS en Europa onverminderd hoog
Deze zin verbaast mij heel erg. In Nederland is er zeker geen sprake van een tekort en ik weet toevallig dat buurland Duitsland dit ook niet heeft. sterker nog, daar waren de voorraden al eerder op peil ddan hier in Nederland.

Ik weet van sites als nintendowiifanboy en engadget dat er een schreeuwend tekort is in de VS. Er staan daar echt nog steeds rijen voor winkels waar het kleine witte doosje wel te krijgen is.

Van dergelijke praktijken heb ik in Europa echter niets gehoord...
britten hebben ook flinke tekorten, ze maken zelfs dagjes frankrijk o mdaar een wii te halen
De Britse "Buy A Wii in France"-tour :p
Ik heb verleden week zaterdag toch heel wat winkels in Rotterdam gezien hoor, voordat er een winkel was die hem had. De MM zou ze deze week krijgen, vandaar dat al meerdere mensen hierboven hebben gezegd dat ze een pallet hebben gezien bij hun MM. Maar de verkoper van Rotterdam zei dat hij dacht dat ze ook wel weer voor zaterdag verkocht zouden zijn.

Denk dus niet dat ze in Nederland niet meer te krijgen zijn, maar durf wel te stellen dat er wat schaarste is.
Ok dan zou ik je er toch even in gaan verdieppen maat want die dingen zijn niet aan te slepen in Haarlem is alles uitverkocht en krijg ongeveer 30 keer per dag er vraag naar (werk in een winkel)

Dus omdat jij er niks van hoort zegt helemaal niets de Wii is gewoon een zwaar gewilt apperaat voor de sint en kerst tegenover mijn winkel zit een andere zaak een echte game zaak die heeft in 1 dag tijd een complete pallet verkocht 10 uur krijg hij hem binnen 3 uur was hij uitverkocht
+2Anoniem: 126805
14 december 2007 20:04
De Japanse analist Masayuki Otani van het bedrijf Maruwa Securities stelt echter dat de tekorten kunstmatig door Nintendo gecreëerd zijn, om de hype rond de witte spelcomputer zo lang mogelijk overeind te houden: 'Nintendo is bang dat, als zij teveel Wii's produceren, de grote vraag naar de console te snel zou instorten.'

Riiiiught... dus ze verkopen express minder om de vraag in stand te houden. Wat een onzin. Ik weet dat analisten dit wel vaker roepen maar ik denk vrijwel zeker te weten dat Nintendo die $1.300.000 liever op de bank heeft. Ik denk dat de aandeelhouders der ook zo over denken en die zijn uiteindelijk diegene die het voor het zeggen hebben.
Inderdaad. 1,8 miljoen wii's is superveel. Als de vraag in eens in elkaar klapt kun je ook niet naar de fabriek en al je leveranciers bellen stop nu maar met productie. Alhoewel de buitenkant in nieuwe kleur misschien al wel gemaakt word om zo snel mogelijk om te kunnen schakelen. Wii had ooit verwacht dat er binnen het jaar nog geen nieuwe kleuren uitwaren?
et gaat zeer goed met nintendo dus :p

ik snap ook wel dat ze de productie niet berhogen, anders zitten ze straks weer met teveel overschotten. ze hebben nu wel een luxe positie.
0Anoniem: 169044
@svenk9114 december 2007 15:56
Misschien zitten ze straks (ooit) wel een keer met een overschot maar 1,3 miljard is toch wel erg veel geld. Ik zou als nintendo toch maar even twee keer nadenken of ze toch niet even kijken of ze de productie wat omhoog kunnen schroeven.
Geen idee van de werkelijke kosten, maar als de Wii-kweek-machine nu op volle toeren draait, moeten ze er dus een nieuwe neerplanten. Dit kan gerust enkele maanden duren en met de huidige prijsdalingen van de andere consoles is het goed mogelijk dat de vraag voor Wii makkelijk bijgehouden wordt met enkel de eerste fabriek. Dat plus de kosten voor de bouw, het personeel, milieuvergunning, extra logistiek en dergelijke wegen waarschijnlijk niet op tegen die 1,3 miljard dollar + gratis reclame.

Nintendo kan daarbij nog eens claimen dat ze populairste console ooit hebben gehad, zelfs als anderen meer verkopen omdat niemand kan zeggen hoeveel er wel zouden verkocht als er overvloedige stock was :)
In het artikel staat dat het DVD drive tekort Nintendo parten speeld. Een nieuwe Wii-fabriek zal dan niet zo erg helpen.
Productie van consoles doet Nintendo niet zelf, dat besteden ze uit aan bedrijven als Wistron, Flextronics, enz.

Wanneer er dus ruimte beschikbaar is bij een van die bedrijven, kan men de productie verder opvoeren.
Zo makkelijk werkt dat niet. Door de aanbod wat beperkt te houden hou je dat mensen er over praten. Heb jij al een Wii waar heb jij die gehaald en hadden ze er nog meer. Nou als er nieuwe komen moet ik toch maar even gaan kijken anders mis ik straks weer de boot.
Je houd een run op die dingen omdat ze anders bang zijn er geen te hebben met de kerst.

Als er genoeg liggen krijg je al snel zo iets ach ik ga wel een keer naar de winkel om eens te kijken er zijn er toch genoeg waar zou ik mij druk om maken. Dan is de kans veel groter dat ze toch iets anders kopen.

Dat heet een kronkel in het menselijk brein 8)7
Sony en Microsoft maken nul winst op de consoles die ze verkopen, heb ik mij laten vertellen.
dan zal ik maar even mijn 4 wii's van zolder afhalen en lekker op ebay zetten^^.

Even ontopic:

Denk dat Nintendo dit nooit verwacht had, zo'n grote vraag naar de console en dat het zo'n rage zou worden.
Rage is het juiste woord,

want de spellen en de consoles zelf stellen niks voor.

Op metroid prime 3, mario galaxy, en miss nog 2 andere spellen na, is geen enkel spel voor langer dan een avond leuk.

Ik denk dat de Wii deze januari/februari zn top haalt, met mario galaxy/mario kart/smash brothers, en dat het daarna aflopende zaak is.

[Reactie gewijzigd door Jasp0r op 14 december 2007 16:31]

Joh, ieder z'n mening. Maar ik speel minstens 16 uur per week. En dat al een jaar lang. Dus waar je je wijsheid vandaan haalt weet ik niet. Blijkbaar spreek je niet uit ervaring.

Als het zo'n teleurstelling zou zijn als jij schetst, dan zouden de consoles onder de winkelprijs op Ebay moeten staan (blijkbaar worden er zelfs veel te weinig op Ebay aangeboden als de prijs ervan 28% boven de winkelprijs ligt)

Ga er nou maar een halen, ik zal niemand vertellen wat voor rare mening je had ;)
ik heb een launch wii, in het begin veel gebruikt, sinds juni niet meer aan gehad.

laatste spel wat ik gespeeld heb is mario strikers, die heb ik idd 2 weken veel gespeeld.
daarvoor veel zelda en super monkey ball.

De wii games bestaan grotendeels, bijna allemaal, uit minigames. Nu zijn die wel leuk voor één keer. Maar niet elke game moet alleen maar minigames zijn! De meeste normale spellen zijn ports, spiderman of resident evil of weet ik wat. Deze spellen zijn veel beter te spelen op een 360/ps3/PC.

Blijven over de exclusives, metroid 3 , mario galaxy, mario kart, smash brothers. Idd mooie spellen, maar zoals ook met de gamecube. Nintendo maakt goede spellen, miss één of twee verrassingen van andere studios, maar daar blijft het bij!

Wat jij zegt over goedkoper op Ebay klopt ook niet. Ik denk dat de Wii een groot succes is omdat kinderen bij hun vriendjes ff gaan Wii'en. Daar spelen ze Wii sports, wat natuurlijk fantastisch is, en meteen een wii kopen/vragen voor kerst. Maar als ze éénmaal een week Wii sports aan het spelen zijn willen ze wel es wat anders, en dat kan niet met de Wii.

Denk in ieder geval niet dat ik de Wii geen kans gegeven heb, ik heb hier een flinke stapel games liggen. En ik raad iedereen ouder dan twaalf af om er één te kopen.

edit: ik mag niet liegen, mn Wii staat nog regelmatig aan, maar dan om er voor te developen. Maar daar mag ik het niet over hebben hier ;)

[Reactie gewijzigd door Jasp0r op 14 december 2007 22:30]

0Anoniem: 171689
@Jasp0r14 december 2007 22:52
jjkewl speelt blijkbaar nog wel heel veel. Ieder zijn mening. Ik geloof ook wel dat een substantieel deel van de gamers na een maandje de Wii wel gezien heeft. Maar ik denk dat de grootste troef van de Wii is dat het beoogde doel, meer dan enkel gamende tieners bereiken, misschien ook wel gewoon werkt, en omdat de doelgroep dan zo groot is er natuurlijk ook veel meer vraag naar is.
Wat speel jij dan al een jaar lang 16uur per week?

Wii-sports??
Sports, Galaxy, Zelda, Corruption, Raving Rabbids 2, Resident Evil, Strikers, Party etc, etc etc. Er zijn zat goede spellen voor de Wii en er komen er alleen maar meer aan.
Dat zei men een jaar geleden ook al toen hij uitkwam. Als hij echt zwaar tegenviel bij de mensen die hem hebben, zou hij inmiddels al niet meer populair zijn. Dat is echter niet het geval, bijna iedereen die er een heeft is juist positief. Ik zie de populariteit dus nog wel even voortduren.

Wat betreft de spellen: toen eenmaal duidelijk werd dat hij zo gewild was, zijn meer bedrijven spellen gaan produceren. Komend jaar gaan er een hoop uitkomen. Mijn verwachting is dat dat juist bijdraagt aan de ervaring voor de mensen die er een hebben en dat maakt de Wii weer aantrekkelijker. Op die manier is het een proces dat zichzelf versterkt.
dat het een rage is ben ik met je eens maar dat er maar 4 goede titels zijn dus zeker niet.
Het is wel waar dat er niet gigantisch veel echte super titels zijn maar goede zijn er zeker wel meer dan 4 die leuk zijn voor meer dan een avondje, zeker in de multiplayer. als je vind van niet dan denk ik dat je de verkeerde spellen hebt geprobeerd, er is inderdaad heel veel rommel qua spellen op de wii
Nintendo gaat er vanuit dat de vraag in de toekomst weer inzakt. Als ze nu een nieuwe fabriek bouwen om tekorten aan te vullen zullen ze deze over een tijdje weer over hebben en is dit een enorme financiele strop.
In Duitsland hebben ze nog bergen met Wii's?? LOL Maar tegenwoordig moet je ook meer betalen voor een Wii bij www.amazon.de begin dit jaar eentje besteld voor 260 incl. verzendkosten, nu al gauw ruim 320 euro voor alleen de Wii
Vreemd, ik ben afgelopen mei in Berlijn geweest en daar was de Wii in de KaDeWe "gewoon" 249 euro... heb er toen eentje meegepikt voor een maatje omdat ze in Nederland nog niet verkrijgbaar waren.

Ook toen al stonden er genoeg dozen, in de lokale Saturn zelfs hele pallets. Kan me niet voorstellen dat er nu ineens tekorten zijn bij onze Oosterburen.

[Reactie gewijzigd door PaT op 14 december 2007 16:34]

Zit nogal een hele periode tuissen niet mei en december? Waarom zou de situatie nu niet anders kunnen zijn en dus de genoemde winkels gewoon niet kunnen leveren?
Ik was afgelopen week nog bij de Saturn; grote pallets waren het niet, maar er waren iig nog stapels voorradig.
moet je ff verkopen in engeland die prijzen gaan daar door the roof...
Die tekorten zijn blijkbaar in Nederland nog niet heel erg merkbaar , in de MediaMarkt Rotterdam Alexandrium stond een hele pallet vol met Wii's toen ik er vanmiddag was.

[Reactie gewijzigd door Ruzz321 op 14 december 2007 15:56]

Ja en als in de media merkt in Rotterdam Alexandrium ze nog heeft, dan staan ze dus overal..
Nee , maar het geeft wel enigzins een beeld van de zogenaamde ''tekorten''. Media Markt is toch ook niet bepaald de kleinste elektrozaak van nederland.
Aan wie lever je als eerste als fabrikant: De kleintje die ze per 10 bestellen of de grote die in 1 keer een hele vrachtwagen vol afnemen?
Dat de mediamarkt in rotterdam ze nog heeft kan ook betekenen dat rotterdammers niet van Wii'en houden of dat deze mediamarkt toevallig het eerst van nieuwe consoles wordt voorzien op de route van de bevoorradigs vrachtwagen..
Ja, en de mediamarkt in zoetermeer verwacht ze pas weer na de kerst, terwijl er enkele weken geleden nog een pallet vol stond...

Punt blijft; in zijn algemeenheid zijn ze gewoon slecht te krijgen...
Dat ze dan bij -bij wijze van spreken- nog wel bij de lokale hobbyshop in vlagtwedde nog liggen, helpt daar weinig aan...
Ik ben van de week een keer een heel stel sites langsgegaan. FRS, Bart Smit, Dixons, Dynabyte, Dimension Plus hadden bijvoorbeeld allemaal al geen wii's meer in voorraad. Denk dat dat wel iets zegt over de algemene verkrijgbaarheid.
Ik zie anders dat DImensionplus ze gewoon weer op voorraad heeft hoor.

http://www.dimensionplus.nl/link.asp?pid=790000
Ik snap ook niets van dit hele artikel.
De Wii is gewoon te koop in de winkel. Ik ben twee weken geleden de lokale Bart Smit binnen gestapt en er uit impuls één gekocht. Had er volgens mij ook wel 10 mee kunnen nemen en misschien ook moeten doen als er schijnbaar mensen zijn die denken dat hij niet te krijgen is en er dus op eBay meer voor over hebben dan de nieuwprijs.
Het gaat over wereld tekorten van de Wii, niet over de tekorten in nederland.
De Wii is het hele jaar al zo goed als niet leverbaar. De enige uitzondering was de maanden september en oktober, toen was de console fatsoenlijk verkrijgbaar.

Wat minstens zo erg is, is het tekort aan controller's en andere aanverwanten. Dan koop je zo'n ding maar kan je niet aan een tweede controller komen. Op z'n minst net zo erg. 8)7
Aha, dus daar zit de oorzaak van de Wii tekorten in de wereld. Ze liggen allemaal bij MediaMarkt :+
Kan me voorstellen dat ze niet overmatig produceren en het risico lopen dat ze met voorraden blijven zitten, die bij een nieuwe (cosmetische) versie waardeloos worden. Maar zo'n groot tekort zal men toch ook niet willen... Des te meer je verkoopt voor kopieen/hacks komen, betekent ook eerder meer legale softwareverkoop. En gezien 't vaak onder of tegen kostprijs van consoles verkopen gecompenseerd wordt door de gamesverkoop, snap ik deze tekorten niet...
Ninty verkoopt de Wii met winst ;)
1. ze maken er winst op per console

2. de kopieen en hacks zijn er al sinds februarie/maart
Lang leve Sinterklaas. Dan hebben we in ieder geval in Nederland geen last van kerstkado's wereldwijd en bijbehorende prijsverhogingen en/of tekorten.
Mja.. mediamarkt groningen had er ook gewoon een hele zooi staan.

Moest wel even zoeken naar een met nederlandse gebruiksaanwijzing.. veel waren frans :S
Zag op ebay een Wii verkocht worden voor omgerekend 350 EU in de UK.
Bizar.
Gelukkig heb ik er nog een (notebene 4 december) een kunnen bemachtigen, volgende dag (5 december uiteraard), allemaal foetsie.

Inmens populair ding; logisch. Prijs is aantrekkelijk; Het goed voor de beweging; Het is voor alle leeftijden (zelfs mijn ouders lopen met een controller te slaan om het tennisballetje maar wat goed te raken :) ).

Helemaal in die massamarkten als de UK / Duitsland en Frankrijk. Nintendo is op dit moment slachtoffer van zijn eigen succes :P

[Reactie gewijzigd door Timothi op 14 december 2007 16:07]

Wie heeft het over een slachtoffer? Er zullen wat mensen in plaats van een Wii een PS3 kopen. Maar tegen de tijd dat de Wii weer 'aangevuld' is, zullen die mensen misschien een Wii erbij nemen, omdat de PS3 er dan al weer een paar maandjes staat ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee