Iomega koopt harddiskfabrikant ExcelStor

Iomega gaat de Chinese harddiskfabrikant ExcelStor overnemen. Great Wall Technology, de huidige eigenaar van Excelstor, krijgt 310 miljoen dollar en 43 procent van de aandelen van Iomega in handen.

Iomega logoHet hoofdkantoor van de fabrikant van opslagapparatuur blijft in de Amerikaanse stad San Diego en het Iomega-aandeel blijft als vanouds verhandelbaar op de New York Stock Exchange. Wel komen door de overname vijf van de negen zetels in de raad van bestuur van Iomega in handen van Great Wall Technology. Dat bedrijf is een onderdeel van China Electronics Corporation, een conglomeraat dat een jaaromzet heeft van 16 miljard dollar en dat geheel in handen is van de Chinese overheid.

Iomega lijkt, na vijf jaren van tegenvallers en verliezen, weer op de weg terug te zijn. Het bedrijf wist na een ingrijpende reorganisatie de afgelopen vijf kwartalen zwarte cijfers in de boeken te schrijven. Ook de omzet laat een stijgende lijn zien. Iomega verkoopt 70 procent van zijn producten in Europa, terwijl de Amerikaanse afzetmarkt goed is voor 20 procent. Met de overname hoopt het bedrijf ook de Aziatische markten beter te kunnen bedienen.

ExcelStor levert al sinds 2004 opslagproducten aan Iomega, maar de onderneming wordt in de New York Times door een analist omschreven als een 'mislukte' fabrikant van harde schijven. Het bedrijf zou niet in staat zijn om de snelle innovatiecycli van zijn Amerikaanse concurrenten bij te houden. Momenteel maakt ExcelStor alleen in opdracht van Hitachi harddisks; het is het bedrijf nog niet gelukt onder eigen vlag marktaandeel te veroveren.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-12-2007 • 14:20

28

Reacties (28)

28
26
3
2
0
6
Wijzig sortering
Niet zozeer overbodig (was in zijn tijd erg handig om bestanden heen en weer te slepen en even snel iets te backuppen, maarliefst 250GB MB op een schijfje, niet zoveel als op een CD echter het schrijven ging realtime inplaats van te moeten branden) maar vooral relatief onbetrouwbaar.

Met de ZIP heb ik zelf geen problemen gehad (nieuw aangeschaft en relatief weinig gebruikt), maar bij een klant die zijn wekelijkse backup op een JAZ maakte, was deze binnen het jaar stuk (klik klik klik klik) waarna bleek dat de fabrieksgarantie ook nog eens niet gehonoreerd werd omdat de productiedatum langer dan een jaar geleden was. We konden wat nieuwe schijfjes krijgen om de vernielde te vervangen, maar een loopwerk zat er niet in.

Nou dan niet, en ook nooit meer. Als dit nou een incident zou zijn geweest, maar dat was het ook niet. In de VS zijn er zelfs rechtszaken over geweest en hier op tweakers.net heb ik er ook wel vaker over gelezen.

Ook de oudere Ditto tapeloopwerken wilden nog wel eens vaker dan incidenteel door hun eindstop heenlopen bij het spoelen van bandjes.

De fout van Iomega is kennelijk geweest om semiprofessionele apparatuur tegen consumentenprijzen te willen produceren, meer kan ik er niet van maken. Dan val je in een moeilijk marktsegment, iets dat veel particulieren niet direct zullen aanschaffen en iets waar in het serieuze zakelijke segment veel betere alternatieven zijn. Het overnemen van een technisch achtergebleven harddiskfabrikant past typisch in het patroon van voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten om middelmatige spullen te fabriceren, maar we zullen zien. Misschien groeit er nog wel wat moois uit. (heb pas net begrepen dat de overname feitelijk misschien andersom is, dat maakt het alleen maar interessanter).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 18:34]

(was in zijn tijd erg handig om bestanden heen en weer te slepen en even snel iets te backuppen, maarliefst 250GB op een schijfje)
Als het 250GB was geweest, was het vast een groot succes geworden, het was echter 250 MB (eerst 100 en later ook nog 750). Veel maar dan een 1,44 MB schijfje maar gewoon te onhandig (grote blauwe gedrochten die op de paralelle poort moesten).
een interne zip-drive was anders best snel hoor
toen het uitkwam was 100MB echt veel,
het probleem dat het niet doorbrak is gewoon omdat het duur was en niet door anderen werd gemaakt (en dus nooit standaard geworden is)
Er zijn verschillende versies ervan: IDE, parallele poort, scsi (meen ik) en usb-powered.
Ik vond het een ideale manier om bestanden van een computer te krijgen. Zonder netwerk wat het anders niet te doen. ZIP drive was ok, die Jaz een ramp, altijd stuk
De Zip disk is niet ten onder gegaan door het overbodig worden of door de inhaalslag van andere media. In mijn ogen zijn de Zip / Jaz door de Click of Death affaire onderuitgehaald. Waar de floppy tot een aantal jaren terug volop gebruikt werd en als vrij betrouwbaar medium te boek stond, heeft het Iomega zeer geschaad dat de Zip en Jaz disks niet dat niveau van betrouwbaarheid hebben kunnen bereiken.

Ik was destijds de eerste (?) in Nederland die een Zip drive had (zelfs Iomega NL had er nog niet van gehoord, stuurden mij door naar Iomega Duitsland :) ), en heb door de jaren heen meerdere drives en een stuk of 30 cartridges gehad. Ook de Jaz drives heb ik in 1 en 2 GB incarnaties gehad, met een stuk of 10 x 2GB en 3 x 1GB cartridges. Zowel de Zip als de Jaz disks en drives hebben uitval gehad, en op een zeker moment kon ik gewoon niet meer op vertrouwen. Sindsdien heb ik niet eens meer omgekeken naar Iomega als leverancier voor wat dan ook, getraumatiseerd door deze ervaringen. En ik denk dat velen dat ook zo hebben ervaren.
Die zip disk stations zaten bij mijn school in iedere pc. Niemand maakte er gebruik van. Zelf vond ik ze veels te duur en zag ik het nut er niet van.

Misschien dat iomega over een paar jaar weer met opslagmedia op de markt komt. Meer concurrentie is altijd goed.
Ik heb zelf een zipdrive + disks gehad in de tijd dat een lege CDR nog 25 guilden kostte. Toen (midden jaren 90) was een zipdrive zeker de moeite waard.
Interessant, 2 technisch en zakelijk achtergebleven bedrijven die samen sterker hopen te staan. Ik vraag me wel af wat Hitachi gaat doen als Iomega het daar voor het zeggen krijgt. In mijn ervaring zitten er nogal wat verschillen in de bedrijfsfilosofie en de kwaliteitscontrole van Iomega en Hitachi. Het is bij Chinese bedrijven vrij gebruikelijk dat ze zich aanpassen aan de prijs/kwaliteits-verhouding die door de afnemer gevraagd wordt, dus wat gebeurt er als Hitachi zijn gebruikelijke goeie kwaliteit eist terwijl Iomega erop wil beknibbelen zoals we van ze gewend zijn? De zeggenschap van Iomega over de eindproducten zal in elk geval wel groter worden dan ze nu is.

Aanvulling: ik heb slecht gelezen, begrijp nu dat Excelstor feitelijk Iomega overneemt. Dit betekent waarschijnlijk dat Excelstor zelf de kwaliteit kan bepalen binnen bepaalde grenzen. Ik ben benieuwd, ook of ze Iomega anders in de markt gaan zetten.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 18:34]

excelstore heeft via de raad van bestuur van iomega stevig invloed hoor. Excelstore krijgt er een heel afzetkanaal voor terug. Men zal zeker op zoek gaan naar synergie. De verregaande toezegging die iomega heeft moeten doen is opmerkelijk. Ik denk dat CEC het beste deel van de deal heeft.

In feite volledige controle over iomega, 5 van de 9 zetels zijn van hen (aleen via bijnzondere aandeelhouders vergadering is raad vanb estuur dan nog tergug te fluiten). Een partij cash en 43 procent van de winst van de combinatie van beide bedrijven komt in hun handen. De prijs? De directe controle over een onderneming van de hand doen, maar welke via de afzetkanalen van iomega warschijnlijk wel beter gaat renderen.

Wat schuilt hierachter? Waarschijnlijk heeft iomega door dat men voorlopig geen permanente zwarte cijfers kan laten zien. Nu opgepoetst zichzelf in de etalage zetten en dan hopelijk middels de synergie en eventuele investering van de nieuwe partner verder omhoog.
Anoniem: 224475 13 december 2007 14:28
Lijkt me "groot offer."

Iomega ruilt haar eigen identiteit voor een harddiskfabrikant.
Heb op de webbie van Excelstor gekeken, kon niet zien of ze bijvoorbeeld ook SSD maken.

Immers, in mijn beleving is de wereld van de harddisk, eindig.
Dat zal best, maar Iomega heeft behalve wat USB stickjes bij mijn beste weten ook voornamelijk roterende media. Past dus wel goed bij elkaar.
Anoniem: 242499 13 december 2007 14:35
En dan nemen ze Excelstor over.. ik hoop wel dat de kwaliteit van die dingen omhoog gaat want ook al was de prijs leuk heb ik er nog nooit een gezien die 3 jaar overleeft heeft.

de meeste van degene die ik heb gezien zijn al meerdere keren naar rma gegaan zelfs...
Excelstor relabeld toch gewoon disks van andere fabrikanten?
Anoniem: 158240 @Ruudjah13 december 2007 15:11
Precies andersom. Hitachi plakt hun label op schijven gemaakt in de ExcelStor fabriek. Nooit opgevallen dat Excelstor schijven verdacht veel lijken op Hitachi? De vorm van de casing bijvoorbeeld?

Het is de normaalste zaak van de wereld dat de fabrieken die voor grote merken werken, ook hun eigen merk ontwikkelen. Foxconn, ECS enzo lenen of hebben hun services uitgeleend aan mobo fabrikanten. Ook B-merk geheugen fabrikanten lenen hun services aan A-merken.

Vaak is een A-merk dus niets meer als een club die de garantie/ kwaliteit garandeerd in combinatie met een hogere prijs.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 158240 op 22 juli 2024 18:34]

Niet helemaal waar. Foxconn en ECS maken inderdaad ook producten voor andere bedrijven maar dat betekent niet dat de kwaliteit van hun eigen producten dan maar precies hetzelfde is. Zo maakt ECS prima bordjes voor Intel, maar hun eigen moederborden zijn vaak om te huilen.
Zoals ik boven al schrijf krijg je bij Chinese fabrieken doorgaans de kwaliteit die je vraagt (maar je moet er wel heel goed bovenop blijven zitten). Hitachi (HGST) had een prima ontwerp liggen (deels een doorontwikkeling van de IBM ontwerpen) en heeft Excelstor ingeschakeld voor de productie. Waarschijnlijk mag Excelstor op eigen gezag en volgens eigen kwaliteitsnormen het vorige model onder eigen naam uitbrengen. Zolang Hitachi maar krijgt waar ze om vragen.
Anoniem: 190996 13 december 2007 16:41
De zip-disk was een mooie technologie zo rond 1995/ 1996. de capaciteit van 100 MB was in die tijd interessant. CD's branden was traag, onbetrouwbaar en vooraL nog veel gedoe. dan was een zip-disk als back up veel sneller gemaakt.
Iomege heeft in die tijd gewoon veel te veel geld gevrragd voor licenties op de technologie.
Tegen de tijd dat de IDE zipdrive er was. Had men de markt wijd open moeten gooien en dan had de ZIP-drive mischien de markt van de diskette kunnen veroveren. Probleem was wel dat diskettes niet in de zipdive pasten , en wel in de LS-120 , ook zo'n SCSI of LPT drive uit die tijd.
Wat ik nu vooral denk bij Iomega producten , is duurder dan de rest en zeker niet beter. Kijk maar even naar hun NAS'en en externe HD's

[Reactie gewijzigd door FluoDude op 22 juli 2024 18:34]

ExcelStor levert al sinds 2004 opslagproducten aan Iomega, maar de onderneming wordt in de New York Times door een analist omschreven als een 'mislukte' fabrikant van harde schijven. Het bedrijf zou niet in staat zijn om de snelle innovatiecycli van zijn Amerikaanse concurrenten bij te houden. Momenteel maakt ExcelStor alleen in opdracht van Hitachi harddisks; het is het bedrijf nog niet gelukt onder eigen vlag marktaandeel te veroveren.
Beetje erg boute uitspraak van iemand die blijkbaar niet het gehinderd is door exacte kennis.
Excelstor levert oa schijven voor de Lexmark printers, onder eigen naam (gewoon sticker van Excelstor op de schijf dus) veelal schijven van 10 tot 40GB.
Hoop voor Lexmark dat ze die schijven niet uit hun assortiment halen, dat kon nog wel eens kostbaar voor Lexmark gaan worden dan.
Tot voor kort (een jaar oid terug) gebruikten ze bv Maxtor schijven met een eigen firmware erop waardoor je van de 80GB maar 40GB beschikbaar had en dat zal ongetwijfeld meer kosten dan een standaard schijf.
Ondanks dat Excelstor bij het grote publiek niet erg bekend is, boeren ze toch aardig, Lexmark zal ongetwijfeld een zeer grote afnemer voor ze zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 480 op 22 juli 2024 18:34]

Grappig hoe dingen dan toch weer bijelkaar komen. Hitachi (HGST) en Lexmark zijn beiden grotendeels afgestoten IBM onderdelen.
Iomega. Bestaat dat nog? :D

De vijwel totale backwards incompatibiliteit (wel lezen maar niet schrijven) was voor mij een reden om het merk de rug te keren.
In mijn ervaring waren zipdisks juist betrouwbaarder dan diskettes.
Excelstor: erg goedkoop, maar blinkt niet uit. Dat én de onbekendheid maakt dat ik ze weinig koop. Wel eens gedaan, ook geen problemen mee gehad trouwens.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.