Het verschil met een algemene pc is dat je een console as-is koopt. Je koopt hem dus zoals hij is. De garantie gaat er ook vanuit dat als je hem inleverd hij zo is zoals hij was zoals je hem kocht, minus eventuele zaken die kapot zijn gegaan tijdens gebruik.
Dus het vervangen van bijvoorbeeld de DVD speler zorgt er voor dat de garantie automagisch vervalt. Wat ik raar vind aangezien ik niet snap waarom je gewoon niet de oude speler er weer in kan stoppen als het flashen van een BQ niet lukt.
In essentie heb je echter altijd garantie, gedurende de levensduur die je van het apparaat kan verwachten als hij niet de functionaliteit bied die aangeboden wordt, meestal is deze garantie langer dan de garantie die ze geven. In dat geval dat de officiele garantie verlopen is moet je aanbieden een deel van de kosten te betalen. Mocht het ooit voor de rechter komen en ze hebben dat geweigerd sta je vrij sterk. Er is namelijk een bepaalde afschrijving van een apparaat, vandaar je eigen bijdrage van de reparatie buiten de officiele garantie termijn. Een rechter kan bepalen hoe lang je echt mag verwachten hoe lang het apparaat werkt.
Het aanpassen van een console is echter een vrij grijs gebied. Net zo zeer het een grijs gebied is om een PC aan te passen als bijvoorbeeld de leverancier een sticker of garantie verwijzing heeft gemaakt dat als je de PC openmaakt de garantie vervalt.
Bij een PC wordt in de regel, in iedergeval juridisch/rechterlijk niet zo moeilijk gedaan, dit omdat in bepaalde gevallen je mag verwachte dat een PC goed werkt als je bijvoorbeeld een USB 2.0 kaart toevoegd. Dit wordt algemeen gezien als een mindere ingreep, het vervangen van de CPU of geheugen wordt echter gezien als een grotere ingreep en dat is dus echt een gigantisch grijs gebied.
Mijn principe is dat bij een console je eigenlijk niks mag veranderen, maar je mag wel verwachten dat het percies doet wat je wil en dat er geen fouten/bugs in de console zitten, want dan zou je een nieuw exemplaat mogen eisen zonder deze fouten. Zoals de 360 die krassen veroorzaakt. Vandaar dat microsoft zo lastig doet daarover want alle xbox'n vervangen kost kei veel geld.
Bij een PC is mijn principe dat je uitbreidingskaarten mag plaatsen maar dat je niet de basis specificaties van een PC mag veranderen zoals de CPU en het geheugen.
Wanneer ik een PC maak zeg ik meestal wel dat het geheugen uitgebreid mag worden maar dan wel conform mijn regels, dus wat er in zit mag niet vervangen worden en als je er extra inplaatst moet dit evenredig zijn met wat er in zit. Dit is er dual-channel 1gig (2x512) mag er zonder problemen 2x512 bijgeplaatst worden.
Bij mij mag je de CPU ook vervangen maar dan wel het exact zelfde soort maar een hogere clockfreqentie. Zeg Athon64 3200+ voor een Athlon 4200+.
In feite mij bij mag je dus verwachten dat als je er iets bij voegt wat in feite tijdens het ontwerp van de PC ook bedacht had kunnen worden en ook percies op de zelfde manier geassembleerd had kunnen worden dat dat ook mag.
Eventuele problemen die veroorzaakt kunnen worden door het zelf toevoegen van componenten, zoals kapot moederbord of zo iets valt bij mij niet onder garantie. Daarom bied ik altijd aan dat ik zelf de PC upgrade voor 5 euro upgrade kosten, eventuele voorrijkosten als het verder is dan Angelslo en zoveel koffie als ik maar kan drinken. Dit klinkt extreem goedkoop en dat is het ook, de garantie wordt ook niet verlengd maar ik hoef te minste niet een moederbord te debuggen om er achter te komen dat men is wezen rommelen.
Maar goed, ik ben geen officiele computer fabrikant, ik doe het eigenlijk als hobby om mensen te helpen maar ik hou mij wel op de hoogte van garantie wetgeving en ik bied garantie aan in de vorm van RMA, geen RMA geen garantie. Ook al geef ik wel garantie op bijvoorbeeld het kunnen herstellen van Windows via een ghost.
[Reactie gewijzigd door Psychatic op 12 oktober 2007 03:00]