Microsoft en Sandisk werken aan opvolger U3

Microsoft en Sandisk gaan samenwerken om een opvolger te creëeren voor de huidige U3-standaard die wordt gebruikt om portable applicaties op usb-sticks mogelijk te maken. De nieuwe standaard zal ook in licentie worden gegeven aan andere usb-stick producenten.

Sandisk u3 usb-stickTegenwoordig zijn veel usb-sticks voorzien van de U3-technologie. Hierdoor is het mogelijk om Windows-applicaties rechtstreeks vanaf de usb-stick te starten. Sandisk en Microsoft denken echter dat de standaard nog voor verbetering vatbaar is, en gaan daarom werken aan een opvolger. De usb-flashdrives met de nieuwe technologie zouden in de tweede helft van 2008 beschikbaar moeten zijn. Hoe dergelijke flashdrives zullen gaan heten is echter nog niet bekend. Binnen de samenwerking tussen Microsoft en Sandisk zal Microsoft zorgen voor de softwareontwikkeling. Sandisk zal het hardware gedeelte ontwikkelen. De U3-opvolger zal werken onder Windows XP en Vista.

Volgens Sandisk en Microsoft zijn er inmiddels twintigduizend ontwikkelaars die applicaties bouwen die de U3-technologie ondersteunen. Een dergelijke applicatie moet verpakt zijn in een speciaal U3-formaat en biedt voor de gebruiker als voordeel dat er geen sporen van de applicatie achterblijven op de computer. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een eigen e-mailclient of webbrowser op de usb-stick mee te nemen en deze op een willekeurige computer te gebruiken zonder dat men zich zorgen hoeft te maken over privacygevoelige informatie die achterblijft op een computersysteem. De U3-standaard heeft echter ook de nodige nadelen, waaronder het feit dat een U3-usb-stick twee driveletters in beslag neemt onder Windows. De U3-techniek gebruikt namelijk de autorun feature van Windows die alleen werkt voor cd-roms. Om deze toch voor de usb-stick te laten werken emuleert een u3-usb-stick een cd-romdrive om toch automatisch een applicatie te kunnen starten. Hierdoor kunnen dergelijke usb-sticks ook een potientieel veiligheidsrisico vormen voor bedrijfsnetwerken, omdat virussen en andere malware zich eenvoudiger kunnen verspreiden in vergelijking met 'normale' usb-sticks.

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

11-05-2007 • 21:34

28

Bron: Businesswire

Reacties (28)

28
27
13
3
1
11
Wijzig sortering
Wat ik geconstateerd heb (corrigeer me als ik het verkeerd heb) is dat die "portableapps" ook registervemeldingen verwijderen/aanpassen. Maar wat nu als je een betreffende applicatie op een pc hebt geïnstalleerd en deze wordt via een stick eveneens geladen en ontladen. Dan worden instellingen en registersettings verwijderd. Ik heb geconstateerd, dat daardoor o.a. Firefox anders werden opgestart of volgens de basisinstellingen.

Iemand anders hier ook last van gehad en hoe zit dit met de U3-applicaties, komt het ook waarbij voor.

Als ik namelijk voor iets dergelijks zou kiezen zou ik zo goed als alles van stick af gebruiken en niet alleen de ontbrekende applicaties bijvoorbeeld.
Ik heb daar zelf alleen met "portable apps" last van gehad, Dreamweaver werkte na 1x "portable" opstarten niet meer en Photoshop begon te mekkeren over een ongeldige key na 1x de portable versie te hebben gedraaid. Er blijven bij portable apps dus wel degelijk wijzigingen staan in de registry.

Bij U3 applicaties heb ik dit never nooit niet gehad, maar goed: de software keuze is daar ook minder dan bij portable apps...
Bij de "portableapps" kan je dit inderdaad hebben, want het zijn de gewone programma's met een soort wrapper omheen die registervermeldingen verwijdert na het programma gedraaid heeft. Hiermee kan je dus bestaande installaties om zeep helpen...
De U3-releases daarentegen zijn (meestal) speciaal gemaakt door de ontwikkelaar van het programma, en worden er helemaal geen registervermeldingen aangemaakt.

Edit: typo.
Ai, ik had ook enthousiast iets meer betaald voor een versie van m'n stick met U3 erop. Helaas! Na twee maand proberen wennen heb ik U3 definitief van m'n stick verwijderd met een tooltje... Zo een irritant en opdringerig (soms werkend) menu programma'tje. Iets vertelt me dat deze twee ontwikkelaars niet meteen een vrijer in te stellen versie gaan ontwikkelen...
Gebruik dan portable apps. Werkt een stuk prettiger, installeert geen zooi op de gebruikte computer en start snel op. Sommige U3 applicaties komen ook van portable apps vandaan

www.portableapps.com
Ondersteund Portable Apps ook een wachtwoord op je USB stick? Ik heb een wachtwoord op de Sandisk U3.
Anoniem: 46304 @KoalaBear8412 mei 2007 09:46
Als je je USB stick betrouwbaar wilt beveiligen kun je beter iets anders gebruiken, zoals TrueCrypt. Als je zo'n U3 stick aan een Linux machine hangt kun je namelijk gewoon overal bij, dus als beveiliging stelt het niks voor.
Ik vond U3 best aardig, ik heb er veel gebruik van gemaakt, maar toen kwam Vista, en werkte U3 niet meer...
Toch maar de 'normale' portable versies van software op m'n stick gezet.
Ik moesten de firmware van m'n USB-stick updaten, maar U3 werkt hier weldegelijk onder Vista. Geen probleem!
Tevens valt staat dit in het bronbericht van Businesswire:

About Microsoft

Founded in 1975, Microsoft (NASDAQ:MSFT) is the worldwide leader in software, services and solutions that help people and businesses realize their full potential.

Argh welke businessmalloot kent MS niet ?
Ughh realize their full potential. (makes dicks bigger is dan duidelijker)
Heb je enig idee hoe vaak ik mensen in de winkel heb die komen om Windows Office 2003 XP Pro. En als je dan vraagt of ze nu Windows XP of Office 2003 willen, dan staan ze je aan te gapen met een blik van :? :? :?

Wanneer je ze dat dan wil uitleggen en je nog maar begint over microsoft... dan haakt men al af.

Idem met de vraag wat voor processor ze hebben: een 250gb, volgens mijn neefje (die systeembeheerder of softwareontwikkelaar is bij een groot bedrijf) kan je niet sneller krijgen, en hij is toch al 3 jaar oud!

Kortom, er zijn nog erg veel mensen die de naam microsoft niet kennen :)
uhm, dus je neefje van 3jaar oud is Systeembeheerder bij een groot bedrijf. En werkt volgens hem met de snelste processors van 250gb?

Hmz, ik kan me voorstellen dat Microsoft probeert niet bekend te raken bij die doelgroep, of hun bedrijven :P
Je doet me denken aan een vraag van een (unix) leraar:

"Hoeveel CPU(central processing unit) gebruikt jou processor?

ehm... 1? (tenzij ik een dual/duo core zou hebben, dan is het 2)

sommige mensen...
Het idee is natuurlijk prima: allen 'goedgekeurde' apps op een stick zodat zakelijke omgevingen die het gebruik van USB sticks verbieden, alleen deze U3 (of hoe ze dan ook gaan heten) kunnen toestaan. Er is dan immers geen of veel minder dreiging van mallware die via zo'n stick binnenkomt.

Ik heb ook een U3 stick (prijs was gelijk aan de non-U3 versie) maar heb het U3 deel ervan af gekiept. Het merendeel van de bruikbare apps blijkt payware te zijn en via Portableapps waren veel meer zinvolle apps te krijgen. Niet allemaal even legaal, maar goed..

En toch...voor zakelijke gebruikers is iets dat op U3 lijkt erg handig. Misschien moeten ze iets verzinnen dat bedrijven/it afdelingen zelf een eigen stick kunnen aanmaken (net als de standaard images voor de bedrijfslaptops) en die dan op een of andere manier gesigned worden voor gebruik in de PC's. Misschien is dat een betere manier dan mensen te dwingen allemaal nieuwe spullen te kopen.
U3 klinkt leuk maar er zijn genoeg apps die zonder een installatieproces werken of na een instalprocess makkelijk kopieerbaar zijn. Dit zijn vooral freeware/shareware progs maar ook normale progs kunnen goed blijven werken.
Zo heb ik op een gewone non-U3 stick veel internet tools staan zoals Dreamweaver, PSP, Ulead Animated GIF, Eudora, WS_FTP en kan ik zo vanaf (bijna) iedere PC wel mijn mail ophalen en internetpagina's bewerken en uppen.
Ik vond vooral die extra driveletter irritant bij U3. Heb je een extra CD-ROM speler (E:) met de U3 software + een Removable Disk (F:) met je data. D'r viel m.i. ook weinig aan te tweaken ... de uninstall tool was dan ook snel gevonden.

Met (de hierboven al meerdere malen genoemde) Portable Apps was dat net even wat makkelijker...

Ik hoop dat ze hier bij toekomstige versie's rekening mee houden -- maar met MS krijg je d'r waarschijnlijk nog meer restrictie's 'great experiences' bij!
Moet ik toch tegen spreken, autorun werkt zelfs met een harddisk of andere opslag media.
Beetje hier en daar improviseren en het werkt.

Bij het opnieuw mounten van een harddisk partitie, zal deze de autorun start gewoon uitvoeren.
idd, op mijn usb sticky staat gewoon een autorun.inf
met daarin:
[autorun]
action=naam
open=path/naar/prog.exe

maar moet ik wel nog altijd op enter drukken als ik de usb stick instop
(die ingegeven action staat als 1e ingesteld in dat leuke kaderktje dat je krijgt met, map open en bestanden bekijken, afspelen in wmp...)
Anoniem: 35911 11 mei 2007 22:24
Misschien handige tip: met tools als Thinstall zijn vele applicatie's ook portable te maken 8-)
Anoniem: 135018 12 mei 2007 03:11
offtopic:
Ik zou wel een usb cdr/dvdr-rom emulator wel leuk vinden iso'tje op usb stick even knopje indrukken en je pc ziet usb als cd/dvd-rom...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.