Ebay verhoogt tarieven, maar weigert Google Checkout

Ebay-directeur Bill Cobb heeft in een mailing aangegeven dat de tarieven voor het verkopen van goederen via de populaire veilingsite omhoog zullen gaan. Ondertussen is het ook duidelijk dat betalen via Googles betaaldienst Checkout voorlopig nog niet mogelijk zal zijn.

eBay-directeur Bill Cobb Het tarief voor het plaatsen van een advertentie voor goederen in de prijsklasse van 1 tot 10 dollar, gaat per 30 januari met 5 cent omhoog naar 40 dollarcent. Het percentage dat na een verkoop aan eBay moet worden afgedragen voor goederen met een verkoopprijs tussen 25 en 1000 dollar, gaat omhoog van 3 naar 3,25 procent. Ook het verkopen van auto- en motorvoertuigen wordt duurder. De transaction service fee voor auto's, een bedrag dat in rekening wordt gebracht naast de plaatsingskosten, wordt met 10 dollar verhoogd naar 50 dollar. Het is duidelijk dat vooral de zogenaamde powersellers, verkopers die maandelijks minimaal 1000 dollar verkopen via eBay, niet blij zijn met de aangekondigde verhogingen.

Waar de meeste verkopers op eBay ook niet blij mee zijn is het nog steeds ontbreken van Google Checkout als toegestaan betaalmiddel. De betaaldienst van Google werd midden vorig jaar gelanceerd en was aanvankelijk geen bedreiging voor eBay's eigen PayPal. Google heeft de afgelopen maanden echter fors geïnvesteerd in de bekendheid van Checkout, onder meer door een AdWords campagne van 20 miljoen dollar. Het ontvangen van geld met de Google-dienst is gedurende 2007 zelfs gratis. Google hoopt met zijn betaaldienst verkopers aan zijn advertentieprogramma's te binden, en is momenteel bereid geld toe te leggen op de betaaldienst zelf. Ebay verdient via dochter PayPal naast een vast bedrag van 30 dollarcent ook 1,9 tot 2,9 procent aan bepaalde betaaltransacties via eBay. Met 123 miljoen PayPal-klanten, waarvan vele tientallen tot honderden transacties per jaar verrichten, is het begrijpelijk dat eBay op dit moment niet welwillend is om de concurrerende dienst van Google toe te staan.

Door Peter de Boer

Doktersteam

05-01-2007 • 10:09

50 Linkedin

Bron: Ebay

Reacties (50)

50
50
24
7
5
23
Wijzig sortering
Anoniem: 168548
5 januari 2007 10:15
Op zich logisch dat Ebay, Google Checkout weert.
Paypal is nou eenmaal financieel gezien veel aantrekkelijker voor Ebay.

De stijging van de prijzen vind ik wel erg raar, vooral omdat volgens de Jaarcijfers van Ebay er totaal geen reden voor is om de prijzen te verhogen. (http://finance.google.com/finance?q=EBAY)
Eh... Hoe leid jij uit de jaarrekening af dat er geen reden is de prijzen te verhogen? Een bedrijf heeft als doel winstmaximalisatie. Je moet dus de vraag en je kosten gaan analyseren om zo tot een prijs te komen waar de totale winst het grootst is. Als je de prijs te hoog vindt, gebruik het dan niet. Als velen dat doen zal men zien dat men de vraag verkeerd ingeschat heeft en met een nieuwe prijs op de proppen komen (of de vraag proberen te beïnvloeden middels reclame). Dat zijn de basiswetten van de bedrijfseconomie.
Anoniem: 168548
@dingstje5 januari 2007 11:02
Omdat ze al genoeg verdienen op de manier zo als het nu gaat, het verhogen van de advertentie kosten is niet slim want zoals andere al zeiden "Ze gooien hun eigen ruiten in". Ze kunnen beter een andere manier bedenken om meer geld te verdienen, dan op deze manier.
@dingstje

Je kan ALTIJD meer geld verdienen. Maar er zijn verschillende manieren om dit te doen. Prijs verhoging vind ik gewoon een lompe manier om de winst op te krikken.
Ja, reorganisaties en ontslagen zijn veel socialer...
@Jeebus
Lekker conservatief denkbeeld.
Productuitbreiding mischien?
Alle advertenties van een payed-ad laten voorzien?
Er zijn een legio van mogelijkheden.
Moet je eens zeggen tegen de uitbuiters van Winkels en automaten op de stations hier in Nederland :(

Prijzen van snoep gaat weer 10 eurocent omhoog (is gem. 12.5% ofzo).
Als uit hun marktanalyse blijkt dat ze meer kunnen verdienen, verdienen ze niet genoeg. Zoals ik al zei, een bedrjif moet winstmaximalisatie nastreven. Uit hun analyse zal gebleken hebben dat de omzetstijging meer invloed heeft dan het verlies van een aantal klanten. Meer nog, minder klanten = theoretisch minder kosten, dus nog een extra argument om dit te doen.
De laatste prijsstijging was ongeveer 3 jaar geleden, dus dan wordt het wel weer eens tijd ivm inflatie, gestegen energie- en personeelskosten.
Maar inderdaad, alles is in één keer 5 tot 10 eurocent gestegen, dat valt op. Bij andere winkels verhogen ze niet alles tegelijk, dan valt het minder op...
Het is natuurlijk een foute inschatting om de vraag te baseren op de huidige prijzen als je de tarieven flink gaat verhogen.

En als ik het zo bekijk, kost alleen plaatsen nu dus al 12,5% meer en willen ze ook nog es 8% extra hebben bij verkoop van 'normale' goederen, bij Auto's is het zelfs 25% extra. Zeker op termijn zullen dus goederen via Ebay duidelijk merkbaar duurder worden ( het verschil moet toch betaald worden ) en naar mijn idee flink gaan knabbelen aan het totale marktaandeel van Ebay. Prijsverhogingen OK, maar om er gelijk maar even 10+ % bij te doen is imo vrij heftig en kan ze veel meer schade doen oplopen in korte tijd, dan ze ooit nog goed kunnen maken als er een goedkopere concurrent in dat gat springt.
Een bedrijf heeft niet per se als doel winstmaximalisatie.

Een bedrijf heeft als doel waardevermeerdering voor haar aandeelhouders. Er zijn genoeg bedrijven die streven naar precies nul euro winst. Op die manier hoeven ze geen belasting te betalen...
@B-Force

Zo zegt mijn werkgever als doel te hebben een werkplek te bieden aan gedegen professionals ondersteund door een toekomstvast financieel beleid.

Kortom: Selectie aan de deur en als het even kan nooit gedwongen ontslagen vanwege externe invloeden zoals recessies.
Dat is een stichting.
Anoniem: 190625
@dingstje6 januari 2007 04:57
Precies ja ...
En dat betekend dus dat ik stop met verkopen op Ebay.
Ben namelijk niet van plan om de (al) goed gevulde zak van Ebay's aandeelhouders te vullen.
Hebberigheid en geldzucht daar draait het alleen nog maar om bij de Ebay top.
Gelukkig dat het moment waarop de gans met de gouden eieren geslacht word steeds dichterbij komt !
En dan komt Google zeker met een eigen veilingdienst :+ Dag Ebay ;)
Anoniem: 168548
@NoepZor5 januari 2007 10:58
Welke uiteraard geintregeerd word in Google Earth.
En niet te vergeten dat je dan auctions kunt zoeken op google.com via de volgende zoekopdracht "AUCTION fiets IN holland, rotterdam".

Het lijkt me een simpel, en makkelijk concept. Waar uiteraard goud mee te verdienen valt door advertentie inkomsten.
en die hebben we in zeker zin al:
Google base. Is wel niet hetzelfde als Ebay. Men kan er artikels op zetten om te verkopen maar is momenteel nog niet echt bekend niet Europa
Maar weren houdt toch alleen maar in dat het niet geintegreerd word met hun site, je kan toch zelf bepalen hoe je betaald wilt worden. Dan zet je er toch gewoon google checkout in je ad?

Als dat genoeg mensen doen dan integreren ze het vanzelf wel, zo is paypal tenslotte ook groot geworden.

Of heeft google checkout geen toegang tot de webapi van ebay?? wat me ook sterk lijkt..
Dat is inderdaad logisch.
Maar stel dat Microsoft, OpenOffice zou weren, omdat MS Office financieel aantrekkelijker is, dan is dat machtsmisbruik..

Sorry voor het offtopic.

Nu on topic
0,25% stijgen vind ik niet echt iets om over te klagen..
Voor 1000 dollar komt dat neer op 2,5 dollar.
Die prijsstijging van 5 cent is ook niet echt zodanig veel.
Stel dat je iets verkoopt van 5 dollar, dan heb je nog steeds 4,55 dollar over. Als je btw iets voor 1 dollar wilt verkopen is dat niet eens de moeite.. Gooi dat dan gewoon weg, of geef het aan iemand die het kan gebruiken.
Wel slim.

Goedkoop beginnen, dan gratis diensten opkopen en langzaam alles betaald maken, en dat nog steeds duurder maken ook.

Geen wonder dat ebay Nederland niet zo goed gevuld meer is als enkele jaren terug.

Ik deed er in het begin veel zaken, maar nu niet meer.
De 'buyer protection' stelt ook niet veel voor, en kost je sowieso 25 Euro.

Gelukkig zijn er goedkopere alternatieven!
Ebay Nederland is sowieso niet veel. Kijk maar eens naar de categorieindeling en vergelijk die met de Duitse Ebay. Een wereld van verschil!
Wij hebben marktplaats (helaas ook onderdeel van eBay tegenwoordig) en Speurders. Goedkoper, en daar letten wij Nederlanders op en misschien zelfs wel bekender.
Het is niet voor niks dat ze marktplaats hebben opgekocht, het valt me mee dat ze het nog niet hebben laten "doodbloeden" om zichzelf meer te profieleren.
Maakt niets uit; als je zoekt op Europees of Wereldwijd krijg je dezelfde goederen te zien. Verander in willekeurige URL bv cgi.ebay.de de .de (landextensie) door .nl en je ziet hetzelfde in een NL-jasje ;)
Niet geheel akkoord. Het probleem is dat jouw aanbieding in het buitenland dan gemakkelijk in een totaal irrelevante categorie valt.
Ik heb dit een hele tijd geleden eens voorgehad. Op ebay.com stond mijn aanbieding niet in een specifieke subcategorie maar enkel en alleen in een top-level categorie alhoewel ik hier in Belgie ze wel in de specifieke subcategorie gestopt had.
Zo miste ik gegarandeerd een hoop potentiële kopers omdat je toch al sneller in een subcategorie gaat zoeken dan in een veel te ruime globale categorie.
De uitleg die ik toen van ebay kreeg was dat omwille van regionale verschillen elke ebay site zijn eigen indelingen heeft... Mja...
(Zoals zovelen hier begin ik eBay ook veel te duur te vinden en zoek ik mijn heil elders).
Er komt vanzelf een site die wél beter naar zijn klanten luistert, als je maar genoeg je klanten pest gaan ze vanzelf ergens anders heen :)
Zoals je het zegt. Er zijn andere alternatieven voor ebay met hopen. De concurentie zal dit nieuws graag horen. Nog meer klanten voor hun.

Ebay is mooi geweest als voorbeeld en inspireert vele andere mensen om 'gratis' projecten op te starten. En zoals gezegd hieronder. Het begon goed maar kost alsmaar meer en dit blijven de consumenten niet pikken.
eBay kan best wel veel nare dingen doen, puur omdat ze zo'n grote kritische massa hebben.

Een andere site, die niet zo veel bezoekers trekt, zal misschien een kleiner gedeelte van je winst opstrijken, maar als je een lager bod krijgt, omdat er veel minder mensen je produkt te zien krijgen, dan schiet je daar nog niks mee op.
Ik vind het aantal alternatieven in Nederland best wel mager! :-(
Vroeger waren er veel meer alternatieven, maar ze zijn 1 voor 1 allemaal bankroet of gefuseerd. En Ebay is geen Nederlandse onderneming, Marktplaats is opgekocht.. buiten een paar hele kleintjes om is er eigenlijk alleen nog Speurders over...
Benieuwd wat dit uiteindelijk voor Marktplaats gaat betekenen.

Nu nog redelijk goedkoop, maar wel een ebay company...
En wat te denken van Skype (ook van eBay)? Is nu iets goedkoper dan regulier bellen en soms veel goedkoper. Toch beetje idee van eerst mensen aan je binden en dan de geldkraan opendraaien. B-)
Anoniem: 126163
5 januari 2007 10:36
Het probleem met eBay is dat ze zo groot zijn. Ik doe zelf redelijk wat handel via eBay maar de kosten zijn echt belachelijk. Ten eerste betaal je voor de advertentie, dan draag je af over de verkoopsom en dan wil iedereen betalen via PayPal (logisch dat wil ik als koper ook altijd) en betaal je nog eens. Al met al blijft er van een product dat je voor bijvoorbeeld 25 euro verkoopt na alle kosten nog maar 20 over en dan kom je toch al weer dicht bij de inkoopsprijs terecht.

Ik hoop eigenlijk dat Google zelf met een weilingsite komt. Gratis en zoeken via hun eigen searchengine betalen met hun betaalsysteem. Allemaal lekker goedkoop daar wil ik graag wat reclameuitingen voor lief voor nemen.

Echt eBay SUCKS bigtime maar ja je hebt geen goed alternatief.
Neem daarom een verkoopnaam die heel erg lijkt op je website, lok mensen naar je website en laat ze daar bestellen. Reken de kosten van ebay door op je ebay-aanbieding, en klaar. Heeft nog het bijkomende voordeel dat mensen jouw website bookmarken, als er voldoende leuk spul op staat, ipv dat ze op ebay kijken.
Oh gooi je eigen glazen maar in. Voor echte handelaren die hele dagen op ebay zitten is het misschien terecht. Maar er zijn heel veel mensen die eens een keer wat willen verkopen en geen zin hebben in die rompslomp. Zo ben ik zelf ook van marktplaats naar een andere verkoopsite gegaan vanwege de stupide regeltjes die daar kwamen en de kosten. :r
Zo ben ik zelf ook van marktplaats naar een andere verkoopsite gegaan vanwege de stupide regeltjes die daar kwamen en de kosten.
Was het plaatsen van advertenties, ongeacht de hoogte van het bedrag, niet compleet gratis gemaakt?:?
nee in enkele categorieen moet je betalen om een advertentie te kunnen plaatsten. Ook een link plaatsten kost geld.
Misschien moet Google nu zelf maar een soort Ebay beginnen...
Anoniem: 165054
@Shabbaman7 januari 2007 15:18
Ja, het is tijd voor Gbay! :+
Anoniem: 116571
@Shabbaman5 januari 2007 12:32
I'm with stupid :Y)

Hoogstwaarschijnlijk zal die ook een gratis beta worden,
en als ze het een beetje goed doen, redelijk populair.
Natuurlijk kan het niet binnen een jaar zoiets ingeburgerds (klopt dat?) als Marktplaats vervangen, maar google heeft al meer dingen gedaan..

Kunnen ze het gelijk integreren met Google video (video van product), en je persoonlijke google account...
Hebben ze niet al zoiets?
Froogle heet dat geloof ik.
Ik denk dat er nu nog meer auctions komen die producten aanbieden van <$1,- en dan >$15 verzendkosten rekenen. Of rekened ebay de totale kosten (auction + vezend) voor deze berekening?
Valt tegenwoordig onder de "Excessive Shipping Costs" policy:link 8-)
Dan met z'n allen maar naar www.Wiibay.nl :D

of hopen dat http://expo.live.com/ snel in nederland komt.
Anoniem: 126163
@beowulfx5 januari 2007 13:22
Haha is dit een grap ofzo? 1 geregistreerde gebruiker.....

Ik zie wel dat je link bijdraagt aan de traffic aangezien er 58 bezoekers waren.

Mooi initatief :P
WiiBAY ? SUPER! Enkel,.... waar is de massale toeloop? (En waar blijft de rechtzaak tegen WiiBAY door EBAY? :-/
Ik doe ook niets meer met Ebay het is me met de kosten veel te ingewikkeld. Ik vind dat Google met een eigen grote dienst moet beginnen.
Misschien kunnen ze ja Speurders kopen zoals dat Ebay met Marktplaats deed en dan groots me beginnen. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee